ROMFEA RSS FEED http://www.romfea.gr/ Mon, 24 Jul 2017 01:28:18 GMT FeedCreator 1.8.0-dev (info@mypapit.net) Προεόρτιες εκδηλώσεις για την εορτή της Αγίας Παρασκευής (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/16019-proeorties-ekdiloseis-gia-tin-eorti-tis-agias-paraskeuis-foto sidirokastro 2

Με την ευκαιρία της εορτής της Αγίας Παρασκευής Προεόρτια ο εφημέριος του Ιερού Ναού π. Παύλος διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία αγώνες κλειστού ποδοσφαίρου 5×5 για τους νέους της περιοχής Σιδηροκάστρου και Σιντικής.

Έλαβαν μέρος πάνω από δέκα ομάδες με 100 περίπου συμμετέχοντες νέοι ηλικίας μέχρι και 30 ετών.

Σκοπός της όλης διοργάνωσης να τιμηθεί η Αγία αλλά και η προσέγγιση της νεολαίας με ένα πολύ διαφορετικό σύγχρονο τρόπο στα μέτρα των νέων μας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολιτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος ευλόγησε την όλη διοργάνωση και έστειλε σε όλους δώρα μια εικόνα της Αγίας και την Καινή Διαθήκη.

Οι εορτές θα συνεχιστούν με καθημερινές Θείες Λειτουργίες, βραδυνές εκδηλώσεις με συλλόγους τον Πανηγυρικό Εσπερινό και την Λιτανεία καθώς και τη Θεία Λειτουργία με το καθιερωμένο κουρμπάνι.

Εξ άλλου στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής προσήλθε και προσκύνησε η παγκόσμια πρωταθλήτρια του King Boxing Τσομπάνη Άννα η οποία και αφιέρωσε στην εκκλησία το μετάλλιο της.

Τέλος να σημειωθεί ότι η Άννα Τσομπάνη κατάγεται από το Σιδηρόκαστρο.

sidirokastro 1

sidirokastro 1

sidirokastro 1

sidirokastro 1

sidirokastro 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Σ) Sun, 23 Jul 2017 20:08:43 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/16019-proeorties-ekdiloseis-gia-tin-eorti-tis-agias-paraskeuis-foto
Ο Μητροπολίτης Καρθαγένης στην Ι.Μ. Διδυμοτείχου (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/16018-o-mitropolitis-karthagenis-stin-im-didumoteixou-foto karthagenis 9

«Πρέπει να ξέρουμε ότι μέσα στην Εκκλησία δεν μαθαίνουμε πως σώζονται οι άλλοι, αλλά πως σωζόμεθα εμείς…» τόνισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός κηρύττων το θείο λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Προφήτου Ηλιού Κουφοβούνου, όπου και ιερούργησε, την Κυριακή Ζ΄ Ματθαίου, 23 Ιουλίου ε.ε. και συνέχισε «την αξία του Ευαγγελικού λόγου την αντιλαμβάνονται μόνον εκείνοι που βιώνουν την μυστική ζωή της Εκκλησίας, που δεν την θεωρούν σαν ένα κατεστημένο θεσμό, αλλά ως Σώμα Χριστού και κοινωνία θεώσεως. Κατά τον Απόστολο Παύλο ο λόγος του Θεού, ως ενέργεια του Λόγου, έχει δύναμη, γι’ αυτό γράφει «ζων ο λόγος του Θεού και ενεργής και τομώτερος υπέρ πάσαν μάχαιραν δίστομον και διϊκνούμενος άχρι μερισμού τε ψυχής τε και πνεύματος, αρμών τε και μυελών» (Εβρ. δ΄, 12). Πράγματι, στον καλοπροαίρετο άνθρωπο ο λόγος του Θεού ενεργεί βαθιά, και τον μεταμορφώνει. Τον τρέφει και τον ζωογονεί. Ο λόγος του Θεού που προέρχεται από τον Ίδιο το Θεό ή από ανθρώπους που είναι ενωμένοι μαζί Του, είναι ζωοποιός. Οδηγεί τον άνθρωπο στην μετάνοια και φωτοποιεί την ύπαρξη του. Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς προτρέπει τους πιστούς να ανατείνουν το όμμα της διάνοιας προς το φως του ευαγγελικού κηρύγματος για να μεταμορφωθούν και αφού δεχθούν την θεία αίγλη, να γίνουν σύμμορφοι «τω ομοιωμάτι της δόξης Κυρίου». Η γνώση του λόγου του Θεού είναι ένα είδος θεωρίας, για αυτούς, βεβαίως, που ζουν μέσα στο Φως».

Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρ. Πατσουρίδης και ο Διοικητής της 50ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Ιωάννης Τσιόπλας και ικανό εκκλησίασμα.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Νέας Ορεστιάδος την αυτή ημέρα λειτούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Μελέτιος, φιλοξενούμενος του επιχωρίου Αρχιερέως.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστη ο Βουλευτής Έβρου Αναστ. Δημοσχάκης.

karthagenis 1

karthagenis 1

karthagenis 1

karthagenis 1

karthagenis 1

karthagenis 1

karthagenis 1

karthagenis 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Διδυμοτείχου) Sun, 23 Jul 2017 19:33:38 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/16018-o-mitropolitis-karthagenis-stin-im-didumoteixou-foto
Κερκύρας: ''Η πίστη είναι αυτή που έχει εκλείψει στην εποχή μας'' (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/16017-kerkuras-i-pisti-einai-auti-pou-exei-ekleipsei-stin-epoxi-mas-foto kerkiras nektarios 6

Την Κυριακή 23 Ιουλίου 2017 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον Ι.Ν. του Αγίου Προκοπίου, στο ομώνυμο χωριό.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας ανέλυσε την Ευαγγελική περικοπή της ημέρας, την ίαση των δύο τυφλών από τον Ιησού Χριστό.

Ο Κύριος πρώτα τους ρωτά αν επιθυμούν να γιατρευτούν και όταν εκείνοι του απαντούν καταφατικά, τους θεραπεύει.

Είναι πολύ σημαντική η χρήση που κάνουμε εμείς οι άνθρωποι του αυτεξουσίου που ο Ίδιος ο Τριαδικός Θεός μάς έχει χαρίσει. Να επιλέγουμε ελεύθερα τι θα πράξουμε στη ζωή μας.

Ο Χριστός έχει ευγένεια και αρχοντιά, δεν βιάζει συνειδήσεις, ούτε ζητά υποταγή. Μας απευθύνει το κάλεσμα της κοινωνίας μαζί Του και συνάμα της σωτηρίας και Θεώσεώς μας.

Επαφίεται σε εμάς τους ίδιους αν δεχθούμε αυτή την ουράνια πρόσκληση, που προϋποθέτει με τη σειρά της την πίστη στον Θεό.

Η πίστη είναι δύναμη εσωτερική που μεταμορφώνει τον άνθρωπο. Η πίστη είναι αυτή που έχει εκλείψει στην εποχή μας.

Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει προσκολληθεί στον εαυτό του και τον έχει θεοποιήσει, έχει αυτονομηθεί από τους υπόλοιπους αδελφούς του και προκειμένου να πετύχει την κοινωνική καταξίωση, μηχανεύεται πολλάκις ακόμα και δόλια μέσα. 

Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος προέτρεψε τους πιστούς να κάνουν σωστή χρήση του αυτεξουσίου τους, αντιπροσφέροντάς το στον Δωρεοδότη Χριστό, αλλά και με τον πνευματικό τους αγώνα να αυξάνουν στην πίστη και σε κάθε έργο αγαθό.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Αναγνώστη τον κ. Κωνσταντίνο Μάμαλο, διδάσκαλο, για την πολυετή προσφορά του στο αναλόγιο της ενορίας του Αγίου Προκοπίου.

kerkiras nektarios 1

kerkiras nektarios 1

kerkiras nektarios 1

kerkiras nektarios 1

kerkiras nektarios 1

kerkiras nektarios 1

kerkiras nektarios 1

kerkiras nektarios 1

kerkiras nektarios 1

kerkiras nektarios 1

kerkiras nektarios 1

kerkiras nektarios 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Κερκύρας) Sun, 23 Jul 2017 14:56:41 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/16017-kerkuras-i-pisti-einai-auti-pou-exei-ekleipsei-stin-epoxi-mas-foto
Κιλκισίου: ''Με ενότητα και πίστη ξεπερνιούνται οι δυσκολίες'' (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/16016-kilkisiou-me-enotita-kai-pisti-jeperniountai-oi-duskolies-foto n mesimbrias 18

Για την Romfea.gr, Χρήστος Καναρόπουλος


Στον ιστορικό και παλαίφατο Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Ν. Μεσήμβριας Θεσσαλονίκης της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου ιερούργησε σήμερα, Κυριακή 23 Ιουλίου 2017, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης του ακριτικού Κιλκίς κ. Εμμανουήλ.

Ο Σεβασμιώτατος, πλαισιούμενος από Ιερείς και Διακόνους καθώς και από τον Εφημέριο Πρωτ. π. Θεόδωρο Κερεστετζή, ωμίλησε αφορμώμενος από τη σημερινή Αποστολική και Ευαγγελική περικοπή, τονίζοντας ότι η ανάγκη για συνοχή και μακροθυμία στις δυσκολίες του πλησίον τη σημερινή εποχή, είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Έκανε λόγο ότι η εσωτερική πίστη του καθενός σώζει με τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό να ελεεί τους πιστεύοντες προς Αυτόν και οι δυσκολίες ξεπερνιούνται όταν υπάρχει ενότητα, αγάπη και αλληλεγγύη.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Sun, 23 Jul 2017 14:48:37 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/16016-kilkisiou-me-enotita-kai-pisti-jeperniountai-oi-duskolies-foto
Χιλιάδες πιστοί συνόδευσαν την Μεγαλόχαρη (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/16015-xiliades-pistoi-sunodeusan-tin-megaloxari-foto megaloxari 99

Το πρωί μετά το πέρας της πρωινής Θείας Λειτουργίας στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας, η αγία Εικών διεκομίσθη λιτανευτικώς δια της οδού Μεγαλόχαρης εις την οποίαν ανέμενον με υπομονή χιλιάδες λαού προκειμένου να ευλογηθούν από την πάροδο της αγίας Εικόνος και εν συνεχεία δι' αυτοκινητοπομπής προς την Ιερά Μονή Κεχροβουνίου όπου τελέσθηκε Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου και Σύρου και Τήνου κ. Δωροθέου Β'.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος ιερούργησε στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο γεγονός του Οράματος και της Ευρέσεως της αγίας Εικόνος, στη Σάρκωση του Θεού διά της συνεργίας της Θεοτόκου και στην αναγνώριση του ανθρωπίνου προσώπου χάριν του οποίου ο Κύριος ενηνθρώπησε ως μοναδικής προσωπικότητος του κάθε ανθρώπου προς τον οποίον οφείλουμε αγάπη και σεβασμό.

Ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Δωρόθεο για την πρόσκληση, την υποδοχή και τη φιλοξενία και παρότρυνε τους χιλιάδες προσκυνητές και ακροατές του Θείου Κηρύγματος να αναγνωρίζουν πάντοτε στα θαύματα την εσωτερική κυρίως αναγέννηση του ανθρώπου δια της συνεχούς μετανοίας και του αναβαπτισμού.

Ο Σεβ. κ. Δωρόθεος ευχαρίστησε τους Αρχιερείς, τους συμμετέχοντας εις την λαμπράν αυτήν Πανήγυριν, της Εξοχωτάτης επί τιμή Πρωθυπουργού και Προέδρου του Αρείου Πάγου και Διευθυντρίας του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κας. Β. Θάνου, του Προέδρου Πρωτοδικών Σύρου κ. Κ. Πασιαλή, του Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Μ. Γεωργιάδη, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτού των Κυκλάδων κ. Ι. Βρούτση, του Επάρχου Τήνου κ. Ι. Γιαγιά, του Δημάρχου Τήνου κ. Σ. Ορφανού, του συνεργάτου του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χ. Κουνέλη, των Πολιτευτών των Κυκλάδων Αικ. Μονογυιού, Φιλ. Φόρτωμα, Γ. Χριστόπουλου και Χρ. Πολατσίδη, εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας της Περιφερείας Νοτίου Αιγαίου και της Τήνου, του Προέδρου και μελών της Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων, του Αντιπροέδρου, Γεν. Γραμματέα και μελών της Διοικούσης το Πανελλήνιον Ιερόν Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Επιτροπής.

Ευχαρίστησε τον Αρχιερατικό Επίτροπο της ιεράς νήσου Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό, τους Ιερείς του Πανιέρου Ναού Ευαγγελιστρίας και τους εργαζομένους στο Ιερό Ίδρυμα, την Ηγουμένη της Ιεράς Μονής "Κυρίας των Αγγέλων" Κεχροβουνίου Ιουλιανή Μοναχή και την περί αυτήν Μοναστική Αδελφότητα αλλά και τις Αδελφές εκ της Ιεράς Μονής Παναγίας Μικροκάστρου Σιατίστης οι οποίες συνέψαλλον για την προσπάθεια της λυσιτελούς περαιώσεως της λαμπράς αυτής εορτής του Οράματος.

Τέλος, ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τον Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αναμετάδοση των Ιερών Ακολουθιών.

Η Ηγουμένη μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας παρέθεσε Μοναστηριακή Δοχή προς όλους.

Στις 6 το απόγευμα θα τελεσθεί Εσπερινός στον Ιερό Ναό της Αγίας Πελαγίας στην Ιερά Μονή και στις 7 η αγία Εικών λιτανευτικώς θα οδεύσει πεζή προς την πόλη της Τήνου όπου περί ώραν 9ην θα πραγματοποιηθεί υποδοχή στα προπύλαια της πόλεως και δια της παραλιακής οδού με δέηση επί της μαρμαρίνης εξέδρας "Παντανάσσης" θα επιστρέψει στον Πανίερο Ναό.

Φωτογραφίες: Γεώργιος Πολυκανδρίτη

megaloxari 1

megaloxari 1

megaloxari 1

megaloxari 1

megaloxari 1

megaloxari 1

megaloxari 1

megaloxari 1

megaloxari 1

megaloxari 1

megaloxari 1

megaloxari 1

megaloxari 1

megaloxari 1

megaloxari 1

megaloxari 1

megaloxari 1

megaloxari 1

megaloxari 1

megaloxari 1

megaloxari 1

megaloxari 1

megaloxari 1

megaloxari 1

megaloxari 1

megaloxari 1

megaloxari 1

megaloxari 1

megaloxari 1

megaloxari 1

megaloxari 1

megaloxari 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό) Sun, 23 Jul 2017 13:55:12 GMT http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/16015-xiliades-pistoi-sunodeusan-tin-megaloxari-foto
Μνημόσυνα για τους Προκατόχους του τέλεσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/16014-mnimosuna-gia-tous-prokatoxous-tou-telese-o-patriarxis-alejandreias aidiomono 1

Την 23η Ιουλίου ε.έ., η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄, εχοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και κατά την Θεία Λειτουργία, στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας.

Μετά το πέρας του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, συμμετέχοντος του Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας, Σεβασμ. Μητροπολίτου Άκκρας κ.Ναρκίσσου, τέλεσε Ιερά Μνημόσυνα υπέρ αναπαύσεως των αοιδίμων Πατριαρχών Αλεξανδρείας, Μελετίου Β΄ Μεταξάκη (+28/7/35), Χριστοφόρου Β΄ Δανιηλίδη (+23/7/67), Νικολάου Στ΄ Βαρελόπουλου (+9/7/86) και Παρθενίου Γ΄ Κοϊνίδη (+23/7/96), οι οποίοι «εξεμέτρησαν το ζειν», κατά τον μήνα Ιούλιο.

Στις ως άνω Ακολουθίες παρίστατο ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ.Εμμανουήλ Κακαβελάκης και αρκετοί εκκλησιαζόμενοι πιστοί.

Επιμνημόσυνη ομιλία εκφώνησε, εντολή της ΑΘΜ, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ.Δανιήλ Μπιάζης, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, κάνοντας αναφορά στα πρόσωπα των μακαριστών Πατριαρχών.

Απευθυνόμενος προς τον Μακαριώτατο, ο ομιλητής ανέφερε πως «η πρωτοβουλία Σας αυτή για την απόδοση τιμής και το χρέος της ευγνωμοσύνης που επιδεικνύετε προς τους Προκατόχους Σας Πατριάρχες, για όσα προσέφερε ο κάθε ένας από αυτούς στην παρουσία του παλαίφατου Πατριαρχείου μας στον εικοστό αιώνα, τελώντας τα Ιερά Μνημόσυνά τους, αποτελεί για όλους μας παράδειγμα προς μίμηση. Η μεγάλη αρετή της ευγνωμοσύνης, που γεννιέται από την επίγνωση των αναρίθμητων ευεργεσιών και δωρεών του Θεού και των ανθρώπων, γνωρίζουμε άπαντες πως πλημμυρίζει την Πατριαρχική καρδιά Σας, και εκδηλώνεται σε όλες τις εκφάνσεις της Πρωθιεραρχικής Σας διακονίας...».

Μετά το Ιερό Μνημόσυνο παρετέθηκε κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Μονής.

aidiomono 5

aidiomono 2

aidiomono 2

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) Sun, 23 Jul 2017 13:43:46 GMT http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/16014-mnimosuna-gia-tous-prokatoxous-tou-telese-o-patriarxis-alejandreias
Χειροθεσία Αρχιμανδρίτη από τον Μητροπολίτη Μεγάρων (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/16013-xeirothesia-arximandriti-apo-ton-mitropoliti-megaron-foto arxim 1

Στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Μάνδρας σήμερα Κυριακή 23 Ιουλίου 2017 προ της Πανηγύρεως, επέλεξε για να λειτουργήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος λόγω των πολλών Ιερών Ναών που πανηγυρίζουν επ ονόματι της Αγίας.

Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως και ευλογημένοι πιστοί της Ενορίας, συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία.

Ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε εις Αρχιμανδρίτην τον Εφημέριον του Ιερού Ναού π. Γεώργιον Σαβίν.

madra 1

madra 1

madra 1

madra 1

madra 1

madra 1

madra 1

madra 1

madra 1

madra 1

madra 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Μεγάρων) Sun, 23 Jul 2017 13:35:44 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/16013-xeirothesia-arximandriti-apo-ton-mitropoliti-megaron-foto
Ξεκίνησε η Δ' Κατασκηνωτική Περίοδος στην Ι.Μ. Καστορίας (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/16012-jekinise-i-d-kataskinotiki-periodos-stin-im-kastorias-foto kataski kastoria 3

Ξεκίνησε η Δ’ Κατασκηνωτική Περίοδος της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, για τα αγόρια του Γυμνασίου – Λυκείου, με την τέλεση του Αγιασμού, που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε στα παιδιά για τη ζωή της Εκκλησίας και πως δι’ αυτής θα μπορούμε στη ζωή μας να ξεπερνάμε οποιαδήποτε προβλήματα.

Ευχήθηκε δε να χαρίζει ο Χριστός μας σε όλους υγεία, στα παιδιά, στους γονείς τους, στους ομαδάρχες και να έχουν κάθε καλό.

Επίσης, συνεχάρη και ευχαρίστησε τον Υπεύθυνο των Κατασκηνώσεων π. Στέφανο Σχοινά, ο οποίος είναι η ψυχή του Γραφείου Νεότητος της Μητροπόλεως και προσφέρει με αγάπη στο έργο της τοπικής μας Εκκλησίας.

Τέλος, ευχαρίστησε ακόμη μία φορά τις εθελόντριες μαγείρισσες που προσφέρουν από το χρόνο τους και διακονούν ανιδιοτελώς στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας.

kataski kastoria 1

kataski kastoria 1

kataski kastoria 1

kataski kastoria 1

kataski kastoria 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Καστορίας) Sun, 23 Jul 2017 12:38:00 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/16012-jekinise-i-d-kataskinotiki-periodos-stin-im-kastorias-foto
Συνάντηση ΓΓ Υπουργείου Τουρισμού με Μητροπολίτη Θηβών http://www.romfea.gr/diafora/16010-sunantisi-gg-upourgeiou-tourismou-me-mitropoliti-thibon kourneta

Τις προοπτικές ανάπτυξης του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού στη Bοιωτία συζήτησαν η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού κα Ευρυδίκη Κουρνέτα και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος.

Η κα Κουρνέτα αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα της εθνικής τουριστικής πολιτικής που υλοποιείται με επιτυχία σε εφαρμογή του σχεδιασμού της Υπουργού Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά.

Τόνισε ότι στο πλαίσιο ανάπτυξης και προώθησης του θεματικού τουρισμού, ο θρησκευτικός και προσκυνηματικός τουρισμός αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Τουρισμού.

Ο Σεβασμιώτατος και η κα Κουρνέτα συζήτησαν τις ιδιαίτερες ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι Μονές στη Βοιωτία για έργα προστασίας και ανάδειξης του θρησκευτικού και προσκυνηματικού πλούτου της περιοχής.

Παρουσία του Δημάρχου Θηβών, κ. Σπυρίδωνα Νικολάου, συζητήθηκε η προγραμματιζόμενη για τις 14 και 15 Αυγούστου επετειακή εκδήλωση των 150 χρόνων από τα εγκαίνια του μνημειακού Ναού της Μεγάλης Παναγίας – Αγίου Δημητρίου.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε την κα Κουρνέτα για την στήριξή της στην σημαντική αυτή εκδήλωση για την περιοχή.

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (money-tourism.gr) Sun, 23 Jul 2017 10:21:44 GMT http://www.romfea.gr/diafora/16010-sunantisi-gg-upourgeiou-tourismou-me-mitropoliti-thibon
Κίτρους: ''Είναι ελπιδοφόρο να βλέπει κανείς συγκεντρωμένους τόσους νέους'' (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/16009-kitrous-einai-elpidoforo-na-blepei-kaneis-sugkentromenous-tosous-neous-foto kitrus 4

Στο πλαίσιο των καλοκαιρινών δράσεών του, το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος πραγματοποίησε εκδήλωση γνωριμίας και επικοινωνίας Ορθοδόξων Νέων από Ελλάδα, Πολωνία και Ρωσία την Πέμπτη 20 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον Πλαταμώνα.

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν νέοι από τρεις διαφορετικές χώρες. Συγκεκριμένα συμμετείχαν μαθητές λυκείου από το Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, φοιτητές της Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας και νέοι και νέες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Πολωνίας που φιλοξενούνται αυτήν την περίοδο στον εκκλησιαστικό ξενώνα στον Σβορώνο.

Οι νέοι και οι νέες είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν, να ανταλλάξουν απόψεις, να προβληματιστούν πάνω σε θέματα που τους απασχολούν, αλλά και να ψυχαγωγηθούν με καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ετοίμασαν οι ίδιοι.

Τη νεανική αυτή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, ο Πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας Ηγούμενος Ιωάννης Ρούμπιν και κληρικοί υπεύθυνοι συνοδοί των αποστολών.

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε με κοινή βραδινή προσευχή εντός του Ιερού Ναού, όπου έψαλαν όλοι οι νέοι στη δική τους γλώσσα ύμνους και τροπάρια.

Στο τέλος της ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος με έκδηλη χαρά από την παρουσία τόσων νέων, τους καλωσόρισε και τους προέτρεψε να παραμείνουν σταθεροί και ακλόνητοι στις αρχές και αξίες της χριστιανικής ζωής, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι σίγουρα συγκινητικό και συνάμα ελπιδοφόρο να βλέπει κανείς συγκεντρωμένους τόσους πολλούς νέους. Μια εικόνα που διατρανώνει προς πάσα κατεύθυνση, την επιτευχθείσα, με τη Χάρη του Θεού, ενότητά μας και τη μεταξύ μας χριστιανική αγάπη».

Στη συνέχεια ακολούθησε γεύμα και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με θαυμάσια παραδοσιακά ακούσματα και ήχους βγαλμένους μέσα από τις παραδόσεις των τριών χωρών.

Στο τέλος της εκδήλωσης όλοι οι νέοι, φανερά ενθουσιασμένοι, ανανέωσαν το ραντεβού τους για το μέλλον.

kitrus 1

kitrus 1

kitrus 1

kitrus 1

kitrus 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Κίτρους) Sun, 23 Jul 2017 10:53:44 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/16009-kitrous-einai-elpidoforo-na-blepei-kaneis-sugkentromenous-tosous-neous-foto
Λαγκαδά: ''Ο Χριστός φέρνει στην ζωή μας την Ειρήνη'' (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/16008-lagkada-o-xristos-fernei-stin-zoi-mas-tin-eirini-foto la 1

Την Κυριακή 23 Ιουλίου ε.έ., ημέρα μνήμης και τιμής του Προφήτου Ιεζεκιήλ, της Οσίας Πελαγίας της εν Τήνῳ και των Αγίων Φωκά του Ιερομάρτυρος και Απολλιναρίου Επισκόπου Ραβέννης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, εις τον περικαλλή Ιερό Ναό των Αγίων Ισαποστόλων και Θεοστέπτων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης της κωμοπόλεως της Ασσήρου.

Στην κυριακάτικη ομιλία του, προς το παριστάμενο εκκλησίασμα, μεταξύ των οποίων παρέστη και ο πρ. Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αντώνιος Γυφτόπουλος, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε τόσο στην σημερινή Ευαγγελική Περικοπή την οποία και ανέλυσε εκτενώς όσο και στην μνήμη των σήμερα τιμωμένων από την Αγία μας Εκκλησία, Αγίων Πατέρων, Μαρτύρων και Προφητών, υπογραμμίζοντας μεταξύ των άλλων ότι «το κάθε θαύμα στην ζωή του ανθρώπου είναι μία προσωπική επίσκεψη της Χάριτος και της Ευλογίας του Θεού και είναι ένα γεγονός με περιεχόμενο που ο καθένας υποκλίνεται και δοξάζει τον Θεό. 

Γίνονται και σήμερα θαύματα και θα γίνονται συνέχεια. Ο Κύριος πραγματοποίησε τα θαύματα που γνωρίζουμε και άλλα που δεν έχουν καταγραφεί, για να μας δώσει ένα τεκμήριο και μία απόδειξη ότι είναι πραγματικά Εκείνος που αποτελεί την προσδοκία, είναι ο Σωτήρας και ο Λυτρωτής που έρχεται να αναδημιουργήσει την φθαρείσα φύση του ανθρώπου από την αμαρτία και το χαρακτηριστικό ιδίωμα αυτής, το οποίο και αλλοιώνει τον άνθρωπο και διαστρέφει την καρδιά αυτού, με αποτέλεσμα να χάνει την ωραιότητα με την οποία τον εκόσμισε ο Θεός.

Ο Κύριος με τα θαύματα που έκανε και κάνει, θέλει να μας δείξει ότι είναι παρών στην ζωή μας, θέλει να δείξει ότι δεν είμαστε μόνοι, θέλει να μας δείξει ότι είναι Εκείνος που ήρθε μας σώσει, περιμένοντας την συγκατάθεση μας και την αποδοχή της Σωτηρίου Παρουσίας Του στην ζωή μας.

Αν δεχτούμε τον Χριστό ως Σωτήρα και Λυτρωτή τότε η ζωή μας θα αλλάξει και θα γίνει ζωή Χαράς και Ευλογίας Θεού.

Στην καθημερινότητα ο καθένας μας μπορεί να ακούει λόγους πολλούς αλλά να είναι και επιπόλαιος στα όσα διατυπώνει. Το θέμα είναι ότι όταν σε αυτά μπει ο πειρασμός εμείς γινόμεθα ακοινώνητοι, χωρίς να ακούμε αυτό που μας λέγει ο Κύριος και να ακολουθούμε το θέλημα Του και την αλήθεια της Πίστεως, ζώντας ταυτόχρονα σε μία κατάσταση συγκρουσιακών γεγονότων και καταστάσεων.

Εάν ο άνθρωπος άκουε την φωνή του Θεού και είχε αγάπη στην ζωή του, τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

Ο Θεός μας έδωσε την δυνατότητα να ζούμε κάτω από τις κοινές ευεργεσίες Του, όπως την ανατολή του ήλιου και την χαρά της ημέρας, η οποία είναι κοινή για όλους τους ανθρώπους αδιακρίτως. 

Ο Χριστός φέρνει στην ζωή μας την Ειρήνη, την Επικοινωνία με Εκείνον και μεταξύ μας, το αληθινό Φως ανοίγοντας μας τα μάτια για να βλέπουμε αυτή την ομορφιά που υπάρχει, ξεχωρίζοντας το κακό από αγαθό και έχοντας την βεβαιότητα της σωστής επιλογής. 

Η παρουσία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού είναι το γεγονός εκείνο που ανατρέπει την πορεία του ανθρώπου προς την φθορά και τον θάνατο.

Όλα αυτά είναι ένα πνευματικό κεφάλαιο της ζωή μας και μία ευλογία της Αγάπης του Θεού. Θα πρέπει να τα δεχτούμε αληθινά και με ταπεινό φρόνημα να τα καλλιεργήσουμε αφήνοντας την καρδία μας να φωνάξει, όπως φώναζαν και οι καρδιές των τυφλών «Ελέησον ημάς».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Λαγκαδά) Sun, 23 Jul 2017 09:20:08 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/16008-lagkada-o-xristos-fernei-stin-zoi-mas-tin-eirini-foto
Χρυσόστομος Β': ''Να τερματιστούν άμεσα οι συνομιλίες για το Κυπριακό'' http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/16007-xrusostomos-b-na-termatistoun-amesa-oi-sunomilies-gia-to-kupriako kyproy xrisostomos 1

Οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα πρέπει να τερματιστούν άμεσα, ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄.

Στις δηλώσεις του εκθείασε τη στάση που κράτησε κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ενώ χαρακτήρισε εχθρική προς την Κύπρο, τη στάση που κρατά εδώ και αρκετό καιρό ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Συγκεκριμένα, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι όσες φορές συνάντησε τον Έιντε, δεν τον έπεισε ποτέ ότι μπορεί να συνεισφέρει εποικοδομητικά.

Ο Αρχιεπίσκοπος τάχθηκε ενάντια στη συμφωνία που προσπαθούν να εξεύρουν για το Κυπριακό, τη δεδομένη χρονική περίοδο, κάτι που όπως είπε είναι θέση της Εκκλησίας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ήδη ενήμερος για τη θέση αυτή, ενώ για το κράτος που προσπαθούν να οικοδομήσουν μετά τη λύση είπε χαρακτηριστικά ότι "40 μέρες δεν γιωρκά". 

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε τέλος, ότι ευνοεί την πολιτική της πρόταξης που είχε εφαρμόσει παλαιότερα ο Σπύρος Κυπριανού.

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (sigmalive.com) Sun, 23 Jul 2017 08:45:47 GMT http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/16007-xrusostomos-b-na-termatistoun-amesa-oi-sunomilies-gia-to-kupriako
Εκοιμήθη η μητέρα του Μητροπολίτη Πατρών http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/16006-ekoimithi-i-mitera-tou-mitropoliti-patron koimisi 1

Μετέστη πρὸς Κύριον τὸ πρωὶ τῆς Κυριακῆς 23ης Ἰουλίου 2017, ἡ πρεσβυτέρα Κατίνα, χήρα τοῦ Ἱερέως Εὐθυμίου Σκλήφα, μητέρα τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρῶν κ. Χρυσοστόμου.

Ἡ ἐξόδιος Ἀκολουθία τῆς μεταστάσης θὰ ψαλῇ στὸν Ἱερὸ Ναὸ τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου στοῦ Λουκᾶ Τριπόλεως, τὴν Δευτέρα 24 Ἰουλίου 2017 καὶ ὥρα 6 τὸ ἀπόγευμα.

Ἡ σορὸς τῆς ἀοιδίμου Πρεσβυτέρας θὰ εὑρίσκεται στὸν Ἱερὸ Ναὸ ἀπὸ ὥρα 4 τὸ ἀπόγευμα τῆς Δευτέρας.

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Πατρών) Sun, 23 Jul 2017 07:37:25 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/16006-ekoimithi-i-mitera-tou-mitropoliti-patron
Λαμπρό συλλείτουργο για την Πολιούχο της Χίου (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/16005-lampro-sulleitourgo-gia-tin-poliouxo-tis-xiou-foto Xios.2017

Την Παρασκευή 21 Ιουλίου το απόγευμα στην Ιερά Μονή Αγίας Μαρκέλλας Χίου τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σμύρνης κ.Βαρθολομαίου και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Βεροίας,Ναούσης και Καμπανίας κ.Παντελεήμονος, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο και Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου.

Στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβ.Μητροπολίτης Χίου κ.Μάρκος τίμησε τους δυο προσκεκλημένους Ιεράρχες με το ανώτατο παράσημο της Μητροπόλεως Χίου, τον Σταυρό του Αγίου Ισιδώρου.

Το πρωί του Σαββάτου 22 Ιουλίου,ανήμερα της εορτής της Αγίας Μαρκέλλας τελέστηκε Λαμπρό Αρχιερατικό Συλλείτουργο.

Στο αρχιερατικό συλλείτουργο συμμετείχαν οι Μητροπολίτες: Βεροίας,Ναούσης και Καμπανίας κ.Παντελεήμων, ο οποίος χοροστάτησε στον όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβ.Μητροπολίτης Σμύρνης κ.Βαρθολομαίος, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο, και ο Σεβ.Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Βεροίας) Sun, 23 Jul 2017 08:20:22 GMT http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/16005-lampro-sulleitourgo-gia-tin-poliouxo-tis-xiou-foto
Κιλκισίου: ''Με πρότυπο την Παναγία αλλάζει η ζωή μας'' (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/16003-kilkisiou-me-protupo-tin-panagia-allazei-i-zoi-mas-foto megali brisi 25

Για την Romfea.gr, Χρήστος Καναρόπουλος


Μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης και πνευματικής χαράς οι ευσεβείς ορθόδοξοι χριστιανοί της Μεγάλης Βρύσης Κιλκίς τίμησαν την επέτειο της υποδοχής του πιστού αντίγραφου της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Σουμελά, στην μικρή τους Ενορία.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ χοροστάτησε στον πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου και Αγίου Νικολάου Μεγάλης Βρύσης, με την συμμετοχή Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως ενώ στον σύντομο πατρικό του λόγο μίλησε για την Δέσποινα του κόσμου, για την Παναγιά και Μητέρα όλων, τονίζοντας ότι με το παράδειγμα και τη στάση της αποτελεί πρότυπο και στην Κυρία Θεοτόκο προστρέχουμε για παρηγοριά και στηριγμό.

"Από άκρο εις άκρου στον κόσμο, οι απανταχού Ορθόδοξοι Χριστιανοί τιμούν ιδιαιτέρως την Κυρία Θεότοκο, που αποτελεί πρότυπο διά όλους και αν προσπαθήσουμε να μιμηθούμε από το παράδειγμα της όχι μόνο στα λόγια αλλά κυρίως στην πράξη τότε θα αλλάξει πραγματικά η ζωή μας" είπε χαρακτηριστικά ενώ έκανε λόγο για την αλησμόνητες πατρίδες και τους δύσκολους αγώνες των προγόνων μας, οι οποίοι άντεξαν και τα κατάφεραν, όχι μόνο βασιζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις αλλά και γιατί μπροστά, πλάι και μέσα τους βρισκόταν η Παναγία.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε γύρω από την κεντρική πλατεία του Οικισμού η λιτάνευση του αντίγραφου της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Σουμελά και ακολούθησε εκδήλωση με πλούσιο ποντιακό μουσικό πρόγραμμα στην αυλή του Σχολείου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κατοίκων Μ. Βρύσης.

Άλλωστε η Τοπική Εκκλησία με τον Εφημέριο της Αρχιμ. π. Ιωακείμ Παπαδόπουλος συνεργάζεται άψογα με τους τοπικούς Συλλόγους για την πρόοδο της Μ. Βρύσης που βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη του Κιλκίς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ικανοποιητικό βαθμό προχωρούν οι εργασίες κατασκευής κατοικίας του Ιερέως, στον αύλειο χώρο της Εκκλήσίας, η οποία θεμελιώθηκε ακριβώς ένα χρόνο πριν.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Sat, 22 Jul 2017 21:52:00 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/16003-kilkisiou-me-protupo-tin-panagia-allazei-i-zoi-mas-foto
Εκοιμήθη ο Προϊστάμενος του Προσκυνήματος Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/16002-ekoimithi-o-proϊstamenos-tou-proskunimatos-osiou-ioannou-tou-rossou ros 1

Με τα αισθήματα της κατ' άνθρωπον λύπης, αγγέλεται η προς Κύριον εκδημία του αοιδίμου ήδη Πρωτοπρεσβυτέρου Ιωάννου Βερνέζου, διατελέσαντος επί πεντηκονταετία Εφημερίου και Προϊσταμένου του Ι. Προσκυνήματος Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου Νέου Προκοπίου Ευβοίας, κοιμηθέντος το βράδυ της 22ας Ιουλίου 2017, μετά από ολιγόωρη ασθένεια.

Ο μακαριστός π. Ιωάννης, γεννήθηκε το έτος 1939 στον Παγώντα Διρφύων στους κόλπους ευσεβούς οικογενείας, γαλουχήθηκε στην χριστιανική πίστη και ζωή και από μικρή ηλικία είχε τον πόθο του ιερατικού διακονήματος.

Την εκκλησιαστική παιδεία έλαβε στην Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας και συνέχισε τις θεολογικές του σπουδές στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, της οποίας ανεδείχθη πτυχιούχος.

Ενυμφεύθη με την ευγενική και εκλεκτή σύζυγό του Παρασκευή, με την οποία αξιώθηκαν από το Θεό να αποκτήσουν έξι τέκνα, εκ των οποίων ο ένας υιός τους έγινε Ιερεύς και η μία θυγατέρα τους πρεσβυτέρα του Ιερέως συζύγου της.

Χειροτονήθηκε, δια των χειρών του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Γρηγορίου (Πλειαθού) Διάκονος στις 21 Μαΐου 1964, στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος και Πρεσβύτερος στις 9 Απριλίου 1967, στον ίδιο Ιερό Ναό.

Από τον μακαριστό Μητροπολίτη Χαλκίδος κυρό Χρυσόστομο Α΄ (Βέργη) έλαβε τον Σεπτέμβριο του 1975 το οφφίκιο του Οικονόμου, τον Σεπτέμβριο του 1978 το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου, ενώ τον Ιούνιο του 1999 του ανετέθησαν και καθήκοντα Αρχιερατικού Επιτρόπου Κηρέως.

Οι ικανότητές του, έκαναν τους κατά καιρόν προϊσταμένους του Μητροπολίτες (τέσσερις στον αριθμό, τους μακαριστούς Γρηγόριο, Νικόλαο (Σελέντη), Χρυσόστομο Α΄ και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο), να του εμπιστευθούν την υψηλή διακονία του Προϊσταμένου του Ι. Προσκυνήματος του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Νέο Προκόπιο, στο οποίο τοποθετήθηκε από της χειροτονίας του, αρχικά ως Διάκονος και στη συνέχεια ως Εφημέριος, αφού έτρεφε ιδιαίτερη ευλάβεια προς τον Όσιο Ιωάννη και εργάστηκε με αίσθημα ευθύνης ενώπιον της ιεράς Διακονίας που του ανετέθη, με σεβασμό και αγάπη προς τους αναρίθμητους προσκυνητές του Οσίου, υπακοή προς τον Επίσκοπό του και λειτουργικό ήθος.

Ο π. Ιωάννης υπήρξε συγγραφεύς ψυχωφελίμων βιβλίων, ενώ διέθετε και το χάρισμα του λόγου, το οποίο διηκόνησε με επιμέλεια τόσο στο Ι. Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου, όσο και στις πέριξ αυτού Ενορίες, ενώ ασχολήθηκε ιδιαιτέρως και με τον τομέα της ιεράς Εξομολογήσεως.

Ο Θεός να χαρίσει την Βασιλεία Του στον εκλεκτό Λειτουργό Του και την εξ Ύψους παρηγορία στην καλή του πρεσβυτέρα Παρασκευή, τα τέκνα τους Ιερέα Νικόλαο και πρεσβυτέρα Κωνσταντίνα, Ιερέα Ιωάννη και πρεσβυτέρα Ανθούσα, Δημήτριο και Μαρία, Μαρία και Ιωάννη, Γεώργιο και Ευγενία και Εμμέλεια, τα τέκνα των τέκνων του, τα αδέλφια του και όλους τους οικείους του και τα πνευματικά του τέκνα.

Την Κυριακή 23 Ιουλίου 2017 στις 7.00 το απόγευμα, θα γίνει η υποδοχή του λειψάνου του μακαριστού Ιερέως Ιωάννου Βερνέζου στο Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, όπου κατά την διάρκεια της νύκτας θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία και η Ακολουθία της Κηδείας εις Ιερέα.

Την Δευτέρα 24 Ιουλίου το πρωί, θα ψαλεί ο Όρθρος και στη συνέχεια θα τελεσθεί η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και στη συνέχεια, στις 11.00 το πρωί, η Εξόδιος Ακολουθία, στο Ιερό Προσκύνημα.

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Χαλκίδος) Sun, 23 Jul 2017 07:26:34 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/16002-ekoimithi-o-proϊstamenos-tou-proskunimatos-osiou-ioannou-tou-rossou
Χιλιάδες κόσμου προσκύνησε τη θαυματουργή εικόνα της Αγίας Μαρκέλλας (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/diafora/16001-xiliades-kosmou-proskunise-ti-thaumatourgi-eikona-tis-agias-markellas-foto markella 1

Του Παντελή Φύκαρη


Με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Χίου Μάρκου, Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονος και του Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου, κορυφώθηκε το πρωί του Σαββάτου ο εορτασμός της μνήμης της πολιούχου της Χίου Αγίας Μαρκέλλας.

Από το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι το πρωί του Σαββάτου εκατοντάδες προσκυνητές κάθε ηλικίας από όλη τη Χίο, έφθαναν στο Προσκύνημα της Αγίας διανύοντας μία συνολική απόσταση άνω των 40 χλμ. με τα πόδια προκειμένου να λάβουν την ευλογία από τη θαυματουργή εικόνα της Αγίας που έζησε και μαρτύρησε στη βορειοδυτική Χίο.

Ενθουσιασμένος από το θρησκευτικό αίσθημα των κατοίκων της Χίου δήλωσε από μικροφώνου ο Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος λέγοντας ότι είχε ακούσει για την ευλάβεια των Χιωτών μέχρι που τελικά το είδε με τα μάτια του.

«Αυτός ο τόπος με ευσέβεια αντιμετώπισε και θα αντιμετωπίσει όλες τις μεγάλες προκλήσεις. Η Αγία Μαρκέλλας θα βοηθήσει τη Χίο και τους κατοίκους της. Η ίδια Αγίας θα φροντίσει και για τους κατοίκους της Λέσβου και της Κω που επλήγησαν από τον σεισμό», ανέφερε ο Μητροπολίτης Σμύρνης.

Της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η περιφορά της θαυματουργής εικόνας στον προαύλιο του ναού παρουσία χιλιάδων πιστών και των αρχών του τόπου και ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Και φέτος ο Μητροπολίτης Μάρκος διέθεσε μέρος των εσόδων του προσκυνήματος στους μαθητές της απομακρυσμένης Βολισσού ανεξαρτήτου θρησκείας κι εθνικότητας.

Μία ημέρα νωρίτερα κατά τον πανηγυρικό προεόρτιο Εσπερινό ο Μητροπολίτης Μάρκος τίμησε τους Μητροπολίτες Σμύρνης και Βέροιας με την ανώτατη διάκριση της Χιακής Εκκλησίας, τον Σταυρό του Αγίου Ισιδώρου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{youtube}GRyaN-zvqZ8{/youtube}

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (politischios.gr) Sun, 23 Jul 2017 07:34:23 GMT http://www.romfea.gr/diafora/16001-xiliades-kosmou-proskunise-ti-thaumatourgi-eikona-tis-agias-markellas-foto
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Μητροπολίτη Λαγκαδά στο Άγιον Όρος http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/16000-oloklirothike-i-episkepsi-tou-mitropoliti-lagkada-sto-agion-oros lag 1

Ολοκληρώθηκε η προσκυνηματική επίσκεψη που πραγματοποίησε κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης εις την Αθωνική πολιτεία, συνοδευόμενος από Ιερείς και λαϊκά στελέχη της Μητροπόλεως.

Κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Περιβόλι της Παναγίας, ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε το Μυστήριο του Βαπτίσματος και του Ιερού Χρίσματος έμπροσθεν του Καθίσματος της Παναγίας της Πορταΐτίσσης, σε Καθηγητή της Μεσαιωνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου της Ιταλίας, ο οποίος και θα έχει συνεργασία με την Θεολογική Ακαδημία Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος», της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ προεξήρχε και της Αγρυπνίας, που ετελέσθη στο Καθολικό της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Ιβήρων, επί τη ευκαιρία της εορτής των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στο τέλος της οποίας πραγματοποιήθηκε και το καθ’ έτος τελούμενο Αρχιερατικό Μνημόσυνο επί τη συμπληρώσει δεκατεσσάρων ετών από τη κοίμησή του μακαριστού, από Σάμου και Ικαρίας Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος Β΄ (Χρυσοφάκη), ο οποίος εκοιμήθη οσιακά στο Ιερό κάθισμα της «Παναγίας της Πορταΐτίσσης» την 9η Ιούλιου του 2003.

Παράλληλα, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί στο κτίριο Διοικήσεως της Ιεράς Κοινότητος με τον Πρωτεπιστάτη Γέροντα Γερβάσιο Ιβηρίτη και τα νέα μέλη της Επιστασίας καθώς επίσης και με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο και Μητροπολίτες από το Πατριαρχείο της Γεωργίας, ενώ επισκέφτηκε τις Ιερές Μονές Καρακάλου, Φιλοθέου, Σταυρονικήτα, Σίμωνος Πέτρα και Παντοκράτορος και τις Σκήτες της Καψάλας και του Αγίου Ανδρέα.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Λαγκαδά) Sat, 22 Jul 2017 18:14:28 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/16000-oloklirothike-i-episkepsi-tou-mitropoliti-lagkada-sto-agion-oros
Πρόοδος εργασιών στο Κέντρο Υγείας της Ι.Μ. Κινσάσας (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/15999-proodos-ergasion-sto-kentro-ugeias-tis-im-kinsasas-foto kinsasas 9

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κινσάσας κ. Νικηφόρος μετέβη στην περιοχή Μονγαφούλα προκειμένου να παρακολουθήσει την εξέλιξη των εργασιών του Κέντρου Υγείας.

Οι εργασίες συν Θεώ προχωρούν και το έργο λαμβάνει σάρκα και οστά, έτσι ώστε σε σχετικά σύντομο χρόνο, να ολοκληρωθεί και αφού εξοπλιστεί κατάλληλα με τα απαραίτητα πράγματα και ιατρικά μηχανήματα, να ξεκινήσει την λειτουργία του, ανακουφίζοντας τον πόνο των ανθρώπων. 

Μόλις ολοκληρώθηκε η σκυροδέτηση της πλάκας του ισογείου και η τοιχοποιία του. Απομένουν οι εργασίες κατασκευής των υποστυλωμάτων της σκεπής και της τοιχοποιίας του Α΄ ορόφου, τα επιχρίσματα ( σοβατίσματα, βαψίματα, κ.λ.π.), διάστρωση δαπέδου, ηλεκτρολογική και υδραυλική εγκατάσταση και κουφώματα. 

Ο Σεβασμιώτατος χάρηκε πολύ με την πρόοδο των εργασιών ευχαριστώντας όλους τους εργάτες για τις φιλότιμες προσπάθειες αλλά ιδιαιτέρως τον υπεύθυνο του έργου κ. Γιάννη Κατσικογιάννη.

Ο Σεβασμιώτατος έδωσε οδηγίες για την καλή συνέχιση των εργασιών.

kinsasas 1

kinsasas 1

kinsasas 1

kinsasas 1

kinsasas 1

kinsasas 1

kinsasas 1

kinsasas 1

kinsasas 1

kinsasas 1

kinsasas 1

kinsasas 1

kinsasas 1

kinsasas 1

kinsasas 1

kinsasas 1

kinsasas 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Sat, 22 Jul 2017 17:56:38 GMT http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/15999-proodos-ergasion-sto-kentro-ugeias-tis-im-kinsasas-foto
Τα 66α γενέθλια του Πατριάρχη Ρουμανίας Δανιήλ (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/15998-ta-66a-genethlia-tou-patriarxi-roumanias-daniil-foto rumanias danihl 12

Πηγή: Romfea.gr


Με πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσι της Πατριαρχικής Κατοικίας, εόρτασε σήμερα Σάββατο 22 Ιουλίου τα 66α γενέθλιά του ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ.

Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Πλοεστίου κ. Βαρλαάμ, συμπαραστατούμενος από κληρικούς του Πατριαρχείου.

Ο Μακαριώτατος στην ομιλία του τόνισε πως η ζωή είναι ένα δώρο από τον Θεό, που πρέπει να την καλλιεργήσουμε, να την πολλαπλασιάσουμε και να ζητήσουμε τη βοήθεια του Θεού να την κάνει καρποφόρο.

Επίσης ο Προκαθήμενος της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αναφέρθηκε στην σημασία της προσευχής στη ζωή μας, υπογραμμίζοντας ότι: ''Η προσευχή είναι το πιο δυνατό πνευματικό μας όπλο''.

Κλείνοντας ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ ευχαρίστησε όλους όσους με το καλό παράδειγμά τους και τις προσευχές τους βοηθούν την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας.

rumanias danihl 1

rumanias danihl 1

rumanias danihl 1

rumanias danihl 1

rumanias danihl 1

rumanias danihl 1

rumanias danihl 1

rumanias danihl 1

rumanias danihl 1

rumanias danihl 1

rumanias danihl 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Sat, 22 Jul 2017 19:26:42 GMT http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/15998-ta-66a-genethlia-tou-patriarxi-roumanias-daniil-foto
Κυδωνίας Δαμασκηνός: ''Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή είχε εμπιστοσύνη και πίστη στο Θεό'' http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/15996-kudonias-damaskinos-i-agia-maria-i-magdalini-eixe-empistosuni-kai-pisti-sto-theo apokoronoy damaskinos

Mε λαμπρότητα και πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού και συλλειτουργούντων πλειάδος Κληρικών της Μητροπόλεως, τελέσθηκε το Σάββατο 22 Ιουλίου η εορτή της Ισαποστόλου Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής στον φερώνημο Ιερό Ναό στη Χαλέπα Χανίων.

Στο κηρυγμα του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην βιωτή της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής από την οποία όπως είπε εξήλθον επτά δαιμόνια, με προσευχή και νηστεία και με την βοήθεια του ίδου του Θεού.

Και η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή έδειξε εμπιστοσύνη και πίστη στο Θεό και Εκείνος την βοήθησε.

Και την βοήθησε έως εσχάτων, διότι έγινε και Ισαπόστολος και δίδασκε καθημερινώς όλους τους ανθρώπους την δόξα του Θεού.

Πόσο ανάγκη έχουμε όλοι μας αυτές τις ημέρες τον διδάσκαλο, τον εφημέριο ο οποίος είναι είτε στην ενορία είτε στο ναό και ο οποίος τελεί όλα τα καθήκοντα του όχι για τον εαυτό του αλλά για την δόξα του Θεού.

Και έτσι ο ίδιος ο ιερέας γίνεται ένας μικρός Απόστολος, ενας μικρός Χριστός ο οποίος διδάσκει όπως τότε ο Χριστός που εδίδασκε τους ανθρώπους μέσα σε μία μικρή κοινωνία…

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία συμμετείχε προσευχούμενο, πλήθος ευσεβών προσκυνητών οι οποίοι προσκύνησαν και τμήμα Ιερού Λειψάνου της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, που βρίσκεται κάτω από την εικόνα της.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Κυδωνίας) Sat, 22 Jul 2017 13:50:29 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/15996-kudonias-damaskinos-i-agia-maria-i-magdalini-eixe-empistosuni-kai-pisti-sto-theo
Φθιώτιδος: ''Η μακαριστή Γερόντισσα Μαγδαληνή υπήρξε γνήσια μοναχή'' (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/15995-fthiotidos-i-makaristi-gerontissa-magdalini-upirje-gnisia-monaxi-foto mnomisino 16

Σε ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα τελέσθηκε το Σάββατο 22 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την μνήμη της Αγίας Ισαποστόλου Μαρίας της Μαγδαληνής της Μυροφόρου, το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο της μακαριστής Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Λιβανατών, Γερόντισσας Μαγδαληνής.

Του ιερού μνημοσύνου προηγήθηκε στο Καθολικό της Μονής Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου, τη συμμετοχή του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεοφύτου Ραφαηλίδη, των Αρχιερατικών Επιτρόπων, Αγ. Κωνσταντίνου π. Κωνσταντίνου Ρεντίφη, Λιβανατών π. Αναργύρου Καψάλη, πλειάδος ιερέων από την ευρύτερη περιοχή της Λοκρίδος, αντιπροσωπειών μοναχών και μοναζουσών Ιερών Μονών της Ιεράς Μητροπόλεως και πλήθος πιστών από την Λοκρίδα και από την Μακεδονία.

Παρέστη δε και ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Νικόλαος Λιόλιος συνοδευόμενος από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Ποιμενάρχης ωμίλησε για την ζωή και το ιεραποστολικό έργο της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής και συγκεκριμένα ανέφερε:

«Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή αγάπησε και επίστεψε στον Χριστό και αξιώθηκε πρώτη να ιδεί και να κηρύξει την Αναστασή Του. Η ζωή και το έργο της είναι παράδειγμα προς μίμηση για τις γυναίκες όλων των εποχών, τις οποίες εμπνέει και προτρέπει να αγαπήσουν τον Χριστό και να διακονήσουν την εικόνα του που είναι ο κάθε άνθρωπος».

Στην συνέχεια εμφανώς συγκινημένος ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα της Μακαριστής Γερόντισσας Μαγδαληνης λέγοντας χαρακτηριστικά:

Σήμερα τελούμε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο της Μακαριστής Γερόντισσας Μαγδαληνής, η οποία αξίως έφερε το όνομα της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, διότι κι εκείνη αγάπησε τον Χριστό και διηκόνησε τον άνθρωπο.

Υπήρξε γνήσια μοναχή, ταπεινή, εργατική, δυναμική και με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό προς όλους.

Την συμβουλευόταν άνθρωποι από την περιοχή της Λοκρίδος αλλά και από μακριά και με τον λόγο της αγαπώσης καρδίας της κατάφερε να ενώσει διαλυμένες οικογένειες, να οδηγήσει ανθρώπους που είχαν πάρει κακό δρόμο στην σωτηρία και να απαλύνει τον οποιοδήποτε πόνο των ανθρώπων.

Ήταν ιδιαιτέρως ελεήμων, φιλάνθρωπος και φιλόξενη, αρετές μέσα από τις οποίες έδειχνε σε κάθε επισκέπτη και προσκυνητή την αρχοντία της.

Να προσεύχεστε αδελφοί μου ο Κύριος να την αναπαύει στους κόλπους του, να έχουμε την ευχή της και η εναπομείνασα αδελφότητα να ακολουθήσει το παράδειγμά της».

Ακολούθως τελέσθηκε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της μακαριστής Γερόντισσας.

Τέλος, μετά το πέρας του μνημοσύνου, εκ μέρους της αδελφότητος προσεφέρθη σε όλους καφές και γεύμα, στην μνήμη της Μακαριστής Καθηγουμένης Γερόντισσας Μαγδαληνής.

mnomisino 1

mnomisino 1

mnomisino 1

mnomisino 1

mnomisino 1

mnomisino 1

mnomisino 1

mnomisino 1

mnomisino 1

mnomisino 1

mnomisino 1

mnomisino 1

mnomisino 1

mnomisino 1

mnomisino 1

mnomisino 1

mnomisino 1

mnomisino 1

mnomisino 1

mnomisino 1

mnomisino 1

mnomisino 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Φθιώτιδος) Sat, 22 Jul 2017 13:31:14 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/15995-fthiotidos-i-makaristi-gerontissa-magdalini-upirje-gnisia-monaxi-foto
Λαοθάλασσα στο Μνημόσυνο του π. Αντωνίου Ζούπη στην Ι.Μ. Ταξιαρχών Πηλίου http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/15994-laothalassa-sto-mnimosuno-tou-p-antoniou-zoupi-stin-im-tajiarxon-piliou ant zioupi 1

Έξι Μητροπολίτες, δεκάδες Κληρικοί από διάφορά μέρη της Ελλάδας, αντιπροσωπείες Μονών από την Ελλάδα, το εξωτερικό και το Άγιον Όρος και χιλιάδες ευλαβών προσκυνητών κατέκλυσαν σήμερα την Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πηλίου, ενώνοντας τις προσευχές τους για την ανάπαυση τη ψυχής του αοιδίμου Πρωτ. Αντωνίου Ζούπη, νέου Κτήτορος και Γέροντος της Μονής και πνευματικού τους Πατρός, επί τη συμπληρώσει σαράντα ημερών από την εις Κύριον εκδημία του.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος & Υμηττού κ. Δανιήλ, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Σερρών & Νιγρίτης κ. Θεολόγου, Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού, Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, συμπροσευχομένου του Σεβ. Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, ενώ το παρών έδωσαν και εκπρόσωποι των στρατιωτικών Αρχών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. κ. Δανιήλ, ο οποίος αναφέρθηκε στον λόγο του Αποστόλου Παύλου για τον μαθητή του Τιμόθεο, «εδούλευσεν εις το Ευαγγέλιον», επισημαίνοντας ότι χαρακτηρίζει απόλυτα την ζωή και το εκκλ/κό έργο του αοιδίμου Γέροντος Αντωνίου, «ο οποίος υπηρέτησε Θεοφιλώς την διάδοση της αλήθειας του Χριστού, του Ευαγγελίου.

Ο π. Αντώνιος εδούλευσεν εις το Ευαγγέλιον, ως καλός αλιεύς ψυχών, προετοιμαζόμενος επιμελώς για το υψηλό του έργο, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα πνευματικά μέσα, επιδεικνύοντας υπομονή, χωρίς να απογοητεύεται από τις δυσκολίες της διακονίας του...

Ο π. Αντώνιος εδούλευσεν εις το Ευαγγέλιον, ως Ποιμένας, με φρόνημα θυσιαστικό...

Ο αείμνηστος Γέροντας εδούλευσεν εις το Ευαγγέλιον, αναλαμβάνοντας το έργο της συμφιλίωσης των ανθρώπων με τον Θεό, οικοδομώντας τους εν Χριστώ Ιησού.

Εδούλευσεν εις το Ευαγγέλιον, ως εργάτης στο γεώργιον του Θεού, αποδίδοντας τους καρπούς του έργου του στον Θεό, δηλ. τα πνευματικά του τέκνα, που έγιναν η σφραγίδα της αποστολής του, στην Τοπική αυτή Εκκλησία, στην Ιερά Μονή και αλ.

Τέλος, ο π. Αντώνιος υπήρξε και σοφός οικοδόμος καθαρών, αγίων και αγωνιζομένων ψυχών...». Κάλεσε, τέλος, «να δοξάσουμε τον Χριστό, γιατί στις μέρες μας έδωσε έναν τέτοιο καλό ποιμένα και εργάτη στην Αγία μας Εκκλησία, για να στηρίξει ψυχές, εργαζόμενος για το Ευαγγέλιο».

Στη συνέχεια, σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης, τελέστηκε το ιερό μνημόσυνο, στο τέλος του οποίου ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε θερμά τους εκ Βόλου προερχομένους Σεβ. Μητροπολίτες, «για την σημερινή συλλειτουργία και συμπροσευχή για την ψυχή του π. Αντωνίου, που δηλώσει την αγάπη τους για την Τοπική μας Εκκλησία».

Ο κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι η πνευματική σπορά του π. Αντωνίου «είναι φανερή στο πλήθος που κατακλύζει σήμερα το Μοναστήρι».

Ευχαρίστησε τις αντιπροσωπείες των Ιερών Μονών για την παρουσία και ζήτησε τις ευχές όλων για την συνέχιση της πορείας της ευλογημένης αδελφότητας, με ενότητα και αγάπη, κατά τις διδαχές του αειμνήστου Γέροντα.

Στη συνέχεια, παρατέθηκε μοναστηριακή τράπεζα, στη διάρκεια της οποίας η Ηγουμένη της Μονής, Γερόντισσα Νικοδήμη, εξέφρασε τα ανάμεικτα συναισθήματα της Αδελφότητας, βαθειάς λύπης για την απώλεια του Γέροντά της, αλλά και μεγάλης χαράς για την βεβαιότητας της αναπαύσεώς του στη Βασιλεία του Θεού.

Αναφέρθηκε στις πνευματικές παρακαταθήκες που άφησε ο Γέροντας στις αδελφές, σύμφωνα με τις οποίες θα συνεχίσουν την μοναστική τους πορεία, ενώ δεν παρέλειψε από καρδιάς να ευχαριστήσει την Πρεσβυτέρα Καλλιόπη Ζούπη, την κόρη και την οικογένεια του αοιδίμου Γέροντα, γιατί ουδέποτε μπήκαν εμπόδιο στο πνευματικό του έργο, κυρίως δε στην ολόθυμη αφοσίωσή του στην καθοδήγηση της Αδελφότητας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑΣ ΝΙΚΟΔΗΜΗΣ:

ant zioupi 2

ant zioupi 2

ant zioupi 2

ant zioupi 2

ant zioupi 2

ant zioupi 2

{loadposition adsense}

]]>
test1@test1.gr (Ι.Μ. Δημητριάδος) Sat, 22 Jul 2017 15:58:08 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/15994-laothalassa-sto-mnimosuno-tou-p-antoniou-zoupi-stin-im-tajiarxon-piliou
Αρχιμ. Δαμ. Λιονάκης: ''Η Αγ. Μαγδαληνή έρχεται ως μυροφόρος να μυρώσει την ύπαρξη μας'' http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/15993-arxim-dam-lionakis-i-ag-magdalini-erxetai-os-muroforos-na-murosei-tin-uparji-mas markala chania 1

Στον ιστορικό Ναό της Αγίας Μαγδαληνής Χαλέπας όπου διακονεί ο Πρωτ. Νικόλαος Πατσουράκης, τελέσθηκε την Παρασκευή 21 Ιουλίου μέγας πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου Αρχιμ. Δαμασκηνού Λιονάκη και πλειάδος Κληρικών της Μητροπόλεως.

Στο κήρυγμα του ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Δαμασκηνός ανέφερε ότι στις καθημερινές απογοητεύσεις της ζωή μας οι Άγιοι της Εκκλησίας μας και η Αγία Μαγδαληνή που εορτάζουμε σήμερα στον πριγκιπικό αυτό ναό της πόλεως, έρχεται ως μυροφόρος, να μυρώσει την ύπαρξη μας και να της χαρίσει τα άνθη της χάριτος της, λέγοντας ότι τίποτα δεν είναι δυνατότερον από την Ανάσταση του Ιησού Χριστού.

Γι’ αυτό λοιπόν και μέσα στο σύμβολο της Πίστεως μας υπάρχει και το προσδοκώ Ανάσταση νεκρών.

Οι άνθρωποι σήμερα πονάνε, θλίβονται και στεναχωρούνται όταν φεύγουν προσφιλή πρόσωπα από την ζωή, και πολύ περισσότερο όταν αυτά τα πρόσωπα είναι νέοι άνθρωποι, που δεν έχουν πληρώσει τις υποχρεώσεις τους, που έχουν αφήσει πολλές εκκρεμότητες πίσω τους.

Και όμως μέσα σε αυτό το πρόσωπο της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, μπορούν οι άνθρωποι να βρουν την παρηγοριά και το στήριγμα τους.

Η Αγία Μαρία Μαγδαληνή, μας διδάσκει πως να μεταμορφώνουμε την απελπισία σε ελπίδα, τον θάνατο σε ζωή, το σταμάτημα κάθε πνευματικής εγρήγορσης σε μία άλλη εγρήγορση, που θα βλέπουμε την κάθε ημέρα της ζωής μας σαν να είναι η τελευταία ημέρα, και θα την σπουδαιολογούμε και θα την αξιοποιούμε και θα την κάνουμε δόξα, τιμή και λατρεία προς τον Θεό.

Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή είναι εκείνη η Αγία που είδε. Σε μία εποχή που εύκολα υιοθετούμε πληροφορίες και ειδήσεις χωρίς να τις δούμε, γιατί μας καλύπτει μία συναισθηματική εξάρτηση και εμπιστοσύνη στον πληροφοριοδότη μας.

Δυστυχώς όμως πολλές φορές ο πληροφοριοδότης δεν μας πληροφορεί ορθά, πέφτοντας εν συνεχεία σε λάθος εκτιμήσεις πραγμάτων και προσώπων.

Και δυστυχώς ό,τι λέγεται στις ημέρες μας και ό,τι ακούγεται δεν είναι έτσι ακριβώς όπως λέγεται και όπως ακούγεται, και πολλές φορές δεν είναι καν αλήθεια.

Γι΄αυτό στο πρόσωπο της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, έχουμε την αληθινή και ζωντανή πληροφορία ότι υπάρχει Ανάσταση, ότι υπάρχει ο Αναστημένος Χριστός ο οποίος υπόσχεται σε όλους μας την Βασιλεία την ανέσπερη, ο οποίος υπόσχεται ότι μετά τον σταυρό και τον προσωπικό μας Γολγοθά υπάρχει και η Ανάσταση, ο οποίος υπόσχεται και λέει ότι ”εγώ ειμί η οδός, η ζωή και η Ανάσταση”.

Γι΄αυτό λοιπόν όσοι χάνουμε τον δρόμο μας, να βρούμε την οδό, όσοι κατακυριευόμαστε από την μυρωδιά του θανάτου να βρούμε τη ζωή και όσοι δεν πιστεύουμε στην πέραν του τάφου ζωή, να βρούμε την ανάσταση του Κυρίου μας και να παρηγορηθούμε σε αυτήν…

Πλήθος κόσμου έσπευσε να προσκυνήσει την εικόνα της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής και της Αγίας Μαρκέλλας που η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη τους.

markala chania 2

markala chania 2

markala chania 2

markala chania 2

markala chania 2

markala chania 2

markala chania 2

{loadposition adsense}

]]>
test1@test1.gr (Ι.Μ. Κυδωνίας) Sat, 22 Jul 2017 13:52:54 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/15993-arxim-dam-lionakis-i-ag-magdalini-erxetai-os-muroforos-na-murosei-tin-uparji-mas
Όαση ομορφιάς και χαράς η κατασκήνωση της Ι.Μ. Νικαίας (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/15992-oasi-omorfias-kai-xaras-i-kataskinosi-tis-im-nikaias-foto nikaia 25

Σε υψόμετρο 600 μέτρων σ’ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, στη Στεφάνη της Βοιωτίας, φιλοξενούνται τα παιδιά της 2ης Κατασκηνωτικής περιόδου της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας, απολαμβάνοντας την έμπρακτη αγάπη της Εκκλησίας προς τους νέους.

Περισσότερα από 250 κορίτσια δημοτικού και γυμνασίου από τους 7 δήμους της Μητροπολιτικής Περιφέρειας της Νίκαιας, ζουν ξέγνοιαστες διακοπές, διδασκόμενα από τα έμπειρα στελέχη την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη, καθώς και τα ιδανικά της ένδοξης πατρίδας μας.

Ταυτόχρονα χαίρονται και ψυχαγωγούνται στις πρότυπες εγκαταστάσεις, με τα γήπεδα, τις αθλοπαιδιές, την εκπληκτική πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, απολαμβάνοντας πλούσιο και ποιοτικό φαγητό.

Το Σάββατο 22 Ιουλίου βρέθηκε και πάλι στην Κατασκήνωση ο Ποιμενάρχης της Μητροπόλεως Νικαίας κ. Αλέξιος, εκδηλώνοντας την πατρική του αγάπη προς τα παιδιά.

Έδωσε κατευθύνσεις, προκειμένου να καταστεί και αυτή η κατασκηνωτική περίοδος εποικοδομητική και ωφέλιμη από κάθε άποψη. Συνεχάρη το αρχηγείο, τις ομαδάρχισσες, τα στελέχη και τους εθελοντές για την υποδειγματική και θυσιαστική προσφορά τους στον ευαίσθητο αυτό τομέα της νεότητας. Τέλος, προσέφερε στα παιδιά τα δώρα της αγάπης του.

Θα ακολουθήσουν άλλες δύο κατασκηνωτικές περίοδοι για νέους και νέες Λυκείου και αποφοίτους.

nikaia 1

nikaia 2

nikaia 2

nikaia 2

nikaia 2

nikaia 2

nikaia 2

nikaia 2

nikaia 2

nikaia 2

nikaia 2

nikaia 2

nikaia 2

nikaia 2

nikaia 2

nikaia 2

nikaia 2

nikaia 2

nikaia 2

nikaia 2

nikaia 2

nikaia 2

nikaia 2

nikaia 2

nikaia 2

nikaia 2

nikaia 2

nikaia 2

nikaia 2

nikaia 2

{loadposition adsense}

]]>
test1@test1.gr (Ι.Μ. Νικαίας) Sat, 22 Jul 2017 10:09:25 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/15992-oasi-omorfias-kai-xaras-i-kataskinosi-tis-im-nikaias-foto
Ορθόδοξη συμμετοχή στην Εθνική Εορτή του Βελγίου http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/mitropoleis-exoterikou/15991-orthodoji-summetoxi-stin-ethniki-eorti-tou-belgiou velgio 6

Στους εορτασμούς της επετείου της ανεξαρτησίας του Βελγικού βασιλείου συμμετείχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας.

Την 21η Ιουλίου του 1830 ορκίστηκε ''βασιλεύς των Βέλγων'' ο Λεοπόλδος Ά μετά από αγώνες ανεξαρτησίας του κράτους από την Ολλανδία. Από τότε η ημέρα αυτή αποτελεί την ημέρα της εθνικής εορτής για το βασίλειο του Βελγίου.

Στο Καθεδρικό Ναό της πόλεως των Αγίων Μιχαήλ και Γουδούλης τελέσθηκε επίσημη δοξολογία προεξάρχοντος του Ρωμαιοκαθολικού Αρχιεπισκόπου Μαλινών και Βρυξελλών, Καρδιναλίου Jozef De Kesel, με την υψηλή παρουσία της Αυτού Μεγαλειότητος του Βασιλέως του Βελγίου Φιλίππου και όλης της βασιλικής οικογενείας.

Στην επίσημη δοξολογία παρίστατο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, εκπροσωπώντας όλους τους Ορθοδόξους του Βελγίου, συνοδευόμενος από τον Αρχιδιάκονό του, π. Φιλάδελφο Καφαλή.

Μετά τη Δοξολογία ακολούθησε επίσημη δεξίωση στο παλάτι του Υπουργείου Εξωτερικών με την παρουσία πολιτικών του Βελγίου, ανώτεροι δικαστές, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean-Claude Juncker, διπλωματών από διάφορες χώρες - μεταξύ αυτών και της Πρέσβεως της Ελλάδος κα Ελευθερίας Γαλαθιανάκη - και των επικεφαλής των αναγνωρισμένων Θρησκειών στο Βέλγιο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση που ξεκινάει από τα Βασιλικά Ανάκτορα και συνεχίζει στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως των Βρυξελλών.

velgio 1

velgio 1

velgio 1

velgio 1

velgio 1

{loadposition adsense}

]]>
test1@test1.gr (Ι.Μ. Βελγίου) Sat, 22 Jul 2017 12:20:22 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/mitropoleis-exoterikou/15991-orthodoji-summetoxi-stin-ethniki-eorti-tou-belgiou
O πρώτος διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής από την Ιορδανία http://www.romfea.gr/diafora/15990-o-protos-didaktoras-tis-theologikis-sxolis-apo-tin-iordania iordania 3

Πραγματοποιήθηκε η κρίση της διδακτορικής διατριβής που υπέβαλε ο π. Ευάγγελος (Bsharah Dahabreh), στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ.

Ο π. Ευάγγελος (Bsharah Dahabreh), κατάγεται από την Ιορδανία, είναι πρεσβύτερος της μητροπόλεως Φιλαδελφείας και υπήρξε αριστούχος προπτυχιακός και μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ.

Ασχολείται με ζητήματα που αναδεικνύουν την Εκκλησιαστική Ιστορία της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων και της ιδιαίτερης πατρίδας του. Η διδακτορική του διατριβή είχε ως θέμα: Η εκκλησιαστική και πολιτική κατάσταση στην Παλαιστίνη από τη Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο έως την καταστροφή των Ιεροσολύμων από τους Πέρσες (614).

Μέσα από την πολύ καλά δομημένη διατριβή του ο π. Ευάγγελος (Bsharah Dahabreh), χρησιμοποιώντας τις πηγές της περιόδου, καθώς και την υπάρχουσα βιβλιογραφία, ανέδειξε την πολιτική και εκκλησιαστική ιστορία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων την περίοδο από τα μέσα του 5ου αιώνα έως και το 614.

Κατά το χρονικό αυτό διάστημα, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων υπήρξε η μόνη Εκκλησία της Μέσης Ανατολής που παρέμεινε πιστή στην ορθόδοξη πίστη ερχόμενη σε αντίθεση με τους αντιχαλκηδονίους που επικρατούσαν στην ευρύτερη περιοχή.

Η διατριβή αναδεικνύει τον ιδιαίτερο ρόλο του πρώτου πατριάρχη Ιεροσολύμων Ιουβεναλίου και των μεγάλων μοναχικών προσωπικοτήτων της περιοχής, ιδιαίτερα των οσίων Ευθυμίου, Σάββα και Γερασίμου, της αυτοκράτειρας Ευδοκίας αλλά και των αυτοκρατόρων Μαρκιανού και Ιουστινιανού.

Παράλληλα, αναλύθηκαν οι σχέσεις Σαμαρειτών και Ιουδαίων με την τοπική Εκκλησία και την αυτοκρατορία και τα γεγονότα της κατάληψη των Αγίων Τόπων από τους Πέρσες, που έθεσαν τέλος στην έως τότε ανοδική πορεία της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων.

Η διδακτορική διατριβή του π. Ευαγγέλου (Bsharah Dahabreh) κρίθηκε από την Επιτροπή με το βαθμό «Άριστα».

Ο νέος διδάκτορας δεν παρέλειψε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων και τον προκαθήμενό της μακαριώτατο πατριάρχη κκ. Θεόφιλο καθώς και στον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Φιλαδελφείας κ. Βενέδικτο.

Ευχόμαστε να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο να αναδεικνύει ζητήματα που αφορούν στην ιστορία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και να έχει μια καρποφόρα διακονία στο Βασίλειο της Ιορδανίας, όπου, μεταξύ άλλων, υπηρετεί ως τοπικός εκκλησιαστικός δικαστής του Πατριαρχείου.

iordania 1

iordania 1

iordania 4

{loadposition adsense}

]]>
test1@test1.gr (Romfea.gr) Sat, 22 Jul 2017 07:52:21 GMT http://www.romfea.gr/diafora/15990-o-protos-didaktoras-tis-theologikis-sxolis-apo-tin-iordania
Αγία Μαρία η Μαγδαληνή, η Μυροφόρος και Ισαπόστολος http://www.romfea.gr/pneumatika/15989-agia-maria-i-magdalini-i-muroforos-kai-isapostolos agia maria magdalini

Του Λάμπρου Κ. Σκόντζου Θεολόγου – Καθηγητού | Romfea.gr


Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η γυναίκα, για πρώτη φορά στην ιστορία της, βρήκε καταξίωση από τον Κύριό μας Ιησού Χριστό.

Εκτός από την Παναγία μας, η οποία υπήρξε το μοναδικό σκεύος της θείας χάριτος, μια πλειάδα αγίων γυναικών βρισκόταν κοντά στον Κύριο, καθ’ όλη την επί γης παρουσία Του, οι οποίες τον υπηρετούσαν και πλαισίωναν στο σωτήριο έργο του. Μία από αυτές ήταν η Μαρία η Μαγδαληνή, η μυροφόρος και ισαπόστολος, η πλέον αφοσιωμένη μαθήτριά Του.

Καταγόταν από την πόλη Μάγδαλα, η οποία βρισκόταν στην περιοχή της Γαλιλαίας στη δυτική όχθη της λίμνης Τιβεριάδας, και γι’ αυτό πήρε την προσωνυμία Μαγδαληνή.

Οι γονείς της ήταν πλούσιοι, ευγενείς και ευσεβείς Ιουδαίοι, ονομάζονταν Σύρος και Ευχαριστία. Μεγάλωσαν τη Μαρία με ευσέβεια και φόβο Θεού.

Φρόντισαν δε να της δώσουν σοβαρή μόρφωση, όπως αναφέρει ο βιογράφος της Κάλλιστος Ξανθόπουλος. Μελέτησε την Παλαιά Διαθήκη και εντρύφησε στις προφητείες για τον Μεσσία.

Μετά το θάνατο των γονέων της αρνήθηκε να παντρευτεί και αφιερώθηκε στην προσευχή και τη μελέτη των Γραφών.

Παράλληλα ασκούσε φιλανθρωπία. Μοίρασε τη μεγάλη περιουσία της στους φτωχούς και ζούσε η ίδια με νηστεία, παρθενία και εγκράτεια. 

Ο μισόκαλος διάβολος φθόνησε τη σεμνή και πιστή Μαρία και θέλησε να την καταστρέψει. Έστειλε επτά φοβερά δαιμόνια να την καταλάβουν.

Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι στην προχριστιανική εποχή, όταν δεν υπήρχε το Άγιο Βάπτισμα και τα άλλα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας μας, ως ισχυρά ελιξίρια κατά των δαιμονικών δυνάμεων, οι άνθρωποι, ακόμα και οι δίκαιοι, μπορούσαν να καταληφτούν από τους δαίμονες.

Αυτό έπαθε και η Μαρία. Κάποτε πέρασε από την περιοχή της ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός.

Η Μαρία, παρ’ όλα τα φρικτά προβλήματα που της δημιουργούσαν τα ακάθαρτα πνεύματα, έτρεξε να ακούσει το φημισμένο ραβίνο, τον οποίο ακολουθούσαν τα πλήθη και σαγηνεύονταν από το πρωτάκουστο κήρυγμά Του.

Ο Χριστός διέγνωσε ως Θεός την αγαθή ψυχή της και το ρόλο που θα διαδραμάτιζε στο έργο Του.

Τη θεράπευσε, διώχνοντας τα δαιμόνια (Λουκ.8,1-3) και εκείνη από ευγνωμοσύνη εντάχτηκε με όλη τη δύναμη της ψυχής της στην ομάδα των μαθητριών Του.

Αναγνώρισε στο πρόσωπό Του τον αναμενόμενο Μεσσία και για τούτο υπήρξε η πιο αφοσιωμένη μαθήτριά Του. Μαζί με τις άλλες μαθήτριες (Σουσάνα, Μαρία τη μητέρα του Ιακώβου, Μαρία του Κλωπά, Ιωάννα του Χουζά, τη μητέρα των υιών Ζεβεδαίου, κλπ) υπηρετούσαν τον Κύριο και τους αποστόλους. 

Κάποιοι θέλουν να την ταυτίσουν με την αμαρτωλή γυναίκα, η οποία ένιψε τα πόδια του Ιησού, λίγο πριν το πάθος Του (Λουκ.7,36-50).

Αυτό δεν ευσταθεί, διότι ο ιερός ευαγγελιστής την αμαρτωλό γυναίκα την αναφέρει ανώνυμα. Η αιρετική δυτική χριστιανοσύνη έπλασε αυτόν τον μύθο στα χρόνια του σκοτεινού μεσαίωνα. 

Η Μαρία άκουγε με προσοχή τους λόγους του Κυρίου και έβλεπε με θαυμασμό τα θαύματά Του.

Όλα αυτά την οδηγούσαν στη βεβαιότητα ότι ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ είναι ο Μεσσίας, ο Υιός του Θεού, που προφήτευσαν οι προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης.

Σύγκρινε αυτά που είχε διαβάσει στις αρχαίες Γραφές με αυτά που άκουγε και έβλεπε και σχημάτισε τη βεβαιότητα ότι ζούσε στην ευλογημένη μεσσιανική εποχή. Διέθεσε στο έργο του Κυρίου την εναπομείνασα περιουσία της και η ίδια διακονούσε χειρονακτικά. 

Συνδέθηκε με αδελφική φιλία, όχι μόνο με τις άλλες μαθήτριες του Χριστού, αλλά και με τη Θεοτόκο, την οποία σέβονταν και υπολήπτονταν, ως Θεού Μητέρα. Κατά το σωτήριο πάθος του Κυρίου έδειξε απίστευτη αφοσίωση και ηρωισμό.

Από τη νύχτα της προδοσίας ως τον ενταφιασμό Του δεν απομακρύνθηκε από κοντά Του, αλλά μαζί με τη Θεοτόκο σπάραζαν από τον πόνο και την αγωνία.

Ενώ οι άνδρες μαθητές Του διασκορπίστηκαν και κρύφτηκαν για να μη συλληφθούν και οι ίδιοι, να μη θεωρηθούν συνεργοί του Ιησού και πάθουν τα ίδια με Εκείνον, οι άγιες γυναίκες μαθήτριες του, μαζί με τη Θεοτόκο, στεκόταν παράμερα στον Γολγοθά και παρακολουθούσαν θρηνώντας το Θείο Πάθος (Ματθ.27,55-56).

Η Μαρία η Μαγδαληνή, μαζί με τη Θεοτόκο και τη Μαρία του Κλωπά, στάθηκαν κάτω από το σταυρό (Ιωάν.19,25) και έδιναν κουράγιο στη Μητέρα του Κυρίου. Έζησαν ολόκληρο το Θείο Δράμα! 

Κατά την Αποκαθήλωση, μαζί με τον Ιωσήφ και τον Νικόδημο, με θρήνους και οδυρμούς μύρωσαν το Άχραντο Σώμα του Κυρίου και το ενταφίασαν.

Αλλά, όπως αναφέρουν οι ιεροί Ευαγγελιστές, λόγω της επικείμενης εορτής του Πάσχα, η ταφή έγινε βεβιασμένα και δεν μυρώθηκε το Σώμα του Χριστού αρκούντως.

Γι’ αυτό αποφάσισαν οι αφοσιωμένες μαθήτριές Του να μεταβούν «ούσης οψίας τη μια των Σαββάτων» στο μνημείο του Διδασκάλου τους για να αλείψουν το ακήρατο Σώμα Του με πολύτιμα μύρα.

Μαζί τους η Μαρία η Μαγδαληνή. Αλλά εκεί τους περίμενε το μεγάλο θαύμα. Πληροφορήθηκαν από τον άγγελο την ανάσταση του Κυρίου.

Αξιώθηκαν οι ηρωικές αυτές γυναίκες να μάθουν πρώτες το υπέρτατο γεγονός της αναστάσεως. Η Μαρία η Μαγδαληνή είχε την ύψιστη ευλογία να δει πρώτη, μαζί με τη Θεοτόκο, τον Κύριο αναστάντα, Τον οποίο αρχικά εξέλαβε ως κηπουρό. 

Μετά από αυτό δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για το βίο και τη δράση της αγίας Μαρίας. Εικάζουμε ότι έγινε ένα από τα σημαίνοντα μέλη της ιεροσολυμίτικης Εκκλησίας.

Οι παραδόσεις ότι μετέβη στη Δύση και πέθανε στη Μασσαλία είναι παπικά μυθεύματα, τα οποία στερούνται πηγών. Βλάσφημη επίσης είναι η θεωρία ότι υπήρξε σύζυγος του Ιησού.

Ευσεβής παράδοση αναφέρει ότι, μετά την κοίμηση της Θεοτόκου, ακολούθησε τον Ευαγγελιστή Ιωάννη στην Έφεσο, όπου κήρυξε με θέρμη το Ευαγγέλιο και κοιμήθηκε ειρηνικά.

Η τίμια χείρα της βρίσκεται άφθαρτη και με ιδιότητες ζωντανού σώματος (ευκαμψία, θερμοκρασία, κλπ) στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους. Η μνήμη της τιμάται στις 22 Ιουλίου.

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Fri, 21 Jul 2017 21:33:08 GMT http://www.romfea.gr/pneumatika/15989-agia-maria-i-magdalini-i-muroforos-kai-isapostolos
Λαμπρή τελετή για την Παιδεία και την Ορθοδοξία στην Κένυα (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/15988-lampri-teleti-gia-tin-paideia-kai-tin-orthodojia-stin-kenua-foto orthodoxia kenia 50

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε, μέσα σε επιβλητική και λαμπρή ατμόσφαιρα, η τελετή αποφοίτησης ογδοήκοντα δασκάλων και διδασκαλισσών από το μοναδικό Ορθόδοξο Κολλέγιο της Αφρικής στους πανέμορφους και ανανεωμένους χώρους της Μητροπόλεως Ναϊρόμπης, όπου στεγάζονται η Ορθόδοξη Πατριαρχική Σχολή, το Διδασκαλικό Κολλέγιο, το νηπιαγωγείο και το δημοτικό.

Στην τελετή παρέστησαν και συμμετείχαν, εκτός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Μακάριο, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Νιέρι κ. Νεόφυτος και Κισούμου κ. Αθανάσιος, κυβερνητικοί παράγοντες της περιοχής και του Υπουργείου Παιδείας, διευθυντές και καθηγητές ανωτάτων σχολών, κληρικοί, συγγενείς και φίλοι των αποφοιτούντων και πλήθος κόσμου.

Μέσα στο πανέμορφο περιβάλλον, το πρόγραμμα περιλάμβανε ομιλίες με το ιστορικό της ίδρυσης του Κολλεγίου το έτος 2003, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από διάφορες χορωδίες ενώ η φιλαρμονική του Δήμου Ναϊρόμπης παιάνιζε χαρμόσυνα και ζωντανά.

Κύριος ομιλητής της όλης τελετής ήταν ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος, ο οποίος μετέφερε τις πατρικές ευχές και ευλογίες της Α. Θ. Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου του Β΄ για το ιστορικό αυτό γεγονός της σημερινής τελετής.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους επισήμους, τους καθηγητές αλλά και τους φοιτητές και φοιτήτριες.

Στη συνέχεια τόνισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία στον τομέα της παιδείας σ’ όλα τα επίπεδα και υποσχέθηκε ότι με τη βοήθεια του Θεού θα συνεχίσει και θα αυξήσει τη σημαντική συμβολή της στην παιδεία.

Απευθυνόμενος δε προς τους αποφοίτους τούς κάλεσε με πίστη και σταθερότητα να συνεχίσουν τον ωραίο αυτό ρόλο που θα επιτελέσουν ως δάσκαλοι.

Να μη φοβηθούν μπροστά στις δυσκολίες που τυχόν θα παρουσιαστούν στην πορεία τους και τους ζήτησε να γίνουν οι καλύτεροι πρέσβεις στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κένυας στον τομέα της παιδείας και υποσχέθηκε ότι σύντομα το όνιερο του Πανεπιστημίου θα πραγματοποιηθεί.

Ανάμεσα στους αποφοίτους ήταν και έξι ιεροσπουδαστές της Πατριαρχικής Σχολής. Προς όλους τους παρευρισκόμενους προσφέρθηκαν αναψυκτικά και πλούσιο γιορταστικό γεύμα στην τραπεζαρία της Πατριαρχικής Σχολής «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος ο Γ΄».

Ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να πει δυο λόγια ευχαριστίας προς τον Θεό που τον βοήθησε όλα αυτά τα χρόνια να προΐσταται ενός τέτοιου σημαντικού έργου, εκείνου της παιδείας.

Υ.Γ. Μπροστά στην ταλαιπωρημένη και τραυματισμένη ανθρωπότητα, η Ορθοδοξία σε κάθε γωνιά της γης δίνει το παρών της και τα ελπιδοφόρα και χαροποιά μηνύματά της, απαλύνοντας έτσι τον πόνο, την αδικία και τη δυστυχία.

Στον χώρο εδώ της Αφρικανικής Ηπείρου οι άνθρωποι κάθε ηλικίας και κάθε καταγωγής, φυλής ή γλώσσας βρίσκουν μέσα στο πνεύμα και τη ζωή της Ορθοδοξίας ανακούφιση και ανανεώνουν τις δυνάμεις τους όσο και αν φαίνεται δύσκολο και πολλές φορές ακατόρθωτο.

Η Ορθοδοξία είναι παρούσα και, με τον ιδιαίτερο ρόλο της σ’ όλους τους τομείς δράσεως των κάθε λογής προβλημάτων, εμπλουτίζει με τις αιώνιες αλήθειες της Μιας και Αδιαιρέτου Εκκλησίας.

Με τα πάντοτε επίκαιρα θέματα της μακράς ιστορίας Της και της αρχαίας και πατερικής διδασκαλίας Της είναι η μόνη οδός και η ελπίδα για τη σωτηρία του ανθρώπου.

Η σημερινή έμπρακτη προσφορά Της στους νέους της Κένυας, με την αποφοίτησή τους από το μοναδικό Ορθόδοξο Διδασκαλικό Κολλέγιο, είναι τρανή απόδειξη της αποτελεσματικής και υγιούς εισφοράς Της στην πρόοδο και ανάπτυξη στον τομέα όχι μόνο τον εκκλησιαστικό αλλά και τον ακαδημαϊκό.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Fri, 21 Jul 2017 21:23:34 GMT http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/15988-lampri-teleti-gia-tin-paideia-kai-tin-orthodojia-stin-kenua-foto
Επίσκεψη του Μητροπολίτη Κοζάνης στην Ρωσία (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/diafora/15987-episkepsi-tou-mitropoliti-kozanis-stin-rosia-foto kozanis 3

Πηγή: Romfea.gr


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε σήμερα, Παρασκευή 21 Ιουλίου η Σύναξη της Παναγίας του Καζάν στον ομώνυμο Καθεδρικό Ναό στην Αγία Πετρούπολη.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αγίας Πετρούπολης και Λάντογκα κ. Βαρσανούφιος, και συλλειτούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Κοζάνης κ. Παύλος και ο Αρχιεπίσκοπος Τιρασπόλ κ. Σάββας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Κοζάνης κ. Παύλος συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Τιρασπόλ κ. Σάββα πραγματοποίησε προσκυνηματική επίσκεψη στην Λαύρα του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι και στην συνέχεια τέλεσαν επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτου Λένινγκραντ κυρού Νικοδήμου.

Να αναφερθεί ότι το βράδυ της Πέμπτης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κοζάνης κ. Παύλος στο Καθολικό της Μονής Νοβοντέβιτσι (Αναστάσεως), προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας.

Τέλος να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης Παύλος, αυτές τις ημέρες ξεναγήθηκε σε Ιερά Προσκυνήματα της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης, ενώ την ημέρα του Αγίου Σεργίου συλλειτούργησε με τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο.

kozanis 1

kozanis 1

kozanis 4

kozanis 1

kozanis 1

kozanis 1

kozanis 1

kozanis 1

kozanis 1

kozanis 1

kozanis 13

kozanis 13

kozanis 13

kozanis 13

kozanis 13

kozanis 13

kozanis 13

kozanis 13

kozanis 12

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Fri, 21 Jul 2017 16:27:53 GMT http://www.romfea.gr/diafora/15987-episkepsi-tou-mitropoliti-kozanis-stin-rosia-foto
Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Ταξίδι για να... συνετίσουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη; http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/15986-arxiepiskopi-amerikis-tajidi-gia-na-sunetisoun-ton-oikoumeniko-patriarxi eparchial synod america

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


Σε μια πρωτοφανή κίνηση προχωρά η Επαρχιακή Σύνοδος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες μεταβαίνει στο Φανάρι.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και η Ιερά Σύνοδος, θα επισκεφτούν το Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας ώστε να "μεταπείσουν" τον Οικουμενικό Πατριάρχη να αποδεχτεί την εκλογή του Μητροπολίτη Σικάγου.

Η αντιπροσωπεία υπό τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο για πρώτη φορά στα εκκλησιαστικά χρονικά από την εκλογή του Σεβ. Δημητρίου φαίνεται να "αγνοεί" τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προσπαθεί να περάσει τη δική της απόφαση.

Να υπενθυμίσουμε πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν είχε εγκρίνει την τοποθέτηση ως Μητροπολίτη Σικάγου του Επισκόπου Ζήλων Σεβαστιανού και είχε ζητήσει τη διεύρυνση του καταλόγου των υποψηφιών, προκρίνοντας άλλους αρχιερείς με περισσότερα προσόντα και εμπειρία.

Το βέβαιο είναι πως η εξέλιξη αυτή κινεί πολύ γρήγορα τις αλλαγές στις ΗΠΑ, ενώ Ιεράρχες του Οικουμενικου Πατριαρχείου τονίζουν ότι ίσως είναι η αρχή για να ανοίξει η διαδικασία διαδοχής του Προκαθημένου στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής.

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Sat, 22 Jul 2017 16:14:39 GMT http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/15986-arxiepiskopi-amerikis-tajidi-gia-na-sunetisoun-ton-oikoumeniko-patriarxi
Προεόρτιος Ιερά Αγρυπνία για την Αγία Παρασκευή στην Ι.Μ. Χαλκίδος (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/15985-proeortios-iera-agrupnia-gia-tin-agia-paraskeui-stin-im-xalkidos-foto agrypnia 26

Με πληθωρική συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και του ευσεβούς Χαλκιδαϊκού Λαού, ο οποίος κατέκλυσε την ιστορική παλαιοχριστιανική Βασιλική της Αγίας Παρασκευής Χαλκίδος, μέχρι και τον προαύλιο χώρο της, πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017 το βράδυ, η καθιερωμένη εδώ και δεκαετίες προεόρτιος Ιερά Αγρυπνία, προς τιμήν της Πολιούχου Αγίας Παρασκευής, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμο.

Με την έναρξη της Ιεράς Αγρυπνίας ετελέσθη η Ακολουθία του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού, στο τέλος του οποίου και συγκεκριμένα στο Απολυτίκιο Τροπάριο της Αγίας Παρασκευής έγινε η Λιτανεία του θαυματουργού Ιερού Εικονίσματος της Αγίας, το οποίον αποτελεί το καύχημα και το «ιερόν σέβας» όλων των Χαλκιδέων.

Ο Σεβασμιώτατος Άγιος Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνεπικουρούμενος από τον Ιερό Κλήρο, «ενθρόνισε» την Ιερά Εικόνα και το Ιερόν Λείψανον της Αγίας, στη θέση πού θα παραμείνουν για όλες τις ημέρες της Πανηγύρεως, στο κέντρο του μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού, και εν συνεχεία μαζί με τους Ιερείς και τον πιστό Λαό του Θεού έψαλλαν, με ιερά κατάνυξη και φωνή παλλομένη από συγκίνηση, τα αρμόζοντα Τροπάρια, προς τιμήν της Αγίας.

Στη συνέχεια εψάλη η Ακολουθία του Όρθρου και ακολούθησε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου, κατά την οποία η πλειοψηφία των ευλαβών προσκυνητών κοινώνησαν και των Αχράντων Μυστηρίων.

Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας διαβάστηκε το κόλλυβο προς τιμήν της Αγίας, το οποίο είχαν κατάλληλα ευτρεπίσει οι νέοι της Ενορίας, υπό την καθοδήγηση του Προϊσταμένου, Αρχιμ. Συμεών Ηλιοδρομίτου.

Όλη η λαμπρά Ιερά Ακολουθία αναμεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (97,7 fm).

Οι Εκδηλώσεις για την Αγία Παρασκευή θα κορυφωθούν το διήμερο 25 και 26 Ιουλίου.

Φωτογραφίες: Νικόλαος Καλαφάτης

agrypnia 1

agrypnia 1

agrypnia 1

agrypnia 1

agrypnia 1

agrypnia 1

agrypnia 1

agrypnia 1

agrypnia 1

agrypnia 1

agrypnia 1

agrypnia 1

agrypnia 1

agrypnia 1

agrypnia 1

agrypnia 1

agrypnia 1

agrypnia 1

agrypnia 1

agrypnia 1

agrypnia 1

agrypnia 1

agrypnia 1

agrypnia 1

agrypnia 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Χαλκίδος) Fri, 21 Jul 2017 13:41:17 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/15985-proeortios-iera-agrupnia-gia-tin-agia-paraskeui-stin-im-xalkidos-foto
Συνάντηση Αρχιεπισκόπου με Υπουργούς για την αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/15984-sunantisi-arxiepiskopou-me-upourgous-gia-tin-ajiopoiisi-tis-ekklisiastikis-periousias 20 arxiep

Σήμερα 21 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Γαβρόγλου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Α. Χαρίτσης, o Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β’, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γ. Καλαντζής και ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης με αντικείμενο την διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας για την εκπόνηση ενός πιλοτικού προγράμματος μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας σχετικά με την δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα.

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Εκ του Γραφείου Τύπου) Sun, 23 Jul 2017 13:52:36 GMT http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/15984-sunantisi-arxiepiskopou-me-upourgous-gia-tin-ajiopoiisi-tis-ekklisiastikis-periousias
Διανομή τροφίμων από την Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου στην Τήνο http://www.romfea.gr/agioritika-nea/15983-dianomi-trofimon-apo-tin-imm-batopaidiou-stin-tino vatopaidi tinos 2

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου-Τήνου κ. Δωροθέου Β΄, παρελήφθησαν και διενεμήθησαν κατεψυγμένα κοτόπουλα σε εμπερίστατες και άπορες οικογένειες, Τηνίων και μεταναστών, στα πλαίσια του προγράμματος της Ιεράς μας Μητροπόλεως «ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ», προσφορά της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος ευχαριστεί τον Ηγούμενο της Ι. Μονής Βατοπαιδίου Πανοσιολ. Αρχιμ. Εφραίμ καθώς και όλους τους επώνυμους και ανώνυμους δωρητές για την προσφορά των τροφίμων για τους εμπεριστάτους της Ιεράς μας Μητροπόλεως και της ιεράς νήσου μέσω του προγράμματος «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ».

Οι διανομές τροφίμων και άλλων ειδών (ένδυσης & υπόδησης) πραγματοποιούνται καθημερινά 1-2 μ.μ. στους χώρους της πρώην Εκκλησιαστικής Σχολής Τήνου.

Επιτροπή Κληρικών, υπό την καθοδήγηση του Αρχιερατικού Επιτρόπου της ιεράς νήσου Πρωτοπρ. Γεωργίου Φανερού, διανέμουν καθημερινά τα τρόφιμα με διάκριση στους αναξιοπαθούντας συνανθρώπους μας.

vatopaidi tinos 1

vatopaidi tinos 1

{loadposition adsense}

]]>
test1@test1.gr (Romfea.gr) Fri, 21 Jul 2017 09:37:09 GMT http://www.romfea.gr/agioritika-nea/15983-dianomi-trofimon-apo-tin-imm-batopaidiou-stin-tino
Κ.Ι.Σ.: ''Ο ρόλος της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι καθοριστικός στην καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας'' http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/15982-kis-o-rolos-tis-ekklisias-tis-ellados-einai-kathoristikos-stin-katapolemisi-tis-misallodojias dis 2016

«Ο ρόλος της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι καθοριστικός στην καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού» επισημαίνει σε επιστολή του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος.

«Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εκφράζει την εκτίμησή του για την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικά με την υβριστική και χυδαία συμπειρφορά του αυτοαποκαλούμενου «πατέρα Κλεομένη» και τον βανδαλισμό του Μνημείου του Ολοκαυτώματος της πόλης της Λάρισας» σημειώνεται στην επιστολή που υπογράφει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Δαυίδ Σαλτιέλ.

«Αποτελεί σταθερή μας πεποίθηση» υπογραμμίζεται στην επιστολή, «ότι ο ρόλος της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι καθοριστικός στην καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού».

Στην επιστολή του το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο καταλήγει: «Οφείλουμε όλοι μαζί να απομονώσουμε τους εκφραστές του μίσους και του αντισημιτισμού και να υπερασπιστούμε τις αξίες της δημοκρατίας και της κοινωνικής ευημερίας».

{loadposition adsense}

]]>
test1@test1.gr (Εκ του Γραφείου Τύπου) Fri, 21 Jul 2017 11:22:50 GMT http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/15982-kis-o-rolos-tis-ekklisias-tis-ellados-einai-kathoristikos-stin-katapolemisi-tis-misallodojias
Κως: Κατέρρευσε το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού http://www.romfea.gr/diafora/15981-kos-katerreuse-to-iero-tou-mitropolitikou-naou kos1

Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει η παλιά πόλη της Κω μετά από τον ισχυρό σεισμό, μεγέθους 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στο νησί.

Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί παλιά κυρίως κτίρια που δεν άντεξαν την ένταση των Ρίχτερ, ενώ κατέρρευσε το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου.

Επίσης σοβαρές ζημιές υπέστη ο Ναός της Αγίας Παρασκευής.

Φωτο: kosnews24.gr

kos 2

kos 2

kos 2

kos 2

kos 2

kos 2

kos 2

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (star.gr) Fri, 21 Jul 2017 06:56:01 GMT http://www.romfea.gr/diafora/15981-kos-katerreuse-to-iero-tou-mitropolitikou-naou
Τρίτη περίοδος φιλοξενίας παιδιών στις εγκαταστάσεις της Ι.Μ. Παναγίας Δοβρά (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/15980-triti-periodos-filojenias-paidion-stis-egkatastaseis-tis-im-panagias-dobra-foto filoxenia 1

Πραγματοποιείται η τρίτη περίοδος φιλοξενίας παιδιών του Δημοτικού (κορίτσια) στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά στη Βέροια.

Τα παιδιά επισκέφθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.

Στην τρίτη περίοδο αρχηγός είναι ο Πρωτοπρεσβύτερος π.Γεώργιος Γιοβανόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου θα ακολουθήσουν και άλλες περίοδοι φιλοξενίας για νέες του Γυμνασίου και του Λυκείου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Βεροίας) Thu, 20 Jul 2017 21:16:36 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/15980-triti-periodos-filojenias-paidion-stis-egkatastaseis-tis-im-panagias-dobra-foto
Μονή Πρ. Ηλία, Βίτσας Ζαγορίου: Ιστορικό διατηρητέο ή κατεδαφιστέο μνημείο; http://www.romfea.gr/diafora/15979-moni-pr-ilia-bitsas-zagoriou-istoriko-diatiriteo-i-katedafisteo-mnimeio bitsa 4Γράφει ο Δρ Χαραλάμπης Μ. Μπούσιας | Romfea.gr


Ἡ Βίτσα, ὁ παραδοσιακὸς οἰκισμὸς τοῦ Κεντρικοῦ Ζαγορίου μὲ τὸ ἰδιαίτερο ἱστορικό, ἀρχιτεκτονικὸ καὶ οἰκολογικὸ ἐνδιαφέρον, ἐντυπωσιάζει τὸ ἐπισκέπτη καὶ τὸν χαροποιεῖ μὲ τὸ ἀπαράμιλλο φυσικὸ μεγαλεῖο της. 

Στὰ βόρεια της καὶ σὲ ἐξαιρετικὴ τοποθεσία μέσα στὸ δάσος, σὲ ὑψόμετρο 1117 μέτρων, εἶναι κτισμένο τὸ Μοναστήρι τοῦ Προφήτη Ἠλία, τὸ ὁποῖο, δυστυχῶς σήμερα, βρίσκεται ὑπὸ κατάρρευση.

Τὸ Μοναστήρι τοῦ Ἁγίου τῶν ἡμερῶν μας, τοῦ τοῦ Ἁγιου τῆς Βίτσας, τοῦ Γέροντος Ἰακώβου Βαλαδήμου μὲ τὴ θαυμαστὴ βιοτὴ καὶ τὴ μετὰ θάνατον παρουσία του σὲ ὅσους τὸν ἐπικαλοῦνται, ἀποτελεῖ πόνο ψυχῆς.

Τὶς περισσότερες κτιριακές του ἐγκαταστάσεις σήμερα ἔχει καταστρέψει ὁ πανδαμάτορας χρόνος καὶ ὅσες τολμοῦν νὰ ἀντιστέκονται ἀκόμη ἀποτελοῦν φωλιές, γιὰ νὰ κουρνιάζουν «οἱ θρηνωδοῦσες γλαῦκες», ὅπως ὀνομάζει τὰ νυχτοπούλια ὁ μεγάλος μας Παπαδιαμάντης.

Ἡ χρονολογία ἱδρύσεως τοῦ Μοναστηριοῦ δὲν μᾶς εἶναι γνωστή. Τὸ Καθολικὸ του κατασκευάστηκε τὸ ἔτος 1632, μετὰ ἀπὸ τὴν ἔλευση στὴ Βεζίτσα, ἢ ὅπως τὴν ὀνομάζουμε σήμερα Βίτσα, γαιοκτημόνων ἀπὸ τὴ Βαστανιά.

Τὸ 1792 τὸ Καθολικὸ ἐπεκτάθηκε ἐπὶ ἡγουμενίας τοῦ μοναχοῦ Σεραφείμ. Εἶναι αὐτὸ ποὺ βλέπουμε σήμερα, μιὰ μονόκλιτη βασιλικὴ μὲ τροῦλλο καὶ νάρθηκα, ἡ ὁποία ἀνακαινίσθηκε ἀργότερα κατὰ τὸ ἔτος 1832.

Ἔχει ἀξιόλογη ἁγιογράφηση σὲ καλὴ κατάσταση καὶ ξυλόγλυπτο τέμπλο μὲ ἄριστης τέχνης ἀνάγλυφες παραστάσεις λουλουδιῶν, πουλιῶν, ζώων, δράκων καὶ ἀνθρώπων.

Τὸ κτιριακὸ συγκρότημα τοῦ Μοναστηριοῦ εἶναι μεγάλο καὶ περιβάλλεται ἀπὸ μαντρότοιχο.

Ἐκτὸς ἀπὸ τὸ Καθολικὸ ὑπάρχουν γύρω καὶ πολλὰ ἄλλα κτίρια, ὅπως κελλιὰ μοναχῶν, βοηθητικοὶ χῶροι, στάβλοι, ἀχυρῶνες καὶ κτίρια διαμονῆς τῶν πολλῶν ἐπισκεπτῶν καὶ παραθεριστῶν, ποὺ τὸ καλοκαίρι συνδύαζαν ἀπόλαυση τῆς φύσεως καὶ πνευματικὴ ἀνακαίνιση, ἰδίως ἐπὶ τῶν ἡμερῶν τοῦ Γέροντος Ἰακώβου.

Σήμερα σώζεται μέρος αὐτῶν τῶν κτιρίων, ὅπως ἡ τραπεζαρία, τὰ μαγειρεῖα, λίγα κελλιά, τὸ ἡγουμενεῖο, μερικοὶ ἀχυρῶνες καὶ ἡ στέρνα γιὰ πόσιμο νερό. 

Τὸ 1916 ἐγκαταστάθηκε ἐδῶ ἡ ὁσιωτάτη μορφὴ τῆς σύγχρονης ἱστορίας τοῦ Μοναστηριοῦ καὶ τῆς Ἐκκλησίας μας, ὁ Ὅσιος πατὴρ Ἰάκωβος Βαλαδῆμος, τὸν ὁποῖον ἐπισκεπτόταν καὶ συμβουλευόταν ὁ νεαρὸς τότε μαθητὴς τῆς Κονίτσης καὶ μετέπειτα μεγάλος Ἅγιος τῆς Ἐκκλησίας μας, ὁ Ἅγιος Παΐσιος, ο Ἁγιορείτης.

Σὲ αὐτὸ τὸ Μοναστήρι παρέμεινε ὁ Ὅσιος Γέροντας Ἰάκωβος γιὰ σαραντατέσσερα συναπτὰ ἔτη, μέχρι τὴν κοίμησή του στὶς 15 Φεβρουαρίου τοῦ 1960. 

Τὸ 1965 μὲ ὑπουργικὴ ἀπόφαση (ΦΕΚ 404 / 6-7-1965) τὸ Μοναστήρι ἀνακηρύχθηκε Ἱστορικὸ Διατηρητέο Μνημεῖο, ἀλλά, δυστυχῶς, ἔχει καταντήσει Ἱστορικὸ Κατεδαφιστέο Μνημεῖο, ἀφοῦ ἔκτοτε χρόνο μὲ τὸ χρόνο τὰ ἐρείπια πληθαίνουν.

Μοναδικὸς φύλακας τοῦ Μοναστηριοῦ σήμερα εἶναι ὁ Ὅσιος Ἰάκωβος μὲ τὸν ἀπέριττο τάφο του νὰ δεσπόζει στὸ βόρειο ἄκρο τοῦ μεσημβρινοῦ τοίχου τοῦ Καθολικοῦ.

Δὲν θὰ βρεθοῦν ψυχὲς νὰ τὸ συντηρήσουν, ὥστε νὰ μὴ γίνει στὰ ἑπόμενα χρόνια σωρὸς ἐρειπίων;

bitsa 1

bitsa 1

bitsa 1

bitsa 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Thu, 20 Jul 2017 20:51:15 GMT http://www.romfea.gr/diafora/15979-moni-pr-ilia-bitsas-zagoriou-istoriko-diatiriteo-i-katedafisteo-mnimeio
Βεροίας: ''Ας μιμηθούμε την υπομονή του Προφήτου Ηλιού'' (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/15978-beroias-as-mimithoume-tin-upomoni-tou-profitou-iliou-foto thesviths 2

Την Τετάρτη 19 Ιουλίου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.Παντελεήμων χοροστάτησε και κήρυξε το θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Προφήτου Ηλιού στο 3ο ΤΕΑΣ στην Αλεξάνδρεια.Στο τέλος ακολούθησε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας. 

Ενώ ανήμερα της Εορτής λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Προφήτου Ηλιού στο Ξηρολίβαδο.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Βεροίας) Thu, 20 Jul 2017 20:37:57 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/15978-beroias-as-mimithoume-tin-upomoni-tou-profitou-iliou-foto
Στον Μητροπολίτη Μαρωνείας ο Παναγιώτης Γιαννάκης http://www.romfea.gr/diafora/15977-ston-mitropoliti-maroneias-o-panagiotis-giannakis Giannakis

Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα είχε ο Παναγιώτης Γιαννάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κομοτηνή, για το Διεθνές Τουρνουά Καλαθοσφαίρισης με Αμαξίδιο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής, σε φιλικό κλίμα, παρουσία επίσης του προέδρου του Αθλητικού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία «ΗΡΟΔΙΚΟΣ» κ. Μιχάλη Ραγκούση, του προέδρου της Ομοσπονδίας Σωματείων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο κ. Τάκη Καλούδη και του κ. Κίμωνα Λεχούδη, από το προπονητικό team της Εθνικής Ελλάδος Καλαθοσφαίρισης με Αμαξίδιο.

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων ευχαρίστησε τον Παναγιώτη Γιαννάκη για την έως τώρα προσφορά του στο ελληνικό, και όχι μόνο, μπάσκετ, για να επισημάνει και την αξία του ανθρώπου, πίσω από την ιδιότητα του αθλητή, ευχόμενος επίσης καλή επιτυχία στη νέα του συνεργασία με τον Άρη Θεσσαλονίκης.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης με την σειρά του ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής για την συνάντηση, υπογραμμίζοντας πως βασικός στόχος του αθλήματος είναι και η πνευματική εξέλιξη των αθλητών, επισημαίνοντας πως το μπάσκετ δεν περιορίζεται μόνο στα όσα «κερδίζει» κανείς στο αθλητικό κομμάτι, αλλά δίνει την δυνατότητα στους αθλητές να εξελίξουν την προσωπικότητά τους αλλά και τον τρόπο σκέψης τους.

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (alexpolisonline.com) Thu, 20 Jul 2017 19:38:20 GMT http://www.romfea.gr/diafora/15977-ston-mitropoliti-maroneias-o-panagiotis-giannakis
Διδυμοτείχου: ''Σήμερα η Εκκλησία συνεχίζει το έργο του Προφήτου Ηλιού'' http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/15976-didumoteixou-simera-i-ekklisia-sunexizei-to-ergo-tou-profitou-iliou did 6

Η ανάμνηση της πυρφόρου αναβάσεως στους ουρανούς του Προφήτη Ηλία συγκέντρωσε για μια ακόμα χρονιά τους πιστούς του Κεντρικού και Βορείου Έβρου στους πανηγυρίζοντες Ιερούς Ναούς Σαγήνης Ορεστιάδος, Μεταξάδων, Θυρέας, Γιατράδων, Κουφοβούνου, Μαυροκκλήσιου, Σιδηρούς και τα φερὠνυμα Παρεκκλήσια Καστανεών, Δαδιάς και Μηλιάς.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός αφ’ εσπέρας χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Προφήτου Ηλιού Σαγήνης Ορεστιάδος και την κυριώνυμη ημέρα λειτούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό της ιστορικής και παραμεθόριας κωμοπόλεως των Μεταξάδων, με την παρουσία του Δημάρχου Διδυμοτείχου Παρασκευά Πατσουρίδη, του Υποδιοικητού της XVI Μεραρχίας, Ταξιάρχου Σταύρου Σταυρόπουλου, του Αντιπεριφερειάρχη Χρήστου Τερτσούδη, εκπροσώπων του Δημοτικού Συμβουλίου και πολυπληθούς εκκλησιάσματος.

Σχολιάζοντας ο Σεβασμιώτατος την μαρτυρία του Προφήτη Ηλία σε εποχή αποστασίας, όπως εκείνη του Αχαάβ, σημείωσε ότι «και η δική μας εποχή δυστυχώς είναι εποχή αποστασίας από το θέλημα του Θεού, γι’ αυτό και το μήνυμα του Προφήτη Ηλία περί μετάνοιας και επιστροφής είναι πάντοτε επίκαιρο. Είναι μήνυμα πνευματικής εγρήγορσης, αγώνα ανάσχεσης των όσων καταλυτικών για την αποδόμηση των θεσμών και της πίστεως επιχειρούνται, ακλόνητης και αμετάθετης εμμονής στις προγονικές αξίες… Σήμερα η Εκκλησία με το προφητικό της λόγο συνεχίζει το έργο του Προφήτου Ηλία και των λοιπών προφητών. Κηρύττει και σήμερα μετάνοια και επιστροφή στον αληθινό Θεό και το θέλημά Του».

did 1

did 1

did 1

did 1

did 1

did 1

did 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Διδυμοτείχου) Thu, 20 Jul 2017 12:15:31 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/15976-didumoteixou-simera-i-ekklisia-sunexizei-to-ergo-tou-profitou-iliou
Η Εορτή του Προφήτη Ηλία στην Καστοριά (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/15975-i-eorti-tou-profiti-ilia-stin-kastoria-foto kastoria hlias 16

Στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία Καστοριάς, λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, επ’ ευκαιρία της εορτής της πυρφόρου αναβάσεως στους ουρανούς του ενδόξου Αγίου Προφήτου Ηλιού.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στον Προφήτη Ηλία, ο οποίος αντιμετώπισε κατά την επίγεια παρουσία του τρεις πληγές.

Η πρώτη πληγή ήταν η παρουσία της αδικίας. Πλούτισαν οι μεγάλοι και ισχυροί της γης και ο υπόλοιπος λαός βρισκόταν στην κατάσταση της πτωχείας, μη έχοντας τα απαραίτητα προς το ζην. Αυτή την κοινωνική αδικία αντιμετώπισε και ο Προφήτης Ηλίας, αλλά και όλοι οι Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης.

Γι’ αυτό και πάντοτε ήταν με το μέρος του λαού. Τα αγαθά που υπάρχουν πάνω στη γη, δεν είναι μόνο για κάποιους, αλλά για όλους ανθρώπους.

Και αν είχαμε όλοι μας την ευαισθησία της κοινωνικής δικαιοσύνης, τότε θα είχαμε λύσει το πρόβλημα της πείνας και της φτώχειας που υπάρχει γύρω μας.

Η δεύτερη πληγή που αντιμετώπισε ήταν η παρουσία της αμαρτίας. Η αμαρτία είναι αυτή, που δε μας δίνει τη δυνατότητα της κοινωνίας με τον Θεό. Και η αμαρτία είναι αυτή, την οποία οι Πατέρες της Εκκλησίας ονομάζουν σκοτασμό του νου.

Όταν υπάρχει η αμαρτία, τότε ο άνθρωπος μπορεί να κάνει τα πάντα στη ζωή του. Έτσι δικαιολογούνται σήμερα τα εγκλήματα, διότι δεν υπάρχει η αίσθηση της παρουσίας του Θεού και δεν αντιμετωπίζει τον άλλον ως εικόνα του Θεού.

Και η τρίτη και η χειρότερη πληγή που αντιμετώπισε ο Προφήτης Ηλίας ήταν η ασέβεια. Άλλο ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της απουσίας του Θεού από τη ζωή μας, με αποτέλεσμα τη λατρεία των ειδώλων και όχι του αληθινού Θεού.

Για τον ασεβή ο Προφήτης Δαυίδ είναι χαρακτηριστικός, «είδον τον ασεβή υπερυψούμενον και επαιρόμενον ως τας κέδρους του Λιβάνου˙ και παρήλθον, και ιδού ουκ ην, και εζήτησα αυτόν, και ουχ ευρέθη ο τόπος αυτού».

Και κατέληξε ο Μητροπολίτης της Καστοριάς λέγοντας πως το μήνυμα που μας προσφέρει σήμερα ο Προφήτης είναι να αγαπούμε τον συνάνθρωπο, όπως αγαπούμε τον ίδιο μας τον εαυτό και στο πρόσωπο του άλλου να βλέπουμε πάντα το πρόσωπο του Χριστού.

Κι ακόμα, να αποφεύγουμε στη ζωή μας ότι χειρότερο υπάρχει, που είναι η αμαρτία κι αυτήν μόνο να φοβόμαστε στη ζωή μας, σύμφωνα με τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο.

Και τέλος, να διώξουμε από πάνω μας αυτό το βδέλυγμα της ασεβείας, που σημαίνει απουσία του Θεού από τη ζωή μας. Άλλωστε, όσοι κατεδίκασαν τον Θεό στο θάνατο, κατεδίκασαν τον ίδιο τους τον εαυτό.

Ευχήθηκε δε, οι πρεσβείες του Προφήτου Ηλιού, να είναι θερμότατες για τον καθένα μας στο θρόνο του Αγίου Τριαδικού Θεού, ώστε κι εμείς να διώξουμε την αμαρτία, την κοινωνική αδικία και την ασέβεια και να γίνουμε όπως κι εκείνος, άνθρωποι του Θεού.

Να σημειώσουμε ότι ο Προφήτης Ηλίας είναι ο προστάτης και έφορος των Γουνοποιών και των Γουνεργατών της Καστοριάς και ο Σεβασμιώτατος εύχεται και προσεύχεται καθημερινά υπέρ ενισχύσεως του καθενός, αλλά και για την ανάπτυξη και την ευημερία της ακριτικής Καστοριάς και των κατοίκων της.

kastoria hlias 1

kastoria hlias 1

kastoria hlias 1

kastoria hlias 1

kastoria hlias 1

kastoria hlias 1

kastoria hlias 1

kastoria hlias 1

kastoria hlias 1

kastoria hlias 1

kastoria hlias 1

kastoria hlias 1

kastoria hlias 1

kastoria hlias 1

kastoria hlias 1

kastoria hlias 1

kastoria hlias 1

kastoria hlias 1

kastoria hlias 1

kastoria hlias 1

kastoria hlias 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Καστορίας) Thu, 20 Jul 2017 11:37:13 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/15975-i-eorti-tou-profiti-ilia-stin-kastoria-foto
Λαμπρός ο εορτασμός του Προφήτου Ηλιού στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/15974-lampros-o-eortasmos-tou-profitou-iliou-sti-larisa-foto larisa 12

Λαμπρά η πανήγυρις του Προφήτου Ηλιού και φέτος στο μεγαλόπρεπο Ιερό Ναό Του στη Λάρισα.

Αναρίθμητα πλήθη πιστών συμμετείχαν στον πανηγυρικό Εσπερινό, προκειμένου να υμνήσουν τον πύρινο και Θεόσταλτο Προφήτη και να προσκυνήσουν την ιερά και χαριτόβρυτη εικόνα του.

Την παραμονή της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, χοροστατώντας στην ακολουθία του πανηγυρικού εσπερινού, μίλησε για το προφητικό έργο και την διπλή χάρη που έλαβε ο Προφήτης Ηλίας από τον Θεό, ενώ την κυριώνυμο ημέρα, προέστη της ευχαριστιακής συνάξεως, ομιλήσαντος του Πρωτοσυγκέλλου, Αρχιμανδρίτου π. Αχιλλίου, περί του ζηλωτού και πυρίπνου Προφήτου της χάριτος.

Μετά το πέρας της πανηγυρικής θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η καθιερωμένη Δοξολογία των Κυπρίων και το τρισάγιο των πεσόντων Κυπρίων αδελφών, ενώ βαρυσήμαντο, ιδιαίτερα συγκινητικό και μεστό νοημάτων πολλών λόγο απηύθυνε ο αδελφός του μεγάλου Ήρωα Καταδρομέα Ηλιού Δαλαμάγκα, αξιότιμος κ. Εμμανουήλ Δαλαμάγκας, τον οποίο παρουσίασε δια θερμών λόγων ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων του Νομού Λαρίσης κ. Ντίνος Αυγουστής.

larisa 1

larisa 1

larisa 1

larisa 1

larisa 1

larisa 1

larisa 1

larisa 1

larisa 1

larisa 1

larisa 1

larisa 1

larisa 1

larisa 1

larisa 1

larisa 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Λαρίσης) Thu, 20 Jul 2017 11:14:43 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/15974-lampros-o-eortasmos-tou-profitou-iliou-sti-larisa-foto
Η Εορτή του Προφήτη Ηλία στην Ι.Μ. Ναυπάκτου (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/15973-i-eorti-tou-profiti-ilia-stin-im-naupaktou-foto nafpt

Τήν Πέμπτη 20 Ἰουλίου πανηγύρισε τό Ἐξωκκλήσι τοῦ Προφήτη Ἠλία στό Κάστρο τῆς Ναυπάκτου, μέ μεγάλη συμμετοχή πιστῶν.

Τήν παραμονή τελέσθηκε Ἀρχιερατικός πανηγυρικός Ἑσπερινός μέ χοροστασία τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ἱεροθέου, τήν συμμετοχή τοῦ Πρωτοσυγκέλλου, τοῦ Ἱεροκήρυκος καί Ἱερέων τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως, τῶν Ἱεροψαλτῶν τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς, στήν ὁποία ἀνήκει τό Ἐξωκκλήσι, καί πλήθους προσκυνητῶν πού τιμοῦν ἰδιαιτέρως τόν μεγάλο αὐτό Προφήτη.

Ἀρτοκλασία, κατά τά καθιερωμένα, προσέφερε ὁ Σύλλογος Ναυπακτίων Ἀθηνῶν «Ὁ Ἔπαχτος», πολλά μέλη τοῦ ὁποίου ἦταν παρόντα στήν πανήγυρη.

Ὁ Σεβασμιώτατος στό κήρυγμά του μίλησε γιά τήν ἀποστασία τοῦ λαοῦ τήν ἐποχή τοῦ Προφήτη Ἠλία, πού πλήγωνε τόν Προφήτη καί τόν ἔκανε νά φύγη στήν ἔρημο καί νά κλεισθῆ στό σπήλαιο τοῦ ὄρους Χωρήβ.

Σύμφωνα μέ τήν ἀπάντηση τοῦ Προφήτη στό ἐρώτημα τοῦ Θεοῦ «τί σὺ ἐνταῦθα, Ἠλιού;», ἡ ἀποστασία συγκεκριμενοποιεῖτο στήν ἐγκατάλειψη τῆς διαθήκης τοῦ Θεοῦ, στήν καταστροφή τῶν θυσιαστηρίων Του καί στήν καταδίωξη τῶν Προφητῶν Του.

Ὁ Σεβασμιώτατος παραλλήλισε τήν ἐποχή τοῦ Προφήτη Ἠλία μέ τήν δική μας ἐποχή καί ἰδιαίτερα μέ τήν κατάσταση στήν Πατρίδα μας, κατά τήν ὁποία ἡ ἀποστασία ἔχει μεγαλύτερη βαρύτητα, ἀφοῦ ἀναφέρεται στήν ἐγκατάλειψη τῆς Νέας Διαθήκης τοῦ Θεοῦ, στήν ἀπομάκρυνση ἀπό τό Θυσιαστήριο τῆς Ἐκκλησίας ὅπου τελεῖται ἡ ἀναίμακτη Θυσία καί στήν ἀπόρριψη τῶν προφητικῶν φωνῶν τῶν Ἁγίων τῆς ἐποχῆς μας. Τέλος ὑπενθύμισε τό κήρυγμα τοῦ Προφήτη, πού εἶναι ἡ μετάνοια.

Κατά τήν Ἀρχιερατική θεία Λειτουργία τήν κυριώνυμο ἡμέρα ὁ Σεβασμιώτατος μίλησε γιά τόν Προφήτη Ἠλία πού ἦταν ἕνας ἀπό τούς προφῆτες πού παραστάθηκε μέσα στήν δόξα τοῦ Χριστοῦ δίπλα Του κατά τήν Μεταμόρφωση καί εἰδικότερα ἀνέλυσε τόν λόγο τοῦ Προφήτη Ἠλία «ζῇ Κύριος ὁ Θεὸς τῶν δυνάμεων ὁ Θεὸς Ἰσραήλ, ᾧ παρέστην ἐνώπιον αὐτοῦ».

Εἶπε δέ οἱ Χριστιανοί παρίστανται ἐνώπιον τοῦ ζωντανοῦ Θεοῦ, ἐνώπιον τοῦ Χριστοῦ μέ τήν ἐσωτερική προσευχή καί μέ τήν συμμετοχή τους στήν θεία Λειτουργία.

Στό τέλος τῆς θείας Λειτουργίας ὁ Πρωτοσύγκελλος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως ἐκ μέρους τῶν παρισταμένων Ἱερέων καί τοῦ λαοῦ εὐχήθηκε στόν Σεβασμιώτατο γιά τήν ἐπέτειο τῆς ἐκλογῆς του (19 Ἰουλίου) καί τῆς χειροτονίας του (20 Ἰουλίου) σέ Μητροπολίτη Ναυπάκτου.

Καί ὁ Σεβασμιώτατος μέ τήν σειρά του εὐχαρίστησε ὅλους, ἐξέφρασε τήν εὐχαριστία του στόν Θεό γιά τήν εὐλογία τῆς ἐπετείου καί γιά τήν Ναύπακτο καί εὐχήθηκε νά συμβῆ κατά τήν Δευτέρα Παρουσία τό προφητικό «ἰδοὺ ἐγὼ καὶ τὰ παιδία, ἅ μοι ἔδωκεν ὁ Θεός».

Ἐκκλησιάσθηκαν ὁ Πρόεδρος τοῦ Δημοτικοῦ Συμβουλίου κ. Θωμᾶς Κοτρωνιᾶς, ὁ Ἀντιδήμαρχος κ. Ἀντ. Φράγκος, οἱ Διοικητές τοῦ Ἀστυνομικοῦ Τμήματος καί τῆς Πυροσβεστικῆς Ναυπάκτου καί πλῆθος κόσμου καί παραθεριστῶν.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Ναυπάκτου) Thu, 20 Jul 2017 11:20:51 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/15973-i-eorti-tou-profiti-ilia-stin-im-naupaktou-foto
Λαμπρός εορτασμός του Προφήτη Ηλία στην Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/15972-lampros-eortasmos-tou-profiti-ilia-stin-thessaloniki-foto pr ilias thessaloniki 87

Για την Romfea.gr, Χρήστος Καναρόπουλος


Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και μέσα σε κλίμα πνευματικής χαράς οι ευσεβείς Χριστιανοί της Αποστολικής Μητροπόλεως της Θεσσαλονίκης τίμησαν τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου στον ομώνυμο βυζαντινό Ιερό Ναό επί της οδού Ολυμπιάδος.

Εκατοντάδες ήταν οι πιστοί που συμμετείχαν στις Ιερές Ακολουθίες και προσκύνησαν την Ιερή του Εικόνα, στις οποίες χοροστάτησε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, με τη συμμετοχή πλειάδος Ιερέων.

Παραμονή της εορτής τελέστηκε μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός ενώ ακολούθησε λιτανεία της Ιερής Εικόνας του τιμώμενου Αγίου και ανήμερα τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, της οποίας προέστη ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης Αρχιμ. π. Ιάκωβος Αθανασίου, πλαισιούμενος από Ιερείς και Διακόνους της Μητροπόλεως.

Για την "άνοδο των ψυχών μας" στον ουρανό έκανε λόγο ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος στο μεστό κήρυγμα του προς τους εκατοντάδες πιστούς που συμμετείχαν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του μεγάλου ενδόξου Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου, μία άνοδος που μας ανανεώνει όπως χαρακτηριστικά είπε και μας οδηγεί στην παρουσία του Αγίου Θεού εν πνεύματι.

Ο Παναγιώτατος μίλησε για τη διαρκή πνευματική σύγκρουση των πιστών με τον αντίδικο Διάβολο, ο οποίος δεν έχει ηττηθεί ακόμη, και μάχεται τον Χριστιανό και την ψυχή του σε κάθε ευκαιρία εκμεταλλευόμενος αδυναμίες και ελλείψεις όπως μάχεται λυσσαλέα και τον Χριστό.

"Ο πιστός άνθρωπος εάν κατορθώσει να κυριαρχήσει στον πνευματικό του κόσμο μέσα στην Εκκλησία και δεν συμμαχήσει με τον Διάβολο τότε δεν κινδυνεύει να αφανιστεί και δεν θα φύγει από τον δρόμο του Θεού για να οδηγηθεί στην κόλαση της κακίας, της εχθρότητος, του μίσους" είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Να αναφερθεί ότι στον Ιερό Ναό λειτουργεί σε καθημερινή βάση συσσίτιο για τους αδύναμους αδελφούς μας, για το οποίο ο Παναγιώτατος συνεχάρη τον Προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. π. Φιλούμενο Κοσμαδάκη και τους συνεργάτες του για την προσπάθεια και την προσφορά τους αλλά για το εν γένει ποιμαντικό και πνευματικό έργο που επιτελεί ο ιστορικός Ναός του Προφήτου Ηλιού στη Θεσσαλονίκη.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Sat, 22 Jul 2017 19:26:53 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/15972-lampros-eortasmos-tou-profiti-ilia-stin-thessaloniki-foto
Εορτή του Προφήτη Ηλία στην Ι.Μ. Χαλκίδος (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/15971-eorti-tou-profiti-ilia-stin-im-xalkidos-foto xalkida 12

Η μνήμη του Προφήτη Ηλία τιμήθηκε με λαμπρότητα και στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, στα πολυάριθμα Παρεκκλήσια προς τιμήν Του, τα οποία στολίζουν τις βουνοκορφές ή τους λόφους της Ευβοϊκής γης και των Βορείων Σποράδων.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε την Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017 το βράδυ στο πανηγυρίζον Παρεκκλήσιο της Ενορίας του Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, του Προφήτη Ηλία στο Κάστρο του Καράμπαμπα της Πόλεώς μας, με την συμμετοχή δεκάδος εκ των Κληρικών της Πόλεως.

Ο Εσπερινός ετελέσθη στο ύπαιθρο, έξω ακριβώς από το γραφικό Ναΐδριο και συμμετείχαν σ' αυτόν εκατοντάδες ευλαβείς χριστιανοί, με προεξάρχοντες τους Άρχοντες του Τόπου, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης, πλαισιούμενος από συνεργάτες του, ο τέως Υπουργός κ. Συμεών Κεδίκογλου, ο Ευεργέτης της Ι. Μητροπόλεως κ. Άγγελός Πνευματικός, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δημήτριος Κυριτσόπουλος κ.ά., οι οποίοι κατενύγησαν από την ιερά Υμνωδία, την οποία απέδωσαν οι Ιεροψάλτες κ. Σπυρίδων Σιμιτζής και κ. Δήμος Τσίμπος, με τους μαθητές τους, ενώ παράλληλα διδάχθηκαν ουσιαστικά και καίρια και από τον επίκαιρο λόγο του Σεβασμιωτάτου, περί του μεγάλου Προφήτου, ως ανθρώπου του Θεού.

Στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε με θερμούς λόγους στο εορτάζοντα Προϊστάμενο της Ενορίας του Αγίου Νικολάου, Πρωτοπρεσβύτερο π. Ηλία Αγιαννίτη, ο οποίος, εκτός των ενοριακών του καθηκόντων, είναι και μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας της Εορτής, Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκε στον Ι. Ναό ο Όρθρος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου και στη συνέχεια η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου και λειτουργούντων δέκα Πρεσβυτέρων και του Διακόνου, ενώ τον θείο λόγο κήρυξε εξαιρετικά ο Αρχιμ. Ιωάννης Καραμούτζης - Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως.

xalkida 1

xalkida 1

xalkida 1

xalkida 1

xalkida 1

xalkida 1

xalkida 1

xalkida 1

xalkida 1

xalkida 1

xalkida 1

xalkida 1

xalkida 1

xalkida 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Χαλκίδος) Thu, 20 Jul 2017 10:17:41 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/15971-eorti-tou-profiti-ilia-stin-im-xalkidos-foto
Μιλήτου: ''Ο ζηλωτισμός του Πρ. Ηλιού με τον σημερινό εκδηλούμενο ζηλωτισμό'' http://www.romfea.gr/diafora/15970-militou-o-zilotismos-tou-pr-iliou-me-ton-simerino-ekdiloumeno-zilotismo militou apostolos 117

Για την Romfea.gr, Κωνσταντίνος Τζιαφέρης


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε την Τετάρτη 19 και Πέμπτη 20 Ιουλίου η εορτή του Προφήτου Ηλιού στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

Την παραμονή της εορτής της πυρφόρου εις ουρανούς αναβάσεως του Αγίου ενδόξου και δικαίου Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου, προστάτου και εφόρου της ενορίας, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μιλήτου κ. Αποστόλου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μ.Θ. Αρχιμ. Ιάκωβος Αθανασίου.

Τέλος ανήμερα της εορτής του Προφήτου Ηλιού εψάλλει η ακολουθία του Όρθρου της εορτής και εν συνεχεία τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μιλήτου κ. Αποστόλου, ο οποίος κήρυξε και το Θείο Λόγο.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Thu, 20 Jul 2017 14:47:09 GMT http://www.romfea.gr/diafora/15970-militou-o-zilotismos-tou-pr-iliou-me-ton-simerino-ekdiloumeno-zilotismo
Λαμπρός εορτασμός του Προφήτου Ηλιού στην Ι.Μ. Πατρών (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/15969-lampros-eortasmos-tou-profitou-iliou-stin-im-patron-foto pr hlias patra 2

Τήν παραμονή τῆς ἑορτῆς, 19.7.2017, ὁ Θεοφιλέστατος Ἐπίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος ἐχοροστάτησε στόν πανηγυρικό Ἑσπερινό στήν Ἱερά Μονή Προφήτου Ἠλιού καί ὡμίλησε ἀναφερθείς στήν ἐπικαιρότητα τοῦ κηρύγματος του.

Ἀνήμερα, 20.7.2017, ἐτελέσθη στό Μοναστήρι τοῦ Προφήτου Ἠλιού, ἡ Θεία Λειτουργία ὑπό τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρῶν κ.κ. Χρυσοστόμου, ἐν πληθούσῃ Ἐκκλησίᾳ, ὁ ὁποῖος ἐκήρυξε τόν θεῖο λόγο ἀναφερθείς στόν ζηλωτή καί πυρφόρον προφήτην Ἠλίαν καί στό κήρυγμά του, τό ὁποῖο ὃπως τό ἐχαρακτήρισε ἦτο, θεολογικό καί ἀποκαλυπτικό, ἐσχατολογικό καί μεταμορφωτικό καί ὡς ἐκ τούτου πάντα ἐπίκαιρο καί διαχρονικό. 

Μετά τήν Θεία Λειτουργία ὁ Σεβασμιώτατος μίλησε γιά τούς ἣρωες τῆς Κυπριακῆς τραγωδίας καί ἐτέλεσε μνημόσυνο ὑπέρ ἀναπαύσεως τῶν ψυχῶν τῶν εὐκλεῶς ἀγωνισαμένων, ἡρωϊκῶς πεσόντων καί μαρτυρικῶς τελειωθέντων ἀδελφῶν μας κατά τήν τουρκική εἰσβολή τό 1974 στήν Κύπρο.

Ὁ Θεοφιλέστατος Ἐπίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος ἐτέλεσε τήν Θεία Λειτουργία στόν ἑορτάζοντα Ἱερό Ναό Προφήτου Ἠλιού Ἀνθουπόλεως καί ἐκήρυξε τόν θεῖο λόγο ἀναφερθείς στό προφητικό χάρισμα τοῦ Προφήτη Ἠλία καί στά πνευματικά μηνύματα πού ἀπορρέουν ἀπό τή ζωή του, ἐνῶ τό ἀπόγευμα θά χοροστατήσῃ στόν μεθέορτο Ἑσπερινό, στήν Ἱερά Παράκληση καί στήν Ἱερά Λιτανεία στήν Ἱερά Μονή Προφήτου Ἠλιού Πατρῶν.

pr hlias patra 1

pr hlias patra 1

pr hlias patra 1

pr hlias patra 1

pr hlias patra 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Πατρών) Thu, 20 Jul 2017 10:06:47 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/15969-lampros-eortasmos-tou-profitou-iliou-stin-im-patron-foto
Η εορτή του Προφήτη Ηλία στο Νόργουντ (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-australias/15968-i-eorti-tou-profiti-ilia-sto-norgount-foto norwood 3

Με μεγαλοπρέπεια και εμφανή την συγκίνηση, εόρτασε η Νότια Αυστραλία τον ένδοξο Προφήτη Ηλία τον Θεσβίτη στον ομώνυμον του Ιερό Ναό στο Νόργουντ της Αδελαῒδος, στις 19 και 20 Ιουλίου 2017.

Το βράδυ εψάλη Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός και ανήμερα της εορτής, τελέσθηκε Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Δορυλαίου κ. Νικάνδρου, συμπαραστατούμενος από τον Ιερό Κλήρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, της Αντιοχειανής και της Σερβικής Εκκλησίας.

Παρέστησαν ο Κυβερνήτης της Νοτίου Αυστραλίας κ. Hieu Van Le, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νότια Αυστραλία, κ. Ανδρέας-Κωνσταντίνος Γούρας, οι εκπρόσωποι των πολιτικών αρχηγών της Νοτίου Αυστραλίας, καθώς και εκπρόσωποι παροικιακών οργανισμών, Συλλόγων και Αδελφοτήτων.

Στο πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε η περιφορά της Αγίας εικόνος του Προφήτου Ηλιού στο προαύλιο και ακολούθησε η καθιερωμένη εόρτια τράπεζα και εκδήλωση στο κοινοτικό κέντρο της Ενορίας-Κοινότητος του Προφήτου Ηλιού Νόργουντ.

norwood 1

norwood 1

norwood 1

norwood 1

norwood 1

norwood 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Thu, 20 Jul 2017 09:01:29 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-australias/15968-i-eorti-tou-profiti-ilia-sto-norgount-foto
Δημητριάδος: ''Κανείς δεν μπορεί να βεβηλώνει σύμβολα και μνημεία'' http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/15967-dimitriados-kaneis-den-mporei-na-bebilonei-sumbola-kai-mnimeia profitis ilias 1

Παρουσία μεγάλου πλήθους πιστών τελέστηκε (19/7) ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Προφήτη Ηλία Αλυκών, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, παίρνοντας αφορμή από γεγονότα της επικαιρότητας, κάλεσε όλους να σταθούν απέναντι στην καπηλεία του θρησκευτικού συναισθήματος.

«Μην παρασύρεστε, μην ενδίδετε σε τέτοιες καπηλείες, να μείνετε αυθεντικά ορθόδοξοι, να μείνετε αληθινά Έλληνες. Είναι κρίσιμη εποχή για όλους μας και ιδιαίτερα για την πατρίδα μας. Η ενότητά μας, ο πολιτισμός και η ορθοδοξία μας θα είναι αυτά που θα μας σώσουν. Εξάλλου, ξέρετε ότι το κήρυγμά μας, όλα αυτά τα χρόνια και πριν από την κρίση ήταν και παραμένει ότι ο κάθε άνθρωπος σ’ ό,τι κι αν πιστεύει, όποιος κι αν είναι, για μας παραμένει μια ζωντανή εικόνα του Θεού. Θέλω, λοιπόν, να μείνουμε πιστοί σ’ αυτό που παραλάβαμε. Θέλω να παραμείνουμε ορθόδοξοι και Έλληνες αυθεντικά. Θα είμαστε εμείς που μπορούμε να διδάξουμε σε όλους τί σημαίνει αλληλεγγύη, αληθινή φιλοξενία, σεβασμός στο άλλο».

Κάνοντας ειδική αναφορά στον λόγο του Προφήτη Ηλία, υπογράμμισε τις «παγίδες» που μπορεί να εμπεριέχει ο όρος των προφητειών στις ημέρες, που πολλοί συνειδητά καπηλεύονται.

«Προσέξτε αδερφοί μου, γιατί ιδιαίτερες παγίδες υπάρχουν πάνω σ’ αυτό το θέμα», σημείωσε ο κ. Ιγνάτιος.

«Οι Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, ένα πράγμα προφήτεψαν: την έλευση του Μεσσία, του Ιησού Χριστού. Γι’ αυτό ήταν απεσταλμένοι του Θεού. Για να κρατήσουν ζωντανή την πίστη του λαού, αφού επελέγησαν να κρατήσουν την σχέση με τον αληθινό Θεό, προκειμένου, μέσα από αυτό τον λαό, να έρθει στον κόσμο ο Θεάνθρωπος Ιησούς. Όλα τ’ άλλα δεν είναι ακριβώς αυτό που πιστεύουμε και νομίζουμε για τους προφήτες. Και είναι λυπηρό ότι και στην εποχή μας, μεγάλη καπηλεία γίνεται γύρω από το γεγονός της προφητείας. Άνδρες όντως όσιοι και άγιοι, γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από ασεβείς καπηλευτές, που θέλουν να καπηλευθούν το θρησκευτικό συναίσθημα και την πίστη του λαού μας και να επενδύσουν πάνω σ’ αυτήν, για τα δικά τους συμφέροντα και τις δικές τους ιδεοληψίες. Θέλω, λοιπόν, απόψε ακριβώς να σας καλέσω και κυρίως να τονίσω ένα πράγμα, με αφορμή πρόσφατο γεγονός και μάλιστα εδώ στην Θεσσαλία. Κανείς δεν μπορεί να βεβηλώνει σύμβολα και μνημεία, που έχουν στηθεί για να θυμίζουν πράξεις αποτροπιασμού και απάνθρωπης συμπεριφοράς σε ανθρώπινες υπάρξεις, φέροντας, μάλιστα το τίμιο ράσο του ορθοδόξου κληρικού, κάνοντας, όμως, πράξεις που δεν είναι ούτε ορθόδοξες, ούτε έχουν καμία σχέση με τον ελληνικό πολιτισμό. Κανείς δεν μπορεί να βεβηλώσει μνημεία που ανήκουν σ’ αυτούς που θέλουν να κρατήσουν ζωντανή την μνήμη, γιατί υπήρξε εποχή, όχι πολύ μακρινή μας, που δυστυχώς χάθηκε η ανθρωπιά, εκατομμύρια άνθρωποι οδηγήθηκαν αθώοι στα κρεματόρια, προκειμένου να επικρατήσει μία ιδεοληψία που οδήγησε σε αιματοχυσία ολόκληρους λαούς. Κανείς δεν έχει δικαίωμα, στο όνομα της ορθοδοξίας και της φιλοπατρίας των Ελλήνων, να προβαίνει σε τέτοιες πράξεις».

Ο Μητροπολίτης κάλεσε τον λαό να καταδικάσει απερίφραστα τέτοιες συμπεριφορές, υπενθυμίζοντας τις γενναίες πράξεις αλληλεγγύης και σεβασμού των προκατόχων μας.

«Σας καλώ όλους να καταδικάζετε τέτοιες συμπεριφορές και κυρίως να διαβεβαιώσετε ότι δεν πρόκειται για ανθρώπους που ανήκουν στην ορθόδοξη Εκκλησία, στην Εκκλησία της Ελλάδος. Και δεν είναι αυτοί ούτε ορθόδοξοι, ούτε Έλληνες, όσο κι αν το επικαλούνται, γιατί μέσα στην ορθόδοξη παράδοση κρατήσαμε πάντοτε τον σεβασμό στον κάθε άνθρωπο. Μάλιστα, εμείς εδώ στην Θεσσαλία, έχουμε Μητροπολίτη, τον προκάτοχό μας Ιωακείμ, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα για να σωθεί ολόκληρη η κοινότητα των Εβραίων του Βόλου και σήμερα ανήκει στους Δικαίους των Εθνών, για να θυμίζει, τους αγώνες που έδωσαν εκατοντάδες ρασοφόροι, εκείνη την εποχή, για να σώσουν τους ανθρώπους αυτούς από τον ναζισμό και τον φασισμό. Δεν έχει κανείς δικαίωμα, εν ονόματι της Ελλάδος και του ελληνικού πολιτισμού, να βεβηλώνει μνημεία, γιατί εμείς οι έλληνες σεβαστήκαμε, ακόμη και από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθετί ιερό και όσιο για τους άλλους… Σας καλώ και σας παρακαλώ, τούτη την ημέρα που γιορτάζουμε τον προφήτη Ηλία, που με τον λόγο και με τις πράξεις του, κράτησε την ενότητα του λαού του, κράτησε ζωντανή την μνήμη και την πίστη στον αληθινό Θεό, να σταθείτε απέναντι σε τέτοιες καταστάσεις».

Ανήμερα της εορτής, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Αρχιμ. Επιφανίου Δημητρίου, Ιεροκήρυκος, ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο.

profitis ilias 4

profitis ilias 4

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Δημητριάδος) Thu, 20 Jul 2017 08:42:27 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/15967-dimitriados-kaneis-den-mporei-na-bebilonei-sumbola-kai-mnimeia