ROMFEA RSS FEED http://www.romfea.gr/ Sat, 24 Feb 2018 13:49:54 GMT FeedCreator 1.8.0-dev ([email protected]) Καστορίας: ''Στην Παναγία να εναποθέτουμε την ελπίδα μας'' (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20239-kastorias-stin-panagia-na-enapothetoume-tin-elpida-mas-foto xairetismoi kastoria 7

Η Α’ Στάση των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο εψάλει στους Ναούς και τα Μοναστήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, την Παρασκευή της Α’ Εβδομάδος των Νηστειών.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ χοροστάτησε και μίλησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καστοριάς, με τη συμμετοχή των Εφημερίων του Ναού, των Διακόνων και πολλών πιστών χριστιανών, οι οποίοι προσέτρεξαν στην Παναγία για να ακουμπήσουν τα αιτήματά τους και την ελπίδα τους.

Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, το πρόσωπο αυτό που αντικρίζει τον Ήλιο της Δικαιοσύνης, που είναι ο Χριστός και δέεται για τη δική μας σωτηρία.

Και συνέχισε χρησιμοποιώντας λόγους των Αγίων της Εκκλησίας μας, οι οποίοι ύμνησαν και μεγάλυναν το πρόσωπό της και όλοι τους τίμησαν την Παναγία, κι αυτοί οι λόγοι είναι η εμπειρία τους, την οποία τούς αποκάλυψε ο Θεός.

Η Παναγία είναι των αγγέλων η χαρμονή. Η χαρά, η ευφροσύνη και η αγαλλίαση όλων των αγγελικών ταγμάτων, γιατί είναι η Θεοτόκος, είναι η μητέρα του Χριστού.

Είναι η χαρμονή των αγγέλων, γιατί είναι η Οδηγήτρια, είναι αυτή που οδηγεί τους ανθρώπους στον Θεό. Το έργο της είναι να μεταφέρει τα αιτήματα των ανθρώπων στο θρόνο του Υιού και Θεού της.

Η Παναγία χαίρεται όταν βλέπει τον άνθρωπο να μετανοεί και να ζει μέσα στην Εκκλησία του Χριστού. Και μαζί με την Παναγία χαίρονται και οι άγγελοι, που βλέπουν τους ανθρώπους να οδηγούνται στον Θεό, χάρη στην Παναγία.

Είναι η χαρμονή των αγγέλων, γιατί αυτή είναι η βασίλισσα του ουρανού και της γης. Είναι ο θρόνος πάνω στον οποίον κάθεται ο ίδιος ο Χριστός. Γι’ αυτό και οι άγγελοι την τιμούν και την μακαρίζουν, ως «την αειμακάριστον και παναμώμητον και μητέρα του Θεού ημών».

Και κατέληξε ο Σεβασμιώτατος λέγοντας πως κι εμείς οι άνθρωποι θα πρέπει να τιμούμε την Παναγία και να είναι και η δική μας χαρά. Να την πλησιάζουμε, να την χαιρετίζουμε, να της ζητάμε να μεσιτεύει για τη σωτηρία μας και σ’ αυτήν να εναποθέτουμε την ελπίδα και την προσδοκία μας.

xairetismoi kastoria 1

xairetismoi kastoria 1

xairetismoi kastoria 1

xairetismoi kastoria 1

xairetismoi kastoria 1

xairetismoi kastoria 1

xairetismoi kastoria 1

xairetismoi kastoria 1

xairetismoi kastoria 1

xairetismoi kastoria 1

xairetismoi kastoria 1

xairetismoi kastoria 1

xairetismoi kastoria 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Καστορίας) Sat, 24 Feb 2018 13:41:32 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20239-kastorias-stin-panagia-na-enapothetoume-tin-elpida-mas-foto
Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Θεοδώρων στις Σέρρες (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/20238-lampros-eortasmos-ton-agion-theodoron-stis-serres-foto syllitourgo serres 117

Σέρρες, Χρήστος Καναρόπουλος


Με ξεχωριστή λαμπρότητα και πνευματική κατάνυξη η Σερραϊκή Εκκλησία εόρτασε τη μνήμη των Αγίων ενδόξων Μεγαλομαρτύρων Θεοδώρων, του Τήρωνος και του Στρατηλάτου, στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Καθεδρικό και Προσκυνηματικό (παλαιό Μητροπολιτικό) Ναό, το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018.

Εκεί που "χτυπάει" η καρδιά και η ψυχή των Σερρών, εκεί που βρίσκονται τα δάκρυα, οι θλίψεις και οι χαρές των Σερραίων, στον παλαίφατο βυζαντινό Ναό των Αγίων Θεοδώρων, προσήλθαν εκατοντάδες ευλαβείς πιστοί για να συμμετέχουν των λατρευτικών εκδηλώσεων και να προσκυνήσουν την Ιερή Εικόνα των στρατιωτικών Αγίων αλλά και την χαριτόβρυτο Κάρα του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου που φυλάσσεται στον ως άνω Ιερό Ναό.

Κοντά σε αυτά τα ιερώτατα σεβάσματα βρίσκεται και η θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας της Πονολύτριας, πηγή ιαμάτων και θαυμάτων για όσους προσέρχονται με πίστη και ευλάβεια στον πάνσεπτο Ιερό Ναό που αποτελεί έναν φωτεινό φάρο θείου φωτός.

Στον πανηγυρικό Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος προέστη και της πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου και του οικείου Επισκόπου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Επίσης, στη Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος Ιερείς και Ιεροδιάκονοι της τοπικής Μητροπόλεως.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Τρίκκης κ. Χρυσόστομος ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάμνηση του διά κολλύβων θαύματος του Αγίου Θεοδώρου του Τύρωνος, ένα θαύμα που συνδέεται άρρηκτα με τη νηστεία της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και έχει παραμείνει έντονα στη συνείδηση των χριστιανών.

"Όλοι οι χριστιανοί προσπαθούν να υπερβούν τις προσωπικές αδυναμίες, αναζωσάμενοι την πανοπλία του Πνεύματος ενώ ο αντίδικος διάβολος επιτίθεται λυσσαλέα να αναστείλει κάθε πνευματική προκοπή. Και τούτο φαίνεται ξεκάθαρα από τη σημερινή ανάμνηση του θαύματος που εορτάζουμε" τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος και σε άλλο σημείο πρόσθεσε: "Το θαυμαστό αυτό γεγονός μας δείχνει τον τρόπο με τον οποίο κάθε χριστιανός διέρχεται τον πνευματικό του αγώνα, ιδιαιτέρως όταν αυτός αγώνας εντείνεται από την πλευρά του προς την κατεύθυνση της σωτηρίας και της αγιότητας".

Ακολούθως τελέστηκε ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του μεγάλου Αρχιστράτηγου της Ελλάδας και μιας μεγάλης ηρωικής μορφής, του Θεόδωρου Κολοτρώνη, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Πελοποννησίων ν. Σερρών και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της Ιερής Εικόνας των Αγίων Θεοδώρων και τεμαχίων των χαριτόβρυτων Ιερών τους Λειψάνων στους δρόμους της άνω πόλεως, συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου και τιμητικού στρατιωτικού αγήματος.

Στη σύντομη προσλαλιά του ο Ποιμενάρχης των Σερρών κ. Θεολόγος ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους για την αποδοχή της πρόσκλησής του να παραστούν και να συνεορτάσουν τη σύναξη των Μεγαλομαρτύρων Θεοδώρων, τους εκπροσώπους των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του Νομού και τον ευλογημένο Λαό του Θεού για τη συμμετοχή του στις εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις.

Με το δυναμικό του λόγο κάλεσε τους πιστούς να έχουν ελπίδα, να μη φοβούνται και να αγωνίζονται καθημερινώς για τα δίκαια της πατρίδας, έχοντας σταθερή την πίστη τους στο Χριστό και στα πολυτίμητα δώρα Του που χάρισε στον κόσμο, τους Αγίους, που σκέπουν και προστατεύουν ως ακαταμάχητα τείχη την πατρίδα και τους ανθρώπους της.

"Μια σταυρωμένη πατρίδα δικαιούται τη χαρά της Αναστάσεως" είπε και ευχήθηκε τα χρόνια πολλά σε όλους.

Ανάμεσα στους άλλους, παρέστησαν οι Βουλευτές του Νομού κ.κ. Κ. Καραμανλής και Φ. Αραμπατζή, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ι. Μωυσιάδης, ο Δήμαρχος της πόλης κ. Π. Αγγελίδης, εκπρόσωποι του Στρατού και της Αστυνομίας, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ.α.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

{youtube}IYgk6AmoLT0{/youtube}

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Sat, 24 Feb 2018 13:43:51 GMT http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/20238-lampros-eortasmos-ton-agion-theodoron-stis-serres-foto
Α' Στάση των Χαιρετισμών στην Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/20237-a-stasi-ton-xairetismon-stin-iera-mitropoli-kudonias-foto xairetismoi xania

Μέσα σε κλίμα ιεράς κατανύξεως εψάλει εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, το εσπέρας της Παρασκευής 23ης Φεβρουαρίου ε.έ., η Α’ Στάση των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε και ανέλυσε μία φράση από τους Χαιρετισμούς της Παναγίας μας, χαίρε ότι βαστάζεις τον βαστάζοντα πάντα.

Η Παναγία μας όπως βλέπουμε και στην εικόνα της κρατάει στην αγκαλιά της τον Χριστό μας, ο οποίος είναι η Αρχή και το Τέλος, ο οποίος είναι το μέτρο κρίσεως για τον άνθρωπο, ο οποίος είναι το πρόσωπο εκείνο το οποίον, κατέβηκε στη γη, έγινε άνθρωπος, έλαβε όλη την ανθρώπινη φύση, σήκωσε όλη την αμαρτία του κόσμου χωρίς ο ίδιος να αμαρτήσει, σταυρώθηκε, σταύρωσε την αμαρτία αυτή, αναστήθηκε και συνανέστησε μαζί του τον άνθρωπο, αναλήφθηκε στους ουρανούς και εκάθισε εκ δεξιών του Πατρός, εκ δεξιών του Θρόνου της μεγαλοσύνης.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Κυδωνίας) Sat, 24 Feb 2018 10:44:18 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/20237-a-stasi-ton-xairetismon-stin-iera-mitropoli-kudonias-foto
Οι Πατριάρχες Αλεξανδρείας και Αντιοχείας στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/20236-oi-patriarxes-alejandreias-kai-antioxeias-ston-arxiepiskopo-kuprou prokauimenoi

Κύπρος | Αιμίλιος Πολυγένης


Στην Κύπρο βρίσκονται από χθες, Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου οι Πατριάρχες, Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β' και Αντιοχείας κ. Ιωάννης.

Πριν από λίγο οι δύο Προκαθήμενοι πέρασαν το κατώφλι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, όπου εκεί τους υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β'.

Ο Μακαριώτατος καλοσώρισε τους δύο Προκαθημένους τους οποίους για ακόμη μία φορά ευχαρίστησε που τον τιμούν με την παρουσία τους για τα 40 χρόνια Aρχιερατείας που συμπληρώνει.

Αυτή την ώρα στο γραφείο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου πραγματοποιείτε συνάντηση, όπου οι τρεις Προκαθήμενοι ανταλλάσουν απόψεις για θέματα που αφορούν την Ορθοδοξία, την Μέση Ανατολή και τους διωγμούς των Χριστιανών.

prokathimenoi 1

prokathimenoi 1

prokathimenoi 1

prokathimenoi 1

prokathimenoi 1

prokathimenoi 1

prokathimenoi 1

prokathimenoi 1

prokathimenoi 1

prokathimenoi 1

prokathimenoi 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Sat, 24 Feb 2018 13:41:59 GMT http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/20236-oi-patriarxes-alejandreias-kai-antioxeias-ston-arxiepiskopo-kuprou
Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας εισηγητής στη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20235-o-mitropolitis-neas-ionias-eisigitis-sti-sxoli-ethnikis-amunas-foto eishghths 4

Διάλεξη στη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) πραγματοποίησε την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ κατόπιν προσκλήσεως του Διοικητού της Σχολής Αντιναύαρχου Αλέξανδρου Διακόπουλου ΠΝ.

Στην εκτενή εισήγησή του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο θέμα: «Η Γεωπολιτική της Ορθοδοξίας», τονίζοντας τον σοβαρό και πολυδιάστατο ρόλο που διαδραματίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία στο θρησκευτικό, κοινωνικό και πολιτικό παγκόσμιο γίγνεσθαι, η οποία, στηριζόμενη στις αρχές του Ευαγγελίου εργάζεται για την ειρήνη μεταξύ των λαών.

«Στον σύγχρονο εξελισσόμενο κόσμο η Ορθόδοξη Εκκλησία, μέσα από τις κατά τόπους Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, έχει έναν καθοριστικότατο ρόλο και δίνει έναν μεγάλο αγώνα, προκειμένου να επικρατήσει η ειρήνη, η δικαιοσύνη, η ισονομία και η ανάπτυξη, αρχές και αρετές που πηγάζουν από τον Ευαγγελικό λόγο του Χριστού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ, ενώ στη συνέχεια επισήμανε: 

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία καλείται να διαδραματίσει γεωπολιτικά έναν ιδιαίτερα στρατηγικό ρόλο και χαρακτήρα και εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε να τον συντονίσουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε ανά πάσα στιγμή, να είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε, να προσφέρουμε, αλλά και να ενεργήσουμε αποφασιστικά μπροστά σε οποιοδήποτε κοινωνικό ζήτημα που προκύπτει ή δημιουργείται μέσα σε κάθε ιστορική συγκυρία». 

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε επίσης και σε άλλα ενδιαφέροντα θέματα της επικαιρότητας, δίνοντας στη συνέχεια το βήμα στους σπουδαστές της Σχολής για ερωτήσεις. 

Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε ενώπιον του Διοικητού, του εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς και των 70 σπουδαστών που φοιτούν στη Σχολή, οι οποίοι είναι ανώτερα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και ανώτεροι πολιτικοί υπάλληλοι διαφόρων υπουργείων. 

Ο Διοικητής της Σχολής, Αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος ΠΝ ευχαρίστησε με θερμά λόγια τον Σεβασμιώτατο, στον οποίο και απέδωσε τιμητικά τον αναμνηστικό Θυρεό της Σχολής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Σχολή Εθνικής Άμυνας αποτελεί το τελευταίο και το υψηλότερο επίπεδο Ακαδημαϊκής Εκπαίδευσης Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και πολιτικού προσωπικού ανώτερης βαθμίδας, καθώς και στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας, Λιμενικού Σώματος, Υπουργείων, δημοσίων οργανισμών και λοιπών φορέων, παρέχοντας υψηλού επιπέδου Ακαδημαϊκή Γνώση στον ευρύτερο τομέα των Στρατηγικών Σπουδών.

eishghths 1

eishghths 1

eishghths 1

eishghths 1

eishghths 1

eishghths 1

eishghths 1

eishghths 1

eishghths 1

eishghths 1

eishghths 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Νέας Ιωνίας) Sat, 24 Feb 2018 09:02:28 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20235-o-mitropolitis-neas-ionias-eisigitis-sti-sxoli-ethnikis-amunas-foto
Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τη σύναξη των Αγίων Θεοδώρων στις Σέρρες (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20234-poluarxieratikos-esperinos-gia-ti-sunaji-ton-agion-theodoron-stis-serres-foto agion theodoron serres 38

Για την Romfea.gr | Χρήστος Καναρόπουλος


Με αισθήματα πνευματικής ανατάσεως και ιδιαίτερης χαράς η Εκκλησία του Χριστού που παροικεί στις Σέρρες εόρτασε την ανάμνηση του διά κολλύβων θαύματος του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος αλλά και τη λαμπρή σύναξη των Αγίων ενδόξων μεγαλομαρτύρων Θεοδώρων, Τήρωνος και Στρατηλάτου. Άγιοι, οι οποίοι υπήρξαν από αρχαιοτάτων χρόνων οι φύλακες, οι προστάτες και οι έφοροι της ιστορικής Μητροπόλεως των Σερρών.

Στον πολυαρχιερατικό Εσπερινό που τελέστηκε στον εορτάζοντα παλαίφατο, βυζαντινό, Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ναό των Αγίων (παλαιός Μητροπολιτικός Ναός) χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλιππών, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου και του κυριάρχου Επισκόπου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, ο οποίος καλωσόρισε θερμά τους δύο Αρχιερείς για την παρουσία τους σε μία σημαντική για τις Σέρρες εορτή και εξέφρασε εκ μέσης καρδίας την ευγνωμοσύνη του για την αποδοχή της πρόσκλησής του.

Μετά τον Εσπερινό, τελέστηκε ηΑκολουθία των Α' Χαιρετισμών προς την Κυρία Θεοτόκο, της οποίας προέστη ο Μητροπολίτης της Καβάλας και στη συνέχεια ο οικείος Ιεράρχης κ. Θεολόγος, στη σύντομη προσλαλιά του τόνισε ότι Σερραίοι πατέρες και πρόγονοι απηύθυναν αείποτε προς τους δύο στρατιωτικούς Αγίους θερμότατες ικεσίες και προσευχές έτσι ώστε Εκείνοι διά της ακαταμαχήτου προστασίας των να σκεπάζουν το λαό και τον τόπο των Σερρών.

Το θείο λόγο κήρυξε ο χοροστατών Μητροπολίτης, ο οποίος έκανε αναφορά στην έννοια του Μαρτυρίου της πίστεως αλλά και της συνειδήσεως για να τονίσει ότι το Μαρτύριο χρειάζεται θυσίες, προσευχές και ιδρώτα και μόνο όσοι έχουν μέσα τους το Χριστό μπορούν να αντλήσουν δύναμη από Αυτόν και να ομολογήσουν, ενθαρρύνοντας τους πιστούς να μην χάνουν την πίστη τους και να ενδυναμώσουν έτι περισσότερο τον πνευματικό τους αγώνα. 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Sat, 24 Feb 2018 13:09:02 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20234-poluarxieratikos-esperinos-gia-ti-sunaji-ton-agion-theodoron-stis-serres-foto
Ακολουθία των Α' Χαιρετισμών στη Μητρόπολη Αθηνών (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/diafora/20233-akolouthia-ton-a-xairetismon-sti-mitropoli-athinon-foto xairetismoi mhtropolitikos 5

Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε την Παρασκευή 23 Φεβρουρίου η Ακολουθία των Α’ Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών.

Στην Ακολουθία των Α' Χαιρετισμών χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, πλασιούμενος από τους εφημερίους του Ναού.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος με τίτλο ''Χαιρετισμοί το αριστούργημα της βυζαντινής λογοτεχνίας''.

xairetismoi mhtropolitikos 1

xairetismoi mhtropolitikos 1

xairetismoi mhtropolitikos 1

xairetismoi mhtropolitikos 1

xairetismoi mhtropolitikos 1

xairetismoi mhtropolitikos 1

xairetismoi mhtropolitikos 1

xairetismoi mhtropolitikos 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Fri, 23 Feb 2018 22:13:42 GMT http://www.romfea.gr/diafora/20233-akolouthia-ton-a-xairetismon-sti-mitropoli-athinon-foto
Οι Α' Χαιρετισμοί στην Υπεραγία Θεοτόκο στην Ι.Μ. Κερκύρας (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20232-oi-a-xairetismoi-stin-uperagia-theotoko-stin-im-kerkuras-foto kerkiras xairetismoi 7

Το απόγευμα της Παρασκευής 23 Φεβρουαρίου 2018 τελέστηκε η Ακολουθία των Α’ Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας σχολίασε τον στίχο από τον Ακάθιστο Ύμνο: ”Χαίρε, τροφή του Μάννα διάδοχε”, σημειώνοντας ότι όπως το μάννα που έστειλε ο Θεός από τον ουρανό, έθρεψε τους Ισραηλίτες, στην πορεία τους προς την γη της Επαγγελίας, έτσι και η Παναγία μας έγινε μητέρα του Υιού του Θεού, Του οποίου μεταλαμβάνουμε το Σώμα και το Αίμα, στην Θεία Κοινωνία και λυτρωνόμαστε, από την χειρότερη σκλαβιά, εκείνη της αμαρτίας, των παθών και του θανάτου.

Επιπροσθέτως ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η Κυρία Θεοτόκος είναι και Μητέρα δική μας, καθότι όλοι μας αποτελούμε εικόνες του Θεού. Και λέγοντας εικόνες, εννοούμε τα πρόσωπα.

Η Θεολογία της Εκκλησίας μας αυτό ακριβώς διατρανώνει, όταν ομιλεί για εικόνες, όπως λ.χ. του Χριστού, της Παναγίας και των Αγίων.

Προσκυνάμε τα πρόσωπα που εικονίζονται και λαμβάνουμε την Χάρη του Παναγίου Πνεύματος. Την αλήθεια αυτή της αμωμήτου Πίστεώς μας, πολεμούν οι αιρέσεις, ανά τους αιώνες. 

Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος προέτρεψε τους πιστούς να ζητούν στην προσευχή τους τις μεσιτείες της Θεοτόκου, ώστε και εκείνοι να παίρνουν δύναμη από την Μητέρα του Κυρίου μας, στον πνευματικό αγώνα που δίνουν, ιδίως την περίοδο που διανύουμε, της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος υπενθύμισε στο εκκλησίασμα, τις λατρευτικές εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου το απόγευμα, με τον Εσπερινό και την επομένη, Κυριακή της Ορθοδοξίας, με την Θεία Λειτουργία και την λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας.

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις θα προεξάρχει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος, καθότι ο κ. Νεκτάριος, όντας συνοδικός, θα βρίσκεται εν Αθήναις.

kerkiras xairetismoi 1

kerkiras xairetismoi 1

kerkiras xairetismoi 1

kerkiras xairetismoi 1

kerkiras xairetismoi 1

kerkiras xairetismoi 1

kerkiras xairetismoi 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Κερκύρας) Fri, 23 Feb 2018 22:14:08 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20232-oi-a-xairetismoi-stin-uperagia-theotoko-stin-im-kerkuras-foto
Η Ακολουθία της Α’ Στάσης των Χαιρετισμών στη Νέα Ιωνία (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20231-i-akolouthia-tis-a-stasis-ton-xairetismon-sti-nea-ionia-foto nea ionia xair 7

Με τη δέουσα λαμπρότητα τελέστηκε την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018 η Ακολουθία της Α’ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Αναργύρων Νέας Ιωνίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ.

Νωρίτερα ο Σεβασμιώτατος υποδέχθηκε στα προπύλαια του Μητροπολιτικού Ναού την Ιερά, σεβασμία και θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας της «Βηματαρίσσης», πλαισιούμενος από πλειάδα κληρικών και την παρουσία πλήθους πιστών. 

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα βαθιά και υψηλά πνευματικά νοήματα των Χαιρετισμών προς τη Μητέρα του Θεού και Μητέρα όλων μας, η Οποία αποτελεί το μεγαλύτερο από τα θαύματα της ενσάρκου οικονομίας καθώς και την υπομονετική «γέφυρα» που οδηγεί τον άνθρωπο στο Θεό και πρεσβεύει για τη σωτηρία του, ευχόμενος προς όλους δύναμη και καλή συνέχεια στη δύσκολη και καρποφόρα πορεία της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. 

Η Ιερά Εικόνα θα παραμείνει στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγ. Αναργύρων έως και την Κυριακή της Ορθοδοξίας (25 Φεβρουαρίου).

nea ionia xair 1

nea ionia xair 1

nea ionia xair 1

nea ionia xair 1

nea ionia xair 1

nea ionia xair 1

nea ionia xair 1

nea ionia xair 1

nea ionia xair 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Νέας Ιωνίας) Fri, 23 Feb 2018 21:15:44 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20231-i-akolouthia-tis-a-stasis-ton-xairetismon-sti-nea-ionia-foto
Α' Στάση των Χαιρετισμών στην Ι.Μ. Λαγκαδά (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20230-a-stasi-ton-xairetismon-stin-im-lagkada-foto lag xair 1

Μέσα σε κλίμα ιεράς κατανύξεως εψάλει εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά το εσπέρας της Παρασκευής 23ης Φεβρουαρίου ε.έ., η Α’ Στάση των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.

Προ της ενάρξεως της Ιεράς Ακολουθίας πραγματοποιήθηκε Λιτανευτικός η μεταφορά του αντιγράφου της εικόνος της Παναγίας της Ελεούσης, η οποία φυλάσσεται στο Επισκοπείο της Μητροπόλεως μας εις τον Μητροπολιτικό Ναό.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε στην συνεργεία της Θεοτόκου στο σχέδιο της Σωτηρίας του ανθρώπου και της Θείας Οικονομίας, σημειώνοντας ότι με την υπακοή Της και την ταπείνωση Της, έσωσε τον άνθρωπο από την παρακοή, που τον είχε οδηγήσει στην δυστυχία, στην απελπισία και στον υλισμό.

Η Παναγία μας δεν μας εγκαταλείπει ποτέ και πάντοτε έρχεται κοντά μας, σημείωσε σε άλλο σημείο του λόγου ο Σεβασμιώτατος για να συμπληρώσει λέγοντας ότι αν το θέλουμε πραγματικά μπορεί να γίνει η τροφός και η μάνα του καθενός μας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Λαγκαδά) Fri, 23 Feb 2018 21:10:50 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20230-a-stasi-ton-xairetismon-stin-im-lagkada-foto
Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στα Ιωάννινα (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20229-proigiasmeni-theia-leitourgia-sta-ioannina-foto DSCF3229

Ιωάννινα | Τηλέμαχος Παππάς


Σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης τελέστηκε σήμερα, Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αρχιμανδρείου στα Ιωάννινα.

Στην Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωανίνων κ. Μάξιμος, πλαισιούμενος από τους εφημερίους του Ιερού Ναού.

Να αναφερθεί ότι στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν πλήθος πιστών.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Fri, 23 Feb 2018 22:15:28 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20229-proigiasmeni-theia-leitourgia-sta-ioannina-foto
Έφτασε στην Κύπρο ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/20228-eftase-stin-kupro-o-patriarxis-antioxeias-ioannis-foto antioxeias ioannis 8

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΥΠΡΟΣ | ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΟΛΥΓΕΝΗΣ


Έφτασε πριν από λίγο στο Διεθνή Αερολιμένα της Λάρνακας ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αντιοχείας και η συνοδεία του έτυχε θερμής υποδοχής από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο Β' και τον Επίσκοπο Καρπασίας κ. Χριστοφόρο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου καλοσωρίζοντας τον Πατριάρχη Αντιοχείας τόνισε: ''Σας ευχαριστώ που ήρθατε''.

Να αναφερθεί ότι νωρίτερα αφίχθη στην Κύπρο και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β', ο οποίος χοροστάτησε στην Α' Στάση των Χαιρετισμών στον Ι.Ν. Αγίου Σάββα Λευκωσίας.

antioxeias ioannis 1

antioxeias ioannis 1

antioxeias ioannis 1

antioxeias ioannis 1

antioxeias ioannis 1

antioxeias ioannis 1

antioxeias ioannis 1

antioxeias ioannis 1

antioxeias ioannis 1

antioxeias ioannis 1

antioxeias ioannis 1

antioxeias ioannis 1

antioxeias ioannis 1

antioxeias ioannis 1

antioxeias ioannis 1

antioxeias ioannis 1

antioxeias ioannis 1

alexandreias kipro 1

alexandreias kipro 1

alexandreias kipro 1

alexandreias kipro 1

alexandreias kipro 1

alexandreias kipro 1

alexandreias kipro 1

alexandreias kipro 1

alexandreias kipro 1

alexandreias kipro 1

alexandreias kipro 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Sat, 24 Feb 2018 09:17:57 GMT http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/20228-eftase-stin-kupro-o-patriarxis-antioxeias-ioannis-foto
Εορτή του Αγίου Πολυκάρπου στην Ι.Μ. Ναυπάκτου (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20227-eorti-tou-agiou-polukarpou-stin-im-naupaktou-foto 0 895

Τήν Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, ἑορτή τοῦ ἁγίου ἱερομάρτυρος Πολυκάρπου Ἐπισκόπου Σμύρνης καί προστάτου τῆς Ἐπαρχίας μας, πανηγύρισε ἡ Ἱερά Μονή Ἀμπελακιωτίσσης στήν Ὀρεινή Ναυπακτία.

Τό πρωΐ τελέσθηκε ὁ Ὄρθρος καί ἡ Προηγιασμένη θεία Λειτουργία ἀπό τόν Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱερόθεο, μέ τήν συμμετοχή τοῦ Πρωτοσυγκέλλου π. Καλλινίκου, τοῦ Ἡγουμένου τῆς Ἱερᾶς Μονῆς π. Πολυκάρπου, τοῦ Ἀρχιερατικοῦ Ἐπιτρόπου Πλατάνου π. Γαβριήλ, τῶν Διακόνων π. Παϊσίου καί π. Νικοδήμου. Ἔψαλε ὁ κ. Νεκτάριος Παπαθανασίου μέ τούς Πατέρες τῆς Μονῆς. Στό Ἐκκλησίασμα ἦταν καί ὁ Διοικητής τῆς Τροχαίας Ναυπάκτου κ. Πανταζῆς Ράμμος μέ ἄνδρες τῆς Τροχαίας πού εὐλαβοῦνται τόν Ἅγιο.

Ὁ Σεβασμιώτατος στό κήρυγμά του μίλησε γιά τήν θεία Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων Δώρων, τήν ἱστορία, τούς λόγους τέλεσής της καί τήν σημασία της, καί γενικά γιά τήν μεγάλη ἀξία γιά τούς Χριστιανούς τῆς θείας Κοινωνίας, πού εἶναι μία ἀπό τίς ζωηφόρες ἐντολές τοῦ Χριστοῦ. Ὁ εὐχαριστιακός τρόπος ζωῆς εἶναι τρόπος ζωῆς τῶν Ἁγίων, ὅπως τοῦ ἁγίου Πολυκάρπου.

Στό τέλος τῆς θείας Λειτουργίας εὐχήθηκε νά προστατεύη ὁ Ἅγιος τήν Ἐπαρχία καί τήν Ἱερά Μονή Ἀμπελακιωτίσσης καί νά φέρη ὅπως Αὐτός γνωρίζει τό τίμιο λείψανό του πίσω στήν Μονή, καί εὐχήθηκε τά δέοντα στόν ἑορτάζοντα Ἡγούμενο π. Πολύκαρπο.

Ἐνδιαφέρουσα ἦταν καί ἡ συζήτηση τοῦ Σεβασμιωτάτου μέ τούς προσκυνητές καί φίλους τῆς Ἱ.Μονῆς στό ἀρχονταρίκι της γιά ἐθνικά, ἐκκλησιαστικά καί θεολογικά ζητήματα.

Στούς προσκυνητές, οἱ ὁποῖοι προερχόμενοι ἀπό διάφορες περιοχές ὑποβλή¬θηκαν στόν κόπο τῆς ἀναβάσεως στήν καρδιά τῆς Ὀρεινῆς Ναυπακτίας μέσα στόν χειμώνα, προσφέρθηκε ἀπό τούς Πατέρες τῆς Μονῆς τό παραδοσιακό κέρασμα καί γεῦμα.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Ναυπάκτου) Fri, 23 Feb 2018 18:33:11 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20227-eorti-tou-agiou-polukarpou-stin-im-naupaktou-foto
Η Ακολουθία της Α' Στάσης των Χαιρετισμών στα Πυργιώτικα Ναυπλίου http://www.romfea.gr/diafora/20226-i-akolouthia-tis-a-stasis-ton-xairetismon-sta-purgiotika-naupliou DSC 9475PURGIOTIKA A XAIRETISMOI2018

Παρουσία πάρα πολλών πιστών και με κάθε λαμπρότητα ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος τέλεσε την ακολουθία των χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο στον πανέμορφο ενοριακό ναό του Αγίου Γεωργίου στα Πυργιώτικα Ναυπλίου.

Ο εφημέριος του ναού π. Κωνσταντίνος Ξανθόπουλος, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την τιμή που έκανε να τελέσει την Ακολουθία των Χαιρετισμών στην Θεοτόκο στην ενορία των Πυργιωτίκων.

DSC 9315PURGIOTIKA A XAIRETISMOI2018

DSC 9315PURGIOTIKA A XAIRETISMOI2018

DSC 9315PURGIOTIKA A XAIRETISMOI2018

DSC 9315PURGIOTIKA A XAIRETISMOI2018

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ευάγγελος Μπουγιώτης) Fri, 23 Feb 2018 18:30:17 GMT http://www.romfea.gr/diafora/20226-i-akolouthia-tis-a-stasis-ton-xairetismon-sta-purgiotika-naupliou
''Χαράς αιτία'' http://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/20225-xaras-aitia theotokosΤου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ


Είναι διάχυτη η ευλάβεια του λαού μας στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου. Αυτή φαίνεται στην καθημερινή επικοινωνία του πιστού Χριστιανού μαζί της, καθώς προφέρει το πανάγιο όνομά της.

Η ευλάβεια αυτή φανερώνεται στις εορτές της και μάλιστα στα ιερά προσκυνήματα, που προστατευτικά ασφαλίζουν τον τόπο μας, με πρώτο το ιερό περιβόλι της, το Άγιον Όρος, και κορυφώνεται, ιδιαίτερα την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, με την Ακολουθία των Χαιρετισμών κάθε Παρασκευή βράδυ.

Η Παναγία είναι για όλους μας «η άμπελος η ευκληματούσα»1, κατά την έκφραση του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού. Από αυτήν εκχύνεται το θεϊκό νέκταρ που ζωογονεί τους ανθρώπους.

Γι' αυτό όποιος την πλησιάζει με πίστη και ευλάβεια, γεμίζει από τους ακενώτους θησαυρούς της θεότητος και κυρίως πληρώνεται με χαρά, αφού η Παναγία διαλύει τα νέφη των λυπηρών.

Γράφει ο θεοφόρος Δαμασκηνός: «Κλήμα με πλήθος βλαστών βλάστησε από την Άννα και άνθισε σταφύλι ολόγλυκο που πηγάζει για τους ανθρώπους το θεϊκό ποτό της αιώνιας ζωής. Δικαιοσύνη έσπειραν ο Ιωακείμ και η Άννα και θέρισαν καρπό ζωής. Φωτίστηκαν με το φως της γνώσης και ζήτησαν τον Κύριο με επιμονή και τους ήρθε το γέννημα της δικαιοσύνης. Ας πάρει θάρρος η γη και τα τέκνα τής Σιών. Χαρείτε που χάρη στον Κύριο τον Θεό σάς βλάστησε η έρημος και η στείρα έδωσε τον καρπό της. Ο Ιωακείμ και η Άννα ως όρη νοητά στάλαξαν τη δροσιά της γλυκύτητάς τους. Νοιώσε ευφροσύνη, Άννα μακαριστή, που γέννησες κορίτσι. Γιατί το κορίτσι αυτό είναι η μητέρα του Θεού, η πύλη του φωτός, η πηγή της ζωής και σβήνει το έγκλημα της γυναίκας»2.

Έτσι, ἡ Θεοτόκος έγινε το δοχείο της χαράς. Η αιτία της χαράς αλλά και η χαρά του κόσμου. Γι' αυτό και ψάλλουμε : «χαρά του κόσμου υπάρχεις, αμαρτωλών ο λιμήν, χειμαζομένων ρύστης, Θεοτόκε Παρθένε»3.

Γι' αυτό και ο ιερός υμνογράφος της Εκκλησίας τής απευθυνει τον χαιρετισμό : «Χαίρε, δι' ής η χαρά εκλάμψει»4.

Πρώτον. Όλοι οι άνθρωποι επιθυμούμε τη χαρά, αφού πλαστήκαμε για να πλέουμε μέσα στο πέλαγος της ευτυχίας και της χαράς. Κι ένα τρανό παράδειγμα ήταν η ζωή των Πρωτοπλάστων πριν ακόμη εισχωρήσει στη ζωή τους η αμαρτία.

Μετά από αυτήν τη ζωή, διαδέχτηκε την παραδείσια χαρά ο αδαμιαίος θρήνος, η έξωση από τον Παράδεισο, η λύπη, τα δάκρυα και ο θρήνος. Ο Θεός όμως δεν άφησε τον άνθρωπο σ' αυτήν την κατάσταση τής μελαγχολίας και του πόνου.

Ο ανερμήνευτος Λόγος του Θεού γίνεται άνθρωπος στα πανάχραντα σπλάχνα της Παναγίας, προκειμένου ν’ ανακαινίσει το ανθρώπινο γένος. Δεν είναι άνευ σημασίας το ότι η ιστορία της Σαρκώσεως αρχίζει με το μήνυμα της χαράς, το «χαίρε» του Eυαγγελισμού, που πραγματώνεται τη νύχτα της Γεννήσεως στην ταπεινή πολίχνη της Βηθλεέμ.

Γι' αυτό και ο Αρχάγγελος της χαράς ευαγγελίζεται αυτήν τη χαρά στους ταπεινούς ποιμένες, τονίζοντας «ιδού ευαγγελίζομαι υμίν χαράν μεγάλην, ήτις έσται παντί τω λαώ, ότι ετέχθη υμίν σήμερον σωτήρ, ος εστί Χριστός Κύριος»5.

Μήνυμα χαράς ήταν η πρώτη λέξη που βγήκε από τα χείλη του αναστημένου Χριστού, εκείνο το «Χαίρετε» πρός στα πρόσωπα των αγίων μυροφόρων γυναικών.

«Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε»6, συνιστά ο φτερωτός Απόστολος των Εθνών. Και ακόμη, «τη ελπίδι χαίροντες»7 θα προτρέψει και πάλι τους Ρωμαίους της εποχής τους. Θα σχολιάσει δε ο θαυμαστός Ιεράρχης της Καισαρείας Μέγας Βασίλειος: «Ελπίς εστίν η την χαράν σύνοικον τη ψυχή του σπουδαίου παρασκευάζουσα»8.

Δεύτερον. Ο Χριστός με απλοχεριά προσφέρει τη χαρά, την οποία εμείς λαμβάνουμε από το δοχείο της χαράς, που είναι η Παναγία. Αυτή η χαρά δε στηρίζεται στα υλικά αγαθά, ούτε μόνο στην εγκόσμια πραγματικότητα.

Δεν σβήνει, όταν ο άνθρωπος χτυπιέται και ταλαιπωρείται από την ανέχεια και την ασθένεια. Δεν εξαφανίζεται στη μοναξιά και στον κατατρεγμό, ούτε στην απώλεια των προσφιλών προσώπων.

Έχει τόσο βάθος και πλάτος, ώστε δίνει στον άνθρωπο τη δυνατότητα να αψηφά τα βάσανα της γης και να ατενίζει την αιωνιότητα, στην οποία δεν υπάρχει ούτε πόνος, ούτε λύπη, ούτε στεναγμός.

Έτσι, οι Χριστιανοί εμφανίζονται στον κόσμο «ως λυπούμενοι, αεί δε χαίροντες»9. Γι' αυτό το ήθος της Εκκλησίας μας είναι ήθος χαρμολύπης, αφού αυτή η χαρά είναι ένα πνευματικό γεγονός, καρπός του Αγίου Πνεύματος κατά τον Απόστολο Παύλο, εσωτερική κατάσταση, ανεξάρτητη από εξωτερικούς παράγοντες και συνθήκες ζωής.

Γι΄ αυτό και αυτός που έχει μέσα στην καρδιά του ένοικο το Θεό, είναι γεμάτος χαρά στους πειρασμούς και στην ησυχία, στις δυσκολίες και στις ανέφελες ώρες, αλλά και στις στιγμές της δοκιμασίας.

Τρίτον. Αιτία χαράς η Παναγία. Μας έφερε στον κόσμο, όχι απλώς την ουράνια βροχή, αλλά αυτόν τον Κύριο των νεφελών10. Γι' αυτό και χαίρεται, αφού με τον άσπιλο τόκο της έλαμψε η χαρά σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Χαίρεται, διότι ο άσαρκος Λόγος του Θεού κατέστησε την άχραντη γαστέρα της «πλατυτέρα των ουρανών» και την έκανε εργαστήριο της χαράς και όλων των πνευματικών χαρισμάτων.

Χαίρεται η ταπεινή κόρη της Ναζαρέτ, γιατί από τον ευλογημένο καρπό της κοιλίας της ξεχύθηκαν οι αύρες της πνευματικής αναδημιουργίας, της ανακαινίσεως του κόσμου και της αναγεννήσεως του ανθρώπου.

Πόσο χαρακτηριστικός είναι ο χαιρετισμός του θεοφόρου Δαμασκηνού στην περίπτωση αυτή! «Ω κόρη ιερότατη, που σε κρατεί η μητέρα σου στην αγκαλιά της και σε τρέμουν της αποστασίας οι δυνάμεις. Ω κόρη θεοπόθητη, δόξα των γονιών σου. Σε μακαρίζουν γενεές γενεών... Έγινες η αποκαταστάση της προμήτορός μας Εύας... και η τιμιότερη από όλη την πλάση»11.

Χαρά, λοιπόν, η Παναγία.

Λιμάνι των αμαρτωλών.

Ρύστης των χειμαζομένων.

Ιατρείο των ασθενών.

Παραμυθία των αδικουμένων.

Ελπίδα των Χριστιανών.

Ελπίδα όλων των ανθρώπων.

Ελπίδα για το μέλλον, ευγνωμοσύνη για το παρελθόν.

Χαρά στο νυν, μακαριότητα στο αεί.

Πάντα θυσία.

Μονάκριβη ελπίδα του κόσμου, όπως έγραφε ένας αγιορείτης μοναχός.

Αυτήν πλησιάζουμε απόψε, σ' αυτήν τη θαυμαστή Ιερή Ακολουθία, και την παρακαλούμε, μαζί με ολόκληρη την Εκκλησία, να μας γεμίσει με χαρά, να γίνουμε μέτοχοι της χαράς του Υιού της και κυρίως να ζήσουμε την ανεκλάλητη χαρά της Βασιλείας των Ουρανών.

«Χαράς αιτία χαρίτωσον, τον νουν μου και φωτί σου κατάλαμψον, ψυχήν αγνή και διάνοιαν, όπως σοι εκβοήσω χαρμονικώς, συν τω Αρχαγγέλω, χαριστήριον ωδήν Θεοχαρίτωτε»12.


1 Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, «Λόγος εις το γενέσιον της υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας», ΕΠΕ 9,199

2 αυτόθι

3 Θεοτοκάριον, Σάβατον εσπέρας Ήχος Α’

4 Ακολουθία των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου

5 Λκ. 2,10-11

6 Φιλ. 4,4

7 Ρωμ. 12,12

8 Μεγάλου Βασίλειου, «Περί ευχαριστίας», PG 31,224

9 Β’ Κορ. 6,10

10 Μοναχού Θεοκλήτου Διονυσιάτου, Μαρία η Μητέρα του Θεού, Θεσσ/κη 1988, σελ. 19. Όρα και Αγ. Νικοδήμου του Αγιορείτου,

Κήπος χαρίτων, Ερμηνεία εις την Θ΄ Ωδήν, Προλεγόμενα, Βενετία 1819, σελ. 170-171

11 Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, ό.π., ΕΠΕ 9,195-197

12 Θεοτοκάριον, Παρασκευή εσπέρας, Ήχος Α’

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Καστορίας) Fri, 23 Feb 2018 14:02:07 GMT http://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/20225-xaras-aitia
ΕΝΦΙΑ - Θηλιά στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων http://www.romfea.gr/diafora/20224-enfia-thilia-sto-patriarxeio-ierosolumon Διαβάστε σ’ αυτό το τεύχος

Δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχέιων για 887 εκκλησιαστικά ιδρύματα στους Αγίους Τόπους λόγω υψηλής φορολογίας. Σε αδιέξοδο το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

- Βαρθολομαίος: Το Πατριαρχείο θα είναι πάντα εδώ
- Η συγκλονιστική ομιλία του Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου για τους Μακεδονομάχους και τον Παύλο Μελά
-Ο Ακάθιστος Υμνος, η ιστορία του και οι άγνωστοι δημιουργοί του
- Πάντα τα έθνη: Οι άλλοι ιεραπόστολοι της Ευρώπης και η προσφορά τους στον Χριστιανισμό
- Προκαλεί η Εκκλησία της Βουλγαρίας για τα Σκόπια
- Κυριακή της Ορθοδοξίας
- Εκκλησία της Ελλάδος: Παρελθόν, παρόν και προτάσεις για το µέλλον

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ

Μονή αγίου Ραφαήλ
Ενα διαφορετικό ησυχαστήριο στην Αττική

ΟΔΟΔΕΙΚΤΕΣ γράφουν:

-Φθιώτιδος Νικόλαος: Νηστεία, µητέρα αρετών
- Σύρου ∆ωρόθεος: Σαρακοστή, μια άλλη προταση ζωής
Γόρτυνος Ιερεμίας: ∆εύτερη, η και αρχαιότερη διήγηση της δηµιουργίας
π. Συμεών Βενετσιάνος: Η μεγάλη Σαρακοστή και η οικογένεια
π. Αντώνιος Χρήστου: Οταν η σιωπή κραυγάζει και όταν η κραυγή σωπαίνει
Αλέξανδρος Κωστάρας: Σκέψεις για τη σύνθετη ονοµασία των Σκοπίων
Μ. Γ. Βαρβούνης: Λαϊκή θρησκευτικότητα στους δρόµους της Αθήνας
-Χίου Μάρκος:Ορθοδοξία: Σύζευξη Θεολογίας και Τέχνης

ΜΑΖΙ

2 Μεγάλες Προσφορές

1 βιβλίο για όλους τους αναγνώστες µας

Οι αδελφοί Απόστολοι ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΙΑΚΩΒΟΣ (υιοί Ζεββεδαίου)

Και

Απόστολος και Ευαγγέλιο
σε νεοελληνική απόδοση

Κιβωτός της Ορθοδοξίας

Εκτός από το περίπτερο ΤΩΡΑ και στην πόρτα σας
Επικοινωνήστε για τη συνδροµή σας στο τηλέφωνο: 2106924659
Ωρες επικοινωνίας: 10.00 - 15.00

kivotos 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Fri, 23 Feb 2018 10:15:09 GMT http://www.romfea.gr/diafora/20224-enfia-thilia-sto-patriarxeio-ierosolumon
Τον ΠτΔ θα τιμήσει η Εκκλησία της Ελλάδος την Κυριακή της Ορθοδοξίας http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/20223-ton-ptd-tha-timisei-i-ekklisia-tis-ellados-tin-kuriaki-tis-orthodojias ieronymos paulopoulos

Τήν προσεχή Κυριακή, 25η Φεβρουαρίου 2018, Α’ Κυριακή των Νηστειών, εορτάζεται πανορθοδόξως η αναστήλωση των Ιερών Εικόνων, η οποία καθιερώθηκε το 843 από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, τον υιό αυτής Μιχαήλ τον Γ’ και τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μεθόδιο τον Ομολογητή.

Στο πλαίσιο των λατρευτικών εκδηλώσεων θα τελεσθεί κατά την ημέρα αυτή στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών Συνοδική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Σεβασμιώτατος Συνοδικός Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Στή Θεία Λειτουργία θα λάβουν μέρος και ενδημούντες στην Αθήνα Ιερείς και Διάκονοι άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών. Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας θα λάβει χώρα εντός του Ναού η Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων εις ανάμνησιν του γεγονότος της αναστηλώσεως αυτών.

Μετά από το πέρας της λιτανεύσεως των ιερών εικόνων ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα επιδώσει τα διάσημα και το δίπλωμα της Ανωτάτης Τιμητικής Διακρίσεως του Μεγαλόσταυρου του Αποστόλου Παύλου της Εκκλησίας της Ελλάδος στον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο.

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Εκ της Ιεράς Συνόδου) Fri, 23 Feb 2018 06:53:19 GMT http://www.romfea.gr/ekklisia-ellados/20223-ton-ptd-tha-timisei-i-ekklisia-tis-ellados-tin-kuriaki-tis-orthodojias
Πατριάρχης Βουλγαρίας: ''Θα εκπληρώσουμε το χρέος μας για την Μακεδονία'' http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/20221-patriarxis-boulgarias-tha-ekplirosoume-to-xreos-mas-gia-tin-makedonia Neofit Bugarski

Του Αιμίλιου Πολυγένη


"Όταν έχεις να εκπληρώσεις ένα χρέος, θα το κάνεις" δήλωσε ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ. Νεόφυτος, ερωτηθείς από βούλγαρους δημοσιογράφους σχετικά με την κατάσταση που αφορά την λεγόμενη σχισματική "Μακεδονική" Εκκλησία.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, συνέχισε να προκαλεί λέγοντας: "Η επίσκεψη του Προέδρου Ράντεφ και των δύο Μητροπολιτών του Πατριαρχείου στην Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι πολύ καλά νέα".

Επίσης ο Πατριάρχης Νεόφυτος αδιαφορώντας για την ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπογράμμισε ότι "σύντομα θα συλλειτουργήσουμε με τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο, γι΄ αυτό εξετάζονται όλες οι λεπτομέρειες."

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εκκλησία της Ελλάδος έχει εκφράσει την ανησυχία Της για το γεγονός της επεμβάσεως της Εκκλησίας της Βουλγαρίας με την ενέργεια αυτή σε δικαιοδοσία άλλης Ορθόδοξης Εκκλησίας, δηλαδή της Εκκλησίας της Σερβίας, πράξη η οποία αντίκειται στους Ιερούς Κανόνες και την Παράδοση της Εκκλησίας, παραθεωρεί το κανονικό δικαίωμα και τον υπερέχοντα ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ενδέχεται να αποτελέσει απαρχή δυσχερών εξελίξεων.

Απο την πλευρά του το Οικουμενικό Πατριαρχείο καταδίκασε τις αντικανονικές ενέργειες της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, σχετικά με την παρέμβασή της επί του θέματος της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων.

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Thu, 22 Feb 2018 12:11:55 GMT http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/20221-patriarxis-boulgarias-tha-ekplirosoume-to-xreos-mas-gia-tin-makedonia
Με την «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» το βιβλίο: Οι αδελφοί Απόστολοι Ιωάννης και Ιάκωβος http://www.romfea.gr/oi-biblioparousiaseis/20220-me-tin-kiboto-tis-orthodojias-to-biblio-oi-adelfoi-apostoloi-ioannis-kai-iakobos biblioparousiasi 1Το έργο αυτό καταγράφει αρχικά το βίο και τη δράση του Ιάκωβου του Ζεββεδαίου και κατόπιν φωτίζει το πρόσωπο του αδελφού του, Ιωάννη του Ευαγγελιστή και Θεολόγου.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιεί αναφορά στη ζωή και το έργο του Ιωάννη, με βάση κυρίως τις μαρτυρίες που μπορεί να αντλήσει κανείς μέσα από την Καινή Διαθήκη.

Αναλύεται το συγγραφικό έργο του Αγίου (Ευαγγέλιο, Επιστολές, Αποκάλυψη), ενώ γίνεται αναφορά στα βασικά σημεία της θεολογίας του (χριστολογία, εκκλησιολογία, ανθρωπολογία, εσχατολογία).

Ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποιείται στην εικονογραφία του Ευαγγελιστή Ιωάννη, ενώ δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και η σχετική με τους δύο Αποστόλους υμνογραφία.

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Thu, 22 Feb 2018 11:36:18 GMT http://www.romfea.gr/oi-biblioparousiaseis/20220-me-tin-kiboto-tis-orthodojias-to-biblio-oi-adelfoi-apostoloi-ioannis-kai-iakobos
Λαβρόφ: ''Σε ορισμένες χώρες, οι Εκκλησίες συμμετέχουν σε πολιτικά παιχνίδια'' http://www.romfea.gr/diafora/20219-labrof-se-orismenes-xores-oi-ekklisies-summetexoun-se-politika-paixnidia labrof

Του Αλέξανδρου Ντελόπουλου στην Romfea.gr


Για την συμμετοχή εκκλησιών σε πολιτικά παιχνίδια έκανε λόγω ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης του ψηφιδωτού για τον θόλο του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Εκκλησία της Ρωσίας και της Σερβίας θα είναι σε θέση να επωφεληθούν ώστε να ξεπεραστούν οι σημερινές δυσκολιές, την ώρα που άλλες Εκκλησίες σε άλλες χώρες προσπαθούν να συμμετέχουν σε πολιτικά παιιχνίδια.

"Η σημερινή εκδήλωση συμβολίζει την πνευματική και πολιτιστική εγγύτητα των λαών και των Εκκλησιών μας" - ανέφερε σε άλλο σημείο ο κ. Λαβρόφ.

«Νομίζω ότι σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντική όσο ποτέ η ενότητα, ειδικά σε μια εποχή που η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας έχουν αντέξει στις δοκιμασίες. Όλοι βλέπουμε ότι άλλες Εκκλησίες προσπαθούν να συμμετέχουν σε πολιτικά παιχνίδια, είτε στην Ουκρανία, είτε στο Μαυροβούνιο, αλλά και στα Σκόπια - Μακεδονία" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Κλείνοντας ο κ. Λαβρόφ τόνισε: "Δεν υπάρχουν λόγια να εκφράσω τον ενθουσιασμό μου για το εν λόγω έργο, όμως το μόνο που μπορώ να πώ είναι ότι η σημερινή εκδήλωση συμβολίζει την πνευματική και πολιτιστική εγγύτητα των δύο λαών και εκκλησιών. Το ψηφιδωτό του Κυρίου θα ενώνει για πάντα τους Ρώσους με τους Σέρβους".

Να αναφερθεί ότι το ψηφιδωτό έχει συνολική έκταση 1250 τ.μ. μέτρα, ενώ χρειάστηκα εννέα μήνες για να δημιουργηθεί μια μακέτα του θόλου, της οποίας έγινε με βάση την παράδοση του πρώιμου βυζαντινού ρυθμού.

Επίσης στην δημιουργία του ψηφιδωτού συμμετείχαν 70 καλλιτέχνες, ενώ χρειάστηκαν περίπου 40 τόνοι γυαλιού για την συγκόλληση του.

1114652884

1114652884

1114652884

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Thu, 22 Feb 2018 11:02:25 GMT http://www.romfea.gr/diafora/20219-labrof-se-orismenes-xores-oi-ekklisies-summetexoun-se-politika-paixnidia
Αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20218-afieroma-ston-alejandro-papadiamanti-stin-im-neas-ionias-foto papadiamatis 1

Η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας σε συνεργασία με τον Φυσιολατρικό Όμιλο Νέας Ιωνίας διοργάνωσε την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018 εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στον Κινηματογράφο «Αστέρα» στη Νέα Ιωνία.

Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Αρβανίτης, ενώ για τη ζωή και το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη μίλησαν ο κ. Χρήστος Ιωάννου, Πρόεδρος του Φυσιολατρικού Ομίλου Νέας Ιωνίας, η κ. Αθηνά Παπαγεωργίου Διευθύντρια του Μουσείου Παπαδιαμάντη και ο θεολόγος-συγγραφέας κ. Δημήτριος Μαυρόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε θεατρική παρουσίαση του διηγήματος του Παπαδιαμάντη «ο Αειπλάνητος», ενώ η Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως απέδωσε θαυμάσια ψαλμούς και ύμνους υπό τη διεύθυνση του Αρχοντος Πρωτοψάλτου της ΜτΧΕ κ. Χάρη Νταραβάνογλου.

Το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης με μέλη του Δ.Σ. Νέας Ιωνίας, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, πρόεδροι και εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και Μικρασιατικών σωματείων, καθώς και πλήθος κόσμου. 

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε θερμά όλους τους συντελεστές για την άρτια οργάνωση της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στη σπάνια προσωπικότητα του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη, στην αναμφισβήτητη αξία του έργου του καθώς και στα πάντοτε επίκαιρα θέματα, τα οποία πραγματεύεται. 

Φωτογραφίες: Μαρία Σκουλάτου

papadiamatis 2

papadiamatis 2

papadiamatis 2

papadiamatis 2

papadiamatis 2

papadiamatis 2

papadiamatis 2

papadiamatis 2

papadiamatis 2

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Νέας Ιωνίας) Thu, 22 Feb 2018 10:33:52 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20218-afieroma-ston-alejandro-papadiamanti-stin-im-neas-ionias-foto
Αγώνας δρόμου για αναστήλωση Ναού στη Μαδαγασκάρη http://www.romfea.gr/diafora/20217-agonas-dromou-gia-anastilosi-naou-sti-madagaskari madagascar

Έναν πρωτότυπο αγώνα τρεξίματος για έναν ακόμη πιο ...πρωτότυπο σκοπό, ετοιμάζει από νωρίς η Μητρόπολη Μαρωνείας-Κομοτηνής.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα αθλητικό-θρησκευτικό δρώμενο, σκοπός του οποίου είναι να συγκεντρωθούν χρήματα για την αναστήλωση της εκκλησίας Αγίας Βαρβάρας, η οποία και βρίσκεται ...στο νησί της Μαδαγασκάρης!

Το εν λόγω δρομικό κίνημα θα λάβει χώρα φέτος, ενταγμένο στο πρόγραμμα των Ελευθερίων της πόλης. Γι' αυτό μας ενημερώνει ο δημοτικός υπάλληλος και μέλος στην εσωτερική-εξωτερική αποστολή της ιεράς μητρόπολης Μαρωνείας-Κομοτηνής Μανώλης Γαλανάκης.

"Ο αγώνας θα έχει ως αφετηρία τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ως τερματισμό της Ιερά Μονή Βαθυρρύακος Παναγίας Φανερωμένης, δηλαδή πρόκειται για μία διαδρομή 15 χιλιομέτρων", και συνεχίζει:

"Στόχος είναι να μαζευτούν χρήματα για την εσωτερική-εξωτερική ιεραποστολή. Πιο συγκεκριμένα, τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν "για την αναστήλωση μιας εκκλησίας. Συγκεκριμένα, με μέριμνα της Μητρόπολης θα αναστηλωθεί μία παλιά εκκλησία, η Αγία Βαρβάρα, η οποία και βρίσκεται στο νησί της Μαδαγασκάρης. Εδώ και τρία χρόνια έχει ξεκινήσει αυτή η ιδέα και τώρα πήραμε την απόφαση για να συγκεντρώσουμε τα χρήματα για την αναστήλωση".

Αν θέλετε κι εσείς να συνδράμετε σε αυτό το πρωτότυπο εγχείρημα, ενώ παράλληλα θα γυμναστείτε ζώντας μία διαφορετική εμπειρία, τότε "φυλάξτε" την ημερομηνία Κυριακή 6 Μαΐου, οπότε και θα λάβει χώρα ο συγκεκριμένος αγώνας.

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (xronos.gr) Thu, 22 Feb 2018 10:24:24 GMT http://www.romfea.gr/diafora/20217-agonas-dromou-gia-anastilosi-naou-sti-madagaskari
Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στην Ι.Μ. Παναγίας Περιβλέπτου (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20216-proigiasmeni-theia-leitourgia-stin-im-panagias-peribleptou-foto koura xalkidos 2

Το απόγευμα της Τετάρτης 21 Φεβρουαρίου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Παναγίας Περιβλέπτου Πολτικών, συνοδευόμενος από τους Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου – Πρωτοσύγκελλο, Αρχιμ. Αιμιλιανό Χρήστου, Αρχιμ. Νεκτάριο Ευγενικό, Διάκ. Νικόλαο Πριμηκύριο και Διάκ. Ευγένιο Τσάλλα όπου και τέλεσε την Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία με τη συμμετοχή και του Αρχιμ. Γαβριήλ Σέρβου.

Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν και αρκετοί ευλαβείς χριστιανοί, προσκυνητές της Ι. Μονής, όπως και αντιπροσωπείες από γυναικείες Αδελφότητες της Ι. Μητροπόλεώς, αφού κατά την διάρκεια της Προηγιασμένης ο Σεβασμιώτατος τέλεσε και της εις Μικρόσχημον Κουρά της από χρόνου ικανού δοκίμου της Ιεράς Μονής Μαρίας Σακελλαράκου, στην οποία εδόθη το μοναχικό όνομα Μαριάμ.

Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο προς τους πιστούς ενώ προέτρεψε και την νέα Μοναχή να καλλιεργήσει τις μοναχικές αρετές και να αξιωθεί της Ουρανίου Βασιλείας.

Την ιερά υμνωδία διηκόνησε ο Πρωτοπρεσβ. Αργύριος Στουραΐτης - Εφημεριος Ενορίας Πολιτικών, μαζί με τόν εθελοντή ιεροψάλτη της Ι. Μονής κ. Μιχαήλ Λάμπρο.

koura xalkidos 1

koura xalkidos 1

koura xalkidos 1

koura xalkidos 1

koura xalkidos 1

koura xalkidos 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Χαλκίδος) Thu, 22 Feb 2018 09:48:46 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20216-proigiasmeni-theia-leitourgia-stin-im-panagias-peribleptou-foto
Άπορες οικογένειες ενισχύει η Ι.Μ. Πρεβέζης http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20215-apores-oikogeneies-enisxuei-i-im-prebezis apores

Στην χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης από τα έσοδα του κληροδοτήματος Γεωργίου Περδικάρη σε άπορες οικογένειες της Πρέβεζας θα προχωρήσει η Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης.

Το ποσό που θα διανεμηθεί ανέρχεται σε 4.000,00 ευρώ και θα μοιραστεί ισόποσα (από 250 ευρώ) σε 16 φτωχές οικογένειες.

Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να προσκομίσουν στη Διαχειριστική Επιτροπή του Κληροδοτήματος Γεωργίου Περδικάρη (στην οδό Εθν. Αντιστάσεως πάνω από το βιβλιοπωλείο της Μητρόπολης το χρονικό διάστημα από 15 Φεβρουαρίου έως και 3 Απριλίου , ημέρες Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και τις ώρες από 10 το πρωί έως 1 το μεσημέρι:

Αίτηση με τα πλήρη στοιχεία.

Πιστοποιητικό γέννησης και οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο Πρέβεζας.

Εκκαθαριστικό Εφορείας του έτους 2016 και αντίγραφο Ε9 καθώς και

Εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ.

Η Διαχειριστική Επιτροπή μετά την παρέλευση της προθεσμίας θα συνεδριάσει για την επιλογή των 16 οικογενειών που θα ενισχυθούν οικονομικά.

Εάν οι υποβληθείσες αιτήσεις είναι άνω των 16 η επιλογή θα γίνει με βάση τα οικονομικά στοιχεία εάν είναι λιγότεροι θα μοιραστεί ισόποσα.

Τα αποτελέσματα της συνεδρίασης επιλογής των ατόμων θα αποσταλούν προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας και στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου (παράρτημα προστασίας παιδιού μονάδα Κόνιτσας).

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (epiruspost) Thu, 22 Feb 2018 09:35:50 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20215-apores-oikogeneies-enisxuei-i-im-prebezis
Έτσι ακούγονταν οι ψαλμωδίες 1.500 χρόνια πριν στην Αγία Σοφία http://www.romfea.gr/diafora/20214-etsi-akougontan-oi-psalmodies-1500-xronia-prin-stin-agia-sofia hagia sophia

Πως ακούγονταν οι ψαλμωδίες 1500 χρόνια πριν Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης!

Περιγραφή Ψηφιακή αναπαραγωγή, ψαλμωδιών, με την αυθεντική ακουστική της Αγίας Σοφίας, από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του stranford, σε συνεργασία με την χορωδία Capella Romana.

Να αναφερθεί ότι την εποχή του Ιουστινιανού η Αγία Σοφία είχε χίλιους κληρικούς 80 πρεσβύτερους, 152 διακόνους, 40 διακόνισσες, 70 υποδιακόνους, 160 αναγνώστες, 25 ψάλτες, 75 θυρωρούς.

{youtube}P2_iNE48zXk{/youtube}

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Thu, 22 Feb 2018 09:02:15 GMT http://www.romfea.gr/diafora/20214-etsi-akougontan-oi-psalmodies-1500-xronia-prin-stin-agia-sofia
Συνελήφθη 33χρονος που έκρυβε στην αποθήκη του λείψανα και ιερά κειμήλια http://www.romfea.gr/diafora/20211-sunelifthi-33xronos-pou-ekrube-stin-apothiki-tou-leipsana-kai-iera-keimilia leipsana2

Συνελήφθη χθες το μεσημέρι, ένας 33χρονος Έλληνας, κατηγορούμενος για παράβαση του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η σύλληψη έγινε στον Βόλο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου,

Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων για κατοχή και απόκρυψη αρχαίων αντικειμένων από το δράστη, διενεργήθηκαν νομότυπες έρευνες στην οικία και σε αποθήκη του 33χρονου, κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν λειψανοθήκες με τα λείψανα της Αγίας Κυριακής, του Άγιου Χαράλαμπου και των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ανάμεσα σε άλλα ιερά κειμήλια.

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν 8 λειψανοθήκες με λείψανα Αγίων, τέσσερα Ιερατικά Βιβλία, ένα Ιερό Ευαγγέλιο, ένα μπρούτζινο έμβλημα με παράσταση Αγίου, μία ξύλινη εικόνα Αγίου, ένα ξύλινο κουτί που περιείχε χρυσή αλυσίδα αποτελούμενη από σταυρούς, ένα μεταλλικό Ιερό Δισκοπότηρο, ένα μεταλλικό μυροδοχείο, δύο μεταλλικά προσαρτήματα εκκλησιαστικών σκευών «αστερίσκοι», δυο μεταλλικά δισκάρια, δύο υφασμάτινα αντιμήνσια, 8 μεταλλικές λαβίδες, έξι μεταλλικές λόγχες, μία ασημένια αλυσίδα και τμήμα θυμιατού.

Μέρος των προαναφερόμενων αντικείμενων, σύμφωνα με αρμόδιο αρχαιολόγο, εμπίπτουν στο νόμο περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ άπαντα αντικείμενα θα παραδοθούν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας για την επακριβή εκτίμηση τους.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, για να διαπιστωθεί μεταξύ άλλων πως περιήλθαν στην κατοχή συλληφθέντα αυτά τα λείψανα Αγίων και ιερά κειμήλια.

leipsana3

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (News247.gr) Wed, 21 Feb 2018 22:44:51 GMT http://www.romfea.gr/diafora/20211-sunelifthi-33xronos-pou-ekrube-stin-apothiki-tou-leipsana-kai-iera-keimilia
Ημερίδα: «Ο ρόλος των θρησκειών στις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Ν.A Μεσόγειο» http://www.romfea.gr/diafora/20210-imerida-o-rolos-ton-thriskeion-stis-geopolitikes-ejelijeis-sti-na-mesogeio imerina rolos«Ο ρόλος των θρησκειών στις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», εξετάστηκε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης», του υπουργείου Εξωτερικών, υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Για τις αλληλένδετες έννοιες της ειρήνης, της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, ως προϋπόθεση για αειφόρο ανάπτυξη, έκανε λόγο ο Γρηγόρης Τσάλτας, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, πρώην πρύτανης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Ειδικότερα, ο κ. Τσαλτας επισήμανε την ανάγκη διαρκούς διαλόγου ανάμεσα στις θρησκείες και κοινής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας και δράσης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να αποκατασταθεί η διαρκής ειρήνη και χαρακτήρισε τον Χριστιανισμό θρησκεία αγάπης που μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα με την αγάπη για τον πλησίον.

Ιδιαίτερα, εν κατακλείδι, υπογράμμισε ότι «κανείς πόλεμος δεν είναι ιερός. Η ειρήνη μόνον είναι ιερή», ρήση του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου.

«Για χιλιετίες, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο έχουν αναπτυχθεί μεγάλοι πολιτισμοί και έχουν προκύψει μεγάλες θρησκευτικές παραδόσεις, που έχουν διαμορφώσει τον πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής», τόνισε ο π. Αρίσταρχος Γκρέκας, αρχιμανδρίτης, διεθνολόγος και δρ. Θεολογίας.

Αναλυτικότερα, «οι τρεις αβρααμικές θρησκείες, ο Ιουδαϊσμός, ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ, έχουν συνυπάρξει και είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ιστορία αυτών των λαών, με κοινές πολιτισμικές ρίζες».

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι «στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η θρησκεία ήταν και είναι παράγοντας επιρροής των εξελίξεων.

Η λειτουργικότητά της κατανοείται μέσα από σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις. Για μια σφαιρική κατανόηση χρειάζεται συνδυαστική προσέγγιση του ρόλου της θρησκείας, τόσο στη θεωρητική, όσο και στην πρακτική βάση, σε σχέση με την ασφάλεια, την οικονομία, την πολιτική και τον πολιτισμό».

Επ' αυτού, σημείωσε πως «βάσει των παραπάνω, η σύγκρουση στη ευρύτερη περιοχή είναι μια σύγκρουση όπου η θρησκεία έχει σημασία, εφόσον συμβάλλει στον προσδιορισμό των πολιτιστικών ταυτοτήτων που μπορούν να προκαλέσουν αντιπαλότητες, δίχως να είναι ο πρωταρχικός παράγοντας της σύγκρουσης. Η θρησκεία, όμως, από διαφορετική οπτική, παραδοσιακά συμβάλλει στη συμφιλίωση και την ειρηνική συμβίωση. Σε αυτό το πλαίσιο, αναδεικνύεται μια συνδυαστική προσέγγιση του ρόλου της θρησκείας, για να κατανοηθούν, τόσο η δυναμική της στο επίπεδο της σύγκρουσης, όσο και οι δυνατότητές της στο επίπεδο της ειρήνης».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «οι θρησκείες καλούνται να αναδείξουν τις παραδόσεις τους για την οικοδόμηση της ειρήνης, πέρα από εξτρεμιστικές τάσεις, συνεισφέροντας τα θεολογικά και ηθικά ερείσματα στη διεθνή κοινότητα του 21ου αι. Παράλληλα, μετά το τέλος των ιδεολογιών, με όλες τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις, η παγκόσμια τάση επιστροφής στις θρησκείες έρχεται να δώσει την πνευματική τροφή, ώστε το θρησκευτικό βίωμα να συμβάλει στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών».

Από την πλευρά του, ο τρίτος ομιλητής, Γεράσιμος Καραμπελιάς, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αφού έκανε αναφορά στον αιώνα που διανύουμε, «τον αιώνα της ταυτότητας, είτε σεξ, είτε εθνικής, είτε θρησκευτικής, είτε πολυεθνικής», μίλησε για την ισλαμική θρησκεία.

Έδωσε την ερμηνεία της λέξης Ισλάμ, που σημαίνει υποταγή στο θείο, της λέξης τζιχάντ που σημαίνει αγώνας, προσπάθεια, και του τακφίρ, που είναι συνώνυμο της απόδοσης της ιδιότητας του απίστου (καφίρ) από έναν πιστό - και όρισε τη διαφορά της από τον Χριστιανισμό, που έγκειται στην έλλειψη των Οικουμενικών Συνόδων, κατά τις οποίες μπορούν να υπάρξουν συμφωνίες, αλλά και διαφωνίες.

Ωστόσο, ο κ. Καραμπελιάς, εστίασε και στις ισλαμικές οργανώσεις που υπάρχουν στην Αλβανία, οι οποίες «ασχολούνται, όχι μόνο με το εμπόριο ή τη θρησκεία, αλλά με τη ζωή κάθε πιστού από την αρχή έως το τέλος της», στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στο Κόσοβο, αλλά και στις «οργανώσεις αυτές που δραστηριοποιούνται σε όλες τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, για τις οποίες οι γνώσεις μας είναι περιορισμένες». Τόνισε μάλιστα, ότι οι ομάδες τους είναι πολλές και ότι κάθε ομάδα εξ αυτών αναφέρεται στον δικό της ιμάμη.

Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, επικεντρώθηκε στον λόγο του «στην παγκόσμια ισοπέδωση και στον πόλεμο όλων εναντίον όλων». Μίλησε για τον ανταγωνισμό που «είναι έντονος ανάμεσα στα έθνη και στα κράτη», αλλά και για την αντίθεση συμφερόντων που μπορεί να οδηγήσει σε πολεμική σύγκρουση. Σε αυτό το σημείο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη γείτονα Τουρκία, την οποία κατηγόρησε ότι «εξοντώνει την πνευματική τάξη»: «Χάνονται όχι μόνον τα αγαθά, αλλά και ο πνευματικός πολιτισμός» υποστήριξε, και υπογράμμισε ότι «οι θρησκείες, σε αυτόν τον κόσμο, διαμορφώνουν συνειδήσεις, νοοτροπίες».

Ο κ. Γιαλλουρίδης έκλεισε την ομιλία του εμφατικά, με την επισήμανση ότι «υπάρχει αδυναμία ρύθμισης του δικαίου».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Κέντρο Γεωπολιτικών Αναλύσεων του New York College, με την επιστημονική υποστήριξη του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστήμιου και την επίσημη υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο επίσκοπος Ναζιανζού Θεοδώρητος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλειος Κόκκαλης, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, επικεφαλής Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, και ο Ηλίας Φούτσης, πρόεδρος του εκπαιδευτικού ομίλου New York College.

Τον συντονισμό της συζήτησης έκανε ο δημοσιογράφος Μανώλης Κωστίδης.

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Wed, 21 Feb 2018 21:21:52 GMT http://www.romfea.gr/diafora/20210-imerida-o-rolos-ton-thriskeion-stis-geopolitikes-ejelijeis-sti-na-mesogeio
Ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής St. Paul στην Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία Τορόντο http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/mitropoleis-exoterikou/20209-o-kosmitor-tis-theologikis-sxolis-st-paul-stin-orthodoji-theologiki-akadimia-toronto st paul 1

Όπως είναι γνωστό, η Πατριαρχική Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία Τορόντο (ΠΟΘΑΤ) είναι συμβεβλημένη με το Πανεπιστήμιο St. Paul της Ottawa και έτσι το πτυχίο αναγνωρίζεται από όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου.

Ο νέος κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου St. Paul της Ottawa, π. Ivan Mathau, επισκέφθηκε χθες, για πρώτη φορά, την Ιερά μας Μητρόπολη και την Πατριαρχική Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία Τορόντο.

Κατ’αρχήν έγινε δεκτός από τον Μητροπολίτη Σωτήριο και είχαν θερμή συνεδρίαση με τον Μητροπολίτη και τον Διευθυντή της ΠΟΘΑΤ, π. Α. Ζηλιασκόπουλο. Στη συνέχεια είχε συνεδρίαση εργασίας με τον π. Α. Ζηλιασκόπουλο.

Ξεναγήθηκε σε όλους τους χώρους της Ιεράς Μητρόπολης και της ΠΟΘΑΤ και τελικά είχε συζήτηση με τους φοιτητές της ΠΟΘΑΤ.

Η συνεργασία ΠΟΘΑΤ με την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου St. Paul της Ottawa, είναι αρίστη. O Κοσμήτωρ π. I. Mathau, συνεχάρη τον Μητροπολίτη Σωτήριο και τον Διευθυντή της ΠΟΘΑΤ π. Α. Ζηλιασκόπουλο, για το θαυμάσιο έργο το οποίο γίνεται στην Θεολογική μας Ακαδημία.

Τόσο ο π. Α. Ζηλιασκόπουλος, όσο και ο Μητροπολίτης Σωτήριος, ευχαρίστησαν θερμά τον π. Ι. Mathau, για την αρίστη συνεργασία μεταξύ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του St. Paul και της Θεολογικής μας Ακαδημίας.

Το βράδυ της Κυριακής, 18 Φεβρουαρίου, έγινε ο πρώτος κατανυκτικός Εσπερινός (Εσπερινός της Συγχώρησης), συνδυασμένος με την γιορτή της Αγίας Φιλοθέης, προστάτιδος των Φιλοπτώχων Αδελφοτήτων του Καναδά, στον Ι. Ναό Αγ. Νικολάου, Τορόντο.

Χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Σωτήριος. Έλαβαν μέρος οι ιερείς, π. Α. Ζηλιασκόπουλος, π. Φ. Φιλίππου, π. Φ. Πάππας και π. Σ. Βούτος. Η εκκλησία ήταν κατάμεστη και η ατμόσφαιρα συγκινητική.

Μετά τον ασπασμό και την συγχώρηση, παρετέθη δείπνο για όλους. Οι περισσότεροι τωn ανθρώπων έφυγαν, αλλά και πάλι η αίθουσα ήταν γεμάτη. Τα πάντα ήσαν άριστα οργανωμένα από τον π. Φ. Πάππα, την πρόεδρο κα Α. Σωτηροπούλου, το Διοικητικό της Συμβούλιο και την Φιλόπτωχο Αδελφότητα.

Έλαβαν μέρος τα μέλη των Φιλοπτώχων Αδελφοτήτων της περιοχής, με τις προέδρους τους και την πρόεδρο του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Φιλοπτώχου κα Σ. Ρασιά.

Την Δευτέρα το βράδυ, όπως κάθε χρόνο, ο Μητροπολίτης Σωτήριος επισκέφθηκε το Ελληνικό Σπίτι (Γηροκομείο). Μίλησε με όλους τους ηλικιωμένους και τον καθένα χωριστά. Στη συνέχεια προέστη του Μ. Αποδείπνου και του Μ. Κανόνος, βοηθούμενος από τους ιερείς, π. Χ. Σόκοσαν, π. Α. Ζηλιασκόπουλο και π. Σ. Βούτου. Ήταν μια συγκινητική βραδιά. Αναμετάδοση της τελετής γινόταν σε όλα τα δωμάτια των ηλικιωμένων.

Στο τέλος, ο Μητροπολίτης Σωτήριος μίλησε συγκινητικά και με πολλή αγάπη προς όλους. Μετά ακολούθησε το νηστίσιμο δείπνο (Κούλουμα) για όλους, στη μεγάλη αίθουσα του Ελληνικού Σπιτιού, η οποία ήταν κατάμεστη. Μίλησε ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Σπιτιου κ. Δ. Κάρας και η πρόεδρος του Γυναικείου Τμήματος κα Ειρ. Ντότσικα.

Ο Μητροπολίτης Σωτήριος εξέφρασε την ευαρέσκεια της Εκκλησίας για το άριστο έργο το οποίο γίνεται στο Ελληνικό Σπίτι και συνεχάρη και ευχαρίστησε το Διοικητικό Συμβούλιο, τον Γεν. Διευθυντή κ. Κ. Κωστούρο, το προσωπικό και τους εθελοντές.

Την Τρίτη το απόγευμα, 20 Φεβρουαρίου, στην Ιερά μας Μητρόπολη, υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Σωτηρίου, έγινε η μηνιαία σύναξη των ιερέων της περιοχής. 

Προσήλθαν είκοσι δύο (22) ιερείς. Το αγιογραφικό ανάγνωσμα «Σήμερον σωτηρία τω οίκω τούτο εγένετο» το ανέπτυξε ο διευθυντής της Θεολογικής Ακαδημίας π. Α. Ζηλιασκόπουλος. 

Η ημερησία διάταξη περιείχε πολλά θέματα. Ξεχώριζαν τα θέματα της 20ης επετείου λειτουργίας της ΠΟΘΑΤ, Νεολαίας, Θερινών Κατασκηνώσεων και ετήσιας Πνευματικής Σύναξης των ιερέων του Καναδά.

Η σύναξη άρχισε και τελείωσε με ύμνους του Τριωδίου. Ο Μητροπολίτης Σωτήριος παρεκάλεσε να εντείνουν οι ιερείς τις προσπάθειές τους για περισσότερη πνευματική ζωή στις κοινότητές μας και ευχήθηκε σε όλους το στάδιο των αρετών να το διέλθουν με πολλή πνευματική ανάταση και προσευχή.

st paul 2

st paul 2

st paul 2

st paul 2

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Τορόντο) Wed, 21 Feb 2018 21:11:45 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/mitropoleis-exoterikou/20209-o-kosmitor-tis-theologikis-sxolis-st-paul-stin-orthodoji-theologiki-akadimia-toronto
Εορτασμός ''Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας'' στο Πορτ Ελίζαμπεθ http://www.romfea.gr/diafora/20208-eortasmos-pagkosmias-imeras-ellinikis-glossas-sto-port-elizampeth port elizabeth 3

Γράφει ο π. Γεώργιος Γιαννακόπουλος, Iερέας και εκπ/κός της Ελληνικής Κοινότητας Πόρτ Ελίζαμπεθ


Ελπιδοφόρα και καρποφόρα ήταν η ημέρα του εορτασμού της "Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας" στην εσχατιά της αφρικανικής ηπείρου, από το ελληνικό σχολείο (ΤΕΓ) της Ελληνικής Κοινότητας του Πορτ- Ελίζαμπεθ, στη Νότια Αφρική.

Με την αξιέπαινη πρωτοβουλία για πρώτη φορά των Υπουργείων Εξωτερικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της πατρίδας μας και με την αξιόλογη παρουσία και συνεχή συνεργασία του άοκνου Συντονιστή Εκπαίδευσης κ. Γεωργίου Βλάχου, συνεορτάσαμε την ημέρα αυτή και κομίσαμε μηνύματα αισιοδοξίας για το μέλλον του ελληνισμού στο εξωτερικό.

Η εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο "ΔΕΛΦΟΙ ΧΩΛ", (το δεύτερο της Κοινότητάς μας).

Το λόγο πρώτος έλαβε ο δάσκαλος και ιερέας της Κοινότητάς μας και συντονιστής της εκδήλωσης, π. Γεώργιος, ο οποίος καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους και κάλεσε τον εκλεκτό επισκέπτη μας εξ Ελλάδος κ. Θεόδωρο Κοκκόρη, καθηγητή του πανεπιστημίου Πειραιώς και καθηγητή των ΤΕΙ Αθηνών, όπως ανοίξει την εορταστική αυτή εκδήλωση.

Ο κ. Κοκκόρης, με το μεστό του λόγο, ανέδειξε τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας (προφορικής και γραπτής), εδώ και σαράντα αιώνες.

Τόνισε δε ότι ο ελληνικός πολιτισμός μέσω της ελληνικής γλώσσας, μπορεί να συμβάλλει σε ένα παγκόσμιο πνεύμα βαθύτατου ανθρωπισμού, αλληλεγγύης και συνεργασίας των λαών και να συμβάλλει θετικά στη δημιουργία μιας παραγωγικής και ειρηνικής οικουμενικότητας.

Ολοκληρώνοντας ανέφερε ότι μέσω της ελληνικής γλώσσας άφησαν το έργο τους σπουδαίοι φιλόσοφοι, ποιητές και άνθρωποι του πνεύματος.

Πλάτων, Θουκυδίδης, Αισχύλος, Αριστοφάνης, Ιπποκράτης, Πυθαγόρας, Θαλής και πολλοί άλλοι. Η ελληνική γλώσσα, τόνισε ο κ. Κοκκόρης, είναι η γλώσσα της λογοτεχνίας και η ακριβής γλώσσα της επιστήμης.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, οι φοιτητές από το σύλλογο νέων της Κοινότητάς μας, Αριάννα Πάτσαλου, Chandre Χρυσάνθου, Petra Djuza, Δαρείος Πάτσαλος και Κωνσταντίνος Κουτσούδης Κωνσταντίνος, με εντυπωσιακή αναγνωστική ευχέρεια αναφέρθηκαν στην ιστορία της ελληνικής γλώσσας και στη γλώσσα των Ελλήνων της Κάτω Ιταλίας καθώς και στην ποντιακή διάλεκτο.

Μετά τους φοιτητές, που καταχειροκροτήθηκαν, το λόγο έλαβε ο δάσκαλος, π. Γεώργιος, ο οποίος παραστατικά αναφέρθηκε στην Α΄ Γραμμική και Β΄ Γραμμική ελληνική γραφή (αντιπροσωπευτικές γραφές του Μινωικού και Μυκηναϊκού πολιτισμού) και εξήγησε γράφοντας στον πίνακα πώς από τα συλλαβογράμματα καταλήξαμε στα γράμματα τα σημερινά και στον τελικό σχεδιασμό των γραμμάτων της ελληνικής αλφαβήτας με τη σημερινή τους μορφή.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις σχέσεις των διαλέκτων της Αρκαδοκυπριακής (Κύπρος) και της διαλέκτου (Greco) των Ελλήνων της Κάτω Ιταλίας, επεξηγώντας ότι η σχέση των δύο διαλέκτων οφείλεται στους Έλληνες που αποίκησαν και στην Κύπρο και στην Κάτω Ιταλία κυρίως από την Πελοπόννησο (Αρκαδία, Αχαΐα και αρχαία Πίσσα). Επισφραγίζοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στο δανεισμό των 50.000 ελληνικών λέξεων από την Αγγλική γλώσσα.

Τόνισε δε εμφατικά ότι πολύ μεγάλο ποσοστό των λέξεων στην Ιατρική ορολογία είναι ελληνικές και σε μικρότερο ποσοστό στις άλλες επιστήμες. Ιδιαίτερη εντύπωση δημιουργήθηκε στο ακροατήριο όταν ο π. Γεώργιος και με την ιδιότητα του Θεολόγου που κατέχει, αναφέρθηκε στη διείσδυση της ελληνικής γλώσσας στους Ιουδαίους και ανέφερε ότι τα πρώτα χριστιανικά χρόνια υπήρχαν πέντε (5) συναγωγές ελληνιστών Ιουδαίων.

Ανέφερε δε ότι τα Ευαγγέλια γράφτηκαν στην ελληνική γλώσσα, εκτός του κατά Ματθαίον, που ήταν γραμμένο στην Αραμαική και μεταφράστηκε στην κοινή ελληνιστική από τον ίδιο τον Ευαγγελιστή.

Τέλος τόνισε ότι η επικράτηση της ελληνικής γλώσσας στην Παλαιστίνη και σε άλλα μέρη του κόσμου, πραγματοποιήθηκε με τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου και υπενθύμισε στους ανιστόρητους ότι ο Μέγας Αλέξανδρος και οι αρχαίοι Μακεδόνες μιλούσαν ελληνικά και πάσχιζαν να τα διαδώσουν στους άλλους λαούς.

Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με τον εκλεκτό ιατρό, πλαστικό χειρούργο, κ. Αποστόλη, ο οποίος παρ' ότι γεννήθηκε στη Νότια Αφρική, αναφέρθηκε με θαυμαστό τρόπο στη λεσβιακή διάλεκτο που ανήκε στην ομάδα των 'αιολικών΄ διαλέκτων. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ειδική προβολή που αφορούσε τους Έλληνες της Κάτω Ιταλίας.

Στην προβολή ακούστηκαν συνεντεύξεις των Ελλήνων της Κάτω Ιταλίας, που χρησιμοποιούσαν αρχαιοελληνικές λέξεις. 

Θερμά συγχαρητήρια στους Υπουργούς των Εξωτερικών και Παιδείας της Ελλάδας που καθιέρωσαν για πρώτη φορά τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, στο Συντονιστή Εκπαίδευσης στο Γιοχάνεσμπουργκ, κ. Γεώργιο Βλάχο, στον πρόεδρο της ελληνικής Κοινότητας του Πορτ Ελίζαμπεθ, κ. Παναγιώτη Κλάινο, στο κοινοτικό συμβούλιο, τις κυρίες, τους μαθητές, το σύλλογο γονέων και όλους όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση αυτή και λάμπρυναν με την παρουσία τους την εορταστική αυτή ημέρα, στέλνοντας το μήνυμα ότι η ελληνική γλώσσα είναι "αξία" , "ζώσα" και "φως".

port elizabeth 1

port elizabeth 1

port elizabeth 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Εκ του Προξενείου) Wed, 21 Feb 2018 20:06:59 GMT http://www.romfea.gr/diafora/20208-eortasmos-pagkosmias-imeras-ellinikis-glossas-sto-port-elizampeth
Επετειακή εκδήλωση της εφημερίδας «Ορθόδοξη Αλήθεια» στο Πολεμικό Μουσείο http://www.romfea.gr/diafora/20207-epeteiaki-ekdilosi-tis-efimeridas-orthodoji-alitheia-sto-polemiko-mouseio orthodoxi alitheia 7

Με την επετειακή εκδήλωση το απόγευμα της Τρίτης στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, παρουσία επισκόπων, βουλευτών και πλήθους κόσμου η «Ορθόδοξη Αλήθεια», η εφημερίδα που άλλαξε τα δεδομένα στην εκκλησιαστική ενημέρωση γιορτασε τα τρία χρόνια κυκλοφορίας της.

Κεντρικό πρόσωπο της εκδήλωσης ήταν ένας από τους βασικούς αρθρογράφους της εφημερίδας και ταυτόχρονα σημαίνουσα μορφή της ορθοδοξίας και της Θεολογίας, ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, με πλούσιο επιστημονικό και ποιμαντικό έργο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ύμνους που έψαλε η βυζαντινή χορωδία Ιεροψαλτών Αττικής «Ρωμανός ο μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός» υπό τη διεύθυνση του Ηλία Ρεδιάδη Τούμπα.

Ο διευθυντής της «Ορθόδοξης Αλήθειας» Δημήτρης Ριζούλης ευχαρίστησε ονομαστικά όλους όσοι συνεργάστηκαν για την δημιουργία της έκδοσης, ενώ αναφέρθηκε σε όλα τα μέλη της ομάδας, τους αρθογράφους, τους δημοσιογράφους και τους συνεργάτες της εφημερίδας.

Σκιαγραφώντας την μέχρι σήμερα πορεία της εφημερίδας είπε ότι «η Ορθόδοξη Αλήθεια πέτυχε στα πρώτα της βήματα σε μια δύσκολη περίοδο για τον Τύπο, διότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της είναι η ζωή της ενορίας, αλλά και η διατύπωση ξεκάθαρων θέσεων για τα θρησκευτικά και εθνικά θέματα, καθώς η διάθεση ποιοτικών προσφορών βιβλίων και CD στο αναγνωστικό κοινό».

Σχολιάζοντας την στάση της «Ορθόδοξης Αλήθειας» ο Δημήτρης Ριζούλης είπε ότι «συγκρουστήκαμε με κεντρικές επιλογές της εκκλησιαστικής ηγεσίας και ασκήσαμε δημιουργική κριτική με γνώμονα την αγάπη για την εκκλησία και την πατρίδα», ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επιλογή της εφημερίδας να αναδείξει περιπτώσεις ιερέων της διπλανής πόρτας, των εθελοντών, αλλά και άγνωστων μαρτυριών και πτυχών της εκκλησιαστικής και εθνικής ιστορίας.

Στο τέλος της ομιλίας του ο διευθυντής της Ορθόδοξης Αλήθειας ευχαρίστησε τον εκδότη του Δημοκρατικού Τύπου Ιωάννη Φιλιππάκη για την εμπιστοσύνη και την πίστη του στην προσπάθεια για την δημιουργία της εφημερίδας.

Ειδική αναφορά έκανε στη Romfea.gr και τον διευθυντή της Αιμίλιο Πολυγένη, ευχαριστώντας για τη συνεργασία και τη στήριξη.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα την προσφορά του π. Γεώργιου Μεταλληνού με συντονιστή τον διευθυντή της εφημερίδας «Εστία» Μανώλη Κοττάκη.

Ο κ. Κωνσταντίνος Μπελέζος, αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε για την βιωτή και το έργο του π. Γεώργιου Μεταλληνού.

Τις σπουδές την εκκλησιαστική του διακονία. Το πανεπιστήμιο και την ακαδημαϊκή καριέρα ως τακτικός καθηγητής στη Θεολογική Σχολή. « Η ζωή και η δράση του είναι η ταπεινή διακονία.

Το όραμά του για την ρωμιοσύνη δεν αποτελεί αντιδραστικό απολίθωμα, αλλά κίνητρο συλλογικής δράσης» τόνισε ο Κων. Μπελέζος περιγράφοντας την προσωπικότητα του π. Γεώργιου Μεταλληνού.

Στη συνέχεια ο κ. Δημήτριος Γόνης, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε στο κοινό για τον πλούτο της επιστημονικής εργασίας του π. Γεώργιου Μεταλληνού απαριθμώντας τα περισσότερα από 600 έργα και εργασίες, άρθρα, εισηγήσεις, εκδόσεις κειμένων, μεταφράσεις, πανεπιστημιακά εγχειρίδια, ομιλίες, κηρύγματα και μελέτες.

Ο κ. Βασίλειος Κέκης, Ομότιμος καθηγητής χειρουργικής εξήρε τον ιεροπρεπή λειτουργικό τρόπο του π. Γεώργιου Μεταλληνού ως ιερατικού προϊσταμένου του ναού του Αγίου Αντύπα δίπλα στην Οδοντιατρική Σχολή και διάνθισε την ομιλία του με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Ο κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμονας αναφέρθηκε στην δυνατότητα του π. Γεώργιου Μεταλληνού να συνδυάζει τη γνώση με το χιούμορ και τις ιστορικές και θεολογικές πηγές, την επικοινωνιακότητα, τον ιδιαίτερο τρόπο, την ευγένεια και την επιστημονική και πειστική επιχειρηματολογία για να υπερασπιστεί τα δίκαια της Εκκλησίας.

Στη συνέχεια ο διευθυντής της «Ορθόδοξης Αλήθειας» Δημήτρης Ριζούλης επέδωσε τιμητική πλακέτα στον π. Γεώργιο Μεταλληνό.

Την εκδήλωση επένδυσαν μουσικά με δημοτικά τραγούδια από διάφορες περιοχές του ελληνισμού, τα μέλη του μουσικού συγκροτήματος υπό την επιμέλεια του Βασίλη Οικονόμου, ερευνητή της ελληνικής λαογραφίας.

Η βραδιά έκλεισε με τον χαιρετισμό του Μητροπολίτη Βελεστίνου Δαμασκηνού, εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Ο κ. Δαμασκηνός συνεχάρη την ομάδα της «Ορθόδοξης Αλήθειας» γιατί σε μια εποχή που η ορθόδοξη πίστη βάλλεται η εφημερίδα είναι έγκριτη και μαχητική. Ευχαρίστησε για την προσφορά του στην Εκκλησία τον π. Γεώργιο Μεταλληνό τονίζοντας την λογιότητα του.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο εκδότης του Δημοκρατικού Τύπου Ιωάννης Φιλιππάκης, ο διευθύνων σύμβουλος Νικόλαος Χαβούτης, ο ιστορικός και αρθρογράφος της Εστίας Σαράντος Καργάκος, καθώς και σύσσωμη η ομάδα της «Ορθόδοξης Αλήθειας».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Βελεστίνου Δαμασκηνός εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, καθώς και πλήθος ιερέων.

Το παρών έδωσαν ακόμα ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, και οι βουλευτές Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Νίκος Νικολόπουλος, Γιάννης Ανδριανός και Πάνος Κόνσολας. Επίσης ο Φαήλος Κρανιδιώτης, δικαστικοί και καθηγητές των Θεολογικών σχολών.

orthodoxi alitheia 1

orthodoxi alitheia 1

orthodoxi alitheia 1

orthodoxi alitheia 1

orthodoxi alitheia 1

orthodoxi alitheia 1

orthodoxi alitheia 1

orthodoxi alitheia 1

orthodoxi alitheia 1

orthodoxi alitheia 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ορθόδοξη Αλήθεια) Wed, 21 Feb 2018 19:39:43 GMT http://www.romfea.gr/diafora/20207-epeteiaki-ekdilosi-tis-efimeridas-orthodoji-alitheia-sto-polemiko-mouseio
Άρχισαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στον Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων Νέας Ορεστιάδος http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20206-arxisan-oi-eortastikes-ekdiloseis-ston-in-agion-theodoron-neas-orestiados nea orestiada 5

Με την υποδοχή της ιεράς σιαγόνος του Τιμίου Προδρόμου από την Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Δομίρου, της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιχνών και Νευροκοπίου, άρχισαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Νέας Ορεστιάδος, το εσπέρας της 21ης Φεβρουαρίου ε.έ., εν όψει της πανηγύρεως του Ναού και της μνήμης των εφόρων και πολιούχων της ακριτικής Ορεστιάδος.

Το ιερό λείψανο εκόμισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος και το υπεδέχθη στον αύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, ο οποίος εχαιρέτησε το γεγονός με ιδιαίτερη συγκίνηση. Πλήθος πιστών από όλη την επαρχία με δάκρυα στα μάτια και με ιδιαίτερη ευλάβεια προσήλθαν για να προσκυνήσουν το χαριτόβρυτο λείψανο του Βαπτιστού Ιωάννου.

Ο οικείος Επίσκοπος με θερμά λόγια ευχαρίστησε τον συνεπίσκοπό του Μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου, γιά την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα της τοπικής Εκκλησίας γιά τη μεταφορά του ιερού κειμηλίου, χάριν αγιασμού και ευλογίας του ευσεβούς λαού της Ορεστιάδος, και προσεγγίζοντας τo πρόσωπο του Προδρόμου μίλησε στους πιστούς γιά την σωτήρια μετάνοια, στην οποία καλούσε και εκείνος όσους συνέρρεαν στον Ιορδάνη ποταμό για να βαπτισθούν, και η οποία μετάνοια είναι το μεγάλο ζητούμενο του πνευματικού αγώνα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Το πρωί της ιδίας ημέρας ο Σεβασμιώτατος στο Παρεκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου προσέφερε την Ευχαριστία των Προηγιασμένων Δώρων, κατά την οποία ικανός αριθμός των εκκλησιασθέντων προσήλθε στο Άγιο Ποτήριο.

nea orestiada 4

nea orestiada 4

nea orestiada 4

nea orestiada 4

nea orestiada 4

nea orestiada 4

nea orestiada 4

nea orestiada 1

nea orestiada 1

nea orestiada 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Διδυμοτείχου) Wed, 21 Feb 2018 19:00:23 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20206-arxisan-oi-eortastikes-ekdiloseis-ston-in-agion-theodoron-neas-orestiados
Κισάμου: ''Να ανέβουμε στο ξέφωτο της ζωής και της χαράς'' http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/20205-kisamou-na-aneboume-sto-jefoto-tis-zois-kai-tis-xaras kisamou 1

Στην Ι. Πατριαρχική Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς τελέστηκε, και φέτος, ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, με την συμμετοχή όλου του Ι. Κλήρου της Ι. Μητροπόλεως.

Του Εσπερινού ακολούθησε πνευματική ομιλία υπό του Αιδ. Πρωτ. π. Αθανασίου Μελισσάρη, Ψυχολόγου-Ψυχοθεραπευτού, Καθηγητού των Παν/μίων Αθηνών και Βοστώνης, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Η Κυριακή της συγγνώμης ως δυναμικό μέγεθος ζωής».

Ο ομιλητής, με λόγο μεστό και άμεσο, αναφέρθηκε εις την λυτρωτική δύναμη της συγχωρήσεως, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η συνείδηση του ανθρώπου εγείρει τάσεις και ενοχές, αλλά και εγρήγορση μετάνοιας. Η συγνώμη δηλώνει την πάλη του ανθρώπου με το εγώ του, αφού η ένωση με τον Χριστό σημαίνει νίκη του εγώ, δηλ. να δώσει στον άλλο τόπο στην καρδιά σου. Η Εκκλησία υπάρχει για να προσφέρει την ζωή στον θάνατο», κατέληξε ο καταξιωμένος ομιλητής.

Ακολούθως ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος χαιρέτισε και ευχαρίστησε τον ομιλητή, σημειώνοντας πως η όμορφη και κατανυκτική αυτή περίοδος της Μεγάλης Σαρακοστής είναι ευκαιρία μέσω της συγχωρήσεως «να ανέβουμε στο ξέφωτο της ζωής και της χαράς για να μπορεί η πορεία μας να είναι πορεία προς το Ανέσπερο Φως», ευχόμενος καρποφόροι και μεστοί οι πνευματικοί αγώνες της περιόδου.

Πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή συμπροσευχήθηκαν, άκουσαν μετά πολλής προσοχής την ομιλία και μετείχαν εις τον ασπασμό της Συγχωρήσεως, ο οποίος ακολούθησε.

kisamou 2

kisamou 2

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Κισάμου) Wed, 21 Feb 2018 18:28:16 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/20205-kisamou-na-aneboume-sto-jefoto-tis-zois-kai-tis-xaras
Ολοκλήρωση Συνεδρίου: «Θρησκευτικές κοινότητες: Νομοκανονικές προσεγγίσεις ιστορικών και επίκαιρων ζητημάτων» http://www.romfea.gr/diafora/20204-oloklirosi-sunedriou-thriskeutikes-koinotites-nomokanonikes-proseggiseis-istorikon-kai-epikairon-zitimaton sinedrio 6

Ολοκληρώθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία οι εργασίες του διήμερου Διεπιστημονικού Συνεδρίου «Θρησκευτικές κοινότητες: Νομοκανονικές προσεγγίσεις ιστορικών και επίκαιρων ζητημάτων», το οποίο διοργάνωσε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεολογία και Κοινωνία» του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την Πέμπτη 15 και την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018 στην Αίθουσα του Λόγου στη Στοά του Βιβλίου.

Αξιοποιώντας την οικουμενική διάλεκτο του Δικαίου σε ευρύτατο ανάπτυγμα, στόχος του Συνεδρίου ήταν να εγκύψει διεπιστημονικά στην ιστορία, τη σύγχρονη κατάσταση και την πολιτισμική συνάντηση διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην ελληνική έννομη τάξη, στο μεσογειακό περιβάλλον και στο παγκόσμιο σκηνικό της διεθνοποίησης και της εποχής του Διαστήματος.

Στο ανωτέρω εγχείρημα συνέβαλε καίρια η διατύπωση υψηλής ποιότητας επιστημονικού λόγου από πλειάδα ηγετών και στελεχών του πολιτικού στερεώματος, εκπροσώπων εκκλησιαστικών φορέων και θρησκευτικών κοινοτήτων, αναγνωρισμένων πανεπιστημιακών διδασκάλων και ειδικών, καθώς και νέων ερευνητών του Κανονικού, Εκκλησιαστικού και Διεθνούς Δικαίου, των Θεολογικών, Ιστορικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών, καθώς και των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων.

Μέσα από τις εργασίες του Συνεδρίου αναδείχθηκε η διαχρονική ποικιλομορφία των εκκλησιαστικών και θρησκευτικών κοινοτήτων, καθώς και η πολύτροπη επίδραση των τελευταίων στη διαμόρφωση της ταυτότητας των σύγχρονων δικαιοταξιών, στοιχεία τα οποία αμφότερα υπογραμμίζουν την επικαιρότητα του αιτήματος οικοδόμησης και προαγωγής κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συναντίληψης μεταξύ των θρησκειών μπροστά στις παγκόσμιες προκλήσεις των καιρών μας.

sinedrio 1

sinedrio 1

sinedrio 1

sinedrio 1

sinedrio 1

sinedrio 1

sinedrio 1

sinedrio 1

sinedrio 1

sinedrio 1

sinedrio 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Εκ της Επιτροπής) Wed, 21 Feb 2018 16:42:21 GMT http://www.romfea.gr/diafora/20204-oloklirosi-sunedriou-thriskeutikes-koinotites-nomokanonikes-proseggiseis-istorikon-kai-epikairon-zitimaton
Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης του Μητροπολίτη Σουηδίας (ΒΙΝΤΕΟ) http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/mitropoleis-exoterikou/20203-sunenteuji-ef-olis-tis-ulis-tou-mitropoliti-souidias-binteo lenorman kleopas 13

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας παραχώρησε την πρώτη συνέντευξη του έτους, στον κ. Νικόλαο Κίτσιο, στις εγκαταστάσεις της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας στη Στοκχόλμη, την Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018, παρουσιάζοντας το όραμά του και μιλώντας "εφ᾽ όλης της ύλης".

Ο ιεράρχης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, στη διαρρεύσασα τετραετία από της εκλογής του, και αφορούν τη διαποίμανση της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας, την οργάνωση και ίδρυση νέων ενοριών, στη στελέχωσή τους με ικανούς κληρικούς, τις προκλήσεις της εποχής μας που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νέοι και το ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσουν στα εκκλησιαστικά δρώμενα.

Η συνέντευξη περιλαμβάνει σχόλια του ποιμενάρχου για την παρατεταμένη κρίση στην Ελλάδα και τους τρόπους με τους οποίους η επαρχία του καλείται να ενισχύει τους εξ Ελλάδος μετανάστες στη Σκανδιναυΐα.

Αναφορές υπάρχουν, επίσης, στο ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη διεθνή κοινότητα και στην πρόσφατη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου στην Ισλανδία, στην εκ βάθρων εσωτερική ανακαίνιση του Καθεδρικού Ναού Στοκχόλμης και στην ίδρυση Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης στις εγκαταστάσεις του, στην επάνδρωση του Ησυχαστηρίου του Αγίου Νικολάου στο Ρέττβικ της Σουηδίας, στο ρόλο του μοναχισμού στην τοπική Εκκλησία, καθώς και στην έκδοση της Θ. Λειτουργίας του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στα Σουηδικά.

{youtube}xddoiZTTwcA{/youtube}

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Σουηδίας) Wed, 21 Feb 2018 16:36:48 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/mitropoleis-exoterikou/20203-sunenteuji-ef-olis-tis-ulis-tou-mitropoliti-souidias-binteo
''Ο φωτοποιός καιρός'' http://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/20202-o-fotopoios-kairos fotopoioi 1

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ


Ως φωτοποιό καιρό ονομάζει ο ιερός υμνογράφος της Εκκλησίας μας την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

"Τον φωτοποιόν καιρόν, ον ουν αφιέρωσας, και εδωρήσω ημίν, της εγκρατείας Κύριε, συ αξίωσον ημάς, εν κατανύξει πάντας, ειλικρινώς περαιώσασθαι, ειρηνεύοντας του Σταυρού τη ισχύι, μόνε Φιλάνθρωπε"1.

Πρώτον. Είναι η πιο ευλογημένη περίοδος του εκκλησιαστικού μας έτους. Είναι περίοδος νηστείας, μετανοίας , κατανύξεως, αγώνων πνευματικών, περισυλλογής, στροφής προς το Θεό, κοινωνίας με το Θεό και κοινωνίας με τον πλησίον.

Είναι περίοδος αποξενώσεως από τα υλικά και προσκολλήσεως στα πνευματικά, περίοδος ευσπλαχνίας και ελεημοσύνης προς τους πάσχοντας αδελφούς, περίοδος αγρυπνίας σύμφωνα με το λόγο του Χριστού "αγρυπνείτε ουν εν παντί καιρώ δεόμενοι"2, περίοδος πορείας προς το Γολγοθά μαζί με το Χριστό και προετοιμασίας για τη μεγάλη εορτή της λαμπροφόρου Αναστάσεως.

Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ακόμη την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, με βάση τη χαρμολύπη και το ασκητικό ύφος που διακρίνουν την Αγία μας Εκκλησία, ως περίοδο συντριβής, πόνου και λύπης για το πλήθος των αμαρτιών μας. "Τα πλήθη των πεπραγμένων μοι δεινών, εννοών ο τάλας, τρέμω την φοβεράν ημέραν της κρίσεως"3.

Θα την χαρακτηρίσουμε ἐπίσης και περίοδο χαράς, γιατί εκείνο το οποίο θα μας σώσει και θα μας χαρίσει την αιώνια ζωή είναι το άπειρο έλεος του Κυρίου. Γι' αυτό και καταλήγει ο ιερός υμνογράφος στο προηγούμενο τροπάριο : " αλλά θαρρών εις το έλεος της ευσπλαγχνίας σου, ως ο Δαυΐδ βοώ σοι. Ελέησόν με ο Θεός, κατά το μέγα σου έλεος "4.

Δεύτερον. Κεντρική θέση στο φωτοποιό καιρό της νηστείας κατέχει το πνεύμα της εγρηγόρσεως και της ετοιμότητος. Χαρακτηριστικός είναι ο λόγος του Χριστού : "γίνεσθε έτοιμοι, ότι η ώρα ου δοκείτε ο υιός του ανθρώπου έρχεται"5. Αυτήν την αλήθεια μας την υπενθυμίζουν οι ιεροί υμνογράφοι με το γνωστό τροπάριο : "Ιδού ο νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός" 6. Εξίσου σημαντική θέση έχει και η έννοια του προσανατολισμού της ζωής μας.

Η περίοδος αυτή μάς δείχνει ξεκάθαρα ποιός πρέπει να είναι ο στόχος μας : η Ανάσταση, η χαρά, η Βασιλεία των Ουρανών.

Τρίτον. Η ετοιμότητα και ο σωστός προσανατολισμός μπορούν να επιτευχθούν εάν αποβάλλουμε τα έργα του σκότους και ενδυθούμε τα έργα του φωτός. Έργα του σκότους είναι η αμαρτία και έργα του φωτός είναι οι αρετές. Ο Απόστολος Παύλος μάς εξηγεί πως τα όπλα του φωτός δεν είναι σαρκικά αλλά πνευματικά : "Τα γαρ όπλα της στρατείας ημών ου σαρκικά αλλά δυνατά τω Θεώ προς καθαίρεσιν οχυρωμάτων"7.

Γράφει χαρακτηριστικά ο Άγιος Κασσιανός ο Ρωμαίος : "Να ποια είναι τα όπλα του πνεύματος. Αυτά δεν είναι σαρκικά ούτε αδύναμα. Αλλά η χάρη του Θεού τα κάνει να είναι πνευματικά και ισχυρά"8.

Και συμπληρώνει, έχοντας υπ' όψιν τους λόγους του Αποστόλου Παύλου : "Πάρτε την ασπίδα της πίστεως, με την οποία θα μπορέσετε να σβήσετε όλα τα φλογερά βέλη του πονηρού... Ας ντυθούμε σαν πνευματικό θώρακα την αγάπη... Πάρτε για περικεφαλαία την ελπίδα της σωτηρίας... Πάρτε, ακόμα, και τη μάχαιρα του Πνεύματος, δηλαδή το λόγο του Θεού... Όποιος καλύπτεται μ' αυτά τα όπλα, είναι πάντα προστατευμένος από τα βέλη και από τις καταστροφικές επιθέσεις του εχθρού"9.

"Σταυρώσωμεν τα μέλη δι' εγκρατείας· νήψωμεν εις προσευχάς ως γέγραπται, και κατ' ίχνος πολιτευσώμεθα, του παθόντος και πάθη εκθανατώσαντος.

Εμέσαντες την έμπικρον αμαρτίαν, σπεύσωμεν τω την χολήν θελήματι γευσαμένω, ευαρεστήσαι Χριστώ, τω Σταυρώ καθελόντι τον αρχέκακον"10.

Ας πορευθούμε, λοιπόν, σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, προκειμένου να αξιωθούμε του ελέους και της χάριτος του Θεού και να προσκυνήσουμε και την Αγία Ανάσταση.


1 ο.π., σελ. 209

2 Τροπάρια Γ΄ Ωδής Όρθρου Τετάρτης Α' Νηστειών

3 Κάθισμα Όρθρου Τετάρτης Α' Νηστειών

4 Λκ. 21,36

5 Ιδιόμελο Όρθρου Κυριακής Τυρινής

6 αυτόθι

7 Μτθ. 24,44

8 Τροπάριο ακολουθίας του Νυμφίου

9 Β' Κορ. 10,4

10 Αββά Κασσιανού, "Συνομιλίες με τους Πατέρες της Ερήμου - Τόμος Α'", εκδ. Ετοιμασία, Καρέας 2004, σελ. 204

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Καστορίας) Wed, 21 Feb 2018 16:32:15 GMT http://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/20202-o-fotopoios-kairos
Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στο Ι.Π. του Αγίου Σπυρίδωνος (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20201-proigiasmeni-theia-leitourgia-sto-ip-tou-agiou-spuridonos-foto prohgisasmeni 8

Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018 τελέστηκε στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, η πρώτη Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος παίρνοντας αφορμή από έναν στίχο των Ψαλμών του Δαυίδ “Οι σπείροντες εν δάκρυσιν, εν αγαλλιάσει θεριούσι” (Ψαλμ. 125,5), σημείωσε ότι ο Ορθόδοξος Χριστιανός χρειάζεται να καλλιεργεί το πνευματικό γεώργιο, που δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ο έσω άνθρωπος, η ψυχή και η καρδιά του πιστού, όπως λέγει ο Απόστολος Παύλος.

Ακόμα και οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι προέτρεπαν τους προγόνους μας “’ένδον σκάπτε”, να κάνουν δηλαδή τον αυτοέλεγχό τους. Ποτέ δεν πρέπει κανένας άνθρωπος να πιστέψει ότι έχει καλλιεργηθεί πνευματικά.

Ο αγώνας ο πνευματικός δίδεται δια βίου, η προσπάθεια εγκοπής με άλλα λόγια, του ιδίου θελήματος και της εν γένει εμπαθούς καταστάσεως, με κορωνίδα αυτής, την κακία.

Ο Μέγας Βασίλειος μάς προτρέπει, να ξεκινήσουμε τον αγώνα μας, διώχνοντας πρωτίστως την κακία. Ταυτόχρονα ο Άγιος πατήρ ζητά από τους Χριστιανούς να προσεύχονται, να συνομιλούν με τον Χριστό, όχι βαττολογώντας, αλλά η ικεσία και η δοξολογία να βγαίνει από την καρδιά.

Ο Κύριος όπως ομίλησε με το στόμα του προφήτου Ησαϊα δεν θέλει θυσιές και προσφορές ζώων. Θέλει την καρδιά μας. Στην καρδιά εδράζεται ολόκληρος ο χαρακτήρας του ανθρώπου. 

Η αγάπη, η ταπείνωση, η συγχωρητικότητα, αλλά και στον αντίποδα η κακία, το μίσος και ο φθόνος, γεννιούνται στη καρδιά. 

Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος υπογράμμισε ότι μονάχα μέσα από την διακονία μας τόσο προς τον Θεό, όσο και προς τους αδελφούς μας θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε τί ζητά ο Χριστός από εμάς, μετέχοντας παράλληλα στην Μυστηριακή ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας.

prohgisasmeni 1

prohgisasmeni 1

prohgisasmeni 1

prohgisasmeni 1

prohgisasmeni 1

prohgisasmeni 1

prohgisasmeni 1

prohgisasmeni 1

prohgisasmeni 1

prohgisasmeni 1

prohgisasmeni 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Κερκύρας) Wed, 21 Feb 2018 12:58:01 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20201-proigiasmeni-theia-leitourgia-sto-ip-tou-agiou-spuridonos-foto
Είκοσι χρόνια θεοφιλούς Αρχιερατείας http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-ierosolimon/20200-eikosi-xronia-theofilous-arxierateias tama 3

Του Μιλτιάδη Α. Ματσούκα για την Romfea.gr


Την 22α Φεβρουαρίου 1998 η Ιερά Σύνοδος του παλαίφατου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων εξέλεξε τον δοκιμασμένο Αγιοταφίτη Ιερομόναχο Βενέδικτο ως Αρχιεπίσκοπο Γάζης και στη συνέχεια, μετά από τρία χρόνια (2001), τον προήγαγε σε Μητροπολίτη Φιλαδελφείας.

Η Ιερά Σύνοδος εκτίμησε το ήθος και την ποικίλη ποιμαντική δραστηριότητα του συγκεκριμένου κληρικού, ο οποίος συγκέντρωνε πολλά χρόνια μαθητείας κοντά σε σοφούς και έμπειρους πατέρες της Μονής του Αγίου Σάββα και της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας. 

Η εικοσαετία από τη χειροτονία του σε Επίσκοπο δίνει την αφορμή να αναφέρουμε κάποια από τα έργα του δραστήριου Μητροπολίτη: Ανήγειρε το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ιωάννου του Προδρόμου στον Ιορδάνη ποταμό, έργο υψίστης ιστορικής σημασίας όπου στεγάζεται το πρώτο εκκλησιαστικό μουσείο στην Ιορδανία, με εκθέματα που προβάλλουν τον ελληνορθόδοξο πολιτισμό.

Έκτισε τον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου εντός του μητροπολιτικού οικήματος καθώς και τον Ιερό Ναό των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Marj el Hamam. Με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε Πολυκλινική καθώς και Νηπιαγωγείο στο Αμμάν, ιδρύματα που προβάλλουν την κοινωνικό ρόλο της Εκκλησίας.

Παράλληλα φρόντισε και καλλώπισε όλους τους Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεώς του. Επίσης ανακαίνισε τον αρχαίο Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Σάλτ.

Ταυτόχρονα έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην πνευματική οικοδομή του ποιμνίου του, το οποίο αγκαλιάζει με πατρικό ενδιαφέρον, αντιμετωπίζοντας καθημερινά τα ποικίλα προβλήματά του.

Το ποιμαντικό του ενδιαφέρον είναι έκδηλο προς τους νέους, τους οποίους θέλει να καθοδηγεί μέσα από τη λατρευτική ζωή και τη μελέτη του θείου λόγου, γι’ αυτό και ίδρυσε βιβλιοπωλείο εντός της Ιεράς Μητροπόλεως.

Συχνά ομάδες μαθητών και φοιτητών τους αποστέλλει σε πνευματικά κέντρα, όπως το Άγιον Όρος, για να μπορούν να μυηθούν στο πνευματικό πλούτο της Ορθοδοξίας.

Ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας είναι ένας από τους πολλούς Αγιοταφίτες πατέρες που καθημερινά αγωνίζονται να διαφυλάξουν τα Πανάγια Προσκυνήματα, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, με βασικό γνώμονα τη διατήρηση μια πολύτιμης πνευματικής παρακαταθήκης, την οποία άφησαν σπουδαίοι και μεγάλοι πατέρες της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων.

Όλοι οι Αγιοταφίτες πατέρες, με προεξάρχοντα τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο Γ’, δίνουν στην οικουμενική Ορθοδοξία το μήνυμα της ελπίδας και το πρότυπο της πνευματικής διακονίας, μέσα σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον.

Ευχόμεθα ο Θεός να τους στηρίζει και να ευλογεί το έργο τους και να χαρίζει στον Μητροπολίτη Φιλαδελφείας έτη πολλά ευδόκιμης Αρχιερατείας.

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Wed, 21 Feb 2018 12:50:56 GMT http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-ierosolimon/20200-eikosi-xronia-theofilous-arxierateias
Ηλίας Βρεττός: «Η Αγία Φιλοθέη με έσωσε» http://www.romfea.gr/diafora/20199-ilias-brettos-i-agia-filothei-me-esose brettos

Ο Ηλίας Βρεττός και η οικογένειά του βιώνουν εδώ και τρεις μέρες έναν εφιάλτη μετά το πολύ σοβαρό τροχαίο που είχε ο αγαπημένος τραγουδιστής την Καθαρά Δευτέρα.

Ο πατέρας του Βαγγέλης Καραβασίλης βαθιά συγκινημένος μίλησε στο protothema.gr για τον Γολγοθά που ανεβαίνει ο γιος του καθώς τις επόμενες μέρες θα υποβληθεί σε τρία με τέσσερα χειρουργεία.

«Η Αγία Φιλοθέη με έσωσε πατέρα», ήταν τα πρώτα λόγια του Ηλία Βρεττού μόλις αντίκρυσε τον πατέρα του ο οποίος συνέχισε:

«Ήταν όπως όλοι έχετε δει ένα πολύ δύσκολο τροχαίο. Ευχαριστούμε όλο τον κόσμο που στάθηκε στο πλευρό μας. Ο Ηλίας αντλεί δύναμη από την αγάπη του κόσμου και η Αγία Φιλοθέη ήταν αυτή που έσωσε το παιδί μου. Όταν πληροφορηθήκαμε για το τροχαίο του παιδιού μας, χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια μας. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τρία με τέσσερα χειρουργεία που πρέπει να κάνει ο Ηλίας. Το ένα χειρουργείο θα γίνει την Παρασκευή στο χέρι και στο πόδι και την Δευτέρα στη λεκάνη».

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (protothema.gr) Wed, 21 Feb 2018 12:26:07 GMT http://www.romfea.gr/diafora/20199-ilias-brettos-i-agia-filothei-me-esose
Ο Μητροπολίτης Πειραιώς μήνυσε την παράσταση «Jesus Christ – Super Star» http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/20198-o-mitropolitis-peiraios-minuse-tin-parastasi-jesus-christ-super-star peiraios serafeim

Ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιῶς κ. Σεραφείμ κατάθεσε ἐνώπιον τοῦ Εἰσαγγελέως Πρωτοδικῶν Ἀθηνῶν τήν κάτωθι Μηνυτήριον Ἀναφοράν.

Διαβάστε παρακάτω την μηνυτήρια αναφορά του Σεβασμιωτάτου:

ENΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

Του Σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς κ. κ. Σεραφείμ (κατά κόσμο Χρήστου) Μεντζελόπουλου, κατοίκου Πειραιώς, Ακτή Θεμιστοκλέους αριθ. 198.

ΚΑΤΑ

Παντός υπευθύνου.

*******

Α. Με την παρούσα θέτω υπόψη Σας τη διάπραξη εγκληματικών πράξεων που πρόσφατα υπέπεσε στην αντίληψή μου, τελεσθείσες και κατ’ εξακολούθηση ακόμα και σήμερα τελούμενες από τους παραγωγούς, ηθοποιούς και εν γένει συντελεστές της θεατρικής παράστασης που έχει ξεκινήσει από τις 9.2.2018 και λαμβάνει χώρα παρουσιαζόμενη στο κοινό καθημερινά, πλην των ημερών Δευτέρα και Τρίτη, στην Αθήνα, στο θέατρο Ακροπόλ, επί της οδού Ιπποκράτους 9-11, φέρει δε η θεατρική παράσταση τον τίτλο «Jesus Christ – Super Star».

Την ύπαρξη της παραπάνω θεατρικής παράστασης πληροφορήθηκα με την από 6.2.2018 επιστολή της κας Κυπραίου Παρασκευής, η οποία μου γνωστοποίησε το πρόγραμμα της παράστασης αυτής, ως και σχετικό έγγραφο υλικό περί της θεματολογίας της.

Όπως αναγράφεται στα παραπάνω έγγραφα, η παραπάνω θεατρική παράσταση περιλαμβάνει πράξεις και εκδηλώσεις χλευασμού, φράσεις απρεπείς και προσβλητικές κατά του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και γενικά κατά της επίσημης, συνταγματικά κατοχυρωμένης, θρησκείας της χώρας μας, της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού.

Πιο συγκεκριμένα στην παραπάνω θεατρική παράσταση ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός παρουσιάζεται ως «χίπης», δηλαδή ως μέλος κοινότητας ευρύτατα γνωστής για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και τη χωρίς όρια σεξουαλική συμπεριφορά.

Εμφανίζεται ως άνθρωπος αμαρτωλός, ανασφαλής και νάρκισσος. Επίσης ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός παρουσιάζεται ως έχων ερωτική σχέση με την Αγία Μαρία Μαγδαληνή.

Όπως δε αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο που τέθηκε υπόψη μου κατά τα παραπάνω αναφορικά με την παράσταση (σχετ. 3), η Αγία Μαρία Μαγδαληνή παρουσιάζεται ως γυναίκα ελευθερίων ηθών, να έχει ερωτευθεί τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό.

Β. Η παραπάνω θεατρική παράσταση είναι προφανές ότι πληροί ως προς τους παραγωγούς, ηθοποιούς και εν γένει συντελεστές αυτής την υποκειμενική και αντικειμενική υπόσταση των εγκλημάτων της κακόβουλης βλασφημίας και της καθύβρισης θρησκευμάτων που τιμωρούνται κατά τα άρθρα 198 και 199 του Ποινικού Κώδικα.

Διότι εκδηλώνει δημόσια έλλειψη σεβασμού προς το Θείο και ενέχει χλευασμό, προσβλητική, απρεπή και χυδαία έκφραση κατά του Θείου, ως τέτοιου νοούμενου ό,τι θεωρείται ιερό από την Ανατολική Ορθόδοξη του Χριστού Εκκλησία. Καθυβρίζει δε την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, αφού καθυβρίζει και κακόβουλα χλευάζει τα δόγματα αυτής, τη Θεία μορφή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, την Αγία Μαρία Μαγδαληνή, αλλά και τη Θεία Σταύρωση και Ανάσταση του Θεανθρώπου, τα οποία και διαγράφει ως δήθεν ουδέποτε να έλαβαν χώρα.

Επειδή τα παραπάνω εγκλήματα διώκονται αυτεπαγγέλτως.

Επειδή υπάρχει ανάγκη όπως ληφθούν επειγόντως μέτρα, προκειμένου να παύσει η παραπάνω θεατρική παράσταση, με την οποία καθυβρίζονται καθημερινά τα Θεία, ώστε να παύσει η συνεχιζόμενη προσβολή.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΖΗΤΩ

Τις κατά το νόμο δικές Σας ενέργειες για την κατά το νόμο τιμωρία των υπαιτίων.

Προσάγω δε τα παραπάνω αναφερθέντα έγγραφα, ήτοι: 

• Της από 6.2.2018 επιστολής της κας Παρασκευής Κυπραίου, Κοινωνικής Λειτουργού, κατοίκου Ζωγράφου Αττικής, οδός Αλεξάνδρου Παπάγου αρ. 58 (σχετ. 1) και τα συνοδευτικά έγγραφα αυτής:

• Έγγραφο περί του προγράμματος των παραστάσεων (σχετ. 2).

• Έγγραφο περί της υπόθεσης της παράστασης (σχετ. 3).

• Έγγραφο περί της υπόθεσης της παράστασης με φωτογραφίες (σχετ. 4).

• Έγγραφο περί της έννοια τους «χίπη», ως μέλους κοινότητας με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς (σχετ. 5).

Μάρτυρες προτείνω τους:

• Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Νήφωνα Καπογιάννη του Χαραλάμπους, Πρωτοσύγκελλο, 

• Αιδεσ. Πρωτοπρ. Μιλτιάδη Ζέρβα, Δ/ντη Περιοδικού. Πειραϊκή Εκκλησία,

Πληρεξούσια και αντίκλητο μου διορίζω τη δικηγόρο Πειραιά, Βαϊα Στεργιοπούλου του Βασιλείου, κάτοικο Πειραιά.

Πειραιάς, 20 Φεβρουαρίου 2018

Ο Μηνυτής

+ ο Πειραιώς ΣΕΡΑΦΕΙΜ

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Wed, 21 Feb 2018 11:28:33 GMT http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/20198-o-mitropolitis-peiraios-minuse-tin-parastasi-jesus-christ-super-star
Ο Φλωρίνης Θεόκλητος ζητά την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου για Ογκολογική Μονάδα http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20197-o-florinis-theoklitos-zita-tin-parembasi-tou-arxiepiskopou-gia-ogkologiki-monada kalliniki 8

Την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ζητά με επιστόλή του ο Σεβ. Μητροπολίτης Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, όσον αφορά το "ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ" Νοσοκομείο Πτολεμαϊδος.

Η επιστολή του Μητροπολίτη Φλωρίνης έχει ως εξής:


 Πρὸς

Μακαριώτατον Ἀρχιεπίσκοπον
Ἀθηνῶν καὶ πάσης Ἑλλάδος
Κύριον Ἱερώνυμον
Ἀθῆνας.

Μακαριώτατε πάτερ καί Δέσποτα,
Τὸ ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ Νοσοκομεῖο Πτολεμαΐδος, ἀποτελεῖ πρότυπον κτιριακῆς ὑποδομῆς παροχῶν ὑγείας συναγωνιζόμενο ἀκόμη καὶ ὀνομαστὰ Νοσοκομεῖα Ἀθηνῶν καὶ Θεσσαλονίκης.

Εὑρισκόμενο εἰς τὸ κέντρον τῆς Δυτικῆς Μακεδονίας ἐξυπηρετεῖ ταύτην μὲ μεγάλο ἀριθμὸ περιστατικῶν ἰδίως τῆς Χειρουργικῆς καὶ τῆς Ὀρθοπαιδικῆς Κλινικῆς του ἔχον λαμπρὰς ὁμάδας ἰατρῶν.

Οὕτω πως ἐλειτούργει μέχρι πρό τινος καὶ ἡ Ὀγκολογικὴ Μονάδα του. Αἴφνης ὅμως ἀπέμεινεν μὲ μίαν μόνον Ὀγκολόγον Ἰατρὸν καὶ ὅπως ἀντιλαμβάνεσθε λειτουργεῖ πλημμελῶς.

Ὁ δραστήριος Σύλλογος τῶν Καρκινοπαθῶν Δυτικῆς Μακεδονίας μοὶ ἀπέστειλε ὑπόμνημα μὲ ὅλα τὰ στοιχεῖα.

Ζητοῦν δὲ δι’ αὐτοῦ τὴν ἀγαθὴν παρέμβασιν Ὑμῶν παρὰ τῷ Ὑπουργείῳ Ὑγείας, ὥστε νὰ διορισθῆ τὸ ἀπαραίτητο προσωπικό, διὰ νὰ συνεχίση ἡ μέχρι τώρα ἀρίστη προσφορὰ τῆς Ὀγκολογικῆς Κλινικῆς τοῦ ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟΥ ἐξυπηρετοῦσα ἀνάγκας εὐπαθοῦς τάξεως πολλῶν καταπονουμένων ἀδελφῶν μας.
Μακαριώτατε.

Ἐκφράζων καὶ τὰς σκέψεις τῶν ἀγαπητῶν μου ἀδελφῶν Ἱεραρχῶν τῆς Δυτικῆς Μακεδονίας παρακαλῶ τὴν σεπτὴ Μακαριότητά Σας, ὅπως ἐνεργήσητε τὰ δέοντα διὰ τὸ ζωτικῆς φύσεως τοῦτο θέμα.

 

Μετὰ σεβασμοῦ καὶ ἀγάπης ἐν Κυρίῳ

 

† Ὁ Φλωρίνης, Πρεσπῶν & Ἑορδαίας
ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Wed, 21 Feb 2018 10:36:51 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20197-o-florinis-theoklitos-zita-tin-parembasi-tou-arxiepiskopou-gia-ogkologiki-monada
Α' Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στην Ι.Μ. Λαγκαδά (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20196-a-proigiasmeni-theia-leitourgia-stin-im-lagkada-foto 4035256377

Την πρώτη Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, ετέλεσε το πρωί της Τετάρτης της 21 Φεβρουαρίου ε.έ., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά.

Στο λόγο του προς τους πιστούς ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε μεταξύ των άλλων ότι οι άνθρωποι πρέπει να ζουν μία ζωή Χριστοκεντρική. Είναι πολλή σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η εν Χριστώ ζωή δεν είναι μία τυπική αναφορά ενός μηνύματος, αλλά είναι το ουσιαστικό εκείνο γεγονός, που εκφράζει το Θέλημα του Θεού και που μας χαρίζει την άληκτο ζωή. Θα πρέπει να έχουμε συνεχώς στην καρδιά μας την παρουσία Του και να πράττουμε με τα έργα μας το θέλημα Του.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Μητροπολίτης ευχήθηκε προς όλους η σημερινή πρώτη Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, να είναι η καλή απαρχή ώστε να προσπαθήσουμε όλοι μας να είμαστε και πιο ο ένας στον άλλον και όλοι μαζί στην εν Χριστώ Ζωή.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Λαγκαδά) Wed, 21 Feb 2018 10:25:08 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20196-a-proigiasmeni-theia-leitourgia-stin-im-lagkada-foto
Μεγάλη Σαρακοστή στην Ιερά Μητρόπολη Κατάγκας (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/20195-megali-sarakosti-stin-iera-mitropoli-katagkas-foto sarakosti kataga 6

Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Κατάγκας κ. Μελέτιος λειτούργησε στον Άγιο Γεώργιο Κολουέζι και αναγνώστηκε η Εγκύκλιος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής για τον αγώνα που έχει να κάνει ο κάθε χριστιανός.

Στην συνέχεια μοιράσθηκε σε όλους τους πιστούς το ημερολόγιο του 2018, το οποίο είναι αφιερωμένο στην δεύτερη ειρηνική επίσκεψη του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β' στην Ι.Μ. Κατάγκας.

Το απόγευμα τελέστηκε ο Α' Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου.

Τέλος σήμερα, Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου Α' Εβδομάδος των Νηστειών, ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων Δώρων.

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

sarakosti kataga 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Wed, 21 Feb 2018 10:08:35 GMT http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/20195-megali-sarakosti-stin-iera-mitropoli-katagkas-foto
Βεροίας: ''Ο προσωπικός αγιασμός είναι ένας συνεχής αγώνας'' (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20194-beroias-o-prosopikos-agiasmos-einai-enas-sunexis-agonas-foto prohgiasmenhj 1

Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων τέλεσε την πρώτη Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά στην Βέροια.

Η ομιλία του Σεβασμιωτάτου στην Θεία Λειτουργία:

«Καί εὐλόγησεν ὁ Θεός τήν ἡμέ­ραν τήν ἑβδόμην, καί ἡγίασεν αὐ­τήν».

Τήν περασμένη Κυριακή ἡ Ἐκ­κλη­­σία μας μᾶς ὑπενθύμισε τήν ἔξωση τῶν πρωτοπλάστων ἀπό τόν παράδεισο τῆς Ἐδέμ. Καί ἀπό προχθές, μέ τήν εἴσοδό μας στήν Ἁγία καί Μεγάλη Τεσσαρακοστή, μᾶς ὑπενθυμίζει μέ τά ἱερά ἀνα­γνώσματα τήν ἀγάπη τοῦ Θεοῦ πού ἔπλασε ἄνθρωπο γιά νά ἀπο­λαμ­βάνει τήν κτίση πού δημι­ούρ­γη­σε γιά χάρη του καί ἔφθασε μέ­χρι τοῦ σημείου νά στείλει στόν κό­σμο τόν Υἱό του γιά νά ἀνακα­λέ­σει καί νά ἀποκαταστήσει τόν πεπτωκότα ἄνθρωπο.

Μία πράξη, μία παρακοή, μία ἐμ­μονή στήν πτώση, ἕνας ἐγωισμός πού ἔκανε τόν Ἀδάμ καί τήν Εὔα νά μή ζητήσουν τή συγχώρηση καί τό ἔλεος τοῦ Πλάστου τους, ἦταν ἡ αἰτία γιά νά διακοπεῖ μέ ὀδυνη­ρό τρόπο ἡ ἑβδόμη ἡμέρα πού ἔχει ξε­κινήσει μέ τό τέλος τῆς δη­μι­ουρ­­­γίας τοῦ κόσμου, ἡ ἡμέρα τήν ὁποία εἶχε ἁγιάσει ὁ ἴδιος ὁ Θεός.

«Καί εὐλόγησεν ὁ Θεός τήν ἡμέ­ραν τήν ἑβδόμην, καί ἡγίασεν αὐ­τήν».

Ὅμως ὁ Θεός δέν ἐγκατέλειψε τό πλάσμα του, καί ἀφοῦ μᾶς ἔδειξε διά τοῦ Υἱοῦ του «ὁδόν σωτηρίας», μᾶς ἔδειξε τρόπους ἁγιασμοῦ, μᾶς καλεῖ νά ζήσουμε τήν ἡμέρα τῆς ἐπιγείου ζωῆς μας, νά ζήσουμε ὅσο ἔχουμε τό φῶς, ἁγιάζοντας καί ἐμεῖς τήν κάθε ἡμέρα μας, ὥστε νά μπορέσουμε μέ τή χάρη καί τό ἔλε­ός του νά ἐπιστρέψουμε στόν πα­ρά­δεισο τῆς τρυφῆς τόν ὁποῖο στερή­θη­καν οἱ πρωτόπλα­στοι μέ τήν πα­ρακοή καί τήν πτώ­ση καί νά κερ­δίσουμε τήν οὐράνια βασιλεία του.

Πῶς ἁγιάζουμε ὅμως τήν ἡμέρα μας;

Ἡ ἡμέρα μας ἁγιάζεται, ἀδελφοί μου, μέ τόν προσωπικό μας ἁγια­σμό, ὁ ὁποῖος εἶναι ἀπολύτως ἀπα­ραίτητος καί ἀναγκαῖος στή ζωή μας, ὅπως μᾶς συστήνει καί ὁ ἀπό­στολος Παῦλος λέγοντας: «διώ­κετε τόν ἁγιασμόν ὑμῶν, οὗ χωρίς οὐδείς ὄψεται τόν Κύριον». Νά ἐπιδιώκετε, δηλαδή, τόν ἁγιασμό μας, χωρίς τόν ὁποῖο κανείς δέν θά δεῖ τόν Χριστό.

Ὁ προσωπικός ἁγιασμός δέν εἶ­ναι ἀσφαλῶς κάτι πού ἐπιτυγχά­νε­ται σέ μία ἡμέρα. Εἶναι ἕνας συ­νεχής ἀγώνας, πού ἀπαιτεῖ πο­λύ προσπάθεια, πού προϋποθέτει τήν ἀξιοποίηση τῶν μέσων πού θέ­τει στή διάθεσή μας ἡ Ἐκκλησία, ἀλ­λά καί χρειάζεται τή χάρη τοῦ Θεοῦ.

Ὅμως ἡ διάρκεια τοῦ ἀγῶνος πού ἀπαιτεῖται γιά τόν ἁγιασμό μας δέν θά πρέπει νά ἀνακόπτει τή θέλησή μας νά ἁγιάζουμε κατά τό δυνατόν τήν κάθε ἡμέρα τῆς ζωῆς μας. Καί μποροῦμε νά τήν ἁγιά­σουμε μέ πολλούς τρόπους, ἀρκεῖ νά ἔχουμε τή θέληση καί τή διά­θεση νά τό κάνουμε καί νά μήν ἀδιαφοροῦμε γι᾽ αὐτό.

Ἁγιάζουμε, ἀδελφοί μου, τήν ἡ­μέ­ρα μας ἔχοντας διαρκῶς τή σκέ­ψη μας προσηλωμένη στόν Θεό, σέ Αὐτόν ὁ ὁποῖος ἁγιάζει τά πάντα καί βεβαίως τόν ἄνθρω­πο.

Τήν ἁγιάζουμε μέ τήν προσευχή μας πρός τόν Θεό, μέ τή μελέτη τοῦ λόγου του, μέ τήν ἀναφορά μας σέ Αὐτόν.

Ὅσο ἔχουμε τόν νοῦ μας στραμ­μέ­νο στόν Θεό, ὅσο ἔχουμε τήν αἴ­σθηση τῆς παρουσίας του στή ζωή μας, ὅσο γνωρίζουμε τί θέλει καί τί ζητᾶ ἀπό ἐμᾶς, ἁγιά­ζουμε τή σκέψη μας, ἁγιάζουμε τόν νοῦ μας, ἁγιάζουμε τήν καρ­διά μας.

Καί ὅταν ἁγιάζουμε τόν νοῦ μας μέ τή σκέψη τοῦ Θεοῦ καί μέ τήν προσευχή, τότε ἡ χάρη του φω­τί­ζει τόν νοῦ μας καί μᾶς ἐνισχύει νά ἐφαρμόζουμε τίς ἐντολές του καί νά ἐργαζόμεθα «τά ἔργα τοῦ φωτός».

Ἡ χάρη τοῦ Θεοῦ φωτίζει καί τήν ψυχή μας, ὥστε νά μποροῦμε νά διακρίνουμε τίς ἀδυναμίες μας, τίς πτώσεις μας, τά ἐλαττώματά μας καί νά ζητοῦμε τή συγχώρηση καί τό ἔλεος τοῦ Θεοῦ, καθαρίζοντας τόν ἑαυτό μας μέ τή μετάνοια καί μέ τήν ἐξομολόγηση.

Ἡ ἐφαρμογή τῶν ἐντολῶν τοῦ Θεοῦ, τά ἔργα τῆς ἀρετῆς καί τῆς ἀγάπης, ἡ ἄσκηση, ἡ νηστεία, ἡ ἐκζήτηση τοῦ ἐλέους τοῦ Θεοῦ, ἁγιάζουν ἐπίσης τήν ἡμέρα μας.

Καί ἀκόμη ἡ συμμετοχή μας στά ἱερά μυστήρια καί τίς ἱερές ἀκο­λου­θίες τῆς Ἐκκλησίας μας, ἰδιαι­τέρως κατά τήν περίοδο αὐτή πού εἶναι τόσο πολλές καί τόσο κα­τα­νυκτικές, μᾶς βοηθᾶ νά ἁγιά­ζουμε καί τήν ψυχή καί τό σῶμα μας, με­τέχοντας στόν ἁγιασμό καί τή χά­ρη πού προσφέρει δι᾽ αὐτῶν ὁ Θε­ός σέ ὅσους συμμετέχουν μέ εἰ­λι­κρινῆ διάθεση.

Ἄς προσπαθήσουμε, λοιπόν, ἀ­δελ­φοί μου, ἰδιαιτέρως κατά τήν περίοδο αὐτή, νά ἁγιάζουμε τήν ἡμέρα μας, ἁγιάζοντας τόν ἑαυτό μας καί τήν ψυχή μας μέ ὅλους αὐτούς τούς τρόπους καί μέ τή διαρκῆ προσπάθειά μας, ὥστε νά ἀξιωθοῦμε νά ζοῦμε τήν παρουσία τοῦ Θεοῦ ἀπό αὐτή τή ζωή, γιά νά μπο­ρέ­σουμε νά τή ζήσουμε καί στή βα­σι­λεία τῶν οὐρανῶν αἰωνίως.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Βεροίας) Wed, 21 Feb 2018 09:49:54 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20194-beroias-o-prosopikos-agiasmos-einai-enas-sunexis-agonas-foto
Διπλό CD του Πέτρου Γαϊτάνου και βιβλίο στην ''Ορθόδοξη Αλήθεια'' http://www.romfea.gr/diafora/20193-diplo-cd-tou-petrou-gaϊtanou-kai-biblio-stin-orthodoji-alitheia Αυτή την Τετάρτη η «Ορθόδοξη Αλήθεια» υποδέχεται τη Σαρακοστή με δύο μοναδικές προσφορές . Το “Σαρακοστιανό προσευχητάρι” ένα βιβλίο με τις ευχές και τις ακολουθίες των ημερών και δύο cd με την “ακολουθία των χαιρετισμών” από τον Πέτρο Γαϊτάνο.

H εφημερίδα στο βασικό της θέμα aποκαλύπτει τι συζητήθηκε σε πρόσφατη σύσκεψη της ΔΙΣ με τους καθηγητές Θεολογίας σχετικά με το μάθημα των θρησκευτικών.

Έχει τελικά λόγο η Εκκλησία για τα Θρησκευτικά; «Λύση» η απόφαση του ΣτΕ όπου προσέφυγαν ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ και η ΠΕΘ. Αρμοδιότητα της Ιεράς Συνόδου να ασκεί έλεγχο. Τι λέει ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για το θέμα.

Η “Ορθόδοξη Αλήθεια” παρουσιάζει τις εικόνες πλήρους εγκατάλειψης του ιστορικού κτιρίου του ορφανοτροφείου της Πριγκήπου που προκαλούν θλίψη . Το αρχιτεκτονικό “μνημείο” από το 2010 περιήλθε στην ιδιοκτησία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στις σελίδες της εφημερίδας θα διαβάσετε επίσης:

*Προσφορά από... καρδιάς σε κοινωνικά ευπαθείς και ανήλικους κρατούμενους με πρωτοβουλία της Μονής Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου

*Παπάς αρμέγει πρόβατα

*Η ταλαντούχα παραπληγική αγιογράφος!

*Ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας μιλάει για την εσωστρέφεια και τον ιδιότυπο αυτισμό του θεάτρου σήμερα, τον φόβο Θεού και την πίστη, τις εκκλησιαστικές μορφές που τον έχουν επηρεάσει και την ανάγκη του αναχωρητισμού.

Αρθρογραφούν ο π. Ανανίας Κουστένης, ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, ο π. Χρυσόστομος Χρυσόπουλος, ο π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, ο π. Ανδρέας Κονάνος,ο Κωνσταντίνος Χολέβας , ο Χρήστος Αποστολίδης, ο Λάμπρος Σκόντζος κ.α.

Η απλή έκδοση της εφημερίδας έχει 1,5 ευρώ ενώ μαζί με το βιβλίο και τα 2cd κοστίζει 3,90 ευρώ.

Θυμίζουμε ότι η Ορθόδοξη Αλήθεια εκτός από τα περίπτερα, μπορεί να διατεθεί (στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό) σε συνδρομητές που ενδιαφέρονται, αρκεί να να τηλεφωνήσουν στο 213-0170670 ή να αποστείλουν e-mail στο: syndromes @ orthodoxialitheia.gr

ORH 2102 001

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Tue, 20 Feb 2018 15:29:11 GMT http://www.romfea.gr/diafora/20193-diplo-cd-tou-petrou-gaϊtanou-kai-biblio-stin-orthodoji-alitheia
Μόρφου Νεόφυτος: ''Ο Ερντογάν δεν μπορεί να κάνει πολλά, γιατί δεν τον αφήνει η Παναγία'' http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/20192-morfou-neofutos-o-erntogan-den-mporei-na-kanei-polla-giati-den-ton-afinei-i-panagia morfou neofytos

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


Στο Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε από άμβωνος ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, και συγκεκριμένα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Αυξιβίου Α΄ Επισκόπου Σόλων της Κοινότητος Αστρομερίτου.

Ο Πανιερώτατος στο κήρυγμά του σχολίασε και το έθιμο του καρνάβαλου, τονίζοντας ότι "ο άνθρωπος με το άθεο αυτό έθιμο προσπαθεί να κάνει χαρά, μια ψεύτικη χαρά, δηλαδή όση ώρα έχεις τον καρνάβαλο. Μετά έχουμε τον δικό μας καρνάβαλο μέσα μας, την δική μας υποκρισία και μασκοφορία."

"Ακόμη και το έθιμο του καρνάβαλου το οποίο έχει κρατηθεί αυτές τις ημέρες, κρατήθηκε νομίζω γιατί η Εκκλησία και τα Ευαγγέλια της προηγούμενης Κυριακής, και της σημερινής, στηλιτεύουν και κατηγορούν την υποκρισία και η αποθέωση της υποκρισίας είναι το καρναβάλι" - ανέφερε ο Μητροπολίτης Μόρφου.

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Μόρφου αναφέρθηκε και για το Κυπριακό, τονίζοντας ότι στις μέρες μας - "προσπαθούν κάποιοι να μας φοβίσουν πάρα πολύ, και αυτοί είναι ο Ερντογάν και η παρέα του"

"Και μου είπε ένας άνθρωπος του Θεού με όλους αυτούς τους εκφοβισμούς που κάνει στο Αιγαίο και στη Θράκη, και κουρδίζει και τους άλλους εκεί στα Σκόπια, αλλά και εδώ στην Κύπρο με τα δικά μας αέρια, έναν στόχο έχουν να γεμίσουν την καρδιά των Κυπρίων και των ηγετών μας, με φόβο" συμπλήρωσε ο κ. Νεόφυτος.

Επίσης ο Μητροπολίτης Μόρφου τόνισε: "Και κάτω υπό το κράτος του φόβου να υπογράψουν μια λύση όπως θέλουν, δηλαδή με το πιστόλι στον κρόταφο".

"Ο Ερντογάν δεν μπορεί να κάνει πολλά γιατί δεν τον αφήνει η Παναγία, και όχι γιατί έχουμε συμμάχους, διότι δεν έχουμε κανέναν! Ούτε η Ελλάδα, ούτε εμείς έχουμε, άλλά έχουμε την Παναγία μας" πρόσθεσε με στεντορεία φωνή ο Πανιερώτατος.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Μόρφου αναφέρθηκε στους ηγέτες, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να προσευχόμαστε γι αυτούς, αλλά να αναρωτηθούμε κιόλας τι ηγέτες έχουμε, όταν η καρδιά τους είναι μακριά από τον Χριστό.

"Πολλοί ηγέτες του σύγχρονου ελληνισμού έχουν ελάχιστη η και καθόλου σχέση με τον Χριστό και αυτό είναι ένα από τα προβλήματά μας, δηλαδή έχουμε ηγέτες χωρίς Χριστό" συμπλήρωσε ο Πανιερώτατος.

{youtube}KQ7X946zwjk{/youtube}

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Fri, 23 Feb 2018 22:36:56 GMT http://www.romfea.gr/ekklisia-kyprou/20192-morfou-neofutos-o-erntogan-den-mporei-na-kanei-polla-giati-den-ton-afinei-i-panagia
Πρωθυπουργός Ουγγαρίας: ''Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι μουσουλμάνοι θα γίνουν πλειοψηφία'' http://www.romfea.gr/diafora/20191-prothupourgos-ouggarias-se-polles-europaϊkes-xores-oi-mousoulmanoi-tha-ginoun-pleiopsifia Viktor Orbán

Κείμενο: Romfea.gr


"Οι μουσουλμάνοι μετανάστες αποτελούν απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση" - ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτωρ Όρμπαν κατά την ετήσια ομιλία του προς το έθνος.

Σε άλλο σημείο ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας τόνισε: "Σκοτεινά σύννεφα συγκεντρώνονται πάνω από την Ευρώπη, λόγω των λαών της μετανάστευσης, και η Ευρώπη δεν συνειδητοποιεί καν ότι είναι θύμα μιας εισβολής".

"Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι μουσουλμάνοι σύντομα θα είναι πλειοψηφία αν δεν δούμε τι συμβαίνει" πρόσθεσε ο Ούγγρος Πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας ανέφερε κλείνοντας: "Ο Χριστιανισμός είναι η τελευταία ελπίδα της Ευρώπης".

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Tue, 20 Feb 2018 16:55:07 GMT http://www.romfea.gr/diafora/20191-prothupourgos-ouggarias-se-polles-europaϊkes-xores-oi-mousoulmanoi-tha-ginoun-pleiopsifia
Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην Ι.Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου (ΦΩΤΟ) http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/20190-o-esperinos-tis-sugxoriseos-stin-im-kudonias-kai-apokoronou-foto kataniktikos xania 2

Φτάνοντας στην πιο ιερή περίοδο της Εκκλησίας μας, τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, έχουμε αφήσει πίσω μας τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Τριωδίου, που ήταν η περίοδος της προετοιμασίας και της βαθμιαίας προσέγγισης στην περίοδο της νηστείας.

Η Εκκλησία μας από τη Δευτέρα της πρώτης από τις επτά εβδομάδες της Σαρακοστής εισέρχεται σε μια περίοδο αγώνα. Σε ένα αγώνα ταπεινώσεως και νηστείας.

Μίας νηστείας, που όπως τόνισε και ο ομιλητής Αρχιμ. Νικηφόρος Κουνάλης, ιεροκήρυξ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, που για να μας φτάσει στο στάδιο που θέλουμε να φτάσουμε πρέπει να γίνεται με καθαρή καρδιά και αγάπη προς τον πλησίον.

Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως, τελέσθηκε την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Χαλέπας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού και συμπροσευχούμενου πλήθος κλήρου και λαού.

Μετά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε πνευματική ομιλία από τον Αρχιμ. Νικηφόρο Κουνάλη, ιεροκήρυκα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, τον οποίο παρουσίασε ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Δαμασκηνός Λιονάκης προλογίζοντας το έργο του.

Με λόγια θερμά ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και τον ομιλούντα π. Νικηφόρο ο εφημέριος και ιερατικός προϊστάμενος του Ιερού Ναού Πρωτ. Δημήτριος Καταπίδης.

Την ομιλία έκλεισε ο Σεβασμιώτατος χαιρετίζοντας τους Κληρικούς και το Ποίμνιο του και ευχαριστώντας το π. Νικηφόρο που ομίλησε για τον αγώνα της νηστείας που πρέπει να κάνει ο Χριστιανός.

kataniktikos xania 1

kataniktikos xania 1

kataniktikos xania 1

kataniktikos xania 1

kataniktikos xania 1

kataniktikos xania 1

kataniktikos xania 1

kataniktikos xania 1

kataniktikos xania 1

kataniktikos xania 1

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Κυδωνίας) Tue, 20 Feb 2018 11:30:46 GMT http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/20190-o-esperinos-tis-sugxoriseos-stin-im-kudonias-kai-apokoronou-foto
Τρεις Πατριάρχες μαζί... http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/20189-treis-patriarxes-mazi treis patriarxes 1

Το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr, πιστεύοντας πως ό,τι αποτυπώνεται στο παρελθόν, συνεχίζεται στο παρόν και στο μέλλον, φέρνει στη δημοσιότητα την απρόβλεπτη για τα τότε χρονικά δεδομένα συγκεκριμένη φωτογραφία.

Απεικονίζονται οι τρεις Πατριάρχες Αλεξανδρείας Παρθένιος ο Γ', Πέτρος ο Ζ' και Θεόδωρος ο Β'.

Είναι Ιούλιος του έτους μάλλον,1993 στις όχθες του ποταμού Νείλου, στην Ουγκάντα.

Από δεξιά διακρίνονται ο τότε Επίσκοπος Ουγκάντας Θεόδωρος ο Β', ο μετέπειτα Μητροπολίτης Καμπάλας (1987-1997).

Δίπλα του ο τότε Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Παρθένιος, (1987-1996), πρώην Μητροπολίτης Καρθαγένης από το έτος 1957.

Κοιμήθηκε στην Αμοργό, 23 Ιουλίου 1996, έξω από την Ι. Μονή Παναγίας Χοζεβιωτίσσης.

Δίπλα στον Πατριάρχη Παρθένιο, ο πρώην Επίσκοπος Βαβυλώνος (1983) και το 1990, Μητροπολίτης Άκκρας Πέτρος.

Αργότερα το 1994 προεβιβάσθη σε Καμερούν και διάδοχος του Πατριάρχου Παρθενίου από το 1997 έως το 2004, όταν κατέπεσε το ελικόπτερο Σινούκ, που τον μετέφερε στο Άγιο Όρος.

Ηταν Σεπτέμβριος του ίδιου έτους, στην περιοχή "Πόρτο Κουφό", Χαλκιδικής και στο σημείο "Άμπελος".

Τέλος ο τότε Επίσκοπος Κυρήνης Θεόδωρος, (1990), μετέπειτα Μητροπολίτης Καμερούν (1997) και αργότερα Ζιμπάμπουε (2002), ενώ από το 2004 είναι ο εν ενεργεία έως της σήμερον Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος ο Β'.

Αριστερά του ο Επίσκοπος Ριρούτας Μακάριος, (1992), ο μετέπειτα Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε (1998) και από το 2001 Μητροπολίτης Ναιρόμπης και πάσης Κένυας.

Δύο Αρχιερείς, ένας Πατριάρχης και δύο διάδοχοί του και όλα αυτά μέσα από την λήψη μίας φωτογραφικής κάμερας...

Συγκινητική ιστορική απαθανάτιση...

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Tue, 20 Feb 2018 11:18:47 GMT http://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-alexandreias/20189-treis-patriarxes-mazi
«Στόματος Νηστεύοντες στον Γαληνόν της νηστείας … πλούν» http://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/20188-stomatos-nisteuontes-ston-galinon-tis-nisteias-ploun nisteia

Του Σεβ. Μητροπολίτου Πτολεμαϊδος κ. Εμμανουήλ | Romfea.gr


«Συ τις ει ο κρίνων αλλότριον οικέτην;
Τω ιδίω Κυρίω στήκει ή πίπτει σταθήσεται
δε δυνατός γαρ εστίν ο Θεός στήσαι αυτόν»
(Ρωμαίους Κεφ. ΙΓ΄)

«Δεύτε υποδεξώμεθα των Νηστειών το χάρισμα ως Θεοδώρητον καιρόν της μετανοίας…» 

«Ήλθε η Νηστεία, η μήτηρ της σωφροσύνης, η κατήγορος της αμαρτίας και συνήγορος της μετανοίας, η πολιτεία των Αγγέλων και σωτηρία των ανθρώπων.

Έρημος ειμί αρετών ευσεβών, λιμώττων δε κράζω. Ο έλεους χορηγός προφθάσας Σύ με οίκτειρον».

Επιλογή προτάσεων σχετικά με το δώρο της νηστείας με την ευρύτερη της διάσταση - αυτή που θέλει την νηστεία όχι μόνο ως νηστεία αποχής τροφών αλλά η νηστεία από την «μάστιγα» της του πλησίον καταλαλιάς από τον πλούσιο χώρο του υμνογραφικού λόγου. 

Στον ευλογημένο χρόνο της μεγάλης Τεσσαρακοστής πρώτη θέση κατέχει η νηστεία.

Μια νηστεία που από μια εξόφθαλμη παρατήρηση έχει την αφετηρία της στην αποχή από συγκεκριμένες τροφές, με πρώτη την αποχή του κρέατος και όλων των γαλακτοκομικών ειδών.

Ορισμοί πολλοί έχουν αποδοθεί σχετικά με την έννοια της Νηστείας. 

Οι νηπτικοί – ασκητικοί πατέρες έχουν δώσει πολλές ερμηνείες για την νηστεία εκείνη, που είναι αληθινή και σωτήρια για τον όλο άνθρωπο. 

Με βάση τα θεϊκά λόγια ότι «τούτο το γένος» με τίποτε περισσότερο ή λιγότερο δεν μπορεί να σωθεί, παρά μόνον «εν προσευχή και νηστεία».

Έτσι οι Καθολικοί και Οικουμενικοί Πατέρες της Εκκλησίας που έζησαν δια βίου «εν προσευχή και νηστεία» εκήρυξαν την νηστεία ως «παθοκτόνο» που τους «κακωθέντας υπό της αμαρτίας, ιατρεύειν επαγγέλλεται…». 

Αυτόν τον «Θεόσδοτον βοηθόν» της αγίας Νηστείας τιμούμε αυτό το άγιο τεσσαρακονθήμερο της πορείας μας προς το Άγιο Πάσχα.

Τιμώ την Νηστεία σημαίνει τηρώ την νηστεία. Και τηρώ την Νηστεία μη «σκυθρωπάζων Ιουδαϊκώς» αλλά «Εκκλησιαστικώς φαιδρυνόμενος». Την τηρώ δηλαδή όχι με σύνδρομα μιας υποκρισίας, αλλά με την χαρά ότι μετέχω σε μια πανήγυρη της «εκκλησίας όλης!...»

Μ’ αυτό το πνεύμα προφυλάσσω με τη Χάρη του Θεού τον εαυτό μου να μην υποκρίνομαι «φαρισαϊκώ τω τρόπο» ότι κάποιος είμαι ή κάτι σπουδαίο κάνω, που από αυτό και μόνο θα σωθώ …

Η Ευαγγελική Νηστεία εγκαυχάται μόνον εν «Τω Σταυρώ του Χριστού». Έτσι ο «νηστεύων» δεν κρίνει τον «μη νηστεύοντα» και ο μη νηστεύων δεν επικρίνει τον νηστεύοντα, μέσα στην ισορροπία του Σταυρού. Ο Σταυρός εξισορροπεί τα πάντα !...

«Αληθής νηστεία» αναφέρουν οι πατέρες είναι αυτή που απέχει συστημικά και συστηματικά από τον χώρο της συνεχούς κατά–κρισης των αδελφών. 

Σ’ αυτή τη νηστεία όλοι οι άγιοι και μάλιστα οι του ασκητικού χώρου, συγχρονισμένα την αναφέρουν ως την βάση μιας πραγματικής νηστείας ευάρεστης και αποδεκτής από τον ίδιο τον Θεό.

Μέγας κίνδυνος για τον αληθινό νηστευτή είναι ο κατήφορος του στο μονοπάτι της κατακρεούργησης και διαπόμπευσης του κάθε πλησίον… Αν βέβαια νιώθει κανείς τον πλησίον ως αδελφό του Χριστού !... Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση στην ευχή του αγίου Εφραίμ σχετικά με το θέμα της κατά – κρισης. 

Επίκαιρη στους αιώνες θα παραμένει αυτή η ευχή που στο εξής θα διαβάζεται συνεχώς σε όλες τις ακολουθίες της αγίας Σαρακοστής.

Λέει συγκεκριμένα «Ναι Κύριε Βασιλεύ ∙ Δώρησαί μοι του οράν τα εμά πταίσματα και μη κατακρίνειν τον αδελφό μου !...» Εις Χριστόν αμαρτάνει όποιος στιγματίζει τον αδελφό του Χριστού. Όλη η λεπτότητα μιας χριστιανικής ψυχής σ’ αυτή την φράσι «κρέμαται».

Μάλιστα δε, δεν είναι τυχαίο ότι η καταληκτική αυτή φράσι της ευχής επαναλαμβάνεται «δις» (δύο) φορές για να τονισθεί η σημασία ότι μαζί με την αποφυγή των «βρωμάτων» είναι απολύτως αναγκαίο και όχι μόνον η τέλεια αποφυγή των «κρεάτων» του σώματος των αδελφών του Χριστού. «Φύλαξόν με Κύριε από συκοφαντίας ανθρώπων και φυλάξων τας εντολάς Σου…» λέει ο προφητάναξ Δαυϊδ. 

Ο Θεός να μας φυλάει από τους συκοφάντας εκείνους τους δυστυχείς, που εσχάτως και διαδικτυακά διοχετεύουν οχετούς κατασυκο-φάντησης των πάντων που δεν βρίσκονται στη συχνότητα της δικής τους φαρισαϊκής πίστης!... Θα τολμούσα να πω ότι η «αίρεσις» των καταλλάλων θα βαραίνει πάντοτε το σώμα των εντός και των εκτός της εκκλησίας… Τι νόημα άλλωστε μπορεί να έχει για όλους μας η στέρηση τροφών από το να κατακρίνει κανείς όλην την ημέραν!...

Οι εκκλησιαστικοί λεγόμενοι άνθρωποι - οι και καλοί χριστιανοί κάποτε ίσως να είναι και οι πιο επιρρεπείς στο δρόμο της κατάκρισης…. Ίσως και αριστούχοι, ίσως και μετά παναριστείας κρατούντες ως χείρας αυτών «τας κλεις του φρέατος της αβύσσου!!...».

Κι έρχεται καταλυτικός ο λόγος ενός ασκητού αγίου που όταν ρωτήθηκε από ένα νέο και αρχάριο μοναχό για το πώς, πόσο και πότε να νηστεύει – ο άγιος διαβλέποντας την τάση του νέου αυτού μοναχού που ήταν μετά ταχύτητας στης κατακρίσεως την ασθένεια του είπε: «Κάλλιον αδελφέ μου να τρώγης κρέας την Τετράδι (Τετάρτη) και την Παρασκευή παρά να τρώγης καθημερινά τα κρέατα των αδελφών σου !!!... 

Είναι «καλύτερο» να κρεοφαγής ακόμη και την ημέρα της Τετάρτης και της Παρασκευής παρά να «κόβεις φέτες» τα σώματα των αδελφών σου και να τους δικάζεις εν των προτέρων εις κόλασιν αιώνιον! Από «δικαστές» και «δικαζομένους» είναι πλήρης ο κόσμος μας! 

Ο ρεαλισμός των αγίων στο μεγαλείο του. Η νηστεία των αγίων στην πλέον σωστή της βάσι – αυτή της ακατάκριτης στάσης και συμπεριφοράς.

Ίσως γι’ αυτό ο Ιερός Χρυσόστομος σε μια «έκρηξη» αγάπης την ημέρα που η συγνώμη «εκ του τάφου ανέτειλε» την νύκτα της Αναστάσεως, στο Κατηχητικό του λόγο θα καταγράψει την περίφημη φράση : «Νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες» ίσως γιατί οι δεύτεροι να μην κατέκριναν ποτέ τους πρώτους!!!... 

Ίσως κάποτε οι μη νηστεύοντες να έχουν πιο αγαθή συνείδηση από τους νηστευτές εκείνους που όμως δεν έμαθαν ποτέ ούτε να αγαπούν, ούτε να συγχωρούν!...

Αυτά τολμών γράφω με πολύ αγάπη στους φιλοτίμους εργαζομένους τον της νηστείας αγώνα, εγώ ο έρημος αρετών…

Ευχηθείτε όσοι ελεύθερα και άγια θα μπούμε σ’ αυτό το της νηστείας «κανάλι» να τηρήσουμε απαρέγκλιτα την μία και ουσιαστική νηστεία αυτή που ουδένα κρίνει, αλλά υπό του μόνου δίκαιου κριτού ανα – κρίνεται. 

Κύριε, κόρεσον με πεινώντα Σου την χάριν και αξίωσέ με την καλλίστη νηστεία, να τηρήσω αυτή που τρέφει καρδίας και συναντάται στο δρόμο της ακατάκριτης στάσης εκεί που κάποιοι πεινούν αληθινά την αγάπη. 

Ευλογημένη Σαρακοστή αδελφοί, απέχοντες από την νόσο των «κριτών» και την αίρεση των «καταλλάλων»!!!....

Ακατάκριτη Σαρακοστή!!!

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Romfea.gr) Tue, 20 Feb 2018 10:45:17 GMT http://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/20188-stomatos-nisteuontes-ston-galinon-tis-nisteias-ploun
Βεροίας: ''Η ζωή του κάθε πιστού είναι ένας διαρκής πνευματικός αγώνας'' http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20187-beroias-i-zoi-tou-kathe-pistou-einai-enas-diarkis-pneumatikos-agonas loutro imathias 1

Την Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στην ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου και κήρυξε το θείο λόγο στην Ιερά Μονή Αγίας Κυριακής στο Λουτρό Ημαθίας.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στην Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Γερόντισσα Φιλοθέη για την ονομαστική της εορτή.

Η ομιλία του Σεβασμιωτάτου στο Μέγα Απόδειπνο:

«Ἅγιοι ἔνδοξοι ἀπόστολοι, προ­φῆ­ται καί μάρτυρες καί πάντες ἅ­γιοι, πρεσβεύσατε ὑπέρ ἡμῶν τῶν ἁμαρτωλῶν».

Ἡ ζωή τοῦ κάθε πιστοῦ εἶναι ἕνας διαρκής πνευματικός ἀγώ­νας, μία διαρκής προσπάθεια κα­θάρ­σεως καί ἁγιασμοῦ, τήν ὁποία μᾶς καλεῖ ἡ Ἐκκλησία μας νά ἐν­τεί­νουμε σέ ὁρισμένες περιόδους τοῦ χρόνου, στίς περιόδους τίς ὁποῖες ἔχει ὁρίσει ὡς περιόδους προ­­ετοιμασίας, ὥστε νά ζήσουμε μέ ψυχική ὠφέλεια τίς μεγάλες ἑορ­­­­τές τῆς πίστεώς μας.

Καί ὅπως οἱ ἀθλητές πού ἀγωνί­ζονται στά στάδια καί τούς στί­βους προετοι­μά­ζο­νται πρίν ἀπό κά­­­θε μεγάλο ἀγώνα μέ περισυλ­λο­γή, μέ μελέτη, μέ ἀποφυγή ὅλων ὅσων τούς δια­σποῦν ἀπό τή συγ­κέντρωση στόν στόχο τους, μέ τήν καθοδήγηση ἀπό τόν προπονητή τους ἀλλά καί ὅσους τούς στηρί­ζουν στήν προ­σπά­θειά τους, ὥστε νά ἐπιτύχουν τό καλύτερο ἀπο­τέ­λεσμα, ἔτσι καί ἐμεῖς, ἀδελφοί μου, πού ἀνταποκριθήκαμε στό κά­­­λεσμα τῆς Ἐκκλησίας μας καί εἰσήλ­­θαμε ἀπό σήμερα στό στάδιο τῶν ἀρετῶν, στό στάδιο τῆς προε­τοιμασίας γιά τή μεγάλη ἑορτή τῆς λαμπροφόρου Ἀναστάσεως τοῦ Κυ­­ρίου μας, καί ἀποφασίσαμε νά προετοιμασθοῦμε γιά νά ἐπιτύ­χου­με τούς πνευματικούς μας στόχους καί νά κατακτήσουμε τή νίκη στόν ἀγώνα κατά τῶν παθῶν καί τῆς ἀποκτήσεως τῶν ἀρετῶν, κα­λού­μεθα νά ἀκο­λου­θήσουμε τούς τρό­πους καί τά μέσα πού μᾶς προ­τεί­νει ἡ Ἐκκλησία μας, πού μᾶς προ­τεί­νουν οἱ ὅσιοι καί θεοφόροι Πα­τέρες, οἱ ἅγιοι καί ὅλες ἐκεῖνες οἱ ἱερές μορφές, τίς ὁποῖες εἴδαμε νά περνοῦν μπροστά μας μέσα ἀπό τούς ὕμνους καί τά ἀναγνώσματα πού ἀκούσαμε πρίν ἀπό λίγο στό πρῶτο Μεγάλο Ἀπόδειπνο τῆς Ἁ­γί­ας καί Μεγάλης Τεσσαρακο­στῆς.

Ὅλοι αὐτοί, «οἱ καλῶς ἀθλή­σα­ντες καί τελειωθέντες», ὅλοι αὐ­τοί πού ἀγωνίσθηκαν κατά τήν ἐπί­γειο ζωή τους τόν καλόν ἀγώ­να καί κέρδισαν τόν στέφανο τῆς δικαιοσύνης καί εὐφραίνονται στή βασιλεία τῶν οὐρανῶν, δέν εἶναι μό­νο πρότυπα γιά τόν δικό μας ἀ­γώνα, δέν εἶναι μόνο ἐμ­πνευ­στές καί πνευματικοί ὁδηγοί μας στήν προσπάθεια πού κάνουμε καί ἐ­μεῖς, ἀδελφοί μου, καί ἔχουμε χρέος νά κάνουμε, ἐάν θέλουμε νά εἴμαστε ἀληθινά καί ζῶντα μέλη τοῦ σώματος τοῦ Χριστοῦ, ἐάν θέ­λου­με νά ἀξιοποιοῦμε τόν χρόνο τῆς ζωῆς μας γιά τή σωτηρία μας, ἀλλά εἶναι καί βοηθοί καί συμ­πα­ρα­στάτες μας στόν πνευματικό μας ἀγώνα, εἶναι καί πρεσβευτές μας στόν θρόνο τοῦ Θεοῦ γιά τήν ἐπιτυχία τοῦ σκοποῦ μας.

Πάντοτε ἔχουν αὐτή τή θέση καί αὐτό τόν ρόλο οἱ ἅγιοι τῆς Ἐκ­κλη­σίας στή ζωή τοῦ καθενός μας, για­τί αὐτοί ἔχουν περάσει μέ ἐπι­τυ­­χία ὅλες τίς δυσκολίες καί τά ἐμπόδια πού ἐμεῖς ἀντιμετω­πί­ζου­με τώρα· γιατί αὐτοί γνωρίζουν τήν ἀνθρώπινη ἀδυναμία ἀλλά καί τά τεχνάσματα τοῦ πονηροῦ καί ξέρουν τόν τρόπο μέ τόν ὁποῖο μπορεῖ ὁ πιστός νά τά ξεπεράσει καί νά νικήσει.

Καί ἀκόμη ἐνδια­φέ­­ρονται γιά ὅλους ἐμᾶς πού μᾶς βλέπουν νά ἀγωνιζόμαστε καί νά προσπαθοῦμε καί θέλουν νά ἐπι­τύ­­χουμε καί ἐμεῖς στόν ἀγώνα μας, «ἵνα μή χωρίς ἡμῶν τελειω­θῶ­σι».

Γι᾽ αὐτό καί ἐάν πάντοτε ζητοῦμε τή βοήθεια καί τίς πρεσβεῖες τῶν ἁγίων μας στόν πνευματικό μας ἀγώνα, τή ζητοῦμε ἰδιαιτέρως αὐ­τή τήν περίοδο τῆς Ἁγίας καί Με­γά­λης Τεσσαρακοστῆς, κατά τήν ὁ­ποία ὁ ἀγώνας μας εἶναι ἐντονό­τε­ρος καί ἡ βοήθεια πού χρειαζό­μα­στε εἶναι μεγαλύτερη, ὥστε νά ἀν­ταπεξέλθουμε στούς πειρα­σμούς καί στίς παγίδες τοῦ δια­βό­λου, ὁ ὁποῖος προσπαθεῖ νά ἀνα­κόψει τήν προσπάθειά μας γιά τή μετά­νοια, γιά τήν κάθαρση καί γιά τήν ἀπόκτηση τῶν ἀρετῶν.

Γι᾽ αὐτό καί οἱ Πατέρες τῆς Ἐκ­κλησίας μας μαζί μέ τούς ἄλλους ὕμνους πού ὅρισαν νά ψάλλονται στό Μεγάλο Ἀπόδειπνο, ὅρισαν καί αὐτόν, τόν ὁποῖο προέταξα, καί μέ τόν ὁποῖο ἐπικαλούμεθα ὅλους τούς ἁγίους, τούς ἀποστό­λους, τούς προφῆτες, τούς θεο­φό­ρους πατέρες, τούς μάρτυρες, τούς ὁσίους, τούς ἀσκητές, ἀλλά καί τούς ἁγίους τούς ὁποίους τιμᾶ κα­θημερινά ἡ ἁγία μας Ἐκκλησία, ὅπως τίμησε καί ἑόρτασε σήμερα καί τήν ἁ­γία ὁσιο­μάρτυρα Φιλοθέη τήν Ἀ­θη­­ναία.

Καί τήν παρακαλέσαμε καί ἐμεῖς ἰδιαιτέρως γιά τήν ἑορ­τάζουσα κα­θηγουμένη τῆς Ἱερᾶς αὐ­τῆς Μο­νῆς τῆς Ἁγίας Κυριακῆς, τή Γερό­ντισσα Φιλοθέη, ἡ ὁποία ἐπί πολ­λά ἔτη ἀγωνίζεται τόν καλόν ἀγώνα τῆς μοναχικῆς πολιτείας ὑπό τή σκέπη τῆς ἁγίας μεγαλο­μάρ­τυρος Κυριακῆς ἀλλά καί τῆς προστάτιδός της ἁγίας Φιλοθέης.

Καί ὅπως ἡ ἁγία Φιλοθέη εἶχε ἀνοί­ξει τό μονα­στήρι της γιά νά δεχθεῖ νέες κοπέλες πού κινδύ­νευαν ἀπό τή μανία τῶν Τούρκων καί νά τίς προστατεύσει, ἔτσι καί ἡ Γερό­ντισ­σα Φιλοθέη, μιμούμενη τήν προστάτιδά της, ἄνοιξε καί ἐκεί­νη τά τελευταῖα χρόνια τή Μο­νή τῆς Ἁγίας Κυριακῆς καί ὑπο­δέ­χθη­κε μέ ἀγάπη τίς ἀδελφές μας ἀπό τή Συρία, πού ἦρθαν γιά νά προστα­τευ­θοῦν ἀπό τή φρίκη τοῦ πολέ­μου καί τίς δυσκολίες πού ἀντιμε­τω­πίζουν στήν πατρίδα τους.

Μέ τήν εὐκαιρία, λοιπόν, τῶν ὀ­νο­­­μαστηρίων της εὔχομαι οἱ πρε­σβεῖες τῆς ἁγίας Φιλοθέης νά τήν ἐνισχύουν καί νά τήν στηρίζουν στόν ἀγώνα της, γιά νά ἀποτελεῖ πρότυπο πνευματικῆς ἐργασίας καί ἀγῶνος καί γιά τίς νεώτερες ἀδελφές ἀλλά καί γιά ὅλους τούς εὐλαβεῖς προσκυνητές τῆς Μονῆς.

Εὐχόμεθα, Γερόντισσα, τά ἔτη σας νά εἶναι εὐλογημένα, ὅπως καί εἶναι καί πολύκαρπα καί καλλίκαρπα.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

{loadposition adsense}

]]>
[email protected] (Ι.Μ. Βεροίας) Tue, 20 Feb 2018 08:47:33 GMT http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/20187-beroias-i-zoi-tou-kathe-pistou-einai-enas-diarkis-pneumatikos-agonas