Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2017

karastergioy 1π. Βασίλειος Καραστέργιος (1938-2017)


Σήμερα ο κλήρος και ο λαός της Εκκλησίας της Θεσσαλονίκης, μέσα σε κλίμα χαρμολύπης και με την ελπίδα της Αναστάσεως, συνοδεύουν στην τελευταία του κατοικία τον μακαριστό π. Βασίλειο Καραστέργιο.

Έφυγε ο σεμνός και ταπεινός λευΐτης αφήνοντας σε μας, που είχαμε την ευλογία να είμαστε τα πνευματικά του τέκνα, μια ανάμνηση αγαθή. Τα τελευταία έτη αντιμετώπισε αγόγγυστα το σταυρό της πολυετούς ασθενείας του.

Η πρεσβυτέρα και τα τέκνα του ήταν πάντοτε στο πλευρό του. Τα αφοσιωμένα πνευματικά του παιδιά ήταν και αυτά δίπλα του, ακόμη και εκείνα που λόγω απόστασης δεν είχαν τη δυνατότητα να τον επισκέπτονται. 

Ο μεταστάς γεννήθηκε το έτος 1938 από τους ευσεβείς γονείς στα Τρίκαλα. Είχε την αγαθή τύχη να μαθητεύσει τα της ορθοδόξου πίστεως παρά τους πόδας του γέροντος Αιμιλιανού της Μονής Σίμωνος Πέτρας.

Νυμφεύθηκε την ευσεβεστάτη Ευδοκία, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά. Νέος εισήλθε στις τάξεις του ιερού κλήρου.

Ο μακαριστός π. Βασίλειος υπηρέτησε τον αμπελώνα του Κυρίου με ζήλο και ταπείνωση. Διακρινόταν για την απλότητα, την πίστη, την ευσέβεια, την εργατικότητά του και την αγάπη του προς την αγία μας Εκκλησία.

Ποίμανε με αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνηση το λαό του Θεού. Υπήρξε ευγενής και άνθρωπος της σιωπής.

Όχι γιατί δεν είχε τι να πει, αλλά γιατί επιθυμούσε να μιλά με περίσκεψη. Ήταν άκακος και αμνησίκακος.

Η εκδίκηση, ούτε ως λέξη δεν υπήρχε στο λεξιλόγιο της καρδιάς του. Υπήρξε αφιλοχρήματος και για το λόγο αυτό γεύτηκε τα πλούτη της αγάπης των ενοριτών του.

Πολλοί περισσότεροι όμως ήσαν εκείνοι που γεύτηκαν τη δική του αγάπη.

Αγαπούσε τη νέα γενιά. Οργάνωνε τακτικά συναντήσεις νέων. Συζητούσε μαζί τους, τους στήριζε ποικιλότροπα, τους καθοδηγούσε.

Μαζί με την οικογένειά του παραχωρούσε τα πάντα σε όλους αδιάκριτα. Υπήρξε ακούραστος λειτουργός και φίλος των αγίων. Όλους αυτούς θα τους συναντήσει τώρα πρεσβευτές μπροστά στο θρόνο του Θεού.

Αξιοσημείωτος ήταν ο ζήλος που επέδειξε για την ανέγερση ναών. Για να πετύχει το στόχο του κατέβαλλε κάθε προσπάθεια. Υπερνικούσε τις γραφειοκρατικές και όποιες άλλες δυσκολίες συναντούσε, ενώ ταυτόχρονα διενεργούσε επιτυχείς εράνους, από τους οποίους αντλούσε τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους.

Χάρη στις επίπονες προσπάθειες του ανεγέρθηκαν οι Ιεροί Ναοί των Τριών Ιεραρχών, της Αγίας Αναστασίας, του Αγίου Φωτίου Καλαμαριάς, ενώ ολοκληρώθηκε ο Ιερός Ναός Αγίου του Ελευθέριου Ντεπώ. 

Κύρια εφόδια της ιερατικής του διακονίας δεν ήταν τόσο η μόρφωση και τα πτυχία, όσο η συνεχής διάθεσή του για προσφορά και η πλούσια καρδιά του. Μια καρδιά πλημμυρισμένη από αγνά συναισθήματα, βιώματα χριστιανικά και θείες εμπειρίες.

Προπάντων, μια καρδιά γεμάτη με τη Χάρη του Θεού, που «τά ἀσθενῆ θεραπεύει καί τά ἐλλείποντα ἀναπληροῖ».

Η ταφή του π. Βασιλείου θα λάβει χώρα στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ορμύλιας, για να βρει «τόπον ἀναπαύσεως». Από εκεί θα συνεχίσει να δέεται για όλους μας. 

Ας είναι η μνήμη σου αιωνία!

Εμφανίσεις: 301778
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: