Γράφτηκε από τον/την Ευάγγελος Μπουγιώτης. Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2017

FARMAKIO ELLAS 11

Το ιστορικό κτίριο στο Ναύπλιο του Πρώτου Φαρμακείου που λειτούργησε στην Ελλάδα πέρασε σήμερα στην κυριότητα του Δήμου καθώς υπεγράφησαν τα συμβόλαια μεταβίβασης από τις τρεις εκκλησίες που το είχαν στην ιδιοκτησία τους στον Δήμο Ναυπλιέων.

Τα συμβόλαια παρουσία συμβολαιογράφου υπέγραψαν εκ μέρους των εκκλησιών οι πρόεδροι των εκκλησιαστικών συμβουλίων, Αγίου Γεωργίου π. Ελευθέριος Μίχος, Αγίου Νικολάου π. Κυριακός Αγγελόπουλος και Γενεσίου της Θεοτόκου (Παναγίας) π. Διονύσιος Ταμπάκης και εκ μέρους του Δήμου Ναυπλιέων ο Δήμαρχος Δημήτριος Κωστούρος.

Μετά την υπογραφή των συμβολαίων ο Δήμαρχος δήλωσε πως πρόκειται για ιστορική στιγμή καθώς ένα ιστορικής σημασίας κτίριο στο οποίο ταριχεύθηκε ο Πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας και λειτούργησε ως το πρώτο Φαρμακείο στην νεότερη ιστορία της Ελλάδος περνάει στην κυριότητα του Δήμου Ναυπλιέων και πως το επόμενο στάδιο είναι να αποφασιστεί η περαιτέρω αξιοποίηση του.

Το πρώτο φαρμακείο

Το πρώτο επίσημο φαρμακείο του σύγχρονου Ελληνικού κράτους ιδρύθηκε το 1828 στο Ναύπλιο από τον Βονιφάτιο Βοναφίν. Ο Βονιφάτιος Βοναφίν ήταν φαρμακοποιός και καταγόταν από την Τεργέστη.

Ήταν φίλος του Ιωάννη Καποδίστρια και ήταν αυτός που ανέλαβε το θλιβερό καθήκον της ταρίχευσης της σωρού του μετά την δολοφονία του.

Το φαρμακείο βρισκόταν στην Πλατεία Ναυάρχων και λειτούργησε μέχρι το 1972.

Πριν από το φαρμακείο του Βονιφάτιου Βονιφατίν είχε λειτουργήσει ατύπως ένα φαρμακείο που στην πραγματικότητα ήταν υποστηρικτικό των δραστηριοτήτων του γιατρού Θεόδωρου Πασχάλη.

Ο Θεόδωρος Πασχάλης είχε σπουδάσει Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Πάδοβας της Ιταλίας και ασκούσε την ιατρική στο Ναύπλιο.

Παράλληλα διηύθυνε και το φαρμακείο όπου παρασκεύαζε τα απαραίτητα για τους ασθενείς του φάρμακα.

FARMAKIO ELLAS 2

FARMAKIO ELLAS 2

FARMAKIO ELLAS 2

FARMAKIO ELLAS 2

FARMAKIO ELLAS 2

FARMAKIO ELLAS 2

Εμφανίσεις: 301636
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: