ROMFEA RSS FEED http://www.romfea.gr/ Thu, 22 Feb 2018 01:54:08 GMT FeedCreator 1.8.0-dev (info@mypapit.net) Συνελήφθη 33χρονος που έκρυβε στην αποθήκη του λείψανα και ιερά κειμήλια http://www.romfea.gr/diafora/20211-sunelifthi-33xronos-pou-ekrube-stin-apothiki-tou-leipsana-kai-iera-keimilia leipsana2

Συνελήφθη χθες το μεσημέρι, ένας 33χρονος Έλληνας, κατηγορούμενος για παράβαση του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η σύλληψη έγινε στον Βόλο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου,

Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων για κατοχή και απόκρυψη αρχαίων αντικειμένων από το δράστη, διενεργήθηκαν νομότυπες έρευνες στην οικία και σε αποθήκη του 33χρονου, κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν λειψανοθήκες με τα λείψανα της Αγίας Κυριακής, του Άγιου Χαράλαμπου και των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ανάμεσα σε άλλα ιερά κειμήλια.

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν 8 λειψανοθήκες με λείψανα Αγίων, τέσσερα Ιερατικά Βιβλία, ένα Ιερό Ευαγγέλιο, ένα μπρούτζινο έμβλημα με παράσταση Αγίου, μία ξύλινη εικόνα Αγίου, ένα ξύλινο κουτί που περιείχε χρυσή αλυσίδα αποτελούμενη από σταυρούς, ένα μεταλλικό Ιερό Δισκοπότηρο, ένα μεταλλικό μυροδοχείο, δύο μεταλλικά προσαρτήματα εκκλησιαστικών σκευών «αστερίσκοι», δυο μεταλλικά δισκάρια, δύο υφασμάτινα αντιμήνσια, 8 μεταλλικές λαβίδες, έξι μεταλλικές λόγχες, μία ασημένια αλυσίδα και τμήμα θυμιατού.

Μέρος των προαναφερόμενων αντικείμενων, σύμφωνα με αρμόδιο αρχαιολόγο, εμπίπτουν στο νόμο περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ άπαντα αντικείμενα θα παραδοθούν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας για την επακριβή εκτίμηση τους.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, για να διαπιστωθεί μεταξύ άλλων πως περιήλθαν στην κατοχή συλληφθέντα αυτά τα λείψανα Αγίων και ιερά κειμήλια.

leipsana3

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (News247.gr) Wed, 21 Feb 2018 22:44:51 GMT http://www.romfea.gr/diafora/20211-sunelifthi-33xronos-pou-ekrube-stin-apothiki-tou-leipsana-kai-iera-keimilia
Ημερίδα: «Ο ρόλος των θρησκειών στις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Ν.A Μεσόγειο» http://www.romfea.gr/diafora/20210-imerida-o-rolos-ton-thriskeion-stis-geopolitikes-ejelijeis-sti-na-mesogeio imerina rolos«Ο ρόλος των θρησκειών στις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», εξετάστηκε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης», του υπουργείου Εξωτερικών, υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Για τις αλληλένδετες έννοιες της ειρήνης, της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, ως προϋπόθεση για αειφόρο ανάπτυξη, έκανε λόγο ο Γρηγόρης Τσάλτας, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, πρώην πρύτανης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Ειδικότερα, ο κ. Τσαλτας επισήμανε την ανάγκη διαρκούς διαλόγου ανάμεσα στις θρησκείες και κοινής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας και δράσης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να αποκατασταθεί η διαρκής ειρήνη και χαρακτήρισε τον Χριστιανισμό θρησκεία αγάπης που μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα με την αγάπη για τον πλησίον.

Ιδιαίτερα, εν κατακλείδι, υπογράμμισε ότι «κανείς πόλεμος δεν είναι ιερός. Η ειρήνη μόνον είναι ιερή», ρήση του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου.

«Για χιλιετίες, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο έχουν αναπτυχθεί μεγάλοι πολιτισμοί και έχουν προκύψει μεγάλες θρησκευτικές παραδόσεις, που έχουν διαμορφώσει τον πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής», τόνισε ο π. Αρίσταρχος Γκρέκας, αρχιμανδρίτης, διεθνολόγος και δρ. Θεολογίας.

Αναλυτικότερα, «οι τρεις αβρααμικές θρησκείες, ο Ιουδαϊσμός, ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ, έχουν συνυπάρξει και είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ιστορία αυτών των λαών, με κοινές πολιτισμικές ρίζες».

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι «στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η θρησκεία ήταν και είναι παράγοντας επιρροής των εξελίξεων.

Η λειτουργικότητά της κατανοείται μέσα από σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις. Για μια σφαιρική κατανόηση χρειάζεται συνδυαστική προσέγγιση του ρόλου της θρησκείας, τόσο στη θεωρητική, όσο και στην πρακτική βάση, σε σχέση με την ασφάλεια, την οικονομία, την πολιτική και τον πολιτισμό».

Επ' αυτού, σημείωσε πως «βάσει των παραπάνω, η σύγκρουση στη ευρύτερη περιοχή είναι μια σύγκρουση όπου η θρησκεία έχει σημασία, εφόσον συμβάλλει στον προσδιορισμό των πολιτιστικών ταυτοτήτων που μπορούν να προκαλέσουν αντιπαλότητες, δίχως να είναι ο πρωταρχικός παράγοντας της σύγκρουσης. Η θρησκεία, όμως, από διαφορετική οπτική, παραδοσιακά συμβάλλει στη συμφιλίωση και την ειρηνική συμβίωση. Σε αυτό το πλαίσιο, αναδεικνύεται μια συνδυαστική προσέγγιση του ρόλου της θρησκείας, για να κατανοηθούν, τόσο η δυναμική της στο επίπεδο της σύγκρουσης, όσο και οι δυνατότητές της στο επίπεδο της ειρήνης».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «οι θρησκείες καλούνται να αναδείξουν τις παραδόσεις τους για την οικοδόμηση της ειρήνης, πέρα από εξτρεμιστικές τάσεις, συνεισφέροντας τα θεολογικά και ηθικά ερείσματα στη διεθνή κοινότητα του 21ου αι. Παράλληλα, μετά το τέλος των ιδεολογιών, με όλες τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις, η παγκόσμια τάση επιστροφής στις θρησκείες έρχεται να δώσει την πνευματική τροφή, ώστε το θρησκευτικό βίωμα να συμβάλει στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών».

Από την πλευρά του, ο τρίτος ομιλητής, Γεράσιμος Καραμπελιάς, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αφού έκανε αναφορά στον αιώνα που διανύουμε, «τον αιώνα της ταυτότητας, είτε σεξ, είτε εθνικής, είτε θρησκευτικής, είτε πολυεθνικής», μίλησε για την ισλαμική θρησκεία.

Έδωσε την ερμηνεία της λέξης Ισλάμ, που σημαίνει υποταγή στο θείο, της λέξης τζιχάντ που σημαίνει αγώνας, προσπάθεια, και του τακφίρ, που είναι συνώνυμο της απόδοσης της ιδιότητας του απίστου (καφίρ) από έναν πιστό - και όρισε τη διαφορά της από τον Χριστιανισμό, που έγκειται στην έλλειψη των Οικουμενικών Συνόδων, κατά τις οποίες μπορούν να υπάρξουν συμφωνίες, αλλά και διαφωνίες.

Ωστόσο, ο κ. Καραμπελιάς, εστίασε και στις ισλαμικές οργανώσεις που υπάρχουν στην Αλβανία, οι οποίες «ασχολούνται, όχι μόνο με το εμπόριο ή τη θρησκεία, αλλά με τη ζωή κάθε πιστού από την αρχή έως το τέλος της», στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στο Κόσοβο, αλλά και στις «οργανώσεις αυτές που δραστηριοποιούνται σε όλες τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, για τις οποίες οι γνώσεις μας είναι περιορισμένες». Τόνισε μάλιστα, ότι οι ομάδες τους είναι πολλές και ότι κάθε ομάδα εξ αυτών αναφέρεται στον δικό της ιμάμη.

Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, επικεντρώθηκε στον λόγο του «στην παγκόσμια ισοπέδωση και στον πόλεμο όλων εναντίον όλων». Μίλησε για τον ανταγωνισμό που «είναι έντονος ανάμεσα στα έθνη και στα κράτη», αλλά και για την αντίθεση συμφερόντων που μπορεί να οδηγήσει σε πολεμική σύγκρουση. Σε αυτό το σημείο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη γείτονα Τουρκία, την οποία κατηγόρησε ότι «εξοντώνει την πνευματική τάξη»: «Χάνονται όχι μόνον τα αγαθά, αλλά και ο πνευματικός πολιτισμός» υποστήριξε, και υπογράμμισε ότι «οι θρησκείες, σε αυτόν τον κόσμο, διαμορφώνουν συνειδήσεις, νοοτροπίες».

Ο κ. Γιαλλουρίδης έκλεισε την ομιλία του εμφατικά, με την επισήμανση ότι «υπάρχει αδυναμία ρύθμισης του δικαίου».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Κέντρο Γεωπολιτικών Αναλύσεων του New York College, με την επιστημονική υποστήριξη του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστήμιου και την επίσημη υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο επίσκοπος Ναζιανζού Θεοδώρητος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλειος Κόκκαλης, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, επικεφαλής Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, και ο Ηλίας Φούτσης, πρόεδρος του εκπαιδευτικού ομίλου New York College.

Τον συντονισμό της συζήτησης έκανε ο δημοσιογράφος Μανώλης Κωστίδης.

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Wed, 21 Feb 2018 21:21:52 GMT http://www.romfea.gr/diafora/20210-imerida-o-rolos-ton-thriskeion-stis-geopolitikes-ejelijeis-sti-na-mesogeio
Ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής St. Paul στην Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία Τορόντο http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/mitropoleis-exoterikou/20209-o-kosmitor-tis-theologikis-sxolis-st-paul-stin-orthodoji-theologiki-akadimia-toronto st paul 1

Όπως είναι γνωστό, η Πατριαρχική Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία Τορόντο (ΠΟΘΑΤ) είναι συμβεβλημένη με το Πανεπιστήμιο St. Paul της Ottawa και έτσι το πτυχίο αναγνωρίζεται από όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου.

Ο νέος κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου St. Paul της Ottawa, π. Ivan Mathau, επισκέφθηκε χθες, για πρώτη φορά, την Ιερά μας Μητρόπολη και την Πατριαρχική Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία Τορόντο.

Κατ’αρχήν έγινε δεκτός από τον Μητροπολίτη Σωτήριο και είχαν θερμή συνεδρίαση με τον Μητροπολίτη και τον Διευθυντή της ΠΟΘΑΤ, π. Α. Ζηλιασκόπουλο. Στη συνέχεια είχε συνεδρίαση εργασίας με τον π. Α. Ζηλιασκόπουλο.

Ξεναγήθηκε σε όλους τους χώρους της Ιεράς Μητρόπολης και της ΠΟΘΑΤ και τελικά είχε συζήτηση με τους φοιτητές της ΠΟΘΑΤ.

Η συνεργασία ΠΟΘΑΤ με την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου St. Paul της Ottawa, είναι αρίστη. O Κοσμήτωρ π. I. Mathau, συνεχάρη τον Μητροπολίτη Σωτήριο και τον Διευθυντή της ΠΟΘΑΤ π. Α. Ζηλιασκόπουλο, για το θαυμάσιο έργο το οποίο γίνεται στην Θεολογική μας Ακαδημία.

Τόσο ο π. Α. Ζηλιασκόπουλος, όσο και ο Μητροπολίτης Σωτήριος, ευχαρίστησαν θερμά τον π. Ι. Mathau, για την αρίστη συνεργασία μεταξύ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του St. Paul και της Θεολογικής μας Ακαδημίας.

Το βράδυ της Κυριακής, 18 Φεβρουαρίου, έγινε ο πρώτος κατανυκτικός Εσπερινός (Εσπερινός της Συγχώρησης), συνδυασμένος με την γιορτή της Αγίας Φιλοθέης, προστάτιδος των Φιλοπτώχων Αδελφοτήτων του Καναδά, στον Ι. Ναό Αγ. Νικολάου, Τορόντο.

Χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Σωτήριος. Έλαβαν μέρος οι ιερείς, π. Α. Ζηλιασκόπουλος, π. Φ. Φιλίππου, π. Φ. Πάππας και π. Σ. Βούτος. Η εκκλησία ήταν κατάμεστη και η ατμόσφαιρα συγκινητική.

Μετά τον ασπασμό και την συγχώρηση, παρετέθη δείπνο για όλους. Οι περισσότεροι τωn ανθρώπων έφυγαν, αλλά και πάλι η αίθουσα ήταν γεμάτη. Τα πάντα ήσαν άριστα οργανωμένα από τον π. Φ. Πάππα, την πρόεδρο κα Α. Σωτηροπούλου, το Διοικητικό της Συμβούλιο και την Φιλόπτωχο Αδελφότητα.

Έλαβαν μέρος τα μέλη των Φιλοπτώχων Αδελφοτήτων της περιοχής, με τις προέδρους τους και την πρόεδρο του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Φιλοπτώχου κα Σ. Ρασιά.

Την Δευτέρα το βράδυ, όπως κάθε χρόνο, ο Μητροπολίτης Σωτήριος επισκέφθηκε το Ελληνικό Σπίτι (Γηροκομείο). Μίλησε με όλους τους ηλικιωμένους και τον καθένα χωριστά. Στη συνέχεια προέστη του Μ. Αποδείπνου και του Μ. Κανόνος, βοηθούμενος από τους ιερείς, π. Χ. Σόκοσαν, π. Α. Ζηλιασκόπουλο και π. Σ. Βούτου. Ήταν μια συγκινητική βραδιά. Αναμετάδοση της τελετής γινόταν σε όλα τα δωμάτια των ηλικιωμένων.

Στο τέλος, ο Μητροπολίτης Σωτήριος μίλησε συγκινητικά και με πολλή αγάπη προς όλους. Μετά ακολούθησε το νηστίσιμο δείπνο (Κούλουμα) για όλους, στη μεγάλη αίθουσα του Ελληνικού Σπιτιού, η οποία ήταν κατάμεστη. Μίλησε ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Σπιτιου κ. Δ. Κάρας και η πρόεδρος του Γυναικείου Τμήματος κα Ειρ. Ντότσικα.

Ο Μητροπολίτης Σωτήριος εξέφρασε την ευαρέσκεια της Εκκλησίας για το άριστο έργο το οποίο γίνεται στο Ελληνικό Σπίτι και συνεχάρη και ευχαρίστησε το Διοικητικό Συμβούλιο, τον Γεν. Διευθυντή κ. Κ. Κωστούρο, το προσωπικό και τους εθελοντές.

Την Τρίτη το απόγευμα, 20 Φεβρουαρίου, στην Ιερά μας Μητρόπολη, υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Σωτηρίου, έγινε η μηνιαία σύναξη των ιερέων της περιοχής. 

Προσήλθαν είκοσι δύο (22) ιερείς. Το αγιογραφικό ανάγνωσμα «Σήμερον σωτηρία τω οίκω τούτο εγένετο» το ανέπτυξε ο διευθυντής της Θεολογικής Ακαδημίας π. Α. Ζηλιασκόπουλος. 

Η ημερησία διάταξη περιείχε πολλά θέματα. Ξεχώριζαν τα θέματα της 20ης επετείου λειτουργίας της ΠΟΘΑΤ, Νεολαίας, Θερινών Κατασκηνώσεων και ετήσιας Πνευματικής Σύναξης των ιερέων του Καναδά.

Η σύναξη άρχισε και τελείωσε με ύμνους του Τριωδίου. Ο Μητροπολίτης Σωτήριος παρεκάλεσε να εντείνουν οι ιερείς τις προσπάθειές τους για περισσότερη πνευματική ζωή στις κοινότητές μας και ευχήθηκε σε όλους το στάδιο των αρετών να το διέλθουν με πολλή πνευματική ανάταση και προσευχή.

st paul 2

st paul 2

st paul 2

st paul 2

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Τορόντο) Wed, 21 Feb 2018 21:11:45 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/mitropoleis-exoterikou/20209-o-kosmitor-tis-theologikis-sxolis-st-paul-stin-orthodoji-theologiki-akadimia-toronto
Εορτασμός ''Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας'' στο Πορτ Ελίζαμπεθ http://www.romfea.gr/diafora/20208-eortasmos-pagkosmias-imeras-ellinikis-glossas-sto-port-elizampeth port elizabeth 3

Γράφει ο π. Γεώργιος Γιαννακόπουλος, Iερέας και εκπ/κός της Ελληνικής Κοινότητας Πόρτ Ελίζαμπεθ


Ελπιδοφόρα και καρποφόρα ήταν η ημέρα του εορτασμού της "Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας" στην εσχατιά της αφρικανικής ηπείρου, από το ελληνικό σχολείο (ΤΕΓ) της Ελληνικής Κοινότητας του Πορτ- Ελίζαμπεθ, στη Νότια Αφρική.

Με την αξιέπαινη πρωτοβουλία για πρώτη φορά των Υπουργείων Εξωτερικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της πατρίδας μας και με την αξιόλογη παρουσία και συνεχή συνεργασία του άοκνου Συντονιστή Εκπαίδευσης κ. Γεωργίου Βλάχου, συνεορτάσαμε την ημέρα αυτή και κομίσαμε μηνύματα αισιοδοξίας για το μέλλον του ελληνισμού στο εξωτερικό.

Η εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο "ΔΕΛΦΟΙ ΧΩΛ", (το δεύτερο της Κοινότητάς μας).

Το λόγο πρώτος έλαβε ο δάσκαλος και ιερέας της Κοινότητάς μας και συντονιστής της εκδήλωσης, π. Γεώργιος, ο οποίος καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους και κάλεσε τον εκλεκτό επισκέπτη μας εξ Ελλάδος κ. Θεόδωρο Κοκκόρη, καθηγητή του πανεπιστημίου Πειραιώς και καθηγητή των ΤΕΙ Αθηνών, όπως ανοίξει την εορταστική αυτή εκδήλωση.

Ο κ. Κοκκόρης, με το μεστό του λόγο, ανέδειξε τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας (προφορικής και γραπτής), εδώ και σαράντα αιώνες.

Τόνισε δε ότι ο ελληνικός πολιτισμός μέσω της ελληνικής γλώσσας, μπορεί να συμβάλλει σε ένα παγκόσμιο πνεύμα βαθύτατου ανθρωπισμού, αλληλεγγύης και συνεργασίας των λαών και να συμβάλλει θετικά στη δημιουργία μιας παραγωγικής και ειρηνικής οικουμενικότητας.

Ολοκληρώνοντας ανέφερε ότι μέσω της ελληνικής γλώσσας άφησαν το έργο τους σπουδαίοι φιλόσοφοι, ποιητές και άνθρωποι του πνεύματος.

Πλάτων, Θουκυδίδης, Αισχύλος, Αριστοφάνης, Ιπποκράτης, Πυθαγόρας, Θαλής και πολλοί άλλοι. Η ελληνική γλώσσα, τόνισε ο κ. Κοκκόρης, είναι η γλώσσα της λογοτεχνίας και η ακριβής γλώσσα της επιστήμης.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, οι φοιτητές από το σύλλογο νέων της Κοινότητάς μας, Αριάννα Πάτσαλου, Chandre Χρυσάνθου, Petra Djuza, Δαρείος Πάτσαλος και Κωνσταντίνος Κουτσούδης Κωνσταντίνος, με εντυπωσιακή αναγνωστική ευχέρεια αναφέρθηκαν στην ιστορία της ελληνικής γλώσσας και στη γλώσσα των Ελλήνων της Κάτω Ιταλίας καθώς και στην ποντιακή διάλεκτο.

Μετά τους φοιτητές, που καταχειροκροτήθηκαν, το λόγο έλαβε ο δάσκαλος, π. Γεώργιος, ο οποίος παραστατικά αναφέρθηκε στην Α΄ Γραμμική και Β΄ Γραμμική ελληνική γραφή (αντιπροσωπευτικές γραφές του Μινωικού και Μυκηναϊκού πολιτισμού) και εξήγησε γράφοντας στον πίνακα πώς από τα συλλαβογράμματα καταλήξαμε στα γράμματα τα σημερινά και στον τελικό σχεδιασμό των γραμμάτων της ελληνικής αλφαβήτας με τη σημερινή τους μορφή.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις σχέσεις των διαλέκτων της Αρκαδοκυπριακής (Κύπρος) και της διαλέκτου (Greco) των Ελλήνων της Κάτω Ιταλίας, επεξηγώντας ότι η σχέση των δύο διαλέκτων οφείλεται στους Έλληνες που αποίκησαν και στην Κύπρο και στην Κάτω Ιταλία κυρίως από την Πελοπόννησο (Αρκαδία, Αχαΐα και αρχαία Πίσσα). Επισφραγίζοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στο δανεισμό των 50.000 ελληνικών λέξεων από την Αγγλική γλώσσα.

Τόνισε δε εμφατικά ότι πολύ μεγάλο ποσοστό των λέξεων στην Ιατρική ορολογία είναι ελληνικές και σε μικρότερο ποσοστό στις άλλες επιστήμες. Ιδιαίτερη εντύπωση δημιουργήθηκε στο ακροατήριο όταν ο π. Γεώργιος και με την ιδιότητα του Θεολόγου που κατέχει, αναφέρθηκε στη διείσδυση της ελληνικής γλώσσας στους Ιουδαίους και ανέφερε ότι τα πρώτα χριστιανικά χρόνια υπήρχαν πέντε (5) συναγωγές ελληνιστών Ιουδαίων.

Ανέφερε δε ότι τα Ευαγγέλια γράφτηκαν στην ελληνική γλώσσα, εκτός του κατά Ματθαίον, που ήταν γραμμένο στην Αραμαική και μεταφράστηκε στην κοινή ελληνιστική από τον ίδιο τον Ευαγγελιστή.

Τέλος τόνισε ότι η επικράτηση της ελληνικής γλώσσας στην Παλαιστίνη και σε άλλα μέρη του κόσμου, πραγματοποιήθηκε με τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου και υπενθύμισε στους ανιστόρητους ότι ο Μέγας Αλέξανδρος και οι αρχαίοι Μακεδόνες μιλούσαν ελληνικά και πάσχιζαν να τα διαδώσουν στους άλλους λαούς.

Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με τον εκλεκτό ιατρό, πλαστικό χειρούργο, κ. Αποστόλη, ο οποίος παρ' ότι γεννήθηκε στη Νότια Αφρική, αναφέρθηκε με θαυμαστό τρόπο στη λεσβιακή διάλεκτο που ανήκε στην ομάδα των 'αιολικών΄ διαλέκτων. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ειδική προβολή που αφορούσε τους Έλληνες της Κάτω Ιταλίας.

Στην προβολή ακούστηκαν συνεντεύξεις των Ελλήνων της Κάτω Ιταλίας, που χρησιμοποιούσαν αρχαιοελληνικές λέξεις. 

Θερμά συγχαρητήρια στους Υπουργούς των Εξωτερικών και Παιδείας της Ελλάδας που καθιέρωσαν για πρώτη φορά τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, στο Συντονιστή Εκπαίδευσης στο Γιοχάνεσμπουργκ, κ. Γεώργιο Βλάχο, στον πρόεδρο της ελληνικής Κοινότητας του Πορτ Ελίζαμπεθ, κ. Παναγιώτη Κλάινο, στο κοινοτικό συμβούλιο, τις κυρίες, τους μαθητές, το σύλλογο γονέων και όλους όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση αυτή και λάμπρυναν με την παρουσία τους την εορταστική αυτή ημέρα, στέλνοντας το μήνυμα ότι η ελληνική γλώσσα είναι "αξία" , "ζώσα" και "φως".

port elizabeth 1

port elizabeth 1

port elizabeth 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Εκ του Προξενείου) Wed, 21 Feb 2018 20:06:59 GMT http://www.romfea.gr/diafora/20208-eortasmos-pagkosmias-imeras-ellinikis-glossas-sto-port-elizampeth
Επετειακή εκδήλωση της εφημερίδας «Ορθόδοξη Αλήθεια» στο Πολεμικό Μουσείο http://www.romfea.gr/diafora/20207-epeteiaki-ekdilosi-tis-efimeridas-orthodoji-alitheia-sto-polemiko-mouseio orthodoxi alitheia 7

Με την επετειακή εκδήλωση το απόγευμα της Τρίτης στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, παρουσία επισκόπων, βουλευτών και πλήθους κόσμου η «Ορθόδοξη Αλήθεια», η εφημερίδα που άλλαξε τα δεδομένα στην εκκλησιαστική ενημέρωση γιορτασε τα τρία χρόνια κυκλοφορίας της.

Κεντρικό πρόσωπο της εκδήλωσης ήταν ένας από τους βασικούς αρθρογράφους της εφημερίδας και ταυτόχρονα σημαίνουσα μορφή της ορθοδοξίας και της Θεολογίας, ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, με πλούσιο επιστημονικό και ποιμαντικό έργο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ύμνους που έψαλε η βυζαντινή χορωδία Ιεροψαλτών Αττικής «Ρωμανός ο μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός» υπό τη διεύθυνση του Ηλία Ρεδιάδη Τούμπα.

Ο διευθυντής της «Ορθόδοξης Αλήθειας» Δημήτρης Ριζούλης ευχαρίστησε ονομαστικά όλους όσοι συνεργάστηκαν για την δημιουργία της έκδοσης, ενώ αναφέρθηκε σε όλα τα μέλη της ομάδας, τους αρθογράφους, τους δημοσιογράφους και τους συνεργάτες της εφημερίδας.

Σκιαγραφώντας την μέχρι σήμερα πορεία της εφημερίδας είπε ότι «η Ορθόδοξη Αλήθεια πέτυχε στα πρώτα της βήματα σε μια δύσκολη περίοδο για τον Τύπο, διότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της είναι η ζωή της ενορίας, αλλά και η διατύπωση ξεκάθαρων θέσεων για τα θρησκευτικά και εθνικά θέματα, καθώς η διάθεση ποιοτικών προσφορών βιβλίων και CD στο αναγνωστικό κοινό».

Σχολιάζοντας την στάση της «Ορθόδοξης Αλήθειας» ο Δημήτρης Ριζούλης είπε ότι «συγκρουστήκαμε με κεντρικές επιλογές της εκκλησιαστικής ηγεσίας και ασκήσαμε δημιουργική κριτική με γνώμονα την αγάπη για την εκκλησία και την πατρίδα», ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επιλογή της εφημερίδας να αναδείξει περιπτώσεις ιερέων της διπλανής πόρτας, των εθελοντών, αλλά και άγνωστων μαρτυριών και πτυχών της εκκλησιαστικής και εθνικής ιστορίας.

Στο τέλος της ομιλίας του ο διευθυντής της Ορθόδοξης Αλήθειας ευχαρίστησε τον εκδότη του Δημοκρατικού Τύπου Ιωάννη Φιλιππάκη για την εμπιστοσύνη και την πίστη του στην προσπάθεια για την δημιουργία της εφημερίδας.

Ειδική αναφορά έκανε στη Romfea.gr και τον διευθυντή της Αιμίλιο Πολυγένη, ευχαριστώντας για τη συνεργασία και τη στήριξη.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα την προσφορά του π. Γεώργιου Μεταλληνού με συντονιστή τον διευθυντή της εφημερίδας «Εστία» Μανώλη Κοττάκη.

Ο κ. Κωνσταντίνος Μπελέζος, αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε για την βιωτή και το έργο του π. Γεώργιου Μεταλληνού.

Τις σπουδές την εκκλησιαστική του διακονία. Το πανεπιστήμιο και την ακαδημαϊκή καριέρα ως τακτικός καθηγητής στη Θεολογική Σχολή. « Η ζωή και η δράση του είναι η ταπεινή διακονία.

Το όραμά του για την ρωμιοσύνη δεν αποτελεί αντιδραστικό απολίθωμα, αλλά κίνητρο συλλογικής δράσης» τόνισε ο Κων. Μπελέζος περιγράφοντας την προσωπικότητα του π. Γεώργιου Μεταλληνού.

Στη συνέχεια ο κ. Δημήτριος Γόνης, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε στο κοινό για τον πλούτο της επιστημονικής εργασίας του π. Γεώργιου Μεταλληνού απαριθμώντας τα περισσότερα από 600 έργα και εργασίες, άρθρα, εισηγήσεις, εκδόσεις κειμένων, μεταφράσεις, πανεπιστημιακά εγχειρίδια, ομιλίες, κηρύγματα και μελέτες.

Ο κ. Βασίλειος Κέκης, Ομότιμος καθηγητής χειρουργικής εξήρε τον ιεροπρεπή λειτουργικό τρόπο του π. Γεώργιου Μεταλληνού ως ιερατικού προϊσταμένου του ναού του Αγίου Αντύπα δίπλα στην Οδοντιατρική Σχολή και διάνθισε την ομιλία του με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Ο κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμονας αναφέρθηκε στην δυνατότητα του π. Γεώργιου Μεταλληνού να συνδυάζει τη γνώση με το χιούμορ και τις ιστορικές και θεολογικές πηγές, την επικοινωνιακότητα, τον ιδιαίτερο τρόπο, την ευγένεια και την επιστημονική και πειστική επιχειρηματολογία για να υπερασπιστεί τα δίκαια της Εκκλησίας.

Στη συνέχεια ο διευθυντής της «Ορθόδοξης Αλήθειας» Δημήτρης Ριζούλης επέδωσε τιμητική πλακέτα στον π. Γεώργιο Μεταλληνό.

Την εκδήλωση επένδυσαν μουσικά με δημοτικά τραγούδια από διάφορες περιοχές του ελληνισμού, τα μέλη του μουσικού συγκροτήματος υπό την επιμέλεια του Βασίλη Οικονόμου, ερευνητή της ελληνικής λαογραφίας.

Η βραδιά έκλεισε με τον χαιρετισμό του Μητροπολίτη Βελεστίνου Δαμασκηνού, εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Ο κ. Δαμασκηνός συνεχάρη την ομάδα της «Ορθόδοξης Αλήθειας» γιατί σε μια εποχή που η ορθόδοξη πίστη βάλλεται η εφημερίδα είναι έγκριτη και μαχητική. Ευχαρίστησε για την προσφορά του στην Εκκλησία τον π. Γεώργιο Μεταλληνό τονίζοντας την λογιότητα του.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο εκδότης του Δημοκρατικού Τύπου Ιωάννης Φιλιππάκης, ο διευθύνων σύμβουλος Νικόλαος Χαβούτης, ο ιστορικός και αρθρογράφος της Εστίας Σαράντος Καργάκος, καθώς και σύσσωμη η ομάδα της «Ορθόδοξης Αλήθειας».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Βελεστίνου Δαμασκηνός εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, καθώς και πλήθος ιερέων.

Το παρών έδωσαν ακόμα ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, και οι βουλευτές Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Νίκος Νικολόπουλος, Γιάννης Ανδριανός και Πάνος Κόνσολας. Επίσης ο Φαήλος Κρανιδιώτης, δικαστικοί και καθηγητές των Θεολογικών σχολών.

orthodoxi alitheia 1

orthodoxi alitheia 1

orthodoxi alitheia 1

orthodoxi alitheia 1

orthodoxi alitheia 1

orthodoxi alitheia 1

orthodoxi alitheia 1

orthodoxi alitheia 1

orthodoxi alitheia 1

orthodoxi alitheia 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ορθόδοξη Αλήθεια) Wed, 21 Feb 2018 19:39:43 GMT http://www.romfea.gr/diafora/20207-epeteiaki-ekdilosi-tis-efimeridas-orthodoji-alitheia-sto-polemiko-mouseio
Άρχισαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στον Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων Νέας Ορεστιάδος http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20206-arxisan-oi-eortastikes-ekdiloseis-ston-in-agion-theodoron-neas-orestiados nea orestiada 5

Με την υποδοχή της ιεράς σιαγόνος του Τιμίου Προδρόμου από την Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Δομίρου, της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιχνών και Νευροκοπίου, άρχισαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Νέας Ορεστιάδος, το εσπέρας της 21ης Φεβρουαρίου ε.έ., εν όψει της πανηγύρεως του Ναού και της μνήμης των εφόρων και πολιούχων της ακριτικής Ορεστιάδος.

Το ιερό λείψανο εκόμισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος και το υπεδέχθη στον αύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, ο οποίος εχαιρέτησε το γεγονός με ιδιαίτερη συγκίνηση. Πλήθος πιστών από όλη την επαρχία με δάκρυα στα μάτια και με ιδιαίτερη ευλάβεια προσήλθαν για να προσκυνήσουν το χαριτόβρυτο λείψανο του Βαπτιστού Ιωάννου.

Ο οικείος Επίσκοπος με θερμά λόγια ευχαρίστησε τον συνεπίσκοπό του Μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου, γιά την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα της τοπικής Εκκλησίας γιά τη μεταφορά του ιερού κειμηλίου, χάριν αγιασμού και ευλογίας του ευσεβούς λαού της Ορεστιάδος, και προσεγγίζοντας τo πρόσωπο του Προδρόμου μίλησε στους πιστούς γιά την σωτήρια μετάνοια, στην οποία καλούσε και εκείνος όσους συνέρρεαν στον Ιορδάνη ποταμό για να βαπτισθούν, και η οποία μετάνοια είναι το μεγάλο ζητούμενο του πνευματικού αγώνα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Το πρωί της ιδίας ημέρας ο Σεβασμιώτατος στο Παρεκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου προσέφερε την Ευχαριστία των Προηγιασμένων Δώρων, κατά την οποία ικανός αριθμός των εκκλησιασθέντων προσήλθε στο Άγιο Ποτήριο.

nea orestiada 4

nea orestiada 4

nea orestiada 4

nea orestiada 4

nea orestiada 4

nea orestiada 4

nea orestiada 4

nea orestiada 1

nea orestiada 1

nea orestiada 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Διδυμοτείχου) Wed, 21 Feb 2018 19:00:23 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20206-arxisan-oi-eortastikes-ekdiloseis-ston-in-agion-theodoron-neas-orestiados
Κισάμου: ''Να ανέβουμε στο ξέφωτο της ζωής και της χαράς'' http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/20205-kisamou-na-aneboume-sto-jefoto-tis-zois-kai-tis-xaras kisamou 1

Στην Ι. Πατριαρχική Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς τελέστηκε, και φέτος, ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, με την συμμετοχή όλου του Ι. Κλήρου της Ι. Μητροπόλεως.

Του Εσπερινού ακολούθησε πνευματική ομιλία υπό του Αιδ. Πρωτ. π. Αθανασίου Μελισσάρη, Ψυχολόγου-Ψυχοθεραπευτού, Καθηγητού των Παν/μίων Αθηνών και Βοστώνης, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Η Κυριακή της συγγνώμης ως δυναμικό μέγεθος ζωής».

Ο ομιλητής, με λόγο μεστό και άμεσο, αναφέρθηκε εις την λυτρωτική δύναμη της συγχωρήσεως, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η συνείδηση του ανθρώπου εγείρει τάσεις και ενοχές, αλλά και εγρήγορση μετάνοιας. Η συγνώμη δηλώνει την πάλη του ανθρώπου με το εγώ του, αφού η ένωση με τον Χριστό σημαίνει νίκη του εγώ, δηλ. να δώσει στον άλλο τόπο στην καρδιά σου. Η Εκκλησία υπάρχει για να προσφέρει την ζωή στον θάνατο», κατέληξε ο καταξιωμένος ομιλητής.

Ακολούθως ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος χαιρέτισε και ευχαρίστησε τον ομιλητή, σημειώνοντας πως η όμορφη και κατανυκτική αυτή περίοδος της Μεγάλης Σαρακοστής είναι ευκαιρία μέσω της συγχωρήσεως «να ανέβουμε στο ξέφωτο της ζωής και της χαράς για να μπορεί η πορεία μας να είναι πορεία προς το Ανέσπερο Φως», ευχόμενος καρποφόροι και μεστοί οι πνευματικοί αγώνες της περιόδου.

Πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή συμπροσευχήθηκαν, άκουσαν μετά πολλής προσοχής την ομιλία και μετείχαν εις τον ασπασμό της Συγχωρήσεως, ο οποίος ακολούθησε.

kisamou 2

kisamou 2

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Κισάμου) Wed, 21 Feb 2018 18:28:16 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/20205-kisamou-na-aneboume-sto-jefoto-tis-zois-kai-tis-xaras
Ολοκλήρωση Συνεδρίου: «Θρησκευτικές κοινότητες: Νομοκανονικές προσεγγίσεις ιστορικών και επίκαιρων ζητημάτων» http://www.romfea.gr/diafora/20204-oloklirosi-sunedriou-thriskeutikes-koinotites-nomokanonikes-proseggiseis-istorikon-kai-epikairon-zitimaton sinedrio 6

Ολοκληρώθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία οι εργασίες του διήμερου Διεπιστημονικού Συνεδρίου «Θρησκευτικές κοινότητες: Νομοκανονικές προσεγγίσεις ιστορικών και επίκαιρων ζητημάτων», το οποίο διοργάνωσε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεολογία και Κοινωνία» του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την Πέμπτη 15 και την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018 στην Αίθουσα του Λόγου στη Στοά του Βιβλίου.

Αξιοποιώντας την οικουμενική διάλεκτο του Δικαίου σε ευρύτατο ανάπτυγμα, στόχος του Συνεδρίου ήταν να εγκύψει διεπιστημονικά στην ιστορία, τη σύγχρονη κατάσταση και την πολιτισμική συνάντηση διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην ελληνική έννομη τάξη, στο μεσογειακό περιβάλλον και στο παγκόσμιο σκηνικό της διεθνοποίησης και της εποχής του Διαστήματος.

Στο ανωτέρω εγχείρημα συνέβαλε καίρια η διατύπωση υψηλής ποιότητας επιστημονικού λόγου από πλειάδα ηγετών και στελεχών του πολιτικού στερεώματος, εκπροσώπων εκκλησιαστικών φορέων και θρησκευτικών κοινοτήτων, αναγνωρισμένων πανεπιστημιακών διδασκάλων και ειδικών, καθώς και νέων ερευνητών του Κανονικού, Εκκλησιαστικού και Διεθνούς Δικαίου, των Θεολογικών, Ιστορικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών, καθώς και των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων.

Μέσα από τις εργασίες του Συνεδρίου αναδείχθηκε η διαχρονική ποικιλομορφία των εκκλησιαστικών και θρησκευτικών κοινοτήτων, καθώς και η πολύτροπη επίδραση των τελευταίων στη διαμόρφωση της ταυτότητας των σύγχρονων δικαιοταξιών, στοιχεία τα οποία αμφότερα υπογραμμίζουν την επικαιρότητα του αιτήματος οικοδόμησης και προαγωγής κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συναντίληψης μεταξύ των θρησκειών μπροστά στις παγκόσμιες προκλήσεις των καιρών μας.

sinedrio 1

sinedrio 1

sinedrio 1

sinedrio 1

sinedrio 1

sinedrio 1

sinedrio 1

sinedrio 1

sinedrio 1

sinedrio 1

sinedrio 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Εκ της Επιτροπής) Wed, 21 Feb 2018 16:42:21 GMT http://www.romfea.gr/diafora/20204-oloklirosi-sunedriou-thriskeutikes-koinotites-nomokanonikes-proseggiseis-istorikon-kai-epikairon-zitimaton
Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης του Μητροπολίτη Σουηδίας (ΒΙΝΤΕΟ) http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/mitropoleis-exoterikou/20203-sunenteuji-ef-olis-tis-ulis-tou-mitropoliti-souidias-binteo lenorman kleopas 13

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας παραχώρησε την πρώτη συνέντευξη του έτους, στον κ. Νικόλαο Κίτσιο, στις εγκαταστάσεις της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας στη Στοκχόλμη, την Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018, παρουσιάζοντας το όραμά του και μιλώντας "εφ᾽ όλης της ύλης".

Ο ιεράρχης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, στη διαρρεύσασα τετραετία από της εκλογής του, και αφορούν τη διαποίμανση της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας, την οργάνωση και ίδρυση νέων ενοριών, στη στελέχωσή τους με ικανούς κληρικούς, τις προκλήσεις της εποχής μας που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νέοι και το ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσουν στα εκκλησιαστικά δρώμενα.

Η συνέντευξη περιλαμβάνει σχόλια του ποιμενάρχου για την παρατεταμένη κρίση στην Ελλάδα και τους τρόπους με τους οποίους η επαρχία του καλείται να ενισχύει τους εξ Ελλάδος μετανάστες στη Σκανδιναυΐα.

Αναφορές υπάρχουν, επίσης, στο ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη διεθνή κοινότητα και στην πρόσφατη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου στην Ισλανδία, στην εκ βάθρων εσωτερική ανακαίνιση του Καθεδρικού Ναού Στοκχόλμης και στην ίδρυση Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης στις εγκαταστάσεις του, στην επάνδρωση του Ησυχαστηρίου του Αγίου Νικολάου στο Ρέττβικ της Σουηδίας, στο ρόλο του μοναχισμού στην τοπική Εκκλησία, καθώς και στην έκδοση της Θ. Λειτουργίας του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στα Σουηδικά.

{youtube}xddoiZTTwcA{/youtube}

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Σουηδίας) Wed, 21 Feb 2018 16:36:48 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/mitropoleis-exoterikou/20203-sunenteuji-ef-olis-tis-ulis-tou-mitropoliti-souidias-binteo
''Ο φωτοποιός καιρός'' http://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/20202-o-fotopoios-kairos fotopoioi 1

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ


Ως φωτοποιό καιρό ονομάζει ο ιερός υμνογράφος της Εκκλησίας μας την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

"Τον φωτοποιόν καιρόν, ον ουν αφιέρωσας, και εδωρήσω ημίν, της εγκρατείας Κύριε, συ αξίωσον ημάς, εν κατανύξει πάντας, ειλικρινώς περαιώσασθαι, ειρηνεύοντας του Σταυρού τη ισχύι, μόνε Φιλάνθρωπε"1.

Πρώτον. Είναι η πιο ευλογημένη περίοδος του εκκλησιαστικού μας έτους. Είναι περίοδος νηστείας, μετανοίας , κατανύξεως, αγώνων πνευματικών, περισυλλογής, στροφής προς το Θεό, κοινωνίας με το Θεό και κοινωνίας με τον πλησίον.

Είναι περίοδος αποξενώσεως από τα υλικά και προσκολλήσεως στα πνευματικά, περίοδος ευσπλαχνίας και ελεημοσύνης προς τους πάσχοντας αδελφούς, περίοδος αγρυπνίας σύμφωνα με το λόγο του Χριστού "αγρυπνείτε ουν εν παντί καιρώ δεόμενοι"2, περίοδος πορείας προς το Γολγοθά μαζί με το Χριστό και προετοιμασίας για τη μεγάλη εορτή της λαμπροφόρου Αναστάσεως.

Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ακόμη την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, με βάση τη χαρμολύπη και το ασκητικό ύφος που διακρίνουν την Αγία μας Εκκλησία, ως περίοδο συντριβής, πόνου και λύπης για το πλήθος των αμαρτιών μας. "Τα πλήθη των πεπραγμένων μοι δεινών, εννοών ο τάλας, τρέμω την φοβεράν ημέραν της κρίσεως"3.

Θα την χαρακτηρίσουμε ἐπίσης και περίοδο χαράς, γιατί εκείνο το οποίο θα μας σώσει και θα μας χαρίσει την αιώνια ζωή είναι το άπειρο έλεος του Κυρίου. Γι' αυτό και καταλήγει ο ιερός υμνογράφος στο προηγούμενο τροπάριο : " αλλά θαρρών εις το έλεος της ευσπλαγχνίας σου, ως ο Δαυΐδ βοώ σοι. Ελέησόν με ο Θεός, κατά το μέγα σου έλεος "4.

Δεύτερον. Κεντρική θέση στο φωτοποιό καιρό της νηστείας κατέχει το πνεύμα της εγρηγόρσεως και της ετοιμότητος. Χαρακτηριστικός είναι ο λόγος του Χριστού : "γίνεσθε έτοιμοι, ότι η ώρα ου δοκείτε ο υιός του ανθρώπου έρχεται"5. Αυτήν την αλήθεια μας την υπενθυμίζουν οι ιεροί υμνογράφοι με το γνωστό τροπάριο : "Ιδού ο νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός" 6. Εξίσου σημαντική θέση έχει και η έννοια του προσανατολισμού της ζωής μας.

Η περίοδος αυτή μάς δείχνει ξεκάθαρα ποιός πρέπει να είναι ο στόχος μας : η Ανάσταση, η χαρά, η Βασιλεία των Ουρανών.

Τρίτον. Η ετοιμότητα και ο σωστός προσανατολισμός μπορούν να επιτευχθούν εάν αποβάλλουμε τα έργα του σκότους και ενδυθούμε τα έργα του φωτός. Έργα του σκότους είναι η αμαρτία και έργα του φωτός είναι οι αρετές. Ο Απόστολος Παύλος μάς εξηγεί πως τα όπλα του φωτός δεν είναι σαρκικά αλλά πνευματικά : "Τα γαρ όπλα της στρατείας ημών ου σαρκικά αλλά δυνατά τω Θεώ προς καθαίρεσιν οχυρωμάτων"7.

Γράφει χαρακτηριστικά ο Άγιος Κασσιανός ο Ρωμαίος : "Να ποια είναι τα όπλα του πνεύματος. Αυτά δεν είναι σαρκικά ούτε αδύναμα. Αλλά η χάρη του Θεού τα κάνει να είναι πνευματικά και ισχυρά"8.

Και συμπληρώνει, έχοντας υπ' όψιν τους λόγους του Αποστόλου Παύλου : "Πάρτε την ασπίδα της πίστεως, με την οποία θα μπορέσετε να σβήσετε όλα τα φλογερά βέλη του πονηρού... Ας ντυθούμε σαν πνευματικό θώρακα την αγάπη... Πάρτε για περικεφαλαία την ελπίδα της σωτηρίας... Πάρτε, ακόμα, και τη μάχαιρα του Πνεύματος, δηλαδή το λόγο του Θεού... Όποιος καλύπτεται μ' αυτά τα όπλα, είναι πάντα προστατευμένος από τα βέλη και από τις καταστροφικές επιθέσεις του εχθρού"9.

"Σταυρώσωμεν τα μέλη δι' εγκρατείας· νήψωμεν εις προσευχάς ως γέγραπται, και κατ' ίχνος πολιτευσώμεθα, του παθόντος και πάθη εκθανατώσαντος.

Εμέσαντες την έμπικρον αμαρτίαν, σπεύσωμεν τω την χολήν θελήματι γευσαμένω, ευαρεστήσαι Χριστώ, τω Σταυρώ καθελόντι τον αρχέκακον"10.

Ας πορευθούμε, λοιπόν, σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, προκειμένου να αξιωθούμε του ελέους και της χάριτος του Θεού και να προσκυνήσουμε και την Αγία Ανάσταση.


1 ο.π., σελ. 209

2 Τροπάρια Γ΄ Ωδής Όρθρου Τετάρτης Α' Νηστειών

3 Κάθισμα Όρθρου Τετάρτης Α' Νηστειών

4 Λκ. 21,36

5 Ιδιόμελο Όρθρου Κυριακής Τυρινής

6 αυτόθι

7 Μτθ. 24,44

8 Τροπάριο ακολουθίας του Νυμφίου

9 Β' Κορ. 10,4

10 Αββά Κασσιανού, "Συνομιλίες με τους Πατέρες της Ερήμου - Τόμος Α'", εκδ. Ετοιμασία, Καρέας 2004, σελ. 204

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Καστορίας) Wed, 21 Feb 2018 16:32:15 GMT http://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/20202-o-fotopoios-kairos
Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στο Ι.Π. του Αγίου Σπυρίδωνος (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20201-proigiasmeni-theia-leitourgia-sto-ip-tou-agiou-spuridonos-foto prohgisasmeni 8

Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018 τελέστηκε στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, η πρώτη Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος παίρνοντας αφορμή από έναν στίχο των Ψαλμών του Δαυίδ “Οι σπείροντες εν δάκρυσιν, εν αγαλλιάσει θεριούσι” (Ψαλμ. 125,5), σημείωσε ότι ο Ορθόδοξος Χριστιανός χρειάζεται να καλλιεργεί το πνευματικό γεώργιο, που δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ο έσω άνθρωπος, η ψυχή και η καρδιά του πιστού, όπως λέγει ο Απόστολος Παύλος.

Ακόμα και οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι προέτρεπαν τους προγόνους μας “’ένδον σκάπτε”, να κάνουν δηλαδή τον αυτοέλεγχό τους. Ποτέ δεν πρέπει κανένας άνθρωπος να πιστέψει ότι έχει καλλιεργηθεί πνευματικά.

Ο αγώνας ο πνευματικός δίδεται δια βίου, η προσπάθεια εγκοπής με άλλα λόγια, του ιδίου θελήματος και της εν γένει εμπαθούς καταστάσεως, με κορωνίδα αυτής, την κακία.

Ο Μέγας Βασίλειος μάς προτρέπει, να ξεκινήσουμε τον αγώνα μας, διώχνοντας πρωτίστως την κακία. Ταυτόχρονα ο Άγιος πατήρ ζητά από τους Χριστιανούς να προσεύχονται, να συνομιλούν με τον Χριστό, όχι βαττολογώντας, αλλά η ικεσία και η δοξολογία να βγαίνει από την καρδιά.

Ο Κύριος όπως ομίλησε με το στόμα του προφήτου Ησαϊα δεν θέλει θυσιές και προσφορές ζώων. Θέλει την καρδιά μας. Στην καρδιά εδράζεται ολόκληρος ο χαρακτήρας του ανθρώπου. 

Η αγάπη, η ταπείνωση, η συγχωρητικότητα, αλλά και στον αντίποδα η κακία, το μίσος και ο φθόνος, γεννιούνται στη καρδιά. 

Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος υπογράμμισε ότι μονάχα μέσα από την διακονία μας τόσο προς τον Θεό, όσο και προς τους αδελφούς μας θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε τί ζητά ο Χριστός από εμάς, μετέχοντας παράλληλα στην Μυστηριακή ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας.

prohgisasmeni 1

prohgisasmeni 1

prohgisasmeni 1

prohgisasmeni 1

prohgisasmeni 1

prohgisasmeni 1

prohgisasmeni 1

prohgisasmeni 1

prohgisasmeni 1

prohgisasmeni 1

prohgisasmeni 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Κερκύρας) Wed, 21 Feb 2018 12:58:01 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20201-proigiasmeni-theia-leitourgia-sto-ip-tou-agiou-spuridonos-foto
Είκοσι χρόνια θεοφιλούς Αρχιερατείας http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-ierosolimon/20200-eikosi-xronia-theofilous-arxierateias tama 3

Του Μιλτιάδη Α. Ματσούκα για την Romfea.gr


Την 22α Φεβρουαρίου 1998 η Ιερά Σύνοδος του παλαίφατου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων εξέλεξε τον δοκιμασμένο Αγιοταφίτη Ιερομόναχο Βενέδικτο ως Αρχιεπίσκοπο Γάζης και στη συνέχεια, μετά από τρία χρόνια (2001), τον προήγαγε σε Μητροπολίτη Φιλαδελφείας.

Η Ιερά Σύνοδος εκτίμησε το ήθος και την ποικίλη ποιμαντική δραστηριότητα του συγκεκριμένου κληρικού, ο οποίος συγκέντρωνε πολλά χρόνια μαθητείας κοντά σε σοφούς και έμπειρους πατέρες της Μονής του Αγίου Σάββα και της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας. 

Η εικοσαετία από τη χειροτονία του σε Επίσκοπο δίνει την αφορμή να αναφέρουμε κάποια από τα έργα του δραστήριου Μητροπολίτη: Ανήγειρε το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ιωάννου του Προδρόμου στον Ιορδάνη ποταμό, έργο υψίστης ιστορικής σημασίας όπου στεγάζεται το πρώτο εκκλησιαστικό μουσείο στην Ιορδανία, με εκθέματα που προβάλλουν τον ελληνορθόδοξο πολιτισμό.

Έκτισε τον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου εντός του μητροπολιτικού οικήματος καθώς και τον Ιερό Ναό των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Marj el Hamam. Με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε Πολυκλινική καθώς και Νηπιαγωγείο στο Αμμάν, ιδρύματα που προβάλλουν την κοινωνικό ρόλο της Εκκλησίας.

Παράλληλα φρόντισε και καλλώπισε όλους τους Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεώς του. Επίσης ανακαίνισε τον αρχαίο Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Σάλτ.

Ταυτόχρονα έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην πνευματική οικοδομή του ποιμνίου του, το οποίο αγκαλιάζει με πατρικό ενδιαφέρον, αντιμετωπίζοντας καθημερινά τα ποικίλα προβλήματά του.

Το ποιμαντικό του ενδιαφέρον είναι έκδηλο προς τους νέους, τους οποίους θέλει να καθοδηγεί μέσα από τη λατρευτική ζωή και τη μελέτη του θείου λόγου, γι’ αυτό και ίδρυσε βιβλιοπωλείο εντός της Ιεράς Μητροπόλεως.

Συχνά ομάδες μαθητών και φοιτητών τους αποστέλλει σε πνευματικά κέντρα, όπως το Άγιον Όρος, για να μπορούν να μυηθούν στο πνευματικό πλούτο της Ορθοδοξίας.

Ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας είναι ένας από τους πολλούς Αγιοταφίτες πατέρες που καθημερινά αγωνίζονται να διαφυλάξουν τα Πανάγια Προσκυνήματα, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, με βασικό γνώμονα τη διατήρηση μια πολύτιμης πνευματικής παρακαταθήκης, την οποία άφησαν σπουδαίοι και μεγάλοι πατέρες της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων.

Όλοι οι Αγιοταφίτες πατέρες, με προεξάρχοντα τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο Γ’, δίνουν στην οικουμενική Ορθοδοξία το μήνυμα της ελπίδας και το πρότυπο της πνευματικής διακονίας, μέσα σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον.

Ευχόμεθα ο Θεός να τους στηρίζει και να ευλογεί το έργο τους και να χαρίζει στον Μητροπολίτη Φιλαδελφείας έτη πολλά ευδόκιμης Αρχιερατείας.

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Wed, 21 Feb 2018 12:50:56 GMT http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-ierosolimon/20200-eikosi-xronia-theofilous-arxierateias
Ηλίας Βρεττός: «Η Αγία Φιλοθέη με έσωσε» http://www.romfea.gr/diafora/20199-ilias-brettos-i-agia-filothei-me-esose brettos

Ο Ηλίας Βρεττός και η οικογένειά του βιώνουν εδώ και τρεις μέρες έναν εφιάλτη μετά το πολύ σοβαρό τροχαίο που είχε ο αγαπημένος τραγουδιστής την Καθαρά Δευτέρα.

Ο πατέρας του Βαγγέλης Καραβασίλης βαθιά συγκινημένος μίλησε στο protothema.gr για τον Γολγοθά που ανεβαίνει ο γιος του καθώς τις επόμενες μέρες θα υποβληθεί σε τρία με τέσσερα χειρουργεία.

«Η Αγία Φιλοθέη με έσωσε πατέρα», ήταν τα πρώτα λόγια του Ηλία Βρεττού μόλις αντίκρυσε τον πατέρα του ο οποίος συνέχισε:

«Ήταν όπως όλοι έχετε δει ένα πολύ δύσκολο τροχαίο. Ευχαριστούμε όλο τον κόσμο που στάθηκε στο πλευρό μας. Ο Ηλίας αντλεί δύναμη από την αγάπη του κόσμου και η Αγία Φιλοθέη ήταν αυτή που έσωσε το παιδί μου. Όταν πληροφορηθήκαμε για το τροχαίο του παιδιού μας, χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια μας. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τρία με τέσσερα χειρουργεία που πρέπει να κάνει ο Ηλίας. Το ένα χειρουργείο θα γίνει την Παρασκευή στο χέρι και στο πόδι και την Δευτέρα στη λεκάνη».

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (protothema.gr) Wed, 21 Feb 2018 12:26:07 GMT http://www.romfea.gr/diafora/20199-ilias-brettos-i-agia-filothei-me-esose
Ο Μητροπολίτης Πειραιώς μήνυσε την παράσταση «Jesus Christ – Super Star» http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/20198-o-mitropolitis-peiraios-minuse-tin-parastasi-jesus-christ-super-star peiraios serafeim

Ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιῶς κ. Σεραφείμ κατάθεσε ἐνώπιον τοῦ Εἰσαγγελέως Πρωτοδικῶν Ἀθηνῶν τήν κάτωθι Μηνυτήριον Ἀναφοράν.

Διαβάστε παρακάτω την μηνυτήρια αναφορά του Σεβασμιωτάτου:

ENΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

Του Σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς κ. κ. Σεραφείμ (κατά κόσμο Χρήστου) Μεντζελόπουλου, κατοίκου Πειραιώς, Ακτή Θεμιστοκλέους αριθ. 198.

ΚΑΤΑ

Παντός υπευθύνου.

*******

Α. Με την παρούσα θέτω υπόψη Σας τη διάπραξη εγκληματικών πράξεων που πρόσφατα υπέπεσε στην αντίληψή μου, τελεσθείσες και κατ’ εξακολούθηση ακόμα και σήμερα τελούμενες από τους παραγωγούς, ηθοποιούς και εν γένει συντελεστές της θεατρικής παράστασης που έχει ξεκινήσει από τις 9.2.2018 και λαμβάνει χώρα παρουσιαζόμενη στο κοινό καθημερινά, πλην των ημερών Δευτέρα και Τρίτη, στην Αθήνα, στο θέατρο Ακροπόλ, επί της οδού Ιπποκράτους 9-11, φέρει δε η θεατρική παράσταση τον τίτλο «Jesus Christ – Super Star».

Την ύπαρξη της παραπάνω θεατρικής παράστασης πληροφορήθηκα με την από 6.2.2018 επιστολή της κας Κυπραίου Παρασκευής, η οποία μου γνωστοποίησε το πρόγραμμα της παράστασης αυτής, ως και σχετικό έγγραφο υλικό περί της θεματολογίας της.

Όπως αναγράφεται στα παραπάνω έγγραφα, η παραπάνω θεατρική παράσταση περιλαμβάνει πράξεις και εκδηλώσεις χλευασμού, φράσεις απρεπείς και προσβλητικές κατά του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και γενικά κατά της επίσημης, συνταγματικά κατοχυρωμένης, θρησκείας της χώρας μας, της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού.

Πιο συγκεκριμένα στην παραπάνω θεατρική παράσταση ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός παρουσιάζεται ως «χίπης», δηλαδή ως μέλος κοινότητας ευρύτατα γνωστής για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και τη χωρίς όρια σεξουαλική συμπεριφορά.

Εμφανίζεται ως άνθρωπος αμαρτωλός, ανασφαλής και νάρκισσος. Επίσης ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός παρουσιάζεται ως έχων ερωτική σχέση με την Αγία Μαρία Μαγδαληνή.

Όπως δε αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο που τέθηκε υπόψη μου κατά τα παραπάνω αναφορικά με την παράσταση (σχετ. 3), η Αγία Μαρία Μαγδαληνή παρουσιάζεται ως γυναίκα ελευθερίων ηθών, να έχει ερωτευθεί τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό.

Β. Η παραπάνω θεατρική παράσταση είναι προφανές ότι πληροί ως προς τους παραγωγούς, ηθοποιούς και εν γένει συντελεστές αυτής την υποκειμενική και αντικειμενική υπόσταση των εγκλημάτων της κακόβουλης βλασφημίας και της καθύβρισης θρησκευμάτων που τιμωρούνται κατά τα άρθρα 198 και 199 του Ποινικού Κώδικα.

Διότι εκδηλώνει δημόσια έλλειψη σεβασμού προς το Θείο και ενέχει χλευασμό, προσβλητική, απρεπή και χυδαία έκφραση κατά του Θείου, ως τέτοιου νοούμενου ό,τι θεωρείται ιερό από την Ανατολική Ορθόδοξη του Χριστού Εκκλησία. Καθυβρίζει δε την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, αφού καθυβρίζει και κακόβουλα χλευάζει τα δόγματα αυτής, τη Θεία μορφή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, την Αγία Μαρία Μαγδαληνή, αλλά και τη Θεία Σταύρωση και Ανάσταση του Θεανθρώπου, τα οποία και διαγράφει ως δήθεν ουδέποτε να έλαβαν χώρα.

Επειδή τα παραπάνω εγκλήματα διώκονται αυτεπαγγέλτως.

Επειδή υπάρχει ανάγκη όπως ληφθούν επειγόντως μέτρα, προκειμένου να παύσει η παραπάνω θεατρική παράσταση, με την οποία καθυβρίζονται καθημερινά τα Θεία, ώστε να παύσει η συνεχιζόμενη προσβολή.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΖΗΤΩ

Τις κατά το νόμο δικές Σας ενέργειες για την κατά το νόμο τιμωρία των υπαιτίων.

Προσάγω δε τα παραπάνω αναφερθέντα έγγραφα, ήτοι: 

• Της από 6.2.2018 επιστολής της κας Παρασκευής Κυπραίου, Κοινωνικής Λειτουργού, κατοίκου Ζωγράφου Αττικής, οδός Αλεξάνδρου Παπάγου αρ. 58 (σχετ. 1) και τα συνοδευτικά έγγραφα αυτής:

• Έγγραφο περί του προγράμματος των παραστάσεων (σχετ. 2).

• Έγγραφο περί της υπόθεσης της παράστασης (σχετ. 3).

• Έγγραφο περί της υπόθεσης της παράστασης με φωτογραφίες (σχετ. 4).

• Έγγραφο περί της έννοια τους «χίπη», ως μέλους κοινότητας με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς (σχετ. 5).

Μάρτυρες προτείνω τους:

• Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Νήφωνα Καπογιάννη του Χαραλάμπους, Πρωτοσύγκελλο, 

• Αιδεσ. Πρωτοπρ. Μιλτιάδη Ζέρβα, Δ/ντη Περιοδικού. Πειραϊκή Εκκλησία,

Πληρεξούσια και αντίκλητο μου διορίζω τη δικηγόρο Πειραιά, Βαϊα Στεργιοπούλου του Βασιλείου, κάτοικο Πειραιά.

Πειραιάς, 20 Φεβρουαρίου 2018

Ο Μηνυτής

+ ο Πειραιώς ΣΕΡΑΦΕΙΜ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Wed, 21 Feb 2018 11:28:33 GMT http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/20198-o-mitropolitis-peiraios-minuse-tin-parastasi-jesus-christ-super-star
Ο Φλωρίνης Θεόκλητος ζητά την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου για Ογκολογική Μονάδα http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20197-o-florinis-theoklitos-zita-tin-parembasi-tou-arxiepiskopou-gia-ogkologiki-monada kalliniki 8

Την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ζητά με επιστόλή του ο Σεβ. Μητροπολίτης Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, όσον αφορά το "ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ" Νοσοκομείο Πτολεμαϊδος.

Η επιστολή του Μητροπολίτη Φλωρίνης έχει ως εξής:


 Πρὸς

Μακαριώτατον Ἀρχιεπίσκοπον
Ἀθηνῶν καὶ πάσης Ἑλλάδος
Κύριον Ἱερώνυμον
Ἀθῆνας.

Μακαριώτατε πάτερ καί Δέσποτα,
Τὸ ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ Νοσοκομεῖο Πτολεμαΐδος, ἀποτελεῖ πρότυπον κτιριακῆς ὑποδομῆς παροχῶν ὑγείας συναγωνιζόμενο ἀκόμη καὶ ὀνομαστὰ Νοσοκομεῖα Ἀθηνῶν καὶ Θεσσαλονίκης.

Εὑρισκόμενο εἰς τὸ κέντρον τῆς Δυτικῆς Μακεδονίας ἐξυπηρετεῖ ταύτην μὲ μεγάλο ἀριθμὸ περιστατικῶν ἰδίως τῆς Χειρουργικῆς καὶ τῆς Ὀρθοπαιδικῆς Κλινικῆς του ἔχον λαμπρὰς ὁμάδας ἰατρῶν.

Οὕτω πως ἐλειτούργει μέχρι πρό τινος καὶ ἡ Ὀγκολογικὴ Μονάδα του. Αἴφνης ὅμως ἀπέμεινεν μὲ μίαν μόνον Ὀγκολόγον Ἰατρὸν καὶ ὅπως ἀντιλαμβάνεσθε λειτουργεῖ πλημμελῶς.

Ὁ δραστήριος Σύλλογος τῶν Καρκινοπαθῶν Δυτικῆς Μακεδονίας μοὶ ἀπέστειλε ὑπόμνημα μὲ ὅλα τὰ στοιχεῖα.

Ζητοῦν δὲ δι’ αὐτοῦ τὴν ἀγαθὴν παρέμβασιν Ὑμῶν παρὰ τῷ Ὑπουργείῳ Ὑγείας, ὥστε νὰ διορισθῆ τὸ ἀπαραίτητο προσωπικό, διὰ νὰ συνεχίση ἡ μέχρι τώρα ἀρίστη προσφορὰ τῆς Ὀγκολογικῆς Κλινικῆς τοῦ ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟΥ ἐξυπηρετοῦσα ἀνάγκας εὐπαθοῦς τάξεως πολλῶν καταπονουμένων ἀδελφῶν μας.
Μακαριώτατε.

Ἐκφράζων καὶ τὰς σκέψεις τῶν ἀγαπητῶν μου ἀδελφῶν Ἱεραρχῶν τῆς Δυτικῆς Μακεδονίας παρακαλῶ τὴν σεπτὴ Μακαριότητά Σας, ὅπως ἐνεργήσητε τὰ δέοντα διὰ τὸ ζωτικῆς φύσεως τοῦτο θέμα.

 

Μετὰ σεβασμοῦ καὶ ἀγάπης ἐν Κυρίῳ

 

† Ὁ Φλωρίνης, Πρεσπῶν & Ἑορδαίας
ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Wed, 21 Feb 2018 10:36:51 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20197-o-florinis-theoklitos-zita-tin-parembasi-tou-arxiepiskopou-gia-ogkologiki-monada
Α' Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στην Ι.Μ. Λαγκαδά (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20196-a-proigiasmeni-theia-leitourgia-stin-im-lagkada-foto 4035256377

Την πρώτη Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, ετέλεσε το πρωί της Τετάρτης της 21 Φεβρουαρίου ε.έ., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά.

Στο λόγο του προς τους πιστούς ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε μεταξύ των άλλων ότι οι άνθρωποι πρέπει να ζουν μία ζωή Χριστοκεντρική. Είναι πολλή σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η εν Χριστώ ζωή δεν είναι μία τυπική αναφορά ενός μηνύματος, αλλά είναι το ουσιαστικό εκείνο γεγονός, που εκφράζει το Θέλημα του Θεού και που μας χαρίζει την άληκτο ζωή. Θα πρέπει να έχουμε συνεχώς στην καρδιά μας την παρουσία Του και να πράττουμε με τα έργα μας το θέλημα Του.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Μητροπολίτης ευχήθηκε προς όλους η σημερινή πρώτη Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, να είναι η καλή απαρχή ώστε να προσπαθήσουμε όλοι μας να είμαστε και πιο ο ένας στον άλλον και όλοι μαζί στην εν Χριστώ Ζωή.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Ι.Μ. Λαγκαδά) Wed, 21 Feb 2018 10:25:08 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20196-a-proigiasmeni-theia-leitourgia-stin-im-lagkada-foto
Μεγάλη Σαρακοστή στην Ιερά Μητρόπολη Κατάγκας (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/20195-megali-sarakosti-stin-iera-mitropoli-katagkas-foto sarakosti kataga 6

Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Κατάγκας κ. Μελέτιος λειτούργησε στον Άγιο Γεώργιο Κολουέζι και αναγνώστηκε η Εγκύκλιος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής για τον αγώνα που έχει να κάνει ο κάθε χριστιανός.

Στην συνέχεια μοιράσθηκε σε όλους τους πιστούς το ημερολόγιο του 2018, το οποίο είναι αφιερωμένο στην δεύτερη ειρηνική επίσκεψη του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β' στην Ι.Μ. Κατάγκας.

Το απόγευμα τελέστηκε ο Α' Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου.

Τέλος σήμερα, Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου Α' Εβδομάδος των Νηστειών, ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων Δώρων.

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Wed, 21 Feb 2018 10:08:35 GMT http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/20195-megali-sarakosti-stin-iera-mitropoli-katagkas-foto
Βεροίας: ''Ο προσωπικός αγιασμός είναι ένας συνεχής αγώνας'' (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20194-beroias-o-prosopikos-agiasmos-einai-enas-sunexis-agonas-foto prohgiasmenhj 1

Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων τέλεσε την πρώτη Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά στην Βέροια.

Η ομιλία του Σεβασμιωτάτου στην Θεία Λειτουργία:

«Καί εὐλόγησεν ὁ Θεός τήν ἡμέ­ραν τήν ἑβδόμην, καί ἡγίασεν αὐ­τήν».

Τήν περασμένη Κυριακή ἡ Ἐκ­κλη­­σία μας μᾶς ὑπενθύμισε τήν ἔξωση τῶν πρωτοπλάστων ἀπό τόν παράδεισο τῆς Ἐδέμ. Καί ἀπό προχθές, μέ τήν εἴσοδό μας στήν Ἁγία καί Μεγάλη Τεσσαρακοστή, μᾶς ὑπενθυμίζει μέ τά ἱερά ἀνα­γνώσματα τήν ἀγάπη τοῦ Θεοῦ πού ἔπλασε ἄνθρωπο γιά νά ἀπο­λαμ­βάνει τήν κτίση πού δημι­ούρ­γη­σε γιά χάρη του καί ἔφθασε μέ­χρι τοῦ σημείου νά στείλει στόν κό­σμο τόν Υἱό του γιά νά ἀνακα­λέ­σει καί νά ἀποκαταστήσει τόν πεπτωκότα ἄνθρωπο.

Μία πράξη, μία παρακοή, μία ἐμ­μονή στήν πτώση, ἕνας ἐγωισμός πού ἔκανε τόν Ἀδάμ καί τήν Εὔα νά μή ζητήσουν τή συγχώρηση καί τό ἔλεος τοῦ Πλάστου τους, ἦταν ἡ αἰτία γιά νά διακοπεῖ μέ ὀδυνη­ρό τρόπο ἡ ἑβδόμη ἡμέρα πού ἔχει ξε­κινήσει μέ τό τέλος τῆς δη­μι­ουρ­­­γίας τοῦ κόσμου, ἡ ἡμέρα τήν ὁποία εἶχε ἁγιάσει ὁ ἴδιος ὁ Θεός.

«Καί εὐλόγησεν ὁ Θεός τήν ἡμέ­ραν τήν ἑβδόμην, καί ἡγίασεν αὐ­τήν».

Ὅμως ὁ Θεός δέν ἐγκατέλειψε τό πλάσμα του, καί ἀφοῦ μᾶς ἔδειξε διά τοῦ Υἱοῦ του «ὁδόν σωτηρίας», μᾶς ἔδειξε τρόπους ἁγιασμοῦ, μᾶς καλεῖ νά ζήσουμε τήν ἡμέρα τῆς ἐπιγείου ζωῆς μας, νά ζήσουμε ὅσο ἔχουμε τό φῶς, ἁγιάζοντας καί ἐμεῖς τήν κάθε ἡμέρα μας, ὥστε νά μπορέσουμε μέ τή χάρη καί τό ἔλε­ός του νά ἐπιστρέψουμε στόν πα­ρά­δεισο τῆς τρυφῆς τόν ὁποῖο στερή­θη­καν οἱ πρωτόπλα­στοι μέ τήν πα­ρακοή καί τήν πτώ­ση καί νά κερ­δίσουμε τήν οὐράνια βασιλεία του.

Πῶς ἁγιάζουμε ὅμως τήν ἡμέρα μας;

Ἡ ἡμέρα μας ἁγιάζεται, ἀδελφοί μου, μέ τόν προσωπικό μας ἁγια­σμό, ὁ ὁποῖος εἶναι ἀπολύτως ἀπα­ραίτητος καί ἀναγκαῖος στή ζωή μας, ὅπως μᾶς συστήνει καί ὁ ἀπό­στολος Παῦλος λέγοντας: «διώ­κετε τόν ἁγιασμόν ὑμῶν, οὗ χωρίς οὐδείς ὄψεται τόν Κύριον». Νά ἐπιδιώκετε, δηλαδή, τόν ἁγιασμό μας, χωρίς τόν ὁποῖο κανείς δέν θά δεῖ τόν Χριστό.

Ὁ προσωπικός ἁγιασμός δέν εἶ­ναι ἀσφαλῶς κάτι πού ἐπιτυγχά­νε­ται σέ μία ἡμέρα. Εἶναι ἕνας συ­νεχής ἀγώνας, πού ἀπαιτεῖ πο­λύ προσπάθεια, πού προϋποθέτει τήν ἀξιοποίηση τῶν μέσων πού θέ­τει στή διάθεσή μας ἡ Ἐκκλησία, ἀλ­λά καί χρειάζεται τή χάρη τοῦ Θεοῦ.

Ὅμως ἡ διάρκεια τοῦ ἀγῶνος πού ἀπαιτεῖται γιά τόν ἁγιασμό μας δέν θά πρέπει νά ἀνακόπτει τή θέλησή μας νά ἁγιάζουμε κατά τό δυνατόν τήν κάθε ἡμέρα τῆς ζωῆς μας. Καί μποροῦμε νά τήν ἁγιά­σουμε μέ πολλούς τρόπους, ἀρκεῖ νά ἔχουμε τή θέληση καί τή διά­θεση νά τό κάνουμε καί νά μήν ἀδιαφοροῦμε γι᾽ αὐτό.

Ἁγιάζουμε, ἀδελφοί μου, τήν ἡ­μέ­ρα μας ἔχοντας διαρκῶς τή σκέ­ψη μας προσηλωμένη στόν Θεό, σέ Αὐτόν ὁ ὁποῖος ἁγιάζει τά πάντα καί βεβαίως τόν ἄνθρω­πο.

Τήν ἁγιάζουμε μέ τήν προσευχή μας πρός τόν Θεό, μέ τή μελέτη τοῦ λόγου του, μέ τήν ἀναφορά μας σέ Αὐτόν.

Ὅσο ἔχουμε τόν νοῦ μας στραμ­μέ­νο στόν Θεό, ὅσο ἔχουμε τήν αἴ­σθηση τῆς παρουσίας του στή ζωή μας, ὅσο γνωρίζουμε τί θέλει καί τί ζητᾶ ἀπό ἐμᾶς, ἁγιά­ζουμε τή σκέψη μας, ἁγιάζουμε τόν νοῦ μας, ἁγιάζουμε τήν καρ­διά μας.

Καί ὅταν ἁγιάζουμε τόν νοῦ μας μέ τή σκέψη τοῦ Θεοῦ καί μέ τήν προσευχή, τότε ἡ χάρη του φω­τί­ζει τόν νοῦ μας καί μᾶς ἐνισχύει νά ἐφαρμόζουμε τίς ἐντολές του καί νά ἐργαζόμεθα «τά ἔργα τοῦ φωτός».

Ἡ χάρη τοῦ Θεοῦ φωτίζει καί τήν ψυχή μας, ὥστε νά μποροῦμε νά διακρίνουμε τίς ἀδυναμίες μας, τίς πτώσεις μας, τά ἐλαττώματά μας καί νά ζητοῦμε τή συγχώρηση καί τό ἔλεος τοῦ Θεοῦ, καθαρίζοντας τόν ἑαυτό μας μέ τή μετάνοια καί μέ τήν ἐξομολόγηση.

Ἡ ἐφαρμογή τῶν ἐντολῶν τοῦ Θεοῦ, τά ἔργα τῆς ἀρετῆς καί τῆς ἀγάπης, ἡ ἄσκηση, ἡ νηστεία, ἡ ἐκζήτηση τοῦ ἐλέους τοῦ Θεοῦ, ἁγιάζουν ἐπίσης τήν ἡμέρα μας.

Καί ἀκόμη ἡ συμμετοχή μας στά ἱερά μυστήρια καί τίς ἱερές ἀκο­λου­θίες τῆς Ἐκκλησίας μας, ἰδιαι­τέρως κατά τήν περίοδο αὐτή πού εἶναι τόσο πολλές καί τόσο κα­τα­νυκτικές, μᾶς βοηθᾶ νά ἁγιά­ζουμε καί τήν ψυχή καί τό σῶμα μας, με­τέχοντας στόν ἁγιασμό καί τή χά­ρη πού προσφέρει δι᾽ αὐτῶν ὁ Θε­ός σέ ὅσους συμμετέχουν μέ εἰ­λι­κρινῆ διάθεση.

Ἄς προσπαθήσουμε, λοιπόν, ἀ­δελ­φοί μου, ἰδιαιτέρως κατά τήν περίοδο αὐτή, νά ἁγιάζουμε τήν ἡμέρα μας, ἁγιάζοντας τόν ἑαυτό μας καί τήν ψυχή μας μέ ὅλους αὐτούς τούς τρόπους καί μέ τή διαρκῆ προσπάθειά μας, ὥστε νά ἀξιωθοῦμε νά ζοῦμε τήν παρουσία τοῦ Θεοῦ ἀπό αὐτή τή ζωή, γιά νά μπο­ρέ­σουμε νά τή ζήσουμε καί στή βα­σι­λεία τῶν οὐρανῶν αἰωνίως.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Βεροίας) Wed, 21 Feb 2018 09:49:54 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20194-beroias-o-prosopikos-agiasmos-einai-enas-sunexis-agonas-foto
Διπλό CD του Πέτρου Γαϊτάνου και βιβλίο στην ''Ορθόδοξη Αλήθεια'' http://www.romfea.gr/diafora/20193-diplo-cd-tou-petrou-gaϊtanou-kai-biblio-stin-orthodoji-alitheia Αυτή την Τετάρτη η «Ορθόδοξη Αλήθεια» υποδέχεται τη Σαρακοστή με δύο μοναδικές προσφορές . Το “Σαρακοστιανό προσευχητάρι” ένα βιβλίο με τις ευχές και τις ακολουθίες των ημερών και δύο cd με την “ακολουθία των χαιρετισμών” από τον Πέτρο Γαϊτάνο.

H εφημερίδα στο βασικό της θέμα aποκαλύπτει τι συζητήθηκε σε πρόσφατη σύσκεψη της ΔΙΣ με τους καθηγητές Θεολογίας σχετικά με το μάθημα των θρησκευτικών.

Έχει τελικά λόγο η Εκκλησία για τα Θρησκευτικά; «Λύση» η απόφαση του ΣτΕ όπου προσέφυγαν ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ και η ΠΕΘ. Αρμοδιότητα της Ιεράς Συνόδου να ασκεί έλεγχο. Τι λέει ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για το θέμα.

Η “Ορθόδοξη Αλήθεια” παρουσιάζει τις εικόνες πλήρους εγκατάλειψης του ιστορικού κτιρίου του ορφανοτροφείου της Πριγκήπου που προκαλούν θλίψη . Το αρχιτεκτονικό “μνημείο” από το 2010 περιήλθε στην ιδιοκτησία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στις σελίδες της εφημερίδας θα διαβάσετε επίσης:

*Προσφορά από... καρδιάς σε κοινωνικά ευπαθείς και ανήλικους κρατούμενους με πρωτοβουλία της Μονής Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου

*Παπάς αρμέγει πρόβατα

*Η ταλαντούχα παραπληγική αγιογράφος!

*Ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας μιλάει για την εσωστρέφεια και τον ιδιότυπο αυτισμό του θεάτρου σήμερα, τον φόβο Θεού και την πίστη, τις εκκλησιαστικές μορφές που τον έχουν επηρεάσει και την ανάγκη του αναχωρητισμού.

Αρθρογραφούν ο π. Ανανίας Κουστένης, ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, ο π. Χρυσόστομος Χρυσόπουλος, ο π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, ο π. Ανδρέας Κονάνος,ο Κωνσταντίνος Χολέβας , ο Χρήστος Αποστολίδης, ο Λάμπρος Σκόντζος κ.α.

Η απλή έκδοση της εφημερίδας έχει 1,5 ευρώ ενώ μαζί με το βιβλίο και τα 2cd κοστίζει 3,90 ευρώ.

Θυμίζουμε ότι η Ορθόδοξη Αλήθεια εκτός από τα περίπτερα, μπορεί να διατεθεί (στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό) σε συνδρομητές που ενδιαφέρονται, αρκεί να να τηλεφωνήσουν στο 213-0170670 ή να αποστείλουν e-mail στο: syndromes @ orthodoxialitheia.gr

ORH 2102 001

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Tue, 20 Feb 2018 15:29:11 GMT http://www.romfea.gr/diafora/20193-diplo-cd-tou-petrou-gaϊtanou-kai-biblio-stin-orthodoji-alitheia
Μόρφου Νεόφυτος: ''Ο Ερντογάν δεν μπορεί να κάνει πολλά, γιατί δεν τον αφήνει η Παναγία'' http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/20192-morfou-neofutos-o-erntogan-den-mporei-na-kanei-polla-giati-den-ton-afinei-i-panagia morfou neofytos

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


Στο Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε από άμβωνος ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, και συγκεκριμένα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Αυξιβίου Α΄ Επισκόπου Σόλων της Κοινότητος Αστρομερίτου.

Ο Πανιερώτατος στο κήρυγμά του σχολίασε και το έθιμο του καρνάβαλου, τονίζοντας ότι "ο άνθρωπος με το άθεο αυτό έθιμο προσπαθεί να κάνει χαρά, μια ψεύτικη χαρά, δηλαδή όση ώρα έχεις τον καρνάβαλο. Μετά έχουμε τον δικό μας καρνάβαλο μέσα μας, την δική μας υποκρισία και μασκοφορία."

"Ακόμη και το έθιμο του καρνάβαλου το οποίο έχει κρατηθεί αυτές τις ημέρες, κρατήθηκε νομίζω γιατί η Εκκλησία και τα Ευαγγέλια της προηγούμενης Κυριακής, και της σημερινής, στηλιτεύουν και κατηγορούν την υποκρισία και η αποθέωση της υποκρισίας είναι το καρναβάλι" - ανέφερε ο Μητροπολίτης Μόρφου.

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Μόρφου αναφέρθηκε και για το Κυπριακό, τονίζοντας ότι στις μέρες μας - "προσπαθούν κάποιοι να μας φοβίσουν πάρα πολύ, και αυτοί είναι ο Ερντογάν και η παρέα του"

"Και μου είπε ένας άνθρωπος του Θεού με όλους αυτούς τους εκφοβισμούς που κάνει στο Αιγαίο και στη Θράκη, και κουρδίζει και τους άλλους εκεί στα Σκόπια, αλλά και εδώ στην Κύπρο με τα δικά μας αέρια, έναν στόχο έχουν να γεμίσουν την καρδιά των Κυπρίων και των ηγετών μας, με φόβο" συμπλήρωσε ο κ. Νεόφυτος.

Επίσης ο Μητροπολίτης Μόρφου τόνισε: "Και κάτω υπό το κράτος του φόβου να υπογράψουν μια λύση όπως θέλουν, δηλαδή με το πιστόλι στον κρόταφο".

"Ο Ερντογάν δεν μπορεί να κάνει πολλά γιατί δεν τον αφήνει η Παναγία, και όχι γιατί έχουμε συμμάχους, διότι δεν έχουμε κανέναν! Ούτε η Ελλάδα, ούτε εμείς έχουμε, άλλά έχουμε την Παναγία μας" πρόσθεσε με στεντορεία φωνή ο Πανιερώτατος.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Μόρφου αναφέρθηκε στους ηγέτες, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να προσευχόμαστε γι αυτούς, αλλά να αναρωτηθούμε κιόλας τι ηγέτες έχουμε, όταν η καρδιά τους είναι μακριά από τον Χριστό.

"Πολλοί ηγέτες του σύγχρονου ελληνισμού έχουν ελάχιστη η και καθόλου σχέση με τον Χριστό και αυτό είναι ένα από τα προβλήματά μας, δηλαδή έχουμε ηγέτες χωρίς Χριστό" συμπλήρωσε ο Πανιερώτατος.

{youtube}KQ7X946zwjk{/youtube}

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Tue, 20 Feb 2018 17:01:10 GMT http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/20192-morfou-neofutos-o-erntogan-den-mporei-na-kanei-polla-giati-den-ton-afinei-i-panagia
Πρωθυπουργός Ουγγαρίας: ''Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι μουσουλμάνοι θα γίνουν πλειοψηφία'' http://www.romfea.gr/diafora/20191-prothupourgos-ouggarias-se-polles-europaϊkes-xores-oi-mousoulmanoi-tha-ginoun-pleiopsifia Viktor Orbán

Κείμενο: Romfea.gr


"Οι μουσουλμάνοι μετανάστες αποτελούν απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση" - ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτωρ Όρμπαν κατά την ετήσια ομιλία του προς το έθνος.

Σε άλλο σημείο ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας τόνισε: "Σκοτεινά σύννεφα συγκεντρώνονται πάνω από την Ευρώπη, λόγω των λαών της μετανάστευσης, και η Ευρώπη δεν συνειδητοποιεί καν ότι είναι θύμα μιας εισβολής".

"Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι μουσουλμάνοι σύντομα θα είναι πλειοψηφία αν δεν δούμε τι συμβαίνει" πρόσθεσε ο Ούγγρος Πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας ανέφερε κλείνοντας: "Ο Χριστιανισμός είναι η τελευταία ελπίδα της Ευρώπης".

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Tue, 20 Feb 2018 16:55:07 GMT http://www.romfea.gr/diafora/20191-prothupourgos-ouggarias-se-polles-europaϊkes-xores-oi-mousoulmanoi-tha-ginoun-pleiopsifia
Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην Ι.Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/20190-o-esperinos-tis-sugxoriseos-stin-im-kudonias-kai-apokoronou-foto kataniktikos xania 2

Φτάνοντας στην πιο ιερή περίοδο της Εκκλησίας μας, τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, έχουμε αφήσει πίσω μας τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Τριωδίου, που ήταν η περίοδος της προετοιμασίας και της βαθμιαίας προσέγγισης στην περίοδο της νηστείας.

Η Εκκλησία μας από τη Δευτέρα της πρώτης από τις επτά εβδομάδες της Σαρακοστής εισέρχεται σε μια περίοδο αγώνα. Σε ένα αγώνα ταπεινώσεως και νηστείας.

Μίας νηστείας, που όπως τόνισε και ο ομιλητής Αρχιμ. Νικηφόρος Κουνάλης, ιεροκήρυξ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, που για να μας φτάσει στο στάδιο που θέλουμε να φτάσουμε πρέπει να γίνεται με καθαρή καρδιά και αγάπη προς τον πλησίον.

Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως, τελέσθηκε την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Χαλέπας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού και συμπροσευχούμενου πλήθος κλήρου και λαού.

Μετά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε πνευματική ομιλία από τον Αρχιμ. Νικηφόρο Κουνάλη, ιεροκήρυκα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, τον οποίο παρουσίασε ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Δαμασκηνός Λιονάκης προλογίζοντας το έργο του.

Με λόγια θερμά ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και τον ομιλούντα π. Νικηφόρο ο εφημέριος και ιερατικός προϊστάμενος του Ιερού Ναού Πρωτ. Δημήτριος Καταπίδης.

Την ομιλία έκλεισε ο Σεβασμιώτατος χαιρετίζοντας τους Κληρικούς και το Ποίμνιο του και ευχαριστώντας το π. Νικηφόρο που ομίλησε για τον αγώνα της νηστείας που πρέπει να κάνει ο Χριστιανός.

kataniktikos xania 1

kataniktikos xania 1

kataniktikos xania 1

kataniktikos xania 1

kataniktikos xania 1

kataniktikos xania 1

kataniktikos xania 1

kataniktikos xania 1

kataniktikos xania 1

kataniktikos xania 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Κυδωνίας) Tue, 20 Feb 2018 11:30:46 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/20190-o-esperinos-tis-sugxoriseos-stin-im-kudonias-kai-apokoronou-foto
Τρεις Πατριάρχες μαζί... http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/20189-treis-patriarxes-mazi treis patriarxes 1

Το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr, πιστεύοντας πως ό,τι αποτυπώνεται στο παρελθόν, συνεχίζεται στο παρόν και στο μέλλον, φέρνει στη δημοσιότητα την απρόβλεπτη για τα τότε χρονικά δεδομένα συγκεκριμένη φωτογραφία.

Απεικονίζονται οι τρεις Πατριάρχες Αλεξανδρείας Παρθένιος ο Γ', Πέτρος ο Ζ' και Θεόδωρος ο Β'.

Είναι Ιούλιος του έτους μάλλον,1993 στις όχθες του ποταμού Νείλου, στην Ουγκάντα.

Από δεξιά διακρίνονται ο τότε Επίσκοπος Ουγκάντας Θεόδωρος ο Β', ο μετέπειτα Μητροπολίτης Καμπάλας (1987-1997).

Δίπλα του ο τότε Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Παρθένιος, (1987-1996), πρώην Μητροπολίτης Καρθαγένης από το έτος 1957.

Κοιμήθηκε στην Αμοργό, 23 Ιουλίου 1996, έξω από την Ι. Μονή Παναγίας Χοζεβιωτίσσης.

Δίπλα στον Πατριάρχη Παρθένιο, ο πρώην Επίσκοπος Βαβυλώνος (1983) και το 1990, Μητροπολίτης Άκκρας Πέτρος.

Αργότερα το 1994 προεβιβάσθη σε Καμερούν και διάδοχος του Πατριάρχου Παρθενίου από το 1997 έως το 2004, όταν κατέπεσε το ελικόπτερο Σινούκ, που τον μετέφερε στο Άγιο Όρος.

Ηταν Σεπτέμβριος του ίδιου έτους, στην περιοχή "Πόρτο Κουφό", Χαλκιδικής και στο σημείο "Άμπελος".

Τέλος ο τότε Επίσκοπος Κυρήνης Θεόδωρος, (1990), μετέπειτα Μητροπολίτης Καμερούν (1997) και αργότερα Ζιμπάμπουε (2002), ενώ από το 2004 είναι ο εν ενεργεία έως της σήμερον Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος ο Β'.

Αριστερά του ο Επίσκοπος Ριρούτας Μακάριος, (1992), ο μετέπειτα Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε (1998) και από το 2001 Μητροπολίτης Ναιρόμπης και πάσης Κένυας.

Δύο Αρχιερείς, ένας Πατριάρχης και δύο διάδοχοί του και όλα αυτά μέσα από την λήψη μίας φωτογραφικής κάμερας...

Συγκινητική ιστορική απαθανάτιση...

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Tue, 20 Feb 2018 11:18:47 GMT http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/20189-treis-patriarxes-mazi
«Στόματος Νηστεύοντες στον Γαληνόν της νηστείας … πλούν» http://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/20188-stomatos-nisteuontes-ston-galinon-tis-nisteias-ploun nisteia

Του Σεβ. Μητροπολίτου Πτολεμαϊδος κ. Εμμανουήλ | Romfea.gr


«Συ τις ει ο κρίνων αλλότριον οικέτην;
Τω ιδίω Κυρίω στήκει ή πίπτει σταθήσεται
δε δυνατός γαρ εστίν ο Θεός στήσαι αυτόν»
(Ρωμαίους Κεφ. ΙΓ΄)

«Δεύτε υποδεξώμεθα των Νηστειών το χάρισμα ως Θεοδώρητον καιρόν της μετανοίας…» 

«Ήλθε η Νηστεία, η μήτηρ της σωφροσύνης, η κατήγορος της αμαρτίας και συνήγορος της μετανοίας, η πολιτεία των Αγγέλων και σωτηρία των ανθρώπων.

Έρημος ειμί αρετών ευσεβών, λιμώττων δε κράζω. Ο έλεους χορηγός προφθάσας Σύ με οίκτειρον».

Επιλογή προτάσεων σχετικά με το δώρο της νηστείας με την ευρύτερη της διάσταση - αυτή που θέλει την νηστεία όχι μόνο ως νηστεία αποχής τροφών αλλά η νηστεία από την «μάστιγα» της του πλησίον καταλαλιάς από τον πλούσιο χώρο του υμνογραφικού λόγου. 

Στον ευλογημένο χρόνο της μεγάλης Τεσσαρακοστής πρώτη θέση κατέχει η νηστεία.

Μια νηστεία που από μια εξόφθαλμη παρατήρηση έχει την αφετηρία της στην αποχή από συγκεκριμένες τροφές, με πρώτη την αποχή του κρέατος και όλων των γαλακτοκομικών ειδών.

Ορισμοί πολλοί έχουν αποδοθεί σχετικά με την έννοια της Νηστείας. 

Οι νηπτικοί – ασκητικοί πατέρες έχουν δώσει πολλές ερμηνείες για την νηστεία εκείνη, που είναι αληθινή και σωτήρια για τον όλο άνθρωπο. 

Με βάση τα θεϊκά λόγια ότι «τούτο το γένος» με τίποτε περισσότερο ή λιγότερο δεν μπορεί να σωθεί, παρά μόνον «εν προσευχή και νηστεία».

Έτσι οι Καθολικοί και Οικουμενικοί Πατέρες της Εκκλησίας που έζησαν δια βίου «εν προσευχή και νηστεία» εκήρυξαν την νηστεία ως «παθοκτόνο» που τους «κακωθέντας υπό της αμαρτίας, ιατρεύειν επαγγέλλεται…». 

Αυτόν τον «Θεόσδοτον βοηθόν» της αγίας Νηστείας τιμούμε αυτό το άγιο τεσσαρακονθήμερο της πορείας μας προς το Άγιο Πάσχα.

Τιμώ την Νηστεία σημαίνει τηρώ την νηστεία. Και τηρώ την Νηστεία μη «σκυθρωπάζων Ιουδαϊκώς» αλλά «Εκκλησιαστικώς φαιδρυνόμενος». Την τηρώ δηλαδή όχι με σύνδρομα μιας υποκρισίας, αλλά με την χαρά ότι μετέχω σε μια πανήγυρη της «εκκλησίας όλης!...»

Μ’ αυτό το πνεύμα προφυλάσσω με τη Χάρη του Θεού τον εαυτό μου να μην υποκρίνομαι «φαρισαϊκώ τω τρόπο» ότι κάποιος είμαι ή κάτι σπουδαίο κάνω, που από αυτό και μόνο θα σωθώ …

Η Ευαγγελική Νηστεία εγκαυχάται μόνον εν «Τω Σταυρώ του Χριστού». Έτσι ο «νηστεύων» δεν κρίνει τον «μη νηστεύοντα» και ο μη νηστεύων δεν επικρίνει τον νηστεύοντα, μέσα στην ισορροπία του Σταυρού. Ο Σταυρός εξισορροπεί τα πάντα !...

«Αληθής νηστεία» αναφέρουν οι πατέρες είναι αυτή που απέχει συστημικά και συστηματικά από τον χώρο της συνεχούς κατά–κρισης των αδελφών. 

Σ’ αυτή τη νηστεία όλοι οι άγιοι και μάλιστα οι του ασκητικού χώρου, συγχρονισμένα την αναφέρουν ως την βάση μιας πραγματικής νηστείας ευάρεστης και αποδεκτής από τον ίδιο τον Θεό.

Μέγας κίνδυνος για τον αληθινό νηστευτή είναι ο κατήφορος του στο μονοπάτι της κατακρεούργησης και διαπόμπευσης του κάθε πλησίον… Αν βέβαια νιώθει κανείς τον πλησίον ως αδελφό του Χριστού !... Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση στην ευχή του αγίου Εφραίμ σχετικά με το θέμα της κατά – κρισης. 

Επίκαιρη στους αιώνες θα παραμένει αυτή η ευχή που στο εξής θα διαβάζεται συνεχώς σε όλες τις ακολουθίες της αγίας Σαρακοστής.

Λέει συγκεκριμένα «Ναι Κύριε Βασιλεύ ∙ Δώρησαί μοι του οράν τα εμά πταίσματα και μη κατακρίνειν τον αδελφό μου !...» Εις Χριστόν αμαρτάνει όποιος στιγματίζει τον αδελφό του Χριστού. Όλη η λεπτότητα μιας χριστιανικής ψυχής σ’ αυτή την φράσι «κρέμαται».

Μάλιστα δε, δεν είναι τυχαίο ότι η καταληκτική αυτή φράσι της ευχής επαναλαμβάνεται «δις» (δύο) φορές για να τονισθεί η σημασία ότι μαζί με την αποφυγή των «βρωμάτων» είναι απολύτως αναγκαίο και όχι μόνον η τέλεια αποφυγή των «κρεάτων» του σώματος των αδελφών του Χριστού. «Φύλαξόν με Κύριε από συκοφαντίας ανθρώπων και φυλάξων τας εντολάς Σου…» λέει ο προφητάναξ Δαυϊδ. 

Ο Θεός να μας φυλάει από τους συκοφάντας εκείνους τους δυστυχείς, που εσχάτως και διαδικτυακά διοχετεύουν οχετούς κατασυκο-φάντησης των πάντων που δεν βρίσκονται στη συχνότητα της δικής τους φαρισαϊκής πίστης!... Θα τολμούσα να πω ότι η «αίρεσις» των καταλλάλων θα βαραίνει πάντοτε το σώμα των εντός και των εκτός της εκκλησίας… Τι νόημα άλλωστε μπορεί να έχει για όλους μας η στέρηση τροφών από το να κατακρίνει κανείς όλην την ημέραν!...

Οι εκκλησιαστικοί λεγόμενοι άνθρωποι - οι και καλοί χριστιανοί κάποτε ίσως να είναι και οι πιο επιρρεπείς στο δρόμο της κατάκρισης…. Ίσως και αριστούχοι, ίσως και μετά παναριστείας κρατούντες ως χείρας αυτών «τας κλεις του φρέατος της αβύσσου!!...».

Κι έρχεται καταλυτικός ο λόγος ενός ασκητού αγίου που όταν ρωτήθηκε από ένα νέο και αρχάριο μοναχό για το πώς, πόσο και πότε να νηστεύει – ο άγιος διαβλέποντας την τάση του νέου αυτού μοναχού που ήταν μετά ταχύτητας στης κατακρίσεως την ασθένεια του είπε: «Κάλλιον αδελφέ μου να τρώγης κρέας την Τετράδι (Τετάρτη) και την Παρασκευή παρά να τρώγης καθημερινά τα κρέατα των αδελφών σου !!!... 

Είναι «καλύτερο» να κρεοφαγής ακόμη και την ημέρα της Τετάρτης και της Παρασκευής παρά να «κόβεις φέτες» τα σώματα των αδελφών σου και να τους δικάζεις εν των προτέρων εις κόλασιν αιώνιον! Από «δικαστές» και «δικαζομένους» είναι πλήρης ο κόσμος μας! 

Ο ρεαλισμός των αγίων στο μεγαλείο του. Η νηστεία των αγίων στην πλέον σωστή της βάσι – αυτή της ακατάκριτης στάσης και συμπεριφοράς.

Ίσως γι’ αυτό ο Ιερός Χρυσόστομος σε μια «έκρηξη» αγάπης την ημέρα που η συγνώμη «εκ του τάφου ανέτειλε» την νύκτα της Αναστάσεως, στο Κατηχητικό του λόγο θα καταγράψει την περίφημη φράση : «Νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες» ίσως γιατί οι δεύτεροι να μην κατέκριναν ποτέ τους πρώτους!!!... 

Ίσως κάποτε οι μη νηστεύοντες να έχουν πιο αγαθή συνείδηση από τους νηστευτές εκείνους που όμως δεν έμαθαν ποτέ ούτε να αγαπούν, ούτε να συγχωρούν!...

Αυτά τολμών γράφω με πολύ αγάπη στους φιλοτίμους εργαζομένους τον της νηστείας αγώνα, εγώ ο έρημος αρετών…

Ευχηθείτε όσοι ελεύθερα και άγια θα μπούμε σ’ αυτό το της νηστείας «κανάλι» να τηρήσουμε απαρέγκλιτα την μία και ουσιαστική νηστεία αυτή που ουδένα κρίνει, αλλά υπό του μόνου δίκαιου κριτού ανα – κρίνεται. 

Κύριε, κόρεσον με πεινώντα Σου την χάριν και αξίωσέ με την καλλίστη νηστεία, να τηρήσω αυτή που τρέφει καρδίας και συναντάται στο δρόμο της ακατάκριτης στάσης εκεί που κάποιοι πεινούν αληθινά την αγάπη. 

Ευλογημένη Σαρακοστή αδελφοί, απέχοντες από την νόσο των «κριτών» και την αίρεση των «καταλλάλων»!!!....

Ακατάκριτη Σαρακοστή!!!

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Tue, 20 Feb 2018 10:45:17 GMT http://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/20188-stomatos-nisteuontes-ston-galinon-tis-nisteias-ploun
Βεροίας: ''Η ζωή του κάθε πιστού είναι ένας διαρκής πνευματικός αγώνας'' http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20187-beroias-i-zoi-tou-kathe-pistou-einai-enas-diarkis-pneumatikos-agonas loutro imathias 1

Την Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στην ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου και κήρυξε το θείο λόγο στην Ιερά Μονή Αγίας Κυριακής στο Λουτρό Ημαθίας.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στην Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Γερόντισσα Φιλοθέη για την ονομαστική της εορτή.

Η ομιλία του Σεβασμιωτάτου στο Μέγα Απόδειπνο:

«Ἅγιοι ἔνδοξοι ἀπόστολοι, προ­φῆ­ται καί μάρτυρες καί πάντες ἅ­γιοι, πρεσβεύσατε ὑπέρ ἡμῶν τῶν ἁμαρτωλῶν».

Ἡ ζωή τοῦ κάθε πιστοῦ εἶναι ἕνας διαρκής πνευματικός ἀγώ­νας, μία διαρκής προσπάθεια κα­θάρ­σεως καί ἁγιασμοῦ, τήν ὁποία μᾶς καλεῖ ἡ Ἐκκλησία μας νά ἐν­τεί­νουμε σέ ὁρισμένες περιόδους τοῦ χρόνου, στίς περιόδους τίς ὁποῖες ἔχει ὁρίσει ὡς περιόδους προ­­ετοιμασίας, ὥστε νά ζήσουμε μέ ψυχική ὠφέλεια τίς μεγάλες ἑορ­­­­τές τῆς πίστεώς μας.

Καί ὅπως οἱ ἀθλητές πού ἀγωνί­ζονται στά στάδια καί τούς στί­βους προετοι­μά­ζο­νται πρίν ἀπό κά­­­θε μεγάλο ἀγώνα μέ περισυλ­λο­γή, μέ μελέτη, μέ ἀποφυγή ὅλων ὅσων τούς δια­σποῦν ἀπό τή συγ­κέντρωση στόν στόχο τους, μέ τήν καθοδήγηση ἀπό τόν προπονητή τους ἀλλά καί ὅσους τούς στηρί­ζουν στήν προ­σπά­θειά τους, ὥστε νά ἐπιτύχουν τό καλύτερο ἀπο­τέ­λεσμα, ἔτσι καί ἐμεῖς, ἀδελφοί μου, πού ἀνταποκριθήκαμε στό κά­­­λεσμα τῆς Ἐκκλησίας μας καί εἰσήλ­­θαμε ἀπό σήμερα στό στάδιο τῶν ἀρετῶν, στό στάδιο τῆς προε­τοιμασίας γιά τή μεγάλη ἑορτή τῆς λαμπροφόρου Ἀναστάσεως τοῦ Κυ­­ρίου μας, καί ἀποφασίσαμε νά προετοιμασθοῦμε γιά νά ἐπιτύ­χου­με τούς πνευματικούς μας στόχους καί νά κατακτήσουμε τή νίκη στόν ἀγώνα κατά τῶν παθῶν καί τῆς ἀποκτήσεως τῶν ἀρετῶν, κα­λού­μεθα νά ἀκο­λου­θήσουμε τούς τρό­πους καί τά μέσα πού μᾶς προ­τεί­νει ἡ Ἐκκλησία μας, πού μᾶς προ­τεί­νουν οἱ ὅσιοι καί θεοφόροι Πα­τέρες, οἱ ἅγιοι καί ὅλες ἐκεῖνες οἱ ἱερές μορφές, τίς ὁποῖες εἴδαμε νά περνοῦν μπροστά μας μέσα ἀπό τούς ὕμνους καί τά ἀναγνώσματα πού ἀκούσαμε πρίν ἀπό λίγο στό πρῶτο Μεγάλο Ἀπόδειπνο τῆς Ἁ­γί­ας καί Μεγάλης Τεσσαρακο­στῆς.

Ὅλοι αὐτοί, «οἱ καλῶς ἀθλή­σα­ντες καί τελειωθέντες», ὅλοι αὐ­τοί πού ἀγωνίσθηκαν κατά τήν ἐπί­γειο ζωή τους τόν καλόν ἀγώ­να καί κέρδισαν τόν στέφανο τῆς δικαιοσύνης καί εὐφραίνονται στή βασιλεία τῶν οὐρανῶν, δέν εἶναι μό­νο πρότυπα γιά τόν δικό μας ἀ­γώνα, δέν εἶναι μόνο ἐμ­πνευ­στές καί πνευματικοί ὁδηγοί μας στήν προσπάθεια πού κάνουμε καί ἐ­μεῖς, ἀδελφοί μου, καί ἔχουμε χρέος νά κάνουμε, ἐάν θέλουμε νά εἴμαστε ἀληθινά καί ζῶντα μέλη τοῦ σώματος τοῦ Χριστοῦ, ἐάν θέ­λου­με νά ἀξιοποιοῦμε τόν χρόνο τῆς ζωῆς μας γιά τή σωτηρία μας, ἀλλά εἶναι καί βοηθοί καί συμ­πα­ρα­στάτες μας στόν πνευματικό μας ἀγώνα, εἶναι καί πρεσβευτές μας στόν θρόνο τοῦ Θεοῦ γιά τήν ἐπιτυχία τοῦ σκοποῦ μας.

Πάντοτε ἔχουν αὐτή τή θέση καί αὐτό τόν ρόλο οἱ ἅγιοι τῆς Ἐκ­κλη­σίας στή ζωή τοῦ καθενός μας, για­τί αὐτοί ἔχουν περάσει μέ ἐπι­τυ­­χία ὅλες τίς δυσκολίες καί τά ἐμπόδια πού ἐμεῖς ἀντιμετω­πί­ζου­με τώρα· γιατί αὐτοί γνωρίζουν τήν ἀνθρώπινη ἀδυναμία ἀλλά καί τά τεχνάσματα τοῦ πονηροῦ καί ξέρουν τόν τρόπο μέ τόν ὁποῖο μπορεῖ ὁ πιστός νά τά ξεπεράσει καί νά νικήσει.

Καί ἀκόμη ἐνδια­φέ­­ρονται γιά ὅλους ἐμᾶς πού μᾶς βλέπουν νά ἀγωνιζόμαστε καί νά προσπαθοῦμε καί θέλουν νά ἐπι­τύ­­χουμε καί ἐμεῖς στόν ἀγώνα μας, «ἵνα μή χωρίς ἡμῶν τελειω­θῶ­σι».

Γι᾽ αὐτό καί ἐάν πάντοτε ζητοῦμε τή βοήθεια καί τίς πρεσβεῖες τῶν ἁγίων μας στόν πνευματικό μας ἀγώνα, τή ζητοῦμε ἰδιαιτέρως αὐ­τή τήν περίοδο τῆς Ἁγίας καί Με­γά­λης Τεσσαρακοστῆς, κατά τήν ὁ­ποία ὁ ἀγώνας μας εἶναι ἐντονό­τε­ρος καί ἡ βοήθεια πού χρειαζό­μα­στε εἶναι μεγαλύτερη, ὥστε νά ἀν­ταπεξέλθουμε στούς πειρα­σμούς καί στίς παγίδες τοῦ δια­βό­λου, ὁ ὁποῖος προσπαθεῖ νά ἀνα­κόψει τήν προσπάθειά μας γιά τή μετά­νοια, γιά τήν κάθαρση καί γιά τήν ἀπόκτηση τῶν ἀρετῶν.

Γι᾽ αὐτό καί οἱ Πατέρες τῆς Ἐκ­κλησίας μας μαζί μέ τούς ἄλλους ὕμνους πού ὅρισαν νά ψάλλονται στό Μεγάλο Ἀπόδειπνο, ὅρισαν καί αὐτόν, τόν ὁποῖο προέταξα, καί μέ τόν ὁποῖο ἐπικαλούμεθα ὅλους τούς ἁγίους, τούς ἀποστό­λους, τούς προφῆτες, τούς θεο­φό­ρους πατέρες, τούς μάρτυρες, τούς ὁσίους, τούς ἀσκητές, ἀλλά καί τούς ἁγίους τούς ὁποίους τιμᾶ κα­θημερινά ἡ ἁγία μας Ἐκκλησία, ὅπως τίμησε καί ἑόρτασε σήμερα καί τήν ἁ­γία ὁσιο­μάρτυρα Φιλοθέη τήν Ἀ­θη­­ναία.

Καί τήν παρακαλέσαμε καί ἐμεῖς ἰδιαιτέρως γιά τήν ἑορ­τάζουσα κα­θηγουμένη τῆς Ἱερᾶς αὐ­τῆς Μο­νῆς τῆς Ἁγίας Κυριακῆς, τή Γερό­ντισσα Φιλοθέη, ἡ ὁποία ἐπί πολ­λά ἔτη ἀγωνίζεται τόν καλόν ἀγώνα τῆς μοναχικῆς πολιτείας ὑπό τή σκέπη τῆς ἁγίας μεγαλο­μάρ­τυρος Κυριακῆς ἀλλά καί τῆς προστάτιδός της ἁγίας Φιλοθέης.

Καί ὅπως ἡ ἁγία Φιλοθέη εἶχε ἀνοί­ξει τό μονα­στήρι της γιά νά δεχθεῖ νέες κοπέλες πού κινδύ­νευαν ἀπό τή μανία τῶν Τούρκων καί νά τίς προστατεύσει, ἔτσι καί ἡ Γερό­ντισ­σα Φιλοθέη, μιμούμενη τήν προστάτιδά της, ἄνοιξε καί ἐκεί­νη τά τελευταῖα χρόνια τή Μο­νή τῆς Ἁγίας Κυριακῆς καί ὑπο­δέ­χθη­κε μέ ἀγάπη τίς ἀδελφές μας ἀπό τή Συρία, πού ἦρθαν γιά νά προστα­τευ­θοῦν ἀπό τή φρίκη τοῦ πολέ­μου καί τίς δυσκολίες πού ἀντιμε­τω­πίζουν στήν πατρίδα τους.

Μέ τήν εὐκαιρία, λοιπόν, τῶν ὀ­νο­­­μαστηρίων της εὔχομαι οἱ πρε­σβεῖες τῆς ἁγίας Φιλοθέης νά τήν ἐνισχύουν καί νά τήν στηρίζουν στόν ἀγώνα της, γιά νά ἀποτελεῖ πρότυπο πνευματικῆς ἐργασίας καί ἀγῶνος καί γιά τίς νεώτερες ἀδελφές ἀλλά καί γιά ὅλους τούς εὐλαβεῖς προσκυνητές τῆς Μονῆς.

Εὐχόμεθα, Γερόντισσα, τά ἔτη σας νά εἶναι εὐλογημένα, ὅπως καί εἶναι καί πολύκαρπα καί καλλίκαρπα.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Βεροίας) Tue, 20 Feb 2018 08:47:33 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20187-beroias-i-zoi-tou-kathe-pistou-einai-enas-diarkis-pneumatikos-agonas
Ο Α' Κατανυκτικός Εσπερινός στο Μοναστήρι της Ι.Μ. Νικαίας http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20186-o-a-katanuktikos-esperinos-sto-monastiri-tis-im-nikaias kataniktikos nikaia 4

Μέ τή συμμετοχή πλήθους χριστιανῶν τελέσθηκε ὁ 1ος Κατανυκτικός Ἑσπερινός τῆς «Συγγνώμης» τήν Κυριακή τῆς Τυρινῆς τό ἀπόγευμα, στήν Ἱερά Μονή τῶν Ἁγίων Πατέρων στό Σχιστό Περάματος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Νικαίας. 

Τῆς Ἱερᾶς Ἀκολουθίας προεξῆρχε ὁ Ποιμενάρχης τῆς Νικαίας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ἀλέξιος, πλαισιούμενος ἀπό τόν Θεοφιλέστατο Ἐπίσκοπο Χριστιανουπόλεως κ. Προκόπιο, τόν Καθηγούμενο τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Πανοσιολογιώτατο Ἀρχιμανδρίτη Γέροντα Πολύκαρπο, τούς Ἱερομονάχους τῆς Ἀδελφότητος, καθώς καί τόν ἱερό κλῆρο τῆς Μητροπόλεως.

Ὁ Σεβασμιώτατος μέ τίς διδαχές καί τήν ἐμπειρία τῶν νηπτικῶν πατέρων τῆς Ἐκκλησίας μας, προσέγγισε στήν ὁμιλία του τό ἱερό Μυστήριο τῆς μετανοίας καί ἐξομολογήσεως, τήν ἀξία τῆς νηστείας, καθώς καί τόν ἀγῶνα γιά ἀπόκτηση πνευματικῶν θησαυρῶν.

Τέλος, ἀφοῦ ἀντήλλαξε τόν ἀσπασμό τῆς συγχωρήσεως μέ τόν Θεοφιλέστατο κ. Προκόπιο, ζήτησε καί ἔδωσε συγχώρηση σέ ὅλους κατά τήν καθιερωμένη ἐκκλησιαστική τάξη, εὐχόμενος καλή καί εὐλογημένη Ἁγία Τεσσαρακοστή.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

kataniktikos nikaia 1

kataniktikos nikaia 1

kataniktikos nikaia 1

kataniktikos nikaia 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Tue, 20 Feb 2018 08:55:10 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20186-o-a-katanuktikos-esperinos-sto-monastiri-tis-im-nikaias
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ καμαρώνει για την χριστιανική του πίστη http://www.romfea.gr/diafora/20185-o-antiproedros-ton-ipa-kamaronei-gia-tin-xristianiki-tou-pisti mike pence

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Σε πείσμα των καιρών και της... μόδας που οι πολιτικοί μας ντρέπονται να προβάλλουν τη χριστιανική τους ταυτότητα και να κρύβουν την πίστη τους, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς μιλώντας στο ειδησεογραφικό δίκτυο FOX είπε πως «η χριστιανική μου πίστη είναι πιθανότατα το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή μου».

Η δήλωσή του αντιπροέδρου της Αμερικής έγινε όταν οι παρουσιαστές της εκπομπής τον ειρωνεύτηκαν για την πίστη του.

Μήπως να παραδειγματιστούν και οι Έλληνες πολιτικοί που «πουλάνε» προοδευτισμό χτυπώντας με κάθε μέσο την Εκκλησία και αμφισβητώντας τις αξίες της πίστης μας;

Αφού συνεχώς επικαλούνται και προστρέχουν σε Αμερικανούς και Ρώσους ας τους αντιγράψουν τουλάχιστον και στο σεβασμό που δείχνουν στην πίστη των ανθρώπων.

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Mon, 19 Feb 2018 20:41:56 GMT http://www.romfea.gr/diafora/20185-o-antiproedros-ton-ipa-kamaronei-gia-tin-xristianiki-tou-pisti
Εσπερινός της Συγχωρήσεως και Καθαρά Δευτέρα στην Ι.Μ. Σιδηροκάστρου (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20184-esperinos-tis-sugxoriseos-kai-kathara-deutera-stin-im-sidirokastrou-foto kataniktikos sidirokastro 1

Μέσα σε κατανυκτικό κλίμα την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018 στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Σιδηροκάστρου τελέστηκε ο Α' Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως.

Στην Ιερά Ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος και συμμετείχε ο κλήρος της πόλεως και πλήθος πιστών.

Ο Σεβασμιώτατος αντάλλαξε με τους Ιερείς και τον λαό του Θεού τον ασπασμό της Συγχωρήσεως. Ομιλητής στον Α' Κατανυκτικό Εσπερινό ήταν ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Πίτσιος, προϊστάμενος του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Γεωργίου Σιδηροκάστρου με θέμα την συγχώρηση και τη σπουδαία σημασία που έχει στον χριστιανό.

Να σημειωθεί ότι στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας Σιδηροκάστρου γίνονται εργασίες συντήρησης των Αγιογραφιών του τρούλλου.

Σήμερα 19 Φεβρουαρίου 2018, Καθαρά Δευτέρα η Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου με τις Χριστιανικές Μαθητικές Ομάδες των Κατηχητικών με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου κ. Μακαρίου τα τελευταία χρόνια διοργανώνει τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας στο κάστρο της πόλεως- Ισάρι- όπου πλήθος κόσμου ανεβαίνει στην περιοχή για να περάσουν όμορφα κατά την μέρα αυτή.

Η Ιερά Μητρόπολη προσφέρει φασολάδα και άλλα νηστίσιμα εδέσματα που απαιτεί η μέρα. Δυστυχώς η άπνοια δεν ευνόησε στο πέταγμα του χαρταετού.

kataniktikos sidirokastro 2

kataniktikos sidirokastro 2

kataniktikos sidirokastro 2

kataniktikos sidirokastro 2

kataniktikos sidirokastro 2

kataniktikos sidirokastro 2

kataniktikos sidirokastro 2

kataniktikos sidirokastro 2

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Mon, 19 Feb 2018 18:16:33 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20184-esperinos-tis-sugxoriseos-kai-kathara-deutera-stin-im-sidirokastrou-foto
Αυστρία: Έως και 450.000 ο αριθμός των Ορθοδόξων που ζουν στη χώρα http://www.romfea.gr/diafora/20183-austria-eos-kai-450000-o-arithmos-ton-orthodojon-pou-zoun-sti-xora arseniosaustriasΣε 400.000 έως 450.000 ανέρχεται ο αριθμός των ορθόδοξων Χριστιανών που ζουν στην Αυστρία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής «Θρησκεία» της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας που ήταν αφιερωμένο στον εορτασμό της Καθαρής Δευτέρας από τους Ορθοδόξους και στα θρησκευτικά έθιμα της Σαρακοστής.

Όπως τονίστηκε, ο ακριβής αριθμός των Ορθοδόξων στην Αυστρία δεν είναι γνωστός, καθώς δεν υπάρχουν νεότερα επίσημα στοιχεία από εκείνα της τελευταίας απογραφής, που είχε γίνει στη χώρα το 2001.

Στην Αυστρία, όπου οι Ορθόδοξοι αποτελούν τη δεύτερη σε αριθμό θρησκευτική Κοινότητα (μετά τη Ρωμαιοκαθολική), υπάρχουν επτά δικαιοδοσίες ορθοδόξων Εκκλησιών, εκείνες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Αντιοχείας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της Ρουμανίας, της Ρωσίας και της Σερβίας.

Οι δικαιοδοσίες αυτές εκπροσωπούνται στη Συνέλευση των Ορθοδόξων Επισκόπων, της οποίας προεδρεύει ο μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, ο νυν μητροπολίτης Αυστρίας-Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στην εκπομπή της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης, από το σύνολο των ορθοδόξων πιστών στην Αυστρία, 35.000 φέρεται να υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, από 40.000 στο Πατριαρχείο Μόσχας, στην Βουλγαρική και στην Ρουμανική Εκκλησία, ενώ την πλειονότητά τους, περίπου 300.000 πιστούς, καταγράφει η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Το μάθημα των Ορθόδοξων Θρησκευτικών, το οποίο παρακολουθούν σήμερα σε μια σειρά σχολείων στην Αυστρία πάνω από 10.000 μαθητές της δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, διδάσκεται από 80 δασκάλους, που διορίζονται από τον μητροπολίτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ως αρμόδια και ανώτατη αρχή, ενώ υπάρχει ένας συντονιστής που συντονίζει και επιβλέπει το έργο των εκπαιδευτικών.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο μητροπολίτης Αρσένιος είχε ανακοινώσει την οριστική ανέγερση του πρώτου ελληνοορθόδοξου μοναστηριού στην Αυστρία, εκεί, όπου αρχικά προγραμματιζόταν, δηλαδή στο Σαντ Αντρέ αμ Τσίκζεε του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου Μπούργκενλαντ, στην Ανατολική Αυστρία στα σύνορα με την Ουγγαρία.

Νωρίτερα, ο νέος δήμαρχος του Σαντ Αντρέ, Αντρέας Ζάτλερ, είχε απευθύνει πρόσκληση να γίνει πραγματικότητα η ανέγερση του μοναστηριού στην περιοχή του, ανέγερση για την οποία αρχικά είχαν υπάρξει επιφυλάξεις από κάποιους κατοίκους της περιοχής και το θέμα είχε τεθεί τον περασμένο Ιούνιο σε τοπικό δημοψήφισμα, του οποίου το αποτέλεσμα ήταν σαφώς θετικό, υπέρ της ανέγερσης του μοναστηριού.

Μετά τη θετική έκβαση του τοπικού δημοψηφίσματος, στο Σαντ Αντρέ είχαν προκύψει πλέον νέα-παλιά δεδομένα για την ανέγερση του μοναστηριού, τη στιγμή μάλιστα, που στο μεταξύ διάστημα, διάφορες περιοχές στην Αυστρία είχαν επιδείξει ενδιαφέρον να γίνει σε αυτές η ανέγερσή του.

Ανακοινώνοντας τον Οκτώβριο του 2014 την ίδρυση και προσεχή ανέγερση της «πρώτης οργανωμένης ορθόδοξης Μονής στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης», ο μητροπολίτης Αρσένιος είχε εκφράσει την πεποίθησή του πως αυτή θα αποτελέσει «γέφυρα» που θα ενώνει την Αυστρία με την Ελλάδα, τον Καθολικισμό με την Ορθοδοξία.

Της υπογραφής του συμβολαίου δωρεάς του οικοπέδου από την Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή του κρατιδίου Μπούργκενλαντ, είχε ακολουθήσει, στις 11 Νοεμβρίου 2014, η συμβολική παραλαβή του δωρητηρίου συμβολαίου σε τελετή στην Επισκοπή της 'Αϊζενστατ, της πρωτεύουσας του Μπούργκελαντ, προσωπικά από τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (ΑΠΕ-ΜΠΕ) Mon, 19 Feb 2018 16:31:40 GMT http://www.romfea.gr/diafora/20183-austria-eos-kai-450000-o-arithmos-ton-orthodojon-pou-zoun-sti-xora
Βαρθολομαίος: ''Το Πατριαρχείο θα παραμένει πάντοτε εδραίο και αμετακίνητο στην ιστορική Έδρα του'' http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio/20182-bartholomaios-to-patriarxeio-tha-paramenei-pantote-edraio-kai-ametakinito-stin-istoriki-edra-tou adraios

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα παραμένει πάντοτε εδραίο και αμετακίνητο στην ιστορική Έδρα του, απ’ όπου θα συνεχίσει να διακονεί την ενότητα της Ορθοδοξίας, τη Χριστιανοσύνη και την Ανθρωπότητα, επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά τη θεία λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε, την Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Βεβεκίου.

Απευθυνόμενος στους Επιτρόπους του Ι.Ναού ο Οικουμενικός Πατριάρχης τους συνεχάρη για τη διακονία τους, η οποία, όπως τους επεσήμανε, είναι ιδιαίτερα σημαντική.

«Θέλω να πιστεύετε και να συνειδητοποιείτε, αγαπητοί Επίτροποι του Αγίου Χαραλάμπους, ότι για εσάς είναι μια ξεχωριστή ευλογία να φροντίζετε το σπίτι του», είπε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, υπενθυμίζοντας το χρέος όλων για τη διαφύλαξη της παραδόσεως και της κοινής Κληρονομιάς.

«Οι Άγιοι είναι οι πρεσβευτές και οι μεσίτες μας προς τον Θεόν, και τα Αγιάσματα και τις Εκκλησίες και τα Μοναστήρια που έχουν κάνει οι Πατέρες μας, προς τιμήν των, είναι χρέος ημών των σημερινών Χριστιανών, να τα φροντίζουμε, να τα περιποιούμεθα, να τα ανακαινίζουμε, και να τα παραδίδουμε στις γενιές που θα μας ακολουθήσουν, έτσι ώστε η παράδοσις του Γένους μας να συνεχίζεται, από γενεά σε γενεά, από αιώνα σε αιώνα, από χρόνο σε χρόνο. Έτσι ζήσαμε όλα τα χρόνια, όλους τους αιώνες, ιδιαιτέρως σε αυτή την βασιλεύουσα Πόλη, με την μαρτυρική Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία παρ’ όλα όσα υπέστη, άντεξε, επιβίωσε, υπάρχει, σας υποδέχεται και υπόσχεται ότι θα συνεχίσουμε αυτή την παράδοση μέχρι της συντελείας των αιώνων. Μπορεί να έχουν αλλάξει πάρα πολύ οι πολιτικές συγκυρίες, να έχουν γίνει ιστορικές ανακατατάξεις σε αυτή την περιοχή, όμως η Έδρα του Πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου παραμένει πάντοτε εδώ, εδραία και αμετακίνητος, και από εδώ διακονεί όλη την Ορθοδοξία και την ενότητά της, όλη την Χριστιανοσύνη και όλη την Ανθρωπότητα και τον πολιτισμό της. Γι’ αυτό και παρά την ταπεινότητά μας, νιώθουμε υπερήφανοι, διότι διακονούμε αυτή την Μεγάλη Εκκλησία του Χριστού, την Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, τον Οικουμενικό Θρόνο, και είμαστε οι στρατιώτες του, εμείς εδώ σε αυτή την Πόλη, οι ολίγοι, και όλοι εσείς οι Ορθόδοξοι σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι βλέπετε το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως σημείο αναφοράς και πάντοτε το έχετε στη σκέψη σας και στην καρδιά σας και, ευκαιρίας δοθείσης, το υποστηρίζετε και προτάσσετε τα στήθη σας υπέρ της διασώσεώς του όταν κινδυνεύει».

Αναφερόμενος στην έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, είπε ότι είναι μια περίοδος πνευματικού ανεφοδιασμού, κατά την οποία πρέπει ο κάθε ένας να αφιερώσει περισσότερο χρόνο για την ψυχή του και για τον συνάνθρωπό του.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη ιδιαιτέρως τον Μητροπολίτη Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίο, Επόπτη της Περιφερείας Βοσπόρου, για τη διακονία και το παραγωγικό διοικητικό και πνευματικό έργο που επιτελεί.

Εκκλησιάστηκαν ο Επίσκοπος Δορυλαίου Νίκανδρος, αποστολή αθλητών και αθλητριών της Εθνικής Ομάδας Στίβου της Ελλάδος, εκπρόσωποι της οργάνωσης ΑΧΕΠΑ Πειραιώς, και πλήθος πιστών.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, χοροστάτησε, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, στον πρώτο Κατανυκτικό εσπερινό, της «συγχωρήσεως», κατά τον οποίο εκκλησιάστηκαν Ιεράρχες του Θρόνου, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και πλήθος πιστών από την Πόλη, την Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Ελλάδος.

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Οικουμενικό Πατριαρχείο) Mon, 19 Feb 2018 15:29:15 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio/20182-bartholomaios-to-patriarxeio-tha-paramenei-pantote-edraio-kai-ametakinito-stin-istoriki-edra-tou
Ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην Ι.Μ. Καστορίας (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20181-o-katanuktikos-esperinos-tis-sugxoriseos-stin-im-kastorias-foto kataniktikos kastoria 1

Ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως τελέσθηκε την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ και τη συμμετοχή των κληρικών της Μητροπόλεως.

Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν, όπως κάθε χρόνο στον Εσπερινό της Συγχωρήσεως, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Αεράκης,

ο οποίος ανέλυσε επίκαιρο για την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή θέμα.

Πλήθος πιστών κατέκλυσε τον Καθεδρικό Ναό, παρακολούθησε τον Εσπερινό, άκουσε την εποικοδομητική ομιλία του πατρός Δανιήλ και έλαβε τα κατάλληλα πνευματικά εφόδια για την περίοδο της Τεσσαρακοστής.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Αρχιμ. π. Δανιήλ για την αποδοχή της πρόσκλησης να βρεθεί και φέτος στην Καστοριά και του ευχήθηκε να του χαρίζει ο Κύριός μας υγεία και μακροημέρευση.

Στο τέλος του Εσπερινού, ανέγνωσε τη συγχωρητική ευχή και ζήτησε από όλους συγχώρεση για τυχόν παραλήψεις και πικρίες που αθέλητα μπορεί να προκάλεσε και έδωσε τη δική του συγχώρεση αλλά και την ευλογία σε όλους.

Οι πιστοί έλαβαν την ευχή του Επισκόπου τους, αντάλλαξαν μεταξύ τους τη συγχώρεση και τις ευχές για καλή Σαρακοστή και πήραν ως ευλογία ένα βιβλίο του π. Δανιήλ Αεράκη.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Καστορίας) Mon, 19 Feb 2018 13:48:28 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20181-o-katanuktikos-esperinos-tis-sugxoriseos-stin-im-kastorias-foto
Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην Ι.Μ. Βεροίας (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20179-o-esperinos-tis-sugxoriseos-stin-im-beroias-foto EsperinosSygxoriseos.2018

Την Κυριακή της Τυρινής το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε και κήρυξε το θείο λόγο διαδοχικά στον Εσπερινό της Συγχωρήσεως στον Μητροπολιτικό Iερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναούσης και στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Πολιούχου Βεροίας.

Στο τέλος των ιερών ακολουθιών ανέγνωσε τη συγχωρητική ευχή με την ευκαιρία της ενάρξεως της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και αφού ζήτησε πρώτα ο ίδιος τη συγχώρηση από το εκκλησίασμα έδωσε στη συνέχεια την πατρική του ευχή και συγχώριση σε όλους.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Βεροίας) Mon, 19 Feb 2018 11:36:49 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20179-o-esperinos-tis-sugxoriseos-stin-im-beroias-foto
Πάφου Γεώργιος: ''Μόνιμος στόχος της Τουρκίας είναι η τουρκοποίηση της Κύπρου'' http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/20178-pafou-georgios-monimos-stoxos-tis-tourkias-einai-i-tourkopoiisi-tis-kuprou pafou

Η ΔΙΖΩΝΙΚΗ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΥΠΟΦΕΡΤΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ

ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΚΤΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, ΤΟΝΙΖΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗ «Σ» Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΦΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ


Ασφαλώς και η Εκκλησία θα καλέσει τον λαό να αντιταχθεί σε κάθε σχέδιο που, κατά την κρίση της, δεν θα μας επιτρέψει να ζήσουμε στη γη των πατέρων μας

Πρώτη τη τάξει Μητρόπολη, μετά την Αρχιεπισκοπή, είναι η Μητρόπολη Πάφου, η οποία διαποιμαίνεται από τον Μητροπολίτη Γεώργιο.

Μιλώντας στη «Σημερινή» της Κυριακής, ο από φυλακής πρωίας μέχρι νυκτός δεινός μελετητής των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας, χαρακτηρίζει τη Δ.Δ.Ο. ως μια ρατσιστική λύση, που βασίζεται σε φυλετικό διαχωρισμό, προσθέτοντας πως όχι μόνο δεν θα αποτρέψει αλλά θα επιταχύνει την επίτευξη του μόνιμου στόχου της Τουρκίας, που είναι η πλήρης κατάληψη και τουρκοποίηση της Κύπρου. Αυτονόητο χαρακτηρίζει επίσης και το ενδιαφέρον της Εκκλησίας για το εθνικό θέμα και την Παιδεία μας.

Πέντε από τους έξι στόχους του Νιχάτ Ερίμ

Σεβασμιότατε, παλαιότερα είχατε εκφράσει ανησυχίες για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ποιος εκτιμάτε πως είναι ο τελικός στόχος της Τουρκίας;

Νομίζω πως όλοι αντιλαμβάνονται σήμερα ότι τελικός και μόνιμος στόχος της Τουρκίας είναι η κατάληψη και η τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου.

Το σχέδιο Νιχάτ Ερίμ, το οποίο η εφημερίδα σας διένειμε προς τον κυπριακό λαό, από το 1956 υλοποιείται χωρίς παρεκκλίσεις.

Να υπενθυμίσω ότι 5 από τους 6 στόχους του σχεδίου έχουν υλοποιηθεί. Το σχέδιο, μάλιστα, επιγράφεται ως «σχέδιο ανάκτησης της Κύπρου». Οι στόχοι που υλοποιήθηκαν είναι:

α) Απετράπη η απόδοση της Κύπρου στην Ελλάδα (Το 1956 ήταν σε εξέλιξη ο απελευθερωτικός μας Αγώνας για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα).

β) Η Τουρκία απέκτησε «νόμιμα» δικαιώματα επί της Κύπρου, με τις συμφωνίες Ζυρίχης- Λονδίνου.

γ) Κατάφερε (με την Τουρκοανταρσία του 1963) να μαζέψει τους Τουρκοκύπριους σε θύλακες (απέκτησαν έτσι δομή κράτους και δεν υπάκουαν στο νόμιμο κράτος).

δ) Θεράπευσαν την αριθμητική μειονεξία τους (Από το 1974 κουβαλούν εποίκους).

ε) Απέκτησαν τον στρατιωτικό έλεγχο της περιοχής (40 χιλιάδες στρατός, 400 άρματα, πλοία που κυκλοφορούν στην ΑΟΖ μας, αεροπλάνα που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο Κύπρου και της Ελλάδας).

Μένει προς υλοποίηση ο 6ος και τελευταίος στόχος: Να αποκτήσουν και τον πολιτικό έλεγχο της Κύπρου. Αυτόν τον τελευταίο στόχο επιδιώκουν να τον υλοποιήσουν με τρεις τρόπους:

α) Με την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και επιμένουν στη δημιουργία ενός νέου κράτους.

β) Με τον εποικισμό. Όταν η Τουρκία καταφέρει να αναγνωριστούν από τα άλλα κράτη οι έποικοι ως νόμιμοι κάτοικοι της Κύπρου, θα ζητήσει ενιαίο κράτος και δημοψήφισμα και θα έχουμε την τύχη της Αλεξανδρέττας.

γ) Με τον εκφοβισμό. Θα δημιουργεί τέτοιες καταστάσεις, ώστε οι Έλληνες της Κύπρου να νιώθουν ανασφάλεια για τους εαυτούς τους και για τα παιδιά τους και δεν θα έχουν άλλη επιλογή από τη φυγή.

Τις προθέσεις της Τουρκίας διεμήνυσε και ο πρώην Πρωθυπουργός της, ο Νταβούτογλου, δηλώνοντας πως και να μην υπήρχαν Τουρκοκύπριοι, το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την Κύπρο είναι δεδομένο.

Πιστεύετε πως οι χειρισμοί του Προέδρου Αναστασιάδη είναι προς τη σωστή κατεύθυνση;

Δεν είμαι πολιτικός, ούτε έχω σπουδάσει πολιτικές επιστήμες. Ούτε και ασφαλώς ξέρω πόσες πιέσεις ασκούνται στην πλευρά μας.

Έχω την εντύπωση ότι οι συνομιλίες με τη μορφή που διεξάγονται, για χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα, είναι η παγίδα της κατοχικής δύναμης για να αποπροσανατολίσει τη διεθνή κοινή γνώμη και να την κάμει να ξεχάσει και τη φύση του προβλήματός μας, ότι δηλαδή αυτό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, αλλά και την ύπαρξη του ίδιου του προβλήματος, καθώς και να κουράσει τον λαό μας.

Απόδειξη είναι ότι ουδεμίαν υποχώρηση έκαμε η Τουρκία. Αντίθετα, μάλιστα, σε κάθε αποδοχή εκ μέρους μας μιας απαίτησής της, προβάλλει άλλην πιο προχωρημένη διεκδίκηση.

Φτάσαμε στο σημείο να έχουμε αποδεκτεί όλες σχεδόν τις απαιτήσεις της Τουρκίας, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Δεν είμαι μόνο εγώ, αλλά σχεδόν όλοι αντιλαμβάνονται ότι πολλά απ' όσα συζητούνται δεν είναι τίποτε άλλο παρά πρόνοιες του σχεδίου Ανάν.

Συζητούμε για συμβιβασμό με την αδικία

Είστε υπέρ ή κατά της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας;

Μετά την τραγική κατάρρευση του κυπριακού αλυτρωτικού ονείρου, που επέφερε το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, στραφήκαμε προς έναν οδυνηρό συμβιβασμό.

Τι άλλο δηλώνουν οι τόσες αντιδημοκρατικές παραχωρήσεις σε μια μειονότητα του 18%? Έχω τη γνώμη, όμως, ότι η Δ.Δ.Ο. βρίσκεται πέρα από κάθε υποφερτή υποχώρηση.

Είναι μια ρατσιστική λύση, που βασίζεται σε φυλετικό διαχωρισμό. Κι έχω πάλι τη γνώμη ότι η λύση αυτή όχι μόνο δεν θα αποτρέψει αλλά θα επιταχύνει την επίτευξη του μόνιμου στόχου της Τουρκίας, που είναι η πλήρης κατάληψη και τουρκοποίηση της Κύπρου.

Αν τώρα, χωρίς την υπογραφή μας, η Τουρκία προβαίνει σε ανεξέλεγκτο εποικισμό των κατεχομένων εδαφών μας, δεν θα συνεχίσει και επαυξήσει τη μεταφορά εποίκων στο λεγόμενο τ/κ συνιστών κρατίδιο μετά τη λύση;

Στο εύλογο ερώτημα «τι θα πρέπει να κάμουμε;», πιστεύω ότι έφτασε ο καιρός, ύστερα από 44 χρόνια κατοχής και συνομιλιών, να στραφούμε εντονότερα στους ξένους και στα Ηνωμένα Έθνη για το ατελέσφορο αυτού του είδους των συνομιλιών.

Η πρότασή μου, που ως απλός πολίτης θα υπέβαλλα, είναι η εξής: Είμαστε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν προβάλουμε ως διεκδίκηση για τον λαό μας ό,τι απολαμβάνουν όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες, θα ήταν εύκολο στους εταίρους μας και στον διεθνή παράγοντα να μας το αρνηθούν; Με ποια δικαιολογία; Αυτά ισχύουν για εκείνους και όχι για μας;

Όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης και απόκτησης περιουσίας σε όλη την Ευρώπη. Γιατί εμείς να μην έχουμε αυτό το δικαίωμα στη χώρα μας και στη δική μας περιουσία; Για όλους τους ανθρώπους ισχύει: ένας άνθρωπος μια ψήφος.

Γιατί σε μας το 18% να εξισώνεται και να υπερισχύει, πολλές φορές, του 82%; Δεν προβάλαμε αυτές τις δίκαιες διεκδικήσεις. Συζητούμε για συμβιβασμό με την αδικία και δίνουμε το τέλειο άλλοθι στους εταίρους μας να μην ασχολούνται μ’ εμάς.

Ήταν σωστή η θέση μας το 2004

Η Εκκλησία θα καλέσει εκ νέου τους πιστούς σε αντίσταση και εγρήγορση αν έρθει κάποιο σχέδιο λύσης όπως το Ανάν;

Ασφαλώς και η Εκκλησία θα καλέσει τον λαό να αντιταχθεί σε κάθε σχέδιο που, κατά την κρίση της, δεν θα μας επιτρέψει να ζήσουμε στη γη των πατέρων μας.

Όλοι σήμερα αναγνωρίζουμε ότι ήταν σωστή η θέση της Εκκλησίας το 2004 να στραφεί εναντίον του σχεδίου Ανάν, που ήταν καταστροφικό για την Κύπρο. Θα διαλυόταν αμέσως η Κυπριακή Δημοκρατία και θα καταντούσαμε όμηροι στα χέρια της κατοχικής δύναμης.

Εκτός από την προτροπή στον κόσμο για καταψήφιση του σχεδίου Ανάν τότε, ως Εκκλησία πράξαμε και κάτι άλλο: Όταν γίνονταν προσπάθειες για να υιοθετηθεί το σχέδιο Ανάν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ως ψήφισμά του και υπήρχε ο κίνδυνος να μας επιβληθεί, είχα πάει στη Μόσχα, ως απεσταλμένος του τότε προεδρεύοντος της Ιεράς Συνόδου και σημερινού Αρχιεπισκόπου, μεταφέροντας μήνυμά του προς τον Πατριάρχη Μόσχας, στο οποίο τον παρακαλούσαμε να μεσολαβήσει στην Κυβέρνηση της Ρωσίας για να προβάλει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η παράκλησή μας εισακούστηκε.

Το «εκλογικό αποτέλεσμα» στα κατεχόμενα σάς ανησυχεί;

Οι Τούρκοι έχουν μια διαχρονική μόνιμη εξωτερική πολιτική στα εθνικά τους θέματα. Στο Κυπριακό ακολουθούν την ίδια γραμμή είτε στην εξουσία βρίσκονται δικτατορικές είτε δημοκρατικές κυβερνήσεις? είτε κυβερνούν εθνικιστές είτε σοσιαλιστές.

Στα κατεχόμενα δεν «κυβερνούν» ούτε επιλέγουν οι Τουρκοκύπριοι. Όποιοι και να «εκλεγούν», θα εφαρμόσουν την πολιτική της Άγκυρας. Απλό παράδειγμα ο Ακιντζί, για τον οποίο έγιναν τόσα πανηγύρια για την «εκλογή» του.

Δεχθήκατε ποτέ προσωπική επίθεση για τις θέσεις σας στο Κυπριακό;

Δυστυχώς δέχτηκα πολλές προσωπικές επιθέσεις για τις θέσεις μου στο Κυπριακό. Μάλιστα κάποιες από αυτές ήσαν λιβελογραφήματα, για τα οποία προσέφυγα στη Δικαιοσύνη.

Εκείνο που χαρακτηρίζει μια πολιτισμένη κοινωνία είναι η αντιμετώπιση μιας θέσης με άλλη θέση και όχι με απαξιωτικούς αφορισμούς.

Όχι στη μεθοδευμένη παραποίηση της Ιστορίας

Πανιερότατε, είναι γνωστή σε όλους μας η αφοσίωσή σας στον ιερατικό βίο και την Ορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση. Αυτήν τη στιγμή η Εκκλησία βάλλεται από ορισμένους που ζητούν να αποξενωθεί από την Παιδεία και κατακρίνουν το γεγονός να έχει λόγο στο εθνικό μας πρόβλημα…

Η Παιδεία, χωρίς αμφιβολία, αποτελεί τη βάση της προόδου και της ευημερίας κάθε λαού και διαγράφει το εθνικό του μέλλον.

Στους αλλεπάλληλους κατακτητές, που προσπαθούσαν με διάφορα μέσα να αφελληνίσουν τον τόπο, στάθηκε εμπόδιο η Εκκλησία, η οποία ταυτίστηκε πάντα με τον λαό.

Ως ο μόνος οργανωμένος θεσμικός φορέας, η Εκκλησία ανέλαβε στους μακρούς αιώνες της δουλείας και την ευθύνη της Παιδείας των υποδούλων.

Τα υποτυπώδη, στους αιώνες της Τουρκοκρατίας, σχολεία, ήταν έργα δικά της. Δάσκαλοι επίσης ήταν οι κληρικοί της. Μετά την ανεξαρτησία πλείστα σχολεία κτίστηκαν με έξοδα της Εκκλησίας σε γη που παραχώρησε η Εκκλησία.

Ούτε και σήμερα η Εκκλησία μπορεί να αδιαφορήσει για την προσφερόμενη Παιδεία στον λαό μας. Από τη φύση της η Εκκλησία είναι προασπιστής των χριστιανικών και ελληνικών μας αξιών, που είναι ταυτόχρονα και πανανθρώπινες αξίες.

Έχουμε όλοι ευθύνη να μη χάσουμε αυτά που δεν παραδώσαμε στα οκτακόσια χρόνια της σκλαβιάς: Τη γλώσσα μας, τη θρησκεία μας, τις παραδόσεις μας.

Ως προς το ενδιαφέρον της για το εθνικό μας θέμα, η Εκκλησία πιστεύει ότι αυτό είναι αυτονόητο. Είναι η Εκκλησία που στήριξε τον Κυπριακό Ελληνισμό στους αιώνες της δουλείας.

Αυτή πλήρωσε με το αίμα των αρχιεπισκόπων, των μητροπολιτών και των άλλων κληρικών της, τις αυθαιρεσίες των τυράννων. Κι αυτή ηγήθηκε του απελευθερωτικού μας αγώνα, καθώς και των πλείστων επαναστατικών κινημάτων στους χρόνους της δουλείας.

Έστω και αν σήμερα έχουμε δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση, η Εκκλησία δεν θα παύσει να ενδιαφέρεται για την πορεία του εθνικού μας θέματος. Θα συμπαρίσταται και θα ενισχύει την εκάστοτε Κυβέρνηση στην επιδίωξη δίκαιης λύσης και θα επικρίνει και θα καλεί σε αλλαγή στάσης όταν αυτή θα παρεκκλίνει από αυτές τις επιδιώξεις.

Ποια μαθήματα «διώκονται» σήμερα και με ποιους άλλους τρόπους κινδυνεύει να πληγεί η Παιδεία μας;

Τρία κυρίως μαθήματα «διώκονται» σήμερα: Τα Θρησκευτικά, τα οποία παιδαγωγούν εις Χριστόν, η Ιστορία, η οποία συντηρεί την εθνική μνήμη, και η Γλώσσα, η οποία ενισχύει την εθνική αυτοσυνειδησία, γιατί όπως λέει και ο Ελύτης, «όπου γλώσσα πατρίς».

Κατηγορούμαστε σήμερα ότι όταν διδάσκουμε θρησκευτικά κάνουμε προσηλυτισμό και καταργούμε την ελευθερία του άλλου. Μα σ’ έναν ορθόδοξο λαό και σε μια Παιδεία που απευθύνεται προς αυτόν, κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα, κάνουμε προσηλυτισμό διδάσκοντας την πίστη μας?

Έχουμε οδηγηθεί σε παρανοϊκές καταστάσεις τις οποίες έχουμε συνηθίσει να ανεχόμαστε, και κάπου βρισκόμαστε να απολογούμαστε κιόλας, πράγμα απαράδεκτο.

Στο σύγχρονο σχολείο παραμελείται η διαμόρφωση της ιστορικής συνείδησης, που είναι απαραίτητη για την επιβίωση του έθνους.

Πολλές φορές επιχειρείται διαστρέβλωση της Ιστορίας, όπως έγινε με τη σφαγή των Ελλήνων στα παράλια της Σμύρνης, ή και με την επιχειρούμενη δικαιολόγηση αυτών που έγιναν κατά την εισβολή με το «εκάμαμε κι εμείς πολλά».

Μπορεί η Εκκλησία να σιωπήσει μπροστά στη μεθοδευμένη αυτή προσπάθεια παραποίησης των γεγονότων? Από την άλλη, Γλώσσα και σκέψη συνάπτονται αρρήκτως. Αν δεν κατέχεις καλά τη γλώσσα, δεν έχεις εργαλείο για να σκεφτείς.

Παραμελώντας τη Γλώσσα στο σχολείο προάγουμε μια χρησιμοθηρική παιδεία. «Παράγουμε» εργάτες και τεχνίτες που χρειάζεται η βιομηχανία, παραμελώντας τον άνθρωπο.

Ποια η θέση σας στην απόφαση της Βουλής για σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφυλοφίλων και πώς αντιμετωπίζετε το αίτημα για υιοθεσίες παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια;

Δεν είναι δική μου θέση αλλά θέση της Εκκλησίας ότι ο γάμος είναι «συμβίωση ανδρός και γυναικός» κι ότι ο Θεός εδημιούργησε δύο φύλα, «άρρεν και θήλυ». Η Εκκλησία θεωρεί αφύσικη εκτροπή τη συμβίωση ομοφυλοφίλων.

Ούτε κι είναι δυνατό να συγκατανεύσει η Εκκλησία στην υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Ένα παιδί σε μια οικογένεια θα πρέπει να έχει πρότυπα μητέρα και πατέρα.

«Άνοιγμα» προς τον Πάπα

Γιατί η Εκκλησία δεν κάνει «άνοιγμα» προς τον Πάπα, ή άλλους θρησκευτικούς εκπροσώπους, με σκοπό τη διεθνοποίηση της καταστροφής και σύλησης της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς;

Η Εκκλησία είχε αναλάβει μια επιτυχή αποστολή προς τον Πρόεδρο Πούτιν μέσω της Εκκλησίας της Ρωσίας το 2004. Αυτό τότε δεν το ανακοινώσαμε.

Το ίδιο και πολλές άλλες προσπάθειες που γίνονται εκ μέρους της Εκκλησίας κρίνεται σωστό να μη διατυμπανίζονται, γιατί μπορούν να αποδώσουν καλύτερα όταν γίνονται χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, το «άνοιγμα» δηλαδή προς τον Πάπα, μπορώ να αποκαλύψω ότι γίνονται πολλές και συνεχείς προσπάθειες και ενέργειες προς αυτόν.

Μάλιστα ζητήσαμε και μας δόθηκε διαβεβαίωση ότι θα γινόταν αυτό, οι πρέσβεις του Βατικανού σ’ όλον τον κόσμο να εγείρουν το θέμα της επιδιόρθωσης και συντήρησης των κατεχομένων ναών μας σ’ όλες τις κυβερνήσεις όπου είναι διαπιστευμένοι.

Το ίδιο κάναμε και στην επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο πριν από λίγα χρόνια. Γίνεται συνεχής υπόμνηση στην Ιερά Έδρα και από τον πρέσβη μας στο Βατικανό που είναι προσωπικός φίλος του Αρχιεπισκόπου.

Κατά την επίσκεψη του Μακαριοτάτου στη Μόσχα, τον περασμένο Δεκέμβριο, τέθηκε το θέμα στον Πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος υποσχέθηκε να το μεταφέρει στον Ερντογάν.

Ο Αρχιεπίσκοπος συζήτησε το ίδιο θέμα και με τον Πατριάρχη Μόσχας στις 6 Δεκεμβρίου 2017. Στη συνάντηση ήμουν κι εγώ παρών. Ο Μακαριότατος θέτει επιτακτικά το θέμα σε όλες τις συναντήσεις που έχει με ξένους αξιωματούχους.

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Σημερινή της Κυριακής) Mon, 19 Feb 2018 10:32:19 GMT http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/20178-pafou-georgios-monimos-stoxos-tis-tourkias-einai-i-tourkopoiisi-tis-kuprou
Αρχή Τεσσαρακοστής και Α' Κατανυκτικός Εσπερινός στην Καλαμαριά (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20177-arxi-tessarakostis-kai-a-katanuktikos-esperinos-stin-kalamaria-foto kataniktikos kalamaria 2

Στον ασφυκτικά κατάμεστο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καλαμαριάς, και μέσα σε κλίμα ιεράς συγκίνησης και κατάνυξης τελέσθηκε την Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2018, ο Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός ή Εσπερινός της Συγγνώμης της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς, κ. Ιουστίνου.

Κατά τη διάρκεια της ιεράς ακολουθίας και κατά την ψαλμώδηση του κατανυκτικού ιδιομέλου των αποστίχων «Ἔλαμψεν ἡ χάρις σου, Κύριε» ο Σεβασμιώτατος διένειμε στο εκκλησίασμα Φως από την Ιερά Κανδήλα του Κυρίου, κατ΄ εφαρμογή Ιεροσολυμίτικου τυπικού.

Προ της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, κ. Ιουστίνος, απηύθυνε θερμουργό και αγιοπατερικό λόγο αναφερόμενος στην εκκλησιολογική και σωτηριολογική διάσταση του ευλογημένου σταδίου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και εστιάζοντας στο θεμελιώδες ζήτημα της αγιότητας.

Η αγιότητα, τόνισε χαρακτηριστικά, δεν αποτελεί «υπέρ φύσιν» άθλο, αλλά είναι συνυφασμένη με το σκοπό της δημιουργίας του ανθρώπου που επιτυγχάνεται διαρκώς μέσα από τη δυνατότητα της ειλικρινούς μετανοίας και όχι της δικαιολογίας.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος ζήτησε από όλο το εκκλησίασμα, κληρικούς και λαϊκούς, να τον συγχωρήσουν και ακολούθως ανέγνωσε τη συγχωρητική ευχή δίδοντας ολόθερμα και τη δική του αρχιερατική ευλογία και συγχώρηση.

Ιερός κλήρος και ευσεβής λαός έλαβαν την ευχή του Σεβασμιωτάτου, προσκυνώντας και Σταυρό Ευλογίας που περιέχει τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου.

Παράλληλα, τέθηκαν προς προσκύνηση πολύτιμα ιερά κειμήλια, τεμάχιο από τον ευωδιάζοντα Λίθο του Παναγίου Τάφου, μικρό τεμάχιο από την Πάνσεπτη και Χαριτόβρυτη Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου και η δεξιά Χείρα του Πολιούχου Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευγενίου του Τραπεζουντίου.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, Ιερείς και λαϊκοί αντάλλαξαν τον ασπασμό της αγάπης και της συγχωρήσεως, ενώ κατά την έξοδο δόθηκε σε όλους ως ευλογία εγκόλπιο με τη Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων δώρων, έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως.

Σεπτή ευλογία του Σεβασμιωτάτου, τα ιερά κειμήλια θα τίθενται προς προσκύνηση, κάθε Κυριακή απόγευμα κατά τους Κατανυκτικούς Εσπερινούς στο Μητροπολιτικό Ναό, ενώ παράλληλα έχουν προγραμματισθεί σειρά πνευματικών ομιλιών σεβασμίων Γερόντων και Αγιορειτών Πατέρων με κεντρικό θέμα «Αγιότητα-Σύγχρονες μορφές αγίων των ημερών μας».

kataniktikos kalamaria 1

kataniktikos kalamaria 1

kataniktikos kalamaria 1

kataniktikos kalamaria 1

kataniktikos kalamaria 1

kataniktikos kalamaria 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Mon, 19 Feb 2018 10:10:58 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20177-arxi-tessarakostis-kai-a-katanuktikos-esperinos-stin-kalamaria-foto
Γονατίζει οικονομικά το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων το δημοτικό χαράτσι στα ακίνητά του! http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/20176-gonatizei-oikonomika-to-patriarxeio-ierosolumon-to-dimotiko-xaratsi-sta-akinita-tou church jerulasem

Του Αλέξανδρου Ντελόπουλου για την Romfea.gr


Σε ασφυκτικό οικονομικό κλοιό βρίσκεται το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και 12 ακόμη Εκκλησίες στα Ιεροσόλυμα, καθώς οι δημοτικές αρχές του Ισραήλ τους ζητούν να πληρώσουν φόρους που ανέρχονται στα 190 εκατομμύρια δολάρια!

Οι επικεφαλής των κύριων Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα μποϊκόταραν μάλιστα την παραδοσιακή ετήσια συνάντηση που έχουν με τον δήμαρχο της πόλης και τους δημοτικούς συμβούλους, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο που τους επιβάλλει να πληρώνουν φόρους σε ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται για λατρευτικούς σκοπούς (κάτι σαν τον ελληνικό ΕΝΦΙΑ).

Οι εκκλησιαστικοί ηγέτες εξέδωσαν κοινή δήλωση που καταδικάζει το φορολογικό χαράτσι ως πράξη «αντίθετη προς την ιστορική θέση των Εκκλησιών εντός της Ιερής Πόλης της Ιερουσαλήμ που υπονομεύει τον ιερό χαρακτήρα των Ιερουσαλήμ και απειλεί την ικανότητα της Εκκλησίας να διακονεί τους πιστούς σε ολόκληρο τον κόσμο».

"Είμαστε σταθεροί και ενωμένοι στη θέση μας για να υπερασπιστούμε την παρουσία και τις ιδιότητές μας", σημείωσαν στην ανακοίνωσή τους οι εκκλησιαστικοί ηγέτες.

Πρόσφατα ο Δήμος της πόλης αποφάσισε να επιβάλλει φόρο σε ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται για προσευχή ή διδασκαλία ή για παρόμοιες ανάγκες και να σπάσει τη δεκαετή συμφωνία περί αφορολόγητου.

Σε επιστολή που έστειλε ο γενικός διευθυντής του δήμου Αμνόν Μερχάβ στον Πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου τον ενημέρωνε ότι σε 887 εκκλησιαστικά ακίνητα τα συσσωρευμένα χρέη ξεπερνούν τα 190 εκατομμύρια δολάρια.

Τα ειδοποιητήρια έχουν φτάσει ήδη σε πολλές Εκκλησίες και νομικοί του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων έλαβαν ήδη ειδοποίηση από τον δήμο ότι «παγώνουν» περιουσιακά στοιχεία του Πατριαρχείου μέχρι να εξοφληθούν οι οφειλές των 8,7 εκατομμυρίων δολαρίων!

Τους καλούν δε να αναφέρουν με λεπτομέρειες τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του το Πατριαρχείο και να στείλουν και επιταγή που να αποπληρώνει το χρέος!

Πηγές που πρόσκεινται στον Πατριάρχη Θεόφιλο επισήμαναν στην εφημερίδα Times του Ισραήλ ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Πατριαρχείου είναι δεσμευμένα.

«Δεν μπορούμε να πληρώσουμε για φαγητό, μισθούς, διοίκηση, τίποτα» αναφέρει ο συνεργάτης του Πατριάρχη στην εφημερίδα.

Σύμφωνα με το πληρέστατο ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας η κόντρα έχει και μία ακόμη διάσταση: οι Εκκλησίες «πληρώνουν» την κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο δήμο των Ιεροσολύμων και το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ – ιδιαίτερα ανάμεσα στο δήμαρχο Νιρ Μπαρκάτ και τον Υπ. Οικονομικών Μοσέ Καλόν- σχετικά με το πώς αντιμετωπίζει την δημοτική αρχή το κράτος. Και τώρα οι συνέπειες ακουμπούν τις Εκκλησίες.

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Mon, 19 Feb 2018 09:18:36 GMT http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/20176-gonatizei-oikonomika-to-patriarxeio-ierosolumon-to-dimotiko-xaratsi-sta-akinita-tou
Κιλκισίου: ''Είθε τη στροφή προς τη Βασιλεία να την κάνουμε τρόπο ζωής'' http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20175-kilkisiou-eithe-ti-strofi-pros-ti-basileia-na-tin-kanoume-tropo-zois siggnvomi kilkis 13

Για την Romfea.gr, Χρήστος Καναρόπουλος


Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και περισυλλογής τελέσθηκε το εσπέρας της Κυριακής της Τυρινής, 18 Φεβρουαρίου 2018, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς, ο πρώτος κατανυκτικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως.

Στην Ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού χοροστάστησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, ο οποίος ανέγνωσε στο τέλος την συγχωρητική ευχή στους Πατέρες και στο πλήθος πιστών που υπερπλήρωσε τον Μητροπολιτικό Ναό.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος κ. Εμμανουήλ, αναφέρθηκε στο σημαντικό γεγονός της συγχώρεσης, το οποίο φαίνεται ξεκάθαρα από τους λόγους του Κυρίου που αναγινώσκονται στη εαυγγελική περικοπή της Κυριακής της Τυρινής: «Ἐὰν ἀφῆτε τοῖς ἀνθρώποις τὰ παραπτώματα αὐτῶν, ἀφήσει καὶ ὑμῖν ὁ πατὴρ ὑμῶν ὁ οὐράνιος», χαρακτηρίζοντας τη συγχώρεση συνεργασία Θεού και ανθρώπων.

«Δεν μπορούμε λοιπόν να ζητούμε από τον Θεό να συγχωρήσει τις αμαρτίες μας, εάν εμείς πρώτοι δεν έχουμε συγχωρήσει ειλικρινά αυτούς που τυχόν μας έβλαψαν ή μας αδίκησαν. Μέσα στην ελευθερία της βουλήσεως μπορούμε να ακολουθήσουμε το δρόμο που θέλουμε και παρακαλούμε το Θεό να ανοίξει τις πύλες της μετανοίας αρκεί να ανοίξουμε και εμείς τις πύλες της ψυχής μας ώστε να πλημμυρίσει από τη Χάρη και την αγάπη του Λυτρωτή και Σωτήρα ημών Ιησού Χριστού" είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε τις δυσκολίες και τις δοκιμασίες που απαιτούνται για την γλυκίτητα του Παραδείσου, για τις δυνάμεις που χρειάζεται ο άνθρωπος για την αλλαγή του τρόπου σκέψεως και για την αλλαγή της πορείας της ζωής μας ώστε να επιτύχει το στόχο του.

Η περίοδος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στην οποία εισερχόμαστε, επεσήμανε ο Ποιμενάρχης της ακριτικής Μητροπόλεως, αποτελεί μία πρόσκληση για Βασιλεία του Θεού, την οποία όλοι επιζητούμε και γι' αυτήν αγωνιζόμαστε και ευχήθηκε σε όλους καλό αγώνα και ευλογημένη η αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Τα κατανυκτικά τροπάρια της Ακολουθίας απέδωσαν θαυμάσια Ιεροψάλτες υπό τον άρχων Πρωτοψάλτη κ. Κωνσταντίνο Γαϊτανίδη ενώ στο τέλος του Εσπερινού Ιερείς και ευλαβείς πιστοί αντάλλαξαν τον ασπασμό της αγάπης και της συγχωρήσεως, λαμβάνοντας την ευλογία του Σεβασμιωτάτου.

siggnvomi kilkis 1

siggnvomi kilkis 1

siggnvomi kilkis 1

siggnvomi kilkis 1

siggnvomi kilkis 1

siggnvomi kilkis 1

siggnvomi kilkis 1

siggnvomi kilkis 1

siggnvomi kilkis 1

siggnvomi kilkis 1

siggnvomi kilkis 1

siggnvomi kilkis 1

siggnvomi kilkis 1

siggnvomi kilkis 1

siggnvomi kilkis 1

siggnvomi kilkis 1

siggnvomi kilkis 1

siggnvomi kilkis 1

siggnvomi kilkis 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Mon, 19 Feb 2018 08:43:15 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20175-kilkisiou-eithe-ti-strofi-pros-ti-basileia-na-tin-kanoume-tropo-zois
Χειροτονία Διακόνου και Αρχή Τεσσαρακοστής στην Ι.Μ. Χαλκίδος (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20174-xeirotonia-diakonou-kai-arxi-tessarakostis-stin-im-xalkidos-foto xalk 8

Την Κυριακή της Τυρινής 18 Φεβρουαρίου 2018 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, στον Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής πολιούχου Χαλκίδος, συλλειτουργούντων πολλών Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, με προεξάρχοντα τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε και την εις Διάκονον χειροτονία του κ. Πέτρου Βλάχου εκ Χαλκίδος, αποφοίτου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σπουδαστού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεώς μας, ιεροψάλτου μέχρι σήμερα στον Ι. Ναό Αγίας Σοφίας Ξηρόβρυσης, εγγάμου και πατρός ενός τέκνου, ο οποίος προορίζεται να υπηρετήσει ως Εφημέριος της Ενορίας Νέας Λαμψάκου Χαλκίδος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος απευθυνόμενος στο νέο Διάκονο, τον κάλεσε να ομοιάσει στον προστάτη του Άγιο, Απόστολο Πέτρο, στην πίστη και στην αγάπη του προς τον Κύριο Ιησού.

Ο πνευματικός πατήρ του νέου Διακόνου, Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης ανέγνωσε την Κανονική Συμμαρτυρία, ενώ το πλήθος του Λαού του Θεού, το οποίο από νωρίς το πρωί είχε κατακλείσει τον Ι. Ναό, αναφώνησε το «Άξιος», συμμετέχοντας ενεργά στο όλο Μυστήριο.

Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε και στο μνημόσυνο του μακαριστού Ιερέως Αβραάμ Αποστολίδη, Εφημερίου Αλοννήσου, ο οποίος εκοιμήθη προ τριών ετών, σε ηλικία μόλις σαράντα ετών.

ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής 18 Φεβρουαρίου 2018, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, πλαισιωμένος από τον Ιερό Κλήρο της Πόλεως Χαλκίδος και των περιχώρων της, προεξάρχοντος του Πρωτοσυγκέλλου Αρχιμ. Νικοδήμου Ευσταθίου, με την συμμετοχή και του ευσεβούς Λαού της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος κατέκλυσε τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, χοροστάτησε στον Α΄ Κατανυκτικό Εσπερινό «της Συγγνώμης».

Κατά την διάρκεια του Εσπερινού, στόν οποίον έψαλλαν θαυμάσια Χοροί Ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση των ιεροψαλτών του Μητροπολιτικού Ι. Ναού κ. Γεωργίου Καραγκούνη και κ. Ιωάννου Δέδε, ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο προς τους πιστούς, με αναφορά στον αγώνα της μετανοίας, τον οποίον όλοι καλούνται να ασκήσουν την περίοδο της Σαρακοστής.

Στο τέλος του Εσπερινού παρεκάλεσε όλους να τον συγχωρέσουν και αμέσως μετά αντηλλάγη μεταξύ Επισκόπου, Ιερού Κλήρου και ευσεβούς Λαού ο ασπασμός της συγγνώμης.

xalk 1

xalk 1

xalk 1

xalk 1

xalk 1

xalk 1

xalk 1

xalk 1

xalk 1

xalk 1

xalk 1

xalk 1

xalk 1

xalk 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Χαλκίδος) Mon, 19 Feb 2018 08:38:34 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20174-xeirotonia-diakonou-kai-arxi-tessarakostis-stin-im-xalkidos-foto
Λαρίσης Ιγνάτιος: ''Η παρούσα ζωή είναι πέλαγος, ενώ η μέλλουσα λιμάνι'' http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20173-larisis-ignatios-i-parousa-zoi-einai-pelagos-eno-i-mellousa-limani larisa siggnomi 1

Με πολύ μεγάλη την συμμετοχή του χριστεπωνύμου πληρώματος της Λαρισαϊκής Εκκλησίας, τελέσθηκε την Κυριακή της Τυρινής 18 Φεβρουαρίου 2018, το απόγευμα, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Αχιλλίου στην Λάρισα, ο πρώτος κατανυκτικός εσπερινός της Συγχωρήσεως.

Ο Εσπερινός τελέστηκε χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου, ο οποίος ανέγνωσε στο τέλος της ιεράς ακολουθίας την συγχωρητική ευχή στους πατέρες και τους συγκεντρωμένους πιστούς και ζήτησε συγγνώμη από όποιον άθελά του επίκρανε ή στενοχώρησε.

Στην επίκαιρη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος, αναφέρθηκε στην άσκηση, η οποία πρέπει να διακατέχει όλη την επίγειο ζωή μας και ιδιαίτερα την κατανυκτική αυτή περίοδο, ώστε από την βραχύτητα της παρούσης ζωής να φτάσουμε στην αιωνιότητα.

Συγκεκριμένα είπε ακόμη, ότι η παρούσα ζωή είναι κόπος και μόχθος ενώ η μέλλουσα έχει βραβεία και αμοιβές, η παρούσα ζωή πέλαγος, ενώ η μέλλουσα λιμάνι.

Ο ορθόδοξος χριστιανός πρέπει λοιπόν να αναζητά την κατάνυξη και όχι την άνεση διότι μετα ανέσεως κανείς δεν κερδίζει την ουράνια βασιλεία.

Ευχήθηκε δε σε όλους καλό στάδιο και ευλογημένη η αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

larisa siggnomi 2

larisa siggnomi 2

larisa siggnomi 2

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Sun, 18 Feb 2018 23:41:19 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20173-larisis-ignatios-i-parousa-zoi-einai-pelagos-eno-i-mellousa-limani
Διδυμοτείχου: ''Ο λόγος του Αποστόλου Παύλου αποτελεί ισόβιο χρέος μας όσο ζούμε'' http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20171-didumoteixou-o-logos-tou-apostolou-paulou-apotelei-isobio-xreos-mas-oso-zoume kataniktikos didi 8

Αρχομένης της κατανυκτικής Περιόδου της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής, εν πληθούση εκκλησία, εψάλη στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως, χοροστατούντος του οικείου Μητροπολίτου κ. Δαμασκηνού.

Ανεγνώσθη ο Κατηχητήριος Λόγος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και ο Επίσκοπος ανέγνωσε την Συγχωρητική Ευχή και στη συνέχεια δέχθηκε τον ιερό κλήρο και τον πιστό λαό, που έσπευσε να συναντήσει τον Επίσκοπό του και να λάβει την ευλογία του.

Το πρωί της Κυριακής της Τυρινής, 18 του μηνός Φεβρουαρίου ε.ε., ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου της παραμεθόριας κωμόπολης του Κυπρίνου, δίπλα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Σχολιάζοντας ο Σεβασμιώτατος το αποστολικό ανάγνωσμα, ειλημμενο εκ της προς Ρωμαίους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου εσημείωσε· «Ο εμπαθής άνθρωπος επιδιώκει να ικανοποιήσει τις διάφορες ανάγκες του σώματός του με τρόπο άπληστο, χωρίς μετρό και φιλήδονο και γι’ αυτό εφάμαρτο. Αντίθετα, οι χριστιανοί, όπως προτρέπει ο Απόστολος, δεν πρέπει να φροντίζουμε για το σώμα μας με σκοπό την ικανοποίηση των εμπαθών επιθυμιών του· “και της σαρκός πρόνοιαν μη ποείσθε εις επιθυμίας”.

Ο Απόστολος Παύλος, ασφαλώς, δεν αρνείται την φροντίδα του σώματος, που αποβλέπει στην κάλυψη των φυσικών αναγκών του. Αποτρέπει από την φροντίδα εκείνη που εξάπτει την σαρκικές επιθυμίες και αναπτύσσει μέσα μας την απληστία και την φιληδονία. Ο λόγος του Αποστόλου αποτελεί ισόβιο χρέος μας όσο ζούμε, οι χριστιανοί να αγωνιζόμεθα να ενδυθούμε τον Χριστό. Ο Χριστός να κατοίκησει στην καρδιά μας. Η Χάρη του να αγιάζει την ύπαρξη μας.

Το Ευαγγέλιο του να κατευθύνει την ζωή μας. Παράλληλα, να επαγρυπνούμε ώστε η απαραίτητη φροντίδα για το σώμα μας και τις ανάγκες του να μην επιτρέπει να κινούνται μέσα μας εμπαθείς επιθυμίες και η κατακριτέα φιληδονία. Ο αγώνας αυτός που απλώνεται σε όλη μας τη ζωή, στην ευλογημένη περίοδο Μεγάλης Σαρακοστής θα πρέπει να γίνεται εντονώτερος και συστηματικότερος. Η άσκηση, η νηστεία, η μετάνοια, η προσευχή, ο αγώνας κατά των παθών και της απληστίας, η προσπάθεια για την κατάκτηση των χριστιανικών αρετών, όλα αποβλέπουν στην ένωση μας με το Χριστό “κατοικήσε τον Χριστόν εν ταις καρδίαις ημών”. Ο Χριστός να κατοίκησει στις καρδιές μας».

kataniktikos didi 1

kataniktikos didi 1

kataniktikos didi 1

kataniktikos didi 1

kataniktikos didi 1

kataniktikos didi 1

kataniktikos didi 1

kataniktikos didi 1

kataniktikos didi 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Διδυμοτείχου) Sun, 18 Feb 2018 21:09:23 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20171-didumoteixou-o-logos-tou-apostolou-paulou-apotelei-isobio-xreos-mas-oso-zoume
Κερκύρας: ''Η Χριστιανική ζωή είναι ένας συνεχής και αδιάκοπος αγώνας'' (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20170-kerkuras-i-xristianiki-zoi-einai-enas-sunexis-kai-adiakopos-agonas-foto kataniktikos kerkira 14

Με την προσήκουσα κατάνυξη τελέστηκε το απόγευμα της Κυριακής 18 Φεβρουαρίου 2018 ο Εσπερινός της συγγνώμης, στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ομίλησε περί της νηστείας κατά την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, το “μέγα πέλαγος”, κατά την Εκκλησία μας.

Οι πιστοί που καλούνται να εισέλθουν στο στάδιο των αρετών, αποτελούν τους καλούς αγωνιστές, του καλού αγώνος της Πίστεως, τους αθλητές του πνεύματος, τους στρατιώτες του Χριστού. Εμείς οι Χριστιανοί πάντοτε αγωνιζόμαστε.

Η Χριστιανική ζωή είναι ένας συνεχής και αδιάκοπος αγώνας. Ωστόσο η περιόδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ως χρόνος προετοιμασίας μας, για την κορυφαία εορτή του Πάσχα, προϋποθέτει εντατικότερη προσπάθεια, θερμότερο ζήλο, μεθοδικότερο αγώνα.

Τον πνευματικό αγώνα τον καθορίζει με σαφήνεια το προσόμοιο του Τριωδίου :”τον της νηστείας καιρόν φαιδρώς απαρξώμεθα”, δηλαδή να ξεκινάμε με χαρά τον καιρό της νηστείας, υποβάλλοντας τον εαυτό μας σε πνευματικούς αγώνες.

Να εξαγνίσουμε την ψυχή, να καθαρίσουμε την σάρκα. Όπως νηστεύουμε με τις τροφές, να απέχουμε από κάθε πάθος, εντρυφώντας στις αρετές του Πνεύματος. Το πρώτο που μας συνιστά ο ιερός υμνογράφος είναι να αγνίσουμε την ψυχή μας.

Τί είναι η ψυχή; Ο έσω άνθρωπος, η πνευματική υπόσταση του ανθρώπου, ο κρυπτός της καρδίας άνθρωπος, καθώς γράφει ο Απόστολος Πέτρος (Α’ Πέτρου 3,4). Η ψύχη μας όταν πάψει να ενεργεί κατά φύσιν, όπως την δημιούργησε ο Θεός, τότε ασθενεί. Η αμαρτία είναι η αρρώστια της ψυχής.

Πώς μπορούμε να αγνίσουμε την ψυχή μας; Να την κρατήσουμε έτσι ώστε να ενεργεί πάντοτε κατά φύσιν; Η απάντηση που δίνουν οι Άγιοι Πατέρες μας σχετίζεται με την τριμερή διαίρεση της ψυχής.

Τα τρία μέρη της ψυχής είναι το λογιστικόν, το θυμικόν και τον επιθυμητικόν. Ο Άγιος Μάξιμος υπογραμμίζει:”Όπως το σώμα αμαρτάνει μέσω των πραγμάτων και για να σοφρωνεί έχει για παιδαγωγία τις σωματικές αρετές, έτσι και ο νους που αμαρτάνει μέσω των εμπαθών νοημάτων, για να βλέπει καθαρά και απαθώς τα πράγματα και να σοφρωνεί, έχει ομοίως για παιδαγωγία τις ψυχικές αρετές”.

Με ποιές αρετές θα εξαγνίσουμε τις δυνάμεις της ψυχής ; Το λογιστικόν με την ανάγνωση, την πνευματική θεωρία και την προσευχή.

Το θυμικό με την αγάπη που αντίκειται στο μίσος. Και το επιθυμητικό με την σωφροσύνη και την εγκράτεια. 

Επιπροσθέτως ο Μητροπολίτης Κερκύρας σημείωσε ότι κάθαρση ψυχής σημαίνει απαλλαγή από τα πάθη και ελευθερία από τους πονηρούς λογισμούς. Από την άλλη μερία, ο άνθρωπος δεν είναι μόνο ψυχή.

Διαθέτει και σώμα. Ψυχή και σώμα απαρτίζουν την ενιαία και αδιαίρετη οντότητα του ανθρώπου. Και η σωτηρία δεν είναι μόνο υπόθεση της ψυχής, αλλά και του σώματος.

Ο άνθρωπος σώζεται ολόκληρος, ψυχικά και σωματικά. Και επιτυγχάνει την σωτηρία του με έναν ενιαίο αγώνα που διεξάγει με την ψυχή και το σώμα του μαζί. Κορυφαία αρετή είναι η νηστεία.

Και μαζί με την νηστεία, οι Πατέρες μας συντάσσουν την αγρυπνία, την ψαλμωδία, την προσευχή και την φυλακή των αισθήσεων. Το πνεύμα της εν Χριστώ ζωής είναι ασκητικό. Πνευματική ζωή χωρίς σωματική κακοπάθεια δεν είναι δυνατόν να υπάρξει.

Νηστεία και άσκηση δεν σημαίνει αποχή μόνο από ορισμένες τροφές. Σημαίνει απαραιτήτως και αγώνα απαλλαγής από τα πάθη μας και προσπάθεια απόκτησης των Χριστιανικών αρετών, που είναι οι αρετές καρποί του Αγίου Πνεύματος.

Η νηστεία δόθηκε σαν άσκηση του αυτεξουσίου μας μέσα στον Παράδεισο. Πέρασε στους δικαίους και τους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, σαν όπλο ελευθερίας απέναντι στις πιεστικές ανάγκες του σώματος.

Ο κορυφαίος μάλιστα των Προφητών, ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, ο κατεξοχήν νηστευτής, έδειξε με το έργο του το πραγματικό περιεχόμενο της νηστείας. 

Ακόμη ο Μητροπολίτης Κερκύρας τόνισε και μια άλλη παράμετρο για την νηστεία, που πολλές φορές δεν δίνουμε σημασία. Είναι η εμπειρία της ενότητος του Εκκλησιαστικού Σώματος.

Συνήθως θεωρούμε την νηστεία σαν ένα ατομικό κατόρθωμα της θελήσεώς μας, χωρίς κοινωνικές- εκκλησιαστικές διαστάσεις. Όμως η νηστεία των Ορθοδόξων είναι έργο εκκλησιαστικό.

Νηστεύουμε ως μέλη της Εκκλησίας. Είναι ένας τρόπος ζωής που μας δίδαξε ο Χριστός και οι Απόστολοί Του και αγάπησαν όλοι οι Άγιοι. Είναι το θεμέλιο της ενότητος της Εκκλησίας.

Την αλήθεια αυτή μπορούμε να την δούμε από δύο πλευρές : α) όταν νηστεύουμε τηρώντας τον κανόνα της Εκκλησίας, συνδεόμαστε με όλα τα μέλη σε ένα κοινό τρόπο ζωής. Και β) σύμφωνα με την Αρχιερατική προσευχή του Χριστού, η ενότητα των μαθητών Του εδραιώνεται στην θεωρία της Δόξας Του. Σύμφωνα με τον λόγο του Χριστού, αιτία της νηστείας είναι η απώλεια του Νυμφίου. Η πορεία από την αναζήτηση του Νυμφίου μέχρι την είσοδό Του στην καρδιά, είναι πορεία από την διαίρεση του κατακερματισμένου κόσμου, στην ενότητά του. 

Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος προέτρεψε Κλήρο και λαό να γονατίσουν μπροστά στην εικόνα του Χριστού και της Παναγίας και να ζητήσουν την συγχώρεση από τον Επίσκοπο από τους Πατέρες και τους αδελφούς.

Η συγχώρεση αρχίζει την στιγμή που παίρνει ο άνθρωπος στους ώμους του τα βάρη του αδελφού του. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουμε τον άλλο πίσω χωρίς την συγγνώμη μας.

Στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος αφού διάβασε την συγχωρητική ευχή, αντάλλαξε τον ασπασμό της συγγνώμης με τον Κλήρο και τον λαό της τοπικής Εκκλησίας.

kataniktikos kerkira 1

kataniktikos kerkira 1

kataniktikos kerkira 1

kataniktikos kerkira 1

kataniktikos kerkira 1

kataniktikos kerkira 1

kataniktikos kerkira 1

kataniktikos kerkira 1

kataniktikos kerkira 1

kataniktikos kerkira 1

kataniktikos kerkira 1

kataniktikos kerkira 1

kataniktikos kerkira 1

kataniktikos kerkira 1

kataniktikos kerkira 1

kataniktikos kerkira 1

kataniktikos kerkira 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Κερκύρας) Sun, 18 Feb 2018 20:39:55 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20170-kerkuras-i-xristianiki-zoi-einai-enas-sunexis-kai-adiakopos-agonas-foto
Ο Α' Κατανυκτικός Εσπερινός στην Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20169-o-a-katanuktikos-esperinos-stin-iera-mitropoli-maroneias-foto kataniktikos maronia 1

Τῆς ἀκολουθίας τοῦ πρώτου Κατανυκτικοῦ ἑσπερινοῦ γνωστοῦ καί ὡς ἑσπερινοῦ τῆς συγγνώμης ἐχοροστάτησε ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας καί Κομοτηνῆς κ. Παντελεήμων στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Κομοτηνῆς, πλαισιούμενος ὑπό πολλῶν Ἐφημερίων τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως.

Ὁ Ποιμενάρχης τῆς κατά Μαρώνειαν καί Κομοτηνήν Ἐκκλησίας ἀπηύθυνε μεστόν λόγον οἰκοδομῆς καί παρακλήσεως στά πλήθη τῶν πιστῶν πού κατέκλυσαν τόν Μητροπολιτικόν Ναόν, ὅπου ἀνεφέρθη στήν ἀρετή καί τή δύναμη τῆς συγχωρήσεως, στόν καιρό τῆς μετανοίας πού καταργεῖ τόν πρόσκαιρο χρόνο, στούς πειρασμούς πού ἀκολουθοῦν καί τόν συμπαραστάση Κύριο, τό Μέγα Ἀρχιερέα Χριστό πού βοηθᾶ κάθε ὑπό τοῦ ἀντικειμένου διαβόλου πειραζόμενο πιστό, ἐνῶ χρησιμοποίησε πληθώρα πνευματικῶν παραδειγμάτων διά τῶν ὁποίων διαφαίνεται ἡ ἀξία τοῦ πνευματικοῦ ἀγῶνος καί ἡ χαρά καί ἡ ἀγαλλίασις τῆς κατακτήσεως ὑπερκοσμίων ἐπάθλων.

Πρίν τήν ἀπόλυσιν τοῦ ἑσπερινοῦ ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων ἀνέγνωσε τήν συγχωρητικήν εὐχήν καί ἔδωκε τήν πατρικήν εὐλογίαν ὥστε ἡ τῶν πνευματικῶν ἀγώνων ἀρχή νά ἔχῃ θεμέλιο ἄσειστο τόν Παντοδύναμο Κύριο, τήν ἀνάστασι τοῦ Ὁποίου νά μᾶς ἀξιώσῃ νά προσκυνήσουμε.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Μαρωνείας) Sun, 18 Feb 2018 20:33:29 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20169-o-a-katanuktikos-esperinos-stin-iera-mitropoli-maroneias-foto
Ο Εσπερινός της Συγγνώμης στη Νέα Ιωνία (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20167-o-esperinos-tis-suggnomis-sti-nea-ionia-foto kataniktikos neaionia 7

Στον κατάμεστο από κλήρο και λαό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Αναργύρων Νέας Ιωνίας τελέσθηκε την Κυριακή της Τυροφάγου 18 Φεβρουαρίου 2018 ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός ή Εσπερινός της «Συγγνώμης» της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ. 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ κήρυξε τον θείο λόγο και αναφέρθηκε στην εκκλησιολογική και θρησκευτική διάσταση της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, κάνοντας λόγο για τις ευκαιρίες, αλλά και τις πνευματικές αφορμές που λαμβάνει ο κάθε πιστός μέσα από την κατανυκτική αυτή περίοδο για να νοηματοδοτήσει τη ζωή του και επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με το Θεό και τον συνάνθρωπο με σκοπό την σωτηρία. 

Τα κατανυκτικά τροπάρια της Ακολουθίας απέδωσαν με ενάργεια τα μέλη της Βυζαντινής Χορωδίας της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ στο τέλος της Ακολουθίας Ιερείς και λαϊκοί αντάλλαξαν τον ασπασμό της αγάπης και της συγχωρήσεως, λαμβάνοντας την ευλογία του Σεβασμιωτάτου.

kataniktikos neaionia 1

kataniktikos neaionia 1

kataniktikos neaionia 1

kataniktikos neaionia 1

kataniktikos neaionia 1

kataniktikos neaionia 1

kataniktikos neaionia 1

kataniktikos neaionia 1

kataniktikos neaionia 1

kataniktikos neaionia 1

kataniktikos neaionia 1

kataniktikos neaionia 1

kataniktikos neaionia 1

kataniktikos neaionia 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Νέας Ιωνίας) Sun, 18 Feb 2018 20:18:42 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20167-o-esperinos-tis-suggnomis-sti-nea-ionia-foto
Ο Εσπερινός της Συγγνώμης στην Κανάγκα του Κογκό (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/20166-o-esperinos-tis-suggnomis-stin-kanagka-tou-kogko-foto kanaga 9

Με την συμμετοχή των Ιερέων της Κανάγκα του Κογκό, των αφιερωμένων αδελφών και του πιστού λαού του Θεού, που προσήλθε παρά την καταρρακτώδη βροχή , τελέσθη στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου του Ιεραποστολικού Κλιμακίου της Κανάγκα, ο εσπερινός της συγγνώμης.

Μέσα σε πολύ κατανυκτικό κλίμα, οι κογκολέζοι χριστιανοί της Κανάγκα, αφού δοξολόγησαν τον Θεό για την είσοδό τους στο στάδιο της Μ. Τεσσαρακοστής, έλαβαν την ευλογία της συγγνώμης από τους Ιερείς, ασπαζόμενοι πάντες τον Σταυρό του Κυρίου μας.

Νωρίτερα, στο κήρυγμά του, ο Πατριαρχικός Επίτροπος Κανάγκας και Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Κινσάσας αρχιμ. Θεοδόσιος Τσιτσιβός, αφού μίλησε για την είσοδο των Χριστιανών στο ευλογημένο στάδιο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ιδιαίτερα τόνισε την αξία της «συγνώμης και της συγχώρησης», ως προϋπόθεση του καλού αγώνος και της σωτήριας έκβασης της νηστείας.

Δεν φτάνει, τόνισε, να ζητούμε συγχώρεση από τον Θεό για τις αμαρτίες μας και τα λάθη μας, αλλά πρώτα να συγχωρέσουμε τους αδελφούς που πιθανών να μας έβλαψαν και να μας λύπησαν.

Είναι ευκολότερο να ζητούμε από τον Θεό να μας συγχωρέσει, παρά να συγχωρέσουμε εμείς τους άλλους.

Αλλά όπως τονίζουμε στην Κυριακή προσευχή, ο Θεός θα συγχωρέσει τα οφειλήματα μας, όπως και εμείς συγχωρέσαμε τα οφειλήματα των συνανθρώπων μας.

Κάλεσε όλους τους πιστούς να ενώσουν τις δυνάμεις τους μέσω της ειρήνης, της αγάπης και της ενότητος, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την αλληλοσυγχώρηση.

Κάλεσε ακόμη όλους τους πιστούς, από καρδιάς να ζητήσουν την ευχή του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β΄, επί τη εισόδω των στο στάδιο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, διαβιβάζοντας τους και τις πατρικές ευλογίες του Αλεξανδρινού Προκαθημένου.

Επίσης, αναφορά έκανε και στο πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κινσάσας κ. Νικηφόρου, ο οποίος αγωνιά για την πνευματική πρόοδο και σωτηρία του ποιμνίου του και τους κάλεσε να εκζητήσουν την ευχή και την συγχώρεση ως πνευματικού πατρός της Μητροπόλεως.

Κάλεσε τους πιστούς, να εκζητήσουν και την ευχή των μεγάλων ιεραποστόλων που εργάστηκαν στον πνευματικό αγρό της Κανάγκα, του αειμνήστου Μητροπολίτου Πενταπόλεως κυρού Ιγνατίου και των αειμνήστων αρχιμανδριτών Χρυσοστόμου Παπασαραντοπούλου και Χαρίτωνος Πνευματικάκη.

Τέλος παρεκάλεσε πάντας, να συγχωρέσει ο ένας τον άλλο, έτσι ώστε με ειρήνη και ομόνοια να διαπλεύσουν το στάδιο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

kanaga 1

kanaga 1

kanaga 1

kanaga 1

kanaga 1

kanaga 1

kanaga 1

kanaga 1

kanaga 1

kanaga 1

kanaga 1

kanaga 1

kanaga 1

kanaga 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Sun, 18 Feb 2018 20:12:56 GMT http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/20166-o-esperinos-tis-suggnomis-stin-kanagka-tou-kogko-foto
Α' Κατανυκτικός Εσπερινός στην Ι.Μ. Μεγάρων http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20164-a-katanuktikos-esperinos-stin-im-megaron kataniktikos megara 2

Σήμερα το απόγευμα της Κυριακής 18ης Φεβρουαρίου 2018, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος, μετέβη στον Καθεδρικό – Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου – Μεγάρων, για να χοροστατήσει στην Ιερά Ακολουθία του πρώτου Κατανυκτικού Εσπερινού της Συγγνώμης, όπου συμμετείχαν ο Θεοφιλέστατος Βοηθός Επίσκοπος Ελευσίνος κ. Δωρόθεος, σύμπας ο Κλήρος της Ιεράς μας Μητροπόλεως και πολλοί ευσεβείς χριστιανοί, οι οποίοι προσήλθαν σε αυτή την Κατανυκτική Ακολουθία, για να ζητήσουν αλληλοσυγχώρηση, αλλά και για να πάρουν την ευχή και την ευλογία της Εκκλησίας, δια των χειρών του Σεπτού Ποιμενάρχου μας, εν όψει της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Μετά το πέρας της ακολουθίας, ο Πνευματικός μας Πατέρας μοίρασε ευλογία σε όλα τα παιδιά του, μία εικόνα της Σταυρώσεως του Κυρίου, ως πηγή ενισχύσεως στον επικείμενο αγώνα τους.

kataniktikos megara 1

kataniktikos megara 1

kataniktikos megara 1

kataniktikos megara 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Μεγάρων) Sun, 18 Feb 2018 20:04:06 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20164-a-katanuktikos-esperinos-stin-im-megaron
Τα κόσκινα και οι κοσκινάδες http://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/20168-ta-koskina-kai-oi-koskinades doxeiariou

Τὰ παλιά-παλιὰ τὰ χρόνια σὲ ὅλους τοὺς φούρνους ποὺ ζύμωναν ψωμί, ὑπῆρχαν οἱ κοσκινάδες, ἄνθρωποι ἐπιδέξιοι στὸ κοσκίνισμα. Στὸ συνεργεῖο τοῦ φούρνου δὲν παίρνανε βέβαια καὶ τὸ πρῶτο μίσθωμα, ἀλλὰ χωρὶς αὐτοὺς δὲν μποροῦσε νὰ γίνη καθάριο ψωμί.

Ἐξασκημένοι σ᾽ αὐτὴν τὴν ἐργασία, κοσκίνιζαν ἀπὸ νύχτα σὲ νύχτα τὸ σιτάλευρο ποὺ ἐρχόταν ἀπ᾽ εὐθείας ἀπὸ τοὺς μύλους ἀνάμεικτο μὲ πίτουρα καὶ διάφορα σύμποδα.

Ἔφηβος βρέθηκα στὴν Ρόδο κι ἕνα πρωὶ οἱ φίλοι μου μοῦ εἴπανε: «Θὰ πᾶμε στὴν Κοσκινοῦ». Ἦταν μιὰ ὄμορφη κωμόπολη καὶ μάλιστα εἶχε καὶ ἐκκλησία τὴν Παναγία τὴν Κοσκινοῦ.

Μόλις ἄκουσα ὅτι θὰ βρεθοῦμε σὲ μιὰ τέτοια περιοχή, μέσα μου ἔπλασα τὸ ὄνειρο ὅτι σ᾽ αὐτὴν ὑπάρχουνε καλοὶ κοσκινάδες καὶ καλὰ κόσκινα. Ὅταν ἔφθασα ὅμως ἐκεῖ, ὅσο κι ἂν ἔψαξα, τίποτα δὲν βρῆκα ἀπὸ αὐτά.

Οἱ καλοὶ φοῦρνοι εἶχαν τρία κόσκινα· τὸ χοντρὸ γιὰ τὸ πρῶτο χέρι καὶ τὰ ψιλὰ γιὰ τὸ δεύτερο καὶ τρίτο χέρι. Γι᾽ αὐτὸ ἔλεγε ὁ λαός: «Μωρέ, μὲ πέρασαν κι ἀπ᾽ τὰ τρία κόσκινα».

Ποτὲ στὴν ζωή μου δὲν λησμόνησα τὰ τρία κόσκινα. Πιστεύω πὼς ὁ μεγαλοδύναμος Θεὸς μ᾽ ἔβαλε στὰ κόσκινα αὐτὰ ἀπὸ τὰ ἐφηβικά μου χρόνια καὶ χωρὶς διακοπὴ μὲ κοσκινίζει.

Τὸ πρῶτο κόσκινο στὸ ὁποῖο μ᾽ ἔβαλε ὁ Θεὸς εἶναι ὁ σακχαρώδης διαβήτης ποὺ μὲ βρῆκε στὰ νεανικά μου χρόνια. Ἑκών-ἄκων μπῆκα στὸ πρῶτο κόσκινο. Οὔτε τὸ ἀγόρασα οὔτε τὸ ἐπέλεξα οὔτε κοσκινᾶ χρειάστηκα.

Πᾶνε τώρα πενήντα ὀκτὼ χρόνια ποὺ ἡμέρα καὶ νύχτα χωρὶς καμμία ἀνακωχὴ κοσκινίζομαι. Δὲν μπορῶ νὰ βγῶ ἀπὸ τὸ κόσκινο αὐτὸ καὶ οἱ συνέπειές του μᾶλλον εἶναι θεόσταλτες καὶ δὲν μπορεῖ νὰ τὶς ἀναστείλη κανένας νοσηλευτής, οὔτε οἱ ἐπίμονες καὶ ἐπίπονες προσπάθειές μου. Μὲ παραδέρνει τὸ χοντρὸ αὐτὸ κόσκινο ἡμέρα καὶ νύχτα.

Εἶδε ὅμως ὁ μέγας κοσκινᾶς ὅτι ἐγὼ δὲν καθαρίζω, παρὰ μένω σύμποδο μέσα στὸ φύραμα, καὶ τώρα, στὰ ἑβδομήντα πέντε μου, μὲ βάζει στὸ δεύτερο κόσκινο, ποὺ εἶναι ἡ ἐπάρατη ἀσθένεια τοῦ καρκίνου.

Κι ἐδῶ, ὡστόσο, τὸ θεϊκὸ κοσκίνισμα δὲν μπορεῖ νὰ μὲ κάνη ἄλευρο κατάλληλο γιὰ ζύμωμα. Ὁ σκληρός μου χαρακτήρας δὲν μὲ ἀφήνει νὰ περάσω ἀπὸ τὸ δεύτερο κόσκινο, ποὺ οὔτε τὸ ἀγόρασα οὔτε τὸ προτίμησα οὔτε διαμαρτυρήθηκα ποτὲ στὸν κοσκινᾶ, καὶ ἀφήνω τὸν ἑαυτό μου νὰ μὲ χτυπᾶ τὸ κόσκινο καὶ ὁ κοσκινιστὴς νὰ λέγη «Μωρέ, σκληρὸ εἶναι αὐτὸ τὸ ἀλεύρι· οὔτε γιὰ ζῶα κάνει οὔτε γιὰ ἀνθρώπους».

Τώρα ὅμως, αὐτὲς τὶς ἡμέρες τῶν προετοιμασιῶν γιὰ τὴν Μεγάλη Τεσσαρακοστή, ὁ Θεὸς ἐπέτρεψε νὰ βρεθῆ κοσκινᾶς ἀπὸ εὐδαίμονα χώρα, ποὺ μὲ τοποθέτησε στὸ τρίτο κόσκινο καὶ μὲ χτυπᾶ τόσο πολύ, χωρὶς διακοπή, χωρὶς κἂν νὰ μὲ ρωτήση καὶ νὰ μὲ ὁδηγήση σὲ ἀπολογία. Ἄνδρας μὲ ὑψηλὲς πνευματικὲς αἰσθήσεις μὲ πέταξε μέσα στὸ κόσκινο κι ἔπιασαν πολλοὶ ἐπάνω, γιὰ νὰ γίνη τὸ κοσκίνισμα πιὸ ἔντονο, πιὸ δυνατό, καὶ νὰ καθαρίση τὸ σιτάλευρο.

Καὶ τὸ πρῶτο κόσκινο καὶ τὸ δεύτερο εὐχαριστιακὰ τὰ δέχθηκα, καὶ τολμῶ νὰ πῶ ὅτι ἀπολαμβάνω τὴν παιδαγωγία τοῦ Θεοῦ. Στὸ τρίτο ὅμως ἰσχυρὸ κόσκινο, ἡ λεπτὴ σίτα του μοῦ φέρνει παραζάλη.

Μὲ τρώει τὸ ἐρωτηματικό: «ἀξίζω καὶ τρίτου κοσκινίσματος;». Τὰ δύο πρῶτα εἶναι τοῦ Θεοῦ καὶ γι᾽ αὐτὸ εἶναι φιλάνθρωπα, εἶναι ἀπὸ σπλάγχνα οἰκτιρμῶν.

Τὸ τρίτο εἶναι ἀπὸ ἄνθρωπο, ποὺ ἀσφαλῶς δὲν μπορεῖ νὰ ἔχη σπλάγχνα θεϊκά. Μ᾽ ἔρριξε σ᾽ ἕνα κόσκινο μὲ ἑπτὰ μέτρα ὕψος τὸν γῦρο του καὶ αὐτὸ τὸ κόσκινο τὸ βαστᾶνε καὶ καμμιὰ ἑκατοσταριὰ ἄνθρωποι.

Σκέφθηκα ὅτι αὐτὸ εἶναι πιὰ τὸ τελευταῖο καὶ πρέπει νὰ τὸ ὑπομείνω περισσότερο κι ἀπὸ τὰ πρῶτα καί, ὁσάκις θὰ μπορῶ λίγο νὰ ξεμυτίσω μέσα ἀπὸ τὸ κόσκινο, νὰ εὐχαριστῶ τὸν ἀρχικοσκινᾶ καὶ τοὺς πλείονες κοσκινάδες.

Τὸ κοσκίνισμα αὐτὸ μὲ ὁδηγεῖ στὴν ἀνθρώπινη δικαιοσύνη. Συμπαθῶς ὅμως φερόμενοι μὲ ἀφήνουν, ἀλλὰ πάλι μέσα στὸ κόσκινο. Ἔπειτα μὲ ὁδηγοῦν ἐνώπιον τοῦ δικαιοκρίτου Θεοῦ νὰ ἀναλάβη τὴν ὑπόθεσή μου! Καλοῦν τὸν κόσμον ὅλο καὶ τοὺς ὑποτακτικούς μου νὰ φανοῦν ἵλεοι καὶ εὐσπλαγχνικοί. Ποῦ νὰ βρῶ λόγους εὐχαριστίας;

Πῶς νὰ πλέξω ὕμνους δοξολογίας ποὺ μ᾽ ἔβαλαν σ᾽ αὐτὸ τὸ κόσκινο, στὸ ὁποῖο φαίνεται θὰ χτυπιέμαι ὅσο ἔχει τὸ μάτι μου νερὸ καὶ ἡ κεφαλή μου τρίχα; Πῶς ἐγὼ ὁ μικρός, ὁ ἀνάξιος, ὁ φτωχὸς καὶ ταλαίπωρος, νὰ πιάσω τὸ χέρι καὶ τὸν βραχίονα τὸν ὑψηλὸ τοῦ κοσκινᾶ, νὰ σταματήση τὸ κοσκίνισμα; Θὰ τηρήσω τὴν παροιμία τοῦ λαοῦ: «χέρι ποὺ δὲν μπορεῖς νὰ δαγκάσης φίλησέ το».

Ἀσπάζομαι καὶ φιλῶ τὰ χέρια τοῦ θεόσταλτου κοσκινᾶ. Ζητῶ συγγνώμη καὶ συνεχίζω καὶ τοῦ συνιστῶ, ἂν ἀντέχη καὶ ἂν πρέπει, νὰ μὴ σταματήση νὰ μὲ κοσκινίζη. Κι ἂς μὴ μπορῶ νὰ τὰ βγάλω πέρα. Δὲν γκρινιάζω. Ὠφελημένος θὰ βγῶ καὶ ἀπὸ τὸ τρίτο κόσκινο.

Καὶ στὸν οὐρανὸ ἀκόμα ἀκούστηκε τὸ χτύπημα τοῦ κόσκινου καὶ ἔσκυψε καὶ ἡ μάννα ποὺ μὲ γέννησε νὰ ἰδῆ ποιὸν κοσκινᾶνε. Γι᾽ αὐτό, πιστεύω ὅτι θὰ μὲ συμπονέση καὶ θὰ προσευχηθῆ γιὰ μένα.

Ὄχι γιὰ νὰ ἀπαλλαγῶ τοῦ κοσκινίσματος, ἀλλὰ γιὰ νὰ ἀντέξω τὰ χτυπήματα. Ἴσως, μάννα, ἔπρεπε νὰ τὸ εἶχες κάνει ἐσύ. Ἀλλὰ σ᾽ εὐχαριστῶ ποὺ ἔβαλες προγόνια νὰ μὲ κοσκινίσουν.

Εὐχαριστῶ καὶ τοὺς Ἀγιορεῖτες πατέρες, ὄχι γιατὶ θὰ μὲ συμπαθήσουν, ἀλλὰ θὰ μὲ βοηθήσουν στὸ ξανέμισμα καὶ στὸ κοσκίνισμα τῆς ἀθλίας μου ψυχῆς καὶ ταλαιπώρου μου ζωῆς.

Ἐπληροφορήθηκα μάλιστα ὅτι διατίθενται πολλὰ κόσκινα μὲ ψιλές-ψιλὲς σίτες νὰ μὲ κοσκινίσουν, νὰ μὲ συμπεριλάβουν σ᾽ αὐτὴν τὴν προσπάθεια. Τί ὄμορφα, τί καλά! Ὅλος ὁ αἰσθητὸς καὶ ὁ νοητὸς κόσμος νὰ σὲ κοσκινίζη. Πολλὰ τὰ κέρδη μου. Πολλὲς οἱ ὠφέλειες ποὺ θὰ κατέλθουν ἐπ᾽ ἐμέ.

Δουλέψτε κόσκινα νύχτα καὶ μέρα. Δὲν θὰ πτοηθῶ καὶ τὸ πιὸ σκληρὸ κοσκίνισμα. Ἐγὼ μόνος μέσα στὸ κόσκινο καὶ ἀπ᾽ ἔξω ἑκατοντάδες οἱ κοσκινάδες. «Ὤχ» δὲν μπορῶ νὰ πῶ. Θὰ εἶναι προδοσία τοῦ ἀγῶνα μου.

Εὐχαριστῶ ἀπὸ καρδίας τὰ καλὰ κόσκινα ποὺ ἐπέλεξαν οἱ φίλοι μου καὶ οἱ πλησίον μου γιὰ τὴν ὠφέλειά μου. Ἐπιτέλους ἐλπίζω νὰ βγῶ καθαρὸ ἀλεύρι, ποὺ θὰ ζυμώνη ὅλο τὸ φύραμα τοῦ εἶναι μου.

Εὐχαριστίες, λοιπόν, πολλὲς καὶ γιὰ τὸ πρῶτο κόσκινο καὶ γιὰ τὸ δεύτερο καὶ ἰδιαίτερα γιὰ τὸ τρίτο. Σὰν ἀδύνατος ἄνθρωπος, παρακαλῶ τὴν Παναγία τὴν Κοσκινοῦ νὰ μοῦ δώση ἀντοχές, ὄχι γιὰ νὰ ἀπολογοῦμαι, ὄχι γιὰ νὰ δικαιολογοῦμαι, ἀλλὰ σὰν τὸ ἀμόνι τοῦ γύφτου νὰ δέχωμαι τὰ χτυπήματα. Νεροτριβιὰ ἔστειλε ὁ Θεὸς γιὰ νὰ μὲ καθαρίση, κι ἐγὼ θὰ γογγύξω καὶ θὰ διαμαρτυρηθῶ; Αὐτὸ ποὺ μοῦ ἔπρεπε αὐτὸ μοῦ ἔστειλε.

Χαίρετε κόσκινα. Χαίρετε μεγαλόσχημοι κοσκινάδες. Δεχθῆτε τὶς εὐχαριστίες μου. Συμπαθῆστε τὶς ἀδυναμίες μου. Μακάρι καὶ ἄλλοι νὰ βρεθοῦνε νὰ μὲ ρίξουν στὸ κόσκινο. Σᾶς ἀσπάζομαι. Φιλῶ τὰ χέρια σας. Ζητῶ τὴν συμπάθειά σας.

Πάντοτε νὰ χαίρεσθε. Ἐν Κυρίῳ νὰ εὐφραίνεσθε. Τὸν πιάσατε τὸν κλέφτη. Ἐπειδὴ ὅμως εἶναι παμπόνηρος, φυλάξτε τον ἀπὸ παντοῦ. Αὐτὴν τὴν ὥρα δὲν πρέπει νὰ σᾶς φύγη.

Κρατῆστε τον μέσα στὸ κόσκινο καὶ αὐτὸς ὡς κοσκινιζόμενος θὰ σᾶς εἶναι πάντοτε εὐγνώμων καὶ εὐεργέτες θὰ σᾶς ἀποκαλῆ. Ν᾽ ἁγιάσουν τὰ χρυσᾶ σας χέρια. Εὐχαριστῶ, εὐχαριστῶ, εὐχαριστῶ καὶ δόξα τῷ Θεῷ.

Δουλέψτε κόσκινα καὶ τοῦ οὐρανοῦ καὶ τῆς γῆς. Ἐγὼ ἀγαπῶ τῆς γῆς τὸ κόσκινο καὶ εὐχαριστῶ καὶ πάλι τοὺς κοσκινάδες μου.

Παμφίλτατε κοσκινιστά μου, τὰ σύμποδα ποὺ βγαίνουν ἀπὸ τὸ κόσκινο, γείτονες εἴμαστε, ρίξε τα δίπλα, στὸν δικό μας χῶρο...

Γρηγόριος ὁ Ἀρχιπελαγίτης

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Sun, 18 Feb 2018 20:22:53 GMT http://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/20168-ta-koskina-kai-oi-koskinades
Συνάντηση Πατριάρχη Αλεξανδρείας με τον Αντιπρόεδρο του Σουδάν (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/20163-sunantisi-patriarxi-alejandreias-me-ton-antiproedro-tou-soudan-foto soudan 4

Τήν Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου ε.ε, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ συναντήθηκε, απουσιάζοντος του Προέδρου, με τον Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως του Σουδάν Εξοχώτατο κ. HASSABO MOHAMED AHMED, στο Προεδρικό Μέγαρο στο Χαρτούμ συνοδευόμενος από τον Υπουργό Προσανατολισμού, Εθνικών Κληροδοτημάτων και Θρησκευμάτων κ. ABUBAHR OSMAN.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Αντιπρόεδρο για την φιλοξενία, αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδος και Σουδάν, στις σχέσεις Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην αδελφοσύνη των λαών και στο κοινωνικό έργο του Πατριαρχείου στην Αφρικανική Ήπειρο.

Εξέφρασε την ικανοποίηση του που οι Χριστιανοί είναι ελεύθεροι σε αυτή την χώρα να λατρεύουν τον Θεό και υποσχέθηκε ότι θα προσεύχεται για την ειρήνη και την πρόοδο του Σουδάν.

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος καλωσόρισε τον Πατριάρχη στην χώρα αναφέρθηκε στην Νομοθεσία του Σουδάν σχετικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Είπε ότι ο λαός του Σουδάν αποτελείται από πολλές φυλές Αράβων, Νούβιων, Αρναούτιων επίσης πολλοί Ευρωπαίοι και Αφρικανοί κατοικούν στο Σουδάν αλλά και άλλοι των οποίων την καταγωγή δεν γνωρίζουν και είναι ελεύθεροι να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα το μόνο που χωρίζει τους Χριστιανούς από τους Μουσουλμάνου είναι η διεύθυνση κατοικίας τους είπε χαρακτηριστικά κατόπιν αναφέρθηκε σε διάφορα άλλα θέματα.

Στη Συνέχεια ο Πατριάρχης προσέφερε ως δώρο στον Αντιπρόεδρο το Έμβλημα του Πατριαρχείου και τέλος ο Μακαριώτατος και ο Υπουργός Προσανατολισμού έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος μετέβη στον Διεθνή Αερολιμένα Χαρτούμ όπου πριν από την αναχώρησή του για το Κάιρο με τις Αιγυπτιακές Αερογραμμές τον αποχαιρέτισαν ο αρμόδιος για θέματα Εκκλησιών Υπουργός, ο Διευθυντής και τα στελέχη της Διεύθυνσης Εκκλησιών, η Αρμόδια Υπηρεσία Εκκλησιών της Εθνικής Ασφάλειας, ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας, ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Αιγυπτιακής Πρεσβείας, ο Εκπρόσωπος του Κόπτη Μητροπολίτη Χαρτούμ, η Ελληνική Κοινότητα Χαρτούμ και ο οικείος Ποιμενάρχης, ο Υπουργός του προσέφερε είδη Σουδανικής Λαϊκής Τέχνης και ένα δερμάτινο χαρτοφύλακα.

soudan 1

soudan 1

soudan 1

soudan 1

soudan 1

soudan 1

soudan 1

soudan 1

soudan 1

soudan 1

soudan 1

soudan 1

soudan 1

soudan 1

soudan 1

soudan 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Romfea.gr) Mon, 19 Feb 2018 09:19:06 GMT http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/20163-sunantisi-patriarxi-alejandreias-me-ton-antiproedro-tou-soudan-foto
Τρίκκης Χρυσόστομος: ''Μονο η αγιότητα μπορεί να αλλάξει τον κόσμο'' http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20162-trikkis-xrusostomos-mono-i-agiotita-mporei-na-allajei-ton-kosmo sigxoriseos trikala 20

Κείμενο | Romfea.gr


Σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης τελέστηκε το απόγευμα της Κυριακής, 18 Φεβρουαρίου ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Τρικάλων.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος , πλαισιούμενος από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Λίγο πριν σβήσουν τα φώτα στον Μητροπολιτικό Ναό σηματοδοτώντας την είσοδο στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος κήρυξε τον Θείο Λόγο.

"Μέ ιδιαίτερη χαρά αναμένουμε κάθε χρόνο τήν σημερινή ημέρα. Μέσα στο κατανυκτικό κλίμα τής λιτής ακολουθίας τού Εσπερινού καί τού φιλήματος τής συγχωρήσεως αρχίζει η πιό σημαντική περίοδος τού εκκλησιαστικού έτους, η αγία καί μεγάλη Τεσσαρακοστή. Η εντατική προετοιμασία γιά τήν υποδοχή τών υπερφυών μυστηρίων τής θείας οικονομίας τού Θεού, υπέρ τής αγάπης γιά τό πλάσμα του, τόν άνθρωπο. Δηλαδή τών αγίων Παθών, τής φρικτής σταυρώσεως καί τής υπερφώτου Αναστάσεως τού Κυρίου μας Ιησού Χριστού, τού σωτήρος όλων μας" ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος.

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: "Αυτή η έντονη προετοιμασία περιγράφεται στούς ύμνους της Εκκλησίας μας μέ αθλητικούς όρους καί λέξεις. Ακούσαμε τό πρωί στήν ακολουθία τού όρθρου, «Τό στάδιο τών αρετών ηνέωκται, οι βουλόμενοι αθλήσαι εισέλθεται». Ο πνευματικός αγώνας τών χριστιανών παρομοιάζεται ως ένα στάδιο αθλημάτων, τού πνεύματος. Τά αθλήματα στόν πνευματικό αυτό στίβο είναι οι αρετές, τής ταπεινοφροσύνης, τής υπακοής στό θέλημα τού Θεού μέ κορυφαία τήν αγάπη. Η νηστεία η σωματική, η αποχή δηλαδή από τίς τροφές δέν είναι ο αυτοσκοπός, αλλά προσβλέπει στήν πνευματική νηστεία, τήν αποχή από τήν πολυποίκιλη αμαρτία."

"Η νηστεία από τίς τροφές δέν είναι μιά επιπλέον δίαιτα, από τίς πολλές πού συνήθως κάνουμε, αλλά έχει σκοπό νά μάς κρατά σέ ετοιμότητα γιά νά αντιμετωπίσουμε τούς πειρασμούς πού εμποδίζουν τήν ζωή τής αγάπης. Γι αυτό καί οι πατέρες τής Εκκλησίας μας πάντα συνδέουν τήν νηστεία μέ τήν ελεημοσύνη, ως καρπό τής γνήσιας αγάπης πρός τόν συνάνθρωπό μας, πού μπορεί οι ανάγκες του νά μήν είναι μόνο υλικές αλλά πνευματικές. «Νηστεύσωμεν, ίνα ελεήσωμεν»" πρόσθεσε ο Ποιμέναρχης των Τρικάλων.

Επίσης ο Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών υπογράμμισε ότι "Η αγία καί μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι ευκαιρία νά στραφούμε πρός τόν εσωτερικό μας κόσμο καί μέσα από τά ασκητικά εργαλεία πού η Εκκλησία μάς παρέχει, δοκιμασμένα από τούς αγίους μας, νά διαπιστώσουμε, ποιοί είμαστε καί με μετάνοια νά ζητήσουμε τήν βοήθεια τού Θεού γιά τήν μεταμόρφωσή μας πρός τήν αγιότητα. Η μόνη που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο όλο."

"Η πνευματική καί υλική νηστεία στήν οποία η Εκκλησία μάς καλεί από αύριο είναι η συγκατάθεσή μας, ότι θέλουμε τήν σωτηρία. «Ιδού, λοιπόν, νύν καιρός ευπρόσδεκτος, ιδού νύν ημέρα σωτηρίας». Καλή αγία καί μεγάλη Τεσσαρακοστή. Καλό πνευματικό αγώνα" πρόσθεσε κλείνοντας ο κ. Χρυσόστομος.

Τέλος να σημειωθεί ότι λίγο πριν την απόλυση στον Ναό ήρθε και ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, ο οποίος αφού ευχήθηκε σε όλους Καλή Σαρακοστή, είπε λίγα λόγια αγάπης προς όλους.

sigxoriseos trikala 1

sigxoriseos trikala 1

trikala siggnomi 8

sigxoriseos trikala 1

sigxoriseos trikala 1

trikala siggnomi 6

trikala siggnomi 6

sigxoriseos trikala 1

sigxoriseos trikala 1

sigxoriseos trikala 1

sigxoriseos trikala 1

sigxoriseos trikala 1

sigxoriseos trikala 1

sigxoriseos trikala 1

sigxoriseos trikala 1

trikala siggnomi 3

trikala siggnomi 3

trikala siggnomi 4

sigxoriseos trikala 1

sigxoriseos trikala 1

trikala siggnomi 2

sigxoriseos trikala 1

sigxoriseos trikala 1

sigxoriseos trikala 1

sigxoriseos trikala 1

sigxoriseos trikala 1

trikala siggnomi 1

sigxoriseos trikala 1

sigxoriseos trikala 1

sigxoriseos trikala 1

sigxoriseos trikala 1

sigxoriseos trikala 1

{loadposition adsense}

]]>
info@romfea.gr (Romfea.gr) Sun, 18 Feb 2018 22:20:44 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20162-trikkis-xrusostomos-mono-i-agiotita-mporei-na-allajei-ton-kosmo
Ο Εσπερινός της Συγγνώμης στην Ι.Μ. Πατρών (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20161-o-esperinos-tis-suggnomis-stin-im-patron-foto esperinos siggnomis patra 6

Μέ κατάνυξη καί μέ τήν συμμετοχή πλειάδος Ἱερέων καί χιλιάδων πιστῶν πού κατέκλυσαν τόν Νέο Ἱερό Ναό τοῦ Ἁγίου Ἀποστόλου Ἀνδρέου, ἐτελέσθη τήν Κυριακή 18.2.2018, ὁ Α' Κατανυκτικός Ἑσπερινός (Ἑσπερινός τῆς Συγγνώμης) στήν Ἱερά Μητρόπολη Πατρῶν.

Στόν Κατανυκτικό Ἑσπερινό ἐχοροστάτησε ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος, συγχοροστατοῦντος τοῦ Θεοφιλεστάτου Ἐπισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου.

Στὸ κήρυγμά του ὁ Σεβασμιώτατος ἀνεφέρθη στό λόγο τοῦ Ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Παλαμᾶ περί τῆς ἀγνοίας, τῆς λήθης καί τῆς ραθυμίας καί ἀνέλυσε τό θέμα περί ἀγνοίας σύμφωνα μέ τήν διδασκαλία τοῦ προαναφερθέντος πατρός καί τοῦ Ὁσίου Πέτρου τοῦ Δαμασκηνοῦ.

Πρόετρεψε δέ τόν Κλῆρον καί τόν Λαόν νά πορεύωνται ἐν τῷ θελήματι τοῦ Κυρίου κατά τό στάδιο τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς, ὣστε νά φθάσωμε νά προσκυνήσωμε τά σεπτά Πάθη τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ καί νά Τόν δοξάσωμε Ἀναστάντα ἐκ νεκρῶν.

Μετά τό πέρας τοῦ Ἑσπερινοῦ ὁ Ἱερός Κλῆρος καί ὁ εὐσεβής Λαός, ἀσπάσθηκαν τόν Τίμιο Σταυρό καί ἔλαβαν τήν εὐχή τοῦ Σεβασμιωτάτου ὁ ὁποῖος ἀνέμενε μέ ὑπομονή ἐπί ὧρες ὃπως καί ὁ Θεοφιλέστατος, μέχρι καί τόν τελευταῖο πιστό, ἀφοῦ ὡς ἀνεφέρθη ὁ Λαός εἶχε κατακλύσει τόν Ναό τοῦ Ἁγίου Ἀνδρέου.

esperinos siggnomis patra 1

esperinos siggnomis patra 1

esperinos siggnomis patra 1

esperinos siggnomis patra 1

esperinos siggnomis patra 1

esperinos siggnomis patra 1

esperinos siggnomis patra 1

esperinos siggnomis patra 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Πατρών) Sun, 18 Feb 2018 19:33:12 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20161-o-esperinos-tis-suggnomis-stin-im-patron-foto
Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στην Ι.Μ. Λαγκαδά (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20160-a-katanuktikos-esperinos-stin-im-lagkada-foto esperinos siggnomis 1

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και περισυλλογής, τελέσθηκε το εσπέρας της Κυριακής της Τυρινής, 18 Φεβρουαρίου ε.έ., εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής – Λαγκαδά, ο Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός ή Εσπερινός της  Συγχωρήσεως της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου. 

Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε τη συγχωρητική ευχή και εν συνεχεία σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος της Μητροπόλεως Λαγκαδά καθώς και το παριστάμενο εκκλησίασμα αντήλλαξαν μεταξύ τους τον ασπασμό της αγάπης και της συγχωρήσεως, αιτούμενοι και παρέχοντες συχώρεση όπως ορίζει η τάξη της Αγίας μας Εκκλησίας, ευχόμενοι παράλληλα Καλή Τεσσαρακοστή και καλή δύναμη στον Πνευματικό Αγώνα της περιόδου αυτής.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Λαγκαδά) Sun, 18 Feb 2018 19:11:17 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20160-a-katanuktikos-esperinos-stin-im-lagkada-foto
Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Μεγάρων (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20159-xeirotonia-presbuterou-stin-iera-mitropoli-megaron-foto xeirotonia megara 12

Στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής – Μάνδρας, μετέβη σήμερα το πρωί Κυριακή της Τυρινής 18η Φεβρουαρίου 2018, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος, για να τελέση την Θεία Λειτουργία και την Χειροτονία εις Πρεσβύτερον του Ευλαβεστάτου Διακόνου κ. Νικοδήμου Κυρλάκη, προχειρήσας αυτόν αυθημερόν εις Αρχιμανδρίτην.

Τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη πλαισίωσαν, ο Θεοφιλέστατος Βοηθός Επίσκοπος Ελευσίνος κ. Δωρόθεος, Κληρικοί άλλων Ιερών Μητροπόλεων αλλά και της δικής μας, και πλήθος ευσεβών χριστιανών.

Προ του «Δι’ ευχών…» ο Σεβασμιώτατος Πατέρας μας, παρουσίασε στο εκκλησίασμα τον νέο Εφημέριο του εν λόγω Ιερού Ναού, Αρχιμ. Νικόδημον Κυρλάκην και του ευχήθηκε δεόντως για την νέα του διακονία στον Αμπελώνα του Κυρίου μας.

xeirotonia megara 1

xeirotonia megara 1

xeirotonia megara 1

xeirotonia megara 1

xeirotonia megara 1

xeirotonia megara 1

xeirotonia megara 1

xeirotonia megara 1

xeirotonia megara 1

xeirotonia megara 1

xeirotonia megara 1

xeirotonia megara 1

xeirotonia megara 1

xeirotonia megara 1

{loadposition adsense}

]]>
romfea@romfea.gr (Ι.Μ. Μεγάρων) Sun, 18 Feb 2018 19:06:39 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20159-xeirotonia-presbuterou-stin-iera-mitropoli-megaron-foto