ROMFEA RSS FEED http://www.romfea.gr/ Wed, 22 Aug 2018 02:31:06 GMT FeedCreator 1.8.0-dev (info@mypapit.net) Οι Ορθόδοξοι νέοι του Κογκό εν δράσει (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/23463-oi-orthodojoi-neoi-tou-kogko-en-drasei-foto kogo 7

Ἀπό τὴν Πέμπτην 16 Αὐγούστου ξεκίνησε τετραήμερον σεμινάριον νέων εἰς τὸ Kasagulu τοῦ Κογκὸ μὲ τὴν εὐλογίαν τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κινσάσας κ. Νικηφόρου. Τὸ σεμινάριον ὁργανώθηκε ἀπὸ τὴν κεντρικὴν κατηχητικὴν ὁμάδα τῶν νέων ἐπιστημόνων τῆς Μητροπόλεως.

Εἴκοσι νέοι ἐπιστήμονες καὶ φοιτητὲς ἀπὸ τὴν Κινσάσα ἐμφορούμενοι ἀπὸ ἱεραποστολικὸν ζῆλον πῆγαν εἰς τὴν γειτονικὴν πόλιν Kasagulu καὶ ὁργάνωσαν σεμινάριον τὸ ὁποῖον διήρκεσε τέσσερες ἡμέρες.

Ἑνώθησαν μὲ τὴν ὀρθόδοξον νεολαίαν τῆς ἐνορίας τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου τῆς πόλεως αὐτῆς καὶ ἐκάλεσαν τοὺς νέους τῆς περιοχῆς. Προσῆλθαν πολλοὶ νέοι καὶ ἐπιστήμονες, καθὼς καὶ ἐκ τῶν ἀρχόντων ὁ ἀρχηγὸς τῆς πόλεως καὶ ἡ Κυβερνῆτις τῆς περιοχῆς, ἡ ὁποία κήρυξε καὶ τὴν ἔναρξιν τοῦ σεμιναρίου.

Οἱ αἴθουσες τοῦ σχολείου «Ἀρχιμ. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος» χρησιμοποιήθησαν διὰ τὴν διαμονὴν τῶν ἐλθόντων ἀπὸ τὴν Κινσάσαν νέων, καθὼς καὶ διὰ τὴν διεξαγωγὴν τοῦ σεμιναρίου.

Τὰ θέματα ποὺ ἀναπτύχθησαν ἀπὸ τοὺς νέους Ὀρθοδόξους ἐπιστήμονες ἦταν πολύ ἐνδιαφέροντα καὶ ἐδόθησαν διευκρινιστηκές ἀπαντήσεις σὲ γενόμενες ἐρωτήσεις.

Τὰ θέματα καὶ οἱ ὁμιληταί:

Celesten Ampagkito, Νομικὸς: Ἡ πρακτικὴ τῆς παγκοσμίου ἀδελφοσύνης ὑπὸ τῶν νέων καὶ τῶν πιστῶν.

Climaque Kafuku, Νομικὸς καὶ Celesten Ampagkito, Νομικὸς : Ὁ προβληματισμὸς τοῦ γάμου στοὺς νέους σήμερα. 

Ἀαρών Bushebu, Πτυχιοῦχος Θεολογίας: Ἱστορία τῆς Ἐκκλησίας καὶ οὐσιαστικὴ γνωριμία μὲ τὴν Ὀρθόδοξον πίστιν. 

Βασίλειος Matata Οἰκονομολόγος: Ὁ προβληματισμὸς ἐπί τῆς ἐπιχειρηματικότητος καὶ τῆς αὐτοαναλήψεως εὐθύνης ὑπό τῶν νέων.

Celesten Ampagkito, Νομικὸς: Ὁ σεβασμός πρὸς τὴν γυναῖκα ἐντὸς τῆς οἰκογένειας καὶ τῆς κοινωνίας.

Sergios Miema, Ἰατρὸς: Ἡ σπουδαιότητα τῆς νηστείας καὶ τῆς προσευχῆς στὴν πνευματικὴ ζωὴ ἑνὸς πιστοῦ.

Ἐμμανουήλ Ndibu, Πυχιοῦχος Πληροφορικῆς: Προβληματισμὸς ἐπὶ τῆς χρήσεως τῆς νέας τεχνολογίας (ίντερνετ, κοινωνικὰ δίκτυα, κινητὴ τηλεφωνία) ὑπὸ τῶν νέων. 

Climaque Kafuku, Νομικὸς: Τὸ σύμβολο τῆς πίστεως τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας.

Jacques Mulonda, καθηγητὴς Ἱστορίας: Πῶς πρέπει νὰ ὁργανώσουμε τὶς ἐπιτροπές σὲ ἐπίπεδο ἐνορίας.

Ἱερεύς π. Γεράσιμος Kanku: Ἡ ἱστορία τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας στὸ Κογκό.

Τὸ ἀπόγευμα τοῦ Σαββάτου πραγματοποιήθηκε ἱεραποστολικὴ ἐπίσκεψη τῶν συνέδρων εἰς τὸ χωριὸ Makaka, ὅπου ἔγινε ἐνημέρωση τῶν κατοίκων γιὰ τὴν Ὀρθόδοξη πίστη.

Τὴν Κυριακὴ τὸ πρωΐ ἔγινε ἀρχιερατικὴ Θεία Λειτουργία ἀπὸ τὸν Μητροπολίτην Κίνσασας Νικηφόρον εἰς τὸν ἱερὸν Ναὸν τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου ὅπου ἐκκλησιάσθησαν καὶ ἔψαλαν οἱ σύνεδροι.

Μετὰ τὸ τέλος τῆς Θείας Λειτουργίας ἐγένετο ἡ λῆξις τοῦ σεμιναρίου.

Τὸ καθημερινὸν πρόγραμμα ἐκτὸς ἀπὸ τὶς διαλέξεις περιελάμβανε Ὄρθρον τὸ πρωΐ καὶ Ἐσπερινὸν καὶ τὸ Ἀπόδειπνον τὸ ἀπόγευμα, καθὼς καὶ κοινὴ τράπεζα ὅλων τῶν συνέδρων. Τὸ φαγητὸ ἑτοίμαζαν ἡ πρεσβυτέρα βοηθούμενη ἀπὸ γυναῖκες τῆς ἐνορίας.

kogo 1

kogo 1

kogo 1

kogo 1

kogo 1

kogo 1

kogo 1

kogo 1

kogo 1

kogo 1

kogo 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Tue, 21 Aug 2018 21:43:32 GMT http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/23463-oi-orthodojoi-neoi-tou-kogko-en-drasei-foto
Τα εγκώμια της Θεοτόκου στην Παναγία Φανερωμένη Νέας Μηχανιώνας (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/23462-ta-egkomia-tis-theotokou-stin-panagia-faneromeni-neas-mixanionas-foto nea mixaniona 76

Νέα Μηχανιώνα | Χρήστος Καναρόπουλος


Μέσα στο κατανυκτικό κλίμα των ημερών του Αυγούστου που είναι αφιερωμένος στην Υπεραγία Θεοτόκο, ξεκίνησε το εσπέρας της Τρίτης 21ης Αυγούστου τ.έ. ο εορτασμός για την Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον περίλαμπρο και περικαλλή Ιερό προσκυνηματικό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης Ν. Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.

Με βαθύ αίσθημα κατάνυξης, χιλιάδες πιστοί από την Ν. Μηχανιώνα, την ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού και της Θεσσαλονίκης αλλά και από κάθε γωνιά της Ελλάδας προσέρχονται κάθε χρόνο στο προσκύνημα της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης, γνωστής ως Μηχανιώτισσας, στα εννιάμερα της Θεοτόκου.

Η εικόνα της Παναγίας της Μηχανιώτισσας, που σύμφωνα με μαρτυρίες, είναι θαυματουργή, συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία του τόπου, αφού έφτασε στη Νέα Μηχανιώνα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή «συνταξιδεύοντας» με τους ξεριζωμένους Μηχανιώτες της Κιζικινής Χερσονήσου.

Του Αρχιερατικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ιόππης κ. Δαμασκηνός, συγχοροστατούντος του οικείου Ιεράρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, οι οποίοι πλαισιούμενοι από Ιερείς της τοπικής Μητροπόλεως και τους καλλικέλαδους Ιεροψάλτες έψάλλαν τα εγκώμια της Θεοτόκου ενώπιον της θαυματουργού και ιστορικής Εικόνας της Φανερωμένης δημιουργώντας μια κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Το θείο λόγο οικοδόμησε στους πιστούς που κατέκλυσαν το Ιερό παλλάδιο της Παναγίας ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Παν. Αρχ. π. Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στο Ιερό πρόσωπό Της, ο οποίος ερμήνευσε πως ενώ εορτάζουμε την Κοίμηση της Παναγίας μπορούμε να μιλάμε για χαρά! 

"Νενίκηνται της φύσεως οι όροι εν Σοι Παρθένε άχραντε" ψάλλομε στην καταβασία της εορτής. Όντως ανετράπησαν οι όροι της φύσεως στο πρόσωπο της Παναγίας μας. Η παρθενία της έμεινε αδιάφθορος κατά την κυοφορία και μετά την γέννηση του Χριστού! Η Κοίμησή Της δεν είναι θρήνος, αλλά πανηγύρι! Η Κοίμησή Της είναι η χαρά Της, γιατί μεταβαίνει διά του θανάτου εις την ζωή. Ήρθε η μεγάλη στιγμή που θα μεταβεί από την εδώ ζωή στην αιώνια, κοντά στον Υιό και Θεό Της, κοντά στη χαρά Της" είπε μεταξύ των άλλων ο Ηγούμενος π. Βαρθολομαίος.

Οι λαμπρές και πανηγυρικές Ιερές Ακολουθίες θα συνεχιστούν παραμονή της Εορτής με Πολυαρχιερατικό Εσπερινό και λιτάνευση της Ιερής Εικόνας στους κεντρικούς δρόμους της Κωμοπόλεως και την κυριώνυμο ημέρα με λαμπρή πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Tue, 21 Aug 2018 21:17:33 GMT http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/23462-ta-egkomia-tis-theotokou-stin-panagia-faneromeni-neas-mixanionas-foto
Το Λύρειο Ίδρυμα επισκέφθηκε η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη http://www.romfea.gr/diafora/23461-to-lureio-idruma-episkefthike-i-marianna-b-bardinogianni lirio idrima 4

Με μία υψηλού συμβολισμού επίσκεψη, την Τρίτη 21 Αυγούστου, στο Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα, που καταστράφηκε ολοσχερώς από τις πρόσφατες φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη επιβεβαίωσε την προσωπική της δέσμευση, καθώς και της οικογένειάς της, να στηρίξουν με κάθε τρόπο τους πληγέντες και τις πυρόπληκτες περιοχές.

Η κυρία Βαρδινογιάννη στην επίσκεψη της συνοδευόταν από την σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου, η οποία επίσης έδειξε από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον της για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη το Λύρειο Ίδρυμα.

Την κυρία Βαρδινογιάννη και την κυρία Παυλοπούλου υποδέχτηκαν ο Μητροπολίτης Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος και η Μοναχή Μαρία, Ηγουμένη Ι. Μ. Αγίας Τριάδος και Διευθύντρια Λυρείου Παιδικού Ιδρύματος, οι οποίοι τις ξενάγησαν στους χώρους του Ιδρύματος που έχουν υποστεί καταστροφές.

"Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Όμιλο της Μότορ Οιλ και την κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη για το ενδιαφέρον που έδειξε από την πρώτη στιγμή για το Λύρειο Ίδρυμα, αμέσως μετά την ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστη, και θέλησε να αναλάβει την κατασκευή των πρώτων οικημάτων, τα οποία θα μας δώσουν την δυνατότητα για την πρώτη λειτουργία του Ιδρύματος", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Κύριλλος.

"Προσπαθώ πάντα να βρίσκομαι κοντά στους συνανθρώπους μας που περνούν δυσκολίες, και ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά. Θέλω να ξέρετε ότι θα είμαι συνεχώς δίπλα σας μέχρι το Λύρειο Ίδρυμα, το οποίο επιτελεί ένα τόσο σπουδαίο έργο, να γίνει λειτουργικό όπως ήταν και πριν. Τα παιδιά είναι το αύριο της χώρας μας και πρέπει όλοι μαζί να σταθούμε στο πλάι τους", είπε η κυρία Βαρδινογιάννη.

"Όλοι σκύβουμε πάνω σε αυτό το πρόβλημα που μας βρήκε. Με συγκινεί που βλέπω την ευαισθησία του κόσμου, την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση τους", ανέφερε η κυρία Παυλοπούλου.

Αμέσως μετά, η κυρία Βαρδινογιάννη προσκύνησε στο παρεκκλήσι που βρίσκεται μέσα στο Λύρειο Ίδρυμα και προσέφερε συμβολικά μία εικόνα της Αγίας Τριάδας.

Στη συνέχεια οι δύο κυρίες φύτεψαν στον προαύλιο χώρο του Ιδρύματος μία μικρή ελιά, η οποία όπως χαρακτηριστικά είπε η κυρία Βαρδινογιάννη συμβολίζει "την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο".

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία Μότορ Οιλ του Ομίλου Βαρδινογιάννη, έχει ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες εργασίες για την ανακατασκευή κτισμάτων που καταστράφηκαν από τη φωτιά, όπως του ξενώνα κατοικίας των παιδιών, του οικήματος υποδοχής και διημέρευσης, του οικήματος λογιστηρίου και κοινωνικής πρόνοιας καθώς και της αποθήκης τροφίμων. Επιπρόσθετα, θα αντικαταστήσει οχήματα που καταστράφηκαν τα οποία απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών μετακίνησης των παιδιών του Ιδρύματος.

Τέλος, η Μότορ Όιλ θα συμβάλει στην ανάπλαση και στη δεντροφύτευση του εξωτερικού χώρου του Ιδρύματος.

Σημειώνεται ότι από το 1967, στο Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα, με μητρική στοργή και χριστιανική αγάπη, λίγες αφοσιωμένες Μοναχές, έκαναν σκοπό τους τη μέριμνα, ανατροφή και μόρφωση παιδιών με τις λιγότερες ευκαιρίες στη ζωή.

Ο οικισμός του Ιδρύματος λειτουργεί ως ένα πρότυπο "Ορθόδοξο Χωριό" και φιλοξενεί αγόρια και κορίτσια από τα πρώτα χρόνια ή και τους πρώτους μήνες της ζωής τους, προσφέροντας μία ζεστή οικογενειακή ζωή που θα τα βοηθήσει στο μέλλον να ενταχθούν ως ενήλικες στη σύγχρονη κοινωνία.

lirio idrima 1

lirio idrima 1

lirio idrima 1

lirio idrima 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (enikonomia.gr) Tue, 21 Aug 2018 17:42:50 GMT http://www.romfea.gr/diafora/23461-to-lureio-idruma-episkefthike-i-marianna-b-bardinogianni
Το Νοσοκομείο Κατερίνης απαντά στη δήλωση του Κίτρους Γεωργίου http://www.romfea.gr/diafora/23460-to-nosokomeio-katerinis-apanta-sti-dilosi-tou-kitrous-georgiou Nosokomeio

Ρεπορτάζ: Romfea.gr


Συνέντευξη στην διαδικτυακή Pieria.tv και τον Γιώργο Οικονομίδη έδωσε την Δευτέρα 20 Αυγούστου ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης κ. Ανέστης Μυστρίδης, σχετικά με την Ιερά Μονή Παναγίας Πέτρας Ολύμπου.

Να αναφερθεί ότι μετά την υπαίθρια Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στις 16 Αυγούστου εκτός της Ιεράς Μονής το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Κατερίνης συνεδρίασε και εξέδωσε Δελτίο Τύπου, στο οποίο απαντάει στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους. (Πατήστε εδώ για το Δ.Τ.)

Στην συνέντευξη ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Ανέστης Μυστρίδης ανέφερε ότι: ''Είναι γνωστές οι διαθέσεις της Μητρόπολης εδώ και χρόνια να έρθει σε μία αντιπαράθεση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Οι θρησκευτικοί μας ηγέτες, της Μητρόπολης και όπου αλλού, θεωρούν ότι κακώς υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας και η περιουσία αυτή πρέπει να περιέλθει στην Εκκλησία. Εμείς επ' αυτού δεν θα πάρουμε καμία θέση, εμείς βλέπουμε τί ισχύει σήμερα. Η προσωπική μας άποψη μπορεί να συνταυτίζεται με αυτή της Εκκλησίας, αυτό δεν έχει καμία σημασία.''

''Είχαν προηγηθεί ανάλογα έγγραφα προς τη Μητρόπολη και αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Οπότε το ότι δεν γνώριζε ή ότι δεν ήξερε Δεσπότης ότι θα γίνει αυτό, κατ' εμέ δεν είναι ειλικρινές αν ειπώθηκε. Δεν λέω ότι δεν είναι ειλικρινής ο Δεσπότης, αλλά αν κάποιος είπε ότι εκείνη την ημέρα ήταν όλοι προετοιμασμένοι ότι θα γίνει η Θεία Λειτουργία και δεν έγινε, αφού τους είχαμε ειδοποιήσει και είχαμε στείλει και πρόγραμμα το πότε μπορεί ο συγκεκριμένος φύλακας να ανοίξει'' δήλωσε σε άλλο σημείο ο κ. Μυστρίδης.

Για δημοσίευματα που κυκλοφόρησαν σε εκκλησιαστικά μπλογκ και αναφέρετε ότι με εισαγγελική παρέμβαση άνοιξε η Ιερά Μονή Πέτρας ο κ. Μυστρίδης απάντησε: ''Το διαψεύδω αν υπάρχει τέτοιο δημοσίευμα. Δεν έγινε καμία παρέμβαση Εισαγγελέα. Το διαψεύδω κατηγορηματικά. Εμένα δεν μου κοινοποιήθηκε κάτι από Εισαγγελέα, το διαψεύδω κατηγορηματικά''.

''Δεν έχω κανένα λόγο να έρθω σε σύγκρουση με την Εκκλησία και γενικά με την Μητρόπολη. Αυτό δεν σημαίνει ότι σαν Διοικητής του Νοσοκομείο Κατερίνης και Πρόεδρος του Δ.Σ. ότι δεν θα διασφαλίσω την περιουσία που μου εμπιστεύθηκε το Υπουργείο Υγείας. Υσχυρίζεται η Μητρόπολη και ο Μητροπολίτης ότι εμείς απαγορεύσαμε την είσοδο και την τέλεση προγραμματισμένης Θείας Λειτουργίας, ενώ ξέρει ότι είχε ειδοποιηθεί, άρα δεν απαγορεύσαμε, προτείναμε'' πρόσθεσε ο κ. Μυστρίδης.

''Επίσης ας μας εξηγήσει ο Μητροπολίτης μας ή η Μητρόπολη για ποιον λόγο δεν εστάλη Ιερέας Δεκαπενταύγουστο πάνω στην Πέτρα και οι πιστοί φύγανε κι από εκεί δυσαρεστημένοι χωρίς να κοινωνήσουν, ο φύλακας περίμενε, δεν υπήρχε ειδοποίηση. Άρα βλέπετε ότι αν θέλαμε εμείς να χειριστούμε επικοινωνιακά αυτό το θέμα και να χτυπήσουμε τον θεσμό, γιατί εμείς με τον θεσμό της Μητρόπολης θέλουμε συνεργασία, αν όμως μας ρωτήσουν για το πρόσωπο που εκπροσωπεί τον θεσμό, εκεί έχουμε επιφυλάξεις, οφείλω να τις πω. Είμαι κατηγορηματικός, σεβόμαστε τον θεσμό, έχουμε επιφυλάξεις με το πρόσωπο που βρίσκεται σε αυτή τη θέση'' συμπλήρωσε ο Διοικητής του Νοσοκομείου.

Επίσης ο κ. Μυστρίδης αναφέρθηκε και στο θέμα της θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας της Πέτρας Ολύμπου, η οποία ζητήθηκε για προσκύνημα στο Βόλο πριν από δύο χρόνια και από τότε βρίσκεται στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους για φύλαξη και συντήρηση.

''Μας κάλεσε ο Εισαγγελέας Κατερίνης, όπου αφού καταθέσαμε τις απόψεις μας έκανε σύσταση ότι άμεσα η Εικόνα πρέπει να επιστραφεί στην Ιερά Μονή έως ότου λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς που επικαλείται η Μητρόπολη. Από τότε δεν έχει γίνει τίποτα από την Μητρόπολη. Για αυτό σας ανέφερα ότι σεβόμαστε τον θεσμό αλλά είμαστε επιφυλαχτικοί για το πρόσωπο που εκπροσωπεί αυτό τον θεσμό. Υπεύθυνος για την συντήρηση και μάλιστα για να φύγει αυτό το βυζαντινό κειμήλιο από τον Ναό είναι η εφορεία αρχαιοτήτων και όχι η Μητρόπολη. Άρα δεν είναι υπεύθυνη η Μητρόπολη για την φύλαξη και την συντήρηση. Αυτή την στιγμή η Εικόνα κατ' εμάς παράνομα παρακρατείται στην Μητρόπολη. Αυτή είναι η άποψη του Δ.Σ., παράνομη παρακράτηση της Εικόνας στην Μητρόπολη'' υπογράμμισε ο κ. Μυστρίδης.

''Προσωπική μου γνώμη, όχι ως Διοικητής, είναι ότι ο Ναός και τα κειμήλια πρέπει να επιστρέψουν στην Εκκλησία. Δεν μπορεί ένα Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου που εξυπηρετεί θέματα υγείας να είναι επιφορτισμένο με αυτά τα κειμήλια, αλλά προς το παρόν είμαστε οι θεματοφύλακες'' τόνισε χαρακτηριστικά ο Διοικητής του Νοσοκομείου.

Σημείωση Romfea.gr: Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση το site όπου αναφέρει ο δημοσιογράφος στο βίντεο της συνέντευξης, μας ενημέρωσε ότι όσα αναφέρει ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης είναι ανυπόστατα και τα διαψεύδει κατηγορηματικά.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω ολόκληρη την συνέντευξη:

{youtube}B5YJ1jPpwdU{/youtube}

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Tue, 21 Aug 2018 20:18:12 GMT http://www.romfea.gr/diafora/23460-to-nosokomeio-katerinis-apanta-sti-dilosi-tou-kitrous-georgiou
Η ΠΑΕ Ολυμπιακός στο πλευρό της κατασκήνωσης της Ι.Μ. Νικαίας http://www.romfea.gr/diafora/23459-i-pae-olumpiakos-sto-pleuro-tis-kataskinosis-tis-im-nikaias nikaia 10

Ο Ολυμπιακός και ο Βαγγέλης Μαρινάκης εδώ και πολλά χρόνια δείχνουν συνεχώς το κοινωνικό τους πρόσωπο, προσφέροντας ατέρμονα βοήθεια σε όλους όσους έχουν ανάγκη.

Οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται και τη φετινή χρονιά στο πλευρό της κατασκήνωσης της Ι.Μ. Νίκαιας έπειτα από σχετική οδηγία του ηγέτη της ομάδας, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο το σπουδαίο κοινωνικό έργο που επιτελείται τα τελευταία χρόνια.

Η προσφορά του Ολυμπιακού και του ηγέτη του Βαγγέλη Μαρινάκη συνεχίζεται, βοηθώντας σημαντικά συνανθρώπους μας και μικρά παιδιά που έχουν ανάγκη.

Αναλυτικά η ενημέρωση της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ:

«Ακόμα ένα καλοκαίρι που ο Ολυμπιακός εξακολουθεί να παραμένει δίπλα στους πολίτες του Πειραιά βοηθώντας τους όπως μπορεί. Κατόπιν σχετικής οδηγίας του ηγέτης του Θρύλου, κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, νέοι άνθρωποι απολαμβάνουν την χαρά και την ξεγνοιασιά των διακοπών που τόσο έχουν ανάγκη!

Ο μεγαλύτερος Σύλλογος της χώρας, συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό της Ιεράς Μητρόπολης Νικαίας, υποστηρίζοντας την τροφοδοσία της κατασκήνωσης της Ιεράς Μητρόπολης, για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η πρότυπη κατασκήνωση η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων στη Στεφάνη Βοιωτίας, φιλοξενεί νέους Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, υποψήφιων ανώτατων σχολών αλλά και φοιτητές που προέρχονται από τις πιο ευαίσθητες κοινωνικά και οικονομικά οικογένειες της Νίκαιας, του Κορυδαλλού, του Περάματος, του Κερατσινίου, του Χαϊδαρίου του Αιγάλεω και άλλων γειτονικών «διαμερισμάτων», με τον Δήμο Πειραιά.

Με την συμβολή της ΠΑΕ Ολυμπιακός, παρέχονται τέσσερις μερίδες φαγητού σε παιδιά και έφηβους, που ξεπερνούν τα 1.000 άτομα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η κατασκήνωση που βρίσκεται μέσα στη φύση λειτουργεί ανελλιπώς 32 χρόνια τώρα, παρότι μια πυρκαγιά το 2007 έκαψε τα πάντα στο πέρασμά της.

Μέσα από σκληρή δουλειά και με μεγάλη προσπάθεια από την Μητρόπολη αλλά και τους χορηγούς της (σ.σ.: ένας εκ των βασικών της είναι φυσικά η ΠΑΕ Ολυμπιακός), η κατασκήνωση απέκτησε ξανά ζωή δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά να απολαύσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές με ποικίλες δραστηριότητες.

Όπως είναι φυσικό, ο αθλητισμός βρίσκεται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων των νέων ανθρώπων.

Ο Διευθυντής ΕΚΕ, κ. Δομένικος Μασούλας με αντιπροσωπεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός, επισκέφθηκαν την κατασκήνωση όπου παρακολούθησαν τις δραστηριότητες των κατασκηνωτών και συζήτησαν με τον Υπεύθυνο της Κατασκήνωσης, π. Τιμόθεο Σταυρίδη ο οποίος ευχαρίστησε τους ανθρώπους της ομάδας μας και τον κ. Μαρινάκη για όσα προσφέρει στην Ιερά Μητρόπολη Νίκαιας, τα τελευταία χρόνια».

{youtube}Kk-TWx-zMVM{/youtube}

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (gavros.gr) Tue, 21 Aug 2018 10:25:36 GMT http://www.romfea.gr/diafora/23459-i-pae-olumpiakos-sto-pleuro-tis-kataskinosis-tis-im-nikaias
Στο Άγιον Όρος ο Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος http://www.romfea.gr/agioritika-nea/23458-sto-agion-oros-o-stagon-kai-meteoron-theoklitos stagon agion oros 1

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Το Άγιον Όρος επισκέπτεται από σήμερα, Τρίτη 21 Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ Θεόκλητος.

Ο Σεβασμιώτατος μετεβη στο Περιβόλι της Παναγίας μετά από πρόσκληση του Καθηγουμένου της Ι.Μ. Διονυσίου Αρχιμ. Πέτρου, όπου θα προεξάρχει των ιερών Ακολουθιών για τον εορτασμό του Αγίου Νήφωνα Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Θεόκλητος επισκέπτεται το Άγιον Όρος για πρώτη φόρα ως Επίσκοπος.

Τον Μητροπολίτη Σταγών συνοδεύουν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου Αρχιμ. Νήφων, ο Αρχιμ. Βαρλαάμ της Ι.Μ. Βαρλαάμ και λαϊκοί συνεργάτες.

Φωτό: Ο Σεβασμιώτατος εισέρχεται με το καράβι στο Άγιον Όρος.

stagon agion oros 2

stagon agion oros 2

stagon agion oros 4

stagon agion oros 4

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Tue, 21 Aug 2018 09:33:07 GMT http://www.romfea.gr/agioritika-nea/23458-sto-agion-oros-o-stagon-kai-meteoron-theoklitos
Κισάμου Αμφιλόχιος: ''Τα Μοναστήρια είναι τα προπύργια της πίστεως μας'' http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/23457-kisamou-amfiloxios-ta-monastiria-einai-ta-propurgia-tis-pisteos-mas anakainisi 4

Κατόπιν των υπό του Νόμου προβλεπομένων αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων άρχισαν οι εργασίες ανακαίνισης της Ιεράς Γυναικείας Κοινοβιακής Μονής Ζωοδόχου Πηγής, Παρθενώνος, της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, η οποία δεσπόζει εις τις παρυφές της πόλεως της Κισάμου.

Η Ι.Μονή ιδρύθηκε από τον μακαριστό Επίσκοπο Κισάμου και Σελίνου κυρό Άνθιμο (Λελεδάκη) το 1905. Λειτούργησε, παράλληλα, και ως Παρθεναγωγείο (Αστική Σχολή Θηλέων), στην οποία φοιτούσαν μαθήτριες της ευρύτερης περιοχής, μαθαίνοντας τέχνες της εποχής (πλεκτική, υφαντική, κ.α.).

Φιλοξένησε, επίσης, την νεοϊδρυθείσα, τότε, Σχολή Κωφαλάλων. Στην σημερινή της μορφή οι αδελφές της Μονής, έχοντας ως πρώτιστο μέλημα των την καλλιέργεια της νοεράς προσευχής, λειτουργούν εργαστήρια: αγιογραφίας, κηροπλαστικής, ιεροραφείο, κ.α.

Η Ι. Μονή ανακαινίστηκε κατά διαστήματα τόσο από τον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Κύριλλο, όσο και από τον αοίδιμο Μητροπολίτη κυρό Ειρηναίο, όμως λόγω των κατασκευαστικών δυσκολιών της εποχής εκείνης και, κυρίως, δυνατού σεισμού της 12 Οκτωβρίου 2013, ο οποίος έπληξε το μεγαλύτερο κτηριακό συγκρότημα της Μονής, είχε ως αποτέλεσμα οι κύριες πτέρυγες της Μονής να κριθούν ακατάλληλες προς χρήση από τις τεχνικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, Δνση Αποκατάτασης Φυσικών Καταστροφών, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Κατόπιν τούτου και με συντονισμένες ενέργειες του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου και αφού εκπονήθηκαν, εγκρίθηκαν και αδειοδοτήθηκαν οι προβλεπόμενες μελέτες, άρχισαν οι εργασίες ανακαίνισης της Μονής.

Ο Ποιμενάρχης κ.Αμφιλόχιος σημείωσε: «Τα Μοναστήρια μας είναι τα προπύργια της πίστεως μας, καθώς πρώτιστο μέλημα και έργο των ασκουμένων είναι η καλλιέργεια της νοεράς προσευχής. Η ιστορία της Ι. Μονής Ζωοδόχου Πηγής Παρθενώνος έχει άρρηκτα συνδεθεί με τον τόπο και τους ανθρώπους του, δια τούτο και χαίρει τόσης ευλάβειας, αγάπης και σεβασμού. Ευχαριστούμε την Παναγία Μητέρα μας, εις την Οποία είναι αφιερωμένο το ιερό ετούτο παλλάδιο όπου πλήθος ψυχών βρίσκουν πνευματικό καταφύγιο και αναψυχή από τις περιπέτειες και αγωνίες της ζωής, που εισάκουσε τις προσευχές μας και μας αξιώνει, μετά από μακρύ δρόμο και δυσκολίες, να ζούμε και την κτηριακή ανακαίνιση της Μονής. Πολλές οι ευχαριστίες και η ευγνωμοσύνη μας προς τους συγκυρηναίους και συνοδοιπόρους της προσπάθειας ανακαίνισης της Μονής, καθώς οι ελάχιστες δυνατότητες της Μονής είναι φορές που δεν επαρκούν ούτε δια τον βιοπορισμό των εν αυτή ασκουμένων», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.

anakainisi 1

anakainisi 1

anakainisi 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Κισάμου) Tue, 21 Aug 2018 08:19:46 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/23457-kisamou-amfiloxios-ta-monastiria-einai-ta-propurgia-tis-pisteos-mas
Παρουσίαση βιβλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ι.Μ. Κυδωνίας (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/23456-parousiasi-bibliou-sto-politistiko-kentro-tis-im-kudonias-foto kidonias 12

Παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού και Κληρικών της Μητροπόλεως πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του θεολόγου και αριστούχου διδάκτορος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καλογιαννάκη Μιχάλη, με τιτλο «Δεκαπεντασύλλαβες Αλήθειες».

Συντονιστής της παρουσίασης ήταν ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Δαμασκηνός Λιονάκης ο οποίος μέσα από τον λόγο του αναφέρθηκε σε υπέροχα σημεία του βιβλίου καθώς και σημαντικές στιγμές της ζωής του συγγραφέως με τον οποίο ήταν και συμμαθητές στην Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης.

Μεταξύ άλλων ο Πρωτοσύγκελλος στο λόγο του ανέφερε ότι, ο συμμαθητής μου στο Λύκειο, ο Μιχάλης μας, πανάξιος γόνος πολυτέκνου ιερατικής οικογένειας, έδωσε από μικρός το στίγμα της λαμπρής μελλοντικής του διαδρομής στο επιστημονικό και πνευματικό στερέωμα του τόπου μας.

Ο Μιχάλης Καλογιαννάκης με τη σήμερα παρουσιαζόμενη ποιητική του συλλογή, μας κάνει μια αληθινή κατάθεση ψυχής και μας καλεί να βιώσουμε την αλήθειά του, μια αλήθεια που πηγάζει από την πολυτάλαντη προσωπικότητά του, τις αρχές και τις αξίες του….

Μας προσκαλεί σε ένα «Μυστικό Δείπνο» προβληματισμού και περισυλλογής, σε ένα συναγερμό ώστε να φέρουμε την αλήθεια και την ηθική στο κέντρο της ατομικής και συλλογικής μας ζωής, υπενθυμίζοντάς μας ότι «δεν είναι, φίλε, η ηθική στα λόγια και στις σκέψεις, οι πράξεις και τα έργα σου, το τι θα επιτρέψεις»!

Μας καλεί, τέλος, και αυτός πιστεύω είναι ο βαθύτερος στόχος του, να του μοιάσουμε, να τον ακολουθήσουμε, να τον μιμηθούμε, να γίνουμε της Αλήθειας απόστολοι και της αγάπης ιεραπόστολοι!

Βέβαια, «η Αλήθεια δρόμος δύσκολος, ανήφορος μεγάλος», μα «έχει η αλήθεια δύναμη το χρόνο να νικάει, κάθε κακό στο λήθαργο του μαρασμού πετάει».

Αγαπητέ φίλε και συνοδοιπόρε Μιχάλη, ο Βάρναλης γράφει στους «Πόνους της Παναγιάς»:

«Θεριά οι ανθρώποι δεν μπορούν

το φως να το σηκώσουν!

δεν είναι η αλήθεια πιο χρυσή

απ’ την αλήθεια της σιωπής…»

Και είναι διαπιστωμένο από το λαό μας ότι «όποιος λέει την αλήθεια, θα πιεί και πρώτος το φαρμάκι».

‘Όμως, ο ίδιος ο λαός μας έχει κάνει και μια άλλη διαπίστωση:

«Όποιος λέει την Αλήθεια, έχει το Θεό βοήθεια»!

Αυτός ο Θεός της Αλήθειας, ας είναι βοηθός και σκεπαστής σου πάντοτε!

Αριστούχος, όχι μόνο στα γράμματα αλλά και στο ήθος, βάδισε τη διαδρομή, από το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κρήτης, μέχρι τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και την αναγόρευσή του σε Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου, με εργατικότητα, επιμονή και υπομονή, με αγωνιστικότητα και θάρρος, αταλάντευτα και αθεράπευτα πιστός τις οικογενειακές του παρακαταθήκες και στο χρέος του απέναντι στην Εκκλησία, την Πατρίδα και το συνάνθρωπό του, άξιος και ασυμβίβαστος λειτουργός της αλήθειας…

Για την ζωή του κ. Καλογιαννάκη μίλησε ο επίσης συμμαθητής και υπεύθυνος της Εκκλησιαστικής Εστίας της Εκκλησιαστικής μας Σχολής στον Άγιο Ματθαίο, κ. Αντώνιος Κονταράκης, ενώ για το βιβλίο μίλησε και η καθηγήτρια τους στο σχολείο φιλόλογος κ. Μαρία Καληωράκη.

Συγκινητικός στο λόγο του ήταν και πατέρας του κ. Καλογιαννάκη, ο οποίος αναφέρθηκε με ευγνωμοσύνη και αγάπη προς τον υιό του λέγοντας ο Θεός να χαρίζει δύναμη σε εκείνο και σε όλο τον κόσμο.

Στη συνέχεια μίλησε για το βιβλίο του ο ίδιος ο συγγραφέας.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος ο οποίος συνεχάρη τους ομιλητές και τον συγγραφέα για το εξαιρετικό πόνημα του, καθώς και για την όρεξη που έχει να συνεχίζει να προσφέρει τις γνώσεις του και τις εμπειρίες ζωής του μέσα από τα βιβλία του.

kidonias 1

kidonias 1

kidonias 1

kidonias 1

kidonias 1

kidonias 1

kidonias 1

kidonias 1

kidonias 1

kidonias 1

kidonias 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Κυδωνίας) Tue, 21 Aug 2018 08:16:12 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/23456-parousiasi-bibliou-sto-politistiko-kentro-tis-im-kudonias-foto
Πατριάρχης Αλεξανδρείας: «Ανοίγουμε σχολεία, κλείνουμε φυλακές» (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/23455-patriarxis-alejandreias-anoigoume-sxoleia-kleinoume-fulakes-foto patriarxis alexandreias 12

Η πορεία αγάπης της Α. Θ. Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου του Β΄ μεταφέρθηκε σήμερα στο όρος Κένυα.

Μέσα από την ποιμαντική ευαισθησία και μέριμνα του Προκαθήμενου του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου του Β΄, σήμερα, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Γέροντα Ναϊρόμπης κ. Μακάριο και τον Παν. Αρχιμανδρίτη π. Αθηνόδωρο, Έξαρχο του Πατριαρχείου στην Κύπρο, έφθασε λίγο πριν το μεσημέρι στον ιερό ναό του Αγίου Αντωνίου στο χωριό Ισαμάρα της Επισκοπής Νιέρι και Όρους Κένυα.

Εκεί τον υποδέχθηκαν ιερείς και πιστοί της Επισκοπής με χορούς και τραγούδια. Έγινε σύντομη δέηση και ο Μακαριώτατος ευλόγησε τους καρπούς της γης, φρούτα και λαχανικά, παραγωγή των χριστιανών στην τόσο εύφορη περιοχή του Νιέρι.

Υποδεχόμενος ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νιέρι κ. Νεόφυτος, τον ευχαρίστησε για την πατρική στοργή και μέριμνα που δείχνει στο πρόσωπό του από την ώρα που τον ενθρόνισε πριν δύο χρόνια.

Ευχαρίστησε όλους τους ιερείς και συνεργάτες του, όπως και τον κόσμο και τον λαό του Θεού, που στο διάστημα αυτό του συμπαραστάθηκαν για να μπορέσει να επιτελέσει το ιεραποστολικό και ποιμαντικό του έργο.

Η Α. Θ. Μ. ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος ο Β΄ εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για την πρόοδο της Επισκοπής και τον Επίσκοπο που καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για την επιτέλεση του έργου της Εκκλησίας μας, τονίζοντας όλως ιδιαιτέρως την συμβολή της Εκκλησίας της Κύπρου από την εποχή του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου του Γ΄, μέχρι και τον σημερινό Αρχιεπίσκοπο, όπως και τους Αρχιερείς της νήσου των Αγίων.

Απευθυνόμενος δε προς τον Σεβασμιώτατο κ. Μακάριο, ο Μακαριώτατος τον ευχαρίστησε για τα έργα που επιτέλεσε κατά τη διάρκεια της διακονίας του στην περιοχή αυτή. (Να σημειώσουμε ότι ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος έκτισε πέντε πρότυπα Γυμνάσια – Λύκεια).

Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Έξαρχο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο, Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Αθηνόδωρο, που πάντα γίνεται ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Κύπρου. 

Ακολούθησε από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Θεόδωρο η κατάθεση του θεμέλιου λίθου νέου Γυμνασίου και είπε χαρακτηριστικά ότι όπως τα πετεινά τριγυρίζουν στον ουρανό χιλιάδες, έτσι να είναι και οι μαθητές που θα φοιτήσουν στο υπό ανέγερση σχολείο. Και κατέληξε: «Ανοίγουμε σχολεία, κλείνουμε φυλακές».

Στη συνέχεια η Α. Θ. Μ. με τους Επισκόπους, τους ιερείς και τον πιστό λαό του Θεού πορεύθηκαν προς το παρακείμενο κτιριακό συγκρότημα όπου ο Πατριάρχης τέλεσε τα εγκαίνια του πνευματικού κέντρου, που θα στεγαστούν οι υπηρεσίες της Επισκοπής (διοίκηση, γραφεία, κατοικία, τραπεζαρία κ.λ.π.)

Τέλος παρατέθηκε πλούσιο γεύμα κι έτσι ο Μακαριώτατος με τη συνοδεία του επέστρεψαν αργά το απόγευμα στη Ναϊρόμπη.

{youtube}LoLprwTQ-UQ{/youtube}

patriarxis alexandreias 1

patriarxis alexandreias 1

patriarxis alexandreias 3a

patriarxis alexandreias 1

patriarxis alexandreias 1

patriarxis alexandreias 1

patriarxis alexandreias 1

patriarxis alexandreias 1

patriarxis alexandreias 1

patriarxis alexandreias 1

patriarxis alexandreias 1

patriarxis alexandreias 1

patriarxis alexandreias 1

patriarxis alexandreias 1

patriarxis alexandreias 1

patriarxis alexandreias 1

patriarxis alexandreias 1

patriarxis alexandreias 1

patriarxis alexandreias 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Tue, 21 Aug 2018 21:17:33 GMT http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/23455-patriarxis-alejandreias-anoigoume-sxoleia-kleinoume-fulakes-foto
Πολλοί νέοι ζητούν πλέον να παντρευτούν Εκκλησιαστικά στην Ι.Μ. Κατάγκας (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/23454-polloi-neoi-zitoun-pleon-na-pantreutoun-ekklisiastika-stin-im-katagkas-foto gamoi katagas 7

Πολλές ευλογίες δεχόμαστε και ζούμε από τον Πανάγαθον Θεόν και πολλές φορές μένουμε έκπληκτοι μπροστά σ' αυτά τα γεγονότα που μας ξαφνιάζουν.

Πολλοί ζητούν να γνωρίσουν την αλήθεια, και εμείς θα πρέπη ν' άμαστε ειλικρινείς και σταράτοι απέναντι τους, γιατί η αλήθεια εκτός Εκκλησίας όσο και να φαίνεται, ότι μας εξυπηρετεί και βοηθάει, κατόπιν ξεφυτρώνουν πολλές δυσκολίες.

Ευρίσκονται άνθρωποι που ζουν μέσα σ' ένα ψεύτικο κόσμο και εμείς θα πρέπη να τους βοηθήσουμε με ειλικρίνεια και αγάπη, αλλά αφού πρώτα τους οδηγήσουμε μέσα στην Εκκλησία που υπάρχουν τα ψυχοσωτήρια φάρμακα δηλ. τα άγια Μυστήρια της Εκκλησίας, και έκει ξεκαθαρίζει ο άνθρωπος.

Χρόνια τώρα σπέρνεται ο λόγος του Θεού, και πολλές φορές αναρωτιόμασταν μήπως-μήπως κάπου δεν τα λέμε καλά, και έρχεται τώρα η απάντησης και παίρνουμε κουράγιο. Και άλλοτε το γράψαμε, πως μετά από μεγάλο διάστημα άρχισαν πλέον οι Ιθαγενείς να θέλουν να ευλογούν την ζωήν τους με το μυστήριο του γάμου.

Προχθές το Σάββατο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κατάγκας κ. Μελέτιος ευλόγησε στο Λουμπουμπάσι δύο γάμους νέων ανθρώπων και ζητούν άλλοι περί τους τριάντα αυτόν τον καιρό να τους ευλογήσουμε τον γάμον τους, και παιδιά νέοι και νέες που τελειώσανε πλέον τις σπουδές των, εργάζονται και έχουν μέλλον, όχι μόνο γι' αυτούς, αλλά για την Εκκλησία την ίδια, γιατί είναι πιστά παιδιά με ζωή καθαρή, και για μας είναι η ελπίδα μας και το μέλλο μας, ότι αυτοί ανθρωπίνως θα βοηθήσουν την Εκκλησία, μακάρι ο πόθος μας να γίνη και πραγματικότης.

gamoi katagas 1

gamoi katagas 1

gamoi katagas 1

gamoi katagas 1

gamoi katagas 1

gamoi katagas 1

gamoi katagas 1

gamoi katagas 1

gamoi katagas 1

gamoi katagas 1

gamoi katagas 1

gamoi katagas 1

gamoi katagas 1

gamoi katagas 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Mon, 20 Aug 2018 13:29:08 GMT http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/23454-polloi-neoi-zitoun-pleon-na-pantreutoun-ekklisiastika-stin-im-katagkas-foto
Η ηρωική πόλη της Νάουσας τίμησε τον Πολιούχο της (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23452-i-iroiki-poli-tis-naousas-timise-ton-poliouxo-tis-foto poliouxos naousa 1

Το διήμερο 18-19 Αυγούστου η ηρωική πόλη της Νάουσας πανηγύρισε τον πολιούχο της Άγιο Θεοφάνη τον θαυματουργό.

Την Κυριακή 19 Αυγούστου το πρωί στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ναούσης τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Ναούσης διοργανώθηκαν από τον δήμο της Ηρωικής Πόλεως και υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας πολιτιστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Πολιούχου Οσίου Θεοφάνους.

Η εκδήλωση περιελάμβανε μουσική συναυλία με την Ορχήστρα «Ροδόπη», που αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς που παρουσίασαν παραδοσιακό και μικρασιάτικο ρεπερτόριο. Το μουσικό σχήμα συνόδευσαν ο Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Νάουσας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χαρίεσσας «Άγιος Δημήτριος» και η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας.

Στην αρχή χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων και ο Δήμαρχος της Ναούσης κ. Νικόλαος Κουτσουγιάννης.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Βεροίας) Mon, 20 Aug 2018 09:41:46 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23452-i-iroiki-poli-tis-naousas-timise-ton-poliouxo-tis-foto
Συντετριμμένος ζητά συγνώμη ο Δήμος Βερύκιος μέσω της Romfea.gr http://www.romfea.gr/diafora/23451-suntetrimmenos-zita-sugnomi-o-dimos-berukios-meso-tis-romfeagr Verikios h

Την ειλικρινή του συγνώμη δηλώνει δημοσίως από τον Τριαδικό Θεό και την Υπεραγία Θεοτόκο και τον πιστό λαό που σκανδαλίστηκε ο γνωστός δημοσιογράφος Δήμος Βερύκιος μέσω του εκκλησιαστικού πρακτορείου Romfea.gr.

Ο γνωστός δημοσιογράφος και αντιπρόεδρος του τηλεοπτικού σταθμού Alpha στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media (twitter) χρησιμοποίησε μία εικόνα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, προσβλητική για την εικόνα της Παναγίας από την οποία έβγαιναν τρωκτικά.

Θέλοντας να στείλει μηνύματα και συμβολισμούς με τον χαρακτηριστικό του οξύ τρόπο έκφρασης, η αλήθεια είναι πως ξεπέρασε τα όρια. Το σημαντικό είναι πως αφαίρεσε την προσβλητική εικόνα και με δήλωσή του ζητά συντετριμμένος συγνώμη για αυτό το σφάλμα.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Δ. Βερύκιου είναι η ακόλουθη:

"Με πόνο ψυχής και πραγματικη συντριβή αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω συγνώμη πρώτα και πάνω από όλους, από τον Τριαδικό Θεό και την Υπεραγία Θεοτόκο, που κατ' επανάληψη και οπότε αυτό χρειάστηκε, αποτέλεσαν στήριγμα και παρηγοριά στη ζωή μου.

Η ευσπλαχνία της, είμαι σίγουρος, για ακόμη μια φορά πως θα αποτελέσει σωσίβιο στην τρικυμία που βρίσκομαι, μετά από μια μεγάλη πλάνη, από την οποία παρασύρθηκα, αναζητώντας στο διαδύκτιο εικόνα της Παναγίας που προστατεύει τα πάσης φύσεως τροκτικα ζώα, προκειμένου να αναδείξω, όχι τα αθώα ζωα, αλλά τα ανθρωπόμορφα, που αναζητούν απελπισμένα προστασία κρυπτόμενοι ακόμη και πίσω από τα Ιερά Εικονίσματα.

Η ταχύτητα με την οποία έκανα την αναζήτησή με «στράβωσαν» και δε συνειδητοποίησα πως ήταν απεικόνιση προσβλητική για το πρόσωπο της Παναγίας και γι αυτό την απέσυρα από τον προσωπικό μου λογαριασμό.

Τόσο ο πνευματικός μου, όσο η προσπάθεια μου να ενισχύσω όλα αυτά τα χρόνια, από όποιο πόστο και αν υπηρέτησα, το έργο της εκκλησία και η προσπάθεια μου να αναδείξω το φιλανθρωπικό της έργο, ομολογούν πως όχι μόνο πρόθεση δεν είχα να προσβάλλω το Πανίερο Πρόσωπο της Παναγίας, αλλά αντίθετα ότι αποτελεί το Πρόσωπο που αντλώ και εγώ πολλές φορές δύναμη για να ξεπεράσω τα εμπόδια και τα θηρία που επιθυμούν να με κατασπαράξουν.

Οι ψαλμοί του Δαυιδ στους στίχους 4, 5, 17 , 50, 81 και 90 περιγράφουν με σαφήνεια.

Ένα μεγάλο συγνώμη όμως, οφείλω και στον πιστό λαό του Θεού, που σκανδαλίστηκε, από δικό μου λάθος.

Συγνώμη νοιώθω την ανάγκη να ζητήσω και από τον ραδιοτηλεοπτικό Σταθμό Alpha που εργάζομαι από την πρώτη μέρα λειτουργίας του και προσωπικά από τον Δ. Κοντομηνά που διαρκώς κρατάει ψηλά το λάβαρο της Ορθοδοξίας και επιδεικνύει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα εκκλησιαστικά ζήτημα.

Έχω μάθει να παραδέχομαι τα λάθη μου, πάνω από όλα όμως έχω μάθει να σέβομαι και να ζητάω συγνώμη, όταν η συνείδηση μου το επιβάλει.

Δήμος Βερύκιος”.

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Mon, 20 Aug 2018 08:45:29 GMT http://www.romfea.gr/diafora/23451-suntetrimmenos-zita-sugnomi-o-dimos-berukios-meso-tis-romfeagr
Ο Μητροπολίτης Καστορίας στον Ι.Ν. Παναγίας Γράμμουστας (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23450-o-mitropolitis-kastorias-ston-in-panagias-grammoustas-foto grammousta 4

Στον Ιερό Ναό Παναγίας Γράμμουστας λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, τόπος καταγωγής μιας σημαντικής μερίδας Βλαχόφωνων Ελλήνων.

Η απόσταση του οικισμού Γράμμουστα είναι 70 χιλ. από την Καστοριά και η τοποθεσία του βρίσκεται σε ύψος 1450 μ. στην κοιλάδα που σχηματίζουν οι πηγές του Αλιάκμονα.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την περίοδο που διανύουμε και είναι αφιερωμένη στο πρόσωπο της Παναγίας.

Είναι το αγιότερο και ιερότερο πρόσωπο που όλοι μας έχουμε ανάγκη, γιατί χρειαζόμαστε τις πρεσβείες και τις μεσιτείες της, που ακατάπαυστα μεταφέρει τα αιτήματά μας και φροντίζει για τη σωτηρία μας, φτάνει να πιστεύουμε στον Ιησού Χριστό και τον δεχόμαστε στη ζωή μας ως σωτήρα, λυτρωτή και ευεργέτη.

Η Παναγία, κατά τον Άγιο Γερμανό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, αγαπά αυτούς που αγαπούν τον Υιό της και Θεό μας Ιησού Χριστό.

Τέλος, ευχήθηκε η Παναγία να προστατεύει τον καθένα που καταφεύγει στη μεσιτεία της και να μετρήσει αυτά τα βήματα που έκαναν για να φτάσουν στον μακρινό Γράμμο και να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της.

grammousta 1

grammousta 1

grammousta 1

grammousta 1

grammousta 1

grammousta 1

grammousta 1

grammousta 1

grammousta 1

grammousta 1

grammousta 1

grammousta 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Καστορίας) Mon, 20 Aug 2018 08:08:37 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23450-o-mitropolitis-kastorias-ston-in-panagias-grammoustas-foto
Άγιος Μεγαλομάρτυρας Ανδρέας ο Στρατηλάτης και οι συν αυτώ 2593 Μάρτυρες http://www.romfea.gr/pneumatika/23449-agios-megalomarturas-andreas-o-stratilatis-kai-oi-sun-auto-2593-martures AgiosAndreasStratilatis02Του Λάμπρου Κ. Σκόντζου Θεολόγου – Καθηγητού


Μια πλειάδα Αγίων και Μαρτύρων της αρχαίας Εκκλησίας ανάδειξε το ρωμαϊκό στράτευμα. Μάλιστα οι περισσότεροι από αυτούς κατέχουν τον ύπατο τίτλο του Μεγαλομάρτυρα, διότι ως στρατιωτικοί, επέδειξαν μεγάλη ανδρεία και καρτερικότητα στα ανείπωτα μαρτύρια, που υπέστησαν από τους ειδωλολάτρες για την πίστη τους στο Χριστό. Ένας από αυτούς είναι και ο άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης και οι συν αυτώ 2593 μάρτυρες στρατιώτες.

Ο ηρωικός και ένδοξος άγιος Ανδρέας έζησε στα τέλη του 3ου και στις αρχές του 4ου αιώνα. Υπηρετούσε ως αξιωματικός τριβούνος (χιλίαρχος) στο ρωμαϊκό στρατό, στα χρόνια που βασίλευε ο ασεβής, θηριώδης και σφοδρός διώκτης του Χριστιανισμού, Μαξιμιανός Γαλέριος (περί το 300). Είχε επιδείξει ιδιαίτερη ανδρεία και ζήλο στο στράτευμα και είχε σημειώσει πολλές νίκες κατά των βαρβάρων. Για το λόγο αυτό ο αυτοκράτορας του ανέθεσε τη φύλαξη των ανατολικών συνόρων, ως επικεφαλής επίλεκτου στρατεύματος, για την απώθηση των Περσών, οι οποίοι λυμαίνονταν τις ανατολικές επαρχίες του κράτους. 

Ο στρατηλάτης Ανδρέας, πέρα από τις άριστες στειρωτικές του ικανότητες, ήταν και προικισμένος με αρετές. Ενέπνεε στο στράτευμά του εμπιστοσύνη και πειθαρχία, η οποία απόρρεε από την ακεραιότητα του χαρακτήρα του και το σπάνιο ήθος του. Ήταν γνωστό στους στρατιώτες του πως ο Ανδρέας ήταν σφόδρα επηρεασμένος από τη χριστιανική διδασκαλία, αν και δεν είχε λάβει ακόμη το άγιο βάπτισμα.

Δεν του είχε αλλοιώσει το χαρακτήρα η τραχιά στρατιωτική ζωή. Τηρούσε με ευλάβεια τις εντολές των Μακαρισμών και αγαπούσε με πάθος το Χριστό. Αυτή όμως ήταν μια επιλογή επικίνδυνη την εποχή εκείνη, όπου βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη ο φοβερότερος όλων των προγενέστερων διωγμών, ο διωγμός του Διοκλητιανού (285-305), καθ’ ότι η πίστης το Χριστό θεωρούνταν έγκλημα και τιμωρούνταν με φρικτά βασανιστήρια και θάνατο. 

Οι επιθέσεις των Περσών κατά του ρωμαϊκού κράτους εντείνονταν και γι’ αυτό ο αρχιστράτηγος της Ανατολής Αντίοχος ανάθεσε στο γενναίο χιλίαρχο Ανδρέα να ηγηθεί μιας δυναμικής επίθεσης, ώστε να απωθήσει τους βάρβαρους επιδρομείς μακριά από τις περιοχές αυτές. Να δοθεί μια δυναμική και μόνιμη λύση στο πρόβλημα. 

Ο Ανδρέας υπάκουσε στη διαταγή του Αντίοχου να αναλάβει τη δύσκολη αποστολή. Όταν έφτασαν στο πεδίο της μάχης κάλεσε τους στρατιώτες του και τους μίλησε ενθαρρύνοντάς τους: «Μη φοβάστε, θα νικήσουμε. Στρέψτε τα βλέμματά σας στον ουρανό και προσευχηθείτε στον αληθινό Θεό των Χριστιανών, το Δημιουργό του Σύμπαντος, τον μόνο παντοδύναμο Κύριο. Αυτός θα εκμηδενίσει τους εχθρούς μας»!

Οι στρατιώτες πράγματι πήραν ανεξήγητη δύναμη. Με αλαλαγμούς και ιαχές θριάμβου όρμησαν στη μάχη και απώθησαν τους Πέρσες. Οι παρατάξεις των εχθρών διαλύθηκαν και οι πολεμιστές ντροπιασμένοι έτρεχαν να σωθούν. Το θαύμα έγινε, ο αληθινός Θεός τους βοήθησε να νικήσουν τους υπερφίαλους βαρβάρους εχθρούς!

Τότε το ενθουσιασμένο στράτευμα, με ένα στόμα, και ενθουσιασμό, αναφωνούσε: «Ιδού πόσο μεγάλος Θεός είναι ο Θεός των Χριστιανών! Ιδού πόσο μεγάλη δύναμη έχει η επίκληση του ονόματός Του!». Αμέσως άρχισαν να ζητούν από τον χιλίαρχο αρχηγό τους να κατηχηθούν, να βαπτιστούν και να γίνουν Χριστιανοί. 

Το γεγονός αυτό έγινε γνωστό σε ολόκληρη την Ανατολή. Έφτασε στ’ αφτιά και του στρατάρχη Αντίοχου, ο οποίος ήταν φανατικός ειδωλολάτρης και ορκισμένος διώκτης των Χριστιανών. Γι’ αυτό κάλεσε οργισμένος τον Ανδρέα και τους στρατιώτες του να του δώσουν εξηγήσεις. Τους είπε με οργίλο ύφος: «Δε γνωρίζετε ότι υπάρχουν σκληρά διατάγματα, τα οποία απαγορεύουν την ιδιότητα του χριστιανού; Δεν έχετε ακούσει πως πολλοί επιφανείς πολιτικοί, στρατιωτικοί και απλοί πολίτες έχουν οδηγηθεί στα μαρτύρια και το θάνατο;». Ο Ανδρέας απάντησε εξ’ ονόματος όλων: «Έπαρχε Αντίοχε, γνωρίζουμε πολύ τα διατάγματα, τα οποία απαγορεύουν να είναι κανείς Χριστιανός και τα οποία επιβάλλουν σκληρά βασανιστήρια. Όμως τα βασανιστήριά σου θα είναι η δόξα του στρατού μας»! 

Σαν τα’ άκουσε αυτά ο θηριώδης έπαρχος έγινε έξαλλος από το θυμό του και έδωσε διαταγή στους δημίους να βασανίσουν σκληρά και για παραδειγματισμό τον χιλίαρχο Ανδρέα. Πυράκτωσαν ένα σιδερένιο κρεβάτι και τον ξάπλωσαν για να λιώσουν οι σάρκες του από το πυρωμένο μέταλλο. Όμως ο Μάρτυρας δεν έπαθε το παραμικρό έγκαυμα. Ο Θεός τον προστάτεψε! Κατόπιν υπέβαλλαν σε επώδυνα βασανιστήρια τους αξιωματικούς του στρατεύματος του Ανδρέα. Τους κάρφωσαν τα χέρια σε ξύλινους δοκούς. Όμως εκείνοι υπέμειναν με καρτερία και ηρωισμό τους αβάσταχτους πόνους, έχοντας τη βεβαιότητα ότι υπέφεραν για την αγάπη του Χριστού και την αλήθεια. 

Ο Αντίοχος, μαζί με το επιτελείο του δοκίμασαν πρωτοφανή έκπληξη απ’ όσα έβλεπαν. Δε μπορούσαν να φανταστούν ότι μπορούν άνθρωποι για μια θρησκευτική πίστη να υποστούν και να υποφέρουν τέτοια ανείπωτα μαρτύρια. Ο λαός της περιοχής θαύμαζε την ανδρεία των Μαρτύρων και άρχισε να ασπάζεται την πίστη στο Χριστό. Το ίδιο και πολλοί στρατιωτικοί. Γι’ αυτό λοιπόν πήρε την απόφαση να τους θανατώσει, αλλά φοβόταν την αντίδραση του λαού, ο οποίος θαύμαζε τους ηρωικούς χριστιανούς αξιωματικούς. Μη ξέροντας τι να κάμει, έστειλε μήνυμα στον αυτοκράτορα Μαξιμιανό, ζητώντας οδηγίες. Εκείνος τον διέταξε να τους απελάσει σε άλλη χώρα, για να μη εισχωρήσει στο στράτευμα «το χριστιανικό μίασμα», όπως θεωρούσαν την χριστιανική πίστη οι Ρωμαίοι. 

Ο Αντίοχος τους απελευθέρωσε και τους επέτρεψε να φύγουν μακριά, σε άλλο τόπο, παίρνοντας μαζί τους και όσους στρατιώτες είχαν πιστέψει στη νέα θρησκεία. Έτσι ο Ανδρέας και οι στρατιώτες του άφησαν τη λαμπρή στρατιωτική του καριέρα και έφυγαν και πήγαν στην Ταρσό της Κιλικίας. Εκεί βρήκαν τον ενάρετο Επίσκοπο Πέτρο, ο οποίος τους κατήχησε και του βάπτισε όλους. 

Εν τω μεταξύ ο φανατικός ειδωλολάτρης Αντίοχος δε μπορούσε να ησυχάσει επειδή δεν τιμώρησε παραδειγματικά τους χριστιανούς στρατιωτικούς του. Μάλιστα όταν πληροφορήθηκε ότι αυτοί βαπτίστηκαν, έγινε θηρίο από το θυμό του. Έστειλε μήνυμα στο στρατιωτικό διοικητή της Κιλικίας Σέλευκο, να τους συλλάβει και να τους θανατώσει. Εκείνος, το ίδιο φανατικός ειδωλολάτρης με τον Αντίοχο, οργάνωσε ειδικά αποσπάσματα, για να τους ανακαλύψουν, ψάχνοντας όλες τις περιοχές. 

Ύστερα από καιρό τους ανακάλυψαν σε μια χαράδρα του όρους Ταύρος. Όταν έφτασαν τα αποσπάσματα ο Ανδρέας και οι στρατιώτες του κατάλαβαν ότι είχε φτάσει η ευλογημένη ώρα να λάβουν το αμαράντινο στεφάνι του μαρτυρίου για το Χριστό. Έχοντας ακόμη νωπή την θεία Χάρη από το πρόσφατο Άγιο Βάπτισμα, εξέλαβαν το μαρτύριο που θα ακολουθούσε ως ύψιστη ευλογία από το Θεό. Πέταξαν τα όπλα τους και γονάτισαν για να προσευχηθούν, αναμένοντας το μαρτυρικό θάνατο. Επικεφαλής τον Ανδρέα, όλοι τους με ένα στόμα δόξασαν το Θεό και προσευχήθηκαν για τους εχθρούς τους και για τη σωτηρία όλου του κόσμου. Οι δήμιοι στρατιώτες άρχισαν να τους σφαγιάζουν.

Εκείνοι δεν αντέταξαν καμιά αντίσταση. Τα κορμιά τους γέμισαν την τραχιά χαράδρα, το τιμημένο αίμα τους έτρεχε σαν ποτάμι στα λαγκάδια του βουνού και οι αγιασμένες ψυχές τους πέταξαν στα ουράνια για να συναντήσουν το αληθινό Βασιλιά του κόσμου, για να βασιλεύουν μαζί του αιώνια! Μαζί με τον Μεγαλομάρτυρα Ανδρέα, έχυσαν το αίμα τους και 2.593 στρατιώτες του! 

Τα τίμια Λείψανά τους τα περιμάζεψαν με ευλάβεια οι Επίσκοποι Ταρσού Πέτρος και Βεροίας Νόννος, οι οποίοι είχαν μάθει για την αναζήτηση των αρχών, ακολούθησαν το απόσπασμα και είδαν από μακριά το ηρωικό τους μαρτύριο. 

Η μνήμη τους τιμάται στις 19 Αυγούστου.

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Mon, 20 Aug 2018 08:10:13 GMT http://www.romfea.gr/pneumatika/23449-agios-megalomarturas-andreas-o-stratilatis-kai-oi-sun-auto-2593-martures
Κατασκηνωτικό τριήμερο γυναικών της Ι.Μ. Φλωρίνης (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23448-kataskinotiko-triimero-gunaikon-tis-im-florinis-foto kataskinosis florinis 26

Φωτορεπορτάζ | Νίκος Κωνσταντινίδης


Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για ακόμη μία χρονιά το κατασκηνωτικό τριήμερο γυναικών συνάξεων μελέτης Αγίας Γραφής της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας, από 17 έως 19 Αυγούστου 2018, με συμμετοχή πολλών κυριών τόσο από την μητροπολιτική περιφέρεια όσο και από άλλες μητροπόλεις της Ελλάδος. 

Την έναρξη της περιόδου, η οποία είχε θέμα “ Τοῦ γάρ Θεοῦ εἰμί ἐγώ” , κήρυξε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος, ο οποίος την Παρασκευή το απόγευμα τέλεσε, στις εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις Πρώτης της Μητροπόλεως, τον Αγιασμό, παρουσία των Σεβασμιοτάτων Μητροπολιτών Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κ. Ιερεμίου. 

Στη συνέχεια βάση προγράμματος το λόγο έλαβε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Ιερεμίας, ο οποίος με θεολογικό τρόπο αλλά και απόλυτη γλαφυρότητα ανέπτυξε το θέμα : “ Ο άνθρωπος του Θεού στην Παλαιά Διαθήκη και την Εκκλησία”.

Ακολούθησε ωφέλιμη συζήτηση ενώ στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Αρχ. Τιμόθεος Τσισμαλίδης ο οποίος μίλησε για την ενάτη ωδή και τους μακαρισμούς στην Υμνολογία της εκκλησίας μας. 

Την επομένη, η ημέρα ξεκίνησε με Αγιογραφικό Ανάγνωσμα υπό του κ. Ιερεμίου, με θέμα : “ Αποστασία και αποκατάσταση του ανθρώπου του Θεού δια της μετανοίας στην Παλαιά Διαθήκη”. Στην συνέχεια το λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ, ο οποίος ανέπτυξε εισήγηση με θέμα : “ Η εφαρμογή της δικαιοσύνης του Θεού στον άνθρωπο”.

Το ίδιο απόγευμα στο αμφιθέατρο των κατασκηνώσεων τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του οικείου Ποιμενάρχη, ενώ μετά το πέρας της ακολουθίας, η Πρεσβυτέρα κ. Μαγδαληνή Παύλου – Βαγγελινού ομίλησε για την μεγάλη αρετή της ταπεινοφροσύνης και τα γνωρίσματά της.

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Αρχ. Αυγουστίνος Μύρου, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα : “ Η αγάπη ως βασικό στοιχείο της ευτυχισμένης οικογένειας και κοινωνίας”.

Την Κυριακή το πρωί οι κυρίες εκκλησιάστηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Πρώτης, όπου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης κ. Θεοκλήτου.

Τον Θείο λόγο με παρότρυνση του οικείου Ποιμενάρχη κήρυξε ο π. Αυγουστίνος ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Θεόκλητο, διετέλεσε επί πολλά έτη κατασκηνωτής των Εκκλησιαστικών κατασκηνώσεων της Πρώτης. 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι παρευρισκόμενες κυρίες επέστρεψαν στην κατασκήνωση και εκεί είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν μία εισήγηση από την δ. Ἰουλία Χατζηδάκη, Προεστώσα της Ιεραποστολικής Αδελφότητος «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΛΠΙΣ» Φιλύρου Θεσσαλονίκης, με θέμα : “Η ειρηνική γυναίκα ως παράγοντας ειρήνης στην οικογένεια”.

Πριν την λήξη της τριήμερης περιόδου οι διοργανωτές παρουσίασαν ένα αφιέρωμα για τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητο, ο οποίος φέτος συμπληρώνει 50 ολόκληρα χρόνια ιεροσύνης.

Ο κ. Θεόκλητος με τη σειρά του ευχαρίστησε πρωτίστως τους ομιλητές για τα ωφέλιμα λόγια που απεύθυναν στις παρευρισκόμενες κυρίες, δευτερευόντως όσους κοπίασαν για την οργάνωση της περιόδου, ενώ ιδιαίτερα συνεχάρη την Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Μάρκου Μαριάμ μοναχή, η οποία είχε και τον γενικό συντονισμό του τριημέρου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Mon, 20 Aug 2018 07:33:27 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23448-kataskinotiko-triimero-gunaikon-tis-im-florinis-foto
Χίου: ''Η Εκκλησία παραμένει η «Ζωοδόχος Πηγή» για την Ελλάδα'' (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23447-xiou-i-ekklisia-paramenei-i-zoodoxos-pigi-gia-tin-ellada-foto xiou 1

Με θρησκευτική κατάνυξη και μεγάλη συμμετοχή Οινουσσίων προσκυνητών τελέστηκε το Σάββατο 18 Αυγούστου για τρίτη συνεχή χρονιά η καθιερωθείσα Ιερά Πανήγυρις του Προσκυνήματος της Ζωοδόχου Πηγής στην Παναγιά Οινουσσών.

Των θρησκευτικών εκδηλώσεων προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Πρόεδρος του Ιερού Προσκυνήματος και Ποιμενάρχης μας κ. Μάρκος, ενώ παρέστη ακόμη ο Διοικητής της 96 ΑΔΤΕ ταχίαρχος Π. Κιμουρτζής, ο Δήμαρχος Οινουσσών καπ. Στέφανος Βογιατζής, οι επικεφαλής και τα συμβούλια των οινουσσιακών φορέων και Ιδρυμάτων και πλήθος πιστών, που ταξίδευσαν με το ειδικά ναυλωμένο από τον Σύλλογο «Φίλοι Οινουσσών» πλοίο, για να εκπληρώσουν και φέτος το τάμα τους στην Παναγιά!

Στο γαλανόλευκο ξωκκλήσι της ομώνυμης νησίδας, τελέστηκε με κατάνυξη αρχικά ο Όρθρος του πρώτου μετά το Δεκαπενταύγουστο Σαββάτου, όπως έχει οριστεί να εορτάζει το Προσκύνημα και ακολούθως η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία ο Χιώτης Επίσκοπος μαζί με το εκκλησίασμα έψαλλαν τα νικητήρια στην Υπέρμαχο Στρατηγό με την χαρακτηριστική στροφή «αναγράφω Σοι η νήσος Σου, Θεοτόκε».

Στο κήρυγμά του ο Αρχιερεύς τόνισε ότι η Παναγία αποτελεί το δώρο του Θεού στον Άνθρωπο για να μπορέσει να επιστρέψει στην κεκλεισμένη Εδέμ, που άνοιξε με την Θεοτόκο και την σάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού.

Αναφέρθηκε λεπτομερώς στις ευαγγελικές περικοπές, στις οποίες αναφέρεται και υμνείται η Θεοτόκος και ανέλυσε τη θεολογική διάσταση του μυστηρίου, που τελέστηκε δια της Θεομήτορος.

Τόνισε τέλος ότι η πίστη και η προσήλωση του Γένους των Ορθοδόξων Ελλήνων στην Σκέπη της Παναγιάς αποτελεί και σήμερα μοναδική διέξοδο για την ανόρθωση της πατρίδας και την πνευματική και ηθική ανύψωση του ευσεβούς λαού μας.

«Χωρίς τον Χριστό και την Παναγία, η πατρίδα μας δεν έχει ζωή, το Έθνος μας δεν έχει μέλλον, ο λαός μας δεν έχει πρόοδο, η νεολαία μας δεν έχει προοπτικές. Η Εκκλησία παραμένει η «Ζωοδόχος Πηγή» για την Ελλάδα και αυτό αποδεικνύεται και στο τελευταίο βράχο της νησιωτικής μας πατρίδας, την νήσο Παναγιά, το πολυτίμητο πετράδι της Χιακής Εκκλησίας όπου τελείται σήμερα το μέγα μυστήριο της Ζωής».

Ο Μητροπολίτης Χίου μετά το πέρας της Θείας Ευχαριστίας τίμησε με χειροθεσία στο ιερό διακόνημα του Αναγνώστη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου «Φίλοι Οινουσσών» κ. Γεώργιο Στ. Δανιήλ, ευλογώντας και προτρέποντάς τον να συνεχίσει να υπηρετεί την οινουσσιακή Εκκλησία και την ιδιαιτέρα του πατρίδα μέσα από τους θεσμούς, στους οποίους συμμετέχει.

Επίσης τιμήθηκε από τον Χιώτη Ιεράρχη ο Πρόεδρος του Ταμείου Ευπραγίας Οινουσσών κ. Ιωάννης Μαρκ. Χατζηπατέρας, στον οποίο απονεμήθηκε ο Σταυρός του Αγίου Ισιδώρου για την πλούσια δράση του, την μεγάλη προσφορά του και τις επιτυχείς πρωτοβουλίες του για την προβολή και ανάδειξη των τοπικών θεμάτων στο εξωτερικό.

Κατά την απόλυση ο Σεβασμιώτατος κάλεσε κοντά του τα παιδιά, τα οποία κρατούσαν ελληνικές σημαίες και έψαλλαν όλοι μαζί τον Εθνικό Ύμνο και άφησε παρακαταθήκη την τήρηση αυτής της θρησκευτικής πανηγύρεως από γενεά σε γενεά, αφού η Ζωοδόχος Πηγή της Αιγνούσας είναι η Παναγία και σ’ αυτήν εναποθέτουμε την πάσαν ελπίδα μας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Χίου) Sun, 19 Aug 2018 19:18:07 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23447-xiou-i-ekklisia-paramenei-i-zoodoxos-pigi-gia-tin-ellada-foto
«Μετά βαΐων και κλάδων» (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/23446-meta-baion-kai-kladon-foto patriarxis alexandreias 3

Σήμερα το πρωί η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄, με συλλειτουργούς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολιτη Ναϊρόμπης κ. Μακάριο, τους Θεοφιλέστατους Επισκόπους Νιέρι και Όρους Κένυα κ. Νεόφυτο και Κισούμου και Δυτικής Αφρικής κ. Αθανάσιο, τέλεσε στον ιερό ναό Αγίου Ελευθερίου στο χωριό Ριρόνι – περιχώρου της Ναϊρόμπης – πανηγυρική θεία λειτουργία.

Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν αρκετοί ιερείς απ’ όλη την Κένυα και παρευρέθηκαν πιστοί από τις γύρω ενορίες. Η επίσημη υποδοχή έγινε στον κεντρικό δρόμο μ’ επικεφαλής τη Φιλαρμονική της Αστυνομίας, του κλήρου και του πιστού λαού του Θεού.

Σχηματίστηκε πομπή που κατέληξε στον ιερό ναό, όπου περίμεναν να υποδεχθούν τον Μακαριώτατο «μετά βαΐων και κλάδων». Τόσος ήταν ο ενθουσιασμός, η χαρά και αγαλλίαση του κόσμου, αφού οι περισσότεροι έβλεπαν για πρώτη φορά τον Προκαθήμενο του δευτερόθρονου Πατριαρχείου. Θύμιζε η όλη υποδοχή το «Ωσαννά ευλογημένος ο ερχόμενος ...».

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε μέσα σ’ ένα μυσταγωγικό και βαθύ πνευματικό κατανυκτικό περιβάλλον με τη συμμετοχή του πολυπληθούς λαού του Θεού και των ιεροσπουδαστών, που μαζί με το εκκλησίασμα έψαλλαν τον όρθρο και τη Θεία Λειτουργία μελωδικότατα.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος απηύθυνε, κατασυγκινημένος από τη συμμετοχή όλων με τόση πίστη και ενθουσιασμό, λόγους πατρικούς και ενισχυτικούς, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της Ορθοδοξίας στην ήπειρο της Αφρικής με τη δυναμική παρουσία και κάτω από την κανονική δικαιοδοσία τους Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής από την εποχή του ιδρυτή Της, Αποστόλου και Ευαγγελιστή Μάρκου απ’ όπου η Εκκλησία συνεχίζει την Αποστολική Της παράδοση.

Προ της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος προχείρισε σε Αρχιμανδρίτη τον π. Μάρκο, από τους παλαιούς συνεργάτες της Εκκλησίας της Κένυας,

Μέσα σε μια γιορταστική ατμόσφαιρα, ο ευσεβής λαός του Θεού, μαζί με τον Πατριάρχη, τους Επισκόπους και τους ιερείς, έτσι όπως συνηθίζεται εδώ στην Αφρική τραγούδησαν και χόρεψαν ωραίους παραδοσιακούς και χριστιανικούς ύμνους.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Μακαριώτατος μίλησε προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, εκφράζοντας τη χαρά και την ικανοποίησή του που για πολλοστή φορά βρίσκεται στην Κένυα, την πιο δυναμική ιεραποστολή της Εκκλησίας μας, ευχόμενος στον Πρόεδρο και τα πολιτικά κόμματα να εργαστούν για ειρήνη και ενότητα στη χώρα.

Στη συνέχεια ακολούθησε ένα γιορταστικό πρόγραμμα με παιδιά από διάφορες ενορίες και πλούσιο παραδοσιακό γεύμα.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Mon, 20 Aug 2018 20:51:22 GMT http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/23446-meta-baion-kai-kladon-foto
Ο Μητροπολίτης Ιερόθεος στην Καστανιά της Ορεινής Ναυπακτίας (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23445-o-mitropolitis-ierotheos-stin-kastania-tis-oreinis-naupaktias-foto nafpaktou egainia 1

Τήν Κυριακή 19 Αὐγούστου ἐ.ἔ. ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱερόθεος λειτούργησε στήν Καστανιά τῆς Ὀρεινῆς Ναυπακτίας, στά πλαίσια τοῦ Ἀνταμώματος τῶν Ἁπανταχοῦ Καστανιωτῶν.

Κατά τήν διάρκεια τῆς παρελθούσης ἑβδομάδος ὁ Σύλλογος τῶν Καστανιωτῶν διοργάνωσε ἐκδηλώσεις στό χωριό, οἱ ὁποῖες κορυφώθηκαν τήν Κυριακή, μέ τήν Ἀρχιερατική θεία Λειτουργία καί τό ὁλοήμερο παραδοσιακό γλέντι στήν κεντρική πλατεία τοῦ χωριοῦ.

Ἐπίσης, στό πρόγραμμα τῆς Κυριακῆς περιλαμβανόταν καί τά ἐγκαίνια τοῦ ἔργου διάπλασης τῆς εἰσόδου τοῦ χωριοῦ μέ δαπάνη τοῦ ὁμογενῆ Ἰωάννη Καλλιμάνη.

Στήν Ἀρχιερατική θεία Λειτουργία συμμετεῖχαν καί ὁ Πρωτοσύγκελλος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως π. Καλλίνικος, ὁ Ἀρχιερατικός Ἐπίτροπος Πλατάνου π. Γαβριήλ καί ὁ Διάκονος Παΐσιος.

Ἐκκλησιάσθηκαν ἤ ἦρθαν στά ἐγκαίνια ὁ Δήμαρχος Ναυπακτίας Παν. Λουκόπουλος, ὁ Ἀντιδήμαρχος Κ. Καρακώστας, ὁ Πρόεδρος τοῦ Δ.Σ. Ναυπακτίας Θ. Κοτρωνιᾶς, ὁ ἐπικεφαλῆς τῆς ἀντιπολίτευσης τοῦ Δήμου Ἰ. Μπουλές, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ὁ πρ. Ἀντιδήμαρχος Ἰ. Ράπτης, ὁ Πρόεδρος τοῦ Δικηγορικοῦ Συλλόγου Μεσολογγίου Χρ. Παΐσιος, ὁ Αἰδεσιμ. π. Ἰωάννης Ἀντωνόπουλος συνταξιοῦχος Ἐφημέριος τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς μέ καταγωγή ἀπό τήν Καστανιά, οἱ Πρόεδροι τοῦ τοπικοῦ Διαμερίσματος καί τοῦ Συλλόγου, ὁ δωρητής Ἰωάννης Καλλιμάνης μέ τήν σύζυγό του καί ὁ υἱός τοῦ Εὐεργέτη Ἰωάννη Ξύκη Κωνσταντῖνος Ξύκης, καί ὅλοι οἱ Καστανιῶτες.

Ὁ Σεβασμιώτατος τό κήρυγμά του μίλησε γιά τήν πίστη μας στήν αἰώνια ζωή, στήν ὁποία ὁδηγεῖ ἡ ἐφαρμογή τῶν ἐντολῶν τοῦ Χριστοῦ.

Κατά τήν προσφώνησή του στά ἐγκαίνια καί πρίν τό γεῦμα ἐπήνεσε τούς ἀποδήμους εὐεργέτες καί δωρητές, μίλησε γιά τίς ἀξίες τῆς Ρούμελης καί γιά τούς ἀποδήμους Ναυπακτίους πού βρίσκονται σέ ἀνατολή καί δύση, μέ ἀφορμή καί τόν τίτλο ἑνός βιβλίου του πού ἐπιγράφεται «Ρωμηοί σέ Ἀνατολή καί Δύση», καί χαρακτήρισε τήν πλατεία τῆς Καστανιᾶς «πλατεία ὁμονοίας» καί γιά τήν ἐπί τῷ αὐτῷ συγκέντρωση ὅλων τῶν ἀρχῶν καί τῶν Καστανιωτῶν καί γιά τήν ἀνάγκη πού ἔχουμε οἱ Ἕλληνες γιά ὁμόνοια.

Χαιρετισμούς ἀπηύθυναν ὁ Δήμαρχος Ναυπακτίας καί οἱ ἐκπρόσωποι ἄλλων ἀρχῶν καί φορέων καί ὁ δωρητής κ. Ἰωάννης Καλλιμάνης, πού μίλησε γιά τά κίνητρά του καί τήν ἀγάπη του στό χωριό.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Ναυπάκτου) Sun, 19 Aug 2018 18:09:36 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23445-o-mitropolitis-ierotheos-stin-kastania-tis-oreinis-naupaktias-foto
Κερκύρας: ''Ο πλούτος του Χριστιανού βρίσκεται στον ουρανό'' (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23444-kerkuras-o-ploutos-tou-xristianou-brisketai-ston-ourano-foto kerkiras leitourgia 1

Την Κυριακή 19 Αυγούστου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο Κολοκύθι της νότιας Κέρκυρας.

Στον λόγο του ο Μητροπολίτης Κερκύρας ανέλυσε την Ευαγγελική περικοπή της ημέρας, επισημαίνοντας παράλληλα την σημασία του πνευματικού πλούτου, που δεν είναι άλλος από την αγαπητική σχέση του ανθρώπου μετά του Τριαδικού Θεού.

Οι κοσμικές και βιοτικές μέριμνες, η θήρευση της υλικής ευδαιμονίας και η εμμονή στο θέλημά του, λειτουργούν ως “βαρίδια” στην επίτευξη της ενώσεως του ανθρώπου με τον Χριστό.

Ο πιστός δεν έχει καμιά δέσμευση με τα υλικά και τα πρόσκαιρα του κόσμου τούτου, διότι ποθεί μονάχα την Βασιλεία των Ουρανών, την τελείωση δηλαδή της ζωής του. Ο πλούτος του Χριστιανού βρίσκεται στον ουρανό.

Όπως βλέπουμε και στην Ευαγγελική περικοπή της ημέρας, ο πλούσιος νέος ρωτάει τον Κύριο τί άλλο χρειάζεται να κάνει, εκτός από την τήρηση των εντολών του μωσαϊκού νόμου, προκειμένου να γίνει κληρονόμος της αιώνιας ζωής.

Ο Χριστός τον προτρέπει να δώσει τα υπάρχοντά του στους φτωχούς και να Τον ακολουθήσει.

Μόλις άκουσε την συμβουλή αυτή του Χριστού ο νέος λυπήθηκε, διότι η καρδιά του ήταν δεσμευμένη με τα υλικά πλούτη που διέθετε.

Και τότε ο Κύριος είπε στους Μαθητές Του: “εὐκοπώτερόν ἐστι κάμηλον διὰ τρυπήματος ραφίδος διελθεῖν ἢ πλούσιον εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ εἰσελθεῖν”.

Επιπλέον ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι ο καθένας καλείται να αναθεωρήσει την ζωή του, την σκέψη του, τα θέλω του, το εγώ του και να δει τί πραγματικά ζητά από εκείνον ο Θεός.

Τί είναι εκείνο που λείπει από τον άνθρωπο, προκειμένου να κοινωνήσει αγαπητικά μετά του Χριστού; Εαν κανείς ελέγξει τον εαυτό του ειλικρινά, τότε ο δρόμος της αιωνιότητος ανοίγεται διάπλατα μπροστά του.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Κερκύρας τέλεσε τον Αγιασμό στο πνευματικό κέντρο της ενορίας.

Αφού συνεχάρη εκ βάθους καρδίας τον π. Ηλία Λέσση και τους συνεργάτες του για το έργο που επιτελούν, τόνισε ότι από αρχαιοτάτων χρόνων δίπλα από τους ιερούς ναούς βρίσκονταν τα λεγόμενα προσκτίσματα που συναντώντο οι πιστοί, πέραν της Θείας Κοινωνίας και λάβαιναν χώρα οι αγάπες των Χριστιανών.

kerkiras leitourgia 2

kerkiras leitourgia 2

kerkiras leitourgia 2

kerkiras leitourgia 2

kerkiras leitourgia 2

kerkiras leitourgia 2

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Κερκύρας) Sun, 19 Aug 2018 17:09:16 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23444-kerkuras-o-ploutos-tou-xristianou-brisketai-ston-ourano-foto
Χιλιάδες χειροκροτήματα στη φιλανθρωπική συναυλία της Ι.Μ. Κυδωνίας (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/23443-xiliades-xeirokrotimata-sti-filanthropiki-sunaulia-tis-im-kudonias-foto filanthropiki 1

Μία όμορφη βραδιά με χιλιάδες συνανθρώπων μας να δίνουν δυναμικό παλμό και για ένα καλό και φιλάνθρωπο σκοπό έλαβε χώρα στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου, το Σάββατο 18 Αυγούστου, με ερμηνεύτρια την γνωστή σε όλους Γλυκερία και το συγκρότημα της.

Η συναυλία ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού ο οποίος ευχαρίστησε τον πρώτο συνεργάτη του και Πρωτοσύγκελλο του Αρχιμ. Δαμασκηνό Λιονάκη, τους Κληρικούς της Μητροπόλεως, όλους τους συνεργάτες της Μητροπόλεως, την κ. Γλυκερία και το συγκρότημα της, καθώς και όλο τον κόσμο τονίζοντας στο λόγο του ότι Εκκλησία είμαστε όλοι μαζί.

Την σκυτάλη αμέσως πήρε η Γλυκερία η οποία τραγούδησε παλαιές και νέες επιτυχίες μαζί με τον εξαίρετο τραγουδιστή Βασίλη Προδρόμου, ενώ χόρεψε παραδοσιακά τραγούδια και ο χορευτικός σύλλογος Αροδαμός.

Με το θερμότατο χειροκρότημα του κόσμου ο οποίος χόρεψε και σιγοτραγούδησε με την ερμηνεύτρια έκλεισε η όμορφη φιλανθρωπική συναυλία.

Με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου κ. Δαμασκηνού, την εκδήλωση έκλεισε ο έχων τον γενικό συντονισμό της εκδήλωσης Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Δαμασκηνός Λιονάκης, ο οποίος μετέφερε τις ευγνώμονες ευχές του Μητροπολίτου, και απευθυνόμενος στην ερμηνεύτρια, στο συγκρότημα και στην λαοθάλασσα φιλανθρώπων προσώπων του τόπου μας που παρακολούθησε μέχρι το τέλος τη συναυλία, ανέφερε ότι ''σήμερα προσφέρατε όλοι εσείς ένα ποτήρι νερό στους πυροπλήκτους αδελφούς μας''.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{youtube}D2uJez5V3No{/youtube}

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Κυδωνίας) Sun, 19 Aug 2018 14:43:03 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/23443-xiliades-xeirokrotimata-sti-filanthropiki-sunaulia-tis-im-kudonias-foto
Αρχιεπίσκοπος: ''Φεύγουμε κατενθουσιασμένοι και ευχαριστημένοι'' http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/23442-arxiepiskopos-feugoume-katenthousiasmenoi-kai-euxaristimenoi ieronimos 1

Ρεπορτάζ: Romfea.gr


Για την Λήμνο αναχώρησε σήμερα, Κυριακή 19 Αυγούστου ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από το Λιμάνι της Καβάλας.

Τον Μακαριώτατο συνόδευε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, ο Θεοφ. Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, ενώ τον υποδέχθηκε ο οικείος Μητροπολίτης Φιλίππων κ. Στέφανος.

Σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην μικρή περιοδεία που έκανε από το Σάββατο στο Δήμο Παγγαίου, την Ξάνθη και σήμερα την Καβάλα, εκφράζοντας τις άριστες εντυπώσεις του για την φιλοξενία, τονίζοντας πως: ''Φεύγουμε κατενθουσιασμένοι και ευχαριστημένοι''.

Από την πλευρά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλίππων κ. Στέφανος εξέφρασε την χαρά του για την συνάντηση με τον Μακαριώτατο στα πλαίσια της περιοδείας του και τόνισε χαρακτηριστικά πως: ''Εδώ είμαστε πάντοτε για όλους και για όλα''.

{youtube}YEHDuNXBUUM{/youtube}

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Sun, 19 Aug 2018 13:41:27 GMT http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/23442-arxiepiskopos-feugoume-katenthousiasmenoi-kai-euxaristimenoi
Σύρου: ''Ο πολυτιμότερος μαργαρίτης που φυλάει το ιερό Εικόνισμα είναι το δάκρυ σας'' (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/23441-surou-o-polutimoteros-margaritis-pou-fulaei-to-iero-eikonisma-einai-to-dakru-sas-foto metheorta panagias 38

Το εσπέρας του Σαββάτου τελέσθηκε κατά το τοπικό έθος Μέγας Εόρτιος Εσπερινός στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας "Κυρά-Ξένης" περιφερείας Πανόρμου Τήνου, Ναός της Παναγίας ξενιζούσης-φιλοξενούσης και υποδεχομένης τους ανθρώπους, με τη συμμετοχή πλήθους ευσεβών Χριστιανών εκ των γύρω περιοχών του Πύργου-Πανόρμου Τήνου αλλά και προσκυνητών από πολλά μέρη της Ελλάδος και του εξωτερικού.

Την Ιερά Ακολουθία τέλεσαν ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Αρβανίτης, Πρωτοσύγγελος της Ι.Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας ο οποίος και κήρυξε τον θείο λόγο, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, Γραμματεύς παρά τη Ιερᾳ Συνόδῳ και Προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου Άρεως, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Καλογρηάς, Εφημέριος της Ιεράς Μονής, ο Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός, Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Νήσου Τήνου, ο Αρχιδιάκονος του Πανιέρου Ναού Ευαγγελιστρίας, Ιερολογ. Αντώνιος Τζανουλίνος και ο Διάκονος Γεώργιος Σταμάτης.

Ο Αρχιερατικός Επίτροπος καλωσόρισε εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’ τους προσκεκλημένους Ιερείς και όλους τους συμμετέχοντες ευχόμενος εορτίως και ευχαρίστησε τον Εφημέριο και την Επιτροπή της Ιεράς Μονής για την άρτια διεξαγωγή της πανηγύρεως καθώς και τον Μέγα Ευεργέτη της Ιεράς Μητροπόλεως κ. ΑΘ. ΜΑΡΤΙΝΟ για την εκ βάθρων ανέγερση της Μοναστηριακής Τράπεζας στην οποία παρετέθη η παραδοσιακή Μοναστηριακή Τράπεζα μετά το πέρας του Εσπερινού.

Συμμετείχαν, ο Λιμενάρχης Τήνου, ο Διοικητής του ΑΤ Τήνου, ο Γεν. Γραμματεύς και μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας, ο Πρόεδρος του ΔΣ και μέλη της Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, εκκλησιαστικοί επίτροποι, πολιτευτές των Κυκλάδων, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων του Ιεράς Νήσου.

Τους ύμνους απέδωσε χορός Ιεροψαλτών των πέριξ χωρίων υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη του Πανιέρου Ναού Ευαγγελιστρίας κ. Στυλ. Κοντακιώτη.

Την Κυριακή, καλοσωρίζοντας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τους πολυπληθείς προσκυνητές που είχαν κατακλύσει τον Πανίερο Ναό και τους αύλειους χώρους είπε μεταξύ άλλων: "...ο πολυτιμότερος μαργαρίτης που φυλάει το ιερό Εικόνισμα είναι το δάκρυ σας. Το δάκρυ του κάθε προσκυνητή το οποίο η Παναγία αναφέρει προς τον Θεό και τον παρακαλεί για ότι ο καθένας εδώ αιτάται."

Τον θείον λόγον εκήρυξε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Αρβανίτης, ο οποίος αναφέρθηκε στην Ευαγγελική περικοπή ειπών συμπερασματικά ότι το κέρδος του κάθε ανθρώπου προς την τελειότητα είναι η υπέρβαση του εαυτού του και το μοίρασμα των χαρισμάτων του με τους άλλους ανθρώπους. Σε αυτό υστερούσε ο πλούσιος της παραβολής και σε αυτό τον προέτρεψε ο Κύριος έστω και αν αυτός απεχώρησε λυπούμενος.

Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν επίσης ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης και Ιερείς από εκκλησιαστικές επαρχίες της Ελλάδος τους οποίους ο Σεβασμιώτατος τους ευχαρίστησε και τους καλωσόρισε.

Της εκκλησιαστικής ευταξίας επεμελήθη ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Νήσου Πρωτοπρ. π. Γεώργιος Φανερός.

Φωτογραφίες: Γεώργιος Πολυκανδρίτης, Δήμητρα Φανερού

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Mon, 20 Aug 2018 20:51:14 GMT http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/23441-surou-o-polutimoteros-margaritis-pou-fulaei-to-iero-eikonisma-einai-to-dakru-sas-foto
Ο Χαλκίδος Χρυσόστομος στις κατασκηνώσεις στις Ροβιές (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23440-o-xalkidos-xrusostomos-stis-kataskinoseis-stis-robies-foto xalkidos kataskinosis 8

Το Σάββατο 18 Αυγούστου 2018 το βράδυ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος βρέθηκε στις Κατασκηνώσεις της Ι. Μητροπόλεως, στις Ροβιές της Βορείου Ευβοίας, για να επισκεφθεί τα 95 παιδιά της ΣΤ΄ Κατασκηνωτικής Περιόδου, αγόρια που φοιτούν στα Λύκεια της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας, με Αρχηγούς τον π. Φιλόθεο Θεοχάρη και τον π. Αιμιλιανό Χρήστου, τους οποίους πλαισιώνουν 45 εθελοντικά στελέχη της Ι. Μητροπόλεως.

Στον Ιερό Ναό του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου και της Αγίας Ολυμπιάδος των Κατασκηνώσεων, ο Σεβασμιώτατος μίλησε προς τα παιδιά, με θέμα το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και στη συνέχεια απάντησε στις ερωτήσεις τους, οι οποίες δεν περιορίστηκαν μόνο σ' αυτό το θέμα, αλλά αφορούσαν και ευρύτερα ζητήματα που απασχολούν τα παιδιά. Η συζήτηση κράτησε μέχρι τις 11.15 τη νύκτα.

Την Κυριακή 19 Αυγούστου 2018 το πρωί, στον πανέμορφο Ι. Ναό των Κατασκηνώσεων ο Σεβασμιώτατος προσέφερε την Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων του Πρωτοσυγκέλλου του Αρχιμ. Νικοδήμου Ευσταθίου, του Αρχιμ. Αιμιλιανού Χρήστου, του Πρεσβ. Ευσταθίου Αναγνώστου - υπαρχηγού στην κατασκηνωτική περίοδο και του Διακ. Πορφυρίου Γερμανού, ενώ ο π. Φιλόθεος συγκρότησε χορό ιεροψαλτών από παιδιά της Κατασκήνωσης, τα οποία έψαλλαν στην Θεία Λειτουργία, κατά την διάρκεια της οποίας τον θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος π. Νικόδημος, αναφερθείς στο μήνυμα του Ευαγγελίου του Χριστού προς τον κόσμο και ιδιαιτέρως προς τους νέους ανθρώπους.

Ο Σεβασμιώτατος και ο π. Νικόδημος παρέμειναν στην Κατασκήνωση και το μεσημέρι, οπότε συνέφαγαν με τα παιδιά και συνέχισαν την επικοινωνία μαζί τους.

xalkidos kataskinosis 1

xalkidos kataskinosis 1

xalkidos kataskinosis 1

xalkidos kataskinosis 1

xalkidos kataskinosis 1

xalkidos kataskinosis 1

xalkidos kataskinosis 1

xalkidos kataskinosis 1

xalkidos kataskinosis 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Χαλκίδος) Sun, 19 Aug 2018 12:26:39 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23440-o-xalkidos-xrusostomos-stis-kataskinoseis-stis-robies-foto
Ετήσιο Μνημόσυνο της μακαριστής Άννης προεστώσης της Αδελφότητος «Πέλεκαν (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23439-etisio-mnimosuno-tis-makaristis-annis-proestosis-tis-adelfotitos-pelekan-foto pelikan 1

Κατόπιν σεπτής ευλογίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, την Κυριακή μετά την Εορτή της Κοιμήσεως και την εις Ουρανούς Μεταστάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου και εορτή του Αγίου Θεοφάνους του Θαυματουργου, Πολιούχου Ναούσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωαννης, Ιερούργησε εις τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος της Αδελφότητος «Πέλεκαν».

Προ της Απολύσεως και μέσα σε κλίμα συγκινήσεως ετελέσθη το ετήσιο Μνημόσυνο της μακαριστής Άννης (Μοροχλιάδου), προεστώσης της Αδελφότητος«Πέλεκαν».

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, παίρνοντας αφορμή τόσο από την ακουσθήσα Ευαγγελική Περικοπή όσο και από την μνήμη των σήμερα τιμωμένων Αγίων υπογράμμισε μεταξύ των άλλων ότι, «σήμερα το ζητούμενο είναι να επικαλούμασθε την παρουσία του Κυρίου στην ζωή μας, στον αγώνα και στην προσπάθεια μας, χωρίς να ζούμε με ψευδαισθήσεις και υποκατάστατα».

Αναφερόμενος εν συνεχεία στο πρόσωπο και στον χαρακτήρα της μακαριστής Άννης Προεστώσης, με την οποία και έχουν κοινή καταγωγή από το χωριό της Γέφυρας Θεσσαλονίκης, σημείωσε την μεγάλη προσφορά και την διακονία της τόσο προς στην Αδελφότητα, όσο και προς το σπουδαίο έργο της φιλανθρωπίας και της ιεραποστολής, καθώς και την στήριξη και την βοήθεια που εμπράκτως παρείχε με αυταπάρνηση και υπακοή προς το Γέροντα Αμβρόσιο, σε πολλά παιδιά και νέους, και ως κατηχήτρια αλλά και μέσα στο οικοτροφείο κατά την διάρκεια των σπουδών τους, ακολουθώντας τον Ευαγγελικό Λόγο και πορευόμενη πάντοτε προς δόξα Θεού και προς το καλό των αδελφών μας. 

Καταλήγοντας τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον επιχώριο Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα για την ευλογία που παρείχε να προεξάρχει των Ιερών Ακολουθιών.

Προ της Απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Παύλος Σταματάς, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Βεροίας κ.κ. Παντελεήμονος, μετέφερε με την σειρά του τις ευχαριστίες προς το πρόσωπο του Μητροπολίτου Λαγκαδά κ. Ιωάννου, καθώς επίσης και τις πατρικές του ευχές, την αγάπη του και την προσευχή του, προς την Αδελφότητα «Πελέκαν», υπέρ μακαρίας αναπαύσεως των αοιδίμων π. Αμβροσίου και της προεστώσης Άννης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα της θυσιαστικής της αγάπης που είχε καθ΄όλη την διάρκεια του επιγείου βίου της, με το οποίο και βοήθησε πολλά παιδιά και νέους του τόπου αυτού.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Λαγκαδά) Sun, 19 Aug 2018 11:24:37 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23439-etisio-mnimosuno-tis-makaristis-annis-proestosis-tis-adelfotitos-pelekan-foto
Στην Ξάνθη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος http://www.romfea.gr/diafora/23438-stin-janthi-o-arxiepiskopos-ieronumos ieronimos xanthi1

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου


Σήμερα 2η μέρα της ιδιωτικής επίσκεψής του στην Ξάνθη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετέβη με την συνοδεία του Μητροπολίτη Ξάνθης στο le chalet, εκεί είχαν την ευκαιρία να τον δουν οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών της Ξάνθης.

Στο χώρο βρέθηκαν και συνομίλησαν μαζί του ο Στρατηγός του Δ' Σώματος στρατού Γεώργιος Καμπάς, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του νομού Ξάνθης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης, ο πολιτευτής της νέας Δημοκρατίας Τριανταφυλλίδης Κώστας, εκπρόσωπος του Δήμου Ξάνθης, ο Δήμαρχος Αβδήρων κι άλλοι πολιτικοί και να πάρουν την ευχή του. Ο Στρατηγός του έδωσε ένα ενθύμιο από την Θράκη.

Νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος ιερούργησε μαζί με τον Μητροπολίτη Ξάνθης στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Πηγάδια Ξάνθης.

ieronimos xanthi2

ieronimos xanthi2

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (xanthinews) Sun, 19 Aug 2018 18:06:21 GMT http://www.romfea.gr/diafora/23438-stin-janthi-o-arxiepiskopos-ieronumos
Κόνιτσα: Άγνωστοι αφαίρεσαν Εικόνες σημαντικής αρχαιολογικής αξίας http://www.romfea.gr/diafora/23437-konitsa-agnostoi-afairesan-eikones-simantikis-arxaiologikis-ajias eikones

Σημαντικής αρχαιολογικής αξίας θεωρούνται οι έντεκα εικόνες που αφαίρεσαν άγνωστοι από εκκλησία του χωριού Αγία Βαρβάρα, στην Κόνιτσα.

Οι κάτοικοι του χωριού αντελήφθησαν την κλοπή των εικόνων και κατήγγειλαν χθες το περιστατικό στην αστυνομία.

Οι εικόνες ήταν τοποθετημένες στο τέμπλο του ναού. Οι ιερόσυλοι, όπως όλα δείχνουν, εισήλθαν στον Ι.Ν. του Αγ. Νικολάου, που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού, από ένα παράθυρο, αφού προηγουμένως κατάφεραν να σπάσουν τη σιδεριά ασφαλείας.

Οι κάτοικοι επίσης διαπίστωσαν ότι άγνωστοι είχαν διαρήξει και τρία ξωκλήσια στην περιοχή.

Όμως, άρπαξαν τα κέρματα που βρήκαν στα παγκάρια και δεν αφαίρεσαν ιερά αντικείμενα.

Να σημειωθεί, ότι πρόσφατα, στόχος ιερόσυλων έγινε και η εκκλησία του χωριού Τράπεζα, που απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Αγ. Βαρβάρα.

Η αστυνομία διεξάγει προανάκριση για την υπόθεση.

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (europost.gr) Sun, 19 Aug 2018 09:44:29 GMT http://www.romfea.gr/diafora/23437-konitsa-agnostoi-afairesan-eikones-simantikis-arxaiologikis-ajias
Εσπερινός και Λιτανεία για τον Πολιούχο της Νάουσας (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23436-esperinos-kai-litaneia-gia-ton-poliouxo-tis-naousas-foto EsperinosAg.Theofanous2018

Το Σάββατο 18 Αυγούστου το απόγευμα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ναούσης τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Aρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο, ενώ έλαβε μέρος και ο οικείος Ιεράρχης Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.

Μετά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε ιερά λιτανεία της Τιμίας Κάρας και της Ιεράς Εικόνος του Αγίου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Βεροίας) Sun, 19 Aug 2018 09:29:55 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23436-esperinos-kai-litaneia-gia-ton-poliouxo-tis-naousas-foto
Ο Χριστός το κέντρο της ζωής μας! http://www.romfea.gr/pneumatika/23435-o-xristos-to-kentro-tis-zois-mas euaggeliki perikopiΓράφει ο Γεώργιος Τρυφωνόπουλος Θεολόγος Α.Π.Θ. | Romfea.gr


Πλησιάζει τον Χριστό ένας νέος, όπως αναφέρει το ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακή ΙΒ’ του Ματθαίου, φλεγόμενος από πόθο να μάθει τι πρέπει να κάνει για να κερδίσει την αιώνια ζωή. Σίγουρος για όλα όσα μέχρι τώρα τηρεί ψάχνει να βρει το κάτι παραπάνω, εκείνο που θα τον ολοκληρώσει. 

Κι ο Κύριος του απαντά αποκαλύπτοντας τον Εαυτό Του ως Θεό, που ο ίδιος ο νενανίσκος μαρτύρησε ονομάζοντας Τον Αγάθο. Βλέπει την καρδιά του, τον ζήλο της ψυχής, γνωρίζει ότι εκτελεί τα πάντα από μικρό παιδί, ο Μωσαϊκός Νόμος έχει γίνει οδεικτής στην πορεία της ζωή του, ωστόσο στο βάθος ξέρει πως κάτι του λείπει, αυτή η απρόσωπη τήρηση του Νόμου τον έχει φέρει σ’ αδιέξοδο, καθώς όσες ατομικές αρετές και προτερήματα διαθέτει δεν στάθηκαν ικανά ν’ απαντήσουν στο μέγαλο υπαρξιακό ερώτημα της αιωνιότητας, να τελειοποιήσουν την ζωή του.

Σαφέστατα όπως ο ίδιος αναφέρει όλα αυτά τα τήρει από μικρή ηλικία, γεγονός που ο Καρδιογνώστης Θεός εχει διακρίνει, γι’ αυτό του απαντά να τηρεί τις εντολές και έπειτα του τις διευκρινίζει μία προς μία. Θέλει να τον οδηγήσει σιγά-σιγά σ’ Εκείνον, να του φανερώσει τον Ίδιο ως αιώνια κι αληθινή Ζωή. 

Κάθε εντολή μαζί με την όποια αρετή αυτή καλλιεργεί είναι σημείο συνάντησης με τον Χριστό κι όχι αυτοσκοπός και κέντρο της ζωής. Άλλωστε ο Ίδιος τις παρέδωσε στον λαό Του για να μην χάσει την πορεία του, να μην ξεχάσει ότι ο μοναδικός στόχος κάθε άνθρωπου είναι να ζήσει με τον Θεό ενωμένα κι απρόσκοπτα.

Συνειδητοποιώντας παράλληλα, κάθε φορά την παρέκλιση και την διακοπή της κοινωνίας μαζί Του, όταν θα προκαλεί το κακό στον αδελφό, θα λατρεύει τα είδωλα , τότε η γνώση των εντολών, του θελήματος δηλαδή του Θεού θα ενεργοποιούν την συνείδηση του και θα γίνονται απαρχή επιστροφής, μετάνοιας προς τον Θεό και καταλλαγής προς τον αδελφό. 

Οι εντολές είχαν αρχίσει να γίνονται για τον πλούσιο νέο αυτοσκοπός, μέσα καταξίωσης της ύπαρξης του που θα δικαίωναν την πνευματική του ανωτερότητα έναντι των άλλων. Ακόμα και η αιώνια ζωή είχε λάβει οικονομικές προεκτάσεις, γι’ αυτό χρησιμοποιεί το ρήμα «κερδίσω», ακριβώς επειδή θεωρεί τον Θεό μισθαποδότη και τιμητή κάθε πνευματικού του κατορθώματος, αφού κάνει όλα αυτά σίγουρα θα υπάρχει ανταμοιβή, ή αν δεν επαρκούν τι παραπάνω χρειάζεται για να κερδίσει την αιώνια ζωή. 

Έτσι, όταν ο Χριστός του ζητά ν’ αφήσει τα πάντα, να υπερβεί το εμπόδιο του πλούτου που τον κρατά μακριά, δεμένο στην σιγουριά και την ασφάλεια, φεύγει λυπημένος, η προτροπή του Διδασκάλου ν’ ανοιχτεί στην αβεβαιότητα, να χάσει τα πάντα για Εκείνον, τον ξενίζει, δεν έχει συνηθίσει να δίνει τον εαυτό του, να προσφέρεται χωρίς ανταλάγματα.

Η θυσία χωρίς ανταμοιβή, χωρίς να κερδίσει κάτι, παρά μονάχα να έχει τον Χριστό, να είναι ο 13ος μαθητής κι απόστολος, όπως εκείνοι που μ’ έναν λόγο Του άφησαν τα πάντα και τον ακολούθησαν, στο άγνωστο , χωρίς υπολογισμούς, καθώς διέκριναν ότι μόνον Αυτός έχει ρήματα Ζωής Αιωνίου, είναι η Ίδια η Οδός, η Αλήθεια και η Ζωή. 

Τελικά, θέλει θυσία να είσαι του Χριστού, να ζεις μ’ Αυτόν, χρειάζεται να πάρεις την ηρωική απόφαση της εξόδου από τον εαυτό σου, να υπερβείς την φαντασιακή πνευματική σου ανωτερότητα. Να Τον ακολουθήσεις στο Σταυρό, εκεί που δεν κερδίζεις αλλά χάνεις σταυρώνοντας το εγώ και ξαναβρίσκοντας τον εαυτό σου στο Χριστό, στο πρόσωπο του αδελφού. Απαγκιστρώνεσαι απ’ ότι σε κρατά δεμένο στην γη, κλεισμένο και εσωστρεφή κι ανοίγεσαι στην αγάπη του Χριστού.

Αρκεί ο πλούτος της καρδιάς να είναι Εκείνος, αποτελώντας το κέντρο της αναζήτησης σου, πάνω από τις αρετές, τις καλές πράξεις, χωρίς κρατούμενα και συμψηφισμούς, χωρίς υπολογισμούς, μόλις σε κάλει να είσαι ετοιμός ν’ αφήσεις τα πάντα και να Τον ακολουθήσεις.

Αν μια άλυσιδα, μια αιτία, μια μικρή αφορμή σε κρατά δεμένο δεν μπορείς να κινηθείς, θα βρίσκεσαι γαντζωμένος σ’ αυτήν. Δέσμιος σ’ αυτό το πάθος, αλλά και σ’ αυτήν ακόμα την αρετή, σε κάθε άνθρωπο, σε κάθε τι που θα βάλεις πάνω από τον Χριστό, θα είναι αδύνατον να Τον ακολουθήσεις, δεν θα μπορέσει να έχει θέση μέσα στην ζωή σου, διότι η καρδιά σου θα είναι διαρκώς εκεί που βρίσκεται ο πόθος της, το κέντρο της ύπαρξης της.

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Sat, 18 Aug 2018 21:33:02 GMT http://www.romfea.gr/pneumatika/23435-o-xristos-to-kentro-tis-zois-mas
Όταν η αγάπη γεννά το θαύμα…. http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/23434-otan-i-agapi-genna-to-thauma naos nikoforou 1

Συνεχίζονται, με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς, οι εργασίες ανέγερσης του Ι. Προσκυνηματικού Ναού, αφιερωμένου εις τον Όσιο Νικηφόρο τον Λεπρό, εις την γενέτειρα Του, το όμορφο καστανοχώρι Σηρικάρι, της Επαρχίας Κισάμου.

Πρόκειται για τον πρώτο Ναό στην Κρήτη, τα θυρανοίξια του οποίου θα τελέσει ο Παναγιωτάτος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος, με την συμμετοχή του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου και των Μακαριωτάτων Αρχιεπισκόπων Κύπρου κ. Χρυσοστόμου και Αλβανίας κ. Αναστασίου, της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, εκπροσώπων εξ΄ άλλων Εκκλησιών, την παρουσία του εξοχ. Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, ως επίσης και πλήθους πιστών εκ της Μεγαλονήσου και αλλού, την Τρίτη 2 Οκτωβρίου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ.Αμφιλόχιος, στην τελευταία επίσκεψη του στον προσκυνηματικό Ναό και, αφού ενημερώθηκε, συντόνισε τις διάφορες εργασίες που παράλληλα προχωρούν, δηλώνοντας: «Η ανοικοδόμηση του Ιερού ετούτου Ναού, αφιερωμένου εις τον Όσιο Νικηφόρο τον Λεπρό, αποτελεί ένα ζωντανό θαύμα σε μια εποχή που έντονα και.. πιεστικά ζητά από τον Χριστό να.. «κατέβει από τον σταυρό», για να πιστέψει, όπως σημειώνει και ο Ντοστογιέφσκι στη διήγηση του Μεγάλου Ιεροεξεταστή, στο έργο Αδελφοί Καραμαζώφ. Όμως, όπως συνεχίζει ο Μέγας Ιεροεξεσταστής στον διάλογο αυτό με τον Χριστό, ο Χριστός επιλέγει μια «μια πίστη που θάταν ελεύθερη και δεν θα εμπνεόταν από θαύματα» και μια «ελεύθερη αγάπη». Αυτή η αγάπη λοιπόν στον Όσιο Νικηφόρο γέννησε το θαύμα ανέγερσης και εξοπλισμού του δικού Του σπιτιού, καθώς ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι εξ΄ ολοκλήρου προσφορές αγάπης πιστών που έχουν ευεργετηθεί από τον μεγάλο αυτό και οικουμενικό Άγιο και, με τον τρόπο αυτό, εκφράζουν την ευγνωμοσύνη και ευχαριστία τους προς τον αγαπημένο μας Άγιο», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, εκφράζοντας ευχαριστίες προς την Ερανική Επιτροπή, η οποία επωμίζεται την ευθύνη, αλλά και ευλογία αυτή και ευγνωμοσύνη προς τους δεκάδες - εκατοντάδες επώνυμους και ανώνυμους δωρητές που οι προσφορές της αγάπης τους δίδουν την δυνατότητα συνέχισης και ολοκλήρωσης του έργου.

Εκ μέρους της Ερανικής Επιτροπής ανακοινώθηκε ο ειδικός Τραπεζικός Λογαριασμός, ο οποίος έχει ανοιχθεί προς τον σκοπό αυτό: GR4301103900000039029609078, επ΄ ονόματι Ι. Ναός Αγ. Κωνσταντίνου Σιρικάρι, καθώς όπως σημείωσε υπάρχουν ακόμα ανάγκες που χρειάζεται να καλυφθούν, ως επίσης και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, έκτασης 2,5 στρεμμάτων.

naos nikoforou 2

naos nikoforou 2

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Κισάμου) Sat, 18 Aug 2018 19:07:47 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/23434-otan-i-agapi-genna-to-thauma
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον Δήμο Παγγαίου http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/23433-o-arxiepiskopos-ieronumos-ston-dimo-paggaiou ieronymos anastasiadis 02

Ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Αθηνών και πάσης Ελλάδος πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη στον δήμο, ενώ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον δήμαρχο Παγγαίου Φίλιππο Αναστασιάδη


Ολιγόωρη ιδιωτική επίσκεψη στον δήμο Παγγαίου και συγκεκριμένα στη Νέα Ηρακλίτσα πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου 18 Αυγούστου 2018 ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, με αφορμή την τέλεση γάμου τον οποίο θα πραγματοποιήσει το απόγευμα της ίδιας μέρας στην Ξάνθη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί, μεταξύ άλλων και με τον δήμαρχο Παγγαίου Φίλιππο Αναστασιάδη, με τον οποίο συζήτησε θέματα τα οποία αφορούν τον δήμο, αλλά και την επικαιρότητα.

«Με μεγάλη χαρά, συγκίνηση και ευλάβεια υποδέχτηκα σήμερα και παραβρέθηκα σε γεύμα προς τιμήν του Μακαριωτάτου Αρχιερπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμου σε ιδιωτική του Επίσκεψη στον Δήμο Παγγαίου. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του είχα την ευκαιρία να συζητήσουμε διάφορα θέματα που αφορούν τον Δήμο Παγγαίου καθώς επίσης και ζητήματα της επικαιρότητας», ανέφερε ο δήμαρχος Παγγαίου.

Φωτογραφίες: Λάσκαρης Τσούτσας

ieronymos anastasiadis 01

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (kavalapost.gr) Sat, 18 Aug 2018 18:45:05 GMT http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/23433-o-arxiepiskopos-ieronumos-ston-dimo-paggaiou
Κερκύρας: ''Ο λαός αυτός ευεργετήθηκε και ευεργετείται καθημερινά από την Κυρία Θεοτόκο'' http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23432-kerkuras-o-laos-autos-euergetithike-kai-euergeteitai-kathimerina-apo-tin-kuria-theotoko kerkiras theotokos 6

Το Σάββατο 18 Αυγούστου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας των δρόμων στην βόρεια Κέρκυρα.

Στον λόγο του ο Μητροπολίτης Κερκύρας χαρακτήρισε την Υπεραγία Θεοτόκο ως το ακατανόητο θαύμα. Η ζωή της Θεομήτορος, η κοίμηση και η εις τους ουρανούς μετάστασή Της υπήρξε ένα ανερμήνευτο θαύμα.

Σκοπός όλων αυτών των υπερφυών γεγονότων δεν ήταν άλλος από την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους, με άλλα λόγια την εκπλήρωση του προαιωνίου σχεδίου της ενσάρκου οικονομίας του Υιού και Λόγου του Θεού.

Ακόμη ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι η ίδια η ύπαρξή μας εις τον κόσμο αυτόν αποτελεί ένα θαύμα. Στον αντίποδα, η τάση του σύγχρονου ανθρώπου να αυτονομηθεί από τον Θεό, τον απομακρύνει από την Θεία Χάρη.

Ο Κύριος, συνέχισε ο Μητροπολίτης Κερκύρας, δεν αφήνει το πλάσμα του να καταστραφεί.

Με την Χάρη του Θεού βλέπουμε πολλούς ανθρώπους στην πατρίδα μας, ιδίως νέους, να κατακλύζουν τους ναούς και τα μοναστήρια μας, δίδοντας αποστομωτική απάντηση σε όλους αυτούς τους “γόητες”, όπως τους ονομάζει ο Απόστολος Παύλος, που απεργάζονται τον πνευματικό ξεπεσμό των Χριστιανών και την εκρίζωση της πίστεως από τις καρδιές τους.

Ο λαός αυτός ευεργετήθηκε και ευεργετείται καθημερινά από την Κυρία Θεοτόκο, φθάνει ο λαός αυτός να παραμείνει εδραίος στα νάματα της πίστεως και στις παραδόσεις του Έθνους των Ελλήνων.

Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε η Παναγία μας να σκεπάζει, να κρατύνει και να μεγαλύνει την πατρίδα μας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Κερκύρας τέλεσε τον αγιασμό στο ανακαινισμένο Καθολικό της Ιεράς Μονής της Παναγίας των δρόμων.

kerkiras theotokos 1

kerkiras theotokos 1

kerkiras theotokos 1

kerkiras theotokos 1

kerkiras theotokos 1

kerkiras theotokos 1

kerkiras theotokos 1

kerkiras theotokos 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Κερκύρας) Sat, 18 Aug 2018 18:25:27 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23432-kerkuras-o-laos-autos-euergetithike-kai-euergeteitai-kathimerina-apo-tin-kuria-theotoko
Πατριάρχης Αλεξανδρείας: «Η καρδιά της ιεραποστολής κτυπά εδώ στην Κένυα» (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/23431-patriarxis-alejandreias-i-kardia-tis-ierapostolis-ktupa-edo-stin-kenua-foto apofoitisi kenia 8

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναϊρόμπης κ. Μακαρίου | Romfea.gr


Σήμερα το πρωί η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος ο Β΄ λειτούργησε στον ιερό ναό του Αγίου Μακαρίου της Πατριαρχικής Σχολής, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Ναϊρόμπης κ. Μακαρίου, Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Νιέρι και Όρους Κένυα κ. Νεοφύτου και Κισούμου και Δυτικής Κένυας κ. Αθανασίου, με πλειάδα ιερέων και διακόνων.

Έψαλλε η χορωδία της Πατριαρχικής Σχολής στα Σουαχίλι, Αγγλικά και Ελληνικά.

Ο ναός ήταν κατάμεστος με φίλους και συγγενείς των δεκαεπτά αποφοιτησάντων ιεροσπουδαστών, προερχόμενων, εκτός της Κένυας, από Μπουρούντι, Ρουάντα, Μαδαγασκάρη και Ζάμπια. Παρέστησαν, επίσης, οι πρέσβεις της Ελλάδας, Σερβίας, Ρωσίας, Αιγύπτου και ο Νούντσιος του Πάπα.

Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος καλωσόρισε τον Μακαριώτατο και είπε πόσο ιστορική είναι η σημερινή μέρα με την παρουσία του, δείχνοντας έτσι τα αισθήματα αγάπης και εκτίμησης προς το επιτελούμενο έργο της Πατριαρχικής Σχολής.

Ο Μακαριώτατος, κατασυγκινημένος, εξέφρασε τη βαθιά ικανοποίησή του και τις ευχαριστίες του για την προβολή και τη στερέωση της Ορθόδοξης πίστης μέσω του έργου της Πατριαρχικής Σχολής σ’ ολόκληρη την ήπειρο της Αφρικής.

Και οι δύο τόνισαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισε ο ιδρυτής και κτήτωρ της Σχολής, αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος ο Γ΄. Ο Μακαριώτατος επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι «η καρδιά της ιεραποστολής κτυπά εδώ στην Κένυα».

Ακολούθησε πρόγευμα για όλους. Στη συνέχεια, εν πομπή, όλοι, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής της Αστυνομίας, έφθασαν στον παρακείμενο μεγαλοπρεπή ναό της Αγίας Σοφίας, όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή αποφοίτησης, μέσα σ’ ένα κλίμα βαθιάς συγκίνησης με την παρουσία των ξένων πρέσβεων και πλήθος κόσμου.

Εξετελέσθη πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα ύμνων και τραγουδιών από διάφορες χορωδίες.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ. Θεόδωρος απηύθυνε λόγους παραινετικούς και πατρικούς προς τους αποφοιτήσαντας, επιδίδοντας εκτός από τα πτυχία, στον καθένα ευλογία και μικρό δώρο για το ξεκίνημα της νέας τους ζωής. Εδόθησαν, επίσης, βραβεία στους αριστεύσαντες μαθητές.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο που για τρίτη φορά παρίσταται στην αποφοίτηση των ιεροσπουδαστών της Πατριαρχικής Σχολής. Απευθυνόμενος δε προς τους αποφοίτους, τους κάλεσε να ακολουθήσουν το παράδειγμα των δώδεκα μαθητών του Κυρίου, όπως

Εκείνος τους διάλεξε και έγιναν εκλεκτοί και συνεχείς κήρυκες του Ευαγγελίου, έτσι κι αυτοί από σήμερα αναλαμβάνουν αυτό το πολύτιμο και τεράστιο έργο του Ευαγγελισμού σ’ ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Να χρησιμοποιήσουν τις ακαδημαϊκές τους γνώσεις με σοφία, σύνεση και υπακοή, μα προπαντός να ζήσουν και να δράσουν σύμφωνα με το παράδειγμα του Χριστού, χωρίς να αγνοήσουν τη δυναμική και ευεργετική ενέργεια της θείας λειτουργίας.

Ευχαρίστησε, επίσης, τους καθηγητές της Πατριαρχικής Σχολής για την αφοσίωση και τον ζήλο που επιδεικνύουν για να μορφώσουν σωστά και αποτελεσματικά τους νέους εργάτες του Ευαγγελίου.

Η όλη τελετή έκλεισε με αυτοσχέδια προσευχή του Έξαρχου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο, Αρχιμανδρίτη Αθηνόδωρου.

Ακολούθησε πλούσιο γεύμα τόσο για τους επισήμους όσο και για όλους.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Sun, 19 Aug 2018 18:50:48 GMT http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/23431-patriarxis-alejandreias-i-kardia-tis-ierapostolis-ktupa-edo-stin-kenua-foto
Εορτασμός του Αγίου Νεομάρτυρα Δημητρίου στη Σαμαρίνα Γρεβενών (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/diafora/23430-eortasmos-tou-agiou-neomartura-dimitriou-sti-samarina-grebenon-foto neomartiras 2

Του Κωνσταντίνου Κυπριζλή


Με μεγαλοπρέπεια και την πρέπουσα κατάνυξη εορτάσθηκε η μνήμη του Νεομάρτυρα Αγίου Δημητρίου εκ Σαμαρίνης στον περικαλλή ναό που τιμάται στη μνήμη του Αγίου στην ορεινή Σαμαρίνα του Ν. Γρεβενών

Το απόγευμα της 17ης Αυγούστου τελέσθηκε Μέγας Εσπερινός μετ' Αρτοκλασίας με τη συμμετοχή πλειάδας ιερέων της τοπικης Εκκλησίας.

Σήμερα Σάββατο 18 Αυγούστου τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ και συμμετείχαν οι ιερείς της Σαμαρίνας, π. Ευθύμιος Καραπούλιος και π. Γεώργιος Τασιούλης, ο π. Χρήστος Κουτσουράς και ο διάκονος π. Θωμάς Ψαρράς

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στο μαρτύριο του Αγίου Δημητρίου του Νεομάρτυρα και τα φρικτά βασανιστήρια που υπέστη.

Ιδιαίτερη ευλογία τα λείψανα του Νεομάρτυρα που ετέθησαν προς προσκύνηση.

neomartiras 1

neomartiras 1

neomartiras 1

neomartiras 1

neomartiras 1

neomartiras 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Sat, 18 Aug 2018 14:31:12 GMT http://www.romfea.gr/diafora/23430-eortasmos-tou-agiou-neomartura-dimitriou-sti-samarina-grebenon-foto
Κονιόρδου για Βυζαντινό Μουσείο: ''Δεν θα το έλεγα βανδαλισμό...'' http://www.romfea.gr/diafora/23429-koniordou-gia-buzantino-mouseio-den-tha-to-elega-bandalismo koniordou

«Σαν υπουργείο ερευνούμε το περιστατικό. Είχε είκοσι φύλακες, ποιος ξέρει τώρα τι έγινε... δεν είχε και πολύ κόσμο, αυτά ερευνούμε», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού


Στο πρωτοφανές περιστατικό που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όταν δύο γυναίκες που μπήκαν στο Μουσείο κατά τη διάρκεια της περιήγησής τους έριχναν παντού λάδι με αποτέλεσμα να προκαλέσουν φθορές σε σπάνια εκθέματα, αναφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου.

Σύμφωνα με την κυρία Κονιόρδου, δεν πρόκειται για βανδαλισμό. «Δεν θα το έλεγα ακριβώς βανδαλισμό, ίσως είναι υπερβολική αυτή η έκταση. Θεωρούμε ότι ήταν κάποιες κυρίες οι οποίες άπλωναν κάποιο λάδι. Το αξιοπερίεργο ήταν ότι δεν έγινε αντιληπτό και αυτό ερευνούμε, πώς έγινε και δεν έγινε αντιληπτό», ανέφερε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon.

Όπως είπε η υπουργός, οι ζημιές αποκαταστάθηκαν αμέσως. «Σαν υπουργείο ερευνούμε το περιστατικό. Είχε είκοσι φύλακες, ποιος ξέρει τώρα τι έγινε... δεν είχε και πολύ κόσμο, αυτά ερευνούμε», ανέφερε η κυρία Κονιόρδου.

{youtube}K7zw230bbtk{/youtube}

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (protothema) Sat, 18 Aug 2018 14:10:31 GMT http://www.romfea.gr/diafora/23429-koniordou-gia-buzantino-mouseio-den-tha-to-elega-bandalismo
Αρχιεπίσκοπος Σινά: ''Να παραταθούν οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών στα ελληνικά σχολεία της Αιγύπτου'' http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/23428-arxiepiskopos-sina-na-paratathoun-oi-apospaseis-ton-ekpaideutikon-sta-ellinika-sxoleia-tis-aiguptou sina gabroglou

Το ζωτικό για την παροικία της Αιγύπτου ζήτημα της λειτουργίας των ελληνικών σχολείων, και της ανάγκης παράτασης της απόσπασης στους υπάρχοντες καθηγητές που υπηρετούν σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια, έθεσε και ο Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανός – μετά τα γραπτά και προφορικά αιτήματα των Ελληνικών Κοινοτήτων Καΐρου και Αλεξανδρείας – με επιστολή του στον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Σιναίου, που σύμφωνα με τον αιγυπτιακό νόμο είναι και ο επίσημος διευθυντής του αμιγώς Ελληνικού Γυμνασίου – Λυκείου της Αμπετείου Σχολής Καΐρου, επεσήμανε το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων στη Χώρα του Νείλου, από το γεγονός ότι ελάχιστοι ήταν οι καθηγητές που εξέφρασαν φέτος το ενδιαφέρον τους για να έρθουν από τη νέα σχολική χρονιά να υπηρετήσουν τα ελληνικά σχολεία της Αιγύπτου.

Στην επιστολή του προς τον κ. Γαβρόγλου, ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός τονίζει τη σημασία της λειτουργίας της Αμπετείου Σχολής, που καλύπτει τις ανάγκες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ελληνικής παροικίας στο Κάιρο.

Και ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας να συναινέσουν στις προτάσεις της Συντονίστριας Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής, Μαριέττας Κουμαριανού, για άμεση αποστολή νέων εκπαιδευτικών που να καλύψουν τις ανάγκες των σχολείων, παρακαλώντας επίσης όπως δοθεί η «έγκριση για παράταση των όσων εκπαιδευτικών τυγχάνουν αποσπασμένοι με οργανική θέση στην Ελλάδα, προκειμένου αυτοί τουλάχιστον να συνεχίσουν το εκπαιδευτικό τους έργο έως ότου ενδεχομένως στο εγγύς, ελπίζουμε, μέλλον ευρεθούν και αποσταλούν επιπροσθέτως εκπαιδευτικοί».

Και ο Αρχιεπίσκοπος Σινά κ. Δαμιανός, ως ο επικεφαλής της ιστορικής Αμπετείου Σχολής Καΐρου, καταλήγει στην επιστολή προς τον κ. Γαβρόγλου, την οποία κοινοποιεί και στην υφυπουργό Παιδείας κα Μερόπη Τζούφη: «Σημειώνουμε ιδιαίτερα την ανάγκη, η απόφασή σας αυτή περί συνέχισης της απόσπασης των ήδη απεσπασμένων εκπαιδευτικών να εκδοθεί, ει δυνατόν, άμεσα πριν την 30ή Αυγούστου, προκειμένου να γνωρίζουν αν πρέπει να παρουσιαστούν την 1η Σεπτεμβρίου στις οργανικές τους θέσεις».

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (ΑΠΕ-ΜΠΕ) Sun, 19 Aug 2018 11:59:54 GMT http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/23428-arxiepiskopos-sina-na-paratathoun-oi-apospaseis-ton-ekpaideutikon-sta-ellinika-sxoleia-tis-aiguptou
Άγιος Νεομάρτυς Δημήτριος εκ Σαμαρίνης http://www.romfea.gr/pneumatika/23427-agios-neomartus-dimitrios-ek-samarinis agios dhmhtriosΤου Λάμπρου Κ. Σκόντζου Θεολόγου – Καθηγητού


Οι χιλιάδες Νεομάρτυρες στα μαύρα χρόνια της τουρκοκρατίας υπήρξαν ταυτόχρονα και Εθνομάρτυρες, διότι για τον Έλληνα Ορθόδοξο, πίστη και Πατρίδα δεν χωρίζονται. Μαρτύρησαν, για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία. Ένας από τους ηρωικότερους Νεομάρτυρες και Εθνομάρτυρες υπήρξε και ο άγιος Νεομάρτυρας Δημήτριος από τη Σαμαρίνα.

Γεννήθηκε περί τα τέλη του 18ου αιώνα στα ορεινά χωριά της Σαμαρίνας, των Γρεβενών, όπου η δουλεία των τυράννων Οθωμανών ήταν κάπως περιορισμένη, λόγω του απρόσιτου των εδαφών. Γι’ αυτό και στα μέρη εκείνα είχε αναπτυχθεί ιδιαίτερα η ιδέα της επανάστασης και της απελευθέρωσης από την απάνθρωπη τουρκική δουλεία και είχαν αναπτυχθεί επαναστατικές κινήσεις. 

Δεν γνωρίζουμε πολλά για την καταγωγή του και την παιδική του ηλικία. Ό, τι γνωρίζουμε το οφείλουμε στον Γάλλο πρόξενο στα Ιωάννινα, περιηγητή και φιλέλληνα François Pouqueville (Πουκεβίλ), ο οποίος είχε γνωρίσει το Δημήτριο στη Σαμαρίνα και έζησε τους κατοπινούς βασανισμούς του και τον μαρτυρικό του θάνατο.

Εικάζουμε να γεννήθηκε και να ανατράφηκε από ευσεβείς γονείς, οι οποίοι του ενέπνευσαν την πίστη στο Χριστό, ως το μόνο σωτήρα και λυτρωτή του κόσμου. Φαίνεται πως του ενέπνευσαν επίσης και καλλιέργησαν στην ψυχή του την υπέρτατη ιδέα της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την οποία καταπατούσαν βάναυσα οι αλλόθρησκοι και βάρβαροι τύραννοι.

Από μικρό παιδί θαύμαζε τους μοναχούς και είχε τον πόθο να ακολουθήσει τον μοναχικό βίο. Μεγάλη επίδραση είχε σ’ αυτόν ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός (1714-1779), ο οποίος είχε περιοδεύσει πολλές φορές στα χωριά της Σαμαρίνας. Μάλιστα ο Δημήτριος τον ακολουθούσε και έγινε μαθητής του. Έτσι όταν ενηλικιώθηκε πήρε την απόφαση να γίνει μοναχός. Εκάρη στην παλαιά Ιερά Μονή της Αγίας Παρασκευής Σαμαρίνας, η οποία λειτούργησε ως το1921. 

Την εποχή που ο Δημήτριος μόναζε στη Μονή της μετανοίας του, στα γύρω ψηλά και δυσπρόσιτα βουνά είχαν αναπτυχθεί σημαντικά τάγματα αρματολών και κλεφτών, τα οποία πολεμούσαν και κατάφερναν καίρια πλήγματα στους τούρκους.

Ο Δημήτριος, αν και μοναχός, συντάχτηκε μαζί τους, συμμετέχοντας στις επιχειρήσεις εναντίον των τυράννων και τους βοηθώντας τους ποικιλότροπα. Ας μη λησμονούμε πως τα μοναστήρια μας στους δύσκολους χρόνους της δουλείας ήταν εστίες, όπου εύρισκαν καταφύγιο οι κατατρεγμένοι Έλληνες και τροφοδοτούνταν οι επαναστάσεις. 

Στα 1808 ο διαβόητος για την σκληρότητά του Αλή Πασάς των Ιωαννίνων, στη δικαιοδοσία του οποίου ήταν και η περιοχή της Σαμαρίνας, κατέπνιξε την αποτυχημένη επανάσταση του ηρωικού κληρικού Ευθυμίου Βλαχάβα (Παπαβλαχάβα) στη Θεσσαλία και είχε ενσπείρει το φόβο και την τρομοκρατία στους υπόδουλους ραγιάδες. Μετά από αυτό ο Δημήτριος πήρε την απόφαση να μιμηθεί τον δάσκαλό του άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, να βγει από το μοναστήρι, να κηρύξει το λόγο του Θεού και να στηρίξει τους φοβισμένους Έλληνες.

Γύριζε λοιπόν στα χωριά και κήρυττε με πάθος την ορθόδοξη πίστη. Επικεντρωνόταν του κήρυγμά του στη Βασιλεία του Θεού, θέλοντας έτσι να εμψυχώσει τους υπόδουλους ραγιάδες, δίνοντας τους την ελπίδα της μελλοντικής απελευθέρωσης από τα δεινά αυτής της ζωής. Με το κήρυγμά του αυτό άφηνε υπονοούμενα για την μελλοντική απελευθέρωσή τους από τους δυνάστες Οθωμανούς. Αλλά όμως δεν άργησε να γίνει γνωστή η δράση του μοναχού Δημητρίου.

Κάποιοι, νόμισαν πως, όταν εκείνος μιλούσε για Βασιλεία του Θεού, εννοούσε μια εγκοσμίου τύπου θεοκρατία. Γι’ αυτό πήγαν στον Αλή Πασά και τον συκοφάντησαν ότι ξεσηκώνει τους Έλληνες για επανάσταση. Έτσι έστειλαν απόσπασμα, τον συνέλαβαν και τον έστειλαν στα Ιωάννινα. 

Τον παρουσίασαν στον θηριώδη Αλή, ο οποίος τον ανέκρινε προσωπικά, ζητώντας του να του αποκαλύψει τους συνεργάτες του επαναστάτες. Να του αποκαλύψει τους αρχιερείς και τους ιερείς της περιοχής, οι οποίοι υποτίθεται ότι υποστήριζαν τον Παπαβλαχάβα και τις επαναστατικές κινήσεις.

Του ζητούσε επίσης να του γνωρίσει τις διασυνδέσεις του επαναστατικού κινήματος του Παπαβλαχάβα με τη Ρωσία. Ο Δημήτριος αρνήθηκε να απαντήσει, επικαλούμενος συνεχώς το όνομα του Χριστού, τον Οποίο παρακαλούσε να τον βοηθήσει στη δύσκολη αυτή περίσταση. Να αντέξει τα μαρτύρια και τους πόνους που θα ακολουθούσαν. 

Τον διέταξε ο τύραννος να αφαιρέσει την εικόνα της Παναγίας που φορούσε στο στήθος του, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Τότε εκείνος έγινε έξαλλος από το θυμό του και τον παρέδωσε στους δημίους για να υποστεί τους πιο φρικτούς βασανισμούς, ελπίζοντας ότι με τους αβάστακτους πόνους θα έκαμπτε το φρόνημα του Μάρτυρα. Μάλιστα του είπε: «Να δούμε τώρα θα σε σώσει η Παναγία σου»! 

Του αφαίρεσαν την εικόνα από το στήθος και τον έφτυσαν στο πρόσωπο. Αφού τον ξυλοκόπησαν, έσκισαν καλάμια και έκαμαν ακίδες, τις οποίες έμπηξαν σε στα νύχια των χεριών και των ποδιών του. Μετά πήραν μια σιδερένια μέγγενη και του έσφιγγαν το κεφάλι.

Εκείνος υπέμεινε με πρωτοφανή ηρωισμό και καρτερία τα βασανιστήρια, χωρίς να βογκάει, παρά μόνο να ψελλίζει το όνομα του Χριστού και της Παναγίας. Τότε, κατά τρόπο ανεξήγητο έσπασε η μέγγενη! Μετά τον έριξαν στη φυλακή. 

Την επομένη άναψαν φωτιά και τον κρέμασαν ανάποδα καίγοντάς του τα μαλλιά, τα γένια και το δέρμα του κεφαλιού του. Αλλά επειδή δεν ήθελαν να πεθάνει γρήγορα, για να απολαύσουν περισσότερα βασανιστήριά του και ελπίζοντας ότι θα μιλούσε για τους υποτιθέμενους συνεργάτες του, τον ξάπλωσαν στο χώμα, έβαλαν μια σανίδα στο στήθος του και άρχισαν να χοροπηδούν επάνω, σπάζοντάς του τα κόκκαλα.

Βλέποντας οι δήμιοι ότι ακόμα αντέχει, πήγαν στον Αλή Πασά, να πάρουν εντολή πως θα τον ξεκάμουν. Εκείνος μηχανεύτηκε άλλο τρόπο να πεθάνει αργά και βασανιστικά. Να τον δέσουν σε έναν στύλο και να τον κτίσουν μέσα σε τοίχο, αφήνοντας μόνο το κεφάλι έξω, για να παραταθεί το μαρτύριό του. Μάλιστα του έδιναν ελάχιστη τροφή για να παρατείνεται η ζωή του και μαζί το αφόρητο μαρτύριό του. Ο Μάρτυρας άντεξε δέκα ημέρες, χωρίς να βγάλει κραυγή πόνου, προσευχόμενος στο Θεό να αντέξει ως το τέλος.

Τη δέκατη μέρα παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο. Τα τελευταία του λόγια ήταν: «Επίστρεψον, ψυχή μου, εις την ανάπαυσίν σου, ότι ο Κύριος ευηργέτησέ σε»! Ήταν 18 Αυγούστου 1808. 

Αλλά όμως ένας μουσουλμάνος, βλέποντας τον ηρωισμό και τη γενναιότητα του Δημητρίου, πίστεψε στο Χριστό και βαπτίστηκε, παίρνοντας το όνομα Γεώργιος. Για να αποφύγει την μήνη των τούρκων, κατέφυγε στο Αγρίνιο. Αλλά άνθρωποι του Αλή Πασά τον εντόπισαν, τον συνέλαβαν, τον υπέβαλαν σε βασανιστήρια και χωρίς να δειλιάσει και να αρνηθεί το Χριστό, αξιώθηκε και εκείνος του μαρτυρικού θανάτου.

Μάλιστα όπως μαρτυρεί ο Πουκεβίλ ήταν τόσο φρικτά τα βασανιστήρια, που δεν μπόρεσε να τα περιγράψει! Ο Νεομάρτυς Γεώργιος είναι ένας από τους πολλούς Νεομάρτυρες που έχουν τον χαρακτηρισμό «εξ Αγαρηνών»! 

Η μνήμη του Νεομάρτυρα Δημητρίου εορτάζεται στις 18 Αυγούστου. Ο μεγάλος εθνικός μας ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης αφιέρωσε στον ηρωικό π. Ευθύμιο Βλαχάβα και στον Νεομάρτυρα Δημήτριο το περίφημο επικό ποίημα: «Τα μνημόσυνα».

Ο δε Πουκεβίλ σημείωσε τα εξής για τον μαρτυρικό θάνατο του Νεομάρτυρα Δημητρίου: «Το μαρτύριο και η επανάσταση του Βλαχάβα προετοίμαζαν τον θρίαμβο ενός ασθενικού θνητού, που είχε ως μόνα όπλα την προσευχή και την πραότητα.

Ενός από τους λειτουργούς του Χριστού που έχουν προορισμό να στηρίζουν τους δειλούς στις τρικυμίες του κόσμου και των οποίων το αίμα ανακατεμένο με το αίμα του πολεμιστή ξανάφερε με το μαρτύριο την τιμή του χριστιανικού ονόματος στην πρώτη αίγλη. Ο μοναχός Δημήτριος από τη Σαμαρίνα».

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Sat, 18 Aug 2018 10:51:44 GMT http://www.romfea.gr/pneumatika/23427-agios-neomartus-dimitrios-ek-samarinis
Πορεία αγάπης του Πατριάρχου Αλεξανδρείας στην Κένυα http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/23426-poreia-agapis-tou-patriarxou-alejandreias-stin-kenua papas kenia 20

Τα ξημερώματα της Παρασκευής 17ης Μαΐου ε.έ., αφίχθη στην Κένυα η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Αθηνόδωρο Παπαευριπιάδη, Έξαρχο του Πατριαρχείου στην Κύπρο, προκειμένου να πραγματοποιήσει Ποιμαντική ιεραποστολική επίσκεψη στις Επαρχίες του Θρόνου του Αγίου Μάρκου, στη χώρα της Κένυας.

Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν στο διεθνή αερολιμένα της Ναϊρόμπι‚ οι Σεβ. Μητροπολίτες Ναϊρόμπις κ. Μακάριος και Μουάνζας κ. Ιερώνυμος, οι Θεοφ. Επίσκοποι Νιέρι και Όρους Κένυας κ. Νεόφυτος και Κισούμου και Δυτικής Κένυας κ. Αθανάσιος‚ ο Εξοχ. Πρέσβης της Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Μοάτσος, ο Επιτετραμμένος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Κένυα, πλήθος κληρικών και άλλοι επίσημοι.

Την ίδια ημέρα‚ μετά από ολιγόωρη ανάπαυση‚ ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος‚ με την παρουσία των ανωτέρω Αρχιερέων και της Συνοδείας του, επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου, στην περιοχή Kagira, όπου χτίσθηκε από τον αείμνηστο Ιεραπόστολο Χρυσόστομο Παπασαραντόπουλο και στην περιοχή του οποίου ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄, είχε τελέσει ομαδικές βαπτίσεις πέντε χιλιάδων νεοφώτιστων.

Εκεί τελέσθηκε σύντομη Δοξολογία και, στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του τετραήμερου Συνεδρίου της Ένωσης Ορθοδόξων Μητέρων, της Ιεράς Μητροπόλεως Ναϊρόμπι, στο οποίο συμμετέχουν ως μέλη εκατοντάδες Ορθόδοξες μητέρες, που τον υποδέχθηκαν με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Στον χαιρετισμό του προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη κ. Θεόδωρο, ο οικείος Μητροπολίτης Ναϊρόμπι κ. Μακάριος, τον ευχαρίστησε εκ μέρους του Ιερού Κλήρου και των Ορθοδόξων πιστών, τόσο για την επίσκεψη στην Κένυα, όσο και για την τιμητική παρουσία του, για πρώτη φορά, στις εργασίες της Ένωσης Ορθοδόξων Μητέρων.

Ο Πατριάρχης, απευθυνόμενος προς το Σεβασμιώτατο, τον ευχαρίστησε για την υποδοχή, ενώ προς τις Μητέρες απεύθυνε λόγια αγάπης και ευγνωμοσύνης του Αλεξανδρινού Θρόνου, για το σπουδαίο έργο της θυσιαστικής διαπαιδαγώγησης εν Χριστώ, των ορθοδόξων παιδιών τους.

Αργά το απόγευμα, ο Μακαριώτατος έφτασε με τη Συνοδεία του στους χώρους της Πατριαρχικής
Σχολής, όπου τον υποδέχθηκαν θερμά το σύνολο των ιεροσπουδαστών.

Αμέσως κατευθύνθηκαν με πομπή προς τον Ιερό Ναό Αγίου Μακαρίου, όπου τελέσθηκε Δοξολογία και οι ιεροσπουδαστές έψαλλαν στην ελληνική γλώσσα τη φήμη του.

Ακολούθησε σύσκεψη υπό την προεδρία του Πατριάρχου και με τη συμμετοχή των Σεβ. Μητροπολιτών, Ναϊρόμπι κ. Μακαρίου και Μουάνζας κ. Ιερωνύμου, των Θεοφ. Επίσκοπων, Νιέρι και Όρους Κένυας κ. Νεοφύτου και Κισούμου και Δυτικής Κένυας κ. Αθανασίου‚ καθώς και του Εξάρχου του Πατριαρχείου στην Κύπρο, Αρχιμ. π. Αθηνοδώρου, στην οποία έγινε εκτενής συζήτηση και υπήρξε συνεργασία, για την αποτελεσματικότερη πρόοδο της Ορθοδοξίας και του ιεραποστολικού έργου, στις Τοπικές Εκκλησίες της Κένυας.

Ο Μακαριώτατος χάραξε τις κατευθυντήριες γραμμές του ιεραποστολικού έργου, δίδοντας τις απαραίτητες οδηγίες του, από την πολυετή εμπειρία του στην ιεραποστολή, για τον αποτελεσματικότερο και συστηματικότερο προγραμματισμό της.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, κατέληξαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Μακαρίου, όπου προεξάρχοντος του Μακ. Πατριάρχου, τελέσθηκε ο Αναστάσιμος Μέγας Εσπερινός, στον οποίο έψαλλαν μελωδικότατα οι ιεροσπουδαστές της Σχολής.

Ακολούθως, παρετέθη δείπνο στους χώρους της Σχολής, το οποίο ευλόγησε ο Πατριάρχης.

papas kenia 1

papas kenia 1

papas kenia 1

papas kenia 1

papas kenia 1

papas kenia 1

papas kenia 1

papas kenia 1

papas kenia 1

papas kenia 1

papas kenia 1

papas kenia 1

papas kenia 1

papas kenia 1

papas kenia 1

papas kenia 1

papas kenia 1

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) Fri, 17 Aug 2018 23:34:14 GMT http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/23426-poreia-agapis-tou-patriarxou-alejandreias-stin-kenua
Ανάμνηση θαύματος Αγίου Βλασίου στην Ι.Μ. Ναυπάκτου (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23425-anamnisi-thaumatos-agiou-blasiou-stin-im-naupaktou-foto agiou blasiou 1

Τήν Παρασκευή 17 Αὐγούστου ἐ.ἔ. ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱερόθεος λειτούργησε στόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό τοῦ Ἁγίου Βλασίου, γιά τήν ἀνάμνηση τοῦ θαύματος τοῦ Ἁγίου Βλασίου πού ἔσωσε κατά τήν Τουρκοκρατία τό ὁμώνυμό του χωριό ἀπό τήν καταστροφή.

Στήν θεία Λειτουργία συμμετεῖχαν τό σύνολο σχεδόν τῶν Ἱερέων Ἐφημερίων τῆς Ἀρχιερατικῆς Περιφέρειας τοῦ Ἁγίου Βλασίου, ὁ Πρωτοσύγκελλος τῆς Μητροπόλεως π. Καλλίνικος, ὁ Διάκονος Παΐσιος καί ὁ Ἀρχιερατικός Ἐπίτροπος τῆς περιφέρειας π. Παναγιώτης Σαβελώνας.

Ἔψαλαν, ἐκτός ἀπό τούς τοπικούς Ἱεροψάλτες, καί κατασκηνωτές τῆς Κατασκηνώσεως τῆς Χριστιανικῆς Ἑνώσεως Ἀγρινίου, ἐνῶ ὁ ἐκκλησιασμός ἦταν πάνδημος.

Ὁ Σεβασμιώτατος στό κήρυγμά του ἀναφέρθηκε στήν προσπάθεια τῶν Τούρκων νά κάψουν τό χωριό καί τήν ἐμφάνιση τοῦ ἁγίου Βλασίου πού ἀποκάλυψε τό γεγονός καί σώθηκαν οἱ ἄνθρωποι.

Ὁ Σεβασμιώτατος ἔλαβε ἀφορμή ἀπό τό θαῦμα αὐτό καί ἀνέλυσε ποιός εἶναι αἴτιος τοῦ κακοῦ, πῶς ὁ Θεός ἐπεμβαίνει θαυματουργικά. Στήν συνέχεια ἀναφέρθηκε στούς πειρασμούς πού ἔχουμε στήν ζωή μας καί πῶς τούς ἀντιμετωπίζουμε.

Μετά τήν θεία Λειτουργία ὁ Σεβασμιώτατος συζήτησε μέ τούς Ἱερεῖς τῆς περιοχῆς θέματα τοῦ ἐνδιαφέροντός τους.

Ἔπειτα, ὁ Σεβασμιώτατος κ. Ἱερόθεος, ἀφοῦ εὐχήθηκε στήν πρεσβυτέρα τοῦ ἀειμνήστου π. Κωνσταντίνου Μάλαινου, ἐπισκέφθηκε τήν Κατασκήνωση τῆς Χριστιανικῆς Ἑνώσεως Ἀγρινίου, στήν ὁποία καί ὁ ἴδιος ἦταν κατασκηνωτής στά γυμνασιακά του χρόνια.

Ἐκεῖ ξεναγήθηκε ἀπό τόν ὑπεύθυνο Ἱερέα Ἀρχιμ. π. Λαυρέντιο, τόν ἀρχηγό καί τά στελέχη στίς νέες ἐγκαταστάσεις τῆς Κατασκηνώσεως, καί παρακάθισε στό γεῦμα, ἀπευθύνοντας λόγο πρός τούς Κατασκηνωτές, μαθητές Γυμνασίου καί Λυκείου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Ναυπάκτου) Fri, 17 Aug 2018 18:02:55 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23425-anamnisi-thaumatos-agiou-blasiou-stin-im-naupaktou-foto
4η Επέτειος Ενθρονίσεως Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονουφρίου (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-mosxas/23424-4i-epeteios-enthroniseos-mitropoliti-kiebou-kai-pasis-oukranias-onoufriou-foto oukranias onoufrios 41

Για την Romfea.gr | Αθανάσιος Θανόπουλος


Παρουσία πλήθους πιστών εορτάστηκε σήμερα, Παρασκευή 17 Αυγούστου η 4η επέτειος ενθρονίσεως του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονουφρίου στο Καθολικό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Λαύρα των Σπηλαίων.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Κιέβου κ. Ονούφριος και συλλειτούργησαν Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Να αναφερθεί ότι κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Κιέβου κ. Ονούφριος ανύψωσε τους Αρχιεπισκόπους, Μπάλτας και Ανάνιεβσκ Αλέξιο, Ουμάν και Ζβενίγοροντ Παντελεήμων και Σούμυ και Αχτίρκα Ευλόγιο σε Μητροπολίτες.

Επίσης ο κ. Ονούφριος ανύψωσε του Επισκόπους, Μπερντιάνσκ και Πριμόρσκ Εφραίμ, Μποροντιάνκας Βαρσονόφιο και Φάστοβ Δαμιανό σε Αρχιεπισκόπους.

Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Κιέβου προσευχήθηκε για την ειρήνη στην Ουκρανία.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Μπορισπόλ κ. Αντώνιος διάβασε το συγχαρητήριο μήνυμα του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου προς τον Μητροπολίτη Κιέβου.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Οδησσού και Ισμαήλ κ. Αγαθάγγελος εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου, του κλήρου και του ποιμνίου συνεχάρη τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ουκρανίας για την 4η επέτειο ενθρονίσεώς του.

Τέλος ο Μητροπολίτης Κιέβου κ. Ονούφριος ευχαρίστησε του Ιεράρχες που συλλειτούργησαν σήμερα μαζί του και για τις ευχές τους, ενώ στην ομιλία του αναφέρθηκε στον ρόλο της Εκκλησίας και ευχαρίστησε τους πιστούς που τον στηρίζουν με τις προσευχές τους.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Tue, 21 Aug 2018 21:17:39 GMT http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-mosxas/23424-4i-epeteios-enthroniseos-mitropoliti-kiebou-kai-pasis-oukranias-onoufriou-foto
Η Κοίμηση της Θεοτόκου στο Μασταμπά Ηρακλείου (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/23423-i-koimisi-tis-theotokou-sto-mastampa-irakleiou-foto mastampas 3

Του Εμμανουήλ Μπορμπουδάκη


Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Κοίμησις της Θεοτόκου στον φερώνυμο Ιερό Ναό στο προάστειο Μασταμπά της πόλεως του Ηρακλείου προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, πλαισιουμένου από τους Εφημερίους του Ιερού Ναού.

Τους ύμνους απέδωσε η Βυζαντινή Χορωδία του Ιερού Ναού υπό την διεύθυνση του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μ.Χ.Ε.κ. Αντωνίου Πλαΐτη.

Τον θείο λόγο κύρηξε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος. Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση των πιστών.

mastampas 1

mastampas 1

mastampas 1

mastampas 1

mastampas 1

mastampas 1

mastampas 1

mastampas 1

mastampas 1

mastampas 1

mastampas 1

mastampas 1

mastampas 1

mastampas 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Fri, 17 Aug 2018 15:32:49 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/23423-i-koimisi-tis-theotokou-sto-mastampa-irakleiou-foto
Το «Πάσχα του καλοκαιριού» στην ορεινή Σαμαρίνα (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/diafora/23421-to-pasxa-tou-kalokairiou-stin-oreini-samarina-foto samarina 6

Του Κωνσταντίνου Κυπριζλή


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη εορτάζεται κατά τον τριήμερο εορτασμό η Κοίμηση της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς (Κοίμησης της Θεοτόκου) της ορεινής Σαμαρίνας του Ν. Γρεβενών.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μεγάλος Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας ενώ ανήμερα της εορτής Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέσθηκε Μέγας Εσπερινός και στη συνέχεια χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαβίδ τελέσθηκε η λιτανεία της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας γύρω από τον Ιερό Ναό με τη συγκινητική παρουσία εκατοντάδων πιστών αλλά και επισκεπτών του χωρού την οποία συνόδευαν νέοι του χωριού με παραδοσιακές φορεσιές.

Το πρωί της 16ης Αυγούστου τελέσθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά Θείου Κηρύγματος ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαβίδ με τη συμμετοχή πληθώρας ιερέων από την περιοχή των Γρεβενών.

Στη συνέχεια στο προαύλιο του ναού τελέσθηκε το τοπικό παραδοσιακό έθιμο του "Τσιάτσιου", η παράδοση του οποίου θέλει τον Μητροπολίτη να ξεκινά τον χορό και να ακολουθούν οι Σαμαριναίοι και Σαμαριναίες με παραδοσιακές φορεσιές.

samarina 1

samarina 1

samarina 1

samarina 1

samarina 1

samarina 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Fri, 17 Aug 2018 11:30:38 GMT http://www.romfea.gr/diafora/23421-to-pasxa-tou-kalokairiou-stin-oreini-samarina-foto
Δεν θα εορτάσει και φέτος τα ονομαστήριά του ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/23420-den-tha-eortasei-kai-fetos-ta-onomastiria-tou-o-arxiepiskopos-kritis kritis eirinaios

ROMFEA.GR | Δεν θα εορτάσει και φέτος τα ονομαστήριά του και δεν θα δεχθεί ευχές ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Ο Σεβασμιώτατος θα τελέσει μόνο την Θεία Λειτουργία την Πέμπτη 23 Αυγούστου στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά Ηρακλείου και δεν θα δεχθεί ευχές και επισκέψεις συμμεριζόμενος τις πολλές δυσκολίες των ανθρώπων, οι οποίοι υποφέρουν σήμερα.

Διαβάστε παρακάτω την σχετική ανακοίνωση:

«Ἀνακοινώνεται, ὅτι ὁ Σεβασμιώτατος Ἀρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Εἰρηναῖος δέν θά ἑορτάσει καί ἐφέτος τά ὀνομαστήριά του καί δέν θά δεχθεῖ εὐχές καί ἐπισκέψεις στήν Ἱερά Ἀρχιεπισκοπή Κρήτης, συμμεριζόμενος τίς πολλές δυσκολίες τῶν ἀνθρώπων μας, οἱ ὁποῖοι ὑποφέρουν πολύ σήμερα.

Ὁ Σεβασμιώτατος θά τελέσει μόνον τήν Θεία Λειτουργία τήν Πέμπτη, 23 Αὐγούστου 2018, στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό τοῦ Ἁγίου Μηνᾶ Ἡρακλείου.»

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Fri, 17 Aug 2018 10:41:38 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/23420-den-tha-eortasei-kai-fetos-ta-onomastiria-tou-o-arxiepiskopos-kritis
Ο Επιτάφιος Της Παναγίας στην Ι.Μ. Σιδηροκάστρου (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23419-o-epitafios-tis-panagias-stin-im-sidirokastrou-foto epitafios panagias 7

Πλήθος πιστών στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας Σιδηροκάστρου όπου τελέστηκε η Ακολουθία του Επιταφίου της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Όλοι μαζί Κληρικοί και λαϊκοί έψαλλαν τα εγκώμια της Παναγίας και συμμετείχαν στην Μεγάλη Ιερά Λιτανεία του Επιταφίου παρακαλώντας Την Παναγία Δέσποινα να λυτρώσει τον κόσμο από κάθε συμφορά και να πρεσβεύει στον Σωτήρα και Λυτρωτή Υιόν της και Θεό μας να λάβουν όλοι οι άνθρωποι την Βασιλεία των Ουρανών.

Ο προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. Προκόπιος ευχαρίστησε τόσο τον Δήμαρχο της περιοχής καθώς και τους Ιερείς, τον Στρατό, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, την Φιλαρμονική του Δήμου Σιντικής και τον λαό του Θεού που όλοι προσκυνητές τίμησαν το Πανσεβάσμιο Πρόσωπο Της Μητέρας μας Παναγίας.

epitafios panagias 1

epitafios panagias 1

epitafios panagias 1

epitafios panagias 1

epitafios panagias 1

epitafios panagias 1

epitafios panagias 1

epitafios panagias 1

epitafios panagias 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Fri, 17 Aug 2018 10:24:09 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23419-o-epitafios-tis-panagias-stin-im-sidirokastrou-foto
Λάμπρος εορτασμός του Αγίου Γερασίμου στην Κεφαλονιά (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23415-lampros-eortasmos-tou-agiou-gerasimou-stin-kefalonia-foto kefalonia 36

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε και φέτος η μνήμη του Οσίου Γερασίμου του νέου ασκητού στην ομώνυμη Ιερά Μονή στα Ομαλά της Κεφαλονιάς το διήμερο 15 και 16 Αυγούστου.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος, ο οποίος κήρυξε και το Θείο Λόγο, συγχοροστατούντων του Μητροπολίτου Νικαίας κ. Αλεξίου, του Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου και του Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου.

Την κυριώνυμο ημέρα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου, προεξήρχε της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Στη συνέχεια λιτανεύθηκε το Ιερό Σκήνωμα του Αγίου Γερασίμου έως τον Πλάτανο που είχε φυτέψει ο ίδιος ό Άγιος, όπου τελέσθηκε Δέηση, ενώ ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Δημήτριος απηύθυνε θερμό χαιρετισμό και εγκάρδιους πατρικούς λόγους, προς όλους τους παρευρισκομένους.

Ακολούθως ο Μητροπολίτης Νικαίας τέλεσε Τρισάγιο στους αοιδίμους Μητροπολίτες Κεφαλληνίας Σπυρίδωνα και Γεράσιμο.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΝΙΚΑΙΑΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Thu, 16 Aug 2018 18:38:53 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23415-lampros-eortasmos-tou-agiou-gerasimou-stin-kefalonia-foto
Καστορίας: ''Η Παναγία έσωσε ανά τους αιώνες την Πατρίδα μας'' (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23414-kastorias-i-panagia-esose-ana-tous-aiones-tin-patrida-mas-foto panagia porfira

Ο Μεθέορτος Εσπερινός της θεομητορικής εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου τελέσθηκε το απόγευμα του Δεκαπενταυγούστου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Αμέσως μετά, αναβίωσε το έθιμο των Καστοριανών, όπου λιτανεύεται η θαυματουργή Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Πορφύρας, και με το καραβάκι φτάνει στην Παναγία την Μαυριώτισσα.

Κλήρος και λαός ψάλλουν τα Εγκώμια και η εικόνα παραμένει εκεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου, για να επιστρέψει και να ενθρονιστεί και πάλι στον Μητροπολιτικό Ναό.

Ο Επίσκοπος, ο κλήρος, ο Σύλλογος «Αθανάσιος Χριστόπουλος» με τις παραδοσιακές στολές, οι άρχοντες του τόπου και ο λαός του Θεού, συνόδευσαν την Εικόνα της Παναγίας και εν πλω έφτασαν στο ιστορικότερο Μοναστήρι της Καστοριάς, για εναποθέσει ο καθένας τα αιτήματα της καρδίας του και να ζητήσει από την Μητέρα του Κυρίου μας την προστασία και τη μεσιτεία της.

Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του αναφέρθηκε στην Υπέρμαχο Στρατηγό του Γένους των Ελλήνων και τόνισε πως καθημερινά θα πρέπει να υμνολογούμε και να ευχαριστούμε την Παναγία μας, γιατί αυτή έσωσε ανά τους αιώνες την Πατρίδα μας και είναι αυτή που θα την σώσει και σήμερα.

Και το σημαντικότερο που μας ζητάει η Παναγία είναι ένα και μόνο. «Βάλτε στη ζωή σας τον Υιό μου, τον Ιησού Χριστό. Μόνο ο Χριστός θα σας σώσει και θα σας χαρίσει την σωτηρία».

Και ευχήθηκε στον καθένα να τον σκεπάζει η Παναγία μα τον μανδύα της και να οδηγεί τα βήματά μας στον Υιό της, στον Θεό μας Ιησού Χριστό.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Καστορίας) Thu, 16 Aug 2018 18:10:03 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23414-kastorias-i-panagia-esose-ana-tous-aiones-tin-patrida-mas-foto
Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με την Περιφερειάρχη Αττικής http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/23413-sunantisi-arxiepiskopou-ieronumou-me-tin-perifereiarxi-attikis ieron dourou

Πλαίσιο κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών για την ουσιαστική στήριξη και ανακούφιση των πυροπαθών της Ανατολικής Αττικής, δρομολογούν η Εκκλησία της Ελλάδος και η Περιφέρεια Αττικής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, συζήτησαν το μωσαϊκό των επόμενων βημάτων, με κοινές αναφορές και στοχεύσεις, σε συνάντηση που είχαν, παρουσία και του Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα, Χρήστου Καπάταη, και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.

Στην ατζέντα της συνάντησης, αφού προηγήθηκε μία αποτίμηση της καταστάσεως και των αναγκών στις πληγείσες περιοχές, συζητήθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας και κοινής δράσης, στη βάση της λειτουργίας του Κέντρου Logistics, έτσι ώστε αυτό να καταστεί εφαλτήριο για ευρύτερες κοινές πρωτοβουλίες.

Ο Αρχιεπίσκοπος και η Περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισαν τη σταθερή βούληση και αποφασιστικότητά τους για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών, στην κατεύθυνση της ουσιαστικής αντιμετώπισης, τόσο των άμεσων, όσο και κυρίως των μακροπρόθεσμων αναγκών των πυροπαθών στην προοπτική μιας ουσιαστικής και δυναμικής παρέμβασης με σχέδιο και δράσεις στοχευμένες, υλοποιήσιμες και με άμεσο θετικό αποτέλεσμα.

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (ΑΠΕ-ΜΠΕ) Thu, 16 Aug 2018 13:29:42 GMT http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/23413-sunantisi-arxiepiskopou-ieronumou-me-tin-perifereiarxi-attikis
Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Καλαμαριά (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23412-eorti-tis-koimiseos-tis-theotokou-stin-kalamaria-foto kalamaria 8

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Κυριακή 12 Αυγούστου το πρωί με τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου.

Την παραμονή της εορτής το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στους δρόμους του Φοίνικα με τη συμμετοχή της μπάντας του Δήμου Καλαμαριάς. Στη συνέχεια τελέστηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βρυούλων κ. Παντελεήμονος.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής τελέστηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία υπό του Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Βασιλείου Πολίτη, ενώ την ίδια ημέρα το απόγευμα τελέστηκε ο μεθέορτος Εσπερινός και οι Χαιρετισμοί στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Την όλη επιμέλεια της πανηγύρεως είχε ο προϊστάμενος του Ναού πρωτοπ. π. Κύρος Τσιώνης.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Thu, 16 Aug 2018 13:24:11 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23412-eorti-tis-koimiseos-tis-theotokou-stin-kalamaria-foto
Ταμασού: ''Να λάμψει και στο νησί μας ο πολυπόθητος ήλιος της ειρήνης'' (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/23411-tamasou-na-lampsei-kai-sto-nisi-mas-o-polupothitos-ilios-tis-eirinis-foto kikkou panagia 6

Γράφει ο Λουκάς Α. Παναγιώτου


Mε την προσήκουσα μεγαλοπρέπεια, εορτάσθηκε στην Ιερά Μονή Κύκκου, η κορυφαία εορτή του Θεομητορικού κύκλου, η εορτή της Κοιμήσεως και η εις τους Ουρανούς Μετάσταση της Υπεραγίας Θεοτόκου. 

Για άλλη μια χρονιά, πλήθος πιστών και ευσεβών προσκυνητών, όλων των ηλικιών, συνέρρευσαν με πίστη, στις αυλές της Ελεούσας του Κύκκου, για να τιμήσουν το ιερό πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου, να ανάψουν ένα κερί, να ασπασθούν τη θαυματουργό Εικόνα Της και να καταθέσουν, με ευλάβεια και σεβασμό, τα τάματα και τα αιτήματά τους στην Χάρη Της.

Ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, το εσπέρας της 14ης Αυγούστου, τελέσθηκε προεξάρχοντος του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής, Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου και συγχοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐου.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Τετάρτη 15 Αυγούστου, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος χοροστάτησε στον Όρθρο και στη συνέχεια προεξήρχε της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, με συλλειτουργούς του τους Κυκκώτες Αρχιερείς, Πανιερωτάτους Μητροπολίτες Κυρηνείας κ. Χρυσόστομο και Ταμασού κ. Ησαΐα.

Στο κήρυγμά του, ο Μητροπολίτης Ταμασού, ωμίλησε καταλλήλως και αναφέρθηκε με λόγους επίκαιρους και διδακτικούς στη σημερινή εορτή και το πανσεβάσμιο πρόσωπο της Δέσποινας του κόσμου, αλλά και στους «δύσμοιρους καιρούς» που διερχόμεθα, τα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας, καθώς και στις μηχανορραφίες του «κοσμοκράτορα του κόσμου τούτου».

«Όλοι οι πονεμένοι άνθρωποι την Παναγία έχουμε ως ελπίδα και φάρμακο στα τραύματά μας. Σ’ αυτή καταφεύγουμε στις δύσκολες στιγμές μας ως άτομα, αλλά και ως έθνος, ζητώντας παρηγοριά και στήριξη», τόνισε.

«Έτσι και τώρα, σ’ αυτήν ας καταφύγουμε», υπογράμμισε, μεταξύ των άλλων ο Πανιερώτατος, για να μνησθεί «τον αφόρητο πόνο από την τελευταία τραγωδία που βρήκε την Ελλάδα μας, όπου δεκάδες συνανθρώπων μας κάηκαν ζωντανοί, ενώ εκατοντάδες έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους», αλλά και όλους όσους βρίσκονται εν ποικίλες ανάγκες, κινδύνους και δυσκολίες.

«Περαίνοντας τον λόγο μου», σημείωσε, «επιτρέψτε μου να προσθέσουμε στις προσευχές μας, για ακόμη μια φορά, τις δεήσεις και για τη μοιρασμένη και ταλαιπωρημένη Κύπρο μας. Να διευκρινισθεί επιτέλους η τύχη των αγνοουμένων μας και να παρηγορηθούν οι μανάδες αυτών και των νεκρών μας. Να ενισχυθούν οι ελπίδες των προσφύγων μας και να λάμψει και στο νησί μας ο πολυπόθητος ήλιος της ειρήνης, της ενότητος και της δικαιοσύνης».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΤΑΜΑΣΟΥ

kikkou panagia 1

kikkou panagia 1

kikkou panagia 1

kikkou panagia 1

kikkou panagia 1

kikkou panagia 1

kikkou panagia 1

kikkou panagia 1

kikkou panagia 1

kikkou panagia 1

kikkou panagia 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Fri, 17 Aug 2018 10:59:20 GMT http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/23411-tamasou-na-lampsei-kai-sto-nisi-mas-o-polupothitos-ilios-tis-eirinis-foto
Νέο Πρεσβύτερο χειροτόνησε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23410-neo-presbutero-xeirotonise-o-mitropolitis-lagkada-foto agios akakios 1

Η Μνήμη του εν Αγίοις ημών πατρός Ακακίου, Επισκόπου Λητής και Ρεντίνης εορτάστηκε με την πρέπουσα λαμπρότητα και με κάθε μεγαλοπρέπεια, κατά το διήμερο 15 και 16 του τρέχοντος μηνός Αυγούστου ε.έ., εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Επίκεντρο όλων των εκδηλώσεων ήταν ο ιστορικός Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου και των Αγίων Ακακίου και Δαμασκηνού του Στουδίτου Λητής, ο οποίος και είχε αποτελέσει έδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης.

Το εσπέρας της παραμονής της εορτής, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας, κατά την διάρκεια του οποίου, το πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Αναστάσιος Παρούτογλου, ο οποίος και επεσήμανε μεταξύ των άλλων ότι «ο Όσιος Ακάκιος υπήρξε μια προσωπικότητα που διακρίθηκε για τους Πνευματικού αγώνες και αποτελεί ένα συνεχές παράδειγμα για τους Πιστούς κάθε εποχής».

»Στην εποχή μας, που τα ιδανικά, οι ηθικές αξίες και οι αρετές καταπολεμούνται από κοσμικές και σκοτεινές δυνάμεις, το παράδειγμα του Αγίου Ακακίου προβάλλει σαν φωτεινός φάρος, που φωτίζει τις ψυχές εκείνες που ταλαιπωρούνται και τις καθοδηγεί στον ασφαλή λιμένα της σωτηρίας, που είναι ο Χριστός».

»Ο Όσιος Ακάκιος, ο οποίος εκλέησε τον θρόνο της παλαιφάτου Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης, αναδείχθηκε μία εξέχουσα εκκλησιαστική φυσιογνωμία. Θεωρείται ότι καλλιέργησε και δίδαξε το ασκητικό ιδεώδες και τη νοερά προσευχή στους υποτακτικούς του και απετέλεσε την συνέχιση πνευματικής περιόδου του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και του Αγίου Συμεών, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης».

»Σε μία εποχή όπου η Εκκλησία κατέστη πνευματική και συνεκτική σκέπη του υπόδουλου Ελληνισμού και συνέβαλλε καταλυτικά στην προαγωγή της παιδείας και την καλλιέργεια του εθνικού οράματος, ο Θεοφόρος Ακάκιος λάμπρυνε με την προσφορά του την Επισκοπή Λητής και Ρεντίνης».

»Οι μνήμες των Αγίων αποτελούν για κάθε Χριστιανό μία ευκαιρία επαλήθευσης και αναζωπύρωσης της Πίστεως μας, μία ευκαιρία για να δοξάσουμε τον Θεό και να ευχαριστήσουμε τους Αγίους που μας βοηθούν καθημερινά».

»Ολόκληρη η βιωτή του Αγίου Ακακίου είναι ένας σταθμός για όλους μας σήμερα. Η κουρασμένη από το βάρος της αμαρτίας εποχή μας ζητά κάπου να ακουμπήσει και να αναπαυθεί. Αναζητά, ελλείψη σωστών προτύπων, σωστά παραδείγματα, να δει το φως της αληθινής θεογνωσίας. Ο Βίος του Αγίου Ακακίου πρέπει να φωτίζει στις καρδιές μας και αν αποτελεί μίμηση στην Πίστη, στην Αγάπη, στην Ταπείνωση, στην Προσευχή και στην Υπομονή.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, ετελέσθη η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, τον οποίο και πλαισίωναν πολλοί Ιερείς και Διάκονοι της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε και η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Ιερολογιωτάτου Διακόνου π. Νικολάου Μακρή, εις τον οποίο και επίδωσε και το Οφίκκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου.

Ο νέος Πρωτοπρεσβύτερος της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως είναι Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., καθώς επίσης και βασικό στέλεχος των κατασκηνώσεων της Ιεράς μας Μητροπόλεως και του διδακτικού προσωπικού των μαθημάτων της ενισχυτικής διδασκαλίας που πραγματοποιούνται σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως.

Στην ομιλία του προς το παριστάμενο εκκλησίασμα μεταξύ των οποίων παρέστησαν, ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Σάββας Αναστασιάδης και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αγίου Ακακίου καθώς επίσης και στον Λόγο του επίσης Επισκόπου Λητής και Ρεντίνης, Δαμασκηνού του Στουδίτη επί τη μεγάλη Θεομητορική Εορτή της Κοιμήσεως και η εις τους Ουρανούς Μετάστασή της Υπεραγίας Θεοτόκου, ενώ καταλήγοντας προσφώνησε τον π. Νικόλαο, με Πατρικούς λόγους αγάπης επισημαίνοντας τον ότι, η Ιεροσύνη δεν μπορεί να ταυτιστεί με ενασχολήσεις που δεν έχουν σχέση με τον Ουράνιο Προορισμό. Εκείνο που θα πρέπει να σκεπάζει πάντα την καρδιά του, θα πρέπει να είναι ο Ένας και Αληθινός Κύριος, τηρώντας και υπηρετώντας την εντολή της Αγάπης Του, προς τον κάθε άνθρωπο, ενώ παράλληλα τον προέτρεψε να συνεχίζει με τον ίδιο ζήλο την διακονία του για την νεολαία της επαρχίας μας.

Μετά το πέρας της πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος μετέβη εις την περιοχή του Μελισσοχωρίου, όπου και ετέλεσε τα θυρανοίξια του Παρεκκλησίου της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το οποίο ευρίσκεται εντός του πολυχώρου κοινωνικών δραστηριοτήτων της ξενοδοχειακής μονάδος «Λέων», παρουσία της Διευθύνσεως και του προσωπικού αυτής.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Λαγκαδά) Thu, 16 Aug 2018 11:42:03 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23410-neo-presbutero-xeirotonise-o-mitropolitis-lagkada-foto
Κουρά Μοναχής από τον Μητροπολίτη Κατάγκας (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/23409-koura-monaxis-apo-ton-mitropoliti-katagkas-foto koura monaxis 15

Με σεμνότητα και ιεροπρέπεια ως πρέπει στην Μητέρα του Λυτρωτού και Θεού ημών εορτάσθηκε η αθάνατος Κοίμησης της Παναμώμου Μητρός του Θεού μετά τα προεόρτια της λιτάνευσης της αγίας Εικόνος Της.

Την Τρίτη το απόγευμα έγινε ο Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας τη συμμετοχή των ιερέων της πόλεως Κολουέζι και ανήμερα το πρωί ο Όρθρος και η θεία λειτουργία με ομιλία από τον Σεβ. Κατάγκας περί της αθανάτου Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας εγένετο ο Εσπερινός εις την Ιερά Μονή του Γυναικείου Μοναστηρίου του Αγίου Νεκταρίου, και στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτη Κατάγκας κ. Μελέτιος έκειρε την δόκιμη μοναχή Μελετία και ονόμασε αυτήν Θεοδούλη και της απηύθυνε λόγους οικοδομής της μοναχικής ζωής.

Ο Ναός ήτο κατάμεστος από νέο κόσμο, συγγενείς και γνωστοί της αδελφής, και εις το τέλος της ακολουθίας εις τον προαύλιο χώρο της Μονής προσφέρθηκαν κεράσματα και αναψυκτικά εις όλους ανεξαιρέτως.

Η αδελφή Θεοδούλη τυγχάνει κόρη ιερέως του π. Στεφάνου του αγιογράφου και απ' αυτόν μυήθηκε στη σεμνή ζωή της μοναχικής ζωής, η δε άλλη του κόρη είναι πρεσβυτέρα και διακρίνονται όλες για το ήθος τους.

koura monaxis 1

koura monaxis 1

koura monaxis 1

koura monaxis 1

koura monaxis 1

koura monaxis 1

koura monaxis 1

koura monaxis 1

koura monaxis 1

koura monaxis 1

koura monaxis 1

koura monaxis 1

koura monaxis 1

koura monaxis 1

koura monaxis 1

koura monaxis 1

koura monaxis 1

koura monaxis 1

koura monaxis 1

koura monaxis 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Thu, 16 Aug 2018 11:20:23 GMT http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/23409-koura-monaxis-apo-ton-mitropoliti-katagkas-foto