ROMFEA RSS FEED http://www.romfea.gr/ Mon, 24 Apr 2017 05:01:24 GMT FeedCreator 1.8.0-dev (info@mypapit.net) Ομάδα με πρόεδρο ιερέα κέρδισε την άνοδο (ΒΙΝΤΕΟ) http://www.romfea.gr/diafora/14491-omada-me-proedro-ierea-kerdise-tin-anodo-binteo papas proedros

Πέντε αγώνες πριν την λήξη του πρωταθλήματος

Δεν χρειάζεται να είσαι επιχειρηματίας για να έχεις ομάδα ποδοσφαίρου...

Η Ομάδα του παπα Παύλου, πρόεδρος του Αϊ-Γιώργη, κατέλαβε την 1η θέση, πέντε αγώνες πριν λήξει το πρωτάθλημα της Β1 Κατηγορίας και ανέβηκε στην Α΄ Κορινθίας.

{youtube}iJ7C5-kIL4c{/youtube}

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Protothema.gr) Sun, 23 Apr 2017 23:13:32 GMT http://www.romfea.gr/diafora/14491-omada-me-proedro-ierea-kerdise-tin-anodo-binteo
''Εν Εκκλησίαις ευλογείτε τον Θεόν'' http://www.romfea.gr/diafora/14490-en-ekklisiais-eulogeite-ton-theon 1803307bik

Εδώ και ενάμιση χρόνο το Βικαριάτο των Παλαιστινιακών και Ιορδανικών Ορθόδοξων Κοινοτήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής εξυπηρετεί τις πνευματικές ανάγκες μιας μικρής κοινότητας Ορθόδοξων πιστών, οι οποίοι αριθμούν στις 30 οικογένειες περίπου στην πόλη της Ukiah στη Β. Καλιφόρνια.

Αυτές οι οικογένειες ποτέ δεν είχαν Ορθόδοξη Εκκλησία κοντά τους για να εξυπηρετεί τις πνευματικές τους ανάγκες στη μητρική τους γλώσσα, τα αραβικά, με αποτέλεσμα να μην εκκλησιάζονται ακόμη και να μην βαπτίζουν κάποιοι τα παιδιά τους.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας εξυπηρέτησης αυτών των οικογενειών καθιερώθηκε κάθε Σάββατο και μεγάλη εορτή να τελείται η Θεία Λειτουργία.
Πρόσφατα ευσεβής χριστιανός προθυμοποιήθηκε να παραχωρήσει οικόπεδο με σκοπό να χτιστεί ένα Παρεκκλήσιο, διότι οι λειτουργικές ανάγκες της Κοινότητας προσωρινά στεγάζονται σε κτίσμα.

Να τονισθεί ότι η Ukiah θεωρείται μία από τις παλαιότερες πόλεις στη Β. Καλιφόρνια, όπου χρονολογείται η ίδρυση της το 1867, αλλά η ιστορία αναφέρει γεγονότα και πριν από αυτή τη χρονολογία.

Αναφέρεται ότι στο τέλος του 19ου αιώνα έφτασαν οι ιεραποστολικές ισπανικές ομάδες οι οποίες μετέδωσαν τον χριστιανισμό στους πρώτους κάτοικους της πόλης, τους Ινδιάνους.

Η πόλη αυτή είναι γνωστή για τους αμπελώνες και την παραγωγή κρασιού, αλλά κυρίως για τις πολλές πηγές και για αυτό η μικρή νέα Κοινότητα του Βικαριάτου αφιερώθηκε στη Ζωοδόχο Πηγή.

Την Παρασκευή της Διακαινησίμου στη Κοινότητα αυτή τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία για την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, όπου οι πιστοί της περιοχής προσήλθαν με ευλάβεια και συγκίνηση.

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Sun, 23 Apr 2017 21:09:27 GMT http://www.romfea.gr/diafora/14490-en-ekklisiais-eulogeite-ton-theon
Εορτή Αγίου Γεωργίου στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου ''Καραΐσκάκη'' http://www.romfea.gr/diafora/14489-eorti-agiou-georgiou-stin-iera-moni-agiou-georgiou-karaΐskaki karaiskaki 5

Στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου "Καραϊσκάκη" Μαυρομματίου Καρδίτσας εορτάστηκε σήμερα με μεγαλοπρέπεια η Εορτή του Αγίου Γεωργίου, παρουσία εκατοντάδων πιστών από Θεσσαλία και Ήπειρο, δίνοντας το παρόν καθώς και αστυνομικές αρχές του τόπου, με προεξάρχουσα της Αδελφότητος των Μοναζουσών την εντεύθεν αποσταλείσα στην Κεντρική Ευρώπη Ιδρύτρια Ιερών Μονών Ηγουμένη Διοδώρα Μοναχή.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε τρισάγιο στη μνήμη του Ήρωος της Ελληνικής Επαναστάσεως Αρχιστρατήγου Γεωργίου Καραϊσκάκη, που γεννήθηκε και βαπτίσθηκε στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου πριν από 190 χρόνια και φονεύθηκε την ημέρα της Εορτής του στο Κερατσίνι.

Τέλος δε παραδόθησε φιλοτεχνημένο σε ψηφιδωτό το Οικόσημο του Ιωάννη Καποδίστρια στον Συγγραφέα και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας «Ελαία» Ι. Κορνιλάκη, έργο των Ιταλομαθών ψηφιδογράφων Αρχιμανδρίτου Αθανασίου και του αυταδέλφου του Αρχιδιακόνου Ταρσιζίου εκ της Ιεράς Μονής Πέτρας, μερίμνη του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Πέτρας Αρχιμανδρίτου κ. Διονυσίου.

Το 1816, όπως είπε ο κ. Κορνιλάκης, ο Λουδοβίκος 18ος της Γαλλίας είχε παραδώσει στον ίδιο τον Καποδίστρια για να τον τιμήσει το Οικόσημο αυτό, με το οποίο ο Πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος υπέγραφε στα κείμενά του.

Ο κ. Κορνιλάκης έχει θέσει έργο της ζωής του την εννόησι των Ελλήνων της Θυσίας του Πρώτου Κυβερνήτου, ο οποίος είχε πει, σε ανύποπτο χρόνο, ότι: "Εάν οι Μαυρομιχαλαίοι θέλουν να με δολοφονήσουν, ας με δολοφονήσουν. Θα έλθει κάποτε η ημέρα, που οι Έλληνες θα εννοήσουν την σημασίαν της θυσίας μου! ".

Κατά την παράθεση της Τράπεζας στους εκατοντάδες προσκυνητές, την εφέστιο αυτή ημέρα της Εορτής, η Ηγουμένη Διοδώρα, έχοντας πλέον αποκτήσει την Ελληνική Υπηκοότητα, ομίλησε από στήθους γιά τον Ιωάννη Καποδίστρια, ως το πρότυπο του Πολιτικού, ο οποίος ξεπέρασε τον Μέγα Αλέξανδρο και τους Βυζαντινούς Αυτοκράτορες, αφού μέσα από τα χέρια του πέρασε η διοίκηση όλης της Οικουμένης, ως μοναδικός Υπουργός των Εξωτερικών πασών των Ρωσσιών, που με ενέργειές του καθιέρωσε πανανθρώπινη Ειρήνη εκατόν Ετών, από το Συνέδριο της Βιέννης το 1814 έως τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο το 1914, όπως και την οργάνωση των Καντονίων της Ελβετίας, που αποτελεί πρότυπο διοικήσεως σταθερά και μοναδικά ευημερούσης Χώρας,

Ενώ ο κήρυξ του Θείου Λόγου Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος εκ της Ιεράς Μονής Πέτρας, τόνισε χαρακτηριστικά την σημασία του έργου του Ιωάννου Καποδίστρια, ο οποίος δεν άφησε τους έξω να διοικούν τα των έσω μας, όπως συμβαίνει σήμερα, και αυτό το πλήρωσε με την ζωή του, Άγιος αναδειχθείς πρό του Μαρτυρίου Του.

karaiskaki 1

karaiskaki 1

karaiskaki 1

karaiskaki 1

karaiskaki 1

karaiskaki 1

karaiskaki 1

karaiskaki 1

karaiskaki 1

karaiskaki 1

karaiskaki 1

karaiskaki 1

karaiskaki 1

karaiskaki 15

karaiskaki 15

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Sun, 23 Apr 2017 21:11:33 GMT http://www.romfea.gr/diafora/14489-eorti-agiou-georgiou-stin-iera-moni-agiou-georgiou-karaΐskaki
Η Αρχιεπισκοπή τίμησε τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου στο Άλσος Προμπονά http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/14488-i-arxiepiskopi-timise-ti-mnimi-tou-agiou-georgiou-sto-alsos-prompona promp 5

Τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου εόρτασε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και στον Ι. Ναό στο Άλσος Προμπονά, το οποίο βρίσκεται μέσα στα όρια της νόμιμης και κανονικής εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας της.

Τόσο την παραμονή της εορτής στον Εσπερινό όσο και το πρωί της Κυριακής στην Θεία Λειτουργία πλήθος πιστών από την περιοχή των Πατησίων προσέτρεξε στο δημοτικό άλσος Προμπονά, για να τιμήσει τον Άγιο Γεώργιο.

Τις Ιερές Ακολουθίες ετέλεσαν, με εντολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, ο Αρχιμανδρίτης π. Ιγνάτιος Παπασαράντης, Αρχιερατικός Επίτροπος της Θ΄ Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου, Γραμματεύς της Η΄ Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας και ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Λαζαρόπουλος, Γραμματεύς της Θ΄Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας.

Την Κυριακή μετά την Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος μέσα στους χώρους του άλσους.

Η πανήγυρις ολοκληρώθηκε με επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του μεγάλου ευεργέτη του Ναού, Δημητρίου Προμπονά, ο οποίος στην διαθήκη του κατέλιπε την βούληση του ο Ναός να τελεί υπό την “επιμέλεια” του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

Ο π. Ιγνάτιος Παπασαράντης μετέφερε τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου στο εκκλησίασμα και επανέλαβε στους πιστούς την βούληση του Μακαριωτάτου να μπει ο Ναός σε καθεστώς ομαλής λειτουργίας σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες και την εκκλησιαστική τάξη.

promp 1

promp 1

promp 1

promp 1

promp 1

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Ι.Α.Αθηνών) Sun, 23 Apr 2017 20:57:36 GMT http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/14488-i-arxiepiskopi-timise-ti-mnimi-tou-agiou-georgiou-sto-alsos-prompona
Ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου στην κάτω Πεύκη (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/diafora/14487-o-eortasmos-tou-agiou-georgiou-stin-kato-peuki-foto parekklisi 12

Φωτοπεπορτάζ | Αλέξιος Νικολουτσόπουλος


Ένα πολύ σημαντικό και ιστορικό παρεκκλήσι βρίσκετε στον δήμο της Πεύκης στην Αθήνα.

Οι πρώτοι Μικρασιάτες πρόσφυγες ξεριζωμένοι από τις εστίες τους έφθασαν στο Μαρούσι το 1922 κι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του παλαιού Δημαρχείου.

Ορισμένοι ανέβηκαν στην Πεύκη και χτίστηκαν τα πρώτα πλινθόκτιστα σπιτάκια μέσα στο δάσος εκεί που και σήμερα υπάρχει ο συνοικισμός στην Α. Πεύκη.

Στην περιοχή υπήρχε το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στην Κ. Πεύκη, που εξυπηρετούσε τις ανάγκες των πιστών.

Πρόκειται για το παρεκκλήσι του Αγίου Γεώργιου με σημαντικές τοιχογραφίες του 17 αιώνα το οποίο υπάγετε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ανήκει στο Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης.

(Παρεκκλήσια (Αγαθοεργών) Ιδρυμάτων)

Χάρη στο σημαντικό έργο της Αρχιεπισκοπής του Δήμου και των δημοτών της Πεύκης το παρεκκλήσι διατηρείτε ζωντανό σε πολύ καλή κατάσταση και έχουν οικοδομηθεί νέοι χώροι για την εξυπηρέτηση των λατρευτικών εκδηλώσεων και του πιστού λαού, ο οποίος συρρέει στην εορτή του Αγίου όπως και στη μεγάλες εορτές του έτους.

Το παρεκκλήσι λειτουργεί κάθε εβδομάδα το Σάββατο και την Κυριακή στον εξωτερικό χώρο του παρεκκλησιού βρίσκονται αρκετά παλιά μεγάλα πεύκα και σε συνδυασμό με τα ωραία νέα βυζαντινά οικήματα και το νεοσύστατο καμπαναριό δημιουργούν στον επισκέπτη ένα κλίμα ευφορίας και κατάνυξης.

parekklisi 1

parekklisi 1

parekklisi 1

parekklisi 1

parekklisi 1

parekklisi 1

parekklisi 1

parekklisi 1

parekklisi 1

parekklisi 1

parekklisi 1

parekklisi 1

parekklisi 1

parekklisi 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Sun, 23 Apr 2017 20:20:02 GMT http://www.romfea.gr/diafora/14487-o-eortasmos-tou-agiou-georgiou-stin-kato-peuki-foto
Εορτασμός του Αγίου Γεωργίου στην Ιερά Νήσο Τήνο http://www.romfea.gr/diafora/14486-eortasmos-tou-agiou-georgiou-stin-iera-niso-tino- tinos faneros 4

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου -Τήνου κ. Δωροθέου Β’ εορτάσθηκε η Κυριακή του Αντιπάσχα ήτοι η ψηλάφησις και η σωτήριος ομολογία του Αγίου Αποστόλου Θωμά και η μνήμη του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας Τήνου όπου και η Κτητορική Εικών του Αγίου στο τέμπλο του Ναού, με την τέλεση του Μεγάλου Εορτίου Εσπερινού και της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας.

Των ιερών Ακολουθιών προέστη ο και άγων τα ονοματήριά του Αρχιερατικός Επίτροπος της ιεράς νήσου Τήνου Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Φανερός συμπαραστατούμενος υπό των Ιερέων και Διακόνων του Πανιέρου Ναού αλλά και Ιερέων - προσκυνητών, με τη συμμετοχή του Αντιδημάρχου Τήνου κ. Κων. Βιδάλη, του Γενικού Γραμματέα κ. Ευ. Καλογήρου και μελών της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας, του Λιμενάρχη Τήνου κ. Β. Αποστολοπούλου, του Διοικητή του ΑΤ Τήνου κ. Χρ. Νάκου, επί τιμή Επιτρόπων και ευσεβών Χριστιανών Τηνίων και προσκυνητών.

Ο Αρχιερατικός Επίτροπος μετέφερε τις ευχές του Σεβ. κ. Δωροθέου Β’ όλους, ιδιαιτέρως σε όσους και όσες φέρουν τα ονόματα των τιμωμένων Αγίων και ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή και τις ευχές τους, αντευχόμενος υγεία και κάθε παρά Κυρίου ευλογία.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο π. Γεώργιος δέχθηκε τις ευχές των Εφημερίων και Διακόνων της ιεράς νήσου, των Αντιδημάρχων, Δημοτικών συμβούλων, Προέδρων και εκπροσώπων Συλλόγων και Φορέων του νησιού, εν ενεργεία και επί τιμή Επιτρόπων, καθώς και ευσεβών Χριστιανών Τηνίων και προσκυνητών, στην αίθουσα τελετών του Ιερού Ιδρύματος όπου και προσεφέρθη μικρά παραδοσιακή δοχή.

Φωτογραφίες: Δήμητρα Φανερού

tinos faneros 1

tinos faneros 1

tinos faneros 1

tinos faneros 1

tinos faneros 1

tinos faneros 1

tinos faneros 1

tinos faneros 1

tinos faneros 1

tinos faneros 1

tinos faneros 1

tinos faneros 1

tinos faneros 1

tinos faneros 1

tinos faneros 1

tinos faneros 1

tinos faneros 1

tinos faneros 1

tinos faneros 1

tinos faneros 1

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Sun, 23 Apr 2017 19:30:44 GMT http://www.romfea.gr/diafora/14486-eortasmos-tou-agiou-georgiou-stin-iera-niso-tino-
Εορτασμός Πολιούχου Ι.Μ. Κατάνγκας και Χειροτονία Πρεσβυτέρου http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/14485-eortasmos-poliouxou-im-katangkas-kai-xeirotonia-presbuterou poliouxos katagka 9

Μέσα σε εορταστικό αναστάσιμο και πανηγυρικό κλίμα εορτάσθη η ένδοξος μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου εις την Ιερά Μητρόπολη Κατάνγκας, ο οποίος είναι και Πολιούχος αυτής.

Πλήθος ιθαγενών πιστών προσήλθαν να λάβουν την χάρη και την ευλογία του Αγίου και Προστάτου, στην θεία Λειτουργία ο Σεβ. Κατάνγκας με τις ευχές και ευλογίες του Πάπα και Πατριάρχου.κ. Θεοδώρου χειροτόνησε τον διάκονο Νικόλαο σε Πρεσβύτερο αφού πρώτα του υπέδειξε πατρικά τον ανηφορικό δρόμο της Ιεροσύνης, αλλά που οδηγεί εις την χαρά την πνευματική και σωτήριο.

Να αναφερθεί ότι ο π. Νικόλαος θα υπηρέτηση στην μεγάλη περιοχή της Τσιμάντας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε λιτάνευση της Αγίας Εικόνος του Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.

poliouxos katagka 1

poliouxos katagka 1

poliouxos katagka 1

poliouxos katagka 1

poliouxos katagka 1

poliouxos katagka 1

poliouxos katagka 1

poliouxos katagka 1

poliouxos katagka 1

poliouxos katagka 1

poliouxos katagka 1

poliouxos katagka 1

poliouxos katagka 1

poliouxos katagka 1

poliouxos katagka 1

poliouxos katagka 1

poliouxos katagka 1

poliouxos katagka 1

poliouxos katagka 1

poliouxos katagka 1

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Sun, 23 Apr 2017 19:10:02 GMT http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/14485-eortasmos-poliouxou-im-katangkas-kai-xeirotonia-presbuterou
Λιτανεία Ιεράς Εικόνος Κυρίας Θεοτόκου «Χαράς τών Θλιβομένων» http://www.romfea.gr/diafora/14483-litaneia-ieras-eikonos-kurias-theotokou-xaras-ton-thlibomenon litania palaioxori 29

Γράφει ο Χρήστος Κατσαμπρόκος


Μετά τής επιβαλομένης μεγαλοπρεπείας συμμετέχοντος πλήθους φιλεόρτων ευλαβουμένων τήν Παναγίαν, ετελέσθη την Παρασκευή τής Διακαινησίμου, τής «Ζωοδόχου Πηγής», η συμφώνως τω τυπικώ καθιερωμένη λιτάνευσις τής χαριτοβρύτου Ιεράς Εικόνος της Κυρίας Θεοτόκου, «Χαράς τών Θλιβομένων», εφόρου καί προστάτου του ομωνύμου Μοναστικού Οίκου, όστις ευρίσκεται πλησίον τής μεγαλωνύμου κωμοπόλεως Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής τής Ι. Μ. Ιερισσού.

Αφ' εσπέρας ετελέσθη ο πασχάλιος πανηγυρικός Εσπερινός εις τό παρεκκλήσιον τής Ιεράς Εικόνος Υ.Θ. «Χαράς τών θλιβομένων» και μετ' αυτόν η ιερά εικών λιτανευτικώς μετεφέρθη και ενενθρονίσθη εις τό Καθολικόν, τό τιμώμενον επ' ονόματι του Αγ. Αθανασίου τού Αθωνίτου, ένθα ετελέσθη τήν πρωΐαν τής Παρασκευής ιερόν Συλλείτουργον, άμα τω πέρατι του οποίου επηκολούθησε η ιερά Λιτάνευσις.

Καθ' οδόν ανεγνώσθησαν εις τύπον σταυρού τέσσαρες ευαγγελικαί περικοπαί και ηγιάσθησαν διά του Τιμίου Σταυρού και του αγιασμού τα τέσσερα σημεία του ορίζοντος.

Διελθούσα η ιερά λιτανεία εκ του κήπου τού Μοναστικού Οίκου ετελέσθη αγιασμός, μετά τού ιερού λειψάνου τού Αγ. Τρύφωνος και ανεγνώσθησαν αι υπ' αυτού συνταχθείσαι ευχαί διά την προστασίαν τών φυτών, τών δένδρων καί τών λαχάνων εκ τών διαφόρων ασθενειών καί εντόμων.

Άμα τώ πέρατι τούτου οι συμμετέχοντες φιλέορτοι έσπευσαν καί επλήρωσαν τά αγγεία αυτών ηγιασμένου ύδατος διά τόν αγιασμόν καί τήν προστασίαν τών κήπων αυτών.

Εν συνεχεία επηκολούθησε πλουσιοπάροχον πασχάλιον κέρασμα εις τό παραδοσιακόν Αρχοναταρίκιον τού ως άνω Μοναστικού Οίκου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Sun, 23 Apr 2017 17:46:55 GMT http://www.romfea.gr/diafora/14483-litaneia-ieras-eikonos-kurias-theotokou-xaras-ton-thlibomenon
Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Μητροπολίτη Σμύρνης (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio/14481-xeirotonia-presbuterou-apo-ton-mitropoliti-smurnis-foto xeirotonia smirnis 20

Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης και κατάνυξης τελέσθηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βεροίας, η εις πρεσβύτερον χειροτονία του Ιερολογ. Διακόνου κ. Φιλοθέου Κελεπούρη, εκπαιδευτικού, εγγάμου και πατρός πέντε τέκνων, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο, κατόπιν κανονικής αδείας του Ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος.

Ο νέος κληρικός θα ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας και θα διακονήσει εν αποσπάσει στην Αγιωτάτη Αρχιεπισκοπή Κωνσταντινουπόλεως.

Κατά τή Θεία Λειτουργία συνελειτούργησεν, εκπροσωπών τον οικείο Ιεράρχη, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Αθηναγόρας Μπίρδας, Πρωτοσύγκελλος αυτού.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

xeirotonia smirnis 1

xeirotonia smirnis 1

xeirotonia smirnis 1

xeirotonia smirnis 1

xeirotonia smirnis 1

xeirotonia smirnis 1

xeirotonia smirnis 1

xeirotonia smirnis 1

xeirotonia smirnis 1

xeirotonia smirnis 1

xeirotonia smirnis 1

xeirotonia smirnis 1

xeirotonia smirnis 1

xeirotonia smirnis 1

xeirotonia smirnis 1

xeirotonia smirnis 1

xeirotonia smirnis 1

xeirotonia smirnis 1

xeirotonia smirnis 1

xeirotonia smirnis 1

xeirotonia smirnis 1

xeirotonia smirnis 1

xeirotonia smirnis 1

xeirotonia smirnis 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Sun, 23 Apr 2017 15:08:03 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio/14481-xeirotonia-presbuterou-apo-ton-mitropoliti-smurnis-foto
Η εορτή του Aγίου Γεωργίου στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/14480-i-eorti-tou-agiou-georgiou-stin-im-thessalonikis-foto rotonta 1

Μέσα στην χαρά της Αναστάσεως του Κυρίου μας, σε πανηγυρικό κλίμα τελέσθηκε η εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στον ομώνυμο Ιερό παλαιοχριστιανικό Ναό της Ροτόντα ο οποίος και βρίσκεται στην περιοχή της Καμάρας.

Ιερουργούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, ο οποίος και μετέφερε μαζί του το παλαιό Εγκαίνιο του Ιερού Ναού το οποίο και βρισκόταν στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου του Πολιούχου και το τοποθέτησε μονίμως επί της αγίας Τραπέζης.

Στην Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ιερείς και διάκονοι της Ιεράς Μητροπόλεως μας. Αξίζει να σημειωθεί πως πλήθος πιστών κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό από νωρίς το πρωί η οποίοι και ήρθαν να προσευχηθούν στον λαοφιλή άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο.

Ο Ιερός Ναός αποτελεί ένα κόσμημα για την πόλη μας, καθώς μετά την περάτωση των εργασιών συντηρήσεως και αποκαταστάσεως του ψηφιδωτού διάκοσμου με διάφορες παραστάσεις και πρόσωπα αλλά και του επιδάπεδιας επιφάνειας από ειδικούς συντηρητές.

Με την είσοδο του ο προσκυνητής, θαυμάζει την τεχνική της ψηφιδιογραφίας, την αρχιτεκτονική αλλά και την πρόσφατη συντήρη.

Πριν την απόλυση ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος κατά το ειθισμένο κυριακάτικο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή, στην αγάπη του Αποστόλου Θωμά προς τον Αναστάντα Ιησού Χριστό, τον βίο του Αγίου και Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου τον οποίο και εορτάζει η Εκκλησία μας σήμερα και αναφέρθηκε συντόμως στην ιστορία του Ιερού Παλαιοχριστιανικού Ναού.

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη!

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Θεσσαλονίκης) Sun, 23 Apr 2017 14:55:38 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/14480-i-eorti-tou-agiou-georgiou-stin-im-thessalonikis-foto
Τον Πολιούχο Άγιο Γεώργιο τίμησαν στο Σουφλί (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/14479-ton-poliouxo-agio-georgio-timisan-sto-soufli-foto soufli 14

Το Σουφλί, η όμορφη πολιτεία του μεταξιού, με πάνδημη συμμετοχή των αρχών και του λαού, τίμησε τον προστάτη και πολιούχο του, τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο.

Των ιερών ακολουθιών του Εσπερινού, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο οικείος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός. Μετά τη Θεία Λειτουργία στον φερώνυμο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου λιτανεύθηκε η ιερή εικόνα του τιμωμένου αγίου και στην Κεντρική πλατεία της πόλης εψάλη δέηση.

Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων της πανηγύρεως του Προστάτου της πόλης, στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Σουφλίου ακολούθως πραγματοποιήθηκε, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, η 3η Συνάντηση Χορωδιών στην οποία συμμετείχαν η Παιδική Χορωδία του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου «Εν Λευκώ», η Τετράφωνη Χορωδία «Εν Ορεστιάδι», η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, η Χ.Ο. Αλεξανδρούπολης «Ευτέρπη», η «Ακαπέλα» Κορνοφωλιάς και η Εκκλησιαστική Μαντολινάτα Σουφλίου,

Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν οι Βουλευτές Έβρου Αναστ. Δημοσχάκης και Δημ. Ρίζος, ο Δήμαρχος Σουφλίου Ευ. Πουλιλιός, ο Διοικητής της 50ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Ιωαν. Τσιόπλος και άλλοι επίσημοι.

soufli 6

soufli 6

soufli 6

soufli 6

soufli 6

soufli 6

soufli 6

soufli 6

soufli 6

soufli 6

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Διδυμοτείχου) Sun, 23 Apr 2017 14:51:57 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/14479-ton-poliouxo-agio-georgio-timisan-sto-soufli-foto
Σουηδίας: ''Ο χαρακτήρας της διακονίας μας απευθύνεται προς «πάντα τα έθνη»'' http://www.romfea.gr/sinenteyxeis/14478-souidias-o-xaraktiras-tis-diakonias-mas-apeuthunetai-pros-panta-ta-ethni kleopassouidias

«Ως επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου», άμα τη ιδρύση της στις 12 Αυγούστου 1969, «καλούμαστε να υπηρετήσουμε πνευματικά, όχι μόνο τους Ελληνορθόδοξους αδελφούς μας, αλλά όλους, ανεξάρτητα από το θρησκευτικό, εθνικό και κοινωνικό τους υπόβαθρο», τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας Κλεόπας.

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι «Η διακονία αυτή στοχεύει στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής (θρησκευτικής, πνευματικής, κοινωνικής και πολιτιστικής) του ποιμνίου μας, των τοπικών κοινωνιών και εν γένει των κατοίκων των χωρών που διακονεί».

Αναφέρει ότι η Μητρόπολη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας περιλαμβάνει τις Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Ισλανδία και Γροιλανδία, με έδρα τη Στοκχόλμη και επικεντρώνεται στην προτεραιότητα τους, η οποία είναι «η επέκταση της δράσης μας και της εκκλησιαστικής μας παρουσίας σε ολόκληρη τη Σκανδιναυΐα».

Σε αυτό το πλαίσιο, θα προσθέσει ότι «θα στηρίζεται στη δυναμική των νέων ανθρώπων, στον εθελοντισμό, στη συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση, την κοινωνική ενσωμάτωση, την αντιμετώπιση της φτώχειας, τη φροντίδα της τρίτης ηλικίας και τον εμπλουτισμό των δραστηριοτήτων μας για κάθε ηλικία».

Ακολούθως, κάνει λόγο για τους τέσσερις ναούς οι οποίοι ανήκουν στη Μητρόπολη Σουηδίας, τον Καθεδρικό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, τον ναό του Αποστόλου Παύλου στην Ουψάλα, τον Μητροπολιτικό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Όσλο της Νορβηγίας και τον ναό της Αγίας Τριάδος στο Γκέτεμποργκ.

Ωστόσο, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στα θυρανοίξια, το 2015, του πρώτου ελληνορθόδοξου μοναστηριού στη Σκανδιναυΐα, προς τιμήν του Αγίου Νικολάου Μύρων, στην περιοχή Ρέτβικ της Σουηδίας.

Εν συνεχεία, θα μιλήσει για τον αριθμό των ιερέων της τοπικής Εκκλησίας και, όπως κάνει γνωστό, «από της ενθρονίσεώς μου, στις 14 Ιουνίου 2014, μέχρι σήμερα προσετέθησαν στο δυναμικό της Ιεράς Μητροπόλεως οκτώ νέοι κληρικοί, ανεβάζοντας τον αριθμό τους από έναν σε εννέα».

Επιπρόσθετα, αποκαλύπτει ότι «Ετέλεσα πέντε χειροτονίες και απεσπάσθησαν δύο κληρικοί από την Εκκλησία της Ελλάδος.

Στο σύνολο των επτά ενοριών, μέχρι το 2014, ιδρύθηκαν τέσσερις νέες ενορίες στις περιοχές Κάλμαρ, Μπουρός, Γιονσέπιγκ της Σουηδίας και Σταβάνγκερ της Νορβηγίας και παραχωρήθηκαν δύο ναοί στην Ιερά Μητρόπολη από τη Λουθηρανική Εκκλησία της Σουηδίας».

Σχετικά με την Ομογένεια της Σουηδίας, ο μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας Κλεόπας ενημερώνει ότι, με βάση την ετήσια έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Σουηδίας, ο αριθμός των Ελλήνων (συμπεριλαμβανομένων και των μεικτών γάμων) ανέρχεται σε 28.727 άτομα, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στην αθρόα άφιξη αρκετών νέων Ελλήνων που έχει αυξήσει το μέγεθος της ελληνικής παροικίας, η οποία και εκτιμάται ότι έχει υπερβεί κατά πολύ τις τριάντα χιλιάδες.

Σε αυτό το σημείο του λόγου του, θα υπογραμμίσει ότι «Η προσέγγιση των νέων ομογενών είναι το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η Ιερά Μητρόπολις Σουηδίας», διότι «Οι νέοι, σε μεγάλο ποσοστό πλέον καρποί μεικτών γάμων, γεννιούνται και μεγαλώνουν σε μια κοινωνία κοσμική, σταδιακά αποθρησκειοποιούμενη».

Επιπλέον, «Κοινή διαπίστωση είναι ότι η μη κατανόηση της λειτουργικής γλώσσας αποτρέπει πολλούς νέους να συμμετάσχουν ουσιαστικά στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μας. Προς θεραπείαν του εν λόγω προβλήματος, ήδη έχει ολοκληρωθεί η μετάφραση στη σουηδική γλώσσα της Θείας Λειτουργίας και σύντομα θα εκδοθεί σε ένα τρίστηλο και τρίγλωσσο κείμενο στην ελληνική, σουηδική και αγγλική, προς χρήσιν των πιστών».

Αναφορικά με τα μελλοντικά σχέδια της Εκκλησίας που παροικεί στη Σουηδία και το όραμα που έχει, θα σημειώσει ότι «Το όραμά μας στοχεύει στην πνευματική και ποιοτική αναβάθμιση της ζωής του ποιμνίου μας με την υιοθέτηση του Χριστοκεντρικού τρόπου ζωής, με γνώμονα τη θυσιαστική διακονία και προσφορά της Εκκλησίας. Ο άνθρωπος είναι η κύρια προτεραιότητα της στρατηγικής μας, η οποία περιλαμβάνει την εκπαίδευση των νέων και υποψηφίων κληρικών, καθώς και την κατάρτιση των κληρικών και λαϊκών στελεχών μας, αποσκοπώντας τοιουτοτρόπως στην άρτια και εκσυγχρονισμένη οργάνωση των ενοριών».

Καταληκτικά, στο πασχάλιο μήνυμά του, θα εκφράσει, μεταξύ άλλων, ότι «Με άσματα μελωδικά, με λαμπάδες αναμμένες, με λόγια ποιητικά, με φιλοκαλία μοναδική, συγκεντρωνόμαστε να επιβεβαιώσουμε τη μετοχή μας στη σταυροαναστάσιμη πολιτεία μας και να καλέσουμε τους συνανθρώπους μας να έλθουν κι εκείνοι να ψηλαφίσουν την εμπειρική αλήθεια που βιώνουμε αιώνες τώρα στην Εκκλησία, τη θεραπευτική και πνευματική αυτή κοινότητα αγαπητικής αλληλοπεριχωρήσεως».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας Κλεόπα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη δημοσιογράφο Ελένη Μαχαίρα

Ποια είναι η ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας; Πότε ιδρύθηκε;

«Η Ιερά Μητρόπολις Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας ανήκει στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ιδρύθηκε την 12η Αυγούστου 1969 με την έκδοση Ιδρυτικού Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου και περιλαμβάνει τις Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Ισλανδία και Γροιλανδία και έχει έδρα την Στοκχόλμη».

Ποιο το πνευματικό και κοινωνικό έργο της Μητροπόλεως;

«Ως επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου καλούμαστε να υπηρετήσουμε πνευματικά, όχι μόνο τους Ελληνορθόδοξους αδελφούς μας, αλλά όλους, ανεξάρτητα από το θρησκευτικό, εθνικό και κοινωνικό τους υπόβαθρο, όσοι επιθυμούν, ορμώμενοι από ζήλο ή από ενδιαφέρον, να πληροφορηθούν την δράση της Ιεράς Μητροπόλεως, γι' αυτό και ο χαρακτήρας της διακονίας μας είναι ιεραποστολικός και απευθύνεται προς "πάντα τα έθνη" (Ματθ. 28:19).

Η διακονία αυτή στοχεύει στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής (θρησκευτικής, πνευματικής,κοινωνικής και πολιτιστικής) του ποιμνίου μας, των τοπικών κοινωνιών και εν γένει των κατοίκων των χωρών που διακονεί.

Προτεραιότητά μας είναι η επέκταση της δράσης μας και της εκκλησιαστικής μας παρουσίας σε ολόκληρη την Σκανδιναυία, που θα στηρίζεται στην δυναμική των νέων ανθρώπων, στον εθελοντισμό, στην συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση, την κοινωνική ενσωμάτωση, την αντιμετώπιση της φτώχειας, την φροντίδα της τρίτης ηλικίας και τον εμπλουτισμό των δραστηριοτήτων μας για κάθε ηλικία.

Σχεδιάζουμε και σταδιακά υλοποιούμε την διεξαγωγή επιμορφωτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων, διαλέξεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων για όλες τις ηλικιακές ομάδες, την λειτουργία σχολείων ελληνικής γλώσσας και θρησκευτικής εκπαίδευσης, για την προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού μας, και αυτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Πόσοι ορθόδοξοι ναοί υπάρχουν στην Τοπική Εκκλησία, πόσοι ιερείς και πόσοι πιστοί;

«Στην Ιερά Μητρόπολη Σουηδίας ανήκουν τέσσερεις ναοί: ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, ο οποίος εδωρήθη στην Ι. Μητρόπολη το 1976, ο ναός του Αποστόλου Παύλου στην Ουψάλα, που ηγοράσθη το ίδιο έτος, ο Μητροπολιτικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Όσλο της Νορβηγίας, ο οποίος εδωρήθη στην Ιερά Μητρόπολη το 1987 και ο ναός της Αγίας Τριάδος στο Göteborg που ηγοράσθη το ίδιο έτος.

Το 2015 πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια του πρώτου Ελληνορθόδοξου Μοναστηριού στη Σκανδιναυΐα, προς τιμήν του Αγίου Νικολάου Μύρων, στην περιοχή Ρέττβικ της Σουηδίας.

Από της ενθρονίσεώς μου, στις 14 Ιουνίου 2014, μέχρι σήμερα προσετέθησαν στο δυναμικό της Ιεράς Μητροπόλεως οκτώ νέοι κληρικοί, ανεβάζοντας τον αριθμό τους από έναν σε εννέα.

Ετέλεσα πέντε χειροτονίες και απεσπάσθησαν δύο κληρικοί από την Εκκλησία της Ελλάδος. Στο σύνολο των επτά ενοριών, μέχρι το 2014, ιδρύθηκαν τέσσερις νέες ενορίες στις περιοχές Κάλμαρ, Μπουρώς, Γιονσέπιγκ της Σουηδίας και Σταβάνγκερ της Νορβηγίας και παραχωρήθηκαν δύο ναοί στην Ιερά Μητρόπολη από τη Λουθηρανική Εκκλησία της Σουηδίας.

Σχετικά με το ερώτημά σας για τον αριθμό των πιστών, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας μας που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015 για την ταξινόμηση και ψηφιακή αποτύπωση του Ιστορικού Αρχείου της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας, περιλαμβάνεται και η συστηματική καταγραφή του ποιμνίου μας, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθός του και η κατανομή του στην Σουηδία.

Πέραν της προφανούς χρησιμότητας για τις ποιμαντικές ανάγκες της Εκκλησίας, η προσπάθεια αυτή θα αποτελέσει εργαλείο μελλοντικής ιστορικής, δημογραφικής ή οποιασδήποτε άλλης έρευνας. Το ίδιο πρόγραμμα σχεδιάζεται να υλοποιηθεί και στις υπόλοιπες χώρες, οι οποίες βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως.

Αναφορικά με την Ομογένεια της Σουηδίας, με βάση την ετήσια έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Σουηδίας (SCB/Statistica Centralbyr?n/Statistics Sweden), με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2014, ο αριθμός των Ελλήνων (συμπεριλαμβανομένων και των μεικτών γάμων) ανέρχεται σε 28.727 άτομα.

Η αθρόα άφιξη αρκετών νέων Ελλήνων (για την οποία δεν υπάρχουν επαρκή και ασφαλή στοιχεία) έχει αυξήσει το μέγεθος της ελληνικής παροικίας, η οποία και εκτιμάται ότι έχει υπερβεί κατά πολύ τις τριάντα χιλιάδες και είναι πιθανόν να πλησιάζει τις τριάντα πέντε χιλιάδες».

Ποια η σχέση των νέων ομογενών της Σκανδιναυΐας με την Εκκλησία;

«Η προσέγγιση των νέων ομογενών είναι το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η Ιερά Μητρόπολις Σουηδίας. Οι νέοι, σε μεγάλο ποσοστό πλέον καρποί μεικτών γάμων, γεννιούνται και μεγαλώνουν σε μια κοινωνία κοσμική, σταδιακά αποθρησκιοποιούμενη.

Απόρροια αυτών των μεικτών γάμων είναι η "διχοτόμηση" και "απότμηση" της εθνικής μας ταυτότητας ως αποτέλεσμα της έλλειψης επαρκούς έκθεσης στην ελληνική γλώσσα, παράδοση και πολιτισμό των προερχομένων νέων εκ μεικτών γάμων.

Σ' αυτή την κατεύθυνση προσέγγισης κινούνται οι προσπάθειές μας με την διοργάνωση και λειτουργία κατηχητικών σχολείων, τμημάτων νεολαίας και δραστηριοτήτων εκκλησιαστικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι, η μη κατανόηση της λειτουργικής γλώσσας αποτρέπει πολλούς νέους να συμμετάσχουν ουσιαστικά στην λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μας.

Προς θεραπείαν του εν λόγω προβλήματος, ήδη έχει ολοκληρωθεί η μετάφραση στη σουηδική γλώσσα της Θείας Λειτουργίας και σύντομα θα εκδοθεί σε ένα τρίστηλο και τρίγλωσσο κείμενο στην ελληνική, σουηδική και αγγλική, προς χρήσιν των πιστών.

Δρομολογείται, επίσης, η έκδοση λειτουργικών, θεολογικών και κατηχητικών εγχειριδίων στα Σουηδικά, Δανέζικα και Νορβηγικά».

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της Εκκλησίας που παροικεί στη Σουηδία και ποιο το όραμά σας;

«Το όραμα μας αντικατοπτρίζει την φιλοδοξία μας και τους στόχους μας για το μέλλον. Η πορεία μας στηρίζεται στις διαχρονικές αξίες της Ελληνοχριστιανικής παράδοσης, προσαρμοσμένη να απαντά παράλληλα στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Το όραμά μας στοχεύει στην πνευματική και ποιοτική αναβάθμιση της ζωής του ποιμνίου μας με την υιοθέτηση του Χριστοκεντρικού τρόπου ζωής, με γνώμονα την θυσιαστική διακονία και προσφορά της Εκκλησίας.

Ο άνθρωπος είναι η κύρια προτεραιότητα της στρατηγικής μας, η οποία περιλαμβάνει την εκπαίδευση των νέων και υποψηφίων κληρικών, καθώς και την κατάρτιση των κληρικών και λαϊκών στελεχών μας, αποσκοπώντας τοιουτοτρόπως στην άρτια και εκσυγχρονισμένη οργάνωση των ενοριών.

Η Ιερά Μητρόπολη Σουηδίας συνεχίζει τον διορισμό τακτικών εφημερίων στα μεγάλα κέντρα του Ελληνισμού και στις πέντε χώρες που βρίσκονται υπό την δικαιοδοσία της, προωθεί την δημιουργία και ανάπτυξη τμημάτων νεότητος, ώστε να παρακινηθούν οι νέοι σε μια πιο ενεργό συμμετοχή στα κοινά και κάποιοι εξ αυτών να ακολουθήσουν την ιερατική ή την μοναστική οδό και να αποτελέσουν τους μελλοντικούς ηγέτες της ομογένειας, ώστε να καταστούμε αυτάρκεις στην περαιτέρω ανάπτυξη των ομογενειακών μας δράσεων.

Μέλημά μας, επίσης, είναι η συστηματική συμμετοχή της τοπικής μας Εκκλησίας στον Διορθόδοξο, Διαχριστιανικό και Διαθρησκειακό διάλογο, σε ολόκληρη την Σκανδιναυΐα.

Γίνεται συντονισμένη προσπάθεια για την αγορά ή κατασκευή Μητροπολιτικών εγκαταστάσεων, δηλ. επισκοπικής κατοικίας, γραφείων και χώρων φιλοξενίας, την δημιουργία κέντρου νεότητος και κατασκηνώσεων, ενός Μουσείου Ελληνοχριστιανικής Κληρονομιάς και την δημιουργία ενός συνεδριακού κέντρου και χώρου φιλοξενίας εκδηλώσεων θρησκευτικού, κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, αποκτήματα που θα αποτελέσουν πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της ομογένειάς μας και θα του δώσουν νέα ώθηση προς το μέλλον. Στην υλοποίηση του ως άνω οράματος καλούμε τους απανταχού Έλληνες να το υποστηρίξουν ηθικά και υλικά».

Ποιο το πασχαλινό σας μήνυμα προς τον Ελληνισμό;

«Εις απάντησιν του ερωτήματός σας, παραθέτω απόσπασμα της Πασχαλίου Εγκυκλίου μου: Εφοδιασμένοι με την ανεκτίμητης αξίας παγκόσμια κληρονομιά, τον αμφιλαφή πνευματικό μας θησαυρό, οφείλουμε ως πιστά μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας να μεταδώσουμε το κοσμοσωτήριο αυτό μήνυμα ως τις τέσσερις άκρες της γης, αρχής γενομένης απ' τις πόλεις των πέντε χωρών της ιεραποστολικής μας Μητροπόλεως.

Να δείξουμε εμπράκτως και ορθοδόξως πώς τιμάται η φωτοφόρος Ανάστασις του Σωτήρος Χριστού.

Με άσματα μελωδικά, με λαμπάδες αναμμένες, με λόγια ποιητικά, με φιλοκαλία μοναδική, συγκεντρωνόμαστε να επιβεβαιώσουμε την μετοχή μας στην σταυροαναστάσιμη πολιτεία μας και να καλέσουμε τους συνανθρώπους μας να έλθουν κι εκείνοι να ψηλαφίσουν την εμπειρική αλήθεια που βιώνουμε αιώνες τώρα στην Εκκλησία, την θεραπευτική και πνευματική αυτή κοινότητα αγαπητικής αλληλοπεριχωρήσεως.

Με την γνησιότητα του μηνύματός μας, ως συνεργοί Θεού και με την παρακαταθήκη πίστεως και πολιτισμού, στα οποία μετέχουμε ως επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου, η Ιερά Μητρόπολις Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυίας ευαγγελίζεται τον λόγον του Αναστάντος Χριστού στους συμπολίτες και συντοπίτες μας και μεταδίδει την Ορθόδοξη μαρτυρία με αυθεντικό ιεραποστολικό φρόνημα».

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (ΑΠΕ-ΜΠΕ) Sun, 23 Apr 2017 14:45:59 GMT http://www.romfea.gr/sinenteyxeis/14478-souidias-o-xaraktiras-tis-diakonias-mas-apeuthunetai-pros-panta-ta-ethni
Βρεσθένης Θεόκλητος: ''Δε φταίνε μόνο αυτοί αλλά κι εμείς'' (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/14476-bresthenis-theoklitos-de-ftaine-mono-autoi-alla-ki-emeis-foto serres ag nikitas 70

Σέρρες | Χρήστος Καναρόπουλος


"Εφραίνου εν Κυρίω, η πόλις των Σερρών, Νικήταν τον νέον Ιερομάρτυρα, εν κόλποις κατέχουσα".

Με αισθήματα πνευματικής χαράς, μέσα στο κλίμα των Αναστάσιμων ημερών, η Εκκλησία του Χριστού που παροικεί στις Σέρρες, τίμησε τον συμπολιούχο της πόλεως Ιερομάρτυρα Άγιο Νικήτα τον Νέο, σήμερα Κυριακή του Θωμά, στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Σερρών.

Μαζί όμως τίμησε και την σωτήρια ομολογία του Αποστόλου Θωμά καθώς και τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.

Του πανηγυρικού Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος ενώ της λαμπρής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, συλλειτουργούντος του επιχώριου Επισκόπου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Έλαβαν επίσης μέρος ο Πρωτοσύγκελλός της Ι. Μητροπόλεως Παν. Αρχ. π. Γαβριήλ Παλιούρας, ο εορτάζων Γεν. Αρχ. Επίτροπος Πρωτ. π. Θωμάς Τσιάγγας και Ιερείς της Ι. Μητροπόλεως ενώ ο Λαός των Σερρών πλήρωσε τον περικαλλέστατο Ναό του Αγίου Νικήτα με επικεφαλής την Υπουργό Μακεδονίας - Θράκης κα. Τσαρουχά, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Μωυσιάδη και τον Δήμαρχο της πόλης κ. Αγγελίδη.

Στο θείο λόγο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος αναφέρθηκε στο μεγάλο γεγονός της Αναστάσεως, σ' αυτό που ύμνησαν οι Άγιοι και οι Πατέρες με τη ζωή τους και η Αγία μας Εκκλησία προβάλλει ως το θαύμα των θαυμάτων.

"Ένας Θεός πεθαίνει αλλά συγχρόνως ένας Θεός εγείρεται εκ νεκρών για να νικήσει τη φθορά και το θάνατο και να χαρίσει σε όλους μας την ελπίδα και την αθανασία. Άλλωστε όλοι οι Μάρτυρες και οι Άγιοι της Πίστεως μας, καθώς και οι Απόστολοι διακύρηξαν την Αναστάση του Κυρίου μας, το κήρυγμα της ζωής και της ελπίδας. Και την ομολογία του Αποστόλου Θωμά "ο Κύριος μου και ο Θεός μου" την διατράνωσαν σε όλη τους τη ζωή οι Άγιοι της Εκκλησίας μας" είπε ο Σεβασμιώτατος και συνέχισε: "έχουμε χρέος να απαρνηθούμε τη ραστώνη, να φύγουμε από τα εγκόσμια και με όλη μας την καρδιά να αγαπήσουμε τον Χριστό και να τον έχουμε Αρχηγό της ζωή μας, πογηδέτη και προστάτη μας, φύλακα και καθοδηγό μας. Βέβαια τα τελευταία χρόνια ο άνθρωπος αποστάτησε, ξέχασε τον Αναστάντα Κύριο, λησμόνησε τις ευεργεσίες Του πάνω στον κόσμο, παραφέρθηκε, έκανε υπερβάσεις, λησμόνησε την αποστολή και την προοπτική του και μέσα στην κοιωνική παραζάλη χάνεται και απελπίζεται. Γι' αυτό βρισκόμαστε κάτω από το βάρος πολλών δεινών και κρίσεων. Δεν είμαι όμως μόνο η κρίση αλλά το χειρότερο πρόβλημα της ζωής μας είναι η πνευματική απαξίωση, η έλειψη αρχών και αξιών, η έλειψη πίστεως και προοπτικής μέσα στη ζωή".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ''ξεσπάθωσε'' εναντίον όλων αυτών που απαξιώνουν, βλασφημούν και λοιδωρούν το όνομα της Αγίας μας Εκκλησίας λέγοντας χαρακτηριστικά: "Όσο πολεμείται η πίστη και η παράδοση και η ιστορία μας τόσο γιγαντώνεται μέσα μας η πίστη. Έφτασαν στο σημείο να λοιδωρήσουν την αξία του Αγίου Φωτός και μετά να κάθονται πρώτη σειρά με την λαμπάδα αναμμένη. Ύψιστη υποκρισία! Δεν φταίνε όμως μόνο αυτοί αλλά και εμείς που χαμογελούμε και υποκλινόμεθα ενώ θα έπρεπε όπως οι Μάρτυρες να αψηφήσουμε τη δύναμη τους" και ευχήθηκε ο Αναστάς Κύριος να χαρίζει σε όλους υγεία, ελπίδα και δύναμη.

Στη δική του προσλιαλιά ο σεπτός Ποιμενάρχης των Σερρών κ. Θεολόγος τόνισε ότι καμιά φορά η φωνή της Εκκλησίας αλλάζει χροιά και γίνεται έντονα δυνατή, γίνεται φωνή διαμαρτυρίας, φωνή προφητική, όχι για να φορτίσει τους ανθρώπους ή γιατί αισθάνεται ότι χάνει προνόμια αλλά γιατί η Εκκλησία είναι Μητέρα και αν υψώνει φωνή το κάνει από καημό, αγάπη, ενδιαφέρον και αγωνία για το Λαό, αν η Μητέρα Εκκλησία υψώνει προφητική φωνή το κάνει διότι βλέπει με τον φωτισμό και την αγιοπνευματική εμπειρία που έχει ποιος είναι ο δρόμος ο αδιέξοδος και ποιος είναι ο δρόμος που παρεχει προοπτική και ασφάλεια στον άνθρωπο.

Ευχαρίστησε δε τους Σεβ. Μητροπολίτες για την συμμετοχή τους στον λαμπρό εορτασμό του συμπολιούχου των Σερρών Αγίου Νικήτα. 

Προ της απόλυσης ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε σε Πνευματικό τον Εφημέριο του ως άνω Ιερού Ναού Πρωτ. π. Αναστάσιο Καμπουρίδη, ένα έργο και δώρο της Αναστάσεως του Χριστού, το λειτούργημα της καταλλαγής, τη διακονία της πνευματικής πατρότητας που προήλθε εκ του κενού Τάφου του Αναστάντος Χριστού, ευχόμενος με τη Χάρη του Θεού και με τον φωτισμό Του να κατευθύνει ο π. Αναστάσιος αθάνατες ψυχές εις λιμένας σωτηρίους.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Sun, 23 Apr 2017 14:19:12 GMT http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/14476-bresthenis-theoklitos-de-ftaine-mono-autoi-alla-ki-emeis-foto
Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στη Νάουσα (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/14477-poluarxieratiko-sulleitourgo-sti-naousa-foto OlokaytomaNaousa.Leit.2017 183

Την Κυριακή 23 Απριλίου του Θωμά στον μητροπολιτικό Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναούσης τελέστηκε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο που προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κοζάνης κ.Παύλος, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ιερισσού κ. Θεοκλήτου, ο οποίος κήρυξε και το θείο Λόγο, Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος, Νιέρι κ. Νεοφύτου και Βεροίας κ. Παντελεήμονος

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας τελέστηκε Δοξολογία επί τη 195η επετείω του Ολοκαυτώματος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Βεροίας κ. Παντελεήμονος.

Ακολούθησε τρισάγιο στο χώρο θυσίας «Στουμπάνου» και ρίψη στεφάνου στον καταρράκτη στον οποίο θυσιάστηκαν οι Ναουσαίες γυναίκες με τα μικρά τους παιδιά για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε στον τόπο μαρτυρίου των 1241 Νεομαρτύρων και ακολούθησε μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Βεροίας) Sun, 23 Apr 2017 14:26:46 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/14477-poluarxieratiko-sulleitourgo-sti-naousa-foto
Καστορίας: ''Οι πρόγονοί μας δεν διαπραγματεύονταν την πίστη τους'' (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/14475-kastorias-oi-progonoi-mas-den-diapragmateuontan-tin-pisti-tous-foto kastorias serafeim 7

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου πόλεως Καστοριάς λειτούργησε σήμερα, Κυριακή του Θωμά, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, με τη συμμετοχή του Πρωτοσυγκέλλου Αρχιμ. Αθανασίου Γιαννουσά, των Εφημερίων του Ιερού Ναού και των Διακόνων, καθώς και πολλών πιστών χριστιανών.

Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του αναφέρθηκε στους δύο Μάρτυρες της Αναστάσεως του Χριστού που τιμά και εορτάζει σήμερα η Αγία μας Εκκλησία.

Ο πρώτος είναι ο Απόστολος Θωμάς, ο οποίος πιστοποιεί με τη σωτήριο ομολογία του, την παρουσία του Αναστάντος Χριστού, «Ο Κύριός μου και ο Θεός μου».

Η απουσία του Αποστόλου Θωμά τη μια των Σαββάτων, κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας, θεωρείται ως οικονομία. Οικονομία, διότι όπως τονίζει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, πώς θα μπορούσαμε να έχουμε έναν ακόμα μάρτυρα της Αναστάσεως, ο οποίος θα αμφέβαλλε για λίγες ημέρες;

Πώς θα είχαμε έναν ακόμη αυτόπτη μάρτυρα από εκείνους τους Αποστόλους, οι οποίοι είδαν Αναστάντα τον Κύριο; Οικονομία για να καταγραφεί αυτή η σωτήρια ομολογία του.

Γι’ αυτό και ονομάζουν την απιστία του Θωμά, καλή απιστία. Γιατί όπου κι αν ταξίδεψε, ακόμα και μέχρι τις Ινδίες, όπου μαρτύρησε, ομολόγησε πως είδε την πλευρά, είδε τους τύπους των ήλων, άκουσε τη φωνή Του.

Η απουσία, επίσης, του Αποστόλου Θωμά τη μια των Σαββάτων, κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, είναι και φιλανθρωπία. Ο Θεός πάντοτε φιλανθρωπεύει.

Έρχεται, όπως και τότε, να μας πιστοποιήσει την παρουσία Του, μέσω των Αγίων, μέσω των Ιερών Μυστηρίων και της Αγίας Του Εκκλησίας.

Διότι, όπως σε κάθε Θεία Λειτουργία, βλέπουμε τον Αναστάντα Χριστό, «οσάκις Χριστός θύεται, Πάσχα γίνεται». Γινόμαστε κι εμείς, λοιπόν, μάρτυρες της Αναστάσεώς Του.

Και ο δεύτερος μάρτυς της Αναστάσεως του Χριστού, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, του οποίου τη μνήμη τιμά και εορτάζει η Αγία μας Εκκλησίας, είναι ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος.

Και μαζί με τον Απόστολο Θωμά, έρχεται κι αυτός με το μαρτύριό του, να μας πιστοποιήσει το γεγονός της Αναστάσεως.

Και οι δύο Άγιοι, λοιπόν, μας προτρέπουν να γίνουμε με τη ζωή μας και με τη διακονία μας, μάρτυρες του γεγονότος της Αναστάσεως. Μας τονίζουν ότι χρειαζόμαστε "πίστιν βεβαία", που εκδηλώνεται με την εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού, αυτό που απουσιάζει σήμερα από την εποχή μας.

Οι γονείς μας και οι πρόγονοί μας, πέρασαν πολύ χειρότερες στιγμές και δυσκολότερες καταστάσεις, ήξεραν όμως να στηρίζουν την ελπίδα τους στον Θεό. Δεν ήταν συζητητές της πίστεως.

Δεν διαπραγματεύονταν την πίστη τους. Μιλούσαν για τον Χριστό. Είχαν στην καρδιά τους Αναστάντα τον Κύριο. Κι ότι κι αν τους προσέφεραν ήταν προσηλωμένοι στο πρόσωπο του Χριστού.

Τέλος, ευχήθηκε σε όλους, με τις πολλές πρεσβείες του Αγίου Αποστόλου Θωμά και του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, να μας χαρίσει ο Κύριός μας αυτήν τη "βεβαία πίστιν", τη δύναμη της ομολογίας και να γινόμαστε με τη συμμετοχή μας στα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, μάρτυρες του γεγονότος της Αναστάσεως.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ, χειροθέτησε σε Πρωτοπρεσβύτερο, τον Εφημέριο του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, π. Χρήστο Μεσημέρη, στο πρόσωπο του οποίου διακρίνονται, όπως είπε ο Σεβασμιώτατος, η συνέπεια, η ειλικρίνεια, η ταπείνωση, αλλά και η ανάπαυση της καρδίας του Επισκόπου του.

Του ευχήθηκε δε, να ευαρεστήσει τον Θεό, να είναι πάντοτε ένα υπόδειγμα ταπεινώσεως και να πάρει όλες τις αρετές του πνευματικού του πατρός, του Πρωτοσυγκέλλου π. Αθανασίου. ΑΞΙΟΣ!

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Καστορίας) Sun, 23 Apr 2017 14:01:53 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/14475-kastorias-oi-progonoi-mas-den-diapragmateuontan-tin-pisti-tous-foto
Καθιέρωση νέας Εικόνας Οσίου Γαβριήλ του Ιβηρίτου στην Ι.Μ. Λαγκαδά http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/14474-kathierosi-neas-eikonas-osiou-gabriil-tou-ibiritou-stin-im-lagkada ibiritis 2

Με την πρέπουσα λαμπρότητα και μέσα στο κλίμα της Αναστάσιμης περιόδου που διανύουμε, εορτάσθη εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου κατά το διήμερα της 22ας και 23ης Απριλίου τ.ε.

Το εσπέρας της εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Μέγα Αρχιερατικού Εσπερινού εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ξυλουπόλεως, όπου και ομίλησε επικαίρος προς το παριστάμενο εκκλησίασμα.

Το πρωί της εορτής Κυριακή του Θωμά, 23 Απριλίου 2017, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε του Όρθρου και Προεξήρχε της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας εις τον Ιστορικό Ιερό Ναό του Γεωργίου Βερτίσκου (19ος αιώνας).

Προ της ενάρξεως των Ιερών Ακολουθιών, καθιερώθει υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά κ. Ιωάννου, η νεοιστορηθείσα Εικόνα του εκ Μπερόβης (Βερτίσκου) καταγομένου, Αγίου Νεομάρτυρος Γαβριήλ του Ιβηρίτου, ο οποίος μαρτύρησε στην περιοχή των Κυδωνίων της Μικράς Ασίας την 3ην Οκτωβρίου του 1922.

Μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος το οποίο προσήλθε για να τιμήσει τον έφορο της περιοχής τους αλλά και να προσκυνήσει την Εικόνα του συντοπίτη τους Αγίου Γαβριήλ του Ιβηρίτου, παρέστησαν ο Ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας και Διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου δια την Νόσον του Alzheimmer και λοιπών εκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου και μελέτης του Γήρατος της Μητροπόλεως Λαγκαδά, κ. Σταύρος Μπαλογιάννης, ο κ. Στυλιανός Παπαθεμελής καθώς επίσης και εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Βερτίσκου, Όσσης και Χωρούδας.

Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Οσιολογιώτατος Μοναχός και πρ. Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους, Γέρων Μάξιμος Ιβηρίτης, ο οποίος και αναφέρθη στον σήμερα τιμώμενο Μεγάλο για την Ορθοδοξία μας Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο, ενώ παράλληλα έκανε και εκτενή αναφορά στον Όσιο Γαβριήλ τον Ιβηρίτη, του οποίου και παρουσίασε πλούσια βιογραφικά στοιχεία και αναφορές για το Μαρτύριο του, τονίζοντας μεταξύ των άλλων και τις ιδιαίτερες πνευματικές σχέσεις που είχε η περιοχή του Βερτίσκου με την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή των Ιβήρων Άθω, καθώς την περίοδο του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου υπήρχαν εγγεγραμμένοι στο μοναχολόγιο της Μονής, γύρω τους δέκα Μοναχούς οι οποίοι είχαν καταγωγή από τον Βερτίσκο Λαγκαδά.

Προ της Απολύσεως της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, έκανε μία σύντομη αναφορά στους Νεομάρτυρες της ευρύτερης περιοχής του Βερτίσκου, όπως είναι η Αγία Κυράννα η Οσσαία, ενώ καταλήγοντας ευχαρίστησε τους Πατέρες της Ιεράς Μονής των Ιβήρων Αγίου Όρους, οι οποίοι προσήλθαν και έλαβαν μέρος στις εόρτιες εκδηλώσεις της περιοχής του Βερτίσκου και της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

Μετά το πέρας των λατρευτικών εκδηλώσεων ακολούθησε η Ιερά Λιτάνευσις των Εικόνων σε όλη την κωμόπολη του Βερτίσκου, ενώ εν συνεχεία εις την κεντρική πλατεία διοργανώθηκε παραδοσιακό γλέντι με συμμετοχή Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων της περιοχής.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense} 

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Λαγκαδά) Sun, 23 Apr 2017 13:13:36 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/14474-kathierosi-neas-eikonas-osiou-gabriil-tou-ibiritou-stin-im-lagkada
Μητροπολίτης Νεκτάριος: «Ο Άγιος της Κύπρου και η Κέρκυρα» http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/14473-mitropolitis-nektarios-o-agios-tis-kuprou-kai-i-kerkura kerkiras 4

Το Σάββατο 22 Απριλίου 2017 η Ιερά Μητρόπολις Τριμυθούντος διοργάνωσε την Ε’ Σύναξη των Συνδέσμων Γυναικών, όπου μεταξύ των ομιλητών, ήταν και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

kerkiras 1

kerkiras 1

kerkiras 1

kerkiras 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Κερκύρας) Sun, 23 Apr 2017 11:30:31 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/14473-mitropolitis-nektarios-o-agios-tis-kuprou-kai-i-kerkura
Η Εορτή του Αγίου Γεωργίου στην Κομοτηνή (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/14470-i-eorti-tou-agiou-georgiou-stin-komotini-foto Ag 25

Τήν πρωΐαν τῆς Κυριακῆς τοῦ Ἀντίπασχα, 23ης Ἀπριλίου 2017, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων ἱερούργησε στόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἀγίου Γεωργίου Κομοτηνῆς ὅπου κατά τήν προσφώνησή του στό πυκνό ἐκκλησίασμα ἀνεφέρθη στό Μυστήριο τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Θεανθρώπου καί στό μαρτύριο τοῦ ἑορταζομένου Ἁγίου, προσεκάλεσε δέ τούς πιστούς νά μιμηθοῦν τόν μεγαλομάρτυρα καί νά λάβουν τήν χάριν καί τήν εὐλογίαν του.

Μετά τό πέρας τῆς Θείας Λειτουργίας ὁ Ποιμενάρχης τῆς κατά Μαρώνειαν καί Κομοτηνήν Ἐκκλησίας προέστη στόν αὐτόν πανηγυρίζοντα Ἱερόν Ναόν τῆς ἐπισήμου Δοξολογίας ἐπί τῷ ἑορτασμῷ τῆς ἡμέρας τοῦ Φιλελληνισμοῦ καί τῆς Διεθνοῦς Ἀλληλεγγύης.

Κατόπιν, μετέβη στό Στρατόπεδο «Παράσχου», ὅπου προέστη τῆς ἐπισήμου Δοξολογίας ἐπί τῇ μνήμῃ τοῦ Μεγολομάρτυρος Ἁγίου Γεωργίου τοῦ Τροπαιοφόρου, προστάτου τοῦ Στρατοῦ Ξηρᾶς , μετά δέ ταύτην ἀνέπεμψε ἐπιμνημόσυνον δέησιν ὑπέρ ἀναπαύσεως τῶν προσφάτως τελειωθέντων Ἀξιωματικῶν κατά τήν πτῶσιν τοῦ ἐλικοπτέρου τῆς Ἀεροπορίας Στρατοῦ.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Μαρωνείας) Sun, 23 Apr 2017 11:02:26 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/14470-i-eorti-tou-agiou-georgiou-stin-komotini-foto
Λαμπρό Συλλείτουργο στην Ι.Μ. Χρυσοπηγής Χανίων (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/14469-lampro-sulleitourgo-stin-im-xrusopigis-xanion-foto xrisophgh 1

Πολλές χιλιάδες προσκυνητές από την Κρήτη και πολλά άλλα μέρη του κόσμου συνέρρευσαν και φέτος στην πανήγυρη της Παναγίας της Χρυσοπηγής στα Χανιά, για να προσκυνήσουν τή θαυματουργή εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το προσκύνημα που ξεκίνησε με τον Αρχιερατικό Εσπερινό της παραμονής, συνεχίστηκε αδιάκοπα μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες που τελείωσε η βραδινή Θεία Λειτουργία.

Την Παρασκευή το πρωί στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο που έγινε, προεξήρχε, μετά από πρόσκληση του επιχωρίου Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ειρηναίος μίλησε στο πλήθος των προσκυνητών, η πλειονότητα των οποίων ήταν νέοι, και μετέδωσε τό αναστάσιμο μήνυμα της εορτής.

Μετά τη λιτανεία της ιεράς εικόνος της Παναγίας, διενειμε το αντίδωρο και την ευλογία της πανηγύρεως και χαιρέτισε εγκάρδια τον καθένα προσωπικά.

xrisophgh 2

xrisophgh 2

xrisophgh 2

xrisophgh 2

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Sun, 23 Apr 2017 10:59:22 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/14469-lampro-sulleitourgo-stin-im-xrusopigis-xanion-foto
Μόρφου Νεόφυτος: ''Θα ζήσουμε εκφοβισμό μόνο για τρεις μέρες'' http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/14468-morfou-neofutos-tha-zisoume-ekfobismo-mono-gia-treis-meres morfou neofytos

Της Αντιγόνης Σολομωνίδου Δρουσιώτου


Το πρωινό που η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ενεργοποιούσε το Άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ, κοινοποιώντας την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανηφόριζα προς την Ευρύχου, προς τη Μητρόπολη Μόρφου, όπου με ανέμενε ο Μητροπολίτης Νεόφυτος.

Γνώριμο το τοπίο, μια που πολλές είναι οι φορές που συνομιλούμε μπροστά σ’ ένα ανοικτό μαγνητόφωνο, παρέα μ’ ένα φλιτζάνι καφέ.

«Δεν είναι τυχαίο που ανταμώνουμε σήμερα», μου είπε χαμογελώντας, και με ρώτησε αν είχα διαβάσει τη δήλωση της Βασίλισσας της Αγγλίας πριν έναν περίπου μήνα, που έλεγε ότι δεν θα αφήσει τη χώρα της να παραμείνει σε ένα επικίνδυνο κλαμπ.

Μιλήσαμε για την Ευρώπη, που όπως λέει, διαλύεται. Για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, που εξηγεί πως μαίνεται εδώ και έξι χρόνια. Για τους υδρογονάνθρακες, για τους οποίους επισημαίνει ότι αποτελούν πηγή πολέμου και όχι πλούτου.

Στάθηκε στον εκφοβισμό που θα ζήσουμε για τρεις μέρες από την Τουρκία, αλλά και για τη λύση του Κυπριακού, που δεν θα είναι αποτέλεσμα συνομιλιών, αλλά θα επέλθει όταν θα αναγνωρίσουν οι Ρώσοι, Αμερικανοί και Εβραίοι το κουρδικό κράτος.

Δώσαμε τηλεφωνικό ραντεβού τη Δευτέρα του Πάσχα για να σχολιάσουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία. Δεν χρειάστηκε να αλλάξουμε ούτε μια λέξη από όσα μου είχε προβλέψει στην Ευρύχου.

Κυριακή του Θωμά σήμερα, άπιστος Θωμάς ο Κύπριος; 

Στα χρόνια που ακολούθησαν μετά την Ανεξαρτησία της Κύπρου, ειδικότερα μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και την πλασματική οικονομική ανάπτυξη που είχε ο τόπος, εξασθένησε η πίστη πολλών συμπατριωτών μας.

Και θα έλεγα πως οι Κύπριοι είναι ολιγόπιστοι κι όχι άπιστοι. Έχουν λίγη εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού και πολλή στον πλούτο, στη λογική τους, στο κλειστό θερμοκήπιο της καθημερινότητάς τους.

Το να είσαι νησιώτης με μια μεγάλη ηπειρωτική γη, δημιουργεί το αίσθημα της αυτάρκειας. Ο αυτάρκης άνθρωπος δεν αισθάνεται την ανάγκη επικοινωνίας με τον Θεό παρά μόνο όταν δυσκολευτεί.

Οι σημερινοί Κύπριοι, λόγω της ενωμένης Ευρώπης που όλους μας ξεγέλασε, νομίζουν ότι η Κύπρος δεν είναι δίπλα στη Συρία αλλά δίπλα στο Λονδίνο ή το Παρίσι, και εμπιστεύονται περισσότερο απ’ ό,τι θα έπρεπε το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την ευρωπαϊκή νοοτροπία.

Έρχεται όμως το ίδιο το Λονδίνο να μας διαψεύσει και να μας πει ότι δεν ενδιαφέρεται να είναι Ευρώπη. Έτσι τους τελευταίους μήνες έχει αρχίσει να κλονίζεται η πίστη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη λεγόμενη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Εκεί που η Ενωμένη Ευρώπη σήμαινε δουλειές, δικαιώματα, ανοχή στους ξένους, τώρα βλέπουμε ότι λειτουργεί τελικά με πολλές ταχύτητες.

Η τελευταία σύνοδος της Ρώμης πριν μερικές βδομάδες, παρόντος του πνευματικού αρχηγέτη της Δυτικής Ευρώπης, του Πάπα, έχει κωδικοποιήσει αυτό το πράγμα, αλλά δεν το έχουν δώσει του λαού να το καταλάβει.

Με τη «Λευκή Βίβλο» του πρόεδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ; 

Ναι, υπάρχει η Ευρώπη του Νότου και δεν καταλαβαίνουμε ότι εμείς δεν είμαστε απλά η Ευρώπη του Νότου, αλλά της Ανατολικής Μεσογείου, η Ευρώπη που βρίσκεται στον προμαχώνα της Συρίας, του Ισλάμ.

Και των υδρογονανθράκων... 

Ναι, που επί του παρόντος είναι πηγή πολέμου και όχι πλούτου. Αυτό τώρα άρχισαν να το αντιλαμβάνονται οι Κύπριοι. Νόμιζαν ότι οι υδρογονάνθρακες είναι το λαχείο μας. Μπορεί πριν να το εξαργυρώσουμε να αποδειχθεί προβληματικό.

Δηλαδή; 

Με γεγονότα απειλητικά, που οι Τούρκοι ήδη ετοιμάζουν. Η Τουρκία επιθυμεί να μη μας αφήσει ούτε να μυριστούμε τους υδρογονάνθρακες, και θέλει να μοιραστούμε ακόμα και την όσφρηση.

Δεν σας κάνει εντύπωση ότι, μετά τις υπογραφές με τους ενεργειακούς κολοσσούς, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε απειλητική ανακοίνωση κατά των συμφωνιών και δεν περνά μέρα που να μην απειλεί για θερμό επεισόδιο;

Μάλιστα αυτό το ακούμε συχνά κι από το στόμα του Ακιντζί, που μιλά για πιθανή ένταση τον Ιούνιο! Αυτή η συνεχής εκφοβιστική ρητορική των Τούρκων κατά της Κύπρου και της Ελλάδας δεν πρέπει να μας προβληματίζει; 

Βλέπετε σύρραξη; 

Θα γίνει ένας εκφοβισμός, όχι όμως σύρραξη, όχι τύπου Μπαρμπαρός, μα κάτι πιο αναβαθμισμένο, όχι όμως και εισβολή.

Ίσως μερικοί πολιτικοί μας να το διαισθάνονται αυτό και για να προλάβουν τα χειρότερα σπεύδουν να λύσουν το Κυπριακό έχοντας την ψευδαίσθηση ότι θα σταματήσουν τον επεκτατισμό των νεο-οθωμανών της Τουρκίας.

Μα οι εταιρείες, με τις οποίες η Κύπρος υπέγραψε συμφωνίες είναι ενεργειακοί κολοσσοί. 

Η Τουρκία θα εξασφαλίσει τις εταιρείες, δεν θα χάσουν τα δικαιώματά τους. Απλά θα θέλει να μοιραστεί αυτό τον πλούτο και την πολιτική ισχύ που παράγει μαζί μας.

Εμείς μονίμως πιανόμαστε πάνω στις ξένες πλάτες της Ευρώπης και του Ισραήλ, των οποίων τα συμφέροντα διασφαλίζονται και με τουρκική παρουσία.

Δεν καταλαβαίνουμε ότι αυτές οι χώρες πολλές φορές έκαναν παιχνίδι με εμάς και με τους Τούρκους, χωρίς να μειωθούν τα συμφέροντά τους, και στο τέλος μας πούλησαν.

Δηλαδή δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε με τις συμφωνίες αυτές ως προς το θέμα της ασφάλειάς μας, νομίζοντας ότι τους ενεργειακούς κολοσσούς τούς ενδιαφέρει και πολύ με ποιον θα συνεχίσουν.

Οι κολοσσοί αυτοί σκέφτονται οικονομικά και μόνο, και δεν έχουν κανένα δισταγμό να προχωρήσουν σε νέες συμφωνίες με οποιαδήποτε χώρα, φτάνει να γίνει η δουλειά τους!

Επομένως, θα πρέπει να παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και να μην προβαίνουμε σε σπασμωδικές και βεβιασμένες ενέργειες, δίνοντας στον λαό λανθασμένα μηνύματα.

Αλλά θα πρέπει το πρώτιστό μας καθήκον να είναι πώς θα διαφυλάξουμε την πατρίδα μας μέσα σε αυτή την καταιγίδα των γεωστρατηγικών εξελίξεων και την ανοικτή πλέον εμπόλεμη κατάσταση που άρχισε να δημιουργείται μεταξύ Ρωσίας και Αμερικής.

Ο παράγοντας που καθορίζει τις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ; 

Είναι το κουρδικό κράτος, το οποίο γίνεται για να εξασφαλιστεί ο δρόμος της ενέργειας από τη Μοσούλη μέχρι την Αλεξανδρέττα, η οποία βρίσκεται απέναντι από το Ακρωτήριο Αποστόλου Ανδρέα και ανήκει επί του παρόντος στην Τουρκία.

Σύντομα δεν θα ανήκει στην Τουρκία. Την άρπαξε από τη Συρία το 1940. Εκεί κατοικούν Κούρδοι και Άραβες, όχι Τούρκοι, όπως νομίζουμε. Γι’ αυτό πρέπει να έχουμε πολύ καλή γνώση της γεωγραφίας μας.

Σας το είχα πει σε συνέντευξή μας το 2013 και σας το επαναλαμβάνω και τώρα: Το Κυπριακό δεν θα λυθεί ως αποτέλεσμα συνομιλιών, αλλά η λύση θα επέλθει όταν οι Ρώσοι, οι Αμερικανοί και οι Εβραίοι θα αναγνωρίσουν το Κουρδικό κράτος.

Αυτό μας το λένε άνθρωποι του Θεού, μας το λένε ακόμα και οι μεγάλες δεξαμενές σκέψεις της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ρωσίας. Εγώ μιλώ με βάση την πίστη μου στους αγίους του Θεού, που έχουν όραση μέσα στον χρόνο και βλέπουν τα γεγονότα πριν ακόμα ξεκινήσουν.

Αναφέρεστε στον Γέροντα Παΐσιο; 

Όχι μόνο! Υπήρξαν και υπάρχουν και στην Κύπρο άγιοι, που έχουν την πνευματική όραση του οσίου Παΐσιου και μας λένε τι θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες.

Σας λέω μόνο το ένα δέκατο, ώστε οι Κύπριοι να μην φοβούνται αλλά και να μην επαναπαύονται στις ευρωπαϊκές τους δάφνες. Η Ευρώπη, όπως σου είχα πει και παλαιότερα, είναι παναΰρι (πανήγυρη) που τελειώνει. Το 2017-18 θα είναι η περίοδος του τελειώματος.

Με αυτά που λέτε κάποιοι σας κατηγορούν ως προφητολόγο. 

Είναι τιμή μου ο χαρακτηρισμός αυτός, διότι πιστεύω στους εκ Θεού προφήτες και το προφητικό χάρισμα και διακηρύττω όσα αυτοί προείπαν για την εποχή μας. Ξεκινήσαμε τη συζήτησή μας με τον άπιστο Θωμά.

Σήμερα πάσχουν πολλοί από απιστία και πολλοί χριστιανοί είναι μόνο κατ’ όνομα χριστιανοί. Έρχονται οι άγιοι, που τους πιστεύω ως προφήτες (και ασφαλώς όχι μόνο εγώ!) και λένε ότι θα διαλυθεί η Ευρώπη.

Επί παραδείγματι, ο άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης πριν από 30 περίπου χρόνια είχε πει: «Είναι πολύ ζεστό ακόμη το αίμα… Είναι αδύνατο -και θα φανεί αυτό αργότερα- να υπάρξει ποτέ συνεργασία των Άγγλων, Γάλλων, Γερμανών, Ιταλών, Αυστριακών κ.λπ., όταν υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που χάσανε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τους πατεράδες και τους θείους τους. Είναι ποτέ δυνατόν να ονομάζει ο ένας τον άλλον σύμμαχε και να το εννοεί;»

Και βλέπουμε τώρα την ΕΕ να διαλύεται, για να παραμείνει μόνο η γερμανική Ευρώπη των ισχυρών, στην οποία εμείς δεν θα ανήκουμε. Δυστυχώς, ανεβήκαμε σε λάθος άλογο.

Υπάρχουν ορισμένοι, όμως, που σας χλευάζουν γι’ αυτά που λέτε! 

Ναι, γιατί έχουν τη δυσκολία να αποδεχθούν τον προφητικό λόγο και να πιστεύουν σε αυτόν. Όσοι έχουν πρόβλημα με την προφητεία, πρέπει να κοιτάξουν μέσα τους πόσο χριστιανοί είναι, πόση πίστη έχουν στον Χριστό.

Αν μπορείς να προβλέψεις ένα γεγονός μπορείς και να το αποτρέψεις. 

Ασφαλώς ή τουλάχιστον να συμβάλεις στο να έλθει λιγότερο κακό. Η αίσθηση που έχουν οι άνθρωποι του Θεού είναι ότι η αποστασία, η απομάκρυνση δηλαδή από τον Θεό και το θέλημά Του, που έχει γίνει στον κόσμο είναι τεράστια.

Όλη η Δυτική Ευρώπη απειλείται με ισλαμοποίηση εκ των έσω, από τους μετανάστες, που είναι ήδη ενσωματωμένοι στις κοινωνίες.

Η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τους μετανάστες μουσουλμάνους, ότι «υπάρχουν καλύτερα μέρη από την Ευρώπη στον κόσμο για να ζει κανείς υπό τον ισλαμικό νόμο», καταγράφει νομίζω το κλίμα αυτό.

ΥΨΙΣΤΗ ΜΟΡΦΗ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Πολλά γίνονται στην περιοχή μας, δίπλα μας. 

Ναι, το παραμικρό λάθος μπορεί να φέρει τον πύραυλο στην Κύπρο. Όταν το Τσερνομπίλ μάς προκάλεσε τόσο καρκίνο, που είναι σε τόση απόσταση από μας, φανταστήκατε τι μπορεί να πάθουμε στον πόλεμο Ισραήλ, Συρίας, Περσίας και Λιβάνου;

Διότι αυτός ο πόλεμος, στον οποίο θα συμμετέχουν και οι Ρώσοι στηρίζοντας τη Συρία, θα γίνει, τον έχουν προφητεύσει.

Όταν θα γίνονται όλα αυτά στη γειτονιά μας, θα πουν οι Γερμανοί και Αμερικάνοι στους Τούρκους επειδή θα χάσουν τη νοτιοανατολική Τουρκία για να γίνει το κουρδικό κράτος, να πάρουν αν μπορούν κάτι από το Αιγαίο με τη στρατιωτική τους επιβολή, τα δικαιώματα στους υδρογονάνθρακες.

Οι Τούρκοι θα κάνουν τέτοιο επιθετικό άνοιγμα που δεν το υπολογίζουμε. Θα είναι αποθράσυνση, η ύψιστη μορφή αλαζονείας. Αποτέλεσμα θα είναι να δημιουργήσουν ένα πολύ σοβαρό επεισόδιο κάπου στον ελληνικό χώρο μεταξύ Κύπρου και κυρίως Ελλάδος.

Ένα επεισόδιο, το οποίο θα διαρκέσει τρεις μέρες. Από το επεισόδιο αυτό θα ενοχληθούν τα συμφέροντα της Ρωσίας και γι’ αυτό θα πληγεί η Τουρκία.

Θα είναι συμφωνημένοι με τους Δυτικούς και Νατοϊκούς για να τους κάνουν να καταλάβουν, διότι η Τουρκία τους έχει ταλαιπωρήσει πολύ.

Ήδη οι σχέσεις Ευρώπης-Τουρκίας, Αμερικής-Τουρκίας-Ρωσίας είναι σε τεταμένο σχοινί. Αντιλαμβάνεσαι, λοιπόν, σε αυτό το σκηνικό πόσο ρόλο παίζουν οι άνθρωποι της προσευχής;

«Η Τουρκία οδηγείται σε εμφύλιο»

Τι περιμένετε από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία; 

Το οριακό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος οδηγεί την Τουρκία σε εμφύλιο πόλεμο και φανερώνει τη μελλοντική της τριχοτόμηση: Το ένα τρίτο του τουρκικού πληθυσμού είναι οι Ευρωπαϊστές-Κεμαλικοί, το δεύτερο τρίτο οι οθωμανοί του Ερντογάν και το τρίτο είναι αυτοί που δεν είναι Τούρκοι-Σουνίτες, δηλαδή οι Αλεβίτες, οι Κούρδοι, οι Αρμένιοι, κ.ά.

Όμως, δεν πρέπει να δαπανούμε πολύ μελάνι για το οποιοδήποτε αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος, διότι έτσι κι αλλιώς τα προφητευμένα γεγονότα θα γίνουν. Όλα τα άλλα είναι δημοσιογραφικά ερωτήματα, τα οποία δεν μπορούν να σταματήσουν το σχέδιο του Θεού που βρίσκεται εν εξελίξει.

«Άλλοι καθορίζουν τις τύχες μας, όχι οι Πρόεδροί μας»

Ποια είναι η δύναμη της προσευχής; 

Η προσευχή μπορεί να μετακινήσει όρη, όπως είπε ο Κύριος. Και ασφαλώς μπορεί με την παρέμβαση του Θεού να αποτρέπει γεγονότα ή να μειώνει το κακό.

Ο ρόλος της Εκκλησίας στην Κύπρο αυτή την στιγμή δεν είναι να επιλέξει τον άλφα ή τον βήτα υποψήφιο Πρόεδρο. Όποιος και να βγει το ίδιο θα είναι.

Άλλοι καθορίζουν τις τύχες μας, δεν είναι οι Πρόεδροί μας. Η Εκκλησία πρέπει να ενεργοποιήσει τον πιστό λαό της, όχι τους άπιστους, που θα έλθουν σε μετάνοια όταν θα καταλάβουν την απειλή που έχει η Κύπρος όχι από τους Τούρκους όσο από τον πόλεμο στη γειτονιά μας. Το σχέδιο του Θεού είναι μεγάλο.

Ο Θεός όμως είναι γεμάτος αγάπη. 

Από αγάπη είναι που θα επιτρέψει αυτά τα γεγονότα, γιατί όπως πάμε μόνοι μας με την ψευδο-ειρήνη που φτιάξαμε, οδηγούμαστε στην κόλαση με τη διαφθορά, την απιστία, την πλεονεξία και την ανηθικότητά μας.

Αλλά η πραγματική προοπτική μας δεν είναι να ζήσουμε 80-100 χρόνια σε αυτή τη γη, είναι η αιώνια ζωή με τον Χριστό.

Ό,τι ωφελεί τους ανθρώπους για να αποκτήσουν την αιώνια ζωή ο Θεός θα το επιτρέψει, είτε είναι ένας καρκίνος, είτε ένα απρόσμενο ατύχημα, είτε ένας σεισμός.

Εκτός από τα πολεμικά γεγονότα θα ζήσουμε έκτακτα γεωφυσικά φαινόμενα. Κι όλα θα συντελέσουν να επανεύρει ο άνθρωπος την προοπτική της αιώνιας ζωής.

Κι αυτά θα γίνουν, όπως είπαμε, ένεκα της μεγάλης διαφθοράς, της αποστασίας του ανθρώπου από τον Θεό και το θέλημά Του, που έχουν αναπόδραστο αποτέλεσμα, όχι μόνο τις εκτρώσεις, την αυξημένη μαγεία, τη βλασφημία και τη σαρκολατρία, αλλά και τη νομιμοποίησή τους.

Και επαναλαμβάνω, αυτό τον πόλεμο δεν θα τον κάνει ο Θεός, ούτε οι άγιοί του: Αντίθετα, η Παναγία μας και οι άγιοι είναι γονατιστοί και κλαίουν ενώπιον του Θεού, για να μειωθούν να επερχόμενα δεινά, για να οδηγηθούμε σε πραγματική μετάνοια.

Ο Χριστός αναστήθηκε… 

θα ειρηνεύσει κι ο κόσμος μετά τα γεγονότα που έρχονται. Μετά την τραγωδία αυτού του πολέμου θα έλθουν πάρα πολύ ωραία πράγματα. Η κοινωνία θα ανακαινιστεί. Η Ορθοδοξία θα γίνει κυρίαρχη, όχι όμως ως εξουσία, αλλά ως επιλογή.

Δεν είναι εγωκεντρικό να λέμε ότι η Ορθοδοξία θα είναι κυρίαρχη; 

Όχι, διότι είναι η αλήθεια, η μόνη Αλήθεια. Μία είναι η Εκκλησία, η Ορθόδοξη, δεν υπάρχουν άλλες. Ένας είναι ο Θεός και ένα σώμα έχει, την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Κι όλες οι άλλες Εκκλησίες; 

Είναι χριστιανικές κοινότητες, δεν είναι Εκκλησία.

«Στο Ισραήλ στραμμένη η προσοχή»

Φταίει και η Εκκλησία στο ότι οι άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τον Θεό; 

Βεβαίως, όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης. Όμως η Δυτική Ευρώπη έχει αποσαθρωθεί από θέμα χριστιανοσύνης. Ο ίδιος ο Πάπας είπε ότι θέλει επανευαγγελισμό.

Κι αυτή ακριβώς η αποστασιοποίηση της Ευρώπης από την Ορθοδοξία είχε άμεση συνέπεια και στο επίπεδο ηθικής: Έκαναν την σαρκολατρία, την ειδωλολατρία, τη διαστροφή και τη διαφθορά νόμους!

Ο μεγάλος Σέρβος άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς (1880-1956), αναφερόμενος στην Ένωση που οικοδόμησαν οι Ευρωπαίοι πριν από δεκαετίες, έγραψε: «Οι Ευρωπαίοι οικοδόμησαν την Ένωση με τον θάνατο και έκαναν το συμβόλαιο με τον Πάπα. Αυτό είναι το πιο ξεκάθαρο γεγονός στην ιστορία του ανθρώπου τα τελευταία διακόσια χρόνια. Ολόκληρη η Ευρώπη μυρίζει θάνατο. Τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια κηρύττουν τον θάνατο. Οι Ευρωπαίοι λογοτέχνες κηρύττουν τον θάνατο, οι πολιτικοί τους δουλεύουν για τον θάνατο, οι δάσκαλοί τους σπέρνουν τον θάνατο στην ψυχή των νέων. Η Ευρώπη δεν θέλει να ξέρει για τη ζωή μετά τον θάνατο... Αδελφοί μου, η τραγωδία της Ευρώπης βρίσκεται σ’ αυτό, δηλαδή στο γεγονός ότι αρνήθηκε το Βασίλειο της αιώνιας ζωής. Έχτισε την ένωση με τον θάνατο και μόλις δέθηκε με τον θάνατο, δέθηκε και με τον Άδη...».

Να μιλήσουμε για την οικονομία; Έγινε η οικονομία της Ενωμένης Ευρώπης η οικονομία της Γερμανίας. Το ίδιο συμβαίνει στην Αμερική, στην Αφρική.

Υπάρχει τέτοια χαοτική κατάσταση σήμερα στον κόσμο, που θέλει ξανά κτίσιμο. Και τον κόσμο δεν θα τον κτίσει ούτε ο Τραμπ, ούτε η Ευρώπη της Γερμανίας.

Ποιος θα τον κτίσει; 

Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος, που ξεκίνησε πριν έξι χρόνια από τη Συρία. Κι αυτό το είχε προφητεύσει ένας άγιος άνθρωπος του Θεού, ο μακαριστός Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Αντώνιος Κόμπος (1920-2005).

Αυτός, λίγο πριν κοιμηθεί και ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο, είχε αποκάλυψη από τον Θεό για τα γεγονότα των ημερών μας και, μεταξύ άλλων, είπε: «Όταν αρχίσει το κακό από τη Συρία, να αρχίσετε να προσεύχεστε. Εκεί, από τη Συρία, θα ξεκινήσει!»

Αλλά αυτό πολλοί τώρα το κατάλαβαν, μετά το τελευταίο κτύπημα των Αμερικανών στη Συρία και τις συνεχείς απειλές του Τραμπ κατά του Άσαντ, της Ρωσίας αλλά και του Ιράν και της Βόρειας Κορέας! Η πρώτη φάση του πολέμου τελείωσε.

Τώρα ζούμε… 

…τη δεύτερη φάση, στην οποία πρωταγωνιστής θα είναι το Ισραήλ. Και το Ισραήλ πρέπει να παρακολουθούμε, όχι την Τουρκία. Και θα ακολουθήσουν τα γεγονότα, που θα καθορίσουν την ίδρυση και αναγνώριση του κουρδικού κράτους, αυτά που θα δώσουν και τη δική μας ελευθερία.

Το Ισραήλ και ο Τραμπ φοβούνται την Περσία, το πυρηνικό της πρόγραμμα. Οι Πέρσες εξόπλισαν τη Χεσμπολάχ, η οποία είναι εγκατεστημένη στον νότιο Λίβανο και έχει στραμμένους εκατοντάδες πυραύλους προς το Ισραήλ, το οποίο αναπτύσσει αντίστοιχο αριθμό πυραύλων και είναι έτοιμο να μετακινήσει τρία εκατομμύρια πληθυσμό από το βόρειο τμήμα του.

Δηλαδή τα γεγονότα τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα! Μέχρι να δημοσιεύσεις τη συνέντευξή μας αυτή, μπορεί να είμαστε ήδη ξεπερασμένοι!

Ξεκίνησαν όμως οι συνομιλίες.

Δεν με ενδιαφέρει το τι κάνει ο Ακιντζί ή ο Αναστασιάδης. Δεν μιλώ πια γι’ αυτά, διότι τα δικά μας θα καθοριστούν από τα ξένα. Όταν τρέμουν οι στρατηγοί, θα ασχοληθώ με στρατιωτάκια;

Τρέμει ο Τραμπ τον Πούτιν κι ο Πούτιν τον Τράμπ. Τρέμει ο Νετανιάχου τη Χεσμπολάχ, η Περσία το Ισραήλ και το Ισραήλ την Περσία. Καταλαβαίνεις τι συμβαίνει αυτή την στιγμή που μιλούμε;

Έχουμε μέτωπα ανοικτά σε όλο τον πλανήτη: Στα Βαλκάνια με Αλβανούς, Σέρβους, Βόσνιους, Κοσοβάρους, στην Ουκρανία, στις χώρες της Βαλτικής, το κοινό μέτωπο Αμερικής-Ισραήλ και Ευρώπης που τα βάζει με Ρωσία, Ιράν, Β. Κορέα, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Κίνα που όλοι φοβούνται και η Ιαπωνία ετοιμάζουν εδώ και χρόνια την παρουσία τους στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Και ταυτόχρονα μαίνεται ο πόλεμος οικονομικού και ηθικού χαρακτήρα στην Ευρώπη.

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (philenews.com) Sun, 23 Apr 2017 10:52:47 GMT http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/14468-morfou-neofutos-tha-zisoume-ekfobismo-mono-gia-treis-meres
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ναό του Ναυπλίου http://www.romfea.gr/diafora/14465-arxieratiki-theia-leitourgia-ston-panigurizonta-nao-tou-naupliou nauplio agios georgios 5

Με κάθε λαμπρότητα εόρτασε ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου.

Το πρωί τελέστηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκταρίου.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός ιερουργούντος του πρωτοπρεσβύτερου π. Δημοσθένη Γάτσιου.

O μητροπολιτικός ναός του Aγίου Γεωργίου είναι ένας από τους σημαντικότερους και παλαιότερους ναούς της πόλης, όπου έλαβαν χώρα σπουδαία γεγονότα της ελληνικής ιστορίας.

Θεωρείται ότι χτίστηκε περί τις αρχές του 16ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της Πρώτης Eνετοκρατίας της πόλης, ενώ μετά την κατάληψη του Nαυπλίου από τους Tούρκους το 1540, ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί.

Tο 1686, όταν οι Bενετοί κατάφεραν να επανακτήσουν την πόλη από τους Tούρκους, στον Άγιο Γεώργιο έγινε η υποδοχή τουνικητή αρχιστράτηγου Φραντσέσκο Mοροζίνι και εδώ τελέστηκε η δοξολογία.

Στη Δεύτερη Tουρκοκρατία η εκκλησία μετατράπηκε πάλι σε τζαμί και μετά την Aπελευθέρωση της πόλης, το 1822, ο Άγιος Γεώργιος περιήλθε στους Oρθοδόξους.

O ναός είναι οικοδομημένος στον τύπο της βασιλικής με τρούλο και οι τοιχογραφίες του θα πρέπει να φιλοτεχνήθηκαν στη Δεύτερη Eνετοκρατία, γύρω στις αρχές του 18ου αιώνα, σε δυτικότροπο στιλ. Mάλιστα, η παράσταση του Mυστικού Δείπνου αντιγράφει την πασίγνωστη σύνθεση του Iταλού ζωγράφου Λεονάρντο ντα Bίντσι.

Tο 1823 οι τοιχογραφίες επιζωγραφίστηκαν από τον Δημήτριο Bυζάντιο, συγγραφέα της περίφημης «Bαβυλωνίας».

Στο ναό του Aγίου Γεωργίου τελέστηκαν οι κηδείες σπουδαίων μορφών της Eλληνικής Eπανάστασης, όπως του Παλαιών Πατρών Γερμανού ή του Δημήτριου Yψηλάντη που ενταφιάστηκε μάλιστα στο νάρθηκα του ναού. Eδώ τελέστηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια και η κηδεία του δολοφονηθέντος Kυβερνήτη της Eλλάδος Iωάννη Kαποδίστρια.

Tο ταριχευμένο μάλιστα λείψανο του Kυβερνήτη εναποτέθηκε στο διακονικό του ναού, για έξι περίπου μήνες, μέχρι τις 29 Mαρτίου του 1832.

Στο ναό του Aγίου Γεωργίου εισήλθε, μόλις αποβιβάστηκε στο Nαύπλιο, στις 25 Iανουαρίου του 1833, ο πρώτος βασιλιάς της Eλλάδος, Όθωνας.
Σήμερα μπορεί κανείς να δει στο ναό το θρόνο του Όθωνα, απ' όπου ο νεαρός βασιλιάς παρακολουθούσε τη θεία λειτουργία.

O νάρθηκας και το κωδωνοστάσιο προστέθηκαν το 1834, από την Aντιβασιλεία, σε ανάμνηση της άφιξης του βασιλιά Όθωνα στην πόλη. Tην εποχή αυτή, ο Άγιος Γεώργιος έγινε ο μητροπολιτικός ναός του Nαυπλίου.

Ο Ιερέας του ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Ελευθέριος Μίχος ευχαρίστησε όλους όσους τίμησαν τον Άγιο Γεώργιο και ευχήθηκε του χρόνου τέτοια ημέρα να έχουν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο βαθμό οι εργασίες επισκευής και ανακαίνισης του Ιερού Ναού και συντήρησης των αγιογραφιών.

Προς προσκύνηση είχε τεθεί τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Γεωργίου.

Στον εορτάζοντα ναό παραβρέθηκαν οι βουλευτές Αργολίδος Γ.Ανδριανός και Γ.Μανιάτης, ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δ.Κωστούρος, η περιφερειακή σύμβουλος Ε.Πναγιωτοπούλου,ο πρώην δήμαρχος Ναυπλίου Γ.Τσούρνος κα.

nauplio agios georgios 1

nauplio agios georgios 1

nauplio agios georgios 1

nauplio agios georgios 1

nauplio agios georgios 1

nauplio agios georgios 1

nauplio agios georgios 1

nauplio agios georgios 1

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Ευάγγελος Μπουγιώτης) Sun, 23 Apr 2017 09:01:07 GMT http://www.romfea.gr/diafora/14465-arxieratiki-theia-leitourgia-ston-panigurizonta-nao-tou-naupliou
Νικαίας: ''Ο μόνος δρόμος προς την ευτυχία είναι ο Χριστός'' (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/14464-nikaias-o-monos-dromos-pros-tin-eutuxia-einai-o-xristos-foto nikaias alexios 1

Κορυδαλλός | Αθανάσιος Θανόπουλος


Παρουσία πλήθους πιστών εορτάστηκε σήμερα, Κυριακή 23 Απριλίου η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου στον Κορυδαλλό.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού π. Γρηγόριο Μπατιστάτο και κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Να αναφερθεί ότι κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε αναγνώστη τον Γεώργιο Σαϊνίδη.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Ιωάννης Μαρής, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημερινή Ευαγγελική Περικοπή και στον βίο και τα μαρτύρια του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου.

''Η ακλόνητη πίστη και η αγάπη στον Χριστό ήταν εκείνη που έδινε στους Αγίους τη δύναμη να αντέχουν στα φρικτά μαρτύρια'' ανέφερε μεταξύ άλλων ο π. Ιωάννης.

''Η αγάπη και η πίστη που είχαν οι Άγιοι μας προϋποθέτει και μία άλλη αρετή, προϋποθέτει την ταπείνωση. Διότι όποιος είναι ταπεινός και δέχεται την Χάρη του Αγίου Πνεύματος τότε μπορεί να αγαπήσει και να πιστέψει. Και ο Απόστολος Θωμάς και ο Άγιος Γεώργιος μας προβάλουν τις αρετές, της αγάπης και της πίστης στον Θεό'' τόνισε κλείνοντας ο π. Ιωάννης.

Να σημειωθεί οτι στην Θεία Λειτουργία παρέστη ο Δήμαρχος Κορυδαλλού κ. Σταύρος Κασιμάτης και μέλη του δημοτικού Συμβουλίου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος στην ομιλία του αναφέρθηκε στον Άγιο Γεώργιο, ο οποίος όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «έδωσε την ζωή του για τον Χριστό και θαυματουργεί σε όλο τον κόσμο, και είναι πολύ αγαπητός ακόμα και στους μουσουλμάνους».

Τέλος ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον Προϊστάμενο του Ναού π. Γρηγόριο Μπατιστάτο, για το έργο που επιτελεί στην ενορία, για τον εξωραϊσμό κυρίως των ψυχών αλλά και στις φυλακές του Κορυδαλλού, ενώ επίσης επαίνεσε τους γονείς που φέρνουν τα παιδιά τους στην εκκλησία γιατί όπως υπογράμμισε: «Ο μόνος δρόμος προς την ευτυχία είναι η πίστη στον Σωτήρα Χριστό».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Sun, 23 Apr 2017 09:55:39 GMT http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/14464-nikaias-o-monos-dromos-pros-tin-eutuxia-einai-o-xristos-foto
Σλαβονίας Ιωάννης: ''Σημαντική ανακάλυψη το νοσοκομείο των Ουστάσι'' http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/14462-slabonias-ioannis-simantiki-anakalupsi-to-nosokomeio-ton-oustasi giasenobats

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


Μια σημαντική ανακάλυψη ήρθε στο φως, στην περιοχή του στρατοπέδου θανάτου των Ουστάσι.

Συγκεκριμένα κτίριο που λειτουργούσε ως νοσοκομείο ανακαλύφθηκε στο Γιασένοβατς, όπου στεγαζόντουσαν εβραίοι κρατούμενοι και γιατροί και βασανίστηκαν από τους Ουστάσι.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη από την απελευθέρωση μέχρι σήμερα, που σχετίζεται με το Γιασένοβατς, αφού το μόνο που έχει απομείνει από το στυγερό στρατόπεδο είναι ένα βυρσοδεψείο.

Σύμφωνα με τον Επίσκοπο Σλαβονίας κ. Ιωάννη, το νοσοκομείο των Ουστάσι ανακαλύφθηκε στον περίβολο της οικογένειας Κλιντσόφ.

Να αναφερθεί ότι πρόσφατα η Επισκοπή Σλαβονίας αγόρασε αυτό το κτίριο, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Μονής του Γιασένοβατς και το οποίο θα μετατραπεί σε μουσείο.

Ο Επίσκοπος Ιωάννης ανακοίνωσε το γεγονός χθες, Σάββατο 22 Απριλίου στην επέτειο της επανάστασης, αφού στις 22 Απριλίου του 1945, 600 από τους 1093 κρατούμενους αποφάσισαν να επαναστατήσουν.

Επίσης ο Επίσκοπος Σλαβονίας, υπογράμμισε ότι στον τοίχο βρέθηκε το άστρο του Δαβίδ, καθώς και ένα παλιό κουτί πρώτων βοηθειών.

"Για την ανακάλυψη ενημερώθηκε άμεσα η Διεθνής Οργάνωση Μνήμης του Ολοκαυτώματος, ενώ έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση του μουσείου με τα αντικείμενα που βρέθηκαν" - ανέφερε ο Επίσκοπος Ιωάννης.

Το Γιασένοβατς είναι το πιο σημαντικό και συγχρόνως στυγερό στρατόπεδο αφανισμού που δημιούργησε η δικτατορία ούστασι.

«Αρχιτέκτονας» του είναι ο υπουργός Εσωτερικών Άντρια Αρτούκοβιτς, ο οποίος θα ομολογήσει ότι εκεί δολοφονήθηκαν περίπου 700.000 κρατούμενοι.

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Sun, 23 Apr 2017 09:55:39 GMT http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/14462-slabonias-ioannis-simantiki-anakalupsi-to-nosokomeio-ton-oustasi
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία σε Βικτώρια και Ναναίμο στον Καναδά http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/mitropoleis-exoterikou/14463--arxieratiki-theia-leitourgia-se-biktoria-kai-nanaimo-ston-kanada bank 2Βραδινή Θεία Λειτουργία έγινε τη Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής στον Ι.Ν. Υπαπαντής Βικτώρια, ΒΚ, ο οποίος ευρίσκεται στον ειρηνικό ωκεανό πεντέμισυ ωρες με το αεροπλάνο από το Τοροντο.


Λειτούργησε ο Μητροπολίτης Σωτήριος, ο π. Κ. Οικονόμου, και ο π. Ε. Αραβαντινός, Ιερατικώς Προϊστάνενος της Κοινότητας.

Με ευλάβεια προσήλθαν οι χριστιανοί, και συμμετείχε και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Βανκούβερ, και Δυτικό Καναδά, κ. Α. Ιωάννου.

Την επόμενη Σάββατο πρωί, ο Μητροπολίτης και οι δυο ιερείς, π. Κωνσταντίνος και π. Ευάγγελος, λειτούργησαν στο Νανάϊμο, κωμόπολη η οποία απέχει μιάμιση ώρα με αυτοκίνητο από την Βικτώρια.

Όλοι έλαβαν μέρος στη Θεία Κοινωνία, και στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης τσούγκρισε πασχαλινό αυγό με όλους.

Στο Ιερό υπηρέτησαν οι αναγνώστες Χρήστος και ο αδελφός του Γιώργος Βασιλόπουλος. Ενας από τους δυο σοβαρά σκέφτεται να φοτήση στην Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία Τορόντο.

Πλούσιο ήταν το γεύμα που ετοίμασαν οι καλές ορθόδοξες νοικοκυρές, και όλοι έλαβαν μέρος.

Πολλοί έλεγαν στον Μητροπολίτη Σωτήριο "μεγάλη παρηγοριά μας δείνετε με το τηλεοπτικό σας πρόγραμμα κάθε Κυριακή."

bank 1

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Ι.Μ. Τορόντο) Sat, 22 Apr 2017 23:37:15 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/mitropoleis-exoterikou/14463--arxieratiki-theia-leitourgia-se-biktoria-kai-nanaimo-ston-kanada
Δισαρχιερατικός Εσπερινός για τον Άγιο Νικήτα Σερρών (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/14460-disarxieratikos-esperinos-gia-ton-agio-nikita-serron-foto agios nikitas 56

Σέρρες | Χρήστος Καναρόπουλος


Με ανάταση ψυχών η Εκκλησία του Χριστού που παροικεί στις Σέρρες εόρτασε την Ιερά και σεβάσμια μνήμη του ενδόξου εν Σέρραις αθλήσαντος Αγίου Νικήτα του Νέου, συμπολιούχου της πόλεως και της ακριτικής Μητροπόλεως στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα περικαλλή Ιερό Ναό της πόλεως.

Στον λαμπρό Δισαρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, συγχοροστατούντος του οικείου Μητροπολίτου, Σεβασμιωτάτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, πλαισιούμενοι από πλειάδος Ιερέων, παρουσία του Λαού του Θεού με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Μωυσιάδη.

"Ο εορτασμός αυτός μέσα στην ωραία και Αγία ατμόσφαιρα της Αναστάσεως του Χριστού μας δίδει πραγματική χαρά, ειρήνη ψυχών και ευφροσύνη" τόνισε στη σύντομη προσλιαλιά του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης της Σερραϊκής Εκκλησίας κ. Θεολόγος και συμπλήρωσε ότι ο Ιερός της Εκκλησίας Υμνογράφος αναφερόμενος στη μνήμη του Αγίου Νικήτα την ονομάζει "νοητό Έαρ" δηλαδή άνοιξη.

"Οι μνήμες των Αγίων μας είναι όντως άνοιξη ψυχών, ευφορία ψυχών. Όπως η άνοιξη είναι η ομορφότερη εποχή του έτους και μας δίδει χαρά, ελπίδα, ανάταση ψυχών έτσι και οι Μνήμες των Αγίων μας είναι πνευματικές Ανοίξεις" είπε ο κ. Θεολόγος και ευχαρίστησε τον Άγιο Άρτης για την αποδοχή της πρόσκλησής του να συνεορτάσουν τον Άγιο Νικήτα.

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλινίκος στο κήρυγμα του, αναφερόμενος στο "νοητό Έαρ".

"Ο Άγιος Νικήτας σε όλη του τη ζωή ομόρφαινε την ψυχή του και με αυτόν τρόπο δίδει ομορφιά σ' αυτόν τον κόσμο, ακόμη και την τελευταία στιγμή, γεμάτος από βασανιστήρια και όντας κρεμασμένος ανέτειλε φως μέσα από το νεκρό του σώμα". Αυτή η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο γιατί είναι ο ίδιος ο Χριστός, ο Ανεστημένος Χριστός είπε και συνέχισε: "πως γίνεται μέσα από έναν Τάφο να βγαίνει τόση ομορφιά (;), πως γίνεται μέσα από ένα νεκρό σώμα, όπως αυτό του Αγίου Νικήτα, να βγαίνει τόσο φως (;). Αυτό είναι το Μυστήριο της ζωής, αυτό είναι το Μυστήριο της Αναστάσεως, αυτό είναι που λείπει από την κοινωνία και τους ανθρώπους μας" ευχόμενος στο τέλος στο πυκνό Εκκλησίασμα, το οποίο συνεχάρη για την ομορφιά που έχει ο περικαλλής Ναό του Αγίου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Sun, 23 Apr 2017 11:08:17 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/14460-disarxieratikos-esperinos-gia-ton-agio-nikita-serron-foto
Φθιώτιδος Νικόλαος: ''Σήμερα η χριστιανική πίστη διώκεται'' http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/14461-fthiotidos-nikolaos-simera-i-xristianiki-pisti-dioketai fthiotidos diokete 9

Στην Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μύλων Πελασγίας μετέβη το απόγευμα του Σαββάτου 22 Απριλίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, προκειμένου να χοροστατήσει εις τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό της Ψηλαφήσεως του Αποστόλου Θωμά και του Αγίου Γεωργίου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις δύο μεγάλες Εορτές, τις οποίες τιμά η Αγία μας Εκκλησία την Κυριακή 23 Απριλίου. Αναφερόμενος στην ψηλάφηση του Αποστόλου Θωμά είπε χαρακτηριστικά:

« Η απιστία του Αποστόλου Θωμά και η ψηλάφησή του ήταν μια οικονομία του Θεού, διότι για μια ακόμη φορά μαρτυρείτε η Ανάσταση του Κυρίου. Τα θέματα της Πίστεως μας επιδέχονται αμφιβολίες από πολλούς και η Αγία μας Εκκλησία κατέταξε τα γεγονότα έτσι για να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μαρτυρίες της Αναστάσεως του Χριστού».

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και χαρακτηριστικά ανέφερε:

« Ο Άγιος Γεώργιος ελευθέρωσε πολλούς ανθρώπους από την κυριαρχία της ειδωλολατρίας, δίνοντας την Μαρτυρία του Αναστάντος Θεού και για τον λόγο αυτό εμαρτύρησε. Είναι ένας γνήσιος μιμητής του Αναστάντος Κυρίου και γι΄αυτό η μνήμη του εορτάζεται πάντα την Αναστάσιμη περίοδο. Ο Άγιος Γεώργιος είναι ιδιαίτερα λαοφιλής Άγιος και με τις πρεσβείες του ελευθερώνει την ψυχή του ανθρώπου.

Δύο γεγονότα μας προβάλλει η Εκκλησία μας, αγαπητοί μου αδελφοί, τα οποία μας διδάσκουν ότι πρέπει να έχουμε δύναμη πίστεως εις τον Αναστάντα Χριστό. Πίστη απαραίτητη για την σωτηρία του ανθρώπου.

Σήμερα η χριστιανική πίστη διώκεται. Αλλού φανερά δια των όπλων και αλλού ύπουλα, όπως στην χώρα μας. Πρέπει να κρατηθούμε. Η Ορθοδοξία στην Ελλάδα έχει βαθιές ρίζες. Για να κρατηθούμε πρέπει να έχουμε πίστη και ενότητα. Η ασφάλεια μας είναι η ενότητα, η αγάπη μας και ο σύνδεσμός μας της ειρήνης».

Εν συνεχεία ο Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε την Γερόντισσα Θεοπίστη για την πρόσκληση και συνεχάρη την αδελφότητα της Μονής για την πνευματική πρόοδο και για την συνεχή προσφορά της αγάπης τους στους προσκυνητές.

Επίσης ευχαρίστησε τον π. Ευμένειο Γρηγοριάτη, ο οποίος καθ' όλο το διάστημα της Μεγάλης Εβδομάδος και της δικαινησίμου Εβδομάδος λειτουργούσε εις την Ιερά Μονή και τον παρεκάλεσε να μεταφέρει τις ευχές του και τις ευχαριστίες τους εις τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους, Γέροντα Χρ0ιστοφόρο, για την πνευματική μεριμνά και προστασία που επιδείχνει στην Ιερά Μονή και στους προσκυνητές της.

Τέλος Ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά και πλουσία την ευλογία του Αναστάντος Κυρίου και του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου.

Μετά την ακολουθία του Εσπερινού ακολούθησε για όλους κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής.

Στην Ακολουθία μεταξύ των πολλών προσκυνητών παρέστησαν και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Στυλίδος.

fthiotidos diokete 1

fthiotidos diokete 1

fthiotidos diokete 1

fthiotidos diokete 1

fthiotidos diokete 1

fthiotidos diokete 1

fthiotidos diokete 1

fthiotidos diokete 1

fthiotidos diokete 1

fthiotidos diokete 1

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Ι.Μ. Φθιώτιδος) Sat, 22 Apr 2017 21:28:50 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/14461-fthiotidos-nikolaos-simera-i-xristianiki-pisti-dioketai
Εσπερινός του Αγίου Γεωργίου στα Λατσιά (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/14459-esperinos-tou-agiou-georgiou-sta-latsia-foto latsia 2

Γράφει ο Λουκάς Α. Παναγιώτου


Τον κοσμούντα τη χορεία των μεγαλομαρτύρων της Εκκλησίας μας, Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο, τίμουν για άλλη μια χρονιά στην προσφυγιά, με αναστάσιμη λαμπρότητα και τη δέουσα επισημότητα, οι Εκκλησιαστικές Επιτροπές και τα οργανωμένα σύνολα των κατεχομένων ενοριών και κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας.

Το απόγευμα του Σαββάτου της Διακαινησίμου, 22 Απριλίου 2017, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, Λατσιών προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, ο οποίος μίλησε επικαίρως και μετέφερε προς όλους τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.

Αμέσως μετά την Αρτοκλασία, ο Θεοφιλέστατος, τέλεσε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων κατά την βάρβαρο τουρκική εισβολή του 1974 και πάντων των εν προσφυγιά τελειωθέντων συμπατριωτών μας, δεόμενος, παράλληλα, υπέρ απελευθέρωσης και επιστροφής στην κατεχόμενη πατρίδα μας και ανεύρεσης των αγνοουμένων μας.

Μετά το πέρας της Εσπερινής Ακολουθίας πραγματοποιήθηκε λιτανεία γύρω από τον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και η προσκύνηση των εικόνων από τους παρευρισκομένους πιστούς, μεταξύ των οποίων ήταν ο Δήμαρχος Κυθρέας και Κοινοτάρχες των κατεχόμενων ενοριών της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας, που έχουν ως πολιούχο τον Άγιο Γεώργιο ή εξωκλήσι αφιερωμένο στον Μεγαλομάρτυρα Άγιο, προς τους οποίους, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, απηύθυνε τον αναστάσιμο χαιρετισμό «Χριστός Ανέστη» και ευχήθηκε υγεία, δύναμη και ελευθερία στην πατρίδα μας.

latsia 1

latsia 1

latsia 1

latsia 1

latsia 1

latsia 1

latsia 1

latsia 1

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Sat, 22 Apr 2017 21:18:29 GMT http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/14459-esperinos-tou-agiou-georgiou-sta-latsia-foto
Πανηγυρικός Εσπερινός των Αγίων Ναουσαίων Νεομαρτύρων και η 195η επέτειος του Ολοκαυτώματος http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/14457-panigurikos-esperinos-ton-agion-naousaion-neomarturon-kai-i-195i-epeteios-tou-olokautomatos naou 1

Την Κυριακή του Θωμά εορτάζεται στη Νάουσα η εορτή των Δισχιλίων Νεομαρτύρων (μαρτύρησαν το 1822) καθώς επίσης και η 195η επέτειος του Ολοκαυτώματος της πόλεως.

Το εσπέρας του Σαββάτου τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ναούσης ο πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής των Νεομαρτύρων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Κοζάνης κ. Παύλου, Νιέρι κ. Νεοφύτου, Νέας Κρήνης κ. Ιουστίνου και Βεροίας κ. Παντελεήμονος.

Μετά το τέλος του Εσπερινού τελέστηκε μεγαλοπρεπής λιτανεία προς τον χώρο του μαρτυρίου (Κιόσκι) όπου τελέστηκε αρτοκλασία και ο σεβ. Νέας Κρήνης κ.Ιουστίνος κήρυξε το θείο Λόγο.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Βεροίας) Sat, 22 Apr 2017 21:13:48 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/14457-panigurikos-esperinos-ton-agion-naousaion-neomarturon-kai-i-195i-epeteios-tou-olokautomatos
Λιτανεία του Αγίου Γεωργίου Ακαδημία Πλάτωνος το 1962 http://www.romfea.gr/diafora/14455-litaneia-tou-agiou-georgiou-akadimia-platonos-to-1962- platonos2

Οι Romfea.gr δημοσιεύει με αφορμή την εορτή του Αγίου Γεωργίου, δημοσιεύει ιστορικές φωτογραφίες από την λιτάνευση της εικόνας του Αγίου ΓΕΩΡΓΙΟΥ στην Ακαδημία Πλάτωνος το 1962.!!

Στη λιτανεία προεξάρχει ο τότε βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου, Αχαϊας Παντελεήμων Καρανικόλας ο μετέπειτα Μητροπολίτης Κορίνθου.

Στα μικρά παιδιά διακρίνεται με την ελληνική στολή του τσολιά ο γιος του προϊσταμένου τότε του ιερού Ναού αείμνηστου π. Μαρίνου Γεωργακόπουλου και νυν Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην φωτό με τις κοπέλε, διακρίνεται και η αείμνηστη μητέρα του Μητροπολίτη Ιγνατίου κυρία Θεοδώρα!

platonos1

platonos1

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Sat, 22 Apr 2017 20:59:14 GMT http://www.romfea.gr/diafora/14455-litaneia-tou-agiou-georgiou-akadimia-platonos-to-1962-
Τίμησαν τον Πολιούχο τους στον Άγιο Θωμά Μεσολογγίου (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/diafora/14453-timisan-ton-poliouxo-tous-ston-agio-thoma-mesologgiou-foto mesologgi 4

Του Σπύρου Συμεών για την Romfea.gr


Σήμερα το απόγευμα του Σάββατο και περι ώρα 19:00 μετά την χαρμόσυνη κρούση των καμπάνων, κάτοικοι του χωριού του Αγίου Θωμά Μεσολογγίου, ενός χωρίου που βρίσκεται στις παρυφές της Ιερής Πόλεως του Μεσολογγίου αλλά και μεταξύ της αρχαίας πόλης της Αλίκυρνας τις οποίας μέρος θάφτηκε προκειμένου να περάσει η Ιόνια Οδός αλλά και των Ρωμαϊκών Θερμών συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία προκειμένου να τιμήσουν τον Άγιο Θωμά τον Απόστολο και Μαθητή του Αναστάντος Χριστού όπου η αυριανή Κυριακή τιμά την μνήμη της Ψηλάφισης του Αποστόλου Θωμά του (αποτελώντας και αυτή η πράξη μία ακόμη απόδειξη της Αναστάσεως).

Τα μέλη , γυναίκες και άνδρες αλλά και παιδιά, του Πολιτιστικού συλλόγου του χωριού του Αγίου Θωμά ''Αρχαία Αλίκυρνα'' ντυμένα με παραδοσιακές στολές παρευρέθηκαν στον εσπερινό όπου προεξείχε ο Πρωτοσύγκελος της Ιερά Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας Αρχιμανδρίτης Επιφάνειος Καραγεώργος πλαισιωμένος από τον εφημέριο του Ιερού Ναού του χωριού πατέρα Συμεών Κιτσινέλη.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Επιφάνειος αναφερόμενος στην αυριανή ημέρα που είναι αφιερωμένη στο γεγονός της ψηλαφήσεως του Αποστόλου Θωμά και αμέσως μετά αρματωμένοι άνδρες από τον σύλλογο του χωριού πήραν στους ώμους τους την εικόνα του Αγίου τους και πλαισιωμένοι από γυναίκες με παραδοσιακές στολές αλλά και με την συνοδεία κλήρου και λαού καθώς και του εκπροσώπου της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου Αντιδημάρχου κ. Καρβέλη, λιτάνευσαν την εικόνα στους δρόμους του χωριού για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Δρόμοι του χωριού γέμισαν από φωνές και οι κάτοικοι που ακολουθούσαν την πομπή με κεριά στα χέρια δημιούργησαν μια κατανυκτική ατμόσφαιρα και έψαλλαν τροπάρια του Αγίου καθώς και το Χριστός Ανέστη..!!

Μετά το πέρας της λιτανείας όλοι οι παρευρισκόμενοι μετέβησαν στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού όπου παρατέθηκε παραδοσιακό κέρασμα.

mesologgi 1

mesologgi 1

mesologgi 1

mesologgi 1

mesologgi 1

mesologgi 1

mesologgi 1

mesologgi 1

mesologgi 1

mesologgi 1

mesologgi 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Sat, 22 Apr 2017 20:21:52 GMT http://www.romfea.gr/diafora/14453-timisan-ton-poliouxo-tous-ston-agio-thoma-mesologgiou-foto
Μητροπολίτης Mαρωνείας: ''Πήγα εκεί ως πνευματικός πατέρας'' http://www.romfea.gr/diafora/14449-mitropolitis-maroneias-piga-ekei-os-pneumatikos-pateras maronias panteleimon

Της Νατάσσας Βαφειάδου


«Έδωσα το παρόν στον αγιασμό μίας Στέγης Αγάπης την οποία δημιούργησαν όλοι οι Κομοτηναίοι»

Λίγες ημέρες μόνον μετά τα ευφρόσυνα μηνύματα της Αναστάσεως στα οποία, τα τελευταία χρόνια με την παρουσία του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, έχουμε στον τόπο μας τη δυνατότητα να εντρυφούμε, απολαμβάνοντας την εντέλεια της σοφίας, και του κάλλους, του θεϊκού λόγου, λίγες ημέρες μόνον μετά, περιδιαβάζοντας στο διαδικτυακό χώρο, διαβάσαμε, σε ηλεκτρονική εφημερίδα, ότι ο Μητροπολίτης Μαρωνείας είναι «υπόλογος» και προκάλεσε «σάλο», γιατί τέλεσε «αγιασμό σε μασονική λέσχη».

Με αφορμή μάλιστα το συγκεκριμένο γεγονός η συγκεκριμένη ηλεκτρονική εφημερίδα δεν διστάζει να αναφερθεί τόσο στην ιστορία της Λέσχης Lions, όσο και στη στάση της Ορθοδόξου ελλαδικής εκκλησίας απέναντι στο μασονισμό.

Αισθανθήκαμε έκπληξη, γιατί ο αγιασμός που τέλεσε ο Μητροπολίτης μας και τον οποίο καλύψαμε δημοσιογραφικά ήταν αυτός της Στέγης Αγάπης.

Με αφορμή το συγκεκριμένο δημοσίευμα που, κατά τη γνώμη μας, επιχειρεί να πλήξει την «ανθοφορία» της τοπικής μας Μητροπόλεως, απευθυνθήκαμε στον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, ερωτώντας τον για την αλήθεια του άρθρου σε σχέση με την επιλογή του να τελέσει «αγιασμό σε μασονική λέσχη».

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής όμως… «Βρέθηκα στον αγιασμό μίας Στέγης Αγάπης ως πνευματικός πατέρας»

Σεβασμιώτατε, τι έχετε να πείτε για τα δημοσιεύματα που διατείνονται ότι τελέσατε «αγιασμό σε μασονική λέσχη» κάτω μάλιστα από συγκεκριμένη φωτογραφία;

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής: Διαβάζοντας το δημοσίευμα εξεπλάγην και εγώ γιατί όλη αυτή η ανακοίνωση δεν έχει ούτε ένα ίχνος αληθείας.

Πρώτον αναφέρουν ότι πήγα σε μία μασονική λέσχη. Δεν θα μπορούσα να πάω εκεί. Δεν είχα ποτέ σχέση με τους ανθρώπους αυτούς και επίσης σύμφωνα με τα θέσμια της εκκλησίας, όπως εκφράζονται στην υπ’ αριθ. 1395/28.03.2014 Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, «ο Τεκτονισμός στηλιτεύεται ως σύστημα συγκρητιστικών δοξασιών, του οποίου η σκοτία φύση είναι άκρως αντίθετη προς την εν πλήρει φωτί χριστιανική αλήθεια» και, επομένως, «η ιδιότητα του Τέκτονα υπό οποιαδήποτε μορφή είναι ασυμβίβαστη προς την ιδιότητα του Χριστιανού ως μέλος του Σώματος του Χριστού».

Δεύτερον ο αγιασμός τελέστηκε αποκλειστικά για τη Στέγη Αγάπης, την οποία δημιούργησαν όλοι οι Κομοτηναίοι και συνεισέφεραν όλοι, Περιφέρεια, Δήμος και άλλοι φορείς. Μία Στέγη Αγάπης στην οποία ήδη διαμένουν μία γυναίκα με δύο παιδιά που δεν είχαν πού να μείνουν.

Και θα μείνουν εκεί και άλλοι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα στέγασης.

Πήγα εκεί ως πνευματικός πατέρας. Για όποιον καλοπροαίρετο λοιπόν θέλει να μάθει την αλήθεια, αυτή είναι δια στόματός μου. Γι αυτούς που θέλουν να σπέρνουν ειδήσεις τέτοιου τύπου, ο Θεός να είναι μαζί τους.

Σεβασμιώτατε, όπως φαίνεται, πρόκειται για ένα αναληθές κείμενο, «έντεχνα» φιλοτεχνημένο. Δεν σας ενοχλεί αυτό, ούτε η πρόθεσή του;

Εμείς έχουμε πρότυπο τον Χριστό μας. Πριν μία εβδομάδα αυτό μας δίδασκε. Σήμερα έχουμε Παρασκευή. Την προηγούμενη Παρασκευή ανέβηκε στον Σταυρό μόνο με ψεύδη.

Δεν μπορεί να είναι η δική μας ζωή μακριά από του Χριστού. Εντάξει είναι πικρό ποτήρι, ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για συκοφαντία και ψέματα. Αλλά αυτή είναι η ζωή του κάθε Χριστιανού, πόσο μάλλον δε του Επισκόπου.

Δηλαδή το λησμονάτε, δεν στεναχωριέστε ως άνθρωπος;

Το θέμα αυτό με στεναχωρεί μεν ανθρωπίνως, πρέπει όμως να το ξεπεράσουμε.

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (paratiritis-news.gr) Sat, 22 Apr 2017 11:47:10 GMT http://www.romfea.gr/diafora/14449-mitropolitis-maroneias-piga-ekei-os-pneumatikos-pateras
Έτοιμος για τα εγκαίνια ο Ι.Ν. Αγίου Λουκά στα Λευκάκια (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/diafora/14448-etoimos-gia-ta-egkainia-o-in-agiou-louka-sta-leukakia-foto agios loukas 13

Ολοκληρώθηκαν το Σαββάτο 22 Απριλίου 2017 οι εργασίες στον νέο προσκυνηματικό ναό στη θέση Κριαθαράκια Λευκακίων Ναυπλίου, που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Λουκά τον Ιατρό αρχιεπίσκοπο Κριμαίας.

Το ξυλόγλυπτο τέμπλο στο ναό καθώς και οι Ρωσικές Αγιογραφίες τοποθετήθηκαν από ειδικό συνεργείο που ήρθε για αυτό το σκοπό από τη Ρωσία και έδωσαν την απαιτούμενη μεγαλοπρέπεια.

Με νταλίκα από την Ρωσία ήρθε στην Αργολίδα το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, αγιογραφίες, μαρμάρινα γλυπτά και οι καμπάνες που τοποθετήθηκαν στο καμπαναριό της εκκλησίας.

Αριστουργήματα Ρωσικής τέχνης οι επτά καμπάνες του ναού, με την μορφή του Αγίου Λουκά του Ρώσου αλλά και άλλων Αγίων.

Για την μεγάλη καμπάνα χρειάστηκε ειδικό γερανοφόρο όχημα του εργολάβου Γ. Λαπαθιώτη , το οποίο σήκωσε την 400 κιλών καμπάνα και να την τοποθετήσει στο καμπαναριό.

Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 29 Απριλίου 2017 από τον Αρχιεπίσκοπο Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Στο κάτω μέρος του ναού έχει φτιαχτεί μουσείο με προσωπικά αντικείμενα του Αγίου Λουκά καθώς και φωτογραφικό υλικό από τη ζωή του.

Ο Άγιος έζησε σε μία τραγική περίοδο της Ρωσικής Εκκλησίας.

Από πολύ νέος ανακάλυψε κι έζησε το πραγματικό και πνευματικό νόημα της ζωής. Σπούδασε την ιατρική επιστήμη, χειροτονήθηκε ιερέας και επίσκοπος διδάσκοντας, παρηγορώντας, καθοδηγώντας τους ανθρώπους.

Δεν είχαν περάσει ούτε δύο εβδομάδες από την εγκατάσταση του Μητροπολίτη Αργολίδος στην περιοχή, όταν εντελώς αναπάντεχα εμφανίστηκαν ο Ελληνορωσικής καταγωγής Ιωάννης Σαουλίδης και τα παιδιά του Γεώργιος και Δημήτριος, που ζουν και εργάζονται στην Ἁγία Πετρούπολη, αλλά έχουν δεσμούς με την Αργολίδα και διακρίνονται για την ευλάβεια και βαθειά τους πίστη.

Οι ίδιοι ανάλαβαν εξολοκλήρου να οικοδομήσουν το Ναό του Αγίου Λουκά.

Ὁ Ιερός Ναός της Ὑπαπαντής του Χριστού Λευκακίων πρόσφερε το χώρο στη θέση "Κριθαράκι" και στις 27-04-2014 μπήκε ὁ θεμέλιος λίθος.

Χρειάστηκαν αρκετοί μήνες για να ξεπεραστούν τα διάφορα γραφειοκρατικά προβλήματα τα έργα άρχισαν τον Ιούνιο του 2015. Ὁ Ναός αποπερατώθηκε την άνοιξη του 2017 και με την ευκαιρία της επετείου των 140 χρόνων από τη γέννηση του αγίου Λουκά (27 Ἀπριλίου1877) στις 29 Απριλίου 2017 ο Ιερός Ναός του αγίου Λουκά θα εγκαινιαστεί.

Ιδιαίτερη μνεία στον εργολάβο οικοδομών Γ. Λαπαθιώτη και στην οικογένεια του που εδώ και τρία χρόνια παλεύει για το καλύτερο δυνατό από θέμα τεχνικής βοήθειας στην αποπεράτωση του ναού.

agios loukas 2

agios loukas 3

agios loukas 3

agios loukas 3

agios loukas 3

agios loukas 3

agios loukas 3

agios loukas 3

agios loukas 3

agios loukas 3

agios loukas 10

agios loukas 3

agios loukas 3

{loadposition adsense}

]]>
test1@test1.gr (Ευάγγελος Μπουγιώτης) Sat, 22 Apr 2017 11:08:06 GMT http://www.romfea.gr/diafora/14448-etoimos-gia-ta-egkainia-o-in-agiou-louka-sta-leukakia-foto
Απόδοση Πασχαλινών επισκέψεων Πατριαρχείου Ιεροσολύμων (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-ierosolimon/14447-apodosi-pasxalinon-episkepseon-patriarxeiou-ierosolumon-fotobinteo  ierosol episkepseis 17

Τήν 11.00π.μ. καί τήν 15.00 μ.μ ὥραν τῆς Τρίτης τῆς Διακαινησίμου, 5ης /18ης Ἀπριλίου 2017, ἡ Ἁγιοταφιτική Ἀδελφότης ὑπό τόν ἡγούμενον αὐτῆς Πατέρα ἡμῶν καί Πατριάρχην Ἱεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλον ἀπέδωσε τήν Πασχάλιον ἐπίσκεψιν αὐτῆς εἰς τήν Ἀδελφότητα τῶν Φραγκισκανῶν καί τόν Κουστωδόν τῆς Ἁγίας Γῆς.

Τήν 9.15 ὥραν τῆς Τετάρτης, 6ης /19ης Ἀπριλίου 2017, τό ἡμέτερον Πατριαρχεῖον ὑπό τόν Μακαριώτατον Πατριάρχην Ἱεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλον ἀπέδωσε τήν ἐπίσκεψιν αὐτοῦ ἐπί τῷ Πάσχᾳ εἰς τό Πατριαρχεῖον τῶν Λατίνων. Ἐνταῦθα ἐπεσκέφθησαν ὁμοίως ὅλαι αἱ Χριστιανικαί Ἐκκλησίαι ἐπί τῷ Πάσχᾳ αὐτῶν.

Τήν Πέμπτην 7ην /20ήν Ἀπριλίου 2017 τό ἡμέτερον Πατριαρχεῖον ἀπέδωσε τήν ἐπίσκεψιν αὐτοῦ εἰς τούς Ἀρμενίους διά τό Πάσχα αὐτῶν.

{youtube}M0s3valRcnk{/youtube}

{youtube}onANz2C5BDM{/youtube}

ierosol episkepseis 1

ierosol episkepseis 1

ierosol episkepseis 1

ierosol episkepseis 1

ierosol episkepseis 1

ierosol episkepseis 1

ierosol episkepseis 1

ierosol episkepseis 1

ierosol episkepseis 1

ierosol episkepseis 1

ierosol episkepseis 1

ierosol episkepseis 1

{loadposition adsense}

]]>
test1@test1.gr (Εκ της Αρχιγραμματείας) Sat, 22 Apr 2017 11:49:01 GMT http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-ierosolimon/14447-apodosi-pasxalinon-episkepseon-patriarxeiou-ierosolumon-fotobinteo
Η εορτή του Αγίου Γεωργίου στη Ροτόντα Θεσσαλονίκης http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/14446-i-eorti-tou-agiou-georgiou-sti-rotonta-thessalonikis rotonda 1

Ἡ Ἱερὰ Μητρόπολις Θεσσαλονίκης τὴν προσεχῆ Κυριακὴ τοῦ Θωμᾶ 23 Ἀπριλίου, πανηγυρίζει τὴν Ιερὰ μνήμη τοῦ Αγίου Γεωργίου τοῦ Τροπαιοφόρου στὸν ὁμώνυμο Ιερὸ παλαιοχριστιανικὸ Ναὸ τῆς Ῥοτόντα.

Τὸ Σάββατο 22 Ἀπριλίου στὶς 6.30 τὸ απόγευμα θὰ τελεσθῇ ὁ Μέγας Ἑσπερινὸς τῆς ἑορτῆς.

Τὴν Κυριακὴ 23 Ἀπριλίου  απὸ τὶς 7 ἕως τὶς 10.30 τὸ πρωΐ θὰ τελεσθοῦν ἡ ακολουθία τοῦ Ὄρθρου καὶ ἡ Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος τοῦ Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ἀνθίμου μὲ τὴν συμμετοχὴ κλήρου καὶ λαοῦ.

Κατὰ τὴν ἔλευσή του, ὁ Παναγιώτατος θὰ μεταφέρῃ μαζύ του τὸ παλαιὸ Ἐγκαίνιο τοῦ ἱεροῦ Ναοῦ ποὺ εὑρίσκετο στὸν ἱερὸ Ναὸ τοῦ πολιούχου ἁγίου Δημητρίου, γιὰ νὰ τὸ τοποθετήσῃ μονίμως ἐπὶ τῆς ἁγίας Τραπέζης.

Παρακαλοῦνται οἱ εὐσεβεῖς χριστιανοὶ ποὺ τιμοῦν τὴν ἱερὰ μνήμη τοῦ ἁγίου ἐνδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου νὰ μετάσχουν στὶς παραπάνω ἐκδηλώσεις.


ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΥΡΕΣΕΩΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΡΟΤΟΝΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τὸ ἔτος 1953 οἱ ἀρχαιολόγοι Ε. Dyggve καὶ H. Torp προέβησαν σὲ ἀνασκαφές στὸν ἱερὸ ναὸ τοῦ ἁγίου Γεωργίου Ροτόντα και συγκεκριμένως στὸ ἱερὸ Βῆμα καὶ ἔφεραν στὸ φῶς τὸ ἀρχαῖον Ἐγκαίνιόν του, τὸ ὁποῖο ἦταν τοποθετημένο στὴ βάση τῆς κτιστῆς παλαιᾶς ἁγίας Τραπέζης.

Ἐντὸς ἑνὸς ἀνοίγματος ἐπικαλυμμένου μὲ μάρμαρο, βρέθηκαν θραύσματα ἀπὸ ὀργανικὴ ὕλη.

Κατόπιν ἀδείας τοῦ Ὑπουργεῖο Παιδείας, ὁ Νορβηγὸς ἀρχαιολόγος κ. Torp μετέφερε τὸ ὑλικὸ αὐτὸ στὸ Ἰνστιτοῦτο Ἰατροδικαστικῆς τοῦ Πανεπιστημίου τῆς Κοπεγχάγης, ὅπου κατόπιν ἐπιστημονικῆς ἐρεύνης διεπιστώθη αἱματοβαμμένο ὕφασμα.

Ὁ κ. Torp στὸ 10ο συνέδριο Χριστιανικῆς Ἀρχαιολογικῆς τὸ ἔτος 1980 συνήντησε τὸν καθηγητὴ τοῦ Πολυτεχνείου κ. Ν. Μουτσόπουλο καὶ εὐρέθησαν μαζὶ στὸ σημεῖο τοῦ Ἐγκαινίου.

Ὁ κ. Ν. Μουτσόπουλος ἀνήγγειλε στὸν Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κυρὸ Παντελεήμονα Χρυσοφάκη τὴν ὕπαρξη τοῦ Ἐγκαινίου καὶ τὴν πρόθεση τοῦ κ. Torp νὰ τὸ ἐπιστρέψει στὴν Θεσσαλονίκη.

Κατόπιν σχετικῆς ἀλληλογραφίας ἐστάλη ὁ πρωτοσύγκελλος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως κ. Παντελεήμων Καλπακίδης (νῦν Μητροπολίτης Βεροίας) στὴν Ρώμη, στὸ Ἰσνστιτοῦτο Ἀρχαιολογίας τῆς Νορβηγίας, ὅπου παρέλαβε τὸ Ἐγκαίνιο ἀπὸ τὸν κ. Torp καὶ τὸ μετέφερε στὸν Μητροπολίτη.

Ἐπειδὴ ὁ ἱερὸς ναὸς τοῦ ἁγίου Γεωργίου Ροτόντα ἦταν κλειστὸς, λόγῳ ἀναστηλωτικῶν ἐργασιῶν ἐξ αἰτίας τοῦ σεισμοῦ τοῦ 1978, ὁ Μητροπολίτης ἐναπέθεσε τὸ ἱερὸ ἐγκαίνιο προσωρινῶς πρὸς φύλαξη στὸ σκευοφυλάκιο τοῦ ναοῦ τοῦ ἁγίου Δημητρίου, μὲ τὴν ἐπιπλέον βεβαιότητα ὅτι τὸ αἱματοβαμμένο ὕφασμα τοῦ ἐγκαινίου ἀνῆκε στὸν μανδύα τοῦ ἁγίου Δημητρίου.

Ὁ νῦν Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ἄνθιμος κατὰ τὴν ἑορτὴ τοῦ ἁγίου Γεωργίου στὶς 23 Ἀπριλίου 2017 θὰ μεταφέρει καὶ θὰ ἐπανατοποθετήσει στὸν φυσικό του χῶρο, τὸ ἱερὸ τοῦτο Ἐγκαίνιο, ἐπὶ τῆς νεωτέρας ἁγίας Τραπέζης, ἡ ὁποῖα εἶχε ἐγκαινιασθεῖ στὶς 10 Σεπτεμβρίου 1995 ὑπὸ τοῦ Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυροῦ Παντελεήμονος Χρυσοφάκη.

Ἄς σημειωθεῖ ὅτι πρὸ τῶν καταστροφῶν τοῦ σεισμοῦ ὁ ἱερὸς Ναὸς εἶχε ἐγκαινιασθεῖ ἀπὸ τὸν Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κυρὸ Παντελεήμονα Παπαγεωργίου, τὴν Κυριακὴ τῶν Βαΐων τοῦ 1964.

{loadposition adsense}

]]>
test1@test1.gr (Ι.Μ. Θεσσαλονίκης) Sat, 22 Apr 2017 11:49:55 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/14446-i-eorti-tou-agiou-georgiou-sti-rotonta-thessalonikis
Η Εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στον Άγιο Αθανάσιο (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/14445-i-eorti-tis-zoodoxou-pigis-ston-agio-athanasio-foto agios athanasios 33

Για την Romfea.gr, Χρήστος Καναρόπουλος


 

Μέσα στο κλίμα της αναστάσιμης χαράς των ημερών εκατοντάδες πιστοί του Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης, της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου, τίμησαν την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της κωμοπόλεως του Δήμου Χαλκηδόνος.

Του πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, πλαισιούμενος από Ιερείς της Αρχιερατικής Περιφερείας Αγίου Αθανασίου, ενώ το θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Θεοδωρίδης εστιάζοντας στο Ιερό Πρόσωπο της Παναγίας που τιμά όλως ιδιαιτέρως η Αγία μας Εκκλησία.

Παρουσία πλήθους Λαού με επικεφαλής τους Βουλευτές Β' Θεσσαλονίκης κ.κ. Θόθωρο Καράογλου και Σάββα Αναστασιάδη καθώς και του Δημάρχου Χαλκηδόνος κ. Γιάννη Τσουκνιδά πραγματοποιήθηκε η λιτανεία της Ιερής Εικόνας της Ζωοδόχου Πηγής στους κεντρικούς δρόμους του Αγίου Αθανασίου, συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου και μελών του Πολιστικού Συλλόγου με παραδοσιακές φορεσιές.

Ο εορτασμός κορυφώθηκε με πανηγυρική Θεία Λειτουργία ενώ πραγματοποιήθηκε παράλληλα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
test1@test1.gr (Romfea.gr) Sat, 22 Apr 2017 11:50:43 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/14445-i-eorti-tis-zoodoxou-pigis-ston-agio-athanasio-foto
Η Εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στη Λαγκάδα Μυτιλήνης (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/14444-i-eorti-tis-zoodoxou-pigis-sti-lagkada-mutilinis-fotobinteo mitilini 14

Με λαμπρότητα αλλά και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα η καθιερωμένη λιτανεία της Ζωοδόχου Πηγής στην Μυτιλήνη.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της Ζωοδόχου Πηγής στον ομώνυμο ναό στη Λαγκάδα στην Μυτιλήνη παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών αλλά και πλήθος πιστών.

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η Ζωοδόχου Πηγής στη Λαγκάδα, στο πλαίσιο των Θρησκευτικών εκδηλώσεων που οργάνωσε το εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού.

Το πρωί της Παρασκευής τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και Αγιασμός, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας στις 19:00 έγινε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατουντος του Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιακώβου αλλά και πλήθος ιερέων.

Ακολούθησε περίπου στις 19:30 η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας με συμμετοχή της μπάντας του στρατού.

Η πομπή έφθασε ως την πλατεία αλυσίδας προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Μυτιλήνης κκ Ιακώβου, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εκπρόσωποι των αρχών του τόπου και ο Ιερός Κλήρος.

Μετά το τέλος της λιτάνευσης στην Εκκλησιά περίμεναν τα χορευτικά του χριστιανικού κέντρου νεότητας όπου χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και στο τέλος περίπου στις 20:45 έγινε το πατροπαράδοτο εντυπωσιακό έθιμο του καψίματος του «οβριγιού».

Κατά την λιτάνευση της ιερής εικόνας πολίτες από τα μπαλκόνια έραναν την εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής με ροδοπέταλα.

Την ιερή εικόνα συνόδευαν η μπάντα του στρατού, παιδιά από τον χριστιανικό κέντρο νεότητας με παραδοσιακές φορεσιές αλλά και μικρά παιδιά ντυμένα αγγελάκια.

Τα πυροτεχνήματα, τα ιπτάμενα φαναράκια και η φωτιά που έβαλαν στον οβριγιο στο τέλος έκαναν κυριολεκτικά την νύχτα μέρα…

Ρεπορτάζ-Βίντεο Γεώργιος Στεφάνου, Ρεπορτάζ-Φώτο Μαριλένα Σαχινι, Φωτο: Ραφαήλ-Αναστάσιος Στεφάνου

{youtube}EODVeRqpCSs{/youtube}

mitilini 1

mitilini 1

mitilini 12

mitilini 18

mitilini 1

mitilini 1

mitilini 1

mitilini 1

mitilini 1

mitilini 1

mitilini 1

mitilini 1

mitilini 1

{loadposition adsense}

]]>
test1@test1.gr (lesvospost.com) Sat, 22 Apr 2017 11:52:51 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/14444-i-eorti-tis-zoodoxou-pigis-sti-lagkada-mutilinis-fotobinteo
Μητροπολίτης Σμύρνης: ''Ο λόγος σου να είναι πάντοτε διαυγής'' http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio/14443-mitropolitis-smurnis-o-logos-sou-na-einai-pantote-diaugis vartholomaios 11

Ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου κατά την εις διάκονον χειροτονία του Δ. Κελεπούρη που τελέστηκε την Παρασκευή 21 Απριλίου στην Ι.Μ. Παναγίας Δοβρά Βεροίας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

{loadposition adsense}

]]>
test1@test1.gr (Romfea.gr) Sat, 22 Apr 2017 11:58:34 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio/14443-mitropolitis-smurnis-o-logos-sou-na-einai-pantote-diaugis
Σύναξη Στελεχών Κατασκήνωσης στην Ι.Μ. Κίτρους http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/14442-sunaji-stelexon-kataskinosis-stin-im-kitrous kitrous 4

Την Πέμπτη Διακαινησίμου 20 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η Α΄ Ημερίδα Στελεχών Κατασκήνωσης της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.

Οι εργασίες διεξήχθησαν στο κτηριακό συγκρότημα των Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων στον Σβορώνο Κατερίνης. Συμμετείχαν 70 στελέχη του Γραφείου Νεότητας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία τους και έδωσε πολύτιμες συμβουλές και οδηγίες.

Κατόπιν παρέδωσε τη σκυτάλη του λόγου στους εισηγητές, οι οποίοι μέσα από την εμπειρία τους προσπάθησαν να μεταφέρουν βιώματα και να κατατοπίσουν τα στελέχη και ιδιαίτερα τους νέους ομαδάρχες στην υπεύθυνη διακονία τους.

Οι εισηγήσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν οι εξής:

1.«Η προσωπικότητα του στελέχους στην Εκκλησιαστική Κατασκήνωση» από τον Αρχιμ. π. Θεωνά Αθανασιάδη, Υπεύθυνο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης.

2.«Οργανωτικά θέματα» από την κ. Φαίη Μάμμου, Καθηγήτρια Γερμανικών και Αρχηγό Κατασκήνωσης.

3.«Οι σχέσεις μεταξύ των στελεχών» από τον κ. Γεώργιο Καραδήμο, Καθηγητή Θεολόγο και Αρχηγό Κατασκήνωσης.

4.«Η Κατήχηση στην Κατασκήνωση» από τον κ. Απόστολο Μυργιώτη, Καθηγητή Φυσικό και Αρχηγό Κατασκήνωσης και

5.«Σενάρια προβληματικών συμπεριφορών και η αντιμετώπισή τους» από τον Αρχιμ. π. Διονύσιο Γκόλια, Υπεύθυνο του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων, και αφού ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος.

Τέλος, ο υπεύθυνος του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Δημήτριος Κατιρτζής, μίλησε για την παροχή πρώτων βοηθειών στην κατασκήνωση και απάντησε σε πολλές ερωτήσεις.

Το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος παρέθεσε γεύμα σε όλους τους συμμετέχοντες, κατά τη διάρκεια του οποίου πραγματοποίησε και τον επίλογο της ημερίδας, τονίζοντας ότι «Υπάρχουν πολλές κατασκηνώσεις.

Η ιδιαιτερότητα όμως μιας εκκλησιαστικής κατασκήνωσης είναι η κατήχηση στην εν Χριστώ ζωή». Τέλος, έδωσε σε όλα τα στελέχη σχετική βεβαίωση συμμετοχής.

kitrous 1

kitrous 1

kitrous 1

{loadposition adsense}

]]>
test1@test1.gr (Ι.Μ. Κίτρους) Sat, 22 Apr 2017 11:53:30 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/14442-sunaji-stelexon-kataskinosis-stin-im-kitrous
Η Ι.Μ. Κισάμου εορτάζει την Παναγία Βηματάρισσα http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/14441-i-im-kisamou-eortazei-tin-panagia-bimatarissa bimatarissa 2

Η Ι. Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου έχει την μεγάλη ευλογία να έχει συναντιλήπτορα την «Παναγία Βηματάρισσα ή Κτητόρισσα» εκ της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, καθώς πιστό αντίγραφο της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνος Της ευρίσκεται τεθησαυρισμένο εις τον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Κίσαμο, ευεργετική προσφορά της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού. Ακολούθησε Ιερά Παράκλησης, Ιερά Αγρυπνία και το πρωί θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Αμφιλοχίου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος στον Αναστάσιμο χαιρετισμό του, αφού αναφέρθηκε στην θαυματουργική διάσωση και την θαυμαστή εύρεση της Θαυματουργού Αυτής Ιεράς Εικόνος, μετά από εβδομήντα ολόκληρα χρόνια όρθια πάνω στο νερό και την λαμπάδα αναμμένη να καίει όλα αυτά τα χρόνια! σημείωσε: «Η μόνιμη εναπόθεση εις τον Ι. Μητροπολιτικό μας Ναό πιστού αντιγράφου της Παναγίας Βηματάρισσας ή Κτητόρισσας προσμαρτυρεί και επισφραγίζει την ανάθεση της περαιτέρω πορείας, ζωής και ανελίξεως της Μητροπολιτικής περιφερείας μας κάτω από την Θεομητορική σκέπη και στοργή της Παναγίας Βηματάρισσας της Βατοπαιδινής. Πολλές οι ευχαριστίες και μεγάλη η ευγνωμοσύνη μας εις το Καθηγούμενο της Μονής, Γέροντα Εφραίμ δια τον πολύτιμο αυτό πνευματικό θησαυρό που μας χάρισε η αγάπη του. Η Παναγία μας είναι η μητέρα όλων μας και μας μεταδίδει χαρά, αγιασμό, ειρήνη. Μεταβάλλει τις θλίψεις μας σε παράδεισο, τα αγκάθια της ζωής μας σε λουλούδια, τα βάσανα μας σε απολαύσεις. Προλαβαίνει συμφορές και σώζει από κινδύνους και κρίσεις», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, διανέμοντας στο τέλος του Εσπερινού τον Ι. Παρακλητικό Κανόνα της Υπεραγίας Θεοτόκού της Βηματαρίσσης, ποίημα της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και έκδοση της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, προτρέποντας το πολυπληθές εκκλησίασμα όπως κάθε Δευτέρα βράδυ ως προσευχή ψέλνει την Παράκληση της Βηματαρίσσης, ημέρα κατά την οποία τελείται, καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους, η Παράκλησις Της, ενώπιον της Ι. Εικόνος Της και εις τον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Κισάμου.

bimatarissa 1

bimatarissa 1

bimatarissa 1

bimatarissa 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Κισάμου) Fri, 21 Apr 2017 21:07:31 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/14441-i-im-kisamou-eortazei-tin-panagia-bimatarissa
Αρχιερατικό Συλλείτουργο στα Σαράγια Τρικάλων (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/14440-arxieratiko-sulleitourgo-sta-saragia-trikalon-foto zoodoxos pigis 3

Πλήθος πιστών συνέρευσαν στην εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της στα Σαράγια Τρικάλων, προκειμένου να ασπασθούν την ιερά και χαριτόβρυτη αγία εικόνα Της.

Της Θείας Λειτουργίας, την Παρασκευή της Διακαινησίμου 21 Απριλίου, προεξήρχε ο παρεπιδημών στην πόλη μας, συμπατριώτης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αμαντίας κ. Ναθαναήλ βοηθός του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου, συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου και πλαισιωμένος από Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Τρίκκης και Σταγών) Fri, 21 Apr 2017 18:20:30 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/14440-arxieratiko-sulleitourgo-sta-saragia-trikalon-foto
Χιλιάδες πιστοί προσκύνησαν την Εικόνα της Παναγίας Τρυπητής (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/14439-xiliades-pistoi-proskunisan-tin-eikona-tis-panagias-trupitis-foto tripoiti 3

Με τη δέουσα λαμπρότητα εορτάσθηκε και φέτος η πολιούχος του Αιγίου, Παναγία Τρυπητή, στο Ιερό Προσκύνημα της οποίας συνέρρευσαν το τελευταίο διήμερο χιλιάδες πιστοί από διάφορα μέρη της Ελλάδας, για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα Της και να ζητήσουν τη βοήθειά Της.

Μεταξύ αυτών και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος παρακολούθησε τη σημερινή Θεία Λειτουργία, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε μαζί με τους επίσημους την λιτάνευση της Θαυματουργής Εικόνας μέχρι την πλατεία Αγίας Λαύρας. 

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ παρόντες ήταν επίσης ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλειος Λεβέντης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, οι βουλευτές Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης, Ιάσων Φωτήλας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και Νικόλαος Νικολόπουλος, οι δήμαρχοι Αιγιάλειας και Καλαβρύτων Αθανάσιος Παναγόπουλος και Γεώργιος Λαζουράς, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών φορέων αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. 

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες, οπότε και στο Ιερό Προσκύνημα τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο, συμπαραστατουμένου υπό των Μητροπολιτών Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου και Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου.

Μητροπολίτης Θηβών & Λεβαδείας κ. Γεώργιος: «Ας έχουμε ως φυλαχτό την Παναγία που είναι πάντα δίπλα μας»

«Η Παναγία ήταν, είναι και θα είναι πάντα κοντά μας! Αυτό που εμείς οφείλουμε είναι να κάνουμε εκείνα τα βήματα, τα οποία θα μας βοηθήσουν να ζούμε τη ζωή που προσφέρει ο Υιός Της. Η πίστη προς την Υπεραγία Θεοτόκο ομορφαίνει την ζωή μας, γαληνεύει την ψυχή μας. Η Θεοτόκος έρχεται να τονίσει σε όλους μας, ιδιαίτερα όμως στις μάνες και σε όλες τις γυναίκες, ότι το χρέος μας είναι να δώσουμε βιώματα σε μικρούς και μεγάλους. Κι αν δεν έχουμε πρέπει να τα αποκτήσουμε, διότι χωρίς αυτά τα ιερά βιώματα, χωρίς την πνευματική καλλιέργεια, χωρίς την προσπάθεια και τον αγώνα, θα στεκόμαστε απαθείς στην αποϊεροποίηση που επιχειρείται εδώ και χρόνια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, που κατέληξε με τα εξής λόγια: «Πρέπει να έχουμε βαθιά μέσα στην καρδιά μας φυλαγμένο πολύτιμο μαργαριτάρι και φυλαχτό την αίσθηση ότι η Θεοτόκος είναι κοντά μας, ότι ο αναστημένος Χριστός μάς υποσχέθηκε ότι θα είναι μαζί μας μέχρι τους έσχατους καιρούς. Και το μήνυμα της Μεγάλης Εβδομάδος αλλά και της Αναστάσεως του Κυρίου μας ασφαλώς είναι πολλαπλό, μεγάλο και θεολογικό. Αλλά πρωτίστως είναι το μήνυμα ότι ο Θεός είναι κοντά μας, μαζί μας, δεν είναι απόμακρος, δεν μας αφήνει στιγμή από κοντά Του». 

Ακολούθησε η Αγρυπνία, παρουσία πλήθους πιστών, η οποία τελείωσε περίπου στις 2.30 τα ξημερώματα.

Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος: «Η Παναγιά ας βοηθήσει το δύσμοιρο έθνος μας»

Σήμερα, ανήμερα της εορτής, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Βρεσθένης κ. Θεόκλητος (κήρυξε τον Θείο Λόγο), Πατρών κ. Χρυσόστομος, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος και Καλαβρύτων - Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος. 

«Ο Κύριός μας με την Ανάστασή του μας χάρισε ζωή. Έπαψε να υπάρχει ο θάνατος, έπαψε να υπάρχει η λύπη και όλα πλέον είναι καινούργια μέσα στην αναστάσιμη χαρά. Η Παναγιά ας είναι λοιπόν βοήθεια όλων μας, ας είναι βοήθεια του καθενός μας, μα κυρίως του δύσμοιρου έθνους μας που ταλαιπωρείται και υποφέρει από πολλά δεινά και, δυστυχώς, από πολλούς από εμάς!», ήταν το μήνυμα του Μητροπολίτου Βρεσθένης, λίγο πριν ολοκληρωθεί η Θεία Λειτουργία.

Έραιναν με ροδοπέταλα την Ιερά Εικόνα Της!

Περίπου στις 10.50π.μ.σε κλίμα κατάνυξης, ξεκίνησε η λιτάνευση της Θαυματουργής Εικόνας της Θεοτόκου, που ακολούθησε την καθιερωμένη διαδρομή (Ζωοδόχου Πηγής, Μιχαλοπούλου, Κλ. Οικονόμου, Ερμού, Ασημάκη Φωτήλα, Πλατεία Αγίας Λαύρας). Εκατοντάδες πιστοί ξεχύθηκαν στους δρόμους και πήραν θέση δεξιά και αριστερά για να παρακολουθήσουν την πομπή.

Τιμές απέδωσαν αγήματα και των τριών Όπλων αλλά και της ΕΛ.ΑΣ., ενώ την πομπή πλαισίωσαν πλήθος Φιλαρμονικών, σχολικά και προσκοπικά τμήματα. Λίγο μετά τις 11.30π.μ. η πομπή έφθασε στην πλατεία Αγίας Λαύρας όπου αναπέμφθηκε δέηση.

Ακολούθησε η σύντομη ομιλία του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, ο οποίος ευχαρίστησε τους Μητροπολίτες που συμμετείχαν στις λατρευτικές εκδηλώσεις, καθώς και τους επισκέπτες από όλα τα μέρη της Ελλάδας που συνέρρευσαν στο Ιερό Προσκύνημα.

Επίσης, θερμές ευχαριστίες εξέφρασε και προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέροντας τα εξής: «Σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, από τα βάθη της καρδιάς μου γιατί τιμάτε με την παρουσία σας το Αίγιο μία τέτοια ημέρα και εύχομαι η Παναγία να σας φωτίζει για το καλό της χώρας μας».

Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος: «Η αθρόα προσέλευση του κόσμου στους ναούς είναι η πιο ηχηρή απάντηση σε όσους θέλουν να γκρεμίσουν τον Θεό από τις καρδιές μας»

Αμέσως μετά ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος εκφώνησε την πανηγυρική ομιλία, δίδοντας μία ηχηρή απάντηση σε όσους απαξιώνουν σκοπίμως το μήνυμα της Αναστάσεως του Θεανθρώπου.

Στην ομιλία του τόνισε πως «η χάρις τής Παναγίας μάς αγκαλιάζει όλους αφού μας αξίωσε να έρθουμε εδώ να δοξάσουμε το όνομά Της και τον Αναστάντα Κύριο».

Και συνέχισε ως εξής: «Η Ανάσταση του Κυρίου είναι η νίκη της ζωής εναντίον του θανάτου και ο ελληνικός λαός έχει βαθιά χαραγμένη την πίστη. Οι Έλληνες όπου γης εόρτασαν το Πάσχα δηλώνοντας για μία ακόμη φορά την Ορθόδοξη ταυτότητα και την προσήλωση στις αιώνιες αξίες και παραδόσεις, όπως τις παραλάβαμε από τους Αγίους Αποστόλους, τους Αγίους Πατέρες, τους Αγίους Μάρτυρες, από τους πατέρες μας που μας άφησαν το κερί της Αναστάσεως αναμμένο και έχουμε υποχρέωση να το διατηρήσουμε έτσι όπως μας το έδωσαν ως ιερά παρακαταθήκη μέχρι της συντελείας του αιώνος».

Καταλήγοντας ο κ. Χρυσόστομος είπε: «Για μας τους Έλληνες, η Ορθοδοξία και η Πίστη στον Αναστάντα Κύριο δεν είναι μία αξία απλώς πολιτιστική. Η Ανάσταση του Χριστού δεν είναι κάποιο φως ή κάποια φωτιά, όπως είπαν αναιδέστατα κάποιοι προ ολίγων ημερών. Αντιθέτως, η Ανάσταση του Χριστού είναι αυτός ο λόγος της υπάρξεώς μας, το φως της ζωής μας. Η αθρόα προσέλευση του κόσμου στους ναούς και η προσευχή είναι η πιο ηχηρή απάντηση σε όσους θέλουν να γκρεμίσουν τον Θεό από τις καρδιές των ανθρώπων και να οδηγήσουν τον άνθρωπο στην απελπισία. Ενωμένοι εν πνεύματι του Αναστάντος Χριστού να αντιμετωπίσουμε τους μεγάλους κινδύνους που απειλούν την Ιστορία, τον Πολιτισμό, το ήθος, τις παραδόσεις και την πνευματική μας ακεραιότητα. Παρακαλούμε την Παναγία Τρυπητή μέσα από την καρδιά μας, να μας βοηθήσει σε αυτή την ώρα, να βοηθήσει τον λαό μας στην αδυναμία του, να φανεί δυνατός στην πενία του, να βρει στήριγμα στον πόνο, στην απελπισία να βρει την ουράνια ελπίδα, στη δύσκολη πορεία του τον προορισμό, να φωτίσει τα παιδιά μας ώστε να βρουν το δρόμο τής σωτηρίας».

Την ικανοποίησή του για την προσέλευση των πιστών στους ναούς εξέφρασε λίγο αργότερα σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος, λέγοντας: «Ο κόσμος δεν έχει χάσει την πίστη του! Αυτές τις ημέρες γέμισε τις εκκλησίες! Είδα όλες τις ηλικίες, νέους, ηλικιωμένους, μητέρες με τα παιδιά στην αγκαλιά. Μου έκανε εντύπωση η ευλάβειά τους».

Κατόπιν και ενώ οι καμπάνες των γύρω Ιερών Ναών χτυπούσαν χαρμόσυνα η Ιερή Εικόνα τοποθετήθηκε σε ανοικτό στρατιωτικό όχημα διασχίζοντας τους δρόμους της πόλης, όπου εκατοντάδες πιστοί με ευλάβεια και συγκίνηση απέδωσαν τιμές στην Προστάτιδα της πόλεώς μας κρατώντας αναμμένα κεριά και ραίνοντας τους δρόμους με ροδοπέταλα.

Δήμαρχος Αιγιάλειας Αθ. Παναγόπουλος: «Η Παναγία Τρυπητή αποτυπώνει τον άρρηκτο δεσμό τής θρησκευτικής μας ταυτότητας με το Αίγιο»

Ακολούθησε δεξίωση για τους επίσημους προσκεκλημένους, στο Παναγιωτοπουλέικο αρχοντικό.

Ο δήμαρχος, κατά την ομιλία του, αποκάλυψε ότι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον συνδέουν ακατάλυτοι πνευματικοί δεσμοί που ενισχύονται φέτος με την παρουσία του στην γιορτή, ευχαριστώντας τον θερμά.

«Η Παναγία Τρυπητή αποτυπώνει τον άρρηκτο δεσμό τής θρησκευτικής μας ταυτότητας με την πόλη του Αιγίου και είναι ο δεσμός που μας διδάσκει και μας διαφωτίζει σήμερα και θα μας χαρακτηρίζει στο μέλλον. Ο φετινός εορτασμός μάς βρίσκει σε μία νέα συγκυρία και μπροστά στις προκλήσεις της νέας πραγματικότητας που θέλουμε να φέρουμε στην Αιγιάλεια. Οι ευκαιρίες υπάρχουν, αρκεί όλοι μαζί να τις δημιουργήσουμε και να τις υποστηρίξουμε με συγκεκριμένες στρατηγικές και πλάνα ανάπτυξης. Για μας η Αιγιάλεια ήταν, είναι και θα είναι ένα θησαυροφυλάκιο διαφύλαξης άυλων αξιών και σπάνιων παρακαταθηκών που θέλουμε να τις παραδώσουμε στις επόμενες γενιές στο ακέραιο μαζί με τη θρησκευτική και εθνική μας ταυτότητα και παράδοση», σημείωσε στην ομιλία του ο Αθανάσιος Παναγόπουλος.

Προκ. Παυλόπουλος: «Ενωμένοι οι Έλληνες πάντα πετυχαίνουμε!»

Τις θερμές ευχαριστίες του γιατί του δόθηκε η ευκαιρία να παραστεί σε αυτή την τόσο σημαντική γιορτή, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος, μοιραζόμενος με τους υπόλοιπους προσκεκλημένους τις σκέψεις του. Μίλησε για την ιστορικότητα της Αιγιάλειας, για έναν τόπο που βαδίζει το δρόμο του παρά τις δυσκολίες, για την αξιοθαύμαστη αξιοπρέπεια των κατοίκων του που υπερασπίζονται την προοπτική του τόπου τους.

«Η γιορτή τής Παναγιάς ως Ζωοδόχου Πηγής, είναι πηγή έμπνευσης για εμάς τους Έλληνες αλλά και για ολόκληρη την ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ευρώπη μας στην οποία ανήκουμε αμετάκλητα και οριστικά στηρίζεται, σε ό,τι αφορά τον Πολιτισμό, την Ιστορία και την προοπτική της, στον πυλώνα της Χριστιανοσύνης. Στον πυλώνα που καλλιεργεί τις αρχές της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της ειρήνης και της συνύπαρξης των λαών. Αυτή η μεγάλη μας οικογένεια διέρχεται μία κρίση. Οφείλει μέσα στον ταραγμένο κόσμο να αναλογιστεί την αποστολή της και το μέλλον της. Για να το πράξει αυτό, πρέπει να στηριχθεί στις ρίζες από τις οποίες ξεκίνησε».

Αναφέρθηκε ακόμη στον καταλυτικό ρόλο της Ελλάδας για την πορεία της Ευρώπης, μέσα από την αλληλεγγύη, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση των προσφύγων.

Όπως είπε, «βλέπουμε την Ελλάδα να υπερασπίζεται την θέση της στην Ευρώπη αλλά και την ίδια την Ευρώπη, με τεράστιες θυσίες. Είναι ανάγκη να βγούμε από αυτή την βαθιά κρίση που έχει σημαδέψει ολόκληρες γενιές πλέον και πρέπει να υπάρξει αυτή τη στιγμή κατανόηση και αλληλεγγύη προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως η Ελλάδα χρειάζεται και υπεράσπιση. Μέσα από τον ευρωπαϊκό μας δρόμο να βαδίζουμε με την στήριξη που δικαιούμαστε. Η Ευρώπη οφείλει στο σημείο αυτό και για την δική της μοίρα να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να επιτρέψουμε σε κανέναν να απειλήσει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. Ό,τι πετύχαμε το πετύχαμε επειδή ήμασταν ενωμένοι. Αυτό θα πράξουμε και τώρα. Είμαστε προσηλωμένοι στις αρχές μας και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υποστείλουμε τη σημαία!», κατέληξε καταχειροκροτούμενος ο κ. Παυλόπουλος.

Το «όνειρο ζωής» τού Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου

Λίγο πριν το τέλος τής δεξίωσης ο Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος πήρε τον λόγο και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ανακαίνισης του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Τρυπητής, ζητώντας το έμπρακτο ενδιαφέρον των αρμοδίων.

Μάλιστα, ανέφερε πως για τον ίδιο αποτελεί «όνειρο ζωής» να… νοικοκυρέψει το σπίτι της Παναγίας, προτού αποχωρήσει από τη θέση του Μητροπολίτη.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε πως μέσα στον προσεχή Οκτώβριο πρόκειται να γίνει αναθεώρηση των προγραμμάτων, όπου και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο ένταξης της ανακαίνισης του Ιερού Προσκυνήματος σε κάποιο πρόγραμμα.

tripoiti 1

tripoiti 1

tripoiti 1

tripoiti 1

tripoiti 1

tripoiti 8

tripoiti 8

tripoiti 8

tripoiti 8

tripoiti 8

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Καλαβρύτων) Sun, 23 Apr 2017 08:18:58 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/14439-xiliades-pistoi-proskunisan-tin-eikona-tis-panagias-trupitis-foto
Εορτασμός στην Ι.Μ. Ζωοδόχου Πηγής Διδυμοτείχου http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/14438-eortasmos-stin-im-zoodoxou-pigis-didumoteixou zo di1

Στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Διδυμοτείχου ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός την Παρασκευή της Διακαινησίμου, 21 του μηνός Απριλίου ε.ε., πλαισιούμενος από πατέρες της Μονής, παρουσία του Διοικητού της 50ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχου Ιωάν. Τσιόπλα και ικανού εκκλησιασιάσματος.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε τον υπεύθυνο της Μονής Αρχιμ. Απόστολο Πορτοκαλίδη.

Η Μονή της Ζωοδόχου Πηγής στο Διδυμότειχο ταυτίζεται, κατά τους ιστορικούς, με την βυζαντινή Μονή της Παναγίας της Οδηγήτριας, της παλαιολόγειας περιόδου, που ευρίσκετο εκτός των τειχών.

Ο Ιωάννης Κατακουζηνός και ο Νικηφόρος Γρηγοράς αναφέρονται στην βαριά ασθένεια του αυτοκράτορα Ανδρονίκου του Γ΄ του Παλαιολόγου, μετά από κολύμβηση στα νερά του Ερυθροπόταμου το χειμώνα του 1330.

Ο αυτοκράτορας είχε περιπέσει σε κώμα και οι ιατροί είχαν απολέσει κάθε ελπίδα. Σε μία στιγμή επαναφοράς των αισθήσεων του, ο Ανδρόνικος ζήτησε νερό από το αγίασμα της Ζωοδόχου Πηγής, το οποίο έφεραν αμέσως και με αυτό τον ράντισαν υ. Μετά από λίγες μέρες ο αυτοκράτορας συνήλθε.

Αυτό το γεγονός διασώζεται στην ιστορική μνήμη των σύγχρονων κατοίκων του Διδυμοτείχου που ευλαβούνται το Μονύδριο.

Αφ’ εσπέρας ο Σεβασμιώτατος προέστη του Πανηγυρικού Εσπερινού και ευλόγησε τους άρτους στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Άρζου, του τέως Δήμου Τριγώνου.

IMG 5757

IMG 5757

IMG 5757

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Διδυμοτείχου) Fri, 21 Apr 2017 17:08:42 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/14438-eortasmos-stin-im-zoodoxou-pigis-didumoteixou
«Δεν θέλουμε άλλους μετανάστες στην περιοχή μας» (ΒΙΝΤΕΟ) http://www.romfea.gr/diafora/14437-den-theloume-allous-metanastes-stin-perioxi-mas-binteo chios

Του Παντελή Φύκαρη


Στις πρώτες οργανωμένες αντιδράσεις των κατοίκων της Αγίας Άννας Καπέλας προσκρούει προς το παρόν το εγχείρημα της ισπανικής Μ.Κ.Ο.

«SMH» να ενοικιάσει τμήμα του κτιρίου της πρώην Κλινικής Αυγουστή με σκοπό να το χρησιμοποιήσει ως χώρο παροχής ιατρικών υπηρεσιών σε πρόσφυγες- μετανάστες αλλά και Χιώτες.

Την ώρα που ο επικεφαλής της «SMH» Inigo Mijangos ανέλυε τον σχεδιασμό της ομάδας του για το κτίριο ομάδα κατοίκων του κέντρου της πόλης με επικεφαλής τον π. Ν, Μακρή διαδήλωνε την αντίθεσή του έξω από το κτίριο.

«Εγώ ήμουν εκείνος που μαγείρευα στα συσσίτια της Μητρόπολης. Έδειξαν τον χειρότερο εαυτό τους ήταν γύφτοι. Τους είπαμε να μην πετάνε τα φαγητά έξω από τους κάδους. Τους πηγαίναμε ρούχα και τρόφιμα και τα πετούσαν. Δεν σεβάστηκαν κανέναν. Ο καθένας από το υστέρημά του προσέφερε ότι είχε. Δεν τους έχω εμπιστοσύνη σε τίποτα. Απέναντι από την εκκλησία έσπασαν ένα σπίτι με λοστό ενώ η ιδιοκτήτρια έλειπε στην Αθήνα. Σπάνε μαγαζιά, σπίτια, αυτοκίνητα, την περιουσία τους καθενός μας. Αλληλοσφάζονται μεταξύ τους. Είναι τετρακοσμικοί, όχι απλά τριτοκοσμικοί», ανέφεραν.

Οι κάτοικοι μάλιστα δηλώνουν έτοιμοι και πάλι να βγουν στους δρόμους διεκδικώντας την ακύρωση του σχεδιασμού της S.M.H..

Σε αυτό το πλαίσιο το απόγευμα της Πέμπτης μετά τις 18:00, θα συναντηθούν στο πάρκο Θελούδη και λίγο αργότερα θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας που θα καταλήξει στο Δημαρχείο, όπου εκείνη την ώρα θα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου.

{youtube}_bv1A7podF0{/youtube}

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (politischios.gr) Fri, 21 Apr 2017 16:39:23 GMT http://www.romfea.gr/diafora/14437-den-theloume-allous-metanastes-stin-perioxi-mas-binteo
Το ''ύστατο χαίρε'' στον Αρχιεπίσκοπο Βρότσλαβ Ιερεμία (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ekklisies-ts/ekklisia-polonias/14436-to-ustato-xaire-ston-arxiepiskopo-brotslab-ieremia-foto istato ieremias 9

Του Γεώργιου Μπετλέικο | Romfea.gr


Στις 19 Απριλίου τ.ε. στον Ιερό Κοιμητηριακό Ναό του Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος τελέστηκαν η εξόδιος ακολουθία και ο ενταφιασμός του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Βρότσλαβ και Στσέτσιν κυρού Ιερεμίου.

Στις 9:00 άρχισε η Θεία Λειτουργία της οποίας προεξήρχε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Πολωνίας ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας, συλλειτουργούντων όλων των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Πολωνίας.

Της Θ. Λειτουργίας μετείχαν επίσης 70 περίπου Ιερείς και αμέτρητα πλήθη κόσμου, τα οποία δεν μπόρεσε να χωρέσει ο Ιερός Ναός.

Παρόντες ήταν και οι προκαθήμενοι ή εκπρόσωποι των άλλων χριστιανικών Εκκλησιών, των Αρχών της Δημοκρατίας της Πολωνίας, των Τοπικών Αρχών του Βρότσλαβ και του Στσέτσιν, της Χριστιανικής Θεολογικής Ακαδημίας Βαρσοβίας με επικεφαλής τον Πρύτανη της, πλήθη πιστών από την Επαρχία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Ιερεμίου, και όχι μόνον.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πολωνίας, κ. Αντρέι Ντούντα, απηύθυνε επιστολή στην οποία υπογράμμιζε, μεταξύ άλλων, ότι στο πρόσωπο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Ιερεμίου, «έχουμε χάσει έναν άνθρωπο με μεγάλο πνεύμα, ο οποίος θυσιάστηκε πολύ για την Εκκλησία, την πατρίδα και τον πολιτισμό της».

Τέλος ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας, απευθυνόμενος στον κεκοιμημένο Αδελφό του εν Αρχιεροσύνη, είπε χαρακτηριστικά: «Δέσποτα, είσαι ευλογημένος, ζεις και μένεις μαζί μας. Αυτά μας διδάσκει η Εκκλησία μας…».

istato ieremias 1

istato ieremias 1

istato ieremias 1

istato ieremias 1

istato ieremias 1

istato ieremias 1

istato ieremias 1

istato ieremias 1

istato ieremias 1

istato ieremias 1

istato ieremias 1

istato ieremias 1

istato ieremias 1

istato ieremias 1

istato ieremias 1

istato ieremias 1

istato ieremias 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Fri, 21 Apr 2017 16:36:33 GMT http://www.romfea.gr/ekklisies-ts/ekklisia-polonias/14436-to-ustato-xaire-ston-arxiepiskopo-brotslab-ieremia-foto
Λιτανεία της Παναγίας Πορταϊτίσσης στην Ι.Μ. Ιβήρων (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/agioritika-nea/14435-litaneia-tis-panagias-portaϊtissis-stin-im-ibiron-foto litania ibiron 1

Μέσα στο κλίμα της Αναστάσιμης χαράς και της περιόδου της Εβδομάδος της Διακαινησίμου που διανύουμε, πραγματοποιήθηκε την 21η Απριλίου ε.έ., η Ιερά Λιτάνευσις της Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας της Πορταϊτίσσης, εις την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή των Ιβήρων Αγίου Όρους.

Εφέτος λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε την Τρίτη του Πάσχα, ημέρα κατά την οποία και τιμάται μεγαλοπρεπώς η εύρεση της Εικόνος, η καθ’ έτος τελούμενη Λιτάνευσις πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το Τυπικό της Μονής την Παρασκευή της Διακαινησίμου, εορτή της Ζωοδόχου Πηγής.

Τις πρώτες πρωινές ώρες τελέσθηκε η Ακολουθία του Όρθρου και ο Αγιασμός, και εν συνεχεία η Εικόνα, συνοδεία όλων των παρισταμένων προσκυνητών λιτανεύτηκε πέριξ της Ιεράς Μονής για να καταλήξει στο Κάθισμα της Παναγίας της Πορταϊτίσσης, όπου ετελέσθη η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, τον οποίο πλαισίωναν ο Καθηγουμένος της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αρχιμανδρίτης π. Ναθαναήλ, ο Προηγούμενος αυτής π. Βασιλείος Γοντικάκης, καθώς και Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά. 

Εν συνεχεία η Εικόνα μεταφέρθηκε στο Αγίασμα και τοποθετήθηκε στο σημείο όπου σύμφωνα με την παράδοση την ακούμπησε ο όσιος Γαβριήλ το 1004, όταν την πήρε από τη θάλασσα.

Εκεί έγινε και η διανομή του Αντιδώρου και κατόπιν και πάλι λιτανευτικώς επέστρεψε στην Ιερά Μονή όπου και τοποθετήθηκε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής των Ιβήρων.

Τέλος, κατά την διάρκεια της ολιγοήμερης παραμονής του εις την Αθωνική Πολιτεία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας, όπου και χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Εσπερινού της Εορτής της Ζωοδόχου Πηγής, ενώ παράλληλα προσκύνησε μερικά από τα πολύτιμα θησαυρίσματα που φυλάσσονται στην Μονή, μεταξύ αυτών και το άφθαρτο χέρι της Αγίας Μυροφόρου και Ισαποστόλου Μαρίας της Μαγδαληνής.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Λαγκαδά) Fri, 21 Apr 2017 14:23:46 GMT http://www.romfea.gr/agioritika-nea/14435-litaneia-tis-panagias-portaϊtissis-stin-im-ibiron-foto
Η οικουμενική Γενεύη καλωσορίζει τον Οικουμενικό Πατριάρχη http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio/14434-i-oikoumeniki-geneui-kalosorizei-ton-oikoumeniko-patriarxi bartholomaios

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (ΠΣΕ) συμμετέχει στους επετειακούς εορτασμούς για τα 25 χρόνια από την ενθρόνιση του Οικουμενικού Πατριάρχη της Κωνσταντινουπόλεως, τους οποίους διοργανώνει το Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Γενεύης, από τις 22-24 Απριλίου 2017.

Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, θα πραγματοποιήσει ανοιχτή δημόσια διάλεξη στην έδρα του ΠΣΕ στις 24 Απριλίου, 12:00 τοπική ώρα.

Η ΑΘΠ θα αναφερθεί στην εισήγησή του σε ζητήματα που σχετίζονται με την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο έτος στην Κρήτη, όπως επίσης και σε ζητήματα που αφορούν τις σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις και την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέπτεται την Ελβετία στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 50 χρόνια λειτουργίας του Ορθόδοξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ, καθώς και στο πλαίσιο της επετείου των 20 χρόνων από την ίδρυση του Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών στην έδρα του ίδιου Κέντρου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν τη διοργάνωση ημερίδας στην έδρα του Κέντρου το Σάββατο 22 Απριλίου, καθώς και την τέλεση Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας την Κυριακή στον Ιερό Σταυροπηγιακό Ναό του Αποστόλου των Εθνών Παύλου.

Το ΠΣΕ θα εκπροσωπηθεί στους εορτασμούς υπό του γενικού γραμματέα του οργανισμού, Αιδ. Δρ Olav Fykse Tveit.

Επίσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα πραγματοποιήσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Φριβούργου Ελβετίας και θα επισκεφτεί την Κοινότητα του Taizé στη Γαλλία, η οποία θα είναι και η πρώτη επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη από την ίδρυση της μοναστικής κοινότητας.

Εδώ και πέντε δεκαετίες, το Οικουμενικό Κέντρο στο Σαμπεζύ, ακολουθώντας την μακρά οικουμενική του παράδοση, υπηρετεί τον σκοπό της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των διαφορετικών χριστιανικών παραδόσεων Ανατολής και Δύσης, όπως επίσης και τη συνεργασία μεταξύ των αυτοκέφαλων Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Αξιοσημείωτη είναι και η πολυετής συνεισφορά του στην μακρά περίοδο των προετοιμασιών που οδήγησαν τις Ορθόδοξες Εκκλησίες στην πραγματοποίηση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Επιπροσθέτως, το Κέντρο αποτελεί τον πνευματικό χώρο για σημαντικό μέρος της πολυεθνικής και πολύγλωσσης Ορθόδοξης κοινότητας της ευρύτερης περιοχής της Γενεύης, η οποία αντικατοπτρίζει τον πολιτιστικό πλούτο της Ορθόδοξης διασποράς.

Ιδρυτής του Κέντρου υπήρξε ο μακαριστός Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, Αθηναγόρας, πιστός διάκονος των οικουμενικών ιδεωδών και της διαχριστιανικής ενότητας.

Ο νυν Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συνεχίζει την ενεργώ συμμετοχή της Πρωτόθρονης Εκκλησίας στη ζωή του ΠΣΕ και εν γένη στον οικουμενικό διάλογο, δια μέσω της δυναμικής συμμετοχής του στην παγκόσμια προσπάθεια για την επίτευξη της ειρήνης και την προαγωγή της συνεργασίας και συμφιλίωσης μεταξύ όλων των ανθρώπων καλής θελήσεως.

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Εκ του Γραφείου Τύπου) Sat, 22 Apr 2017 21:28:25 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio/14434-i-oikoumeniki-geneui-kalosorizei-ton-oikoumeniko-patriarxi
Συλλείτουργο και χειροτονία Διακόνου στην Ι.Μ. Παναγίας Δοβρά (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/14433-sulleitourgo-kai-xeirotonia-diakonou-stin-im-panagias-dobra-foto dovra 1

Την Παρασκευή της Διακαινησίμου το πρωί στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά στη Βέροια τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου και συλλειτουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Νιέρι και Όρους Κένυας κ. Νεοφύτου και του Σεβ. Μητροπολίτου Βεροίας,Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.

Στην διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ.Μητροπολίτης Σμύρνης κ.Βαρθολομαίος τέλεσε την εις διάκονον χειροτονία του εγγάμου κ. Δημοσθένους Κελεπούρη ο οποίος έλαβε ως κληρικός το όνομα Φιλόθεος.

Ο νεοχειροτονηθείς ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας και θα διακονεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας τελέστηκε ο καθιερωμένος αγιασμός στο προαύλειο της Μονής.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Βεροίας) Fri, 21 Apr 2017 13:35:15 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/14433-sulleitourgo-kai-xeirotonia-diakonou-stin-im-panagias-dobra-foto
Η μεγάλη εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην Λάρισα (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/14432-i-megali-eorti-tis-zoodoxou-pigis-stin-larisa-foto larisa 4

Πλήθη πιστών συνέρρευσαν στην εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της στην Λάρισα, προκειμένου να ασπασθούν την ιερά και χαριτόβρυτη αγία εικόνά Της και να πάρουν το ηγιασμένο ύδωρ Της εκ του ιερού αγιάσματός Της.Στην λαμπρά αυτή εορτή χοροστάτησε και ιερούργησε ο Σεβασμιὠτατος Μητροπολίτης κ.Ιγνάτιος, ο οποίος στο τέλος της λαμπράς αυτής ευχαριστιακής συνάξεως, χειροθέτησε τρεις νέους Αναγνώστες της τοπικής Εκκλησίας, τον Δημήτριον Μητάκον, τον Δημήτριον Ταμπόσην και τον Αλέξανδρον Λιάκον, που από την πολύ μικρά ηλικία τους διακονούν στο ιερό βήμα και προσφέρουν πολλά στις ιερές ακολουθίες και τις δραστηριότητες των νεανικών ομάδων της ενορίας και τους οποίους ιδιαιτέρως επαίνεσε για την έως τώρα σπουδαία τους προσφορά και διακονία.

Ευχήθηκε δε η χάρις της Παναγίας, της και Ζωοδόχου Πηγής να είναι πάντοτε μαζί με όλους τους ευλαβείς προσκυνητές και να αγιάζει και εκείνους αλλά και τους εκλεκτούς ιερείς της ενορίας, μαζί με όλους τους πολύτιμους συνεργάτες τους.

larisa 1

larisa 8

larisa 7

larisa 1

larisa 1

larisa 2

larisa 5

{loadposition adsense}

]]>
test1@test1.gr (Romfea.gr) Fri, 21 Apr 2017 12:09:03 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/14432-i-megali-eorti-tis-zoodoxou-pigis-stin-larisa-foto
Εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στο Ψαλίδι Αμαρουσίου (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/14431-eorti-tis-zoodoxou-pigis-sto-psalidi-amarousiou-foto marousi zoodoxou 8

Φωτορεπορτάζ | Αλέξιος Νικολουτσόπουλος


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκε η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής στο Ψαλίδι Αμαρουσίου την Παρασκευή της Διακαινησίμου, 21 Απριλίου 2017.

Στην Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετ' Αρτοκλασίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου καί Ωρωπού κ. Κύριλλος.

Ο Ιεροκήρυκας, Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Αρχοντός κήρυξε το Θείο Λόγο προς το πυκνό εκκλησίασμα και μίλησε για τον ιστορικό ναό της Ζωοδόχο Πηγή του Μπαλουκλί.

Ο Μητροπολίτης Κηφισίας ιερούργησε και ευχήθηκε σε όλους «Χριστός Ανέστη», ενώ επαίνεσε τον προϊστάμενο του Ναού Αρχιμανδρίτη π. Ευγένιο Αράνκι και της κυρίες του Συλλόγου Ανεγέρσεως για τον αγώνα και τις προσπάθειες που κάνουν για την αποπεράτωση του Ναού.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις του Ιερού Ναού θα κλείσουν με τον μεθέορτο Εσπερινό καί εν συνεχεία τη Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας, την οποία θα συνοδεύσει η φιλαρμονική του Δήμου Αμαρουσίου.

marousi zoodoxou 1

marousi zoodoxou 2

marousi zoodoxou 2

marousi zoodoxou 2

marousi zoodoxou 2

marousi zoodoxou 2

marousi zoodoxou 2

marousi zoodoxou 2

marousi zoodoxou 2

marousi zoodoxou 2

marousi zoodoxou 2

marousi zoodoxou 2

marousi zoodoxou 2

marousi zoodoxou 2

marousi zoodoxou 2

marousi zoodoxou 2

marousi zoodoxou 2

marousi zoodoxou 2

marousi zoodoxou 2

marousi zoodoxou 2

marousi zoodoxou 2

marousi zoodoxou 2

{loadposition adsense}

]]>
test1@test1.gr (Romfea.gr) Fri, 21 Apr 2017 11:10:36 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/14431-eorti-tis-zoodoxou-pigis-sto-psalidi-amarousiou-foto
Εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην Ι.Μ. Αγίων Αναργύρων Καστορίας (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/14430-eorti-tis-zoodoxou-pigis-stin-im-agion-anarguron-kastorias-foto anargyroi kasto 9

Στο Παρεκκλήσιο της Ζωοδόχου Πηγής της Ιεράς Μονής των Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου λειτούργησε σήμερα, Παρασκευή της Διακαινησίμου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμ. Ευλόγιος, Κληρικοί της Μητροπόλεως και οι Διάκονοι.

Στο τέλος της Θείας Ευχαριστίας τελέσθηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας, καθώς και η Ακολουθία του Αγιασμού στον προαύλιο χώρο του Καθολικού της Ιεράς Μονής.

anargyroi kasto 1

anargyroi kasto 1

anargyroi kasto 1

anargyroi kasto 1

anargyroi kasto 1

anargyroi kasto 1

anargyroi kasto 1

anargyroi kasto 1

{loadposition adsense}

]]>
test1@test1.gr (Ι.Μ. Καστορίας) Fri, 21 Apr 2017 10:52:42 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/14430-eorti-tis-zoodoxou-pigis-stin-im-agion-anarguron-kastorias-foto