ROMFEA RSS FEED http://www.romfea.gr/ Sun, 19 Aug 2018 04:22:21 GMT FeedCreator 1.8.0-dev ([email protected]) Ο Χριστός το κέντρο της ζωής μας! http://www.romfea.gr/pneumatika/23435-o-xristos-to-kentro-tis-zois-mas euaggeliki perikopiΓράφει ο Γεώργιος Τρυφωνόπουλος Θεολόγος Α.Π.Θ. | Romfea.gr


Πλησιάζει τον Χριστό ένας νέος, όπως αναφέρει το ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακή ΙΒ’ του Ματθαίου, φλεγόμενος από πόθο να μάθει τι πρέπει να κάνει για να κερδίσει την αιώνια ζωή. Σίγουρος για όλα όσα μέχρι τώρα τηρεί ψάχνει να βρει το κάτι παραπάνω, εκείνο που θα τον ολοκληρώσει. 

Κι ο Κύριος του απαντά αποκαλύπτοντας τον Εαυτό Του ως Θεό, που ο ίδιος ο νενανίσκος μαρτύρησε ονομάζοντας Τον Αγάθο. Βλέπει την καρδιά του, τον ζήλο της ψυχής, γνωρίζει ότι εκτελεί τα πάντα από μικρό παιδί, ο Μωσαϊκός Νόμος έχει γίνει οδεικτής στην πορεία της ζωή του, ωστόσο στο βάθος ξέρει πως κάτι του λείπει, αυτή η απρόσωπη τήρηση του Νόμου τον έχει φέρει σ’ αδιέξοδο, καθώς όσες ατομικές αρετές και προτερήματα διαθέτει δεν στάθηκαν ικανά ν’ απαντήσουν στο μέγαλο υπαρξιακό ερώτημα της αιωνιότητας, να τελειοποιήσουν την ζωή του.

Σαφέστατα όπως ο ίδιος αναφέρει όλα αυτά τα τήρει από μικρή ηλικία, γεγονός που ο Καρδιογνώστης Θεός εχει διακρίνει, γι’ αυτό του απαντά να τηρεί τις εντολές και έπειτα του τις διευκρινίζει μία προς μία. Θέλει να τον οδηγήσει σιγά-σιγά σ’ Εκείνον, να του φανερώσει τον Ίδιο ως αιώνια κι αληθινή Ζωή. 

Κάθε εντολή μαζί με την όποια αρετή αυτή καλλιεργεί είναι σημείο συνάντησης με τον Χριστό κι όχι αυτοσκοπός και κέντρο της ζωής. Άλλωστε ο Ίδιος τις παρέδωσε στον λαό Του για να μην χάσει την πορεία του, να μην ξεχάσει ότι ο μοναδικός στόχος κάθε άνθρωπου είναι να ζήσει με τον Θεό ενωμένα κι απρόσκοπτα.

Συνειδητοποιώντας παράλληλα, κάθε φορά την παρέκλιση και την διακοπή της κοινωνίας μαζί Του, όταν θα προκαλεί το κακό στον αδελφό, θα λατρεύει τα είδωλα , τότε η γνώση των εντολών, του θελήματος δηλαδή του Θεού θα ενεργοποιούν την συνείδηση του και θα γίνονται απαρχή επιστροφής, μετάνοιας προς τον Θεό και καταλλαγής προς τον αδελφό. 

Οι εντολές είχαν αρχίσει να γίνονται για τον πλούσιο νέο αυτοσκοπός, μέσα καταξίωσης της ύπαρξης του που θα δικαίωναν την πνευματική του ανωτερότητα έναντι των άλλων. Ακόμα και η αιώνια ζωή είχε λάβει οικονομικές προεκτάσεις, γι’ αυτό χρησιμοποιεί το ρήμα «κερδίσω», ακριβώς επειδή θεωρεί τον Θεό μισθαποδότη και τιμητή κάθε πνευματικού του κατορθώματος, αφού κάνει όλα αυτά σίγουρα θα υπάρχει ανταμοιβή, ή αν δεν επαρκούν τι παραπάνω χρειάζεται για να κερδίσει την αιώνια ζωή. 

Έτσι, όταν ο Χριστός του ζητά ν’ αφήσει τα πάντα, να υπερβεί το εμπόδιο του πλούτου που τον κρατά μακριά, δεμένο στην σιγουριά και την ασφάλεια, φεύγει λυπημένος, η προτροπή του Διδασκάλου ν’ ανοιχτεί στην αβεβαιότητα, να χάσει τα πάντα για Εκείνον, τον ξενίζει, δεν έχει συνηθίσει να δίνει τον εαυτό του, να προσφέρεται χωρίς ανταλάγματα.

Η θυσία χωρίς ανταμοιβή, χωρίς να κερδίσει κάτι, παρά μονάχα να έχει τον Χριστό, να είναι ο 13ος μαθητής κι απόστολος, όπως εκείνοι που μ’ έναν λόγο Του άφησαν τα πάντα και τον ακολούθησαν, στο άγνωστο , χωρίς υπολογισμούς, καθώς διέκριναν ότι μόνον Αυτός έχει ρήματα Ζωής Αιωνίου, είναι η Ίδια η Οδός, η Αλήθεια και η Ζωή. 

Τελικά, θέλει θυσία να είσαι του Χριστού, να ζεις μ’ Αυτόν, χρειάζεται να πάρεις την ηρωική απόφαση της εξόδου από τον εαυτό σου, να υπερβείς την φαντασιακή πνευματική σου ανωτερότητα. Να Τον ακολουθήσεις στο Σταυρό, εκεί που δεν κερδίζεις αλλά χάνεις σταυρώνοντας το εγώ και ξαναβρίσκοντας τον εαυτό σου στο Χριστό, στο πρόσωπο του αδελφού. Απαγκιστρώνεσαι απ’ ότι σε κρατά δεμένο στην γη, κλεισμένο και εσωστρεφή κι ανοίγεσαι στην αγάπη του Χριστού.

Αρκεί ο πλούτος της καρδιάς να είναι Εκείνος, αποτελώντας το κέντρο της αναζήτησης σου, πάνω από τις αρετές, τις καλές πράξεις, χωρίς κρατούμενα και συμψηφισμούς, χωρίς υπολογισμούς, μόλις σε κάλει να είσαι ετοιμός ν’ αφήσεις τα πάντα και να Τον ακολουθήσεις.

Αν μια άλυσιδα, μια αιτία, μια μικρή αφορμή σε κρατά δεμένο δεν μπορείς να κινηθείς, θα βρίσκεσαι γαντζωμένος σ’ αυτήν. Δέσμιος σ’ αυτό το πάθος, αλλά και σ’ αυτήν ακόμα την αρετή, σε κάθε άνθρωπο, σε κάθε τι που θα βάλεις πάνω από τον Χριστό, θα είναι αδύνατον να Τον ακολουθήσεις, δεν θα μπορέσει να έχει θέση μέσα στην ζωή σου, διότι η καρδιά σου θα είναι διαρκώς εκεί που βρίσκεται ο πόθος της, το κέντρο της ύπαρξης της.

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Sat, 18 Aug 2018 21:33:02 GMT http://www.romfea.gr/pneumatika/23435-o-xristos-to-kentro-tis-zois-mas
Όταν η αγάπη γεννά το θαύμα…. http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/23434-otan-i-agapi-genna-to-thauma naos nikoforou 1

Συνεχίζονται, με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς, οι εργασίες ανέγερσης του Ι. Προσκυνηματικού Ναού, αφιερωμένου εις τον Όσιο Νικηφόρο τον Λεπρό, εις την γενέτειρα Του, το όμορφο καστανοχώρι Σηρικάρι, της Επαρχίας Κισάμου.

Πρόκειται για τον πρώτο Ναό στην Κρήτη, τα θυρανοίξια του οποίου θα τελέσει ο Παναγιωτάτος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος, με την συμμετοχή του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου και των Μακαριωτάτων Αρχιεπισκόπων Κύπρου κ. Χρυσοστόμου και Αλβανίας κ. Αναστασίου, της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, εκπροσώπων εξ΄ άλλων Εκκλησιών, την παρουσία του εξοχ. Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, ως επίσης και πλήθους πιστών εκ της Μεγαλονήσου και αλλού, την Τρίτη 2 Οκτωβρίου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ.Αμφιλόχιος, στην τελευταία επίσκεψη του στον προσκυνηματικό Ναό και, αφού ενημερώθηκε, συντόνισε τις διάφορες εργασίες που παράλληλα προχωρούν, δηλώνοντας: «Η ανοικοδόμηση του Ιερού ετούτου Ναού, αφιερωμένου εις τον Όσιο Νικηφόρο τον Λεπρό, αποτελεί ένα ζωντανό θαύμα σε μια εποχή που έντονα και.. πιεστικά ζητά από τον Χριστό να.. «κατέβει από τον σταυρό», για να πιστέψει, όπως σημειώνει και ο Ντοστογιέφσκι στη διήγηση του Μεγάλου Ιεροεξεταστή, στο έργο Αδελφοί Καραμαζώφ. Όμως, όπως συνεχίζει ο Μέγας Ιεροεξεσταστής στον διάλογο αυτό με τον Χριστό, ο Χριστός επιλέγει μια «μια πίστη που θάταν ελεύθερη και δεν θα εμπνεόταν από θαύματα» και μια «ελεύθερη αγάπη». Αυτή η αγάπη λοιπόν στον Όσιο Νικηφόρο γέννησε το θαύμα ανέγερσης και εξοπλισμού του δικού Του σπιτιού, καθώς ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι εξ΄ ολοκλήρου προσφορές αγάπης πιστών που έχουν ευεργετηθεί από τον μεγάλο αυτό και οικουμενικό Άγιο και, με τον τρόπο αυτό, εκφράζουν την ευγνωμοσύνη και ευχαριστία τους προς τον αγαπημένο μας Άγιο», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, εκφράζοντας ευχαριστίες προς την Ερανική Επιτροπή, η οποία επωμίζεται την ευθύνη, αλλά και ευλογία αυτή και ευγνωμοσύνη προς τους δεκάδες - εκατοντάδες επώνυμους και ανώνυμους δωρητές που οι προσφορές της αγάπης τους δίδουν την δυνατότητα συνέχισης και ολοκλήρωσης του έργου.

Εκ μέρους της Ερανικής Επιτροπής ανακοινώθηκε ο ειδικός Τραπεζικός Λογαριασμός, ο οποίος έχει ανοιχθεί προς τον σκοπό αυτό: GR4301103900000039029609078, επ΄ ονόματι Ι. Ναός Αγ. Κωνσταντίνου Σιρικάρι, καθώς όπως σημείωσε υπάρχουν ακόμα ανάγκες που χρειάζεται να καλυφθούν, ως επίσης και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, έκτασης 2,5 στρεμμάτων.

naos nikoforou 2

naos nikoforou 2

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Κισάμου) Sat, 18 Aug 2018 19:07:47 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/23434-otan-i-agapi-genna-to-thauma
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον Δήμο Παγγαίου http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/23433-o-arxiepiskopos-ieronumos-ston-dimo-paggaiou ieronymos anastasiadis 02

Ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Αθηνών και πάσης Ελλάδος πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη στον δήμο, ενώ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον δήμαρχο Παγγαίου Φίλιππο Αναστασιάδη


Ολιγόωρη ιδιωτική επίσκεψη στον δήμο Παγγαίου και συγκεκριμένα στη Νέα Ηρακλίτσα πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου 18 Αυγούστου 2018 ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, με αφορμή την τέλεση γάμου τον οποίο θα πραγματοποιήσει το απόγευμα της ίδιας μέρας στην Ξάνθη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί, μεταξύ άλλων και με τον δήμαρχο Παγγαίου Φίλιππο Αναστασιάδη, με τον οποίο συζήτησε θέματα τα οποία αφορούν τον δήμο, αλλά και την επικαιρότητα.

«Με μεγάλη χαρά, συγκίνηση και ευλάβεια υποδέχτηκα σήμερα και παραβρέθηκα σε γεύμα προς τιμήν του Μακαριωτάτου Αρχιερπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμου σε ιδιωτική του Επίσκεψη στον Δήμο Παγγαίου. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του είχα την ευκαιρία να συζητήσουμε διάφορα θέματα που αφορούν τον Δήμο Παγγαίου καθώς επίσης και ζητήματα της επικαιρότητας», ανέφερε ο δήμαρχος Παγγαίου.

Φωτογραφίες: Λάσκαρης Τσούτσας

ieronymos anastasiadis 01

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (kavalapost.gr) Sat, 18 Aug 2018 18:45:05 GMT http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/23433-o-arxiepiskopos-ieronumos-ston-dimo-paggaiou
Κερκύρας: ''Ο λαός αυτός ευεργετήθηκε και ευεργετείται καθημερινά από την Κυρία Θεοτόκο'' http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23432-kerkuras-o-laos-autos-euergetithike-kai-euergeteitai-kathimerina-apo-tin-kuria-theotoko kerkiras theotokos 6

Το Σάββατο 18 Αυγούστου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας των δρόμων στην βόρεια Κέρκυρα.

Στον λόγο του ο Μητροπολίτης Κερκύρας χαρακτήρισε την Υπεραγία Θεοτόκο ως το ακατανόητο θαύμα. Η ζωή της Θεομήτορος, η κοίμηση και η εις τους ουρανούς μετάστασή Της υπήρξε ένα ανερμήνευτο θαύμα.

Σκοπός όλων αυτών των υπερφυών γεγονότων δεν ήταν άλλος από την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους, με άλλα λόγια την εκπλήρωση του προαιωνίου σχεδίου της ενσάρκου οικονομίας του Υιού και Λόγου του Θεού.

Ακόμη ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι η ίδια η ύπαρξή μας εις τον κόσμο αυτόν αποτελεί ένα θαύμα. Στον αντίποδα, η τάση του σύγχρονου ανθρώπου να αυτονομηθεί από τον Θεό, τον απομακρύνει από την Θεία Χάρη.

Ο Κύριος, συνέχισε ο Μητροπολίτης Κερκύρας, δεν αφήνει το πλάσμα του να καταστραφεί.

Με την Χάρη του Θεού βλέπουμε πολλούς ανθρώπους στην πατρίδα μας, ιδίως νέους, να κατακλύζουν τους ναούς και τα μοναστήρια μας, δίδοντας αποστομωτική απάντηση σε όλους αυτούς τους “γόητες”, όπως τους ονομάζει ο Απόστολος Παύλος, που απεργάζονται τον πνευματικό ξεπεσμό των Χριστιανών και την εκρίζωση της πίστεως από τις καρδιές τους.

Ο λαός αυτός ευεργετήθηκε και ευεργετείται καθημερινά από την Κυρία Θεοτόκο, φθάνει ο λαός αυτός να παραμείνει εδραίος στα νάματα της πίστεως και στις παραδόσεις του Έθνους των Ελλήνων.

Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε η Παναγία μας να σκεπάζει, να κρατύνει και να μεγαλύνει την πατρίδα μας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Κερκύρας τέλεσε τον αγιασμό στο ανακαινισμένο Καθολικό της Ιεράς Μονής της Παναγίας των δρόμων.

kerkiras theotokos 1

kerkiras theotokos 1

kerkiras theotokos 1

kerkiras theotokos 1

kerkiras theotokos 1

kerkiras theotokos 1

kerkiras theotokos 1

kerkiras theotokos 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Κερκύρας) Sat, 18 Aug 2018 18:25:27 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23432-kerkuras-o-laos-autos-euergetithike-kai-euergeteitai-kathimerina-apo-tin-kuria-theotoko
Πατριάρχης Αλεξανδρείας: «Η καρδιά της ιεραποστολής κτυπά εδώ στην Κένυα» (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/23431-patriarxis-alejandreias-i-kardia-tis-ierapostolis-ktupa-edo-stin-kenua-foto apofoitisi kenia 8

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναϊρόμπης κ. Μακαρίου | Romfea.gr


Σήμερα το πρωί η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος ο Β΄ λειτούργησε στον ιερό ναό του Αγίου Μακαρίου της Πατριαρχικής Σχολής, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Ναϊρόμπης κ. Μακαρίου, Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Νιέρι και Όρους Κένυα κ. Νεοφύτου και Κισούμου και Δυτικής Κένυας κ. Αθανασίου, με πλειάδα ιερέων και διακόνων.

Έψαλλε η χορωδία της Πατριαρχικής Σχολής στα Σουαχίλι, Αγγλικά και Ελληνικά.

Ο ναός ήταν κατάμεστος με φίλους και συγγενείς των δεκαεπτά αποφοιτησάντων ιεροσπουδαστών, προερχόμενων, εκτός της Κένυας, από Μπουρούντι, Ρουάντα, Μαδαγασκάρη και Ζάμπια. Παρέστησαν, επίσης, οι πρέσβεις της Ελλάδας, Σερβίας, Ρωσίας, Αιγύπτου και ο Νούντσιος του Πάπα.

Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος καλωσόρισε τον Μακαριώτατο και είπε πόσο ιστορική είναι η σημερινή μέρα με την παρουσία του, δείχνοντας έτσι τα αισθήματα αγάπης και εκτίμησης προς το επιτελούμενο έργο της Πατριαρχικής Σχολής.

Ο Μακαριώτατος, κατασυγκινημένος, εξέφρασε τη βαθιά ικανοποίησή του και τις ευχαριστίες του για την προβολή και τη στερέωση της Ορθόδοξης πίστης μέσω του έργου της Πατριαρχικής Σχολής σ’ ολόκληρη την ήπειρο της Αφρικής.

Και οι δύο τόνισαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισε ο ιδρυτής και κτήτωρ της Σχολής, αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος ο Γ΄. Ο Μακαριώτατος επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι «η καρδιά της ιεραποστολής κτυπά εδώ στην Κένυα».

Ακολούθησε πρόγευμα για όλους. Στη συνέχεια, εν πομπή, όλοι, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής της Αστυνομίας, έφθασαν στον παρακείμενο μεγαλοπρεπή ναό της Αγίας Σοφίας, όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή αποφοίτησης, μέσα σ’ ένα κλίμα βαθιάς συγκίνησης με την παρουσία των ξένων πρέσβεων και πλήθος κόσμου.

Εξετελέσθη πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα ύμνων και τραγουδιών από διάφορες χορωδίες.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ. Θεόδωρος απηύθυνε λόγους παραινετικούς και πατρικούς προς τους αποφοιτήσαντας, επιδίδοντας εκτός από τα πτυχία, στον καθένα ευλογία και μικρό δώρο για το ξεκίνημα της νέας τους ζωής. Εδόθησαν, επίσης, βραβεία στους αριστεύσαντες μαθητές.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο που για τρίτη φορά παρίσταται στην αποφοίτηση των ιεροσπουδαστών της Πατριαρχικής Σχολής. Απευθυνόμενος δε προς τους αποφοίτους, τους κάλεσε να ακολουθήσουν το παράδειγμα των δώδεκα μαθητών του Κυρίου, όπως

Εκείνος τους διάλεξε και έγιναν εκλεκτοί και συνεχείς κήρυκες του Ευαγγελίου, έτσι κι αυτοί από σήμερα αναλαμβάνουν αυτό το πολύτιμο και τεράστιο έργο του Ευαγγελισμού σ’ ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Να χρησιμοποιήσουν τις ακαδημαϊκές τους γνώσεις με σοφία, σύνεση και υπακοή, μα προπαντός να ζήσουν και να δράσουν σύμφωνα με το παράδειγμα του Χριστού, χωρίς να αγνοήσουν τη δυναμική και ευεργετική ενέργεια της θείας λειτουργίας.

Ευχαρίστησε, επίσης, τους καθηγητές της Πατριαρχικής Σχολής για την αφοσίωση και τον ζήλο που επιδεικνύουν για να μορφώσουν σωστά και αποτελεσματικά τους νέους εργάτες του Ευαγγελίου.

Η όλη τελετή έκλεισε με αυτοσχέδια προσευχή του Έξαρχου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο, Αρχιμανδρίτη Αθηνόδωρου.

Ακολούθησε πλούσιο γεύμα τόσο για τους επισήμους όσο και για όλους.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Sat, 18 Aug 2018 17:29:31 GMT http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/23431-patriarxis-alejandreias-i-kardia-tis-ierapostolis-ktupa-edo-stin-kenua-foto
Εορτασμός του Αγίου Νεομάρτυρα Δημητρίου στη Σαμαρίνα Γρεβενών (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/diafora/23430-eortasmos-tou-agiou-neomartura-dimitriou-sti-samarina-grebenon-foto neomartiras 2

Του Κωνσταντίνου Κυπριζλή


Με μεγαλοπρέπεια και την πρέπουσα κατάνυξη εορτάσθηκε η μνήμη του Νεομάρτυρα Αγίου Δημητρίου εκ Σαμαρίνης στον περικαλλή ναό που τιμάται στη μνήμη του Αγίου στην ορεινή Σαμαρίνα του Ν. Γρεβενών

Το απόγευμα της 17ης Αυγούστου τελέσθηκε Μέγας Εσπερινός μετ' Αρτοκλασίας με τη συμμετοχή πλειάδας ιερέων της τοπικης Εκκλησίας.

Σήμερα Σάββατο 18 Αυγούστου τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ και συμμετείχαν οι ιερείς της Σαμαρίνας, π. Ευθύμιος Καραπούλιος και π. Γεώργιος Τασιούλης, ο π. Χρήστος Κουτσουράς και ο διάκονος π. Θωμάς Ψαρράς

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στο μαρτύριο του Αγίου Δημητρίου του Νεομάρτυρα και τα φρικτά βασανιστήρια που υπέστη.

Ιδιαίτερη ευλογία τα λείψανα του Νεομάρτυρα που ετέθησαν προς προσκύνηση.

neomartiras 1

neomartiras 1

neomartiras 1

neomartiras 1

neomartiras 1

neomartiras 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Sat, 18 Aug 2018 14:31:12 GMT http://www.romfea.gr/diafora/23430-eortasmos-tou-agiou-neomartura-dimitriou-sti-samarina-grebenon-foto
Κονιόρδου για Βυζαντινό Μουσείο: ''Δεν θα το έλεγα βανδαλισμό...'' http://www.romfea.gr/diafora/23429-koniordou-gia-buzantino-mouseio-den-tha-to-elega-bandalismo koniordou

«Σαν υπουργείο ερευνούμε το περιστατικό. Είχε είκοσι φύλακες, ποιος ξέρει τώρα τι έγινε... δεν είχε και πολύ κόσμο, αυτά ερευνούμε», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού


Στο πρωτοφανές περιστατικό που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όταν δύο γυναίκες που μπήκαν στο Μουσείο κατά τη διάρκεια της περιήγησής τους έριχναν παντού λάδι με αποτέλεσμα να προκαλέσουν φθορές σε σπάνια εκθέματα, αναφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου.

Σύμφωνα με την κυρία Κονιόρδου, δεν πρόκειται για βανδαλισμό. «Δεν θα το έλεγα ακριβώς βανδαλισμό, ίσως είναι υπερβολική αυτή η έκταση. Θεωρούμε ότι ήταν κάποιες κυρίες οι οποίες άπλωναν κάποιο λάδι. Το αξιοπερίεργο ήταν ότι δεν έγινε αντιληπτό και αυτό ερευνούμε, πώς έγινε και δεν έγινε αντιληπτό», ανέφερε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon.

Όπως είπε η υπουργός, οι ζημιές αποκαταστάθηκαν αμέσως. «Σαν υπουργείο ερευνούμε το περιστατικό. Είχε είκοσι φύλακες, ποιος ξέρει τώρα τι έγινε... δεν είχε και πολύ κόσμο, αυτά ερευνούμε», ανέφερε η κυρία Κονιόρδου.

{youtube}K7zw230bbtk{/youtube}

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (protothema) Sat, 18 Aug 2018 14:10:31 GMT http://www.romfea.gr/diafora/23429-koniordou-gia-buzantino-mouseio-den-tha-to-elega-bandalismo
Αρχιεπίσκοπος Σινά: ''Να παραταθούν οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών στα ελληνικά σχολεία της Αιγύπτου'' http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/23428-arxiepiskopos-sina-na-paratathoun-oi-apospaseis-ton-ekpaideutikon-sta-ellinika-sxoleia-tis-aiguptou sina gabroglou

Το ζωτικό για την παροικία της Αιγύπτου ζήτημα της λειτουργίας των ελληνικών σχολείων, και της ανάγκης παράτασης της απόσπασης στους υπάρχοντες καθηγητές που υπηρετούν σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια, έθεσε και ο Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανός – μετά τα γραπτά και προφορικά αιτήματα των Ελληνικών Κοινοτήτων Καΐρου και Αλεξανδρείας – με επιστολή του στον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Σιναίου, που σύμφωνα με τον αιγυπτιακό νόμο είναι και ο επίσημος διευθυντής του αμιγώς Ελληνικού Γυμνασίου – Λυκείου της Αμπετείου Σχολής Καΐρου, επεσήμανε το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων στη Χώρα του Νείλου, από το γεγονός ότι ελάχιστοι ήταν οι καθηγητές που εξέφρασαν φέτος το ενδιαφέρον τους για να έρθουν από τη νέα σχολική χρονιά να υπηρετήσουν τα ελληνικά σχολεία της Αιγύπτου.

Στην επιστολή του προς τον κ. Γαβρόγλου, ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός τονίζει τη σημασία της λειτουργίας της Αμπετείου Σχολής, που καλύπτει τις ανάγκες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ελληνικής παροικίας στο Κάιρο.

Και ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας να συναινέσουν στις προτάσεις της Συντονίστριας Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής, Μαριέττας Κουμαριανού, για άμεση αποστολή νέων εκπαιδευτικών που να καλύψουν τις ανάγκες των σχολείων, παρακαλώντας επίσης όπως δοθεί η «έγκριση για παράταση των όσων εκπαιδευτικών τυγχάνουν αποσπασμένοι με οργανική θέση στην Ελλάδα, προκειμένου αυτοί τουλάχιστον να συνεχίσουν το εκπαιδευτικό τους έργο έως ότου ενδεχομένως στο εγγύς, ελπίζουμε, μέλλον ευρεθούν και αποσταλούν επιπροσθέτως εκπαιδευτικοί».

Και ο Αρχιεπίσκοπος Σινά κ. Δαμιανός, ως ο επικεφαλής της ιστορικής Αμπετείου Σχολής Καΐρου, καταλήγει στην επιστολή προς τον κ. Γαβρόγλου, την οποία κοινοποιεί και στην υφυπουργό Παιδείας κα Μερόπη Τζούφη: «Σημειώνουμε ιδιαίτερα την ανάγκη, η απόφασή σας αυτή περί συνέχισης της απόσπασης των ήδη απεσπασμένων εκπαιδευτικών να εκδοθεί, ει δυνατόν, άμεσα πριν την 30ή Αυγούστου, προκειμένου να γνωρίζουν αν πρέπει να παρουσιαστούν την 1η Σεπτεμβρίου στις οργανικές τους θέσεις».

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (ΑΠΕ-ΜΠΕ) Sat, 18 Aug 2018 13:15:50 GMT http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/23428-arxiepiskopos-sina-na-paratathoun-oi-apospaseis-ton-ekpaideutikon-sta-ellinika-sxoleia-tis-aiguptou
Άγιος Νεομάρτυς Δημήτριος εκ Σαμαρίνης http://www.romfea.gr/pneumatika/23427-agios-neomartus-dimitrios-ek-samarinis agios dhmhtriosΤου Λάμπρου Κ. Σκόντζου Θεολόγου – Καθηγητού


Οι χιλιάδες Νεομάρτυρες στα μαύρα χρόνια της τουρκοκρατίας υπήρξαν ταυτόχρονα και Εθνομάρτυρες, διότι για τον Έλληνα Ορθόδοξο, πίστη και Πατρίδα δεν χωρίζονται. Μαρτύρησαν, για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία. Ένας από τους ηρωικότερους Νεομάρτυρες και Εθνομάρτυρες υπήρξε και ο άγιος Νεομάρτυρας Δημήτριος από τη Σαμαρίνα.

Γεννήθηκε περί τα τέλη του 18ου αιώνα στα ορεινά χωριά της Σαμαρίνας, των Γρεβενών, όπου η δουλεία των τυράννων Οθωμανών ήταν κάπως περιορισμένη, λόγω του απρόσιτου των εδαφών. Γι’ αυτό και στα μέρη εκείνα είχε αναπτυχθεί ιδιαίτερα η ιδέα της επανάστασης και της απελευθέρωσης από την απάνθρωπη τουρκική δουλεία και είχαν αναπτυχθεί επαναστατικές κινήσεις. 

Δεν γνωρίζουμε πολλά για την καταγωγή του και την παιδική του ηλικία. Ό, τι γνωρίζουμε το οφείλουμε στον Γάλλο πρόξενο στα Ιωάννινα, περιηγητή και φιλέλληνα François Pouqueville (Πουκεβίλ), ο οποίος είχε γνωρίσει το Δημήτριο στη Σαμαρίνα και έζησε τους κατοπινούς βασανισμούς του και τον μαρτυρικό του θάνατο.

Εικάζουμε να γεννήθηκε και να ανατράφηκε από ευσεβείς γονείς, οι οποίοι του ενέπνευσαν την πίστη στο Χριστό, ως το μόνο σωτήρα και λυτρωτή του κόσμου. Φαίνεται πως του ενέπνευσαν επίσης και καλλιέργησαν στην ψυχή του την υπέρτατη ιδέα της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την οποία καταπατούσαν βάναυσα οι αλλόθρησκοι και βάρβαροι τύραννοι.

Από μικρό παιδί θαύμαζε τους μοναχούς και είχε τον πόθο να ακολουθήσει τον μοναχικό βίο. Μεγάλη επίδραση είχε σ’ αυτόν ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός (1714-1779), ο οποίος είχε περιοδεύσει πολλές φορές στα χωριά της Σαμαρίνας. Μάλιστα ο Δημήτριος τον ακολουθούσε και έγινε μαθητής του. Έτσι όταν ενηλικιώθηκε πήρε την απόφαση να γίνει μοναχός. Εκάρη στην παλαιά Ιερά Μονή της Αγίας Παρασκευής Σαμαρίνας, η οποία λειτούργησε ως το1921. 

Την εποχή που ο Δημήτριος μόναζε στη Μονή της μετανοίας του, στα γύρω ψηλά και δυσπρόσιτα βουνά είχαν αναπτυχθεί σημαντικά τάγματα αρματολών και κλεφτών, τα οποία πολεμούσαν και κατάφερναν καίρια πλήγματα στους τούρκους.

Ο Δημήτριος, αν και μοναχός, συντάχτηκε μαζί τους, συμμετέχοντας στις επιχειρήσεις εναντίον των τυράννων και τους βοηθώντας τους ποικιλότροπα. Ας μη λησμονούμε πως τα μοναστήρια μας στους δύσκολους χρόνους της δουλείας ήταν εστίες, όπου εύρισκαν καταφύγιο οι κατατρεγμένοι Έλληνες και τροφοδοτούνταν οι επαναστάσεις. 

Στα 1808 ο διαβόητος για την σκληρότητά του Αλή Πασάς των Ιωαννίνων, στη δικαιοδοσία του οποίου ήταν και η περιοχή της Σαμαρίνας, κατέπνιξε την αποτυχημένη επανάσταση του ηρωικού κληρικού Ευθυμίου Βλαχάβα (Παπαβλαχάβα) στη Θεσσαλία και είχε ενσπείρει το φόβο και την τρομοκρατία στους υπόδουλους ραγιάδες. Μετά από αυτό ο Δημήτριος πήρε την απόφαση να μιμηθεί τον δάσκαλό του άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, να βγει από το μοναστήρι, να κηρύξει το λόγο του Θεού και να στηρίξει τους φοβισμένους Έλληνες.

Γύριζε λοιπόν στα χωριά και κήρυττε με πάθος την ορθόδοξη πίστη. Επικεντρωνόταν του κήρυγμά του στη Βασιλεία του Θεού, θέλοντας έτσι να εμψυχώσει τους υπόδουλους ραγιάδες, δίνοντας τους την ελπίδα της μελλοντικής απελευθέρωσης από τα δεινά αυτής της ζωής. Με το κήρυγμά του αυτό άφηνε υπονοούμενα για την μελλοντική απελευθέρωσή τους από τους δυνάστες Οθωμανούς. Αλλά όμως δεν άργησε να γίνει γνωστή η δράση του μοναχού Δημητρίου.

Κάποιοι, νόμισαν πως, όταν εκείνος μιλούσε για Βασιλεία του Θεού, εννοούσε μια εγκοσμίου τύπου θεοκρατία. Γι’ αυτό πήγαν στον Αλή Πασά και τον συκοφάντησαν ότι ξεσηκώνει τους Έλληνες για επανάσταση. Έτσι έστειλαν απόσπασμα, τον συνέλαβαν και τον έστειλαν στα Ιωάννινα. 

Τον παρουσίασαν στον θηριώδη Αλή, ο οποίος τον ανέκρινε προσωπικά, ζητώντας του να του αποκαλύψει τους συνεργάτες του επαναστάτες. Να του αποκαλύψει τους αρχιερείς και τους ιερείς της περιοχής, οι οποίοι υποτίθεται ότι υποστήριζαν τον Παπαβλαχάβα και τις επαναστατικές κινήσεις.

Του ζητούσε επίσης να του γνωρίσει τις διασυνδέσεις του επαναστατικού κινήματος του Παπαβλαχάβα με τη Ρωσία. Ο Δημήτριος αρνήθηκε να απαντήσει, επικαλούμενος συνεχώς το όνομα του Χριστού, τον Οποίο παρακαλούσε να τον βοηθήσει στη δύσκολη αυτή περίσταση. Να αντέξει τα μαρτύρια και τους πόνους που θα ακολουθούσαν. 

Τον διέταξε ο τύραννος να αφαιρέσει την εικόνα της Παναγίας που φορούσε στο στήθος του, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Τότε εκείνος έγινε έξαλλος από το θυμό του και τον παρέδωσε στους δημίους για να υποστεί τους πιο φρικτούς βασανισμούς, ελπίζοντας ότι με τους αβάστακτους πόνους θα έκαμπτε το φρόνημα του Μάρτυρα. Μάλιστα του είπε: «Να δούμε τώρα θα σε σώσει η Παναγία σου»! 

Του αφαίρεσαν την εικόνα από το στήθος και τον έφτυσαν στο πρόσωπο. Αφού τον ξυλοκόπησαν, έσκισαν καλάμια και έκαμαν ακίδες, τις οποίες έμπηξαν σε στα νύχια των χεριών και των ποδιών του. Μετά πήραν μια σιδερένια μέγγενη και του έσφιγγαν το κεφάλι.

Εκείνος υπέμεινε με πρωτοφανή ηρωισμό και καρτερία τα βασανιστήρια, χωρίς να βογκάει, παρά μόνο να ψελλίζει το όνομα του Χριστού και της Παναγίας. Τότε, κατά τρόπο ανεξήγητο έσπασε η μέγγενη! Μετά τον έριξαν στη φυλακή. 

Την επομένη άναψαν φωτιά και τον κρέμασαν ανάποδα καίγοντάς του τα μαλλιά, τα γένια και το δέρμα του κεφαλιού του. Αλλά επειδή δεν ήθελαν να πεθάνει γρήγορα, για να απολαύσουν περισσότερα βασανιστήριά του και ελπίζοντας ότι θα μιλούσε για τους υποτιθέμενους συνεργάτες του, τον ξάπλωσαν στο χώμα, έβαλαν μια σανίδα στο στήθος του και άρχισαν να χοροπηδούν επάνω, σπάζοντάς του τα κόκκαλα.

Βλέποντας οι δήμιοι ότι ακόμα αντέχει, πήγαν στον Αλή Πασά, να πάρουν εντολή πως θα τον ξεκάμουν. Εκείνος μηχανεύτηκε άλλο τρόπο να πεθάνει αργά και βασανιστικά. Να τον δέσουν σε έναν στύλο και να τον κτίσουν μέσα σε τοίχο, αφήνοντας μόνο το κεφάλι έξω, για να παραταθεί το μαρτύριό του. Μάλιστα του έδιναν ελάχιστη τροφή για να παρατείνεται η ζωή του και μαζί το αφόρητο μαρτύριό του. Ο Μάρτυρας άντεξε δέκα ημέρες, χωρίς να βγάλει κραυγή πόνου, προσευχόμενος στο Θεό να αντέξει ως το τέλος.

Τη δέκατη μέρα παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο. Τα τελευταία του λόγια ήταν: «Επίστρεψον, ψυχή μου, εις την ανάπαυσίν σου, ότι ο Κύριος ευηργέτησέ σε»! Ήταν 18 Αυγούστου 1808. 

Αλλά όμως ένας μουσουλμάνος, βλέποντας τον ηρωισμό και τη γενναιότητα του Δημητρίου, πίστεψε στο Χριστό και βαπτίστηκε, παίρνοντας το όνομα Γεώργιος. Για να αποφύγει την μήνη των τούρκων, κατέφυγε στο Αγρίνιο. Αλλά άνθρωποι του Αλή Πασά τον εντόπισαν, τον συνέλαβαν, τον υπέβαλαν σε βασανιστήρια και χωρίς να δειλιάσει και να αρνηθεί το Χριστό, αξιώθηκε και εκείνος του μαρτυρικού θανάτου.

Μάλιστα όπως μαρτυρεί ο Πουκεβίλ ήταν τόσο φρικτά τα βασανιστήρια, που δεν μπόρεσε να τα περιγράψει! Ο Νεομάρτυς Γεώργιος είναι ένας από τους πολλούς Νεομάρτυρες που έχουν τον χαρακτηρισμό «εξ Αγαρηνών»! 

Η μνήμη του Νεομάρτυρα Δημητρίου εορτάζεται στις 18 Αυγούστου. Ο μεγάλος εθνικός μας ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης αφιέρωσε στον ηρωικό π. Ευθύμιο Βλαχάβα και στον Νεομάρτυρα Δημήτριο το περίφημο επικό ποίημα: «Τα μνημόσυνα».

Ο δε Πουκεβίλ σημείωσε τα εξής για τον μαρτυρικό θάνατο του Νεομάρτυρα Δημητρίου: «Το μαρτύριο και η επανάσταση του Βλαχάβα προετοίμαζαν τον θρίαμβο ενός ασθενικού θνητού, που είχε ως μόνα όπλα την προσευχή και την πραότητα.

Ενός από τους λειτουργούς του Χριστού που έχουν προορισμό να στηρίζουν τους δειλούς στις τρικυμίες του κόσμου και των οποίων το αίμα ανακατεμένο με το αίμα του πολεμιστή ξανάφερε με το μαρτύριο την τιμή του χριστιανικού ονόματος στην πρώτη αίγλη. Ο μοναχός Δημήτριος από τη Σαμαρίνα».

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Sat, 18 Aug 2018 10:51:44 GMT http://www.romfea.gr/pneumatika/23427-agios-neomartus-dimitrios-ek-samarinis
Πορεία αγάπης του Πατριάρχου Αλεξανδρείας στην Κένυα http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/23426-poreia-agapis-tou-patriarxou-alejandreias-stin-kenua papas kenia 20

Τα ξημερώματα της Παρασκευής 17ης Μαΐου ε.έ., αφίχθη στην Κένυα η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Αθηνόδωρο Παπαευριπιάδη, Έξαρχο του Πατριαρχείου στην Κύπρο, προκειμένου να πραγματοποιήσει Ποιμαντική ιεραποστολική επίσκεψη στις Επαρχίες του Θρόνου του Αγίου Μάρκου, στη χώρα της Κένυας.

Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν στο διεθνή αερολιμένα της Ναϊρόμπι‚ οι Σεβ. Μητροπολίτες Ναϊρόμπις κ. Μακάριος και Μουάνζας κ. Ιερώνυμος, οι Θεοφ. Επίσκοποι Νιέρι και Όρους Κένυας κ. Νεόφυτος και Κισούμου και Δυτικής Κένυας κ. Αθανάσιος‚ ο Εξοχ. Πρέσβης της Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Μοάτσος, ο Επιτετραμμένος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Κένυα, πλήθος κληρικών και άλλοι επίσημοι.

Την ίδια ημέρα‚ μετά από ολιγόωρη ανάπαυση‚ ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος‚ με την παρουσία των ανωτέρω Αρχιερέων και της Συνοδείας του, επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου, στην περιοχή Kagira, όπου χτίσθηκε από τον αείμνηστο Ιεραπόστολο Χρυσόστομο Παπασαραντόπουλο και στην περιοχή του οποίου ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄, είχε τελέσει ομαδικές βαπτίσεις πέντε χιλιάδων νεοφώτιστων.

Εκεί τελέσθηκε σύντομη Δοξολογία και, στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του τετραήμερου Συνεδρίου της Ένωσης Ορθοδόξων Μητέρων, της Ιεράς Μητροπόλεως Ναϊρόμπι, στο οποίο συμμετέχουν ως μέλη εκατοντάδες Ορθόδοξες μητέρες, που τον υποδέχθηκαν με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Στον χαιρετισμό του προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη κ. Θεόδωρο, ο οικείος Μητροπολίτης Ναϊρόμπι κ. Μακάριος, τον ευχαρίστησε εκ μέρους του Ιερού Κλήρου και των Ορθοδόξων πιστών, τόσο για την επίσκεψη στην Κένυα, όσο και για την τιμητική παρουσία του, για πρώτη φορά, στις εργασίες της Ένωσης Ορθοδόξων Μητέρων.

Ο Πατριάρχης, απευθυνόμενος προς το Σεβασμιώτατο, τον ευχαρίστησε για την υποδοχή, ενώ προς τις Μητέρες απεύθυνε λόγια αγάπης και ευγνωμοσύνης του Αλεξανδρινού Θρόνου, για το σπουδαίο έργο της θυσιαστικής διαπαιδαγώγησης εν Χριστώ, των ορθοδόξων παιδιών τους.

Αργά το απόγευμα, ο Μακαριώτατος έφτασε με τη Συνοδεία του στους χώρους της Πατριαρχικής
Σχολής, όπου τον υποδέχθηκαν θερμά το σύνολο των ιεροσπουδαστών.

Αμέσως κατευθύνθηκαν με πομπή προς τον Ιερό Ναό Αγίου Μακαρίου, όπου τελέσθηκε Δοξολογία και οι ιεροσπουδαστές έψαλλαν στην ελληνική γλώσσα τη φήμη του.

Ακολούθησε σύσκεψη υπό την προεδρία του Πατριάρχου και με τη συμμετοχή των Σεβ. Μητροπολιτών, Ναϊρόμπι κ. Μακαρίου και Μουάνζας κ. Ιερωνύμου, των Θεοφ. Επίσκοπων, Νιέρι και Όρους Κένυας κ. Νεοφύτου και Κισούμου και Δυτικής Κένυας κ. Αθανασίου‚ καθώς και του Εξάρχου του Πατριαρχείου στην Κύπρο, Αρχιμ. π. Αθηνοδώρου, στην οποία έγινε εκτενής συζήτηση και υπήρξε συνεργασία, για την αποτελεσματικότερη πρόοδο της Ορθοδοξίας και του ιεραποστολικού έργου, στις Τοπικές Εκκλησίες της Κένυας.

Ο Μακαριώτατος χάραξε τις κατευθυντήριες γραμμές του ιεραποστολικού έργου, δίδοντας τις απαραίτητες οδηγίες του, από την πολυετή εμπειρία του στην ιεραποστολή, για τον αποτελεσματικότερο και συστηματικότερο προγραμματισμό της.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, κατέληξαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Μακαρίου, όπου προεξάρχοντος του Μακ. Πατριάρχου, τελέσθηκε ο Αναστάσιμος Μέγας Εσπερινός, στον οποίο έψαλλαν μελωδικότατα οι ιεροσπουδαστές της Σχολής.

Ακολούθως, παρετέθη δείπνο στους χώρους της Σχολής, το οποίο ευλόγησε ο Πατριάρχης.

papas kenia 1

papas kenia 1

papas kenia 1

papas kenia 1

papas kenia 1

papas kenia 1

papas kenia 1

papas kenia 1

papas kenia 1

papas kenia 1

papas kenia 1

papas kenia 1

papas kenia 1

papas kenia 1

papas kenia 1

papas kenia 1

papas kenia 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) Fri, 17 Aug 2018 23:34:14 GMT http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/23426-poreia-agapis-tou-patriarxou-alejandreias-stin-kenua
Ανάμνηση θαύματος Αγίου Βλασίου στην Ι.Μ. Ναυπάκτου (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23425-anamnisi-thaumatos-agiou-blasiou-stin-im-naupaktou-foto agiou blasiou 1

Τήν Παρασκευή 17 Αὐγούστου ἐ.ἔ. ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱερόθεος λειτούργησε στόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό τοῦ Ἁγίου Βλασίου, γιά τήν ἀνάμνηση τοῦ θαύματος τοῦ Ἁγίου Βλασίου πού ἔσωσε κατά τήν Τουρκοκρατία τό ὁμώνυμό του χωριό ἀπό τήν καταστροφή.

Στήν θεία Λειτουργία συμμετεῖχαν τό σύνολο σχεδόν τῶν Ἱερέων Ἐφημερίων τῆς Ἀρχιερατικῆς Περιφέρειας τοῦ Ἁγίου Βλασίου, ὁ Πρωτοσύγκελλος τῆς Μητροπόλεως π. Καλλίνικος, ὁ Διάκονος Παΐσιος καί ὁ Ἀρχιερατικός Ἐπίτροπος τῆς περιφέρειας π. Παναγιώτης Σαβελώνας.

Ἔψαλαν, ἐκτός ἀπό τούς τοπικούς Ἱεροψάλτες, καί κατασκηνωτές τῆς Κατασκηνώσεως τῆς Χριστιανικῆς Ἑνώσεως Ἀγρινίου, ἐνῶ ὁ ἐκκλησιασμός ἦταν πάνδημος.

Ὁ Σεβασμιώτατος στό κήρυγμά του ἀναφέρθηκε στήν προσπάθεια τῶν Τούρκων νά κάψουν τό χωριό καί τήν ἐμφάνιση τοῦ ἁγίου Βλασίου πού ἀποκάλυψε τό γεγονός καί σώθηκαν οἱ ἄνθρωποι.

Ὁ Σεβασμιώτατος ἔλαβε ἀφορμή ἀπό τό θαῦμα αὐτό καί ἀνέλυσε ποιός εἶναι αἴτιος τοῦ κακοῦ, πῶς ὁ Θεός ἐπεμβαίνει θαυματουργικά. Στήν συνέχεια ἀναφέρθηκε στούς πειρασμούς πού ἔχουμε στήν ζωή μας καί πῶς τούς ἀντιμετωπίζουμε.

Μετά τήν θεία Λειτουργία ὁ Σεβασμιώτατος συζήτησε μέ τούς Ἱερεῖς τῆς περιοχῆς θέματα τοῦ ἐνδιαφέροντός τους.

Ἔπειτα, ὁ Σεβασμιώτατος κ. Ἱερόθεος, ἀφοῦ εὐχήθηκε στήν πρεσβυτέρα τοῦ ἀειμνήστου π. Κωνσταντίνου Μάλαινου, ἐπισκέφθηκε τήν Κατασκήνωση τῆς Χριστιανικῆς Ἑνώσεως Ἀγρινίου, στήν ὁποία καί ὁ ἴδιος ἦταν κατασκηνωτής στά γυμνασιακά του χρόνια.

Ἐκεῖ ξεναγήθηκε ἀπό τόν ὑπεύθυνο Ἱερέα Ἀρχιμ. π. Λαυρέντιο, τόν ἀρχηγό καί τά στελέχη στίς νέες ἐγκαταστάσεις τῆς Κατασκηνώσεως, καί παρακάθισε στό γεῦμα, ἀπευθύνοντας λόγο πρός τούς Κατασκηνωτές, μαθητές Γυμνασίου καί Λυκείου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Ναυπάκτου) Fri, 17 Aug 2018 18:02:55 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23425-anamnisi-thaumatos-agiou-blasiou-stin-im-naupaktou-foto
4η Επέτειος Ενθρονίσεως Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονουφρίου (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/23424-4i-epeteios-enthroniseos-mitropoliti-kiebou-kai-pasis-oukranias-onoufriou-foto oukranias onoufrios 41

Για την Romfea.gr | Αθανάσιος Θανόπουλος


Παρουσία πλήθους πιστών εορτάστηκε σήμερα, Παρασκευή 17 Αυγούστου η 4η επέτειος ενθρονίσεως του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονουφρίου στο Καθολικό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Λαύρα των Σπηλαίων.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Κιέβου κ. Ονούφριος και συλλειτούργησαν Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Να αναφερθεί ότι κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Κιέβου κ. Ονούφριος ανύψωσε τους Αρχιεπισκόπους, Μπάλτας και Ανάνιεβσκ Αλέξιο, Ουμάν και Ζβενίγοροντ Παντελεήμων και Σούμυ και Αχτίρκα Ευλόγιο σε Μητροπολίτες.

Επίσης ο κ. Ονούφριος ανύψωσε του Επισκόπους, Μπερντιάνσκ και Πριμόρσκ Εφραίμ, Μποροντιάνκας Βαρσονόφιο και Φάστοβ Δαμιανό σε Αρχιεπισκόπους.

Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Κιέβου προσευχήθηκε για την ειρήνη στην Ουκρανία.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Μπορισπόλ κ. Αντώνιος διάβασε το συγχαρητήριο μήνυμα του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου προς τον Μητροπολίτη Κιέβου.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Οδησσού και Ισμαήλ κ. Αγαθάγγελος εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου, του κλήρου και του ποιμνίου συνεχάρη τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ουκρανίας για την 4η επέτειο ενθρονίσεώς του.

Τέλος ο Μητροπολίτης Κιέβου κ. Ονούφριος ευχαρίστησε του Ιεράρχες που συλλειτούργησαν σήμερα μαζί του και για τις ευχές τους, ενώ στην ομιλία του αναφέρθηκε στον ρόλο της Εκκλησίας και ευχαρίστησε τους πιστούς που τον στηρίζουν με τις προσευχές τους.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Sat, 18 Aug 2018 13:15:50 GMT http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/23424-4i-epeteios-enthroniseos-mitropoliti-kiebou-kai-pasis-oukranias-onoufriou-foto
Η Κοίμηση της Θεοτόκου στο Μασταμπά Ηρακλείου (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/23423-i-koimisi-tis-theotokou-sto-mastampa-irakleiou-foto mastampas 3

Του Εμμανουήλ Μπορμπουδάκη


Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Κοίμησις της Θεοτόκου στον φερώνυμο Ιερό Ναό στο προάστειο Μασταμπά της πόλεως του Ηρακλείου προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, πλαισιουμένου από τους Εφημερίους του Ιερού Ναού.

Τους ύμνους απέδωσε η Βυζαντινή Χορωδία του Ιερού Ναού υπό την διεύθυνση του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μ.Χ.Ε.κ. Αντωνίου Πλαΐτη.

Τον θείο λόγο κύρηξε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος. Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση των πιστών.

mastampas 1

mastampas 1

mastampas 1

mastampas 1

mastampas 1

mastampas 1

mastampas 1

mastampas 1

mastampas 1

mastampas 1

mastampas 1

mastampas 1

mastampas 1

mastampas 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Fri, 17 Aug 2018 15:32:49 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/23423-i-koimisi-tis-theotokou-sto-mastampa-irakleiou-foto
Το «Πάσχα του καλοκαιριού» στην ορεινή Σαμαρίνα (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/diafora/23421-to-pasxa-tou-kalokairiou-stin-oreini-samarina-foto samarina 6

Του Κωνσταντίνου Κυπριζλή


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη εορτάζεται κατά τον τριήμερο εορτασμό η Κοίμηση της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς (Κοίμησης της Θεοτόκου) της ορεινής Σαμαρίνας του Ν. Γρεβενών.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μεγάλος Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας ενώ ανήμερα της εορτής Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέσθηκε Μέγας Εσπερινός και στη συνέχεια χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαβίδ τελέσθηκε η λιτανεία της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας γύρω από τον Ιερό Ναό με τη συγκινητική παρουσία εκατοντάδων πιστών αλλά και επισκεπτών του χωρού την οποία συνόδευαν νέοι του χωριού με παραδοσιακές φορεσιές.

Το πρωί της 16ης Αυγούστου τελέσθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά Θείου Κηρύγματος ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαβίδ με τη συμμετοχή πληθώρας ιερέων από την περιοχή των Γρεβενών.

Στη συνέχεια στο προαύλιο του ναού τελέσθηκε το τοπικό παραδοσιακό έθιμο του "Τσιάτσιου", η παράδοση του οποίου θέλει τον Μητροπολίτη να ξεκινά τον χορό και να ακολουθούν οι Σαμαριναίοι και Σαμαριναίες με παραδοσιακές φορεσιές.

samarina 1

samarina 1

samarina 1

samarina 1

samarina 1

samarina 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Fri, 17 Aug 2018 11:30:38 GMT http://www.romfea.gr/diafora/23421-to-pasxa-tou-kalokairiou-stin-oreini-samarina-foto
Δεν θα εορτάσει και φέτος τα ονομαστήριά του ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/23420-den-tha-eortasei-kai-fetos-ta-onomastiria-tou-o-arxiepiskopos-kritis kritis eirinaios

ROMFEA.GR | Δεν θα εορτάσει και φέτος τα ονομαστήριά του και δεν θα δεχθεί ευχές ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Ο Σεβασμιώτατος θα τελέσει μόνο την Θεία Λειτουργία την Πέμπτη 23 Αυγούστου στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά Ηρακλείου και δεν θα δεχθεί ευχές και επισκέψεις συμμεριζόμενος τις πολλές δυσκολίες των ανθρώπων, οι οποίοι υποφέρουν σήμερα.

Διαβάστε παρακάτω την σχετική ανακοίνωση:

«Ἀνακοινώνεται, ὅτι ὁ Σεβασμιώτατος Ἀρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Εἰρηναῖος δέν θά ἑορτάσει καί ἐφέτος τά ὀνομαστήριά του καί δέν θά δεχθεῖ εὐχές καί ἐπισκέψεις στήν Ἱερά Ἀρχιεπισκοπή Κρήτης, συμμεριζόμενος τίς πολλές δυσκολίες τῶν ἀνθρώπων μας, οἱ ὁποῖοι ὑποφέρουν πολύ σήμερα.

Ὁ Σεβασμιώτατος θά τελέσει μόνον τήν Θεία Λειτουργία τήν Πέμπτη, 23 Αὐγούστου 2018, στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό τοῦ Ἁγίου Μηνᾶ Ἡρακλείου.»

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Fri, 17 Aug 2018 10:41:38 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/23420-den-tha-eortasei-kai-fetos-ta-onomastiria-tou-o-arxiepiskopos-kritis
Ο Επιτάφιος Της Παναγίας στην Ι.Μ. Σιδηροκάστρου (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23419-o-epitafios-tis-panagias-stin-im-sidirokastrou-foto epitafios panagias 7

Πλήθος πιστών στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας Σιδηροκάστρου όπου τελέστηκε η Ακολουθία του Επιταφίου της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Όλοι μαζί Κληρικοί και λαϊκοί έψαλλαν τα εγκώμια της Παναγίας και συμμετείχαν στην Μεγάλη Ιερά Λιτανεία του Επιταφίου παρακαλώντας Την Παναγία Δέσποινα να λυτρώσει τον κόσμο από κάθε συμφορά και να πρεσβεύει στον Σωτήρα και Λυτρωτή Υιόν της και Θεό μας να λάβουν όλοι οι άνθρωποι την Βασιλεία των Ουρανών.

Ο προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. Προκόπιος ευχαρίστησε τόσο τον Δήμαρχο της περιοχής καθώς και τους Ιερείς, τον Στρατό, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, την Φιλαρμονική του Δήμου Σιντικής και τον λαό του Θεού που όλοι προσκυνητές τίμησαν το Πανσεβάσμιο Πρόσωπο Της Μητέρας μας Παναγίας.

epitafios panagias 1

epitafios panagias 1

epitafios panagias 1

epitafios panagias 1

epitafios panagias 1

epitafios panagias 1

epitafios panagias 1

epitafios panagias 1

epitafios panagias 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Fri, 17 Aug 2018 10:24:09 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23419-o-epitafios-tis-panagias-stin-im-sidirokastrou-foto
Λάμπρος εορτασμός του Αγίου Γερασίμου στην Κεφαλονιά (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23415-lampros-eortasmos-tou-agiou-gerasimou-stin-kefalonia-foto kefalonia 36

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε και φέτος η μνήμη του Οσίου Γερασίμου του νέου ασκητού στην ομώνυμη Ιερά Μονή στα Ομαλά της Κεφαλονιάς το διήμερο 15 και 16 Αυγούστου.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος, ο οποίος κήρυξε και το Θείο Λόγο, συγχοροστατούντων του Μητροπολίτου Νικαίας κ. Αλεξίου, του Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου και του Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου.

Την κυριώνυμο ημέρα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου, προεξήρχε της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Στη συνέχεια λιτανεύθηκε το Ιερό Σκήνωμα του Αγίου Γερασίμου έως τον Πλάτανο που είχε φυτέψει ο ίδιος ό Άγιος, όπου τελέσθηκε Δέηση, ενώ ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Δημήτριος απηύθυνε θερμό χαιρετισμό και εγκάρδιους πατρικούς λόγους, προς όλους τους παρευρισκομένους.

Ακολούθως ο Μητροπολίτης Νικαίας τέλεσε Τρισάγιο στους αοιδίμους Μητροπολίτες Κεφαλληνίας Σπυρίδωνα και Γεράσιμο.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΝΙΚΑΙΑΣ

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Thu, 16 Aug 2018 18:38:53 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23415-lampros-eortasmos-tou-agiou-gerasimou-stin-kefalonia-foto
Καστορίας: ''Η Παναγία έσωσε ανά τους αιώνες την Πατρίδα μας'' (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23414-kastorias-i-panagia-esose-ana-tous-aiones-tin-patrida-mas-foto panagia porfira

Ο Μεθέορτος Εσπερινός της θεομητορικής εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου τελέσθηκε το απόγευμα του Δεκαπενταυγούστου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Αμέσως μετά, αναβίωσε το έθιμο των Καστοριανών, όπου λιτανεύεται η θαυματουργή Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Πορφύρας, και με το καραβάκι φτάνει στην Παναγία την Μαυριώτισσα.

Κλήρος και λαός ψάλλουν τα Εγκώμια και η εικόνα παραμένει εκεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου, για να επιστρέψει και να ενθρονιστεί και πάλι στον Μητροπολιτικό Ναό.

Ο Επίσκοπος, ο κλήρος, ο Σύλλογος «Αθανάσιος Χριστόπουλος» με τις παραδοσιακές στολές, οι άρχοντες του τόπου και ο λαός του Θεού, συνόδευσαν την Εικόνα της Παναγίας και εν πλω έφτασαν στο ιστορικότερο Μοναστήρι της Καστοριάς, για εναποθέσει ο καθένας τα αιτήματα της καρδίας του και να ζητήσει από την Μητέρα του Κυρίου μας την προστασία και τη μεσιτεία της.

Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του αναφέρθηκε στην Υπέρμαχο Στρατηγό του Γένους των Ελλήνων και τόνισε πως καθημερινά θα πρέπει να υμνολογούμε και να ευχαριστούμε την Παναγία μας, γιατί αυτή έσωσε ανά τους αιώνες την Πατρίδα μας και είναι αυτή που θα την σώσει και σήμερα.

Και το σημαντικότερο που μας ζητάει η Παναγία είναι ένα και μόνο. «Βάλτε στη ζωή σας τον Υιό μου, τον Ιησού Χριστό. Μόνο ο Χριστός θα σας σώσει και θα σας χαρίσει την σωτηρία».

Και ευχήθηκε στον καθένα να τον σκεπάζει η Παναγία μα τον μανδύα της και να οδηγεί τα βήματά μας στον Υιό της, στον Θεό μας Ιησού Χριστό.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Καστορίας) Thu, 16 Aug 2018 18:10:03 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23414-kastorias-i-panagia-esose-ana-tous-aiones-tin-patrida-mas-foto
Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με την Περιφερειάρχη Αττικής http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/23413-sunantisi-arxiepiskopou-ieronumou-me-tin-perifereiarxi-attikis ieron dourou

Πλαίσιο κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών για την ουσιαστική στήριξη και ανακούφιση των πυροπαθών της Ανατολικής Αττικής, δρομολογούν η Εκκλησία της Ελλάδος και η Περιφέρεια Αττικής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, συζήτησαν το μωσαϊκό των επόμενων βημάτων, με κοινές αναφορές και στοχεύσεις, σε συνάντηση που είχαν, παρουσία και του Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα, Χρήστου Καπάταη, και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.

Στην ατζέντα της συνάντησης, αφού προηγήθηκε μία αποτίμηση της καταστάσεως και των αναγκών στις πληγείσες περιοχές, συζητήθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας και κοινής δράσης, στη βάση της λειτουργίας του Κέντρου Logistics, έτσι ώστε αυτό να καταστεί εφαλτήριο για ευρύτερες κοινές πρωτοβουλίες.

Ο Αρχιεπίσκοπος και η Περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισαν τη σταθερή βούληση και αποφασιστικότητά τους για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών, στην κατεύθυνση της ουσιαστικής αντιμετώπισης, τόσο των άμεσων, όσο και κυρίως των μακροπρόθεσμων αναγκών των πυροπαθών στην προοπτική μιας ουσιαστικής και δυναμικής παρέμβασης με σχέδιο και δράσεις στοχευμένες, υλοποιήσιμες και με άμεσο θετικό αποτέλεσμα.

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (ΑΠΕ-ΜΠΕ) Thu, 16 Aug 2018 13:29:42 GMT http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/23413-sunantisi-arxiepiskopou-ieronumou-me-tin-perifereiarxi-attikis
Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Καλαμαριά (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23412-eorti-tis-koimiseos-tis-theotokou-stin-kalamaria-foto kalamaria 8

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Κυριακή 12 Αυγούστου το πρωί με τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου.

Την παραμονή της εορτής το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στους δρόμους του Φοίνικα με τη συμμετοχή της μπάντας του Δήμου Καλαμαριάς. Στη συνέχεια τελέστηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βρυούλων κ. Παντελεήμονος.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής τελέστηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία υπό του Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Βασιλείου Πολίτη, ενώ την ίδια ημέρα το απόγευμα τελέστηκε ο μεθέορτος Εσπερινός και οι Χαιρετισμοί στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Την όλη επιμέλεια της πανηγύρεως είχε ο προϊστάμενος του Ναού πρωτοπ. π. Κύρος Τσιώνης.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Thu, 16 Aug 2018 13:24:11 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23412-eorti-tis-koimiseos-tis-theotokou-stin-kalamaria-foto
Ταμασού: ''Να λάμψει και στο νησί μας ο πολυπόθητος ήλιος της ειρήνης'' (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/23411-tamasou-na-lampsei-kai-sto-nisi-mas-o-polupothitos-ilios-tis-eirinis-foto kikkou panagia 6

Γράφει ο Λουκάς Α. Παναγιώτου


Mε την προσήκουσα μεγαλοπρέπεια, εορτάσθηκε στην Ιερά Μονή Κύκκου, η κορυφαία εορτή του Θεομητορικού κύκλου, η εορτή της Κοιμήσεως και η εις τους Ουρανούς Μετάσταση της Υπεραγίας Θεοτόκου. 

Για άλλη μια χρονιά, πλήθος πιστών και ευσεβών προσκυνητών, όλων των ηλικιών, συνέρρευσαν με πίστη, στις αυλές της Ελεούσας του Κύκκου, για να τιμήσουν το ιερό πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου, να ανάψουν ένα κερί, να ασπασθούν τη θαυματουργό Εικόνα Της και να καταθέσουν, με ευλάβεια και σεβασμό, τα τάματα και τα αιτήματά τους στην Χάρη Της.

Ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, το εσπέρας της 14ης Αυγούστου, τελέσθηκε προεξάρχοντος του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής, Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου και συγχοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐου.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Τετάρτη 15 Αυγούστου, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος χοροστάτησε στον Όρθρο και στη συνέχεια προεξήρχε της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, με συλλειτουργούς του τους Κυκκώτες Αρχιερείς, Πανιερωτάτους Μητροπολίτες Κυρηνείας κ. Χρυσόστομο και Ταμασού κ. Ησαΐα.

Στο κήρυγμά του, ο Μητροπολίτης Ταμασού, ωμίλησε καταλλήλως και αναφέρθηκε με λόγους επίκαιρους και διδακτικούς στη σημερινή εορτή και το πανσεβάσμιο πρόσωπο της Δέσποινας του κόσμου, αλλά και στους «δύσμοιρους καιρούς» που διερχόμεθα, τα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας, καθώς και στις μηχανορραφίες του «κοσμοκράτορα του κόσμου τούτου».

«Όλοι οι πονεμένοι άνθρωποι την Παναγία έχουμε ως ελπίδα και φάρμακο στα τραύματά μας. Σ’ αυτή καταφεύγουμε στις δύσκολες στιγμές μας ως άτομα, αλλά και ως έθνος, ζητώντας παρηγοριά και στήριξη», τόνισε.

«Έτσι και τώρα, σ’ αυτήν ας καταφύγουμε», υπογράμμισε, μεταξύ των άλλων ο Πανιερώτατος, για να μνησθεί «τον αφόρητο πόνο από την τελευταία τραγωδία που βρήκε την Ελλάδα μας, όπου δεκάδες συνανθρώπων μας κάηκαν ζωντανοί, ενώ εκατοντάδες έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους», αλλά και όλους όσους βρίσκονται εν ποικίλες ανάγκες, κινδύνους και δυσκολίες.

«Περαίνοντας τον λόγο μου», σημείωσε, «επιτρέψτε μου να προσθέσουμε στις προσευχές μας, για ακόμη μια φορά, τις δεήσεις και για τη μοιρασμένη και ταλαιπωρημένη Κύπρο μας. Να διευκρινισθεί επιτέλους η τύχη των αγνοουμένων μας και να παρηγορηθούν οι μανάδες αυτών και των νεκρών μας. Να ενισχυθούν οι ελπίδες των προσφύγων μας και να λάμψει και στο νησί μας ο πολυπόθητος ήλιος της ειρήνης, της ενότητος και της δικαιοσύνης».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΤΑΜΑΣΟΥ

kikkou panagia 1

kikkou panagia 1

kikkou panagia 1

kikkou panagia 1

kikkou panagia 1

kikkou panagia 1

kikkou panagia 1

kikkou panagia 1

kikkou panagia 1

kikkou panagia 1

kikkou panagia 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Fri, 17 Aug 2018 10:59:20 GMT http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/23411-tamasou-na-lampsei-kai-sto-nisi-mas-o-polupothitos-ilios-tis-eirinis-foto
Νέο Πρεσβύτερο χειροτόνησε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23410-neo-presbutero-xeirotonise-o-mitropolitis-lagkada-foto agios akakios 1

Η Μνήμη του εν Αγίοις ημών πατρός Ακακίου, Επισκόπου Λητής και Ρεντίνης εορτάστηκε με την πρέπουσα λαμπρότητα και με κάθε μεγαλοπρέπεια, κατά το διήμερο 15 και 16 του τρέχοντος μηνός Αυγούστου ε.έ., εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Επίκεντρο όλων των εκδηλώσεων ήταν ο ιστορικός Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου και των Αγίων Ακακίου και Δαμασκηνού του Στουδίτου Λητής, ο οποίος και είχε αποτελέσει έδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης.

Το εσπέρας της παραμονής της εορτής, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας, κατά την διάρκεια του οποίου, το πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Αναστάσιος Παρούτογλου, ο οποίος και επεσήμανε μεταξύ των άλλων ότι «ο Όσιος Ακάκιος υπήρξε μια προσωπικότητα που διακρίθηκε για τους Πνευματικού αγώνες και αποτελεί ένα συνεχές παράδειγμα για τους Πιστούς κάθε εποχής».

»Στην εποχή μας, που τα ιδανικά, οι ηθικές αξίες και οι αρετές καταπολεμούνται από κοσμικές και σκοτεινές δυνάμεις, το παράδειγμα του Αγίου Ακακίου προβάλλει σαν φωτεινός φάρος, που φωτίζει τις ψυχές εκείνες που ταλαιπωρούνται και τις καθοδηγεί στον ασφαλή λιμένα της σωτηρίας, που είναι ο Χριστός».

»Ο Όσιος Ακάκιος, ο οποίος εκλέησε τον θρόνο της παλαιφάτου Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης, αναδείχθηκε μία εξέχουσα εκκλησιαστική φυσιογνωμία. Θεωρείται ότι καλλιέργησε και δίδαξε το ασκητικό ιδεώδες και τη νοερά προσευχή στους υποτακτικούς του και απετέλεσε την συνέχιση πνευματικής περιόδου του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και του Αγίου Συμεών, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης».

»Σε μία εποχή όπου η Εκκλησία κατέστη πνευματική και συνεκτική σκέπη του υπόδουλου Ελληνισμού και συνέβαλλε καταλυτικά στην προαγωγή της παιδείας και την καλλιέργεια του εθνικού οράματος, ο Θεοφόρος Ακάκιος λάμπρυνε με την προσφορά του την Επισκοπή Λητής και Ρεντίνης».

»Οι μνήμες των Αγίων αποτελούν για κάθε Χριστιανό μία ευκαιρία επαλήθευσης και αναζωπύρωσης της Πίστεως μας, μία ευκαιρία για να δοξάσουμε τον Θεό και να ευχαριστήσουμε τους Αγίους που μας βοηθούν καθημερινά».

»Ολόκληρη η βιωτή του Αγίου Ακακίου είναι ένας σταθμός για όλους μας σήμερα. Η κουρασμένη από το βάρος της αμαρτίας εποχή μας ζητά κάπου να ακουμπήσει και να αναπαυθεί. Αναζητά, ελλείψη σωστών προτύπων, σωστά παραδείγματα, να δει το φως της αληθινής θεογνωσίας. Ο Βίος του Αγίου Ακακίου πρέπει να φωτίζει στις καρδιές μας και αν αποτελεί μίμηση στην Πίστη, στην Αγάπη, στην Ταπείνωση, στην Προσευχή και στην Υπομονή.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, ετελέσθη η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, τον οποίο και πλαισίωναν πολλοί Ιερείς και Διάκονοι της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε και η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Ιερολογιωτάτου Διακόνου π. Νικολάου Μακρή, εις τον οποίο και επίδωσε και το Οφίκκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου.

Ο νέος Πρωτοπρεσβύτερος της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως είναι Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., καθώς επίσης και βασικό στέλεχος των κατασκηνώσεων της Ιεράς μας Μητροπόλεως και του διδακτικού προσωπικού των μαθημάτων της ενισχυτικής διδασκαλίας που πραγματοποιούνται σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως.

Στην ομιλία του προς το παριστάμενο εκκλησίασμα μεταξύ των οποίων παρέστησαν, ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Σάββας Αναστασιάδης και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αγίου Ακακίου καθώς επίσης και στον Λόγο του επίσης Επισκόπου Λητής και Ρεντίνης, Δαμασκηνού του Στουδίτη επί τη μεγάλη Θεομητορική Εορτή της Κοιμήσεως και η εις τους Ουρανούς Μετάστασή της Υπεραγίας Θεοτόκου, ενώ καταλήγοντας προσφώνησε τον π. Νικόλαο, με Πατρικούς λόγους αγάπης επισημαίνοντας τον ότι, η Ιεροσύνη δεν μπορεί να ταυτιστεί με ενασχολήσεις που δεν έχουν σχέση με τον Ουράνιο Προορισμό. Εκείνο που θα πρέπει να σκεπάζει πάντα την καρδιά του, θα πρέπει να είναι ο Ένας και Αληθινός Κύριος, τηρώντας και υπηρετώντας την εντολή της Αγάπης Του, προς τον κάθε άνθρωπο, ενώ παράλληλα τον προέτρεψε να συνεχίζει με τον ίδιο ζήλο την διακονία του για την νεολαία της επαρχίας μας.

Μετά το πέρας της πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος μετέβη εις την περιοχή του Μελισσοχωρίου, όπου και ετέλεσε τα θυρανοίξια του Παρεκκλησίου της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το οποίο ευρίσκεται εντός του πολυχώρου κοινωνικών δραστηριοτήτων της ξενοδοχειακής μονάδος «Λέων», παρουσία της Διευθύνσεως και του προσωπικού αυτής.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Λαγκαδά) Thu, 16 Aug 2018 11:42:03 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23410-neo-presbutero-xeirotonise-o-mitropolitis-lagkada-foto
Κουρά Μοναχής από τον Μητροπολίτη Κατάγκας (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/23409-koura-monaxis-apo-ton-mitropoliti-katagkas-foto koura monaxis 15

Με σεμνότητα και ιεροπρέπεια ως πρέπει στην Μητέρα του Λυτρωτού και Θεού ημών εορτάσθηκε η αθάνατος Κοίμησης της Παναμώμου Μητρός του Θεού μετά τα προεόρτια της λιτάνευσης της αγίας Εικόνος Της.

Την Τρίτη το απόγευμα έγινε ο Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας τη συμμετοχή των ιερέων της πόλεως Κολουέζι και ανήμερα το πρωί ο Όρθρος και η θεία λειτουργία με ομιλία από τον Σεβ. Κατάγκας περί της αθανάτου Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας εγένετο ο Εσπερινός εις την Ιερά Μονή του Γυναικείου Μοναστηρίου του Αγίου Νεκταρίου, και στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτη Κατάγκας κ. Μελέτιος έκειρε την δόκιμη μοναχή Μελετία και ονόμασε αυτήν Θεοδούλη και της απηύθυνε λόγους οικοδομής της μοναχικής ζωής.

Ο Ναός ήτο κατάμεστος από νέο κόσμο, συγγενείς και γνωστοί της αδελφής, και εις το τέλος της ακολουθίας εις τον προαύλιο χώρο της Μονής προσφέρθηκαν κεράσματα και αναψυκτικά εις όλους ανεξαιρέτως.

Η αδελφή Θεοδούλη τυγχάνει κόρη ιερέως του π. Στεφάνου του αγιογράφου και απ' αυτόν μυήθηκε στη σεμνή ζωή της μοναχικής ζωής, η δε άλλη του κόρη είναι πρεσβυτέρα και διακρίνονται όλες για το ήθος τους.

koura monaxis 1

koura monaxis 1

koura monaxis 1

koura monaxis 1

koura monaxis 1

koura monaxis 1

koura monaxis 1

koura monaxis 1

koura monaxis 1

koura monaxis 1

koura monaxis 1

koura monaxis 1

koura monaxis 1

koura monaxis 1

koura monaxis 1

koura monaxis 1

koura monaxis 1

koura monaxis 1

koura monaxis 1

koura monaxis 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Thu, 16 Aug 2018 11:20:23 GMT http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/23409-koura-monaxis-apo-ton-mitropoliti-katagkas-foto
Το πανηγύρι της Παναγίας στον Προφήτη Ηλία Νόργουντ Αδελαΐδος http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-australias/23408-to-paniguri-tis-panagias-ston-profiti-ilia-norgount-adelaΐdos norwood 7

Γράφει ο Ανδρέας Κεφαλιανός


Γιά μιά ἀκόμη χρονιά πανηγυρίσαμε μέ λαμπρότητα τήν μεγάλη γιορτή τῆς χριστιανοσύνης στόν Ἱερό Ναό μας. Κάθε χρόνο, πανηγυρίζουμε ἐδῶ στόν Προφήτη Ἠλία τήν Κοίμηση τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου, μέ κατάνυξη καί ἰδιέταιρη λαμπρότητα.

Ἐφέτος ὅμως, μέ τίς καταστροφές πού βρῆκαν τήν Πατρίδα μας, ἡ γιορτή εἶχε κάτι τό πλέον συναρπαστικό. Οἱ πιστοί μας, ἔχοντας τίς ἐλπίδες τους στήν κραταιά σκέπη τῆς Παναγίας, προσῆλθαν μέ κατάνυξη καί ἐνισχυμένη τήν πίστη.

Ἄναψαν τίς λαμπάδες καί τά κεριά τους, μέ τήν εὐχή, νά προαττεύει τά παιδιά τους καί τίς ἀνθρώπινες κοινωνίες. Νά βρεῖ ἡ πατρίδα μας τόν δρόμο της καί νά γιορτάσουν οἱ δυό ἀδίκως αἰχμάλωτοι τῶν Τούρκων, μέ τίς οἰκογένειές τους τήν Παναγιά μας.

Καθ'ὅλη τήν διάρκεια τοῦ Δεκαπενταυγούστου, μέ τίς παρακλήσεις καί τίς ἐπίκαιρες ὁμιλίες, προπαντός, μέ τόν στολισμό τοῦ Ἐπιταφίου τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου στά προεόρτια, τόν μέγα πανηγυρικό Ἑσπερινό μέ Ἀνοιξαντάρια, τήν λιτή, τίς ἀρτοκλασίες, τά ὑπέροχα Ἐγκώμια ὑπό τῆς γυναικείας χορωδίας, τό Ἱερό Εὐχέλαιο καί τήν ἀγρυπνία τήν παραμονή, μέ τήν πανηγυρική Θεία Λειτουργία, τήν περιφορά τοῦ Ἐπιταφίου καί τῆς Ἱερᾶς εἰκόνος τῆς Παναγίας τοῦ Κίκκου, τά ἐμπνευσμένα κηρύγματα σέ ἀμφότερες γλῶσσες, καθώς καί τό νοστιμότατο μεσημεριανό πλούσιο γεῦμα μέ ψαρικά, βοήθησαν τούς πιστούς μας νά ζήσουν τήν πανήγυρη τῆς Παναγιᾶς μας, σέ ὅλο της τό μεγαλεῖο.

Αὐτό ὅμως πού ἔνοιωσαν σάν ἄκουσαν ἀπό τόν Ἱερέα μας τό νέο γιά τήν ἀπελευθέρωση τῶν δύο αἰχμαλώτων, πού μόλις δημοσιεύθηκε, ἦταν τό πλέον ἐλπιδοφόρο μήνυμα.

Αἰσθάνθηκαν ὅτι δέν πήγαν χαμένες οἱ προσευχές τους καί ὅτι ἡ Παναγιά συνεχίζει ν' ἀπαντά στίς προσευχές τους. Εὐχόμεθα χρόνια πολλά καί εὐλογημένα σέ ὅλους.

norwood 1

norwood 1

norwood 1

norwood 1

norwood 1

norwood 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Thu, 16 Aug 2018 11:10:05 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-australias/23408-to-paniguri-tis-panagias-ston-profiti-ilia-norgount-adelaΐdos
Σάμου: ''Πάντοτε η Παναγία μας προστατεύει ως φοβερά προστασία'' http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23407-samou-pantote-i-panagia-mas-prostateuei-os-fobera-prostasia samos 2

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε και εφέτος όπως κάθε χρόνο στα Νησιά μας, «το Πάσχα του Καλοκαιριού», η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Πλήθη πιστών συνέτρεξαν στους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές, που πανηγύριζαν ΣΤΗ Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους.

Επίκεντρο του εορτασμού και πάλι ήταν η πόλις των Καρλοβασίων όπου πανηγυρίζει ο Μητροπολιτικός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Την Τρίτη 14 Αυγούστου τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά της Ακολουθίας του Επιταφίου της Παναγίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου κ. Ευσεβίου, ενώ έγινε περιφορά του ξυλόγλυπτου , επίχρυσου και ανθοστολισμένου Επιταφίου ανά την πόλιν των Καρλοβασίων συνοδεία της φιλαρμονικής της πόλεως και με πρωτοφανή συμμετοχή πιστών, οι οποίοι εν είδει θαλάσσης περιέκλειαν το ιερό κουβούκλιον του Επιταφίου της «Μητέρας της Ζωής», συλλιτανεύοντας την προσευχή και την παράκληση τους για τη ζωή και τη σωτηρία τους.

Κατά την διάρκεια της λιτανεύσεως και μετά από ειδική δέηση ο Σεβασμιώτατος με λόγους απλούς και καρδιακούς αναφέρθηκε στο Πανάγιο πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου τόνισε χαρακτηριστικά «Πάντοτε η Παναγία μας προστατεύει ως φοβερά προστασία, μας σκεπάζει ως πλατυτέρα νεφέλη , μας φωτίζει ως φαεινή λαμπάδα , μας τρέφει ως τροφός της ζωής μας αγαπά ως μητέρα. Είναι δίπλα μας στις ώρες της χαράς και της δοκιμασίας, απλώνει στοργικά το χέρι της για να μας προφυλάξει , να μας στηρίξει να μας παρηγορήσει να σφογγίσει δάκρυα να μας δώσει δύναμη...» 

Εμφανώς συγκινημένος ανακοίνωσε την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών εν μέσω έντονων χειροκροτημάτων των πιστών χαρακτηρίζοντας το θαύμα της Παναγίας η οποία πάντα στάθηκε φρουρός σώτειρα και υπέρμαχος στρατηγός του Έθνους μας. 

Την Κυριώνυμη ημέρα τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Μυτιληνιών στο τέλος συνοδεία Φιλαρμονικής έγινε η περιφορά του επιταφίου με την παρουσία των αρχών και πλήθους πιστών.

Σε όλους τους Ιερούς Ναούς ανεγνώσθη η εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας επι τη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ευχή και προσευχή όλων, είναι η Παναγία μας να σκεπάζει όλον τον κόσμο και ιδιαιτέρως τα ευλογημένα Νησιά μας την Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους και να μας αξιώνει να τιμάμε και να εορτάζουμε την Ιερά της μνήμη για χρόνια πολλά και ευλογημένα.

samos 1

samos 1

samos 1

samos 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Σάμου) Thu, 16 Aug 2018 10:40:11 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23407-samou-pantote-i-panagia-mas-prostateuei-os-fobera-prostasia
Κοσμοπλημμύρα στις Παναγίας της Κισάμου (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/23406-kosmoplimmura-stis-panagias-tis-kisamou-foto panagia kisamos 3

Το Πάσχα του καλοκαιριού, την Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως και της εις Ουρανούς μεταστάσεως της Κυρίας Θεοτόκου, εορτάζουν τα δύο μεγάλα Μοναστήρια της Δυτικής Κρήτης.

Ξεπέρασαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τις τριάντα χιλιάδες, οι προσκυνητές απ΄ όλη την Δυτική Κρήτη που μετείχαν των ιερών πανηγύρεων τόσο εις το Πατριαρχικό και Σταυροπηγιακό Μοναστήρι της Παναγίας Οδηγήτριας Γωνιάς, όσο και εις την Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοσκαλιττίσης.

Ο Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, την παραμονή της εορτής, εις την Ι. Μονή Χρυσοσκαλιτίσσης, και χοροστάτησε του πανηγυρικού Εσπερινού.

Εις την Ιερά Πατριαρχική Μονή Γωνιάς χοροστάτησε του Εσπερινού ο Σεβ. Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, προσκεκλημένος του Οικείου Ιεράρχου, και την κυριώνυμο ημέρα συλλειτούργησαν εις την αυτή Ιερά Πατριαρχική Μονή.

Του μεθεόρτιου Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Περεγιασλάβ, Χμελνίτσκυ και Βυσνέβσκυ κ. Αλεξάνδρος, εκ της κανονικής Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος καλωσόρισε, με λόγους θερμούς τον Ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου, Σεβ. Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο, ως επίσης και τον Ιεράρχη της Εκκλησίας της Ουκρανίας, Σεβ. κ. Αλέξανδρο.

Στον χαιρετισμό του σημείωσε: «.. Τώρα λοιπόν που οι αξίες, τα πιστεύω, και τα ιδανικά του Γένους και της Φυλής απαξιώνονται, τώρα που όλες αυτές οι ραγδαίες και ανησυχητικές εξελίξεις σηματοδοτούν την αβέβαιη και επίπεδη καθημερινότητα μας, τώρα που στεκόμαστε στο σταυροδρόμι της ανασφάλειας για το αύριο με την απογοήτευση για το χθές, τώρα είναι η ώρα της Παναγίας. Τώρα η Μητέρα του Θεού και Μητέρα των Ανθρώπων έρχεται για να ζεστάνει την καρδιά μας, να στηρίξει την ζωή μας, να θερμάνει την ελπίδα μας..».

Ακολούθως ο Σεβ. Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος και κήρυξε κατά την παραμονή και την κυριώνυμο ημέρα, σημείωσε μεταξύ άλλων εις τον βαθυστόχαστο λόγο του: «Μεταφερόμεθα νοερά εις την Γεσθημανή και ζούμε μια ανάσταση όπως οι μαθηταί τότε, έτσι και εμείς τώρα. Δεν ευρίσκομε το θεοδόχο σώμα της Κυρίας Θεοτόκου μέσα στο μνήμα Της καθώς δεν ήταν δυνατόν να υποστεί η Πάναγνος την φθορά και την διάλυση».

Αναφερόμενος δε εις τις αρετές της Παναγίας προέταξε την υπακοή εις το θέλημα του Θεού ως «μέσο σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους», ως επίσης και την εγκράτεια, ευχαριστώντας τον φιλοξενών Ιεράρχη δια την πρόσκληση και φιλοξενία.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξάνδρος εκ της Εκκλησίας της Ουκρανίας, αφού ευχαρίστησε δια την φιλοξενία, αναφέρθηκε σε εξιστόρηση εκ του Γεροντικού όπου σημειώνεται ότι «το σπίτι της Παναγίας είναι στη γη, καθώς πρεσβεύει αενάως υπέρ του ανθρωπίνου γένους».

Ο Αρχιγραμματέας της Ι. Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, Παν. Αρχ. κ. Πρόδρομος Ξενάκης, μετείχε, μετά πλήθους Κληρικών εις την πανήγυρι.

Συγκινητική η συμμετοχή των χιλιάδων πιστών, προσκυνητών που υπομονετικά και επί ώρες πολλές, ανέμεναν δια να προσκυνήσουν την Θαυματουργό Εικόνα και τον Επιτάφιο της Παναγίας.

panagia kisamos 1

panagia kisamos 1

panagia kisamos 1

panagia kisamos 1

panagia kisamos 1

panagia kisamos 1

panagia kisamos 1

panagia kisamos 1

panagia kisamos 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Κισάμου) Thu, 16 Aug 2018 10:30:27 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/23406-kosmoplimmura-stis-panagias-tis-kisamou-foto
Κλείδωσαν Μοναστήρι στην Κατερίνη (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/23405-kleidosan-monastiri-stin-katerini-foto petra olimpou proti 1

Υπαίθρια Θεία Λειτουργία, με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 16 Αυγούστου στην ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας της Πέτρας Ολύμπου, διότι το διοικητικό συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης αποφάσισε το κλείσιμο του ιστορικού Ιερού Ναού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιερά Μητρόπολη είχε αποστείλει εγγράφως και εγκαίρως το πρόγραμμα του Iερού Σαρανταλείτουργου που έχει προγραμματίσει από μέσα Ιουλίου να τελέσει στην Μονή, προκειμένου οι αρμόδιοι του Γενικού Νοσοκομείου να μεριμνήσουν για την ελεύθερη πρόσβαση του χριστεπώνυμου πληρώματος της Πιερίας αλλά και των επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής.

Την τελευταία όμως στιγμή, ανήμερα της μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο Διοικητής και το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου αποφάσισαν την απαγόρευση της Θείας Λειτουργίας εντός του Ναού της Ιεράς Μονής.

Στο πλευρό της Ιεράς Μητρόπολης τάσσονται οι κάτοικοι της περιοχής που το πρωί συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία καθώς και η κοινή γνώμη της τοπικής κοινωνίας.

''Δυστυχώς δεν μας αφήσαν για πρώτη φορά να λειτουργήσουμε μέσα στο Ναό. Εμείς βέβαια κάναμε τις απαραίτητες ενέργειες, στην αστυνομία, στην εισαγγελία. Θα επιμείνουμε όμως και αύριο και μεθαύριο θα γίνει κανονικά η Θεία Λειτουργία, θέλουν δεν θέλουν, εμείς θα λειτουργήσουμε έστω έτσι'' ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του.

Σε άλλο σημείο ο κ. Γεώργιος τόνισε: ''Είναι λυπηρό στις ημέρες μας να γίνονται τέτοια πράγματα και μάλιστα τέτοιες άγιες ημέρες, που όχι μόνο από θρησκευτικής πλευράς αλλά και από εθνικής επιβάλλεται να υπάρχει ενότητα και ομοψυχία. Και μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι την ημέρα της Παναγίας απελευθερώθηκαν οι δύο στρατιώτες, όχι επειδή οι Τούρκοι πίστεψαν στην Παναγία, αλλά επειδή αποδεικνύεται ότι η Παναγία είναι η Υπέρμαχος Στρατηγός του Έθνους μας.''

''Ευχόμαστε η Παναγία να είναι βοηθός μας και να πρυτανεύσει η λογική, γιατί ούτε στην Τουρκοκρατία ζούμε για να κλείνουν οι Ναοί, ούτε σε αθεϊστικά καθεστώτα της ανατολικής Ευρώπης που μέχρι πριν από μερικά χρόνια που κλείνανε Ναούς και απαγόρευαν στους χριστιανούς να λειτουργούν μέσα. Το Σαρανταλείτουργο θα συνεχιστεί είτε έτσι είτε αλλιώς'' υπογράμμισε κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος.

Σε δήλωσή του ο Σεβασμιώτατος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τελευταία στιγμή πληροφορηθήκαμε ότι δε θα μας επιτρέψουν την είσοδο στην Μονή για να τελεστεί η προγραμματισμένη Θεία Λειτουργία, μεθέορτα της Εορτής της Μεγαλόχαρης Παναγίας μας. Είναι θλιβερό στη σημερινή εποχή να υπάρχουν απαγορεύσεις τέλεσης Λειτουργιών στις εκκλησίες μας. Δε θα επιτρέψουμε να επαναληφθεί αυτή η κατάσταση στην Μονή Πέτρας Ολύμπου, ένα σπουδαίο θρησκευτικό μνημείο της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Το ιστορικό αυτό μοναστήρι ανήκει στους πιστούς που πρέπει να μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στον χώρο. Εμείς θα συνεχίσουμε τις Θείες Λειτουργίες, ακόμη κι αν χρειαστεί να γίνονται υπαίθριες, διότι αυτό είναι η επιθυμία τού κόσμου, ο οποίος και σήμερα ήρθε εδώ να εκκλησιαστεί, να κοινωνήσει και να προσευχηθεί στην Παναγία. Εύχομαι να πρυτανεύσει η λογική και η σύνεση προκειμένου να μη δημιουργούνται τέτοια θέματα. Η ενότητα, η καταλλαγή και η συνεννόηση πρέπει να επικρατήσουν».

Τέλος να αναφερθεί ότι η Ιερά Μονή Παναγίας Πέτρας Ολύμπου χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και είναι συνδεδεμένη με την τοπική ιστορία και τις τύχες του Ελληνισμού στη Μακεδονία. Έδρα της άλλοτε Επισκοπής Πέτρας, αποτέλεσε ορμητήριο των αγωνιστών για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και την κήρυξη της επανάστασης του Ολύμπου κατά των Τούρκων.

{youtube}7oloD4Rp0Bg{/youtube}

{youtube}ciOZbhnk0HA{/youtube}

petra olimpou 1

petra olimpou 1

petra olimpou 1

petra olimpou 1

petra olimpou 1

petra olimpou 1

petra olimpou 1

petra olimpou 1

petra olimpou 1

petra olimpou 1

petra olimpou 1

petra olimpou 1

petra olimpou 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Fri, 17 Aug 2018 17:29:05 GMT http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/23405-kleidosan-monastiri-stin-katerini-foto
Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στο Σέλι (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/diafora/23404-poluarxieratiko-sulleitourgo-sto-seli-foto seli 1

Την Πέμπτη 16 Αυγούστου τελέστηκε πανηγυρικό συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σελίου.

Χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε στο πανηγυρικό συλλείτουργο και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, ενώ έλαβαν μέρος ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ. Δημήτριος και ο οικείος Ιεράρχης Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας κλήρος και λαός έψαλλαν τα εγκώμια προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων ευχαρίστησε τους Αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους αυτές τις εόρτιες ημέρες.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Βεροίας) Sat, 18 Aug 2018 13:16:17 GMT http://www.romfea.gr/diafora/23404-poluarxieratiko-sulleitourgo-sto-seli-foto
Βεροίας: ''Η Παναγία μας είναι πάντοτε κοντά μας'' (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23402-beroias-i-panagia-mas-einai-pantote-konta-mas-foto beroias egomia 1

Την Τετάρτη 15 Αυγούστου το εσπέρας τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλεξανδρείας εόρτιος εσπερινός και στη συνέχεια η ακολουθία των εγκωμίων προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθέος, ενώ έλαβαν μέρος ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ. Δημήτριος και ο οικείος Ιεράρχης Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο.

Μετά την ακολουθία των εγκωμίων έγινε λιτανεία του επιταφίου της Παναγίας.

Η ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Βεροίας:

«Ἡ γῆ πανηγυρίζει, ὁ οὐρανός χορεύει, σοῦ ἄνω αἰρομένης».

Μέ αὐτούς τούς λόγους ὁ ἱερός ποιητής τῶν Ἐγκωμίων τῆς Ὑπε­ρα­γίας Θεοτόκου, πού θά ψάλουμε μέ κατάνυξη ἀπόψε, ἐδῶ στόν ἱερό ναό τῆς Κοιμήσεώς της, περι­γράφει τό παράδοξο τῆς μεγάλης ἑορτῆς τῆς ἐνδόξου Κοιμήσεως τῆς Παναγίας μας, τήν ὁποία πα­νη­γυ­ρί­σαμε σήμερα.

Καί εἶναι παράδοξο, γιατί γῆ καί οὐρανός πανηγυρίζουν γι᾽ αὐτό τό γεγονός. Ἡ γῆ πανηγυρίζει καί ὁ οὐρανός χο­ρεύει, καθώς ἡ παναμώμητη Κόρη καί Παναγία Παρθένος ἀνέρχεται ἀπό τῆς γῆς εἰς τά ἄνω.

Γιατί ὅμως πανηγυρίζει ἡ γῆ, ἀφοῦ στερεῖται τήν παρουσία τῆς Πανα­γίας μεταξύ τῶν ἀνθρώπων, στε­ρεῖται τήν παρουσία αὐτῆς πού μέ τήν ὑπακοή της, δάνεισε τήν ἀν­θρώπινη σάρκα στόν Υἱό καί Λόγο τοῦ Θεοῦ, καί ἀξιώθηκε νά γίνει «πλατυτέρα τῶν οὐρανῶν»;

Πανηγυρίζει, ἀδελφοί μου, γιατί ἕνας ἄνθρωπος, μία γυναίκα, πού γιά τήν ταπείνωσή της ἀξιώθηκε τόσο μεγάλης τιμῆς, γίνεται μόνι­μος κάτοικος τοῦ οὐρανοῦ, χωρίς νά ἐγκαταλείψει τή γῆ.

Πανηγυρίζει ἡ γῆ, γιατί ἀνεβαί­νει στόν οὐρανό μία γυναίκα, ἡ Πα­να­γία μας, πού κατόρθωσε νά ἀνοί­ξει τόν οὐρανό, αὐτόν πού εἶ­χε κλείσει μέ τήν παρακοή της ἡ Εὔα, γιά ὅλους τούς ἀνθρώπους.

Πανηγυρίζει ἡ γῆ, γιατί ἕνας ἐκ­πρό­σω­πός της, ἡ Παναγία μας, κα­τόρ­θωσε νά γίνει πλατυτέρα τῶν οὐ­ρα­νῶν, καί νά γίνεται τώρα πά­ρε­δρος τοῦ Υἱοῦ καί Θεοῦ της, ὥστε νά πρεσβεύει διηνεκῶς ὑπέρ τῶν ἀνθρώπων καί τῆς σωτηρίας τους.

Χορεύει ὅμως καί ὁ οὐρανός, γιατί ὑποδέχεται τήν Παναγία ὡς Μητέρα τοῦ Θεοῦ. Τήν ὑποδέχεται ὡς ὑπόδειγμα ταπεινώσεως ἡ ὁ­ποία, κατά τήν ὑπόσχεση τοῦ Θε­οῦ, ὑψώνει τούς ἀνθρώπους.

Χορεύει ὁ οὐρανός, γιατί ἡ Πα­να­γία, τήν ὁποία ὑποδέχεται, ὑπερέ­βη τά μέτρα τῆς φύσεως στή ζωή της καί ἀξιώθηκε νά γίνει αὐτή τό ὄχημα πού κατέβασε τόν Θεό στή γῆ ὡς ἄνθρωπο γιά χάρη τῶν ἀν­θρώπων, καί τώρα ἀνεβά­ζει στό πρόσωπό της τόν ἄνθρωπο, θεω­μένο μέ τή χάρη τοῦ Θεοῦ.

Πανηγυρίζει ἡ γῆ καί χορεύει ὁ οὐρανός, γιατί παρότι στό πρό­σω­πο τῆς Παναγίας Παρθένου φαί­νε­ται νά διασαλεύεται ἡ τάξη τῆς φύ­σεως, ἐφόσον ἡ Ὑπεραγία Θεο­τόκος ἦταν παρθένος καί πρίν καί μετά τή γέννηση τοῦ Κυρίου, καί τώρα, ἄν καί ἐγκαταλείπει τή γῆ, κατά τό ἀνθρώπινο, δέν ἐγκα­τα­λείπει τόν κόσμο, στήν πραγμα­τι­κό­τητα ἡ τάξη ἀποκαθίσταται.

Γιατί ἡ Παναγία λαμβάνει τήν ὑψη­λότερη θέση πού θά μποροῦσε νά λάβει ποτέ ἄνθρωπος, γίνεται πρέσβειρα καί μεσίτρια τῶν ἀν­θρώ­πων, στόν οὐρανό, καί ἀσφα­λής ὁδηγός πρός τή σωτηρία. Γίνε­ται περισσότερο ἀπό αὐτό γιά τό ὁποῖο εἶχε πλάσει ὁ Θεός τόν ἄν­θρωπο.

Πανηγυρίζει ἡ γῆ καί χορεύει ὁ οὐρανός, γιατί ἡ Παναγία κεκα­θαρ­μένη ἀπό τό προπατορικό ἁ­μάρ­­τημα, ἀναδεικνύεται «καθα­ρω­­τέρα λαμπηδόνων ἡλιακῶν» καί ἀξιώνεται νά γίνει κυρία τῶν Ἀγγέλων, «τιμιωτέρα τῶν Χε­ρου­βείμ καί ἐνδοξωτέρα ἀσυγκρί­τως τῶν Σεραφείμ».

Πανηγυρίζει ἡ γῆ καί χορεύει ὁ οὐρανός, γιατί παρά τή μεγάλη τι­μή καί δόξα πού ἀπολαμβάνει ἡ Παναγία στόν οὐρανό, συνεχίζει νά παραμένει κοντά στούς ἀνθρώ­πους καί νά μεριμνᾶ γι᾽ αὐτούς μέ μητρική στοργή καί ἀγάπη.

Νά, γιατί, ἀδελφοί μου, θά ψάλουμε καί ἐμεῖς ἀπόψε, τό ἑσπέρας τῆς ἑορτῆς τῆς ἐνδόξου Κοιμήσεως τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου, τῆς Πα­να­γίας μας, θριαμβευτικά καί δο­ξολογικά στή χάρη της: «Ἡ γῆ πα­νηγυρίζει, ὁ οὐρανός χορεύει, σοῦ ἄνω αἰρομένης».

Γιατί ἡ χαρά τῆς γῆς καί τοῦ οὐρανοῦ εἶναι καί δι­κή μας χαρά, χαρά τῶν πιστῶν τέ­κνων της. Εἶναι καί δική μας χαρά, γιατί θά τήν ἔχουμε ἀρωγό δίπλα μας, σέ κάθε στιγμή τῆς ζωῆς μας, ἀλλά συγχρόνως καί μεσίτρια γιά μᾶς στόν οὐρανό.

«Ἡ γῆ πα­νηγυρίζει, ὁ οὐρανός χο­ρεύει, σοῦ ἄνω αἰρομένης».

Ἀδελφοί μου, ὁ κύκλος τοῦ Δεκα­πενταυγούστου ἔκλεισε σήμερα μέ τήν πανηγυρική ἄνοδο τῆς Πανα­γίας Παρθένου στόν οὐρανό. Αὐτό ὅμως δέν σημαίνει καθόλου ὅτι διακόπτεται ὁ σύνδεσμός μας μαζί της. Σέ αὐτήν θά πρέπει νά ἔχουμε διαρκῶς τήν ἀναφορά μας. Αὐτήν θά πρέπει νά ἐπικαλούμεθα καί νά ἱκετεύουμε στά εὐχάριστα καί στά δυσάρεστα τῆς ζωῆς μας.

Σέ αὐτήν θά πρέπει νά καταφεύγουμε γιά νά ἔχουμε τήν ἀσφάλεια ὅτι βαδίζου­με τόν σωστό δρόμο πού ὁδηγεῖ στόν Υἱό της. Σέ αὐτήν θά πρέπει νά ἐμπιστευόμεθα τή ζωή μας καί τή σωτηρία μας καί τίς δικές της μητρικές συμβουλές νά ἀκολου­θοῦ­με γιά νά τήν ἐπιτύχουμε.

Ἡ Παναγία μας εἶναι πάντοτε κοντά μας γιά νά μᾶς βοηθήσει ἀλλά κκαί γιά νά μᾶς σώσει. Ἄς τήν ἀκολου­θοῦ­με καί ἄς τῆς ἐκφράζουμε τήν ἀγάπη μας καί τόν σεβασμό μας ὑπακούοντας στίς ἐντολές τοῦ Υἱοῦ της, ὥστε νά ἔχουμε πάντοτε τή χάρη της καί τήν εὐλογία της στή ζωή μας.

Αἰσθάνομαι τήν ἀνάγκη ἀπό καρδίας νά εὐχαριστήσω τόν Σεβασμιώτατο Ἅγιο Φαναριοφερσάλων ὁ ὁποῖος ἐγκατέλειψε τήν ἐπαρχία του, τά δικά του πανηγύρια πού εἶναι πολλά, καί εἶναι κοντά μας, καί χθές καί σήμερα στήν Παναγία Σουμελᾶ, καί σήμερα ἐδῶ στήν Ἀλεξάνδρεια καί αὔριο στήν Παναγία στό Σέλι.

Αἰσθάνομαι, Σεβασμιώτατε, βαθύτατα ὑποχρεωμένος στήν ἀγάπη σας, διότι γνωρίζω τήν ἀγάπη σας, ἀλλά γνωρίζω καί τόν κόπο τόν ὁποῖο κάνετε γιά νά εἶσθε αὐτές τίς Θεομητορικές ἑορτές κοντά μας, κοντά στό ποίμνιό μας, γιά νά μεταφέρετε τήν εὐχή καί τήν εὐλογία σας.

Εὐχαριστῶ ἐπίσης καί τόν Ἅγιο Θερμῶν, ὁ ὁποῖος εἶναι ἀδελφός ἐν Κυρίῳ. Χρόνια πολλά ἐδῶ στή Μητρόπολή μας μᾶς συμπαραστέκεται, μᾶς βοηθᾶ, λειτουργεῖ, κηρύττει καί ἁγιάζει τό ποίμνιό μας. Εἶμαι βαθύτατα εὐγνώμων στήν ἀγάπη του. Ἡ Παναγία ἄς μᾶς σκέπει καί ἄς μᾶς διαφυλάττει.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Βεροίας) Thu, 16 Aug 2018 07:47:04 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23402-beroias-i-panagia-mas-einai-pantote-konta-mas-foto
Ο εορτασμός της Παναγίας στην Ιερά Μονή Κλαδοράχης (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23401-o-eortasmos-tis-panagias-stin-iera-moni-kladoraxis-foto kladoraxi 72

Φωτορεπορτάζ | Νίκος Κωνσταντινίδης


Με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, και σε κλίμα απόλυτης λαμπρότητας πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις στην εορτάζουσα Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κλαδοράχης Φλώρινας.

Ο εορτασμός της Παναγίας ξεκίνησε την Δευτέρα το απόγευμα με την Ακολουθία των Εγκωμίων προς το πρόσωπο της Παναγίας, ενώ οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν την επομένη με τον Εσπερινό και ανήμερα της εορτής με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Για ακόμα μία χρονιά η εικόνα της Παναγίας της Θεραπεύτριας οδηγήθηκε στη Μονή με πεζοπορία από το χωρίο Κλαδοράχη, αφού πρώτα τελέστηκε μικρός εσπερινός. Την Ιερά Εικόνα συνόδευσε πλήθος κόσμου και ψάλλοντας την παράκληση κατευθύνθηκαν στην Μονή.

Λίγο αργότερα με μπροστάρη τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητο, η Παναγία η Θεραπεύτρια, οδηγήθηκε στο ναό για την ακολουθία του Εσπερινού.

Κατά την ακολουθία προεξήρχε ο οικείος ποιμενάρχης, ο οποίος πλαισιώθηκε από ιερείς της Μητροπόλεως.

Τον Θείο λόγο με παρότρυνση του κ. Θεοκλήτου κήρυξε ο Αρχ. Θεωνάς Αθανασιάδης, υπεύθυνος νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, ο οποίος με θεολογικό τρόπο ανέπτυξε ομιλία με θέμα “ Ατενίζοντες τον Χριστό μέσα από το πρόσωπο της Παναγίας μας”.

Την επομένη, ανήμερα της Εορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του κ. Θεοκλήτου ενώ αυτή τη φορά λόγο ωφέλιμο προς το εκκλησίασμα απεύθυνε ο καθηγούμενος της Μονής Αρχ. Ιωαννίκιος Αθανασιάδης αναφερόμενος εκτενώς στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Στην συνέχεια ο κ. Θεόκλητος ευλόγησε το κόλλυβο, προέβει στην χειροθεσία αναγνώστου, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τόσο τους πιστούς που κατέκλεισαν τη Μονή, όσο και σύσσωμη την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Wed, 15 Aug 2018 22:53:49 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23401-o-eortasmos-tis-panagias-stin-iera-moni-kladoraxis-foto
Πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Αποστόλου του Νέου στο Πήλιο (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23400-panigurikos-esperinos-tou-agiou-apostolou-tou-neou-sto-pilio-foto phlio 5

Παρουσία μεγάλου πλήθους προσκυνητών, τελέστηκε απόψε στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Αγίου Αποστόλου του Νέου, στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του λαοφιλούς τοπικού μας Αγίου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

Στο κήρυγμά του ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στην απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας από τις τουρκικές φυλακές, επισημαίνοντας ότι «η Παναγιά έδωσε λύση τούτη την ημέρα της γιορτής της, αίροντας το ψυχικό μας άλγος. Παράλληλα, μέσα στο κλίμα της εθνικής τραγωδίας, που βιώνουμε τούτον τον καιρό, ήρθε η Παναγιά να μας ελευθερώσει, να μας ξαναδώσει την ελπίδα…».

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε, στην συνέχεια, σε κάποιες άλλες φυλακές, που δεν είναι σιδερόφρακτες, αλλά εγκλωβίζουν μέσα τους πολλούς νέους ανθρώπους στην εποχή μας: «η πρώτη είναι η φυλακή του ορθολογισμού, που αποθεώνει την λογική και πρεσβεύει ότι ο άνθρωπος προέρχεται από το μηδέν και καταλήγει στο μηδέν. Αυτή η αντίληψη, δυστυχώς, κυριαρχεί στην εποχή μας, περιορίζοντας τον άνθρωπο στην ύλη κι έτσι χάνει την ψυχή του. Αλλά, όταν ξεχάσουμε την ψυχή, παύουμε να αναπνέουμε, η ζωή μας δεν έχει σκοπό και αυτό οδηγεί σε άλλες φυλακές, όπως οι κάθε είδους εξαρτήσεις. Είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή, με πάρα πολλά θύματα στην εποχή μας, δυστυχώς και στον τόπο μας. Η απελευθέρωση απ’ αυτήν την φυλακή θέλει πολύ κόπο και προσευχή, θέλει θυσίες. Υπάρχει και μία πιο σύγχρονη φυλακή, η τεχνολογία, θύματα της οποίας είμαστε όλοι. Αυτή, που συνιστά ένα αναμφισβήτητο επίτευγμα, αιχμαλωτίζει την ανθρώπινη ψυχή. Ο κίνδυνος της απομόνωσης των νέων σε έναν εικονικό και ψεύτικο κόσμο είναι μια πραγματικότητα. Η απομόνωση οδήγησε στον ατομισμό, στην άπληστη ικανοποίηση του «εγώ», των προσωπικών αναγκών, περιφρονώντας τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, καταπατώντας νόμους, αξίες και κανόνες. Στις κλασικές γνωστές φυλακές, οι φυλακισμένοι υποφέρουν, αλλά έχουν την ευκαιρία να διορθώσουν τα σφάλματά τους, αλίμονο, όμως, σ’ εκείνους που είναι φυλακισμένοι στις σύγχρονες φυλακές, που περιγράψαμε, χωρίς να το καταλαβαίνουν…».

Περαίνοντας τον λόγο του, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι «η συμμετοχή μας στην ζωή της Εκκλησίας είναι απελευθερωτική. Πόσοι άνθρωποι απόψε οδηγήσαμε τα βήματά μας στον Άγιο, για να βρεθούμε όλοι μαζί σε έναν τόπο ιερό και αγιασμένο. Αυτή είναι μια κίνηση λυτρωτική και απελευθερωτική, που πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή. Μόνο η πίστη στον Θεό και η αλήθεια του Ευαγγελίου ελευθερώνουν…».

Τέλος, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας επαίνεσε τον λαό μας για την πληθωρική του παρουσία στην πανήγυρη και ευχήθηκε την χάρη του Αγίου και τις πρεσβείες της Παναγίας στις ζωές όλων.

phlio 1

phlio 1

phlio 1

phlio 1

phlio 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Δημητριάδος) Wed, 15 Aug 2018 21:13:56 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23400-panigurikos-esperinos-tou-agiou-apostolou-tou-neou-sto-pilio-foto
Άγιος Τιμόθεος Επίσκοπος Ευρίπου ο Θαυματουργός http://www.romfea.gr/pneumatika/23399-agios-timotheos-episkopos-euripou-o-thaumatourgos agios timotheosΤου Λάμπρου Κ. Σκόντζου Θεολόγου – Καθηγητού


Η αττική γη, αφότου κηρύχτηκε το ευαγγέλιο του Χριστού, ανάδειξε μια πλειάδα αγίων, οι οποίοι λαμπρύνουν το αγιολογικό στερέωμα της Εκκλησίας μας. Ένας από αυτούς υπήρξε ο άγιος Τιμόθεος Επίσκοπος Ευρίπου. Ένας ολόφωτος αστέρας, μια μεγάλη πνευματική προσωπικότητα, σε δύσκολους καιρούς για την Εκκλησία και το Έθνος μας.

Γεννήθηκε το έτος 1510 στον Κάλαμο Αττικής. Το όνομά του ήταν Τάσος Καλαμιώτης. Ο πατέρας του ήταν ιερέας του χωριού, ο οποίος του δίδαξε τα πρώτα γράμματα. Προπαντός του ενέπνευσε την πίστη στο Θεό και την ενάρετη ζωή. Τόσο ο ιερέας πατέρας του, όσο και η ευσεβής πρεσβυτέρα μητέρα του, γέμισαν την παιδική του ψυχή από αγάπη για την Ορθοδοξία, την μόνη αληθινή πίστη.

Από μικρό παιδί έδειξε μεγάλη έφεση στα γράμματα, για τούτο οι γονείς του τον έστειλαν στα σχολεία των Αθηνών, όπου έλαβε την καλλίτερη δυνατή μόρφωση της εποχής του. Κύριος δάσκαλός του υπήρξε ο Επίσκοπος Ωρεού της Βόρειας Εύβοιας, ο οποίος και χρηματοδότησε τις σπουδές του. Μετά το πέρας των σποδών του γύρισε για λίγο καιρό στον Κάλαμο.

Αλλά, από την ηλικία του εφήβου, έδειξε την κλήση του προς τον μοναχισμό και τον αναχωρητισμό. Εκείνος που τον ενέπνευσε να ασπασθεί τον μοναχισμό ήταν ο σεβαστός του δάσκαλος Επίσκοπος Ωρεού, τον οποίο κάλεσε στη Βόρεια Εύβοια και τον έκανε αρχικά γραμματέα του.

Εκάρη από εκείνον μοναχός και έλαβε το μοναχικό όνομα Τιμόθεος και στη συνέχεια τον χειροτόνησε διάκονο και πρεσβύτερο. Από τότε ξεκίνησε και η πνευματική του προσφορά προς την Εκκλησία και τον υπόδουλο στους τούρκους λαό της περιοχής. Είχε δε τέτοιο ζήλο, ώστε όταν τελούσε τα Ιερά Μυστήρια και ιδίως την Θεία Ευχαριστία, θεωρούσε τον εαυτό του εκούσιο όργανο του Θεού για τον αγιασμό των πιστών.

Μετά τον θάνατο του γέροντα Επισκόπου του, πήρε τη θέση του αυτός, εξελέγη επίσκοπος Ωρεού. Αλλά ύστερα από λίγο καιρό εξελέγη Μητροπολίτης Ευρίπου με έδρα την Χαλκίδα. Ως μητροπολίτης ανάλωσε κυριολεκτικά τον εαυτό του για την πνευματική αναγέννηση του ποιμνίου του και την κοινωνική διακονία των αναξιοπαθούντων, χωρίς καμιά διάκριση. Μαζί με τους Χριστιανούς ανακούφιζε και τους αλλόθρησκους τούρκους και εβραίους. Αυτό τον έκανε πολύ αγαπητό σε όλους, ακόμα και στους τούρκους. 

Αλλά δεν άργησε να αλλάξει το κλίμα. Ο Σουλτάνος Σελίμ ο Β΄(1566-1574), θέλοντας να εξισλαμίσει τους μη μουσουλμάνους υπηκόους της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, έβγαλε απόφαση να μετατραπούν σε τζαμιά οι μεγαλύτεροι και λαμπρότεροι χριστιανικοί ναοί.

Τότε ο Τιμόθεος αντέδρασε με σφοδρότητα και διαμήνυσε στον ντόπιο τουρκαλβανό πάσα ότι δεν θα επιτρέψει να εφαρμοστεί το σουλτανικό φιρμάνι. Ο βάρβαρος και αδίστακτος πασάς θεώρησε τη στάση του αγίου Επισκόπου εχθρική προς την Υψηλή Πύλη και τον κήρυξε εχθρό του οθωμανικού κράτους.

Μάλιστα σχεδίασε να τον σκοτώσει. Αλλά όμως η κρυπτοχριστιανή σύζυγος του πασά, παλιό πνευματικό του παιδί, τον ειδοποίησε να φυλαχτεί. Του έδωσε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό και τον συμβούλεψε να φύγει από την περιοχή. Υπάρχει η μαρτυρία ότι τον προστάτεψαν και τον βοήθησαν να φύγει οι τούρκοι της Εύβοιας, οι οποίοι, όπως είπαμε τον εκτιμούσαν και τον αγαπούσαν. 

Ο Τιμόθεος, βλέποντας ότι όντως κινδύνευε η ζωή του, ένα βράδυ του έτους 1572, με τη συνοδεία δύο κληρικών του, πέρασε κρυφά στην αντίπερα όχθη της Αττικής και εγκαταστάθηκε αρχικά στην γενέτειρά του, όπου έμεινε για λίγο καιρό, στην εκεί μικρή Μονή Κολολιβαδίου. 

Όμως ένα σημαντικό γεγονός άλλαξε τα πράγματα στην υπόδουλη Ελλάδα. Η ήττα των Τούρκων από τις συνασπισμένες χριστιανικές ευρωπαϊκές δυνάμεις το 15…. στις Εχινάδες Νήσους (Ναυμαχία της Ναυπάκτου), υπό τον Αυστριακό δον Χουάν, είχε ως αποτέλεσμα να ενταθούν οι διωγμοί κατά των υποδούλων Χριστιανών από τους τούρκους. Έτσι κινδύνευε περισσότερο η ζωή του εξόριστου Επισκόπου.

Περί το 1573-74 ο πασάς της Χαλκίδος είχε στείλει ανθρώπους του να τον συλλάβουν, αλλά ο Τιμόθεος πρόλαβε και κρύφτηκε στο «Όρος των Αμώμων», όπως ονομαζόταν το Πεντελικό όρος, σε ασκητήριο προς τιμήν της Αγίας Τριάδος, όπου προσέλκυσε και άλλους ασκητές.

Αλλά εκείνος ποθούσε την ησυχία, διότι οι πολλοί συνασκητές του του στερούσαν αυτόν τον πόθο του. Γι’ αυτό αναζητούσε άλλον τόπο, όπου θα ίδρυε δικό του ησυχαστήριο. Ερευνώντας όλη την περιοχή, με μια μικρή του συνοδεία, έφτασε σε ένα σημείο γεμάτο αγριελιές και όπου εκείτο παλαιός σκελετός.

Εξετάζοντάς τον διαπίστωσε πως στην περιοχή της καρδιάς του ήταν χαραγμένη η εικόνα της Παναγίας Γλυκοφιλούσας. Λέγεται πως στη θέση εκείνη υπήρξε κατά την αρχαιότητα ιερό της Αθηνάς.

Κατά άλλη παράδοση, τον οδήγησε εκεί η ίδια η Παναγία για να κτίσει Ιερά Μονή προς τιμήν της. Σύμφωνα άλλη παράδοση, η Παναγία τον οδήγησε σε παρακείμενη καλύβα, όπου βρήκε σκελετό μοναχού να έχει αγκαλιά την εικόνα της Παναγίας Γλυκοφιλούσας.

Ο άγιος ενέκρινε τον χώρο και έδωσε εντολή για την ανοικοδόμηση της Μονής, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Είναι η σωζόμενη ως τα σήμερα φημισμένη Ιερά Μονή Πεντέλης.

Η ανέγερση έγινα ανάμεσα στα έτη 1576-1578. Αφού την επάνδρωσε και την οργάνωσε, την ποίμανε για πέντε χρόνια και κατόπιν αποσύρθηκε σε κτήμα, που αγόρασε στην περιοχή του Γέρακα, για μεγαλύτερη ησυχία.

Κατόπιν πέρασε και από άλλα ησυχαστήρια, όπως του Μπογιατίου Αττικής (Άγιος Στέφανος), το Καστράκι, του Αγίου Γεωργίου Κοκκιναρά και το Θαλάσσι, μια βαλτώδη περιοχή στη βάση του Πεντελικού. Πέρασε επίσης και από την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καλού Λιβαδίου στον Κάλαμο, το χωριό του. 

Λίγο μετά τον συναντάμε στη Σκήτη του Αγίου Γεωργίου Χωστού, στη Γαργηττό, νότια του Πεντελικού όρους. Μετά από καιρό, το 1580, εγκαταστάθηκε στη Σκήτη του Αγίου Γεωργίου Βραυρώνας Αττικής.

Εκεί ανακαίνισε τη Μονή και έκτισε καινούργια κελιά. Κατά την παραμονή του εκεί συνέβη ένα μεγάλο θαύμα. Κάποιοι τούρκοι πειρατές άρπαξαν τα παιδιά μιας τουρκάλας γαιοκτήμονος.

Εκείνη πληροφορήθηκε για την αγιότητά του και γι’ αυτό έτρεξε κοντά του να τον παρακαλέσει να σώσει τα παιδιά της. Το θαύμα έγινε, με τις προσευχές του οι πειρατές απελευθέρωσαν τα παιδιά. Εκείνη ως ευγνωμοσύνη, του παραχώρησε μια μεγάλη έκταση, από την ιδιοκτησία της στην περιοχή Βραυρώνας.

Αλλά και εδώ δεν βρήκε ησυχία. Οι άλλοι γαιοκτήμονες της περιοχής θεώρησαν ότι ο πολλαπλασιασμός των κτημάτων τους ενείχε κίνδυνο για τις δικές τους ιδιοκτησίες και γι’ αυτό άρχισαν νέες διώξεις για τον Τιμόθεο.

Για εκφοβισμό του έκαψαν τη βάρκα που ψάρευε. Γι’ αυτό αναγκάστηκε και πάλι να εκτοπιστεί. Πέρασε στην απέναντι νήσο Κέα (Τζια), όπου εγκαταστάθηκε στην ερειπωμένη Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου.

Τα καλοκαίρια σύχναζε σε σπήλαιο στην περιοχή του Λούρου, όπου διήγε με νηστεία, αγρυπνία και αδιάλειπτη προσευχή. Εκεί έκαμε άλλο ένα θαύμα, ανέβλυσε γάργαρο νερό από τα ξερά βράχια. Η πηγή υπάρχει ως τα σήμερα και μαζί ναός του Αγίου Παντελεήμονα.

Ίσως διερωτηθεί κάποιος, γιατί είχε όλες αυτές τις μετακινήσεις. Η απάντηση είναι ότι ο ίδιος ήταν ανεξίκακος άνθρωπος. Έδινε τόπο στην οργή και προτιμούσε τη φυγή από τις φασαρίες. Είχε ως αρχή του το «φοβού και φεύγε»! Ήταν επίσης άνθρωπος της ησυχίας κι ακόμη: σε όλες τις περιοχές που πήγαινε δημιουργούσε πνευματικές εστίες, οι οποίες λειτουργούν ως τα σήμερα!

Με τον προσωπικό του αγώνα καθάρθηκε, αγιάστηκε και θεώθηκε. Έλαβε μάλιστα το χάρισμα της θαυματουργίας. Ο Άγιος έγινε γνωστός για τα θαύματά του εν ζωή, μετά το θάνατό του ως διώκτης των ασθενειών της χολέρας και της πανώλης. Τα λείψανά του συνδέθηκαν με πολλαπλά θαύματα όπως εκείνου της εξαφάνισης των ακρίδων αλλά και της πανώλης.

Τσακισμένος από τις ταλαιπωρίες και τον ασκητικό του αγώνα, κοιμήθηκε ειρηνικά στις 16 Αυγούστου του έτους 1590,σε ηλικία 80 ετών, στο σπήλαιο Λούρου. Το ιερό του λείψανο ετάφη στο εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονος.

Αλλά αργότερα παρουσιάστηκε σε όνειρο μοναχών και τους παρότρυνε να μεταφέρουν το λείψανό του στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης. Όμως στα 1821 τα τουρκικά στρατεύματα λεηλάτησαν τη Μονή και εξαφάνισαν τα τίμια λείψανά του. Σώθηκε μόνο η τίμια Κάρα του και η εικόνα της Παναγίας Γλυκοφιλούσας.

Η μνήμη του τιμάται στις 16 Αυγούστου, την ημέρα της οσιακής κοιμήσεώς του. Τιμάται ιδιαιτέρως στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης, ο οποίος θεωρείται κτήτορας και προστάτης. Ναοί του υπάρχουν στη Χαλκίδα, στην Κέα και στην Γαργηττό Αττικής.

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Wed, 15 Aug 2018 21:10:11 GMT http://www.romfea.gr/pneumatika/23399-agios-timotheos-episkopos-euripou-o-thaumatourgos
Μεθέορτος Εσπερινός και Λιτάνευση του Επιταφίου της Παναγίας στη Ν. Φιλαδέλφεια http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23398-metheortos-esperinos-kai-litaneusi-tou-epitafiou-tis-panagias-sti-n-filadelfeia metheortos 14

Με κατάνυξη και την παρουσία πλήθους πιστών ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις επί τη εορτή της πανσέπτου Κοιμήσεως και την εις Ουρανούς Μεταστάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ν. Φιλαδελφείας, στον οποίο φυλάσσεται η Ιερά θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας της Οδηγητρίας εκ Βουρλών Μ. Ασίας, η επονομαζόμενη «Βουρλιώτισσα», Πολιούχος και Προστάτιδα της Ν. Φιλαδέλφειας.

Το εσπέρας της κυριωνύμου ημέρας της εορτής, Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018, τελέσθηκε ο Μεθέορτος Πανηγυρικός Εσπερινός και εψάλησαν τα Εγκώμια της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ.

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε μεγαλοπρεπής λιτάνευση του Επιταφίου της Θεοτόκου στους δρόμους της Ν. Φιλαδέλφειας υπό τους ήχους της φιλαρμονικής και τη συνοδεία κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, τοπικών αρχόντων, εκπροσώπων Μικρασιατικών συλλόγων και τοπικών πολιτιστικών σωματείων και πλήθους πιστών.

Μετά το πέρας της πομπής, ο Σεβασμιώτατος, ευχαρίστησε θερμά όλους τους παρισταμένους κληρικούς και λαϊκούς που συμμετείχαν στις Ιερές Ακολουθίες προς τιμήν της Παναγίας μας, ευχόμενος προς όλους χρόνια πολλά με πλούσια τη χάρη, την ευλογία και την κραταιά προστασία της Κυρίας Θεοτόκου.

Φωτογραφίες: Ευστάθιος Χιώλος

metheortos 1

metheortos 1

metheortos 1

metheortos 1

metheortos 1

metheortos 1

metheortos 1

metheortos 1

metheortos 1

metheortos 1

metheortos 1

metheortos 1

metheortos 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Νέας Ιωνίας) Wed, 15 Aug 2018 20:23:04 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23398-metheortos-esperinos-kai-litaneusi-tou-epitafiou-tis-panagias-sti-n-filadelfeia
Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ι.Μ. Εδέσσης (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23397-eorti-tis-koimiseos-tis-theotokou-stin-im-edessis-foto edessis

Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ τελέσθηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον πανηγυρίζοντα ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μητρόπολη) Γιαννιτσών.

Κατά την διάρκεια όλου του Δεκαπενταυγούστου τέθηκε σε προσκύνηση η ιερά εικών και το ένδυμα του οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου.

Την παραμονή της εορτής, στις 19.00, τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κατά το πέρας του οποίου πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Κοιμήσεως και αρτοκλασία στον αύλειο χώρο του ναού.

Το Σεβασμιώτατο εκπροσώπησε ο ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Νικόδημος Κανσίζογλου. Κατά το κήρυγμά του εξήρε την σιωπή και την εσωστρέφεια της Θεοτόκου και την αντιπαρέβαλλε με την σύγχρονη τάση σωματικής και κυρίως πνευματικής απογύμνωσης μέσω της διαρκούς επιδίωξης της αδιάκριτης δημοσιοποίησης κάθε πτυχής της προσωπικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, η οποία σκορπίζει την πνευματική περιουσία του και τον αφήνει κενό από την θεία χάρη.

Καταλήγοντας προέτρεψε -με βάση το υπόδειγμα της Θεοτόκου αλλά και την Ορθόδοξη ησυχαστική παράδοση- σε πνευματική προσοχή και συγκέντρωση, με σκοπό την πνευματική καρποφορία και την σωτηρία μας.

Στις 22.00 τελέσθηκε το Μικρό Απόδειπνο και εψάλλησαν τα Εγκώμια εις την Κοίμησιν της Θεοτόκου.

Το πρωί της Τετάρτης (15/8) τελέσθηκε ο Όρθρος της εορτής και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του ποιμενάρχου της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Κατά το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον λόγο του Κυρίου: «μακάριοι οι ακούοντες τον λόγον του Θεού και φυλάσσοντες αυτόν» και εξήγησε, ότι ο Κύριος έβαλε ως έπαθλο στους ανθρώπους την Μητέρα του, λέγοντας ότι, όποιος ακούει και εφαρμόζει τις εντολές του Θεού, έχει την ίδια τιμή με Αυτήν.

Και η Παναγία είχε την ανθρώπινη φύση, όπως και εμείς. Εκείνη γέννησε τον Χριστό κατά φύσιν, εμείς μπορούμε να γεννήσουμε τον Χριστό κατά χάριν. Οι πατέρες της Εκκλησίας μας λένε, ότι ουδείς μπορεί να σωθεί «η μη δι᾿ αυτής και του εξ᾿ αυτής», δηλαδή ότι μόνον μέσω της Θεοτόκου και του Υιού Της σωζόμαστε.

Πράγματι, μόνον μέσω της προσευχής, της Θείας Ευχαριστίας και της εφαρμογής των εντολών του Θεού μπορεί να γεννηθεί ο Χριστός μέσα μας. Σε αυτόν τον πνευματικό αγώνα η Παναγία είναι η μεγάλη βοηθός μας. Κατά τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά είναι «το σωστικόν φάρμακον του καθ᾿ ημάς γένους»: είναι το σωτήριο φάρμακο όλης της ανθρωπότητας.

Έτσι λοιπόν και εμείς, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος, επειδή η Παναγία είναι η μητέρα μας και το πρότυπο της σωτηρίας μας, πρέπει να βαδίσουμε τον δρόμο που εβάδισε εκείνη και να πάρουμε μέσα μας τον Υιόν Της. Να Την επικαλούμεθα συνέχεια και να ζητάμε την βοήθεια και το έλεός Της λέγοντας: Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς.

Στην πανήγυρη μετείχαν ο Αρχιερατικός επίτροπος Γιαννιτσών, Πρωτοπρ. Ιωάννης Σπυρίδης καθώς και άγαμοι και έγγαμοι κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως, της πόλεως των Γιαννιτσών και άλλων Ι. Μητροπόλεων.

Παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γ. Στάμκος, οι τ.Υπουργοί κ. Γ. Καρασμάνης και κα Θ. Τζάκρη, ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πέλλας κ. Π. Περδικάτσης, εκπρόσωποι του Στρατού και των άλλων τοπικών αρχών και φορέων. Πλήθος πιστών κατέκλυσε τον Ιερό Ναό κατά τις δύο ημέρες της εορτής.

Το ένδυμα του οσίου Παϊσίου θα παραμείνει στον Ιερό Ναό μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης 16 Αυγούστου, οπότε, στις 18.30, θα τελεσθεί ο Μεθέορτος Εσπερινός και η Παράκλησις του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Εδέσσης) Wed, 15 Aug 2018 19:28:09 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23397-eorti-tis-koimiseos-tis-theotokou-stin-im-edessis-foto
Έθιμο ανήμερα της Παναγίας στην Ι.Μ. Σιδηροκάστρου (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23396-ethimo-animera-tis-panagias-stin-im-sidirokastrou-foto ethimo sidirokastro 5

Μέσα στο κατανυκτικό και εορταστικό κλίμα της Μεγάλης εορτής της Παναγίας μας, ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου το απόγευμα κατά την Ακολουθία του Εσπερινού στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου στο Μοναστηράκι Σιντικής, αναβίωσε το έθιμο της λιτάνευσης της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας μας από την Ιερά Μονή στον Ναό του Αγίου Βασιλείου της ενορίας του Μοναστηρακίου.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος και εν συνεχεία εν πομπή ακολούθησε η Ιερά λιτάνευση της Εικόνος.

Να σημειωθεί ότι την Εικόνα της Παναγίας μεταφέρουν με άλογα έως την πλατεία του χωριού όπου τελείται Αρτοκλασία και έπειτα φθάνοντας στον Ναό εναποθέτουν την Ιερά Εικόνα όπου θα παραμείνει εκεί για λίγες ημέρες.

ethimo sidirokastro 1

ethimo sidirokastro 1

ethimo sidirokastro 1

ethimo sidirokastro 1

ethimo sidirokastro 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Σιδηροκάστρου) Wed, 15 Aug 2018 18:31:26 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23396-ethimo-animera-tis-panagias-stin-im-sidirokastrou-foto
H Κοίμηση της Θεοτόκου στο Μετόχι της Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας στα Χανιά http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/23395-h-koimisi-tis-theotokou-sto-metoxi-tis-im-megistis-lauras-sta-xania xania1

Με κάθε λαμπρότητα εορτάσθηκε η θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας στα Χανιά, την παραμονή της εορτής Τρίτη 14 Αυγούστου.

Ο πανηγυρικός Εσπερινός τελέσθηκε προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, συμπροσευχούμενων του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. Προδρόμου και αδελφότητος της Ιεράς Μονής, του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. Βαρθολομαίου, Κληρικών και πλήθους ευσεβών προσκυνητών.

Ο Σεβασμιώτατος ομίλησε επίκαιρα και διδακτικά για το πρόσωπο της Παναγίας μας και ευχήθηκε σε όλους πατρικώς, ιδιαιτέρως δε στους κατ’ όνομα εορτάζοντες και εορτάζουσες.

xania2

xania2

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Κυδωνίας) Wed, 15 Aug 2018 17:10:00 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/23395-h-koimisi-tis-theotokou-sto-metoxi-tis-im-megistis-lauras-sta-xania
Το «Πάσχα του καλοκαιριού» στην Ι.Μ. Κιλκισίου (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23394-to-pasxa-tou-kalokairiou-stin-im-kilkisiou-foto dekapentaugoustos kilkis 27

Για την Romfea.gr, Χρήστος Καναρόπουλος


Με λαμπρή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία κορυφώθηκε ο πανηγυρικός εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη του Κιλκίς, όπου πανηγυρίζει ο ομώνυμος περικαλλής Ιερός Ναός, με τον πιστό Λαό να συμμετέχει ομοθυμαδόν στις Ιερές Ακολουθίες για την Δέσποινα του κόμσου.

Παραμονή της εορτής τελέστηκε μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, κατά τον οποίο εψάλλησαν και τα εγκώμια της Θεοτόκου και εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε μεγάλη λιτανεία της Ιερής Εικόνας της Θεομήτορος στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως, της Φιλαρμονικής του Δήμου Κιλκίς με πάνδημη τη συμμετοχή του κόσμου που έσπευσε να τιμήσει την Οδηγήτρια και Παρηγορήτρια όλων και να καταθέσει τον σεβασμό, την τιμή και την προσευχή του στον Επιτάφιο της.

Της Ακολουθίας προέστη ο Πρωτοσύγκελλός της Ιεράς Μητροπόλεως Παν. Αρχ. π. Επιφάνιος Θεοδωρίδης καθώς ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Ν. Φιλαδέλφειας Θεσσαλονίκης.

Ανήμερα της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, πλαισιούμενος από τον Εφημέριο του ως άνω Ιερού Ναού Παν. Αρχ. π. Νικόλαο Ταλζιγιέ, Ιερέων και Ιεροδιακόνων, ο οποίος στο κήρυγμά του ωμίλησε καταλλήλως για το πανσεβάσμιο ιερό πρόσωπο της Υπερμάχου Στρατηγού και για το θαύμα της απελευθερώσεως των δύο Ελλήνων Αξιωτικών, των κρατούντων αδίκως υπό των Τουρκικών Αρχών.

Στις εορταστικές λατρευτικές Ιερές Ακολουθίες παρέστησαν μεταξύ των άλλων ο Βουλευτής του Νομού κ. Γεωργαντάς, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βεργίδης, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Κιλκίς κ. Κυριακίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιαννόπουλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου κ. Τονικίδης, ο Διοικητής της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας "ο Πόντος" Ταξίαρχος κ. Καπραβέλος, Αντιδήμαρχοι και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, κ.α.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης του Κιλκίς εξέφρασε τα συγχαρητήρια προς τον Προϊστάμενο του Ναού και τους συνεργάτες του τόσο για την λαμπρή διοργάνωση της φετινής πανηγύρεως, όσο και για τα έργα που συντελούνται στον Ιερό Ναό και ευπρεπίζουν ακόμη περισσότερο τον Ναό της Παναγίας του Κιλκίς.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Wed, 15 Aug 2018 15:34:33 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23394-to-pasxa-tou-kalokairiou-stin-im-kilkisiou-foto
Η θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Καστοριά (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23393-i-theomitoriki-eorti-tis-koimiseos-tis-theotokou-stin-kastoria-foto kastoria pasxa

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς.

Το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, με τη συμμετοχή του Πρωτοσυγκέλλου, Ιερέων της Μητροπόλεως και των Διακόνων.

Πλήθος πιστών Καστοριέων συμμετείχε στην Θεία Λειτουργία και τίμησε την εορτή του Δεκαπενταυγούστου αλλά και του Μητροπολιτικού Ναού της βυζαντινής πόλεως.

Κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού ο Πρωτοσύγκελλος π. Αθανάσιος, ανέγνωσε την εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου, επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Παναγίας, όπου μεταξύ άλλων σημειώνει πως σήμερα γιορτάζουμε με χαρμολύπη εξαιτίας όσων συμβαίνουν στον τόπο μας, (όπως οι πρόσφατες φοβερές πυρκαγιές) αλλά και με την καρδιά μας γεμάτη ελπίδα πως η Παναγία θα γίνει και πάλι το τείχος και η σκέπη, ο πλατυσμός και η ευφροσύνη, το όπλο της σωτηρίας και η θύρα της μετανοίας, το αγαλλίαμα και η χαρά στη ζωή μας, αρκεί να στραφούμε με ενότητα και ομοψυχία στον Υιό και Θεό της.

Τότε και πάλι θα ζήσουμε, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, το θαύμα της φοβεράς προστασίας της για κάθε πονεμένη και πικραμένη ψυχή και ιδιαιτέρως για αυτήν την πολυβασανισμένη πατρίδα μας, την Ελλάδα, και την πολύπαθη, μαρτυρική και πάντοτε μία και ελληνική Μακεδονία μας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο ευχάριστο γεγονός της απελευθερώσεως των δύο στρατιωτικών μας, ο ένας εκ των οποίων είναι Καστοριανός, σημειώνοντας πως μέχρι σήμερα μαζί με τους Έλληνες λεβέντες μας, ήμασταν κι εμείς αιχμάλωτοι και θα πρέπει να τους χειροκροτήσουμε γιατί υπέμειναν την αιχμαλωσία και κράτησαν βαθιά στην καρδιά τους την Ελλάδα και τον Χριστό.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Καστορίας) Wed, 15 Aug 2018 15:13:02 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23393-i-theomitoriki-eorti-tis-koimiseos-tis-theotokou-stin-kastoria-foto
Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ι.Μ. Χαλκίδος (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23391-eorti-tis-koimiseos-tis-theotokou-stin-im-xalkidos-foto xalkida pasxa 4

Με μεγάλη εκκλησιαστική λαμπρότητα τιμήθηκε η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου σε όλο το μήκος και πλάτος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, με πληθωρική συμμετοχή του πιστού Λαού του Θεού, τόσο σε Ενορίες, μικρά Παρεκκλήσια, αλλά και Ιερές Μονές, οι οποίες ιδιαιτέρως τιμούν την Υπεραγία Θεοτόκο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, την Τρίτη 14 Αυγούστου, παραμονή της μεγάλης εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, μετέβη στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέου Πύργου Ιστιαίας και πλαισιωμένος από τον Αρχιμ. Δαμασκηνό Φυλακτό της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τον Πρωτοσύγκελλό του, Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, τον Αρχιμ. Τίτο Γερονικολό – Εφημέριο της Ενορίας και άλλους Ιερείς της περιοχής και τον Διάκ, Πορφύριο Γερμανό, χοροστάτησε στην ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού και προέστη της Ιεράς Λιτανείας κατά την οποία μέγα πλήθος πιστών κατέκλεισαν τους δρόμους της κωμοπόλεως αυτής και συνόδευσαν με ένθεο ζήλο το ιερό εικόνισμα της Παναγίας.

Ο Σεβασμιώτατος πριν τη λιτάνευση του Ι. Εικονίσματος ομίλησε επίκαιρα και διδακτικά για το πρόσωπο της και ευχήθηκε σε όλους πατρικώς, ιδιαιτέρως δε στους κατ' όνομα εορτάζοντες και εορτάζουσες.

Την επομένη ημέρα, Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αιδηψού, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο, με συλλειτουργούς του τον Αρχιμ. Θεοφύλακτο Τσαγκάρη - Προϊστάμενο του Ι. Ναού Ευαγγελιστρίας Κανήθου Χαλκίδος τον Πρωτοπρεσβ. Ηλία Στεφόπουλο, τον Πρωτοπρεσβ. Ηλία Ευθυμιόπουλο, Εφημέριο του Ι. Ναού και Αρχιερατικό Επίτροπο Αιδηψίων, τον Πρεσβ. Ευστάθιο Αναγνώστου – Εφημέριο Αγριοβοτάνου και τον Διάκ. Πορφύριο Γερμανό.

Σχεδόν όλο το εκκλησίασμα μετείχε στα Άχραντα Μυστήρια και λίγο πριν την Απόλυση ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους εορτίως.

xalkida pasxa 1

xalkida pasxa 1

xalkida pasxa 1

xalkida pasxa 1

xalkida pasxa 1

xalkida pasxa 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Χαλκίδος) Wed, 15 Aug 2018 14:04:51 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23391-eorti-tis-koimiseos-tis-theotokou-stin-im-xalkidos-foto
Επίσκεψη Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στο κεντρικό συσσίτιο (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/23390-episkepsi-arxiepiskopou-ieronumou-sto-kentriko-sussitio-foto sussitio 11

Την αγωνία και τον προβληματισμό του εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος για την αύξηση των ανθρώπων που καταφεύγουν στα συσσίτια κατά την επίσκεψη του στο κεντρικό συσσίτιο της Αρχιεπισκοπής στην οδό Σοφοκλέους, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Επίσκοπο Θεσπιών κ. Συμεών, ενώ τους υποδέχθηκαν ο Πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Βλάχος υπέυθυνος του συσσιτίου και η κ. Ελένη Κατσούλη, πρόεδρος του Κέντρου υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων.

Ο Αρχιεπίσκοπος για ακόμη μία φορά παραβρέθηκε κοντά στους ανθρώπους που δίνουν καθημερινά τη μάχη για την επιβίωση και συνομίλησε μαζί τους ακούγοντας τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους, αλλά και με τους υπεύθυνους της δομής.

Ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας στον 89,5 τόνισε πως «σήμερα, ημέρα μεγάλης εορτής της Παναγίας, επισκεφθήκαμε την εργασία της αγάπης, δηλαδή την ενίσχυση με φαγητό στους ανθρώπους που το στερούνται».

Συνεχάρη όλους τους συνεργάτες της δομής που με προθυμία και θυσία βρίσκονται εκεί και επιτελούν σημαντικό έργο, ενώ εξέφρασε την αγωνία του, την λύπη και τον προβληματισμό του για την αύξηση των ανθρώπων που καταφθάνουν εκεί για μία μερίδα φαγητού και υποσχέθηκε πως αυτή η προσπάθεια και το συγκεκριμένο έργο θα συνεχιστούν.

Η δράση που πραγματοποιείται σε κεντρικό σημείο της Αθήνας (Σοφοκλέους & Πειραιώς), ευαισθητοποιώντας ταυτόχρονα τους πολίτες και προάγοντας τον εθελοντισμό, ήταν ένα όραμα του Αρχιεπισκόπου από το 2009.

Σήμερα, πάνω από 2.000 εθελοντές ανεξαρτήτου θρησκευτικής προέλευσης και εθνικότητας συμμετέχουν εθελοντικά στην δράση, η οποία συνίσταται στην δωρεάν διανομή μερίδων φαγητού καθημερινά και 365 ημέρες το χρόνο σε άστεγους, αλλοδαπούς, ουσιοεξαρτημένους και γενικότερα άπορους ανεξαρτήτως φυλετικής ή οιασδήποτε άλλης διάκρισης.

sussitio 1

sussitio 1

sussitio 1

sussitio 1

sussitio 1

sussitio 1

sussitio 1

sussitio 1

sussitio 1

sussitio 1

sussitio 1

sussitio 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ecclesia.gr) Wed, 15 Aug 2018 13:33:49 GMT http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/23390-episkepsi-arxiepiskopou-ieronumou-sto-kentriko-sussitio-foto
Διδυμοτείχου: ''Την θλίψη και τον πόνο μας διαδέχεται η χαρά'' (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23389-didumoteixou-tin-thlipsi-kai-ton-pono-mas-diadexetai-i-xara-foto didi 10

«Η χαρά της σημερινής μεγάλης Θεομητορικής εορτής της Κοιμήσεως πολλαπλασιάζεται μετά το ευχάριστο γεγονός της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών, που για περίπου έξι μήνες παρέμειναν αιχμάλωτοι στις φυλακές της Αδριανούπολης. Την θλίψη και τον πόνο μας διαδέχεται η χαρά και η ευγνωμοσύνη στην Παναγία, που για μια ακόμη φορά με θαυμαστό τρόπο εκδήλωσε την πρόνοια και την προστασία Της στο λαό μας».

Με αυτές τις σκέψεις ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός ανακοίνωσε το γεγονός εν πληθούση Εκκλησία κατά τη διάρκεια του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ορεστιάδος, όπου χοροστάτησε.

Το πλήθος των πιστών, άμα το ακούσματι της ειδήσεως, ξέσπασε σε αυθόρμητες εκδηλώσεις συγκίνησης και χειροκροτήματα. Στη συνέχεια όλο το πληθος με κατάνυξη έψαλε τα Εγκώμια της Παναγίας, ενώπιον του Θεομητορικού Επιταφίου, και ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τους άρτους στο προαύλιο της Εκκλησίας.

Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος στο Διδυμότειχο, όπου ιερούργησε, μεταξύ άλλων, εσημείωσε ότι «ενώ ο κόσμος τελεί εν αναμονή γενικωτέρων εξελίξεων και γεωπολιτικών ανακατατάξεων και τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, ο ορθόδοξος ελληνικός λαός λατρεύει ευλαβικά τη Μεγαλόχαρη, Εκείνη που αιώνες τώρα είναι η Υπέρμαχος Στρατηγός και η Σκέπη του Γένους, και εμπιστεύεται σ’ Αυτήν την αγωνία του και την ελπίδα του, για ειρήνη, πρόοδο και ευημερία».

Επίκεντρο του εορτασμού στο Διδυμότειχο ήταν ο μεταβυζαντινός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κτίσμα του 1843 με το υπέροχο ξυλόγλυπτο εικονοστάσιό του, που φιλοτέχνησε ο Σταμάτιος Μαδυτινός την ίδια εποχή.

Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρ. Πατσουρίδης, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Στρατηγός Βας. Παπαδόπουλος, ο Υποδιοικητής της Ταξίαρχος Σταυρ. Σταυρόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδος Πασχ. Συριτούδης, άλλοι επίσημοι και πλήθος προσκυνητών.

didi 1

didi 1

didi 1

didi 1

didi 1

didi 1

didi 1

didi 1

didi 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Διδυμοτείχου) Wed, 15 Aug 2018 13:27:00 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23389-didumoteixou-tin-thlipsi-kai-ton-pono-mas-diadexetai-i-xara-foto
Λαμπρός εορτασμός στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Χρυσοσπηλαιωτίσσης (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/23388-lampros-eortasmos-ston-in-koimiseos-tis-theotokou-tis-xrusospilaiotissis-foto xrisospilaiotissa 1

Δώρο της Παναγίας προς την πατρίδα και τις μητέρες τους που υπέφεραν χαρακτήρισε την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και τους ευχήθηκε να συνεχίσουν να προχωρούν με σύνεση, ηρωισμό και αξιοπρέπεια.

Ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον ι. ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Χρυσοσπηλιωτίσσης Αιόλου, ενώ συλλειτούργησε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας τονίζοντας πως «η Παναγία μας δεν είναι μόνο η κλίμαξ που ενώνει τη γη με τον ουρανό, αλλά είναι και η σκάλα που ενώνει τον κάθε άνθρωπο με τον Θεό. Είναι το πρόσωπο το οποίο μας φέρνει κοντά στον Χριστό. Είναι η Παναγία για τον κάθε έναν ανεξαιρέτως. Ακόμη και για αυτόν που δείχνει ότι η ζωή του απέχει από το θέλημά Της. Ακόμη και για τον πιο ταλαιπωρημένο άνθρωπο, που βρίσκεται σε σύγχυση».

Επεσήμανε, επίσης, ότι η Παναγία είναι παρούσα και αγκαλιάζει τον καθένα παραθέτοντας παραδείγματα από τη ζωή των Αγίων της Εκκλησίας και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην μεταστροφή της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας και του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη.

Μετά την Θεία Λειτουργία ο προϊστάμενος του ναού π. Αθανάσιος Αττάρτ ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο επισημαίνοντας πως είναι η πρώτη φορά από την ίδρυση του ιερού ναού, το 1705, που τελεί το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας Αρχιεπίσκοπος την ημέρα που πανηγυρίζει ο ναός.

Κατόπιν ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον π. Αθανάσιο και τον συνεχάρη για το σημαντικό έργο που επιτελεί.

Στην συνέχεια αναφερόμενος στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών που ήταν φυλακισμένοι για 167 ημέρες στην Αδριανούπολη τόνισε ότι «σήμερα έχουμε μία ακόμη μεγάλη χαρά. Τα παιδιά μας τα φυλακισμένα στις τουρκικές φυλακές είναι ελεύθερα και το βλέπω ίσως με υπερβολική συγκίνηση, είναι ένα δώρο της Παναγίας προς τις μητέρες που υπέφεραν, προς την πατρίδα μας που περνάει δύσκολες ώρες. Γι’ αυτό να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και να καλωσορίσουμε τα παιδιά αυτά. Να τους ευχηθούμε, επίσης, να προχωρήσουν με σύνεση, ηρωισμό και αξιοπρέπεια όπως πέρασαν μέσα στην φυλακή. Χωρίς να δείξουν υποχώρηση, πορεία προς τα πίσω».

Ευχήθηκε, άλλωστε, να έχουν δύναμη και όλοι μαζί να πανηγυρίζουμε ενωμένοι και αγαπημένοι, διότι αυτό χρειάζεται η πατρίδα μας.

xrisospilaiotissa 2

xrisospilaiotissa 2

xrisospilaiotissa 2

xrisospilaiotissa 2

xrisospilaiotissa 2

xrisospilaiotissa 2

xrisospilaiotissa 2

xrisospilaiotissa 2

xrisospilaiotissa 2

xrisospilaiotissa 2

xrisospilaiotissa 2

xrisospilaiotissa 2

xrisospilaiotissa 2

xrisospilaiotissa 2

xrisospilaiotissa 2

xrisospilaiotissa 2

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ecclesia.gr) Wed, 15 Aug 2018 13:37:37 GMT http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/23388-lampros-eortasmos-ston-in-koimiseos-tis-theotokou-tis-xrusospilaiotissis-foto
Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23387-i-eorti-tis-koimiseos-tis-theotokou-stin-im-neas-ionias-kai-filadelfeias neas ionias 19

Με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας η κορυφαία Θεομητορική εορτή του εκκλησιαστικού έτους, η εορτή της Κοιμήσεως και η εις τους Ουρανούς Μετάσταση της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Πλήθος πιστών προσήλθε ευλαβικά στους πανηγυρίζοντες Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως για να τιμήσει το πρόσωπο της Μητέρας του Θεού και να συμψάλει τους θαυμάσιους εκκλησιαστικούς ύμνους της εορτής.

Την παραμονή της εορτής, Τρίτη 14 Αυγούστου 2018, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και εψάλησαν τα Εγκώμια της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ινεπόλεως στη Νέα Ιωνία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ και τη συμμετοχή πολλών κληρικών.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στο πανσεβάσμιο πρόσωπο της Μητέρας του Θεού, επισημαίνοντας την προσφορά Της στο σχέδιο της Θείας Οικονομίας. 

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε μεγαλοπρεπής λιτάνευση του Επιταφίου της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Τετάρτη 15 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ χοροστάτησε στον Όρθρο και στη συνέχεια τέλεσε την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ηρακλείου Αττικής.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη μεγάλη αυτή Θεομητορική εορτή για την Ορθοδοξία και την πατρίδα μας, παροτρύνοντας το εκκλησίασμα να καταφεύγει μέσω της προσευχής στην προστασίας της Μητέρας του Θεού, η οποία αποτελεί την «Σκέπη του κόσμου» που προσφέρει τη χαρά, την ανακούφιση και την ελπίδα.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος προέβη στην χειροθεσία τριών Αναγνωστών.

Φωτογραφίες: Ευστάθιος Χιώλος

neas ionias 1

neas ionias 1

neas ionias 1

neas ionias 1

neas ionias 1

neas ionias 1

neas ionias 1

neas ionias 1

neas ionias 1

neas ionias 1

neas ionias 1

neas ionias 1

neas ionias 1

neas ionias 1

neas ionias 1

neas ionias 1

neas ionias 1

neas ionias 1

neas ionias 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Νέας Ιωνίας) Wed, 15 Aug 2018 11:37:59 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23387-i-eorti-tis-koimiseos-tis-theotokou-stin-im-neas-ionias-kai-filadelfeias
Πατρών: ''Και πάλι θαυματούργησε η μεγάλη μας Μάνα'' http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23386-patron-kai-pali-thaumatourgise-i-megali-mas-mana patron xrisostomos 5

Μέσα στὸ πνεῦμα τῆς κατανύξεως καὶ τῆς ἱερᾶς πνευματικῆς ἐξάρσεως κατὰ τὴν ἡμέρα τῆς ἑορτῆς τῆς Κοιμήσεως καὶ τῆς εἰς οὐρανοὺς μεταστάσεως τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου, ἔρχεται ἐκείνη ἡ μεγάλη μας Μάνα, μὲ μιά ἀκόμα θαυμαστὴ ἐπέμβασή Της, νὰ μᾶς βεβαιώσῃ ὅτι ζεῖ Κύριος ὁ Θεὸς καὶ ὅτι αὐτὸς ὁ τόπος οὐδέποτε ἔπαψε νὰ τελῇ ὑπὸ τὴν μητρική Της προστασία.

Στὸ ἄκουσμα τῆς ἀνακοίνωσης ὅτι ἀπελευθερώθηκαν οἱ Ἕλληνες Ἀξιωματικοὶ ποὺ ἐκρατοῦντο ἂπό τούς Τούρκους στὶς φυλακὲς ὑψίστης ἀσφαλείας τῆς Ἀδριανουπόλεως, ράγισαν οἱ καρδιὲς ὅλων τῶν Ἑλλήνων καὶ ἕνα ἁπλὸ, πλήν ὃμως, βαθύ και οὐσιαστικό ἐρώτημα ἐξῆλθε ἀπό τά χείλη ὃλων.

Γιατί ἄραγε δὲν εὐδόκησε ὁ Κύριος, τόσο καιρό, οἱ ἀδίκως κρατούμενοι νὰ εἶχαν ἀπελευθερωθῇ, ἢ γιατί δὲν ἀπελευθερώθηκαν μετά τὴν ἑορτὴ τῆς Παναγίας; Ἡ ἀπάντηση εἶναι ὅτι ἔπρεπε νὰ φανῇ ἡ μεγάλη ἀγάπη τῆς Παναγίας μας πρὸς τὴν Πατρίδα μας, κατὰ τέτοιο τρόπο, ὥστε ὁποιοσδήποτε ἄπιστος ἢ ὀλιγόπιστος νὰ γίνῃ βεβαιόπιστος περὶ τῆς θαυμαστῆς προστασίας τῆς Θεομήτορος.

Αὐτὰ ἀνέφερε στὸ κήρυγμά του στὴν μεγάλη καὶ λαμπρὰ πανήγυρη τῆς Γηροκομήτισσας τῶν Πατρῶν , ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος, ἐνώπιον χιλιάδων Πατρέων προσκυνητῶν καὶ πλήθους ἄλλων προσκυνητῶν ποὺ ἔφθασαν ἀπὸ ἄλλα μέρη γιὰ νὰ προσκυνήσουν τὸ θαυματουργὸ εἰκόνισμα τῆς Παναγιᾶς στὴν Πάτρα.

Ἐν συνεχείᾳ ἀνεφέρθη στὴν πανσεβάσμια καί πανακήρατη μορφὴ τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου, ἡ ὁποία ἕνωσε τὸν Οὐρανὸ μὲ τὴ γῆ καὶ χρησιμοποιώντας χωρία ἀπὸ τοὺς μεγάλους Πατέρας τῆς Ἐκκλησίας, ἀνεφέρθη στὴν δογματικὴ διδασκαλία τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας γιὰ τὸ πρόσωπο τῆς Κυρίας Θεοτόκου.

Καταλήγοντας δέ ἐκάλεσε τὰ πλήθη τῶν εὐσεβῶν καὶ ὀρθοδόξων χριστιανῶν, γονυπετεῖς νὰ εὐχαριστήσουν τὴν Παναγία μας γιὰ τις πολλές και μεγάλες εὐεργεσίες Της καὶ νὰ Τὴν παρακαλέσουν νὰ συνεχίσῃ νὰ δέεται πρὸς τὸν Υἱὸν καὶ Θεόν Της γιὰ τὸν καθένα μας, γιὰ τὴν πόλη μας, γιὰ τὶς οἰκογένειές μας καὶ γιὰ τὴν Πατρίδα μας ποὺ περνᾶ δύσκολους καιρούς.

Στὸν Ἑσπερινὸ τῆς ἑορτῆς συγχοροστάτησε μαζὶ μὲ τὸν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομο καὶ ὁ Θεοφιλέστατος Ἐπίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

Στὴν Ἱερὰ Ἀγρυπνία ἡ ὁποία ἐπερατώθη τὶς πρωϊνὲς ὧρες προεξῆρχε ὁ Σεβασμιώτατος συμπαραστατούμενος ὑπὸ τῶν Πατέρων τῆς Μονῆς.

Ἀνήμερα τὸ πρωὶ στὴν Θεία Λειτουργία ἐχοροστάτησε ὁ Σεβασμιώτατος καὶ ἐκήρυξε τὸν θεῖο λόγο, ἐνῶ ἐλειτούργησε ὁ Ἡγούμενος τῆς Μονῆς π. Συμεὼν μὲ Πατέρες τῆς Ἀδελφότητος.

patron xrisostomos 1

patron xrisostomos 1

patron xrisostomos 1

patron xrisostomos 1

patron xrisostomos 1

patron xrisostomos 1

patron xrisostomos 1

patron xrisostomos 1

patron xrisostomos 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Πατρών) Wed, 15 Aug 2018 10:47:31 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23386-patron-kai-pali-thaumatourgise-i-megali-mas-mana
Λαμπρός ο εορτασμός της Παναγίας στην Ι.Μ. Δημητριάδος (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23384-lampros-o-eortasmos-tis-panagias-stin-im-dimitriados-foto dhmhtriados 1

Με την συμμετοχή μεγάλου πλήθους πιστών, η Τοπική Εκκλησία της Δημητριάδος εόρτασε την μεγίστη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Παναγίας, σε πλήθος ιερών σεβασμάτων αφιερωμένων στην Χάρη Της.

Επίκεντρο του εορτασμού ήταν και φέτος ο προσφυγικός Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Ν. Ιωνίας, όπου την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, παρουσία του Περιφερειάρχου Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Στρατιωτικών, Λιμενικών, Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Αρχών, καθώς και χιλιάδων πιστών, που κατέκλυσαν μέσα και έξω τον Ναό.

Κατά την διάρκεια του Εσπερινού, εψάλησαν τα εγκώμια της Παναγίας, ενώπιον ιερού κουβουκλίου και ακολούθως, στο προαύλιο, τελέστηκε η αρτοκλασία και ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε στα πλήθη τον καθιερωμένο εόρτιο χαιρετισμό.

Ο κ. Ιγνάτιος παρατήρησε ότι «τούτη την χρονιά ο εορτασμός είναι αλλιώτικος, καθώς αυτό το Καλοκαίρι σφραγίζει την ζωή όλων μας. Και ήρθε ο μήνας της Παναγιάς να απαλύνει τον πόνο, να δώσει ελπίδα, να νιώσουμε την ανάγκη της ταπείνωσης και της μετανοίας και την ανάγκη του Θείου ελέους. Αυτή η γιορτή, ενώ θυμίζει έναν θάνατο, γίνεται λαμπρή, ενώ προσκυνούμε Επιτάφιο, λαμπροφορούμε. Αυτό συμβαίνει, γιατί η Κοίμηση της Παναγίας απεικονίζει την Ανάσταση, είναι ο θάνατος που οδηγεί στην ζωή. Μας φοβίζει ο θάνατος, όταν μάλιστα λαμβάνει τραγικές μορφές. Η γιορτή, όμως, αυτή διώχνει κάθε φόβο του θανάτου. Την ώρα που οι άλλοι βλέπουν θάνατο υπάρχει ζωή, γιατί πιστεύουμε στον Αναστάντα Υιό της Παναγίας, που χαρίζει σε όλους μας την Ανάσταση, με την κοινωνία μαζί Του. Η Παναγιά μας είναι η χαρά των ανθρώπων, που διώχνει κάθε θλίψη, γιατί δεν μας εγκαταλείπει ποτέ. Αυτή έφερε την Ελπίδα στον κόσμο, σ’ Αυτήν ακουμπάμε με εμπιστοσύνη, Αυτή αντέχει και όσους Την αμφισβητούν και απιστούν, στην εποχή της αμφισβήτησης…».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στο κορυφαίο Θεομητορικό χάρισμα, την ταπείνωση: «Ήταν τόσο ταπεινή, που διασώθηκαν παρά ελάχιστα από τα λόγια Της, λες και χάθηκε μετά την Γέννηση στο σπήλαιο της Βηθλεέμ. Κι όμως, ήταν πάντοτε εκεί, διακριτική και σιωπηλή, που μίλησε μόνο στον Γάμο της Κανά, για να δώσει χαρά στους ανθρώπους. Πόση ανάγκη έχουμε σήμερα από ταπείνωση. Με πόση αυτάρκεια ζήσαμε και ζούμε. Όμως, έρχονται στιγμές, που η ίδια η ζωή μας διδάσκει, με μαθήματα ταπείνωσης και μετάνοιας…». Κλείνοντας τον λόγο του ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι «περιμένουμε κάθε χρόνο με λαχτάρα τούτη την γιορτή, γιατί είναι γιορτή χαράς και ανάστασης, αλλά και ενότητας, που ήταν πάντοτε η μεγάλη δύναμη του Γένους μας, στις πιο τραγικές στιγμές του. Δυστυχώς, όμως, σήμερα απεμπολούμε κάθε ιερό, ζητάμε, κάποιες φορές, να φύγει ο Θεός απ’ την ζωή μας. Αλλά, είμαστε ενωμένοι με τον Χριστό, με την Παναγιά, με τους Αγίους και αυτό δεν αλλάζει με τίποτα. Θα προστρέχουμε πάντα στην Χάρη Της, θα γεμίζουμε τους Ναούς και τα Μοναστήρια Της, θα κοινωνούμε τον Υιό Της… Μην χάσουμε την ελπίδα μας. Δεν είμαστε για τον θάνατο. Είμαστε πλασμένοι για την ζωή».

Ακολούθησε η λιτάνευση του Επιταφίου της Παναγίας στους δρόμους της ενορίας.

Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Παναγίας Λαρίσης, στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης & Τυρνάβου, παρουσία μεγάλου πλήθους ευλαβών πιστών.

dhmhtriados 2

dhmhtriados 2

dhmhtriados 2

dhmhtriados 2

dhmhtriados 2

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Δημητριάδος) Wed, 15 Aug 2018 09:57:32 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23384-lampros-o-eortasmos-tis-panagias-stin-im-dimitriados-foto
Σταγών Θεόκλητος: ''Η Παναγία είναι η ελπίδα μας'' (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/diafora/23381-stagon-theoklitos-i-panagia-einai-i-elpida-mas-foto stagon 7

Καλαμπάκα | Αιμίλιος Πολυγένης


Με λαμπρότητα και ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Βυτουμά της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος από Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το μοναστήρι ήταν κατάμεστο από χιλιάδες πιστούς οι οποίοι έσπευσαν να τιμήσουν την εορτή της Παναγίας, ενώ παρών ήταν και ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Σινάνης.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Θεόκλητος ο οποίος αναφέρθηκε στην σημερινή γιορτή, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι "η Παναγία είναι η ελπίδα μας".

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε μνημόσυνο στους αείμνηστους γονείς του Παναγιώτη και Δέσποινα οι οποίοι την ημέρα αυτή εόρταζαν.

Τέλος ακολούθησε κέρασμα στο Αρχονταρίκι, όπου εκεί η Γερόντισσα ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Σταγών για την σημερινή Θεία Λειτουργία.

stagon 1

stagon 1

stagon 1

stagon 1

stagon 1

stagon 1

stagon 1

stagon 1

stagon 1

stagon 1

stagon 1

stagon 1

stagon 1

stagon 1

stagon 1

stagon 1

bitouma 2

bitouma 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Thu, 16 Aug 2018 08:04:24 GMT http://www.romfea.gr/diafora/23381-stagon-theoklitos-i-panagia-einai-i-elpida-mas-foto
Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στο Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23383-poluarxieratiko-sulleitourgo-sto-proskunima-tis-panagias-soumela-sto-bermio PanagiasSoumela.2018

Την Τετάρτη 15 Αυγούστου το πρωί τελέστηκε με λαμπρότητα και επισημότητα η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στη Καστανιά του Βερμίου.

Από νωρίς το πρωί χιλιάδες πιστοί κατέφθασαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας στις πλαγιές του Βερμίου για να προσκυνήσουν το ιερό εικόνισμα της Παναγίας Σουμελά, να λειτουργηθούν, να λάβουν μέρος στη λιτανεία και να χαρούν το μεγάλο πανηγύρι με τα έθιμα και τις παραδόσεις του ποντιακού ελληνισμού.

Στο πανηγυρικό συλλείτουργο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ ενώ έλαβαν μέρος ο Σεβ. Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθέος, ο οποίος χοροστάτησε και στον Όρθρο, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρμαβίρ και Λαμπίνσκ κ. Ιγνάτιος και ο οικείος Ιεράρχης Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων επέδωσε εκ μέρους του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» το χρυσό μετάλλιο της Παναγίας Σουμελιωτίσσης στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου.

Όπως κάθε χρόνο το Ίδρυμα τίμησε δύο Μαθητές του Γενικού Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας στη μνήμη των μαθητών που χάθηκαν στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Φέτος τιμήθηκαν η κ. Παυλίδου Παρθένα και ο κ. Σερδαρίδης Νικόλαος.

Ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση των Ιερών Εικόνων και το τρισάγιο στο μνημείο για τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια προτομής του αειμνήστου Υπουργού Λεωνίδα Ιασονίδη, ο οποίος συνέβαλε στην μεταφορά των κειμηλίων της Παλαιφάτου Βασιλικής Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά και βοήθησε στην ανιστόρηση του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Βεροίας) Thu, 16 Aug 2018 08:46:42 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/23383-poluarxieratiko-sulleitourgo-sto-proskunima-tis-panagias-soumela-sto-bermio
Λαμπρός εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ερμούπολη (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/diafora/23382-lampros-eortasmos-tis-koimiseos-tis-theotokou-stin-ermoupoli-foto ermoupoli 4

Κατά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον φερώνυμο Ιερός Ναό στην Ερμούπολη της Σύρου χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιωτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων,πλαισιωμένος απο τους ιερείς του Ναού Αρχιμ. Αλέξανδρο Τσιούχαρη και Πρωτοπρ. Κων. Κοντό.

Να αναφερθεί ότι όπως και κατά τον Εσπερινο μεγάλη ήταν η προσέλευση των πιστών.

Στην Παναγία, που τιμάμε την Κοίμησή της, αποδίδονται πολλά ονόματα, είπε ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του: Θεοτόκος: Γιατί εγέννησε τον Θεό - το δεύτερο πρόσωπο της Αγ. Τριάδος - που ενανθρώπισε.

Δηλ. ενώθηκε με την ανθρώπινη φύση στην γαστέρα της Παναγίας και γεννήθηκε ως Θεάνθρωπος.

Το "Θεοτόκος" είναι το σπουδαιότερο και βασικότερο προσωνύμιο της Παναγίας, που διατυπώθηκε από Οικουμενική Σύνοδο, γιατί περικλείει όλο το μυστήριο της σωτηρίας μας.

Γρηγορούσα: Γιατί σπεύδει σε βοήθειά μας.

Ελεούσα: που πάντοτε μας ελεεί.

Γοργοεπίκοος: που ακούει γρήγορα τις προσευχές μας.

Και θα μπορούσαμε ακόμη να αναφέρουμε πολλά προσωνύμια της Παναγίας. Όμως θα σταματήσουμε σε ένα: "Πλατύτερα των Ουρανών".

Και εν πρώτοις τι είναι οι "ουρανοί" ή ο "ουρανός", όταν αναφέρεται στα κείμενα της πίστεώς μας; Δεν σημαίνει απλώς το φυσικό στερέωμα. Τον ουρανό που βλέπουμε, την ημέρα ή την νύχτα, όταν σηκώνουμε ψηλά το κεφάλι.

"Ουρανός" στην γλώσσα της Αγ. Γραφής και της Εκκλησίας είναι μια έννοια συμβολική.

Δηλ. συμβάλλει για να κατανοήσουμε το μεγαλείο του Θεού. Κάθε σημείο τόπου ή χρόνου,που είναι παρών ο Θεός, ειναι ουρανός.

Σ'αυτόν τον Ουρανό δηλ. στην αγκαλιά του Θεού, πηγαίνουν οι Άγιοι. Για μας τους υπόλοιπους υπάρχει η αγκαλιά της Θετόκου, που είναι "πλατυτέρα των ουρανών". Και έτσι γίνεται η πύλη, που μας οδηγεί στην αγκαλιά του Θεού.

Σ' αυτήν, λοιπόν, ας στηρίζουμε τις ελπίδες μας. Ειναι η "κραταιά προστασία" μας σ' αυτήν την ζωή.

Στις δυσκολίες και στις απογοητεύσεις μας. Όταν μας κυκλώνουν "τα νέφη των λυπηρών, ώσπερ μέλισσαι κηρίον".

Και στην άλλη ζωή η οδηγήτριά μας προς την αγκαλιά του Υιού της. Αυτή,που η γαστέρα της έγινε "πλατυτέρα ουρανών" και εχώρεσε τον Αχώρητον Θεόν, η Χώρα του Αχωρήτου, ας ικετεύσουμε να έχει και για μας μια θέση στην αγκαλιά της απευθύνοντάς της την ικεσία: "Θεοτόκε πύλη επουράνιε άνοιξον ημίν την θύραν του ελέους σου"!

Προ της Απολύσεως ο Μητροπολίτης Κορωνείας ευχήθηκε σε όλους την ευλογία και σκέπη της Παναγίας, ευχαρίστησε τον ''εκλεκτό, διακεκριμένο και αεικίνητο'' Μητροπολίτη Σύρου και τους ιερείς του Ναού και ο προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. Αλέξαν. Τσιούχαρης απηύθυνε στον Σεβασμιώτατο λόγους ευχαριστίας και αγάπης.

ermoupoli 1

ermoupoli 1

ermoupoli 1

ermoupoli 1

ermoupoli 1

ermoupoli 1

ermoupoli 1

ermoupoli 1

ermoupoli 1

ermoupoli 1

ermoupoli 1

ermoupoli 1

ermoupoli 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Wed, 15 Aug 2018 09:12:29 GMT http://www.romfea.gr/diafora/23382-lampros-eortasmos-tis-koimiseos-tis-theotokou-stin-ermoupoli-foto
Ο Εορτασμός της Παναγίας στο αρχαιότερο βυζαντινό μνημείο της Ηλείας http://www.romfea.gr/diafora/23380-o-eortasmos-tis-panagias-sto-arxaiotero-buzantino-mnimeio-tis-ileias hleia 1

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και ευλάβεια εορτάστηκε σήμερα 15η Αυγούστου, η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου στη Νέα Φιγαλεία και συγκεκριμένα στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Βόγαλης το οποίο θεωρείται ως το αρχαιότερο βυζαντινό μνημείο της Ηλείας με έτος κατασκευής το 957μχ.

Πρόκειται φυσικά για το Μοναστήρι της Παναγίας στη Νέα Φιγαλεία στο οποίο σήμερα παραβρέθηκαν εκατοντάδες πιστοί από ολόκληρη την Πελοπόννησο για να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία αλλά και να θαυμάσουν το έργο αναστύλωσης που ολοκληρώθηκε το 2016 με το Ναό να προκαλεί δέος στους επισκέπτες του. Την Τρίτη εσπέρας τελέσθηκε εσπερινός μετά αρτοκλασίας παρουσία και πάλι πλήθος κόσμου και επισκεπτών.

Το Μοναστήρι της Ζούρτσας, Παναγία Βόγαλης έχει τεράστια ιστορία για την Πελοπόννησο. Περίπου ένα χιλιόμετρο ανατολικά της Νέας Φιγάλειας ή Ζούρτσας, στην περιοχή του δεύτερου νεκροταφείου του οικισμού, βρίσκεται ο ιερός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, που είναι γνωστός και ως «Μοναστήρι».

Χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 10ου αιώνα και πιθανότατα ήταν το καθολικό μονής. Πράγματι, σε ένα χρυσόβουλλο του Ανδρόνικου Β΄ Παλαιολόγου, του 1323, με το οποίο η περιοχή της Ζούρτσας παραχωρήθηκε στη Μονή Βροντοχίου του Μυστρά, αναφέρεται το μετόχι της μονής της Παναγίας της Βόγαλης, ενώ στην ενετική καταγραφή του 1700 γίνεται λόγος για τη μονή της Παναγίας Λιγόβαης.

Η μονή συνδέθηκε στενά με την ιστορία της Ζούρτσας και σύμφωνα με την παράδοση, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας φιλοξένησε κρυφό σχολειό, ενώ τον Σεπτέμβριο του 1825 πυρπολήθηκε από τον στρατό του Ιμπραήμ πασά.

Λειτούργησε ως ανδρική μέχρι το 1834, οπότε καταργήθηκε με διάταγμα του Όθωνα. Θεωρείται ώς το αρχαιότερο Βυζαντινό Μνημείο του Νομού Ηλείας.

hleia 2

hleia 2

hleia 2

hleia 2

hleia 2

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Wed, 15 Aug 2018 08:42:47 GMT http://www.romfea.gr/diafora/23380-o-eortasmos-tis-panagias-sto-arxaiotero-buzantino-mnimeio-tis-ileias
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: ''Η Παναγία είναι η αληθινή μητέρα μας'' (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/23379-arxiepiskopos-kuprou-i-panagia-einai-i-alithini-mitera-mas-foto koimisi kipros 31

Με πνευματική χαρά και αγαλλίαση, αλλά και με κάθε λειτουργική μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε και φέτος λαμπρά η μεγαλύτερη Θεομητορική Εορτή του έτους, το «Πάσχα του Καλοκαιριού», η σεπτή Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου, στον τόπο όπου ασκήτευσε η μεγάλη αυτή οσιακή μορφή της πατρίδας μας.

Η Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου, πανηγυρίζει ιδιαίτερα αυτή την ημέρα, αφού το Καθολικό της Μονής είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, γεγονός που σε λίγους από μας είναι γνωστό.

Πλήθος πιστών από όλη την Κύπρο, κατευθύνει τα διαβήματά του στην επαρχία Πάφου ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, αφού σε συνδυασμό με τον δροσερότερο συγκριτικά καιρό με τις υπόλοιπες περιοχές του νησιού μας, τρεις ιερές Μονές της επαρχίας, η του Αγίου Νεοφύτου, η της Τροοδιτίσσης και της Χρυσορροϊατίσσης πανηγυρίζουν κατά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και αποτελούν πόλο έλξης πολλών προσκυνητών.

Πολλοί συνέρρευσαν ευλαβικά στις πανηγυρίζουσες Ιερές Μονές για να τιμήσουν το πρόσωπο της Μητέρας του Θεού και να συμψάλουν τους θαυμάσιους εκκλησιαστικούς ύμνους της Εορτής.

Στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου, την Τρίτη 14 Αυγούστου 2018, παραμονή της Εορτής, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χύτρων κ. Λεοντίου, πλαισιουμένου από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. κ. Ιωάννου, των Αρχιμανδριτών Αλεξίου και Νεοφύτου των Εγκλειστριωτών και των διακόνων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Στο Ιερό Βήμα παρέστη προσευχόμενος ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος. Τελέστηκε επίσης αρτοκλασία και έγινε περιφορά της εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου περιμετρικά του Καθολικού της Μονής.

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χύτρων κ. Λεόντιος χοροστάτησε στον Όρθρο και στη συνέχεια προεξήρχε της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας. 

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος κατά τη Θεία Λειτουργία παρίστατο προσευχόμενος στο Ιερό Βήμα.

Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε εκτενώς στη μεγάλη αυτή Θεομητορική Εορτή, παροτρύνοντας το εκκλησίασμα, που είχε κατακλύσει το Καθολικό της Μονής, να καταφεύγουν πάντοτε μέσω της προσευχής στην τρυφερή αγκαλιά και προστασία της Μητέρας του Θεού και Μητέρας όλων μας, επιζητώντας τη σωτηρία.

Στον λόγο του επίσης αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο θρίαμβο της Κοιμήσεως της «Βασίλισσας των Ουρανών», επισημαίνοντας παράλληλα την προσφορά της Παναγίας στο σχέδιο της Θείας Οικονομίας, η οποία τόσο με την ταπεινή της υπακοή, όσο και με την απαράμιλλη αρετή της, από τη νεανική της ηλικία δοξάστηκε από τον Θεό περισσότερο από κάθε άλλη γυναίκα.

Τέλος, ο Μακαριώτατος τόνισε ότι δεν πρέπει να προγραμματίζουμε διάφορους οραματισμούς στη ζωή μας, χωρίς να έχουμε πάντα υπ’ όψιν μας ότι στο τέλος θα επικρατήσει το Θείο θέλημα, διότι «ἄλλαι μὲν βουλαὶ ἀνθρώπων, ἄλλα δὲ Θεὸς κελεύει».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ιεροδ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου) Wed, 15 Aug 2018 08:19:46 GMT http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/23379-arxiepiskopos-kuprou-i-panagia-einai-i-alithini-mitera-mas-foto