Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2017

simposio 1Του Αιμίλιου Πολυγένη


Με επιτυχία διεξήχθη το 1ο Συμπόσιο Συνεργατών «Πεμπτουσίας» με τίτλο «Πάντα εν Σοφία εποίησεν» που πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Divani Apollon στην Βουλιαγμένη την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου.

Το ηλεκτρονικό περιοδικό «Πεμπτουσία» που διαγράφει ήδη μια πορεία 18 χρόνων υπηρετώντας το τρίπτυχο Πολιτισμός – Επιστήμες – Θρησκεία, θέλησε με το Συμπόσιο αυτό να κάνει μια αποτίμηση της πορείας του και να αποδώσει την δέουσα τιμή προς τους εκλεκτούς συνεργάτες.

Την έναρξη του Συμποσίου έκανε ο Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος, ο οποίος συνεχάρη την «Πεμπτουσία» για την ποιμαντική προσέγγιση των αναγνωστών, τονίζοντας την μέχρι σήμερα το ιεραποστολικό έργο που γίνεται μέσω αυτής.

Στη συνέχεια ο Γενικός Διευθυντής της «Πεμπτουσίας» Νικόλαος Γκουράρος, καλωσόρισε όλους όσους παρευρέθηκαν στο Συμπόσιο, υπογραμμίζοντας ότι είναι ιδιαίτερη τιμή τόσο γι΄ εκείνον όσο και για τους συνεργάτες του.

Ο κ. Γκουράρος αναφέρθηκε στην πορεία της «Πεμπτουσίας» η οποία απαριθμεί 18 χρόνια, κάνοντας λόγο με ότι η πορεία αυτή είναι με βάση τον ελληνορθόδοξο πολιτισμό, επίκεντρο τον σύγχρονο άνθρωπο και με προσανατολισμό φιλοκαλικό.

Επίσης ομιλία πραγματοποίησε και ο Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, κ. Γεώργιος Μαντζαρίδης, συνεργάτης της «Πεμπτουσίας».

Ακόμη μίλησαν οι Μητροπλίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρος και Προικονήσου κ. Ιωσήφ, ενώ ακολούθησαν και παρεμβάσεις από επιστημονικούς συμβούλους και συνεργάτες της «Πεμπτουσίας»

Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε ο Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία της δημιουργίας της «Πεμπτουσίας».

«Βρισκόμαστε αυτή την στιγμή στα 18 χρόνια δημιουργίας, και παρόλο που τότε με τα δικαστήρια σταματήσαμε, αλλά με την πρόνοια του Θεού αυτό ήταν αφορμή να προσανατολιστούμε στην ηλεκτρονική έκδοση» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Γέροντας Εφραίμ.

Σε άλλο σημείο ο Γέροντας τόνισε: «Εμείς το δημιουργήσαμε αυτό από έναν πόνο, διότι ως μοναχοί πονάμε για τον κόσμο ο οποίος έχει αποπροσανατολιστεί και ανησυχούμε πολύ».

«Αυτή η περίοδος που ζούμε είναι περίοδος της ομολογίας, και πρέπει να ομολογήσουμε Ιησού Χριστό Εσταυρωμένο» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Ηγούμενος Εφραίμ.

Τέλος να αξίζει να αναφερθεί ότι προβλήθηκε για πρώτη φορά ένα σπουδαίο ντοκιμαντέρ για την ζωή του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, μια παραγωγή του Ινστιτούτου «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός» και της «Πεμπτουσίας».

Εμφανίσεις: 300324
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: