Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017

rizareios 8

Την όμορφη χώρα της Σερβίας επισκέφθηκαν οι τελειόφοιτοι της Ριζαρείου Σχολής από τις 10 έως τις 15 Νοεμβρίου. Κριτήριο επιλογής του τόπου η μαρτυρική Ιστορία της Ορθοδοξίας μας εκεί, που μέχρι πριν λίγα χρόνια υπήρξε διωκομένη.

Το Χέρι του Θεού και οι Πρεσβείες του ιδρυτού και πρώτου Αρχιεπισκόπου των Σέρβων Αγίου Σάββα του νέου δεν άφησαν βέβαια την Εκκλησία μας απροστάτευτη.

Επίσης η πλειάδα των σημαντικών νέων Θεολόγων (Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς στη Βράνια κά), η πνευματικότητα του χώρου και ο ασκητικός βιωματικός και πατερικός λόγος μιάς αδελφής Εκκλησίας, σε συνδυασμό με τις ομορφιές του τόπου είλκυσαν το ενδιαφέρον, ώστε να πραγματοποιηθεί το προσκύνημα.

Τον εκδρομικό όμιλο των 42 σποδαστών και σπουδαστριών συνόδευσαν ο Μητροπολίτης Διαυλείας κ. Αλέξιος, καθηγητής ΡΕΣ και οι κκ Νικόλαος Γιαννής, διευθυντής του σχολείου, Δημήτριος Πανταζής και Χαρίκλεια Ζαραβέλλα, καθηγητές και ο Δρ. Θεολογίας με ειδίκευση στη Ιστορία των Σλαβικών Εκκλησιών κ. Βάιος Κυρίτσης, ως υπεύθυνος προγράμματος και διερμηνέας.

Την Παρασκευή το βράδυ αφίχθηκαν οδικώς στην Ναϊσσό (επισκοπή Νις) και επισκέφθηκαν τον εορτάζοντα τα ονομαστήριά του Επίσκοπο Νις κ. Αρσένιο στο Επισκοπείο του, οπου έτυχαν θερμής υποδοχής, υπέβαλαν εόρτιες ευχές και έψαλαν το πολυχρόνιό του.

Το πρωί του Σαββατου μετά από μία σύντομη περιήγηση και γνωριμία με την ιστορία της πόλης, ανεχώρησαν για την πρωτεύουσα Βελγράδι, για επίσκεψη χώρων και μνημείων.

Εκεί περιηγήθηκαν στα ιστορικά σημεία, όπου φυλακίστηκε και εκτελέστηκε ο Ρήγας Φερραίος μαζί με έντεκα συναγωνιστές του, μετά την προσευχή του στον Ιερό ναό Αρχαγγελου Γαβριήλ του Σεμλίνο, στο σημείο που ήταν τον όριο μεταξύ Οθωμανικής αυτοκρατορίας και Αυστροουγγαρίας, στο κέντρο της πόλεως και στο σημείο ενώσεως των ποταμών Δουναβη και Σάββα.

Την Κυριακή 12/11, επειδή ματαιώθηκε η προγραμματισμένη Πατριαρχική Λειτουργία λόγω κρυολογήματος του Πατριάρχου, η σχολή εκκλησιάστηκε και έψαλε στην Θεία Λειτουργία στον Μνημειακό Ναό Αρχαγγέλου Γαβριήλ Σεμλίνο Ζεμ με ιστορία 230 ετών.

Της Ευχαριστιακής Συνάξεως προέστη ο Μητροπολίτης Διαυλείας κ. Αλέξιος συλλειτουργούντων του εκ Θεσσαλονίκης ορμωμένου Ιερέως π. Παναγιώτη Καρατάσου, κατοίκου Βελιγραδίου και εφημερίου του Ναού και του διακόνου Γιόβαν Κάλενιτς.

Παρών ήταν και ο Πρέσβυς της Ελλάδος στο Βελιγράδι κ. Ηλίας Ηλιάδης, γνώριμος και συνεργάτης του Μητροπολίτου Αλεξίου από τα έτη που διακονούσε Αρχιερατικώς στις επιτελικές θέσεις του Επισκόπου Νιτρίας και Πατριαρχικού επιτρόπου Καΐρου και του Μητροπολίτου Καρθαγένης και ο κ. Ηλιάδης διπλωματικός σύμβουλος της Βουλής των Ελλήνων και αργότερα Πρέσβυς και διευθυντής της Ε2 Διευθύνσεως Εκκλησιαστικών υποθέσεων του ΥΠΕΞ.

Στο κήρυγμά του ο Άγιος Διαυλείας ετόνισε τις πνευματικές ωφέλειες για τους τελειοφοίτους, που προκύπτουν από αυτή την επαφή τους με τον μαρτυρικό λαό των Σέρβων και την Αγιοσαββιτική Εκκλησία.

Μετά από τη Λειτουργία η ενορία δεξιώθηκε παραδοσιακά τους ριζαρείτες, οι οποίοι εδειξαν την άριστη μουσική τους κατάρτιση με παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια.

Και ο χορός των ψαλτών του Ναού με χορωδία μικτή ερμήνευσε αντιστοίχως Σερβικά παραδοσιακά. Ακολούθως μετέβησαν στην πόλη Καρλοβίκι της επισκοπής Σιρμίου, όπου επισκέφθηκαν την Ορθόδοξη Ακαδημία του Αγίου Αρσενίου Σιρμίου, που είναι η φυσική έδρα του Πατριαρχείου.

Εκεί τους ριζαρείτες υποδέχθηκε και ξενάγησε με πολλή αγάπη ο κοσμήτωρ της ακαδημίας π. Γιόβαν Πέτκοβιτς και ο π. Γιόβαν Μιλάνοβιτς εκ των διδασκόντων με τους σπουδαστές, όπου μετά από την ξενάγηση παρέθεσαν στους σπουδαστές πλούσια τράπεζα.

Εν συνεχεία μετέβησαν στην πόλη Νόβι Σαδ της φερώνυμης επισκοπής, για να δουν την πόλη και να γνωρίσουν από κοντά τον Επίσκοπο Μπάτσκας κ. Ειρηναίο Μπούλοβιτς, ο οποίος τους υποδέχθηκε στην περίφημη Ιερά Μονή Αρχαγγελων Κόβιλ, που ο ίδιος ανεκαίνισε εκ βάθρων και σήμερα έχει ένα τεράστιο κοινωνικό έργο.

Η συνάντηση με τον Επίσκοπο και ο πνευματικός λόγος του ωφέλησαν τους ριζαρείτες, που έγιναν αποδέκτες πολλής αγάπης Χριστού και έλαβαν αφορμές για πνευματική ανασυγκρότηση.

Επίσης οι δύο αρχιερείς είχαν και κατ´ ιδίαν συνάντηση, κατά την οποία συζητήθηκαν πνευματικά θέματα Εκκλησιαστικού και Ιστορικού ενδιαφέροντος.

Τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου επισκέφθηκαν το Ναό του Αγίου Σάββα, όπου προσκύνησαν και ξεναγήθηκαν και στα εν εξελίξει έργα και στην κρύπτη από τον π. Ραντιβόιε Πάνιτς.

Εν συνεχεία επισκέφθηκαν τη θεολογική σχολή του Βελιγραδίου, γενόμενοι δεκτοί από τον κοσμήτορα π. Πρέντραγκ Πούζοβιτς και καθήμενοι στα πανεπιστημιακά έδρανα άκουσαν για την ιστορία της σχολής και τους υπερδισχιλίους φοιτητές της σήμερα.

Τέλος έγιναν δεκτοί στην ελληνική Πρεσβεία από τον εξοχώτατο Πρέσβυ κ. Ηλία Ηλιάδη, με τον οποίο τόσον ο Άγιος Διαυλείας με τους καθηγητές, όσον και οι τελειόφοιτοι ριζαρείτες είχαν μια εποικοδομητική συνάντηση.

Το πρωί της τρίτης ανεχώρησαν οδικώς προς Αθήνα πλήρεις ιερών συναισθημάτων και μοναδικών πνευματικών εμπειριών.

rizareios 1

rizareios 1

rizareios 1

rizareios 1

rizareios 1

rizareios 1

rizareios 1

rizareios 1

rizareios 1

rizareios 1

rizareios 1

rizareios 1

rizareios 1

rizareios 1

rizareios 1

rizareios 1

rizareios 1

rizareios 1

Εμφανίσεις: 301457
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: