Γράφτηκε από τον/την politischios.gr. Παρασκευή, 14 Απριλίου 2017

apokathilosi

Του Παντελή Φύκαρη


Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα και με τους πιστούς να κατακλύζουν τον Μητροπολιτικό Ναό της Χίου τελέστηκε ο εσπερινός της αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκου.

Δεκάδες πιστοί θέλησαν να παρακολουθήσουν από κοντά την κορύφωση του Θείου Δράματος και να προσκυνήσουν τόσο τον Σταυρό του μαρτυρίου όσο και τον Επιτάφιο.

«Μην δειλιάσουμε, ας ομολογήσουμε την αγάπη μας στον Θεό»

Απευθυνόμενους στους πιστούς ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος επέλεξε να εστιάσει σε μία στιγμή από τη δίκη του Ιησού λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Σε κάποια στιγμή της δίκης, ο αρχιευρεύς ρωτά τον Χριστό: «Συ ει ο Χριστός, ο Υιός του ευλογητού;». Την σιωπή του Χριστού, συντροφεύει τώρα η σιωπή όλου του Μεγάλου Συνεδρίου.

Οι ανάσες έχουν κοπεί, οι καρδιές έχουν πάψει να χτυπούν. Όλοι αναμένουν ποια θα είναι η απάντηση. Θα ομολογήσει τον Θεό Πατέρα Του ή και πάλι θα σιωπήσει; Και η μεγαλοπρεπή και εύλαλη σιωπή Του, τώρα λύνεται.

Κινούνται μεγαλοπρεπώς, ιεροπρεπώς, θεοπρεπώς τα θεϊκά χείλη, για να απαντήσουν στο ερώτημα. Μυστήριο Ιερό η απάντηση, φωνή ουρανού, σάλπισμα αγγελικό, δόγμα Εκκλησιαστικό: «Εγώ ειμί».

Εκείνος που θα ανέβει στον Σταυρό είναι ο Θεό, το ομολογεί ο Γαβριήλ στον Ευαγγελισμό, οι Άγγελοι στη Γέννηση, ο Φίλιππος στον Ναθαναήλ. Το κηρύσσουν οι Απόστολοι, οι Πατέρες, οι Μάρτυρες. Το διαλαλεί η Εκκλησία. Ο Χριστός είναι ο αληθινός Θεός.

Αγαπητοί μου, και από εμάς ζητείται πολλές φορές να ομολογήσουμε ή να αρνηθούμε το Χριστό μας, την πίστη μας. Μας ζητείται να διατρανώσουμε το είμαστε Χριστιανοί.

Πολλές φορές, με αντίτιμο την ησυχία μας, το επάγγελμά μας, την καριέρα μας, ακόμη και την ίδια τη ζωή μας. Ας μη δειλιάσουμε. Ας ακούσουμε τη φωνή του Χριστού μας: «Θαρσείτε, εγώ νενίκημα τον κόσμον».

Ας σταθούμε ενώπιον του σιωπηλού Εσταυρωμένου και ας καταθέσουμε την ομολογία μας: «Συ ει ο Χριστός, ο Υιός του Θεού». Αμήν».

Τον Εσπερινό της αποκαθήλωσης παρακολούθησαν ο Βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, αιρετοί του Δήμου και της Περιφέρειας, καθώς, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Χρ. Φραγκιάς, ο Διοικητής της Π.Υ. Χίου Ι. Αρχοντάκης καθώς και πλήθος πιστών.

apokathilosi xios 2

apokathilosi xios 2

apokathilosi xios 2

apokathilosi xios 2

apokathilosi xios 2

apokathilosi xios 2

apokathilosi xios 2

apokathilosi xios 2

Εμφανίσεις: 301179
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: