Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2017

8660

Τούρκοι αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν τον τάφο του Αγίου Νικολάου στα θεμέλια ενός ναού.


 

Το Ντέμρε (τα Μύρα της αρχαιότητας) βρίσκεται στην επαρχία της Αττάλειας και είναι η πόλη όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του τον 4ο αιώνα μ.Χ. ο Άγιος Νικόλαος.

Ο Cemil Karabayram, επικεφαλής της Αρχής Μνημείων της Αττάλειας, δήλωσε ότι ο τάφος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ηλεκτρονικών σαρώσεων, που έδειξαν κενά κάτω από την εκκλησία.

«Πιστεύουμε ότι ο τάφος δεν έχει υποστεί καμία ζημιά, αλλά είναι δύσκολο να φτάσουμε σε αυτόν χωρίς να καταστρέψουμε τα ψηφιδωτά στο πάτωμα» είπε ο κ. Karabayram στην Hurriyet Daily News. Ο ίδιος δήλωσε εξαιρετικά αισιόδοξος ότι τα οστά που βρίσκονται στον τάφο ανήκουν στον Άγιο Νικόλαο, ωστόσο επισήμανε ότι η αφαίρεση του πατώματος κομμάτι-κομμάτι ώστε να φτάσουν στον τάφο θα είναι μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία.

«Τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει είναι πολύ ενθαρρυντικά αλλά η πραγματική δουλειά ξεκινά τώρα» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η ομάδα των αρχαιολόγων, με επικεφαλής την καθηγήτρια Sema Dogan, ελπίζει ότι θα βρει άθικτα τα οστά του Αγίου Νικολάου κάτω από το Ναό. Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τον τουρισμό της περιοχής.

Τα λείψανά του Αγίου Νικολάου διατηρήθηκαν στα Μύρα της Λυκίας έως και τον ενδέκατο αιώνα.

Όπως πιστευόταν μέχρι σήμερα, το 1087 κάποιοι ναύτες τα αφαίρεσαν και τα μετέφεραν στην Ιταλία, στην πόλη Μπάρι, όπου τοποθετήθηκαν στο Καθεδρικό του Αγίου Νικολάου.

Ωστόσο, Τούρκοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα οστά που είχαν αφαιρεθεί τότε από τον ναό ανήκαν σε έναν άλλον ιερέα και όχι στον Αρχιεπίσκοπο Νικόλαο.

Η μνήμη του Αγίου Νικολάου γιορτάζεται στις 6 Δεκεμβρίου τόσο από την Ορθόδοξη, όσο και από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Εμφανίσεις: 300279
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: